Dobri ljudi
Moderator: anex
- samrichakk
#26 Re: Dobri ljudi
moja maca,ima povrijedjenu karlicu i kicmu,jer ju je udarilo auto.prosle godine se to desilo.doduse kod nje nogice rade ali joj je kicma sva kriva.ali je ove godine na svijet donijela 3 prelijepa malca o kojima se super brine...
ja bih da sam na tvom mjestu toj maleckoj pruzila sansu...jer moja maca je zivi dokaz da se ipak i sa povrijedjenom kicmom bebice mogu donijeti na svijet...
ja bih da sam na tvom mjestu toj maleckoj pruzila sansu...jer moja maca je zivi dokaz da se ipak i sa povrijedjenom kicmom bebice mogu donijeti na svijet...
- Cholina_Lokica
#27 Re: Dobri ljudi
sve je to super, medjutim ovoj maci su povrede svjeze, poodmakla trudnoci, znaci okot bi trebao uskoro da bude, i njoj nema sanse da ni blizu to malo zacijeli... mislim da bi to bili prejaki bolovi za nju jadnicu... ako joj je polomljena kicma, mislim da je ne bi trebalo tome izlagati, pretuzno je da se toliko pati i trpi ogromne bolove...samrichakk wrote:moja maca,ima povrijedjenu karlicu i kicmu,jer ju je udarilo auto.prosle godine se to desilo.doduse kod nje nogice rade ali joj je kicma sva kriva.ali je ove godine na svijet donijela 3 prelijepa malca o kojima se super brine...
sve u svemu treba sacekati par dana slikati to, i onda sa sigurnoscu donijeti odluku
-
Mee
#28 Re: Dobri ljudi
Ja bih pokusala... a slikati se rentgenom ne smije ako je skotna maca....
- Amazonka27
#29 Re: Dobri ljudi
Maca jutros tetura na 3 noge, vrsila je njuzdu po cijelom spratu, puno je zivlja i jede 
- blackberry
#30 Re: Dobri ljudi
Amazonka27 wrote:Maca jutros tetura na 3 noge, vrsila je njuzdu po cijelom spratu, puno je zivlja i jede
to je predivna vijest
Last edited by blackberry on 19/06/2009 11:35, edited 1 time in total.
-
Mee
#31 Re: Dobri ljudi
SUPER!!! chuvajte macu, i nemojte slikati rentgenom nikako.... biche valjda sve OK, samo treba vremena...
- blackberry
#32 Re: Dobri ljudi
ne moraju je slikati rentgenom...može se maca pregledati i ultrazvukom - da se vidi šta je s mačićima...jer, ako su mačići u njoj mrtvi - može dobiti trovanje krvi...krajni rezultat bi mogao biti fatalan...
- Skyfox
#33 Re: Dobri ljudi
Novost je da je maca pokretna kako i koliko jos niko ne zna ali je iz korpe izasla dva put jutros i prijepodne kad je otisla na terasu. Nasla ju je komsinica i vratila. Zapravo jos niko ne zna kako se krece. Ima bistar pogled, apetit i vrsi nuzdu. Nadam se da joj sinocnje inekcije nisu samo umrtvile bolove pa da se vuce. Ja je ne zelim pomjerati da provjerim pokretnost. Sutra je opet vodim kod vet. Krasni. Ako bude imalo sanse maca je na pola puta do srece, poslije ce biti prioritet pronaci joj dom!!! Ko god da je usvoji morat ce biti spreman na puno strpljenja i nekoliko veterinarskih racuna.
Drzite fige za sutra!
Drzite fige za sutra!
-
Mee
#34 Re: Dobri ljudi
chuvam obe
Javi nam...
