Ja, on i njegova mater :)

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

zelenashica

#26 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by zelenashica »

Aura Perez wrote:djetelino ti si jedan fascinantno tolerantan primjerak :)
da tolerantan primjerak jesam......ali SVE U GRANICAMA.....ipak ne mislim da treba na svaku prvi skakati,pa svi smo ljudi,sa manama ili bez njih... :thumbup:
cocochanel

#27 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by cocochanel »

sisley, ne znam jel imas svekrvu ili ne..ali ako ti mislis sjediti zavaljena u kaucu..dok ona u kuhinji pravi kafu, ili vam priprema rucak.. :-) bogami ces dobiti veliki minus :-)
anais_nin

#28 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by anais_nin »

sisley wrote: Meni se npr nikad nije sviđalo kod nekih mojih prijateljica, koje su slobodne da uđu u kuhinju i pitaju
njegovu mamu: trebam li vam ( ti ) nešto pomoći... opet mi je to odraz nekog
kućnog neodgoja.
za mene je to sasvim normalna stvar...i u stvari bas suprotnog od onog sto ti tvrdis...pitanje kucnog odgoja :) barem je mene moja mama tako ucila :)
nije mi bas jasno sta je "neodgojeno" u tom pitanju :? :-)
zelenashica

#29 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by zelenashica »

anais_nin wrote:
sisley wrote: Meni se npr nikad nije sviđalo kod nekih mojih prijateljica, koje su slobodne da uđu u kuhinju i pitaju
kućnog neodgoja.
za mene je to sasvim normalna stvar...i u stvari bas suprotnog od onog sto ti tvrdis...pitanje kucnog odgoja :) barem je mene moja mama tako ucila :)
:thumbup: bravo anaiska......mislim fkt nema smisla ne ponuditi pomoć,to bi rekla bilo kome kod koga sam hajde da kažem u gostima udomaćena a njegovoj majci posebno...ipak je ta žena valjda zaslužna što ON postoji.....
bosna123

#30 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by bosna123 »

Zaista ima zena koje ne vole da im se neko drugi mota po kuhinji, i smatraju to zadiranjem u privatni prostor, mahalanjem, kako god... Vjerovali ili ne...
zelenashica

#31 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by zelenashica »

bosna123 wrote:Zaista ima zena koje ne vole da im se neko drugi mota po kuhinji, i smatraju to zadiranjem u privatni prostor, mahalanjem, kako god... Vjerovali ili ne...
uopšte ne govorim o "tjeranju"da neko prihvati pomoć nego o kulturnoj ponudi :D
Zlocin&Kazna

#32 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by Zlocin&Kazna »

heehhee, a znate sta je najbolje u svemu ovome: Sto ce za 30, 40 ili vise godine neke druge djevojke da pisu istu temu sa istim problemima, samo cete vi da budete na "optuzenickoj klupi".. Uzalud vam trud sviraci, sve se vrti u krug... Ko ne zna da zivi sve mu smeta, pa i njegove ili njihove matere, sto bi rekao nas prostacko-intelektualni humor: "Kilavom qrcu i dlaka smeta", a kamoli njegova ili njena mater...
anais_nin

#33 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by anais_nin »

zelenashica wrote:
bosna123 wrote:Zaista ima zena koje ne vole da im se neko drugi mota po kuhinji, i smatraju to zadiranjem u privatni prostor, mahalanjem, kako god... Vjerovali ili ne...
upravo tako...ona uvijek ima slobodu da tu ponudjenu pomoc odbije...ali meni nije bas normalno da sjedim, a da me neko sluzi :roll:
sisley

#34 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by sisley »

cocochanel wrote:sisley, ne znam jel imas svekrvu ili ne..ali ako ti mislis sjediti zavaljena u kaucu..dok ona u kuhinji pravi kafu, ili vam priprema rucak.. :-) bogami ces dobiti veliki minus :-)

