Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#26 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by dr.gog »

Tema očišćena :D

@školarac , mani se copy paste postavljanja gotovih brošura u stilu "nije tako nego ovako" prije nego što provjeriš ima li sličnih tema na podforumu :) .Ne ponavljaj ovo bez uređivanja i najosnovnijeg obrađivanja teksta jer je potpuno nepregledno.Pošto ovo kopiraš, šteta od brisanja nije velika :) .

Otvori zasebnu temu i ukoliko neko hoće da vodi dijalog, postavlja tekstove postepeno u skladu sa pitanjima i diskusijom, a ne prostim trpanjem na temu.
BHF_Manijak

#27 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

Hajd Gog budi ljubazan pa reci sto je moj post sa prve strane obrisan?!postavi se tema ja dadnem adekvatan odgovor koji ja smatram ispravnim i obrise se...strasno tolerantno!!treba da vlada jednoumlje ili?!a kao svo ostali postovi sa teme su ok ili treba da svi mislimo kao Najljepsa?!tema kao prvokatorska se ne brise a postovi se sa nje brisu!! :wink: :-?
Bosanac sa dna kace

#28 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Bosanac sa dna kace »

ljuljaj ne ljuljaj
u kolu je živo
donesi im Hakija
još po jedno pivo

jeste uopšte skontali da imate par ovakvih tema, sa identičnim sadržajemm, različitog naslova?
Compact

#29 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Compact »

Hajmo malo o religijama! Hajmo!

Imamo Islam, Kršćanstvo, Judeizam, nekih drugih vjerskih zajednica, denominacija i sekti!

Jedina ispravna i priznata vjera kod Boga je Islam, a ako ne vjerujete u to, uvjerićete se kada umrete!

Od mene toliko, pozdrav! :D :run:
piupiu

#30 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by piupiu »

Compact wrote:Hajmo malo o religijama! Hajmo!

Imamo Islam, Kršćanstvo, Judeizam, nekih drugih vjerskih zajednica, denominacija i sekti!

Jedina ispravna i priznata vjera kod Boga je Islam, a ako ne vjerujete u to, uvjerićete se kada umrete!

Od mene toliko, pozdrav! :D :run:
Compact, s obzirom da si ti nacitan i sirok covjek, hajd' mi molim te objasni sta to znaci da ima samo jedna 'ispravna i priznata vjera kod Boga'? Kako je to moguce ako Bog prvenstveno trazi (mada nisam sigurna da jedno takvo bice uslovljava bilo sta na nacin na koji to ljudi interpretiraju) da se u njega vjeruje? Zasto bi jedan savrseni Bog davao objave na vise nacina (on je savrsen, dakle moze se izraziti/objaviti/itd na milion nacina, i jedan mali nesavrseni covjek sigurno ne moze spoznati, pa cak ni prepoznati svaki od njih), pa onda rekao -- e, znate, nisam ja bas tako savrsen, pa su one predjasnje objave nesavrsene i vise ne vrijede -- vrijedi samo ova zadnja? Na kraju, ljudski je, a ne bozanski, vjerovati da je samo nas nacin ispravan. Bas zato sto su ljudi nesavrseni. Voljela bih cuti tvoje misljenje o ovoj mojoj pretpostavci. I voljela bih da tvoj odgovor zaobidje dogmatska ucenja, ako je moguce.
Atzzo

#31 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Atzzo »

Eh, religija. Bolje prvo živjeti bez religije pa početi kultivisati neku od religija kad se osjeti potreba.

http://www.falundafa.ba/ Falun Hao.
Atzzo

#32 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Atzzo »

skolarac wrote:Jedina ispravna vjera kod Boga je Islam,pa to je On objavio u Ku'ranu.
No ostaje taj problem - nisu svi muslimani.
Compact

#33 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Compact »

piupiu wrote: Compact, s obzirom da si ti nacitan i sirok covjek, hajd' mi molim te objasni sta to znaci da ima samo jedna 'ispravna i priznata vjera kod Boga'? Kako je to moguce ako Bog prvenstveno trazi (mada nisam sigurna da jedno takvo bice uslovljava bilo sta na nacin na koji to ljudi interpretiraju) da se u njega vjeruje? Zasto bi jedan savrseni Bog davao objave na vise nacina (on je savrsen, dakle moze se izraziti/objaviti/itd na milion nacina, i jedan mali nesavrseni covjek sigurno ne moze spoznati, pa cak ni prepoznati svaki od njih), pa onda rekao -- e, znate, nisam ja bas tako savrsen, pa su one predjasnje objave nesavrsene i vise ne vrijede -- vrijedi samo ova zadnja? Na kraju, ljudski je, a ne bozanski, vjerovati da je samo nas nacin ispravan. Bas zato sto su ljudi nesavrseni. Voljela bih cuti tvoje misljenje o ovoj mojoj pretpostavci. I voljela bih da tvoj odgovor zaobidje dogmatska ucenja, ako je moguce.
Piu legendo hvala na komplimentima, i ja isto smatram za tebe! :-D

Na tvoje pitanje @skolarac je dao odličan odgovor, i vjeruj da bih i ja dao isti, ako ne i lošiji!

