Naravno.ekvivalent wrote: a sta treba da ih voli mozda?
kad visegradski srbi ustanu pa lincuju to smece koje je napravilo ovo onda cemo pricati o zajednici
al jok
oni su navikli da ponavljaju ko papagaji
"sami oni to sebe,nismo mi"
jadno
Višegrad: U mezarje za bebu ubacili mrtvog psa
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#26 Re: Višegrad: U mezarje za bebu ubacili mrtvog psa
-
SnezanaM
#27 Re: Višegrad: U mezarje za bebu ubacili mrtvog psa
Jel ima i jedan forum u pc-u na kojem se pise o ovome ... I na kojem se ovaj cin osudjuje...
Sumnjam da ima.
Sumnjam da ima.
-
ekvivalent
#28 Re: Višegrad: U mezarje za bebu ubacili mrtvog psa
[/quote]bio sam 92-95[pa jesi li ti bio kad se taj ker bacao pa da znas ako ga je bacio pa sa sigurnoscu mozes tvrditi. Ja ovde nikoga ne branim daleko od toga djubre ce dobiti sto zasluzuje sto je to uradio. Ovde se prica o necem drugom o mrznji koja izbija i gdje se sve stavlja kolektivno u isti lonac. I takvi su jadni koji tako misle zato nismo dalje ni stigli od irana i arabije, i oni su nas presisali vec uveliko. Ja sam dao samo ko konstataciju "mozda" sta ti znas isto ko ni ja....Mozemo samo nagadjati ili da svako stavi i okrivi onoga ko mu je najmrzi....
znam ko je na mene pucao
i znam ko je ubijao Bosnjacku djecu
i znam da te iste cetnike vidjamo po visegradu
i znam da su to uradili isti
i naravno da je krivica kolektivna
jer kriv je jednako i onaj isti sto suti i moralise o "mogucem djelovanju iz federacije"
jadno baaa
jadnoo
a za iran me qurac boli to ostavi licemjernim europejcima iz linza
vidim sve si manire pokupio
europske
jadnoo ba
- Troll_Happens
#29 Re: Višegrad: U mezarje za bebu ubacili mrtvog psa
Ma da ti onda nisi vidjela narkomana u zivotu cuj obijaju stanove.. stanove obijaju i oni koji nemaju posla koje je muka natjerala.....Latina wrote:Pogresno. Sita sam prebolesnih manifestacija fasizma koje posmatram(o) 20 godina.Jedan001 wrote: Priznaj latina da si puna mrznje i pakosti prema drugom narodu.
Napuseni narkomani obiju neciji stan, ne rade ovakve stvari.Ajd na stranu da stavimo ovo sto je ucinjeno, mogo je svako ovo uraditi napusenih narkomana besposlicara more ima na obje strane tako da ne mozes nesto tvrditi i govoriti sa sigurnoscu i optuzivat neku naciju da su svi takvi..
Ma ja, sad cemo ovo malo relativizirati ( s tim da je poenta u tome da ja ne valjam sto sam djecoubicama pozeljela da budu prokleti ).Sto ne bi htjela da se tebi desi nemoj zeliti ni drugom. A ovo je mogao samo monstrum i bolesna osoba uraditi nebitno sad na naciju, mada se kod nas sve odmah veze po tom ili po parolama natpisima automatski se okrivljuje a mozda je cista provokacija, mozda je neko iz federalnog dijela uradio.. ko ce ti ga znati ... bolesna smo mi zemlja a i drustvo...![]()
Za podsjecanje moderaciji na prijedlog "ciscenja".Lud i ponosan wrote:Iskreno, komentari koje daje su zaista prepuni mrznje i mislim da se nase drustvo u globalu mora ocistiti od ovakvih pojedinaca, naravno na svim stranama.
sta rade nenadrogirana djeca pale macke po ulici i vade im oci... za to im ne treba droga.... rade to jer su monstrumi.... a mozes mislit kad se naduva jos i napuse pa nema njegov svijet jaci i od milicije....
Ne nisam ti ja rekao da ne valjas sto si pozelila ubicama nego sto si pozelila svima koji dolaze sa tih prostora ili da kazem iz tog djela bosne a pripadnici su druge nacije.
-
behavac
#30 Re: Višegrad: U mezarje za bebu ubacili mrtvog psa
Seljak je ovdje metafora...naravno da su pravi seljaci obicno i dobri i posteni ljudi...Latina wrote:Za mene postoje normalni i nenormalni ljudi, ali ovo sto se radi sa srpske strane vec dvije decenije logicno postavlja pitanje "normalnosti" politike koja se jako primila u RS i Srbiji. I (j)opet i (j)opet.behavac wrote:Ne znam tacno tvoju definiciju 'normalnog' Srbina al misljenje sam vec daoLatina wrote: Gdje su normalni Srbi ( Srba ima na ovom forumu ) da nam kazu misljenje o ovoj vijesti ?
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 2#p2782212behavac wrote: Jedino sto mogu reci: SELJACI... uz svaku osudu...