Ne slažem se s tobom :). Nemam svekrvu, tačnije nije mi još svekrva i ne zavaljujem se ni po kakvom
kauču, kafu mi obično pravi momak, a mojoj budućoj svekrvi nije nikakav problem da je i ona napravi
ako treba.. i kafu i kolač i kad sam gladna, štaviše ona to radi sa zadovoljstvom :), kao i moja kad
je obratna situacija u pitanju. Ne znam šta tu ima nenormalno!?
Iz tvojih redova mogla bih izvesti zaključak da ti možda živiš u zajednici, pa je sasvim logično da podijeliš neke
svakodnevne poslove sa svekrvom. Ja nemam takvo iskustvo, a ne vjerujem ni da ću imati, mislim
život u zajednici, pa ne bih sad tu dalje ni komentarisala :).
Ako se minus dobija zbog sjedenja na kauču.. onda stvarno.. nije ti lako.. :D :-?
sisley

#35 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by sisley »

anais_nin wrote:
kućnog neodgoja.
Pa svako ima pravo na svoje mišljenje :). Mene mama nije učila da se u kući mojih momaka, ili eto momka
ponašam kao u svojoj i da budem nametljiva na taj način. Iako ponavljam nisam u njegovoj kući gošća,
nego neko ko je domaći, ipak smatram da je nametljivo da hodam za njegovim roditeljima po stanu,
šnjuham po kuhinji i tome slično, jer još uvijek nisam snaha.. a i kad budem, moja buduća svekrva je taj
tip da baš upravo to i ne voli.. da joj se nešto "hizmeti", pomaže, već upravo suprotno.. kad smo na okupu.. "djeca"
što bi ona rekla, voli ona nama da ugađa :) . A svakako da nikad ne bih odbila da nešto pomognem, kad bi
mi zatražila.
sisley

#36 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by sisley »

X

:)
anais_nin

#37 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by anais_nin »

sisley wrote: Pa svako ima pravo na svoje mišljenje :). Mene mama nije učila da se u kući mojih momaka, ili eto momka
ponašam kao u svojoj i da budem nametljiva na taj način. Iako ponavljam nisam u njegovoj kući gošća,
nego neko ko je domaći, ipak smatram da je nametljivo da hodam za njegovim roditeljima po stanu,
šnjuham po kuhinji i tome slično, jer još uvijek nisam snaha.. a i kad budem, moja buduća svekrva je taj
tip da baš upravo to i ne voli.. da joj se nešto "hizmeti", pomaže, već upravo suprotno.. kad smo na okupu.. "djeca"
što bi ona rekla, voli ona nama da ugađa :) . A svakako da nikad ne bih odbila da nešto pomognem, kad bi
mi zatražila.
ocigledno razlika u odgoju :) ja nemam obicaj hodati po stanu ni za kim (ni u svom, a kamoli u tudjem)...ni sama ne volim kad mi neko visi nad vratom, pa ne bih ni sama to nekom radila...ali ne vidim kako ponuditi pomoc recimo pri postavljanju stola za rucak je = snuhanje po kuhinji ili nametljivost...velika razlika izmedju nas je sto mene ni u maminoj kuci niko ne "sluzi" :) kod nas svak sebi uzima da jede i rasprema iza sebe... :) mama mi je prestala servirati pred mene i cistiti iza mene jos dok sam bila u ranim razredima osnovne...za mene je to recimo znak razmazenosti...i kad su zajednicki ruckovi svako ima po neki posao...neko postavi tanjire, neko napravi salatu, neko opere sude poslije :) i mama nama vrlo cesto ugodi pravljenjem jela koje volimo, ali nam ne izigrava sluskinju, niti bih ja to ikad dozvolila :)
daleko od toga da bih se nekoj zeni mjesala u kuhinju ili kuhanje ili bilo kome nametala, ali bih u svakom slucaju ponudila i ne bih cekala da se od mene trazi da pomognem :) ne znam, mozda je do hercegovine, ali kod nas je obicaj i na radostima i na zalostima, da niko nikog ne dvori nego da se sve ruke sastanu i da se kafe, obroci itd itd zajednickim trudom posluze :) barem s te strane nikad nisam imala nikakvih problema ni s jednom "mamom" iz bilo koje kulture :)
sisley