- blackberry
#35 Re: Dobri ljudi
Skyfox wrote:Novost je da je maca pokretna kako i koliko jos niko ne zna ali je iz korpe izasla dva put jutros i prijepodne kad je otisla na terasu. Nasla ju je komsinica i vratila. Zapravo jos niko ne zna kako se krece. Ima bistar pogled, apetit i vrsi nuzdu. Nadam se da joj sinocnje inekcije nisu samo umrtvile bolove pa da se vuce. Ja je ne zelim pomjerati da provjerim pokretnost. Sutra je opet vodim kod vet. Krasni. Ako bude imalo sanse maca je na pola puta do srece, poslije ce biti prioritet pronaci joj dom!!! Ko god da je usvoji morat ce biti spreman na puno strpljenja i nekoliko veterinarskih racuna.
Drzite fige za sutra!
drzim i na rukama i na nogama
- Skyfox
#36 Re: Dobri ljudi
Sad je vodim opet kod veterinara, poslije javim kakva je dijagnoza i ima li nade. Maca je dobro ali jos uvijek slabo pokretna.
- blackberry
#37 Re: Dobri ljudi
Skyfox wrote:Sad je vodim opet kod veterinara, poslije javim kakva je dijagnoza i ima li nade. Maca je dobro ali jos uvijek slabo pokretna.
Obzirom da ju je prije 4 dana pregazilo auto - ovaj napredak je i više no dobar.. .
btw, ne daj da ju uspavaju....cinjenica da vrsi nuzdu je veoma ohrabrujuca (jer to znaci da joj unutrasnji organi rade kako treba i da moze da nastavi sa zivotom)...mozda bude imala neki hendikep ili ne...to ce samo vrijeme pokazati....cmokni je jednom za mene
- blackberry
#38 Re: Dobri ljudi
ima li kakvih vijesti??? cuvam fige, cuvam fige, cuvam fige, cuvam fige 
- Skyfox
#39 Re: Dobri ljudi
evo konacno malo vedrijih vijesti. Veterinar Krasni smatra da nema lomova vec da je kraljeznica nabijena, pomjera straznjim nogama, a vec u ponedeljak bi mogal biti "ko nova"blackberry wrote:cuvam fige, cuvam fige, cuvam fige, cuvam fige
Losa vijest je sto najvjerovatnije bebe nisu prezivjele udar, i potrebno je u ponedeljak uraditi operaciju da se odstrane mrtvi plodovi.
Ovdje su u toku pripreme za ultrazvuk (koji je uraden gratis zahvaljujuci veterinaru Krasnom), kojim je utvrdena velika vjerovatnost da macici nisu prezivjeli.

Maca na putu u svoj novi PRIVREMENI dom... veliko spremanje...

Maca je sada kod Gdje Jasne koja ju je primila unatoc sto joj je stan pretrpan mackama sto njenim sto macicima koje i sama pokusava udomiti. Maca NEMOZE ostati zauvijek kod nje!!!

Jasna hvala Vam!
Dakle u ponedeljak je operacija, ja se snalazim za troskove kako znam i umijem uglavnom od svog novca. Ali bilo bi dobro kada bi se skupilo par entuzijasta sa ove teme pa da zajedno otplatimo tu operaciju i dokazemo svima da dobri ljudi ipak postoje!!!
Nakon toga zadatak pronalazak trajnog smjestaja!!!
Zajedno mozemo bar ovoj maci pomoci...
- matan
#40 Re: Dobri ljudi
molim te pozovi me na broj 061819335 aldin
-
lusy
#41 Re: Dobri ljudi
Mačke su žilava bića! Daj joj vremena da se oporavi. Drago mi je da ima pomaka i da samo samostalno jede.
Zaboravi eutanaziju. Jedino treba provjeriti za mačiće i učiniti operaciju ako je potrebno!
Ako trebaš financijsku pomoć objavi ju na sva zvona ..stavi neki racun za uplatu.
evo jedna primjer kako je skupljen novac za jednog psa;
http://svijet-ljubimaca.com/forum/viewtopic.php?t=22763
Sretno!
Pozdrav svim dobrim dušama!
Zaboravi eutanaziju. Jedino treba provjeriti za mačiće i učiniti operaciju ako je potrebno!