Treba to malo palijom po glavi da se nauce kulturi...sto bi rekli u stara vremena..udri narodna milicijo...
Seljaci se bave poljoprivredom i stocarstvom. Ubiti psa i ostaviti ga pored mezara u koji treba spustiti 9-mjesecnu ( UBIJENU ) bebu, je djelo najcrnjeg fasizma, ucinjeno od strane teskog psihopate.
Sta mislis hoce li biti uhvacen ?
Ali u ovom prenesenom znacenje to je neko neobrazovan, zatupljen, vjerovatno maloljetan, ako uopste shvata sta je uradio, ali vec sad psihipata.
Nadam se da hoce biti uhvacen i adektavno kaznjen da ovu degutantnu provokaciju, da se ne bi ponovila, mada nisam siguran, a i nije lako utvrditi ko je tokom noci ostavio psa...jos ako ga niko nije vidio ???
-
Pospanko
#31 Re: Višegrad: U mezarje za bebu ubacili mrtvog psa
Sta ocekivati od ljudi koji su rasli uz ovakve pjesmice
http://www.youtube.com/watch?v=XXDTRPzCLQs
http://www.youtube.com/watch?v=XXDTRPzCLQs
-
ekvivalent
#32 Re: Višegrad: U mezarje za bebu ubacili mrtvog psa
zasto beogradLud i ponosan wrote:Odron!ekvivalent wrote: ja vas ba zalim iskreno ljudski vas zalim
cetnik ubije bebu od devet mjeseci,drugi cetnik baci mrtvo pseto u mezar u kojem je beba trebala naci vjecni mir i ti ovde palamudis pricu riste djoge
cuj mozda je neko iz federacije,mozda je ba neko iz federacije ubio tu bebu ha?
mozda su krive one grijalice sto onomad zapalise dzamiju u fazlagica kuli ha?
sta mislis
jadan je narod koji stoji iza ovoga
a stoje svi oni koji krive sve druge osim onih koje bi trebali
samo u jednom si upravu
bolesna smo mi zemlja
i jako jadna
zbog ovakvih
jadnika
jadan je NAROD koji stoji iza ovoga?
![]()
![]()
![]()
Da, ovo je iscenirano iz Beograda i ima za cilj da nekog uplasi i otjera...Kakva paranoja!
dovoljno je cetnika ovde u Bosni,ne moras po "pamet"ici u beograd
nego moralisto
uzmi transparent i pravac Visegrad
napravi protest protiv ovog cina,evo ovaj ce ti se iz linza pridruzit
nazovi ministra cadju pitaj dokle je istraga stigla
zajebi moralisanje
sit sam ja salonaca majke mi
i jadnika
-
SnezanaM
#33 Re: Višegrad: U mezarje za bebu ubacili mrtvog psa
Za ovo si u pravuLud i ponosan wrote:I evo jos jedan post da napisem, onako za kraj, dok me ova mrznja nije duboko dotakla...
Svaki Srbin ce ovo da osudi i da iste javno razapne, svako ko ima i malo ljudskosti i dostojanstva! A za ostale me boli uvo, no hvala Bogu nema ih puno!
Vozdra!
Vec sam pitala.... daj neki link na kojem se o ovome prica u pc-u i da se ovo osudjuje...
- Troll_Happens
#34 Re: Višegrad: U mezarje za bebu ubacili mrtvog psa
bio sam 92-95ekvivalent wrote:[pa jesi li ti bio kad se taj ker bacao pa da znas ako ga je bacio pa sa sigurnoscu mozes tvrditi. Ja ovde nikoga ne branim daleko od toga djubre ce dobiti sto zasluzuje sto je to uradio. Ovde se prica o necem drugom o mrznji koja izbija i gdje se sve stavlja kolektivno u isti lonac. I takvi su jadni koji tako misle zato nismo dalje ni stigli od irana i arabije, i oni su nas presisali vec uveliko. Ja sam dao samo ko konstataciju "mozda" sta ti znas isto ko ni ja....Mozemo samo nagadjati ili da svako stavi i okrivi onoga ko mu je najmrzi....
znam ko je na mene pucao
i znam ko je ubijao Bosnjacku djecu
i znam da te iste cetnike vidjamo po visegradu
i znam da su to uradili isti
i naravno da je krivica kolektivna
jer kriv je jednako i onaj isti sto suti i moralise o "mogucem djelovanju iz federacije"
jadno baaa
jadnoo
a za iran me qurac boli to ostavi licemjernim europejcima iz linza
vidim sve si manire pokupio
europske
jadnoo ba[/quote]
pa ko je pucao nek i odgovara sta ja imam s tim. I to sto se vidja i to je tacno ali to je problem zemlje sto se nikad nije obracunala sa time tj problem politicara kojima to ne smeta. Pa eto dok se ne bune ocito im odgovara takvo stanje i ti ljudi to je opet njihova kultura i njihov moto zivota...
Ma pokupio sam ja sta sam trebao pokupiti vise mi i ne treba
Last edited by Troll_Happens on 14/06/2009 22:52, edited 1 time in total.