@skolarac :thumbup:
Bosanac sa dna kace

#34 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Bosanac sa dna kace »

ja sam @compacta shavtio malo vise ironicno....pokretac teme je takodje cini mi se kreno od stava da je jedino njegovo ispravno :-)
Compact

#35 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Compact »

Bosanac sa dna kace wrote:ja sam @compacta shavtio malo vise ironicno....pokretac teme je takodje cini mi se kreno od stava da je jedino njegovo ispravno :-)
Na prvi pogled tako izgleda, ali fakat nisam pisao ironično, zaista tako mislim! :)
El_comadante

#36 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by El_comadante »

ateistima če uvijek biti nešto čudno/naopako u religij ali da li su se oni (ateisti) iskreno potrudili da nadju odgovor prije nego temu pokrenu to je upitno. onda dalje če ateisti naći mnogo drugi stvari nelogično (za njih) a nikada neče prihvatiti odgovor i reći e to ej to nemam više pitanja. postavljate pitanje zašto ima toliko ima religija? zato što je ovaj život test, nemože se tek tako ući u Đenet a da smo svi iste vjere onda nebi ni bilo ovoga prolaznog života nego bi bili odmah na vječnom. to je sve logično i jednostavno.
MoHiKaNaC

#37 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by MoHiKaNaC »

Nedavno sam od jednog profesora Historije religija (inace musliman) cuo da odredjeni islamski teolozi smatraju kako je moguce da je Konfucije bio jedan od priznatih bozijih poslanika...

A direktnim navodima kao i nekim tumacenjima Kur'ana doslo se do cifre da ih je tokom ljudske historije bilo nekoliko hiljada.

Ima li neko slicnih dojava?
arzuhal

#38 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

MoHiKaNaC wrote:Nedavno sam od jednog profesora Historije religija (inace musliman) cuo da odredjeni islamski teolozi smatraju kako je moguce da je Konfucije bio jedan od priznatih bozijih poslanika...

A direktnim navodima kao i nekim tumacenjima Kur'ana doslo se do cifre da ih je tokom ljudske historije bilo nekoliko hiljada.

Ima li neko slicnih dojava?
124.000 vjerovjesnika (nebijja), a od njih 313 su bili i poslanici (resuli). Razlika između nebijja i resula je u tome što su resulima date objave i bili su uspostavljači novih zakona, primjerenih društvu i vremenu, primjerenih civilizacijskim dosezima čovječanstva. Nebijji nisu donosioci nove objave već su potvrđivali raniju objavu i zakon, čupajući narod od sopstvenog bacanja u propast, duhovni prije svega. Svaki resul je i nebijj, a nebijj nije resul.
U nekom vremenu je djelovalo više nebijja odjednom, u isto vrijeme i na istom ili različitom mjestu na planeti. Kao što rekoh, određeni zakoni i propisi su mijenjali, voljom Zakonodavca (dozvoljenost/zabrana vina, dozvola/zabrana neke hrane, oko za oko/okreni i drugi obraz, itsl), ali učenje i poruka su uvijek bili isto: nema boga osim Jednog Boga, Stvoritelja, Uzdržavatelja, Ravnatelja i Suca na Danu suda, Koji nikome i ničemu nije sličan.
Njihovi narodi su ih uglavnom proganjali i ubijali, ponekad i slijedili i pomagali. Počesto su njihova učenja iskrivljavali prilagođavajući ih svojim željama i porivima, usklađujući ih sa svojim civilizacijskim stremljenjima. Na taj način su sebe i svoje civilizacije vlastoručno odvodili u propast i nestanak, prema zakonu Božijem koji vrijedi za sva vremena pa i ovo naše.
124.000 svjedoka protiv čovječanstva na Suđenju u kojem nema štele, veza i koverti.
dr.Gonzo

#39 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by dr.Gonzo »

Da li su te dvije cifre navedene u Kur'anu?
Ako ne, odakle dolaze podaci?
Sto bas 124000 i 313? Ni manje ni vise.
arzuhal

#40 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

dr.Gonzo wrote:Da li su te dvije cifre navedene u Kur'anu?
Ako ne, odakle dolaze podaci?
Nisu navedene precizne cifre u Kur'anu već nam je taj broj naveo Posljednji iz plejade odabranih, neka je najbolji salavat i potpuni selam na nega.