Ako trebaš financijsku pomoć objavi ju na sva zvona ..stavi neki racun za uplatu.
evo jedna primjer kako je skupljen novac za jednog psa;
http://svijet-ljubimaca.com/forum/viewtopic.php?t=22763
Sretno!
Pozdrav svim dobrim dušama!
-
n.nadija
#42 Re: Dobri ljudi
Bilo bi dobro da macu odmah i sterilisu, ako je planirana za ponedeljak da se operise.
-
n.nadija
#43 Re: Dobri ljudi
Molim sviju, u cijim je rukama ova povrijedjena maca, da donese ODLUKU i USPAVA ovu jadnu macu. Operisati je u ovakvom stanju i ostaviti u zivotu u ovakvim okolnostima, kakve i jesu kod nas (tesko udomljavanje, neuslovni privremeni smjestaji itd) je po meni pravi egoizam od strane onih koji odlucuju o daljnjem zivotu ove mace. Maca je toliko povrijedjena, pa i ako ostaje u zivotu, nece joj ni nasta liciti u ovako okrutnim uslovima u kojima zive nase zivotinjice. Mnogo obozavam i volim sve zivotinje, ali prvo gledam na sta je najbolja opcija za njih i ne bih se prepustala emocijama da odlucuju o ovoj situaciji. Zato vas molim da se u ovom slucaju odlucite za USPAVLJIVANJE ove zivotinjice i prekratite joj muke koje ce dozivjeti prilikom i poslije operacije , a i u njenom buducem zivotu. Ovo smatram 100% humanim cinom jer MNOGO, MNOGO VOLIM zivotinje, cak vise nego ljude. Nadam se da ce maca biti USPAVANA pod hitno i da cete se usmjeriti u pomaganju zivotinjama koje imaju sansi na iole bolji i normalniji zivot. Znam da je ovo teska odluka ali za ljubav ove zivotinjice, ja bih to uradila.
- tinchy
#44 Re: Dobri ljudi
Jesi li uopste procitala da je vet. rekao da ce maca biti dobro? Svaka zivotinja ima pravo na drugu sansu i na bolji zivoti, i normalno da ce se ljudi koji su nasli macu i kod kojih je maca a vala i ljudi koji vole zivotinje potruditi da maci nadju dobar dom, bas onakav kakav zasluzuje.. Prema tome manje nebuloza..n.nadija wrote:Molim sviju, u cijim je rukama ova povrijedjena maca, da donese ODLUKU i USPAVA ovu jadnu macu. Operisati je u ovakvom stanju i ostaviti u zivotu u ovakvim okolnostima, kakve i jesu kod nas (tesko udomljavanje, neuslovni privremeni smjestaji itd) je po meni pravi egoizam od strane onih koji odlucuju o daljnjem zivotu ove mace. Maca je toliko povrijedjena, pa i ako ostaje u zivotu, nece joj ni nasta liciti u ovako okrutnim uslovima u kojima zive nase zivotinjice. Mnogo obozavam i volim sve zivotinje, ali prvo gledam na sta je najbolja opcija za njih i ne bih se prepustala emocijama da odlucuju o ovoj situaciji. Zato vas molim da se u ovom slucaju odlucite za USPAVLJIVANJE ove zivotinjice i prekratite joj muke koje ce dozivjeti prilikom i poslije operacije , a i u njenom buducem zivotu. Ovo smatram 100% humanim cinom jer MNOGO, MNOGO VOLIM zivotinje, cak vise nego ljude. Nadam se da ce maca biti USPAVANA pod hitno i da cete se usmjeriti u pomaganju zivotinjama koje imaju sansi na iole bolji i normalniji zivot. Znam da je ovo teska odluka ali za ljubav ove zivotinjice, ja bih to uradila.
- Phia
#45 Re: Dobri ljudi
Svako živo biće ima pravo na život..kao što ljudi ne ubijeju nepokretne i bolesne ljude zašto bi to činili svojim najboljim prijateljima životinjama?