- Ahmmed
#35 Re: Višegrad: U mezarje za bebu ubacili mrtvog psa
Lud i ponosan wrote:I evo jos jedan post da napisem, onako za kraj, dok me ova mrznja nije duboko dotakla...
Svaki Srbin ce ovo da osudi i da iste javno razapne, svako ko ima i malo ljudskosti i dostojanstva! A za ostale me boli uvo, no hvala Bogu nema ih puno!
Vozdra!
Ti baš misliš, da smo svi mi ovdje ludi..... i da ništa ne znamo.....i da nemamo pojma, s kim posla imamo....
-
ekvivalent
#36 Re: Višegrad: U mezarje za bebu ubacili mrtvog psa
aaaSnezanaM wrote:Za ovo si u pravuLud i ponosan wrote:I evo jos jedan post da napisem, onako za kraj, dok me ova mrznja nije duboko dotakla...
Vozdra!![]()
Vec sam pitala.... daj neki link na kojem se o ovome prica u pc-u i da se ovo osudjuje...
snezana duso malo je takvih s ove strane drine
al zato ce nas ovaj lud i ponosan postidit
vidjet ces sutra kad u visegradu osvanu plakate podrske i masovne demonstracije protiv pocinitelja ovakvog cina
vidjet ces
- senjor
#37 Re: Višegrad: U mezarje za bebu ubacili mrtvog psa
Vozdra i tebi...Lud i ponosan wrote:I evo jos jedan post da napisem, onako za kraj, dok me ova mrznja nije duboko dotakla...
Vozdra!
Gdje su ti Srbi da razapnu sve koljace i ubice desetina hiljada neduznih civila...ili je to daleka proslost koji netreba dirat'?!!!
-
Shoshana
#38 Re: Višegrad: U mezarje za bebu ubacili mrtvog psa
Da su pojedinci koji su ovo ucinili psihopate i bolesnici - nesumnjivo je. Ali se u nasem govornom podrucju psihopate i bolesnici cija je meta iskljucivo bosnjastvo i muslimanstvo nazivaju cetnici. Ne vidim nista lose u nazivanju stvari pravim imenom. 'Obicni vandal ili narkoman' bi zazdio ciglu u prvi izlog, pa sta ukrao da kupi jos malo droge. Ali vandal ili narkoman koji porazbija prozore na dzamiji, ubije psa i baci ga u grob ubijenog djeteta je cetnik, i zasluzuje samo jednu kletvu - dabogda se o svom jadu zabavio, pa na nas zaboravio.
-
ekvivalent
#39 Re: Višegrad: U mezarje za bebu ubacili mrtvog psa
[/quote]pa ko je pucao nek i odgovora sta ja imam s tim. I to sto se vidja i to je tacno ali to je problem zemlje sto se nikad nije obracunala sa time tj problem politicara kojima to ne smeta. Pa eto dok se ne bune ocito im odgovara takvo stanje i ti ljudi to je opet njihova kultura i njihov moto zivota...
vidim da si pokupio
jos ti samo ljudskosti fali
no toga u europi nema
bar kad se o muslimanima radi
zato ni jedne vise
-
Sargan
#40 Re: Višegrad: U mezarje za bebu ubacili mrtvog psa
E neka si se ti nasao da nam drzis predavanje o tome kako smo svi isti i kako smo svi jednaki i kakao je na svim stranam isti broj i zlocinaca. Ma da, hajmo sada po onoj poznatoj: Ovdje su svi jednako za sve krivi! Kako te bolan nije sramota takve gluposti pricati? Imas li ti oci? Ima sli tu uci? Imas li ti mozak? Po tebi je znaci moj babo isto kriv sto je bio u tri logora kao oni iz Cacka, Nisa, Uzica sto su ga drzali u logorima?Lud i ponosan wrote:@Latina...
Kakvo ti je to pitanje gdje su normalni Srbi?
Mislim da je u najmanju ruku drsko i degutantno davati takve komentare, da ne spominjem sada mentalni sklop koji tako nesto moze da izgovori!
Ovo sto su pojedini vandali uradili je strasno i njih ce Bog da kazni, takvih mentalnih bolesnika ima na svim stranama i opet ne mogu da shvatim zasto neko ima potrebu da generalizuje i ubacuje te fraze poput "cetnici", itd.
Ovo jednostavno nema veze sa cetnistvom i srpstvom, vec su jednostavno u pitanju bolesni umovi za koje postoji adekvatna ustanova i takve bih ja na lomacu spalio! I snajperisti koji su gadjali nevine po Sarajevu su samo dno ljudskosti i opet kazem, njima ce Bog da sudi, ali ovakvi komentari su zaista primitivni i u najmanju ruku generaliziraju naciju na osnovu svojih licnih frustracija!