#38 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by sisley »

anais_nin wrote:
zelenashica wrote:
upravo tako...ona uvijek ima slobodu da tu ponudjenu pomoc odbije...ali meni nije bas normalno da sjedim, a da me neko sluzi :roll:

Da te "neko služi"..

pa ne govorimo o bilo kome, već o majci tvog muža ili budućeg muža. Ako je ona za tebe neko..i ako je to
za tebe ili za nju neko posluživanje, onda to i nije neki odnos ;-). Ili nisi prihvaćena na pravi način, ili
ti nisi prihvatila. U svakom slučaju, to mi je tek nenormalno :-? .
cocochanel

#39 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by cocochanel »

uhh ..sve si redom fulila.. :) ne zivim u zajednici..imamo svoj stan... a svekrva, tj. buduca..ne zivi u bih...
isto tako ne podrzavam zivot u zajednici.. ali kada prestanes biti samo gost u toj kuci, i shvatis da ti ljudi ce postati dio tvoje porodice..shvatices neke stvari..
anais_nin

#40 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by anais_nin »

sisley wrote: Da te "neko služi"..

pa ne govorimo o bilo kome, već o majci tvog muža ili budućeg muža. Ako je ona za tebe neko..i ako je to
za tebe ili za nju neko posluživanje, onda to i nije neki odnos ;-). Ili nisi prihvaćena na pravi način, ili
kao sto rekoh meni je nenormalno i da mi rodjena mama to radi :) "iznosi" pred mene...hvala Bogu imam dvije noge, dvije ruke, znam uzet tanjir, usuti sebi kafu itd :)

ne znam mozda je do regije, mozda je do okruzenja, a mozda je i do mojih roditelja :-) samo znam da u nasim krajevima ima i poseban naziv za te koje sjede i vole da budu posluzene :-) "suhoruchice" :D

i da, u kuci u kojoj sam ja odrasla takvo ponasanje nije bilo dozvoljeno cak ni bratu :) a zbog toga ga nismo kritikovale ni ja, ni mama, vec moj tata :)

ja na slican nacin mjerim nivo bliskosti s nekim :) koliko sam "gost", a koliko "domaca" kod nekog...kad mogu ustati sama sebi uzeti kafu, pice, iz frizidera - eh tu sam domaca :D izvini al meni je koma i sama pomisao da odem kod neke prijateljice ili recimo nekog od rodbine, i ne uzmem sama sebi da jedem :-) :D vjerovatno je do mene :)
Karen

#41 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by Karen »

anais_nin wrote:ne znam, mozda je do hercegovine, ali kod nas je obicaj i na radostima i na zalostima, da niko nikog ne dvori nego da se sve ruke sastanu i da se kafe, obroci itd itd zajednickim trudom posluze :) barem s te strane nikad nisam imala nikakvih problema ni s jednom "mamom" iz bilo koje kulture :)
ovdje se slažem, volim što sam došla u bosnu živjeti, ali u nekim primjerima, kao što je ovaj, hercegovina je stvarno opuštenija.
iako što se tiče (buduće) svekrve, naš odnos za ovih nekoliko godine jer krenuo od dna prema gore, uz neki trud sa obje strane, ali distancu namjeravam držati.
imala sam primjer iz prošlosti gdje me od bivšeg mama stvarno volila, i žena je bila super, sve dok nismo prekinuli i ona me nazvala da nas miri. tad mi je postalo jasno da granice postoje sa razlogom.
Bitte_Halt_ja_ja

#42 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

sultanijaodbruneja wrote:Pa nismo, ali snahe su te koje znaju da su one dosle u tu familju (bar na pocetku) te se postavljaju otvorenima, medzutim svekrva je ta koja odreduje odnos.