-
n.nadija
#46 Re: Dobri ljudi
Istina je da svako ima pravo na zivot. Slazem se s tobom. Ali kakav zivot ceka ovu nesretnu macu. Kada bi maca mogla sama da donese za sebe neku odluku, ja vjerujem da bi i ona bila USPAVLJIVANJE. Nemojte me krivo shvatiti, ali ja mislim, ako smo u mogucnosti nekome pomoci na ovaj nacin, moramo i to uraditi. Ovakva bolesna maca treba da ima svoj zivot i ona ce ga zivjeti a necemo mi. Postoji mnogo ljudi koji bi volili da odluce sami o svom zivotu kada vise njihov zivot nema nikakvog smisla, kada zive 24 sata u bolovima, ali na zalost, ne mogu oni to sami odluciti nego nego ko ne zivi taj njegov zivot. Ovo sto predlazem mislim da je ispravno i stojim 100% iza svoga prijedloga, i ne znaci da ne volim zivotinje isto kao i ti. Ja imam kuci macu koja ima leukemiju, samo za lijekove joj trebam mjesecno odvojiti 178 eura i plus kontrole doktora koje su jako skupe a moraju i biti redovne. 99% ljudi bi uspavali svoju macu jer ona kosta mnogo para i za ove pare bih mogla da imam u kuci 4 druge mace, ali ja je necu nikada uspavati dokle god budem mogla placati za nju lijekove. Ova maca ima neke druge uslove , koji su jako teski i za zdrve mace, pogledajte koliko zdravih maca ima koje niko nece, a kakva je prognoza za ovu macu , a da ne govorim o bolovima, ogranicenom kretanju i patnjama koje je cekaju. Sa ovakvom odlukom, vi mozete samo pokazati koliko volite zivotinje jer uskratiti joj i postedjeti je bolova, za mene znaci VELIKU LJUBAV PREMA ZIVOTINJAMA. A vi, koji odlucujete o ovoj maci, dobro i objektivno razmislite, sta je bolje za macu, a sve ostale cinjenice mozete zanemariti. Nadam se da cete macu sto brze uspavati i postedjeti je muka i teskog zivota koji bi je cekao ko god da je prihvati.
-
n.nadija
#47 Re: Dobri ljudi
Draga Phia, dobra ti je teorija, ali u praksi stvari izgledaju katastrofalno. Da zivimo u nekom civilizovanom svijetu, a znamo gdje zivimo, ja bih drugacije postupila. Pricas kao da zivimo u nekoj idealnoj sredini, gdje je sve uredjeno kako treba. Ja bih razumjela tvoj stav da zivis negdje, u nekoj zemlji gdje ljudi svoje ljubimce tretiraju kao svoju djecu, pa kad bi to tako bilo i u Bosni, donekle bih se slozila sa ovim tvojim stavom. Ovako gledajuci i citajuci o sudbinama ovih zivotinjica, znam sigurno da se ljudi u Bosni rijetko odlucuju da uzmu u kuci neku zivotinju, da je suprotno, ne bi imali ovu katastrofu sa zivotinjama. Ti to znas odlicno, ali govoris s aspekta kao da je dole sve idealno, da ce se naci rjesenje za svaku zivotinju. Ne trebamo zatvarati oci pred realnom situacijom i mogucnostima, kada vidim koliko su male sanse za zivotinje koje su zdrave i koje bi mogle usreciti toliko ljudi, a ipak hodaju jadne i gladne po ulici. Molim te jos jednom malo sagledaj cijelu situaciju, ali MALO DALJE nego sto gledas, pa ces vidjeti kakav zivot ocekuje ovakvu macu. Kolike su joj sanse da se ovakva maca udomi? Kako ce se kretati i s koliko bola? To samo maca zna, koja ti to ne zna reci i neces nikada biti svjesna kako je njoj. Zao mi je sto cu u necijim ocima ispasti losa osoba, koja ne voli zivotinje, ali ja znam da nisam i to mi je najvaznije. SVE bih uraila za dobro zivotinje, a ne da zadovoljim neka svoja razmisljanja o pravu na zivot.