Pojedini vandali? Jesu li to POJEDINI VANDALI pobili 9.000 ljudi u Srebrenici. Koliko je bilo tih POJEDINIH VANDALA? 4-5 mozda 8? hajde recimo da ih je bilo 8? Znaci svaki od njih je pobio 1.125 osoba!! Sta mislis da li je to bas bilo tako? Ili je broj tih POJEDINIH vandala mozda 8.000 ili tacnije 80.000 ili tacnije.......?
Kojim brato svim stranama? U kome gradu je Armija BiH (koja na srecu nikada nije bila samo bosnjacka!) pobila 9.000 srba za jedan dan? U kome gradu u kome su srbi cinili 50, 60, 70% stanovnista prije rata je ABIH zapalila sve crkve, ali sve heeeeeeej SVE DO JEDNE! U kome? U kome gradu je ABIH zapalila sve pravoslavne crkve? Sarajevo mozda? Zenica mozda? Tuzla mozda??? A znas koliko je dzamija zapaljeno u Visegradu Banjoj Luci? I to su sve bili POJEDINI VANDALI??
To su CETNICI i njih treba kazniti na ovome svijetu. U Boga se uzda onaj ko je slabasan i nesposoban! (izvinjenje vjernicima ali to je moje misljenje!)
Latina je sasvim u pravu! CETNICI samo razumiju silu!
-
ekvivalent
#41 Re: Višegrad: U mezarje za bebu ubacili mrtvog psa
a sta trebaShoshana wrote:Da su pojedinci koji su ovo ucinili psihopate i bolesnici - nesumnjivo je. Ali se u nasem govornom podrucju psihopate i bolesnici cija je meta iskljucivo bosnjastvo i muslimanstvo nazivaju cetnici. Ne vidim nista lose u nazivanju stvari pravim imenom. 'Obicni vandal ili narkoman' bi zazdio ciglu u prvi izlog, pa sta ukrao da kupi jos malo droge. Ali vandal ili narkoman koji porazbija prozore na dzamiji, ubije psa i baci ga u grob ubijenog djeteta je cetnik, i zasluzuje samo jednu kletvu - dabogda se o svom jadu zabavio, pa na nas zaboravio.
da im tepamo mozda
ma jok ba nisu to psihopate ni cetnici
to je neko iz federacije
reko djogo
fuj
jada
- Latina
#42 Re: Višegrad: U mezarje za bebu ubacili mrtvog psa
Dobro, kad ti kazes da nisam, onda nisam.Jedan001 wrote:
Ma da ti onda nisi vidjela narkomana u zivotu cuj obijaju stanove.. stanove obijaju i oni koji nemaju posla koje je muka natjerala.....
Znaci problem je u narkoticima ? A mezar ubijene bebe je bio zgodno mjesto da odlozi ubijenu zivotinju ? Mozda je namjeravao da je sahrani ?sta rade nenadrogirana djeca pale macke po ulici i vade im oci... za to im ne treba droga.... rade to jer su monstrumi.... a mozes mislit kad se naduva jos i napuse pa nema njegov svijet jaci i od milicije....
Nisam to pozeljela nikome ko nije cinio, ili barem cutanjem podrzavao zlocine ciju smo paletu u svim nijansama sivo-crne vec vidjeli.Ne nisam ti ja rekao da ne valjas sto si pozelila ubicama nego sto si pozelila svima koji dolaze sa tih prostora ili da kazem iz tog djela bosne a pripadnici su druge nacije.
To sam vec napisala, ali ti je promaklo :
ja wrote:Za mene postoje normalni i nenormalni ljudi, ali ovo sto se radi sa srpske strane vec dvije decenije logicno postavlja pitanje "normalnosti" politike koja se jako primila u RS i Srbiji. I (j)opet i (j)opet.
-
Shoshana
#43 Re: Višegrad: U mezarje za bebu ubacili mrtvog psa
Otprilike to i rekoh... Jasta su nego cetnici...ekvivalent wrote:a sta trebaShoshana wrote:Da su pojedinci koji su ovo ucinili psihopate i bolesnici - nesumnjivo je. Ali se u nasem govornom podrucju psihopate i bolesnici cija je meta iskljucivo bosnjastvo i muslimanstvo nazivaju cetnici. Ne vidim nista lose u nazivanju stvari pravim imenom. 'Obicni vandal ili narkoman' bi zazdio ciglu u prvi izlog, pa sta ukrao da kupi jos malo droge. Ali vandal ili narkoman koji porazbija prozore na dzamiji, ubije psa i baci ga u grob ubijenog djeteta je cetnik, i zasluzuje samo jednu kletvu - dabogda se o svom jadu zabavio, pa na nas zaboravio.
da im tepamo mozda
ma jok ba nisu to psihopate ni cetnici
to je neko iz federacije
reko djogo
fuj
jada
A ovaj sto nabaci da je mozda neko iz federacije.... htjedoh i njemu nesto reci, al ne mogu.... za razliku od cetnika, ja postujem i tudje mrtve.