Aj ti uspostavi normalnu komunikaciju s nekim ko te jos ni nezna a nasao ti je par mana :x

Ti si kriva, zeno!, pokori se mami :bih:
sisley

#43 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by sisley »

anais_nin wrote:
sisley wrote: Pa svako ima pravo na svoje mišljenje :). Mene mama nije učila da se u kući mojih momaka, ili eto momka
mi zatražila.
ocigledno razlika u odgoju :) ja nemam obicaj hodati po stanu ni za kim...ne vidim kako ponuditi pomoc recimo pri postavljanju stola za rucak je = snuhanje po kuhinji ili nametljivost...velika razlika izmedju nas je sto mene ni u maminoj kuci niko ne "sluzi" :) kod nas svak sebi uzima da jede i rasprema iza sebe... :) mama mi je prestala servirati pred mene i cistiti iza mene jos dok sam bila u ranim razredima osnovne...za mene je to recimo znak razmazenosti...daleko od toga da bih se nekoj zeni mjesala u kuhinju ili kuhanje ili bilo kome nametala, ali bih u svakom slucaju ponudila i ne bih cekala da se od mene trazi da pomognem :) ne znam, mozda je do hercegovine, ali kod nas je obicaj i na radostima i na zalostima, da niko nikog ne dvori nego da se sve ruke sastanu i da se kafe, obroci itd itd zajednickim trudom posluze :) barem s te strane nikad nisam imala nikakvih problema ni s jednom "mamom" iz bilo koje kulture :)
Dobro, slažemo se dakle oko tog hodanja po stanu :D i to je nešto.
Mislim da si moje mišljenje shvatila lično :), to je samo mišljenje. Kod svakoga je drugačije..

Boldano: Za tebe je to znak razmaženosti, a za mene je to što si napisala pomalo žalosno.
anais_nin

#44 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by anais_nin »

sisley wrote: Dobro, slažemo se dakle oko tog hodanja po stanu :D i to je nešto.
Mislim da si moje mišljenje shvatila lično :), to je samo mišljenje. Kod svakoga je drugačije..

Boldano: Za tebe je to znak razmaženosti, a za mene je to što si napisala pomalo žalosno.
pa zato kazem ocigledno je da dolazimo iz ekstremno razlicitih okolina i odgoja :) sve je stvar percepcije...nisam nista shvatila licno nego mogu pisati samo iz svoje perspektive, s aspekta gledista zivota u mojoj porodici - jer nisam zivjela u necijoj tudjoj...
ja mislim da je moja mama i previse cinila i cini za nas :) ponekad bih voljela da cini puno manje za nas, a malo vise misli i cini za sebe :) i pored toga sto je majka, supruga, radna zena i domacica, i ona je osoba sa svojim potrebama i prohtjevima, snovima i zeljama...ne mislim da je (niti bi trebao da bude) smisao njenog zivota da svima nama udovoljava :)
Panthera

#45 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by Panthera »

sisley wrote:
anais_nin wrote:
mi zatražila.
ocigledno razlika u odgoju :) ja nemam obicaj hodati po stanu ni za kim...ne vidim kako ponuditi pomoc recimo pri postavljanju stola za rucak je = snuhanje po kuhinji ili nametljivost...velika razlika izmedju nas je sto mene ni u maminoj kuci niko ne "sluzi" :) kod nas svak sebi uzima da jede i rasprema iza sebe... :) mama mi je prestala servirati pred mene i cistiti iza mene jos dok sam bila u ranim razredima osnovne...za mene je to recimo znak razmazenosti...daleko od toga da bih se nekoj zeni mjesala u kuhinju ili kuhanje ili bilo kome nametala, ali bih u svakom slucaju ponudila i ne bih cekala da se od mene trazi da pomognem :) ne znam, mozda je do hercegovine, ali kod nas je obicaj i na radostima i na zalostima, da niko nikog ne dvori nego da se sve ruke sastanu i da se kafe, obroci itd itd zajednickim trudom posluze :) barem s te strane nikad nisam imala nikakvih problema ni s jednom "mamom" iz bilo koje kulture :)
Dobro, slažemo se dakle oko tog hodanja po stanu :D i to je nešto.