- Amazonka27
#48 Re: Dobri ljudi
nadja molim te...savjete na pp...ovde konkretno ako mozes pomoci - pomozi = nahrani macu, ili joj obezbjedi sredstva za ljecenje. Hvala!
- Phia
#49 Re: Dobri ljudi
Nikad neću prihvatiti misao da u Bosni nema dobrih ljudi koji bi toj maci dali drugu šansu.Hvala Bogu pa vidiš da ima dobrih ljudi koji je nisu ostavili na cesti da umre u mukama pa zašto onda ne bi bilo i ljudi koji će joj pružiti drugu šansu?Kad je uspavaš ostaje ti samo grižnja savjesti i pitanja da li je ipak mogla biti sretna u životu i to će te pratiti cijeli tvoj život.Ko može s tim živjeti taj bi je vjerovatno i uspavao..a što se tiče bola to će veterinar procijeniti a ako si upratila do sad rečeno je da će maca biti ok samo treba izvaditi mačiće..n.nadija wrote:Draga Phia, dobra ti je teorija, ali u praksi stvari izgledaju katastrofalno. Da zivimo u nekom civilizovanom svijetu, a znamo gdje zivimo, ja bih drugacije postupila. Pricas kao da zivimo u nekoj idealnoj sredini, gdje je sve uredjeno kako treba. Ja bih razumjela tvoj stav da zivis negdje, u nekoj zemlji gdje ljudi svoje ljubimce tretiraju kao svoju djecu, pa kad bi to tako bilo i u Bosni, donekle bih se slozila sa ovim tvojim stavom. Ovako gledajuci i citajuci o sudbinama ovih zivotinjica, znam sigurno da se ljudi u Bosni rijetko odlucuju da uzmu u kuci neku zivotinju, da je suprotno, ne bi imali ovu katastrofu sa zivotinjama. Ti to znas odlicno, ali govoris s aspekta kao da je dole sve idealno, da ce se naci rjesenje za svaku zivotinju. Ne trebamo zatvarati oci pred realnom situacijom i mogucnostima, kada vidim koliko su male sanse za zivotinje koje su zdrave i koje bi mogle usreciti toliko ljudi, a ipak hodaju jadne i gladne po ulici. Molim te jos jednom malo sagledaj cijelu situaciju, ali MALO DALJE nego sto gledas, pa ces vidjeti kakav zivot ocekuje ovakvu macu. Kolike su joj sanse da se ovakva maca udomi? Kako ce se kretati i s koliko bola? To samo maca zna, koja ti to ne zna reci i neces nikada biti svjesna kako je njoj. Zao mi je sto cu u necijim ocima ispasti losa osoba, koja ne voli zivotinje, ali ja znam da nisam i to mi je najvaznije. SVE bih uraila za dobro zivotinje, a ne da zadovoljim neka svoja razmisljanja o pravu na zivot.
-
VeljaPas
#50 Re: Dobri ljudi
Najlakse je ubiti..........tesko je zivot odrzati.
Ostavljeni period do eventualne eutanazije (o kojoj ce odluciti veterinar) bit ce dovoljan za pravilnu odluku. Terapija koju dobija je odgovarajuca i provela je mirnu noc.
Maca je smjestena u spavacoj sobi dame koja je na sebe preuzela ovu tesku obavezu jer zna vise o mackama nego o ljudima. Ukoliko prezivi...........do nas je da li ce zavrsiti na ulici.
Ostavljeni period do eventualne eutanazije (o kojoj ce odluciti veterinar) bit ce dovoljan za pravilnu odluku. Terapija koju dobija je odgovarajuca i provela je mirnu noc.
Maca je smjestena u spavacoj sobi dame koja je na sebe preuzela ovu tesku obavezu jer zna vise o mackama nego o ljudima. Ukoliko prezivi...........do nas je da li ce zavrsiti na ulici.