- alen_zenica
#44 Re: Višegrad: U mezarje za bebu ubacili mrtvog psa
ko je onda ubio onih nekoliko hiljada višegrađana ???Jedan001 wrote:Priznaj latina da si puna mrznje i pakosti prema drugom narodu. Ajd na stranu da stavimo ovo sto je ucinjeno, mogo je svako ovo uraditi napusenih narkomana besposlicara more ima na obje strane tako da ne mozes nesto tvrditi i govoriti sa sigurnoscu i optuzivat neku naciju da su svi takvi..Latina wrote:Da ti pamet stane ! Hutu plemena u Ruandi bi ih trebali uciti civilizaciji. Kakvi su to bolesnici, nema tome lijeka - nikada.
Jedini lijek je sto veca prostorna, duhovna, politicka i narocito vojna distanca. Samo nas jake odbrambene snage mogu spasiti od ovog zla. Kako sada, tako i zauvijek. Sve drugo je zamajavanje i gubljenje vremena. Fuj po milion puta - gadovi bolesni. DaBogda vjecno prokleti bili !
Sto ne bi htjela da se tebi desi nemoj zeliti ni drugom. A ovo je mogao samo monstrum i bolesna osoba uraditi nebitno sad na naciju, mada se kod nas sve odmah veze po tom ili po parolama natpisima automatski se okrivljuje a mozda je cista provokacija, mozda je neko iz federalnog dijela uradio.. ko ce ti ga znati ... bolesna smo mi zemlja a i drustvo...
sigurno vanzemaljci ?
- Troll_Happens
#45 Re: Višegrad: U mezarje za bebu ubacili mrtvog psa
vidim da si pokupioekvivalent wrote:pa ko je pucao nek i odgovora sta ja imam s tim. I to sto se vidja i to je tacno ali to je problem zemlje sto se nikad nije obracunala sa time tj problem politicara kojima to ne smeta. Pa eto dok se ne bune ocito im odgovara takvo stanje i ti ljudi to je opet njihova kultura i njihov moto zivota...
no toga u europi nema
zato ni jedne vise[/quote]
sta ces i ljudskost se izgubi poslije nekog vremena, kad vidis kakav je ko i sta se sve radi onda ti postane svedno apsolutno. Puca ti onda k... za sve....
i necu vise samo se dzabe nerviram ajd nastavi tako dalje valjda ce naci tog ko je uradio i isto mu pociniti ....ajd adio
Last edited by Troll_Happens on 14/06/2009 23:02, edited 1 time in total.
- senjor
#46 Re: Višegrad: U mezarje za bebu ubacili mrtvog psa
U Islamskoj zajednici tvrde da je od prijeratne 1.144 džamije, uništeno 614, a 307 oštećeno. U svom odštetnom zahtjevu Republici Srpskoj Islamska zajednica zatražila je 64,7 miliona maraka, od čega se samo na džamiju Ferhadiju odnosi 32 miliona.
preuzeto sa
radio slobodna evropa
preuzeto sa
radio slobodna evropa
- senjor
#47 Re: Višegrad: U mezarje za bebu ubacili mrtvog psa
sta ces i ljudskost se izgubi poslije nekog vremena, kad vidis kakav je ko i sta se sve radi onda ti postane svedno apsolutno. Puca ti onda k... za sve....Jedan001 wrote:vidim da si pokupioekvivalent wrote:pa ko je pucao nek i odgovora sta ja imam s tim. I to sto se vidja i to je tacno ali to je problem zemlje sto se nikad nije obracunala sa time tj problem politicara kojima to ne smeta. Pa eto dok se ne bune ocito im odgovara takvo stanje i ti ljudi to je opet njihova kultura i njihov moto zivota...
no toga u europi nema
zato ni jedne vise
i necu vise samo se dzabe nerviram ajd nastavi tako dalje valjda ce naci tog ko je uradio i isto mu pociniti ....ajd adio
vratices se ti...treba platu zarad't...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#48 Re: Višegrad: U mezarje za bebu ubacili mrtvog psa
izvor: e-novine
osim toga, ovdje je neko snebivanje jer nam eto "ovo rade 20 godina". pa rade gospodo. nego šta. mene ne čudi. čudi me što ne vidite koliko "naši" za nas "rade".
razumijem ja ovdje ojađenost i frustraciju, ali to je najkraći put kojim ćemo se izjednačiti sa onima koji ovo rade.Empathy for the devil
I zločinci su ljudi: Milošević i Tuđman ćaskaju
Što je to što nas tako đavolski izaziva da čitamo potpuno bezvezne telefonske razgovore u kojima tata Milošević nagovara kćerku da joj brat sredi džip? Isto ono što nas je izazivalo da vjerujemo kako i drug Tito ide u zahod, kako se i Tuđman svađa s Ankicom oko ručka, i kako Milošević ima problema s djecom: zavodljiva i heretička pomisao da su negdje ispod historijske legure od bronce i govana oni ljudska bića poput nas
Piše: Boris Dežulović
„Izgleda gotovo kao čovjek“, rekao je u studiju Federalne televizije član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, komentirajući snimak Ratka Mladića na sahrani kćerke Ane, gdje general slomljen od tuge dugo ljubi stakleni prozor na kćerkinom lijesu, pa ga rupcem vlažnim od suza pažljivo briše, u nijemom se bolu opraštajući od bijelog lica pod staklom.