I onda kazu otkud nasilje, kako se to brakovi raspadaju!
Pa to je sto u bosni rastu sve sami begovi i hadzinice...ili ti lezihljebovici i sponzoruse..
znas ono neka ONA ce! jadna mater poslije posla servira djecu pa UMORNOG muza do iznemoglosti! papanluk seljakluk! zavrni rukave pa se pridruzi! sta ima biti tuzno pomoc materi i to sto se djeca rano uce da su samostalna! e zato i krepaje nacija brak u kapitalizmu! nema nista guzovace!!
sisley

#46 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by sisley »

anais_nin wrote:
sisley wrote: Da te "neko služi"..

kao sto rekoh meni je nenormalno i da mi rodjena mama to radi :) "iznosi" pred mene...hvala Bogu imam dvije noge, dvije ruke, znam uzet tanjir, usuti sebi kafu itd :)

ne znam mozda je do regije, mozda je do okruzenja, a mozda je i do mojih roditelja :-) samo znam da u nasim krajevima ima i poseban naziv za te koje sjede i vole da budu posluzene :-) "suhoruchice" :D
i da, u kuci u kojoj sam ja odrasla takvo ponasanje nije bilo dozvoljeno cak ni bratu :) a zbog toga ga nismo kritikovale ni ja, ni mama, vec moj tata :)

ja na slican nacin mjerim nivo bliskosti s nekim :) koliko sam "gost", a koliko "domaca" kod nekog...kad mogu ustati sama sebi uzeti kafu, pice, iz frizidera - eh tu sam domaca :D izvini al meni je koma i sama pomisao da odem kod neke prijateljice ili recimo nekog od rodbine, i ne uzmem sama sebi da jedem :-) :D vjerovatno je do mene :)

U mom svijetu mamama ne predstavlja nikakav problem da djeci ponekad postave sto ako su umorna.. ili dočekaju s ručkom.. prinesu, donesu.. kao što ni djeci nije ništa teško za svoje roditelje ;-).

Boldano: A ko je tebe uopšte pitao za tvoje okruženje, tvoju kuću, vaše običaje, tvoj odgoj? :)
Ovdje cijeli elaborat.. " ja, kod mene, mi ". Iznesoh svoje mišljenje, a ako ti se ne sviđa.. šta je tu je :) .
anais_nin

#47 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by anais_nin »

Panthera wrote: I onda kazu otkud nasilje, kako se to brakovi raspadaju!
Pa to je sto u bosni rastu sve sami begovi i hadzinice...ili ti lezihljebovici i sponzoruse..
znas ono neka ONA ce! jadna mater poslije posla servira djecu pa UMORNOG muza do iznemoglosti! papanluk seljakluk! zavrni rukave pa se pridruzi! sta ima biti tuzno pomoc materi i to sto se djeca rano uce da su samostalna! e zato i krepaje nacija brak u kapitalizmu! nema nista guzovace!!
:lol: :lol: :lol: :thumbup: :sax: :D
sisley

#48 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by sisley »

anais_nin wrote:
sisley wrote: Dobro, slažemo se dakle oko tog hodanja po stanu :D i to je nešto.

pa zato kazem ocigledno je da dolazimo iz ekstremno razlicitih okolina i odgoja :) sve je stvar percepcije...nisam nista shvatila licno nego mogu pisati samo iz svoje perspektive, s aspekta gledista zivota u mojoj porodici - jer nisam zivjela u necijoj tudjoj...
ja mislim da je moja mama i previse cinila i cini za nas :) ponekad bih voljela da cini puno manje za nas, a malo vise misli i cini za sebe :) i pored toga sto je majka, supruga, radna zena i domacica, i ona je osoba sa svojim potrebama i prohtjevima, snovima i zeljama...ne mislim da je (niti bi trebao da bude) smisao njenog zivota da svima nama udovoljava :)

Slažem se s ovim dijelom ;-)
sisley

#49 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by sisley »

Panthera wrote: I onda kazu otkud nasilje, kako se to brakovi raspadaju!
O jbt :D
Karen

#50 Re: Ja, on i njegova mater :)

Post by Karen »

sisley wrote: Boldano: A ko je tebe uopšte pitao za tvoje okruženje, tvoju kuću, vaše običaje, tvoj odgoj? :)
Ovdje cijeli elaborat.. " ja, kod mene, mi ". Iznesoh svoje mišljenje, a ako ti se ne sviđa.. šta je tu je :) .
a koja je po tebi, onda svrha postojanja foruma???

Iz tvojih postova, žena= majka = sluga???
Post Reply