Gledajući taj prizor, sjetio sam se jedne epizode s jeseni 1991., kad je legendarni urednik Joško Kulušić usred rata, dok su Dalmatinci pod granatama kupovali Slobodnu Dalmaciju i pokapali svoje mrtve, na naslovnoj stranici objavio veliku fotografiju sahrane jednog srpskog vojnika, na kojoj žena sva u crnom plače nad lijesom sina jedinca, popraćenu tekstom Viktora Ivančića i naslovom „Sve su suze iste“.
Bio je to vjerojatno najhrabriji urednički potez svih vremena: javnost je bila zgranuta, HDZ-ovi jurišnici prijetili su likvidacijama, a pred redakcijom su demonstrirali bijesni građani, optužujući nas kao srpsku agenturu, koja u jeku najžešće agresije na Hrvatsku usred Splita žali za ubijenim četnikom.
Trajalo je to kratko, poput sjene na licu čovjeka koji sahranu Mladićeve kćerke gleda sam pred televizorom, oslobođen društvene obaveze javnog manifestiranja nacionalnog gnjeva. Već sljedećeg dana na naslovnoj stranici Slobodne Dalmacije opet su gorjeli Zadar i Šibenik, već sljedećeg trenutka na televizijskom ekranu Ratko Mladić, sa velikim mrljama znoja oko pazuha, na derneku u nekom prigradskom motelu pjeva „Bolje biti pijan nego star“, i živ čovjek – ili, preciznije, preživjeli čovjek – opet se može posvetiti samoolakšavajućoj, ljudskoj mržnji prema zvijeri.
To je, naravno, mnogo lakše nego javno sustezati izdajničku empatiju prema majci poginulog četnika, ili – obrnuto, pa time za cijelu jednu potenciju društveno nepoželjnije - ocu mrtve kćerke ratnog zločinca. Zato, da bi svima bilo lakše, uz slike boli jednog zločinca idu slike boli koje je on nanio drugima. Tih dana, krajem marta 1994. godine, dok je general Mladić ljubio staklo nad svojom Anom, Huso Silajdžić iz Goražda sahranjivao je suprugu, šesnaestogodišnju kćerku, majku, sestru i njenog šestogodišnjeg sina, cijelu obitelj nestalu u jednom trenutku, u jednom bljesku granate. Vraćajući se pak sa sahrane vlastite kćerke, možda iste te iste večeri, general Mladić izdat će zapovijed za opći napad na Goražde. Prva žrtva bit će desetogodišnja Medisa Zukić. Sutradan će od teških ozljeda preminuti i njen sedmogodišnji brat.
Sada slijedi neugodno pitanje s naslovne stranice Slobodne Dalmacije: jesu li suze Ratka Mladića istog sastava kao suze oca male Medise, ili suze Huse Silajdžića iz Goražda?
Nekad davno, čak nekad nedavno, apstraktne, nedodirljive gospodare naših sudbina voljeli smo gledati kao takozvane „obične ljude“, na obiteljskim ručkovima ili novogodišnjim proslavama, sa smiješnim kapicama na glavi i pilećim batkom u rukama. Zabavljala nas je pomisao da ti apstraktni likovi iz televizora jednako poput nas ujutro idu u zahod ili se svađaju sa ženama. Režimi su rado sudjelovali u toj igri i navlačili maske od ljudske kože.
Titove monografije s velikim fotografijama izlazile su kao stripovi: drug Tito u epizodi s bravarskim strojem, drug Tito u komori za razvijanje filmova, drug Tito sam samcat vozi automobil, u sledećoj epizodi: drug Tito bere mandarine. Tuđmanov režim jednako je prikazivao diktatora kao ljudsko biće, u kupaćim gaćicama ili s unučićem u krilu, a Miloševićev je izgradio cijeli kult „čoveka iz naroda“, jednog od nas, i godinama nakon što je vožd iz stana u neboderu preselio u vilu na Dedinju.
Ti su projekti – diktature s ljudskim likom – imali upravo suprotan cilj i efekt od onoga kojega će isti ti prizori postići kad jednog dana diktature padnu, i kad potpuno isti snimci više ne budu dokaz ljudskosti naših gospodara, već – u veličanstvenom obratu – njihove čudovišne neljudskosti: nudile su iluziju običnog života, života kakvim zapravo nitko nije živio. Drug Tito je vozio automobil, svojim rukama, tako običnoljudski!, ali obični Jugoslaven je automobil čekao šest godina. Franjo Tuđman se brčkao u moru na Brijunima, car je u moru bio gol – dobro, u kupaćim gaćicama – kao svatko od nas, ali svatko od nas se nikad nije kupao na Brijunima, a naročito ne dok su padale granate.
Osviještene kulture ili barem njezini pojedinci, koje zanima nešto više od nemoćnog bijesa i koji tragaju za izvorima zla, sami će kasnije rekonstruirati takve prizore i crtati psihološke profile zločinaca. Prije nekoliko godina dobar dio njemačke javnosti, pa i kritike, pobunio se zbog već kultnog Hirschbiegelovog filma „Hitler, konačni pad“, koji najvećeg zločinca u cjelokupnoj historiji svijeta prikazuje kao ljudsko biće - ne kao okidač za naknadni bijes, već kao pokušaj razumijevanja unutarnje logike zla. I nesretna Hannah Arendt - toliko citirana da će ostatak vječnog života provesti štucajući - napadana je zbog svog čuvenog Izvještaja o banalnosti zla, u kojemu razara ljudski obrambeni mehanizam mistifikacije zločinaca kao neljudi, mitskih, apstraktnih bića koja s nama nemaju nikakve čovječje veze.
Sa potrebnom distancom od Drugog svjetskog rata, zapadna je civilizacija sazrela dovoljno da zlo zareže skalpelom i pokuša shvatiti, onako kako razumije genezu nastanka tropske oluje. I jednako kao što danas znamo da oluja i munje nisu Božja kazna, već pražnjenje atmosferskog elektriciteta, da pokušamo shvatiti kako ni Tuđman, ni Milošević, ni Ratko Mladić nisu mitološko zlo, Đavolja djeca, nego upravo ono čega se najviše bojimo: jedni od nas.
Svega koji dan prije nego što će Federalna televizija emitirati privatne snimke Ratka Mladića, beogradski je Blic započeo s objavljivanjem feljtona s tajnim transkriptima privatnih telefonskih razgovora Slobodana Miloševića i njegove obitelji. Razgovori su, naravno, historijski potpuno bezvrijedni, počesto besmisleni i idiotski, a uvijek bolno banalni, otprilike kao razgovori dokonih i kolosalno nezanimljivih sudionika nekog reality showa. Jedino što je u tim transkriptima zanimljivo jesu imena ljudi koji razgovaraju. Razgovor u kojemu starija žena nagovara mlađu da ne obnovi vezu s njenim sinom postaje tako odjednom strašno zanimljiv kad znamo da to razgovaraju Mira Marković, žena Slobodana Miloševića, i Tanja, bivša djevojka njihovog zloglasnog sina Marka.
Što je to što nas tako đavolski izaziva da čitamo potpuno bezvezne telefonske razgovore u kojima tata Milošević nagovara kćerku da joj brat sredi džip? Isto ono što nas je izazivalo da vjerujemo kako i drug Tito ide u zahod, kako se i Tuđman svađa s Ankicom oko ručka, i kako Milošević ima problema s djecom: zavodljiva i heretička pomisao da su negdje ispod historijske legure od bronce i govana oni ljudska bića poput nas. Zato su zanimljive snimke Ratka Mladića. Ne zbog toga što bi one bile detektivski dokaz da Srbija i danas čuva odbjeglog generala, već zbog toga što srebrenički monstrum na njima izgleda „gotovo kao čovjek“.
I kad raspojasano pjeva „Dotak'o sam dno života“, i kad nježno ljubi unuku, i kad podnapitom društvu nalijeva rakiju, i kad pleše sa suprugom, i kad igra stolni tenis.
I kad dugo ljubi stakleni prozor na kćerkinom lijesu.
Ljudi se, posve prirodno, boje vlastitih osjećaja pred tim prizorom. Zato se televizijski voditelj u sarajevskom studiju jedva suzdržava psovki, zato se gledatelji u kafani ne suzdržavaju. Ritual bjesnog pljuvanja po televizoru na kojemu Ratko Mladić uživa u životu kojega nije zaslužio, i plače nad sudbinom kakvu je namijenio našoj djeci - ljudski je, naravno, savršeno razumljiv. Mladićev život na tim snimkama pri tom je posve običan, kuća-kafana-kuća, svadba-sahrana-svadba, pa opet kuća-kafana-kuća, u stanu sa zidnim tapetima, uokvirenim goblenima, kaučima iz socijalističkih izloga Simpa iz Vranja i hrastovim regalima sa sabranim djelima Pearl Buck i Harolda Robbinsa. I točno toliko žrtvama zapravo bolniji nego da je kamerom, poput Ante Gotovine, uhvaćen u nekom restoranu s pet zvjezdica, preplanuo pod kanarskim suncem, nalijevajući u čašu iz boce Marques de Caceresa, berba 2004 . Ratko Mladić posve neometan, međutim, živi običnim obiteljskim životom, životom kakvim je mogao živjeti svatko od osam hiljada muškaraca koje je pobio u Srebrenici, zauzeo je njihov život, život, dakle, kakvim žive oni koji su ga preživjeli i koji ga sada gledaju.
Ljudi se, rekoh, boje tog osjećaja. Ona zavodljiva pomisao postaje zastrašujuće heretička: Ratko Mladić je čovjek od krvi i mesa, kao i ja. Ali to ne može biti, sve se u nama buni protiv toga. Zato mu psujemo majku četničku dok nijemo plače nad mrtvom kćerkom, zato se gnjevno pitamo je li tako isto, pička mu materina, plakao dok je Huso Silajdžić sahranjivao suprugu, kćerku, majku, sestru i njenog sina, i je li tako, mamu mu jebem, plakao kad je u Goraždu shrvani otac sahranjivao svoje male anđele, desetogodišnju kćerku i sedmogodišnjeg sina. Jednako kao što psujemo rod i porod onom đubretu Slobodanu Miloševiću i njegovoj kurvetini, i glasno, da cijela kafana čuje, efektno poentiramo kako otac male Medise Zukić nije doživio nagovarati kćerku da joj brat sredi džip.
Psujući, nazivamo Ratka Mladića i Slobodana Miloševića čudovištima, monstrumima, vampirima, đavolima, i na kraju izrijekom neljudima, oduzimajući im sve čovječje atribute i dodajući mitološke. Tako nam je lakše, jer to je onda Zlo s velikim Z, to je zvijer u ljudskom obliku, „gotovo kao čovjek“, to je od Sotone, nije to zlo ni s Božje, ni s ljudske strane, dakle nije s naše strane.
I onda nas zateče pisana riječ u novinama, vidimo da to mitsko, đavolsko Zlo izgovara nimalo historijske i nimalo bilijske rečenice, već rečenice posve obične i posve naše, „Sine, jel’ se sećaš ti naše babe Jele?“, ili „Marija ima dva kučeta, onu Zeldu njenu, što je našla na ulici, što je neko čudo od kučeta, fantazija, i onaj Željko joj poklonio za Osmi mart jednog koker španijela sa crno-braon paležom“. Nije nam, jebiga, padalo na pamet, plaši nas ta mogućnost, ta da Zlo ima kod kuće koker španijela sa crno-braon paležom, da ima sina i snahu i od snahe unuku, pa ga gledamo kako je nježno njiše u krilu, gledamo kako ljubi unuku i kako ljubi staklo nad mrtvim licem kćerke, i sve se u nama buni protiv te banalne običnosti i mogućnosti da je u svojoj pojavnosti i u svojoj suštini ljudska, jer je to čovjek koji je Sarajlijama „razvlačio mozak“ i hladnokrvno isplanirao smrt osam hiljada takvih, običnih ljudi. Pa kažemo: „Izgleda gotovo kao čovjek.“
Jesu li, dakle, suze Ratka Mladića ljudske, jesu li iste kao naše? Ima li i u njima prolaktina, leucina encefalina, adenokortikotropskih i ostalih hormona kao u našim suzama?
Lakše je, naravno, vjerovati da nisu. Živi se ljudi, međutim, od živih neljudi - onih što samo „izgledaju kao ljudi“ – ne razlikuju po kemijskom sastavu suza, već upravo po tom izdajničkom refleksu, kojim čak i sa Ratkom Mladićem mogu na jedan trenutak suosjećati kao sa ljudskim bićem, „gotovo kao čovjekom“.
Denis de Rougemont, onaj što tamo gore već godinama štuca zajedno s Hannom Arendt, rekao je da je najveće lukavstvo Đavola u tome što je ljude uvjerio da ne postoji. Čovjek je, kao i obično, bio lukaviji. Uvjerio nas je da postoji Đavo, jer zlo nije ljudsko i ne drži kod kuće koker španijele, ne ljulja unuke u krilu sjedeći na kauču Simpo Vranje i ne plače za mrtvom djecom. I da je najveće njegovo lukavstvo da „izgleda gotovo kao čovjek“.
osim toga, ovdje je neko snebivanje jer nam eto "ovo rade 20 godina". pa rade gospodo. nego šta. mene ne čudi. čudi me što ne vidite koliko "naši" za nas "rade".
Last edited by Chmoljo on 14/06/2009 23:08, edited 1 time in total.
- Latina
#49 Re: Višegrad: U mezarje za bebu ubacili mrtvog psa
Mislim da si me pogresno razumio. Ne propagiram silu prema bilo kome, ali propagiram jaku odbranu BiH. Smatram da BiH mora ulagati u jaku odbranu, ili nam se ne pise dobro. Tvoju recenicu bih preinacila u - sila samo silu postuje. Tacka.Sargan wrote: Latina je sasvim u pravu! CETNICI samo razumiju silu!
- senjor
#50 Re: Višegrad: U mezarje za bebu ubacili mrtvog psa
E moj ti @chmoljo
...zar nisi imao nista pametnije reci,jos cu da pomislim da ti naschi...kako ih nazva...moraju odgovarati za cetnicki zlocin.
Znas kako se to u prijevodu kaze?!Cuti!!!E ja necu da cutim...i vise od toga...
...zar nisi imao nista pametnije reci,jos cu da pomislim da ti naschi...kako ih nazva...moraju odgovarati za cetnicki zlocin.
Znas kako se to u prijevodu kaze?!Cuti!!!E ja necu da cutim...i vise od toga...