Sto bas 124000 i 313? Ni manje ni vise.
Ne razumijem ni pitanje ni intenciju.
andrija2007

#41 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

Postoji li gdje i lista resula, eventualno sa imenima, ne moraju svi, moze i jedan dio ?
arzuhal

#42 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

andrija2007 wrote:Postoji li gdje i lista resula, eventualno sa imenima, ne moraju svi, moze i jedan dio ?
Lista onih poznatih postoji u Bibliji i Kur'anu: Nuh/Noa, Idris/Henok, Mojsije/Musa, David/Davud, Danijel/Denijal, Solomon/Sulejman, Job/Ejjub, Abraham/Ibrahim, Lot/Lut, Izak/Ishak, Jišmael/Ismail, Josif/Jusuf, Isus/Isa, Muhammed, neka je na njih mir. Nisam sve hronološki redao.
arzuhal

#43 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

I nisam ih sve pobrojao...Bar od poznatih...
BHF_Manijak

#44 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BHF_Manijak »

Adem,Idriz,Nuh,Hud,Salih,Ibrahim,Ismail,Ishak,Lut,Jakub,Jusuf,Su`ajb,Ejjub,Musa,Harun,Zul Kifl,Davud,Sulejman,Ilijas,El Jesea,Junus,Zekerijja,Jahja,Isa,Muhammed,ovo je spisak sto se tice resulullahaa,dok nebijje tesko da ces moci negdje saznati,ali pokusaj preko stranice FIN-a ili rijaseta...
andrija2007

#45 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

Hvala! :)
andrija2007

#46 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

A da li se zna ko su nebijje (vjerovjesnici) i ima li ih uopste poslije Muhameda?
Bitte_Halt_ja_ja

#47 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

El_comadante wrote:ateistima če uvijek biti nešto čudno/naopako u religij ali da li su se oni (ateisti) iskreno potrudili da nadju odgovor prije nego temu pokrenu to je upitno. onda dalje če ateisti naći mnogo drugi stvari nelogično (za njih) a nikada neče prihvatiti odgovor i reći e to ej to nemam više pitanja. postavljate pitanje zašto ima toliko ima religija? zato što je ovaj život test, nemože se tek tako ući u Đenet a da smo svi iste vjere onda nebi ni bilo ovoga prolaznog života nego bi bili odmah na vječnom. to je sve logično i jednostavno.

nisam znao da se logika djeli na nase i vase. Logika je jedna, ako ti se ne poklapa sa vjerovanjem nije problem u logici.

a za temu: . A sto se tice pokrivene zene, tako ti je to. Zena je "postovana" i moras je "voljeti", kako se voli reci i da je "ravnopravna". Ali i dalje nema status ravnopravnog ljudskog bica, nego vise kucnog ljubimca.
Muskarac je taj koji smije bez marame hodati,
Muskarac je taj koji moze vise zena imati.
Muskarac je taj iz cijeg rebra je zena nastala.
Muskarac je glava porodice
muskarac muskarac muskarac itd itd itd...i onda napisu: "muskarac je taj koji mora paziti svoju zenu" kao eto sve je dobro ravnopravno nije zadrto ali i dalje je zena objekat

I onda se ima obraza reci da su ravnopravni. Umjesto "zena" mozes staviti i "kucni ljubimac"
arzuhal

#48 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

andrija2007 wrote:A da li se zna ko su nebijje (vjerovjesnici) i ima li ih uopste poslije Muhameda?
Kao što rekoh, svaki od nabrojanih resula (poslanika) je ujedno i vjeronavjestitelj (nebijj). Ja sam omaškom stavio Danijela u poslanike, a bio je vjerovjesnik.
Muhammed, alejhi-selam, je hatemun-nebijj ili pečat vjerovjesništva. Kružnica koju je dovršio među potomcima Ishakovim (sinovima Izraela ili Jevrejima), Isus sin Marijin, neka mir na njih oboje, biće upotpunjena Posljednjim poslanikom i vjerovjesnikom, od potomaka Jišmailovih/Ismailovih u liku Muhammeda, neka je mir na njega. I dok Isus dolazi, kako sam kaže u Jevanđeljima, Jevrejima, Muhammed je poslan cijelom svijetu a ne samo Arapima ("razbjesniću vas narodom velikim i neukim", kako kaže Bog u Bibliji obraćajući se Jevrejima, a riječ je o potomcima Ismaila, neka je mir na njeg).
Naravno, očekuje se ponovni dolazak Isa sina Merjemina, ali ovaj put ne kao donosioca Novog Zakona, već kao onog koji će potvrditi Posljednji Zakon. Dakle, doćiće, u samo predvečerje Kraja Vremena, još jedan vjerovjesnik Božiji - Isus sin Marije, časne djevice :)
kockica_kockica

#49 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by kockica_kockica »

Najljepsa wrote:i koje promjene bi bile korisne. Malo skakljiva tema, ali mislim da je zanimljiva i postavljena je iz dobrih namjera.

Meni licno razlicite religie su najveca glupost ovoga svijeta...Svi ljudi bi trebali da vjeruju u jednog Boga..ali kad je vec tako kako je..hajde da vidimo sta bi moglo da se promjeni da bi mozda svijet bio sretniji i da bi religije bile fer prema svojim vjernicima.

Prije par dana sam bila na bazenu sa svojim sinom..topao dan ..sunce upeklo ..na bazen dolazi familija..Otac, majka kcerka i sin.

Majka I kcekra su zamotane..sjedaju na stepenice da bi uhvatile malo hlada koji je pruzao krov iznad njihovih glava..
Sin I tata su se skinuli u kupace I baskare se po bazenu, smiju se ,zezaju se ,plivaju dok njih dvije se znoje I sve to posmatraju..Pitam se kako se one osjecaju u tom momentu?
I pitam vas da li je to fer?

Druga prica..
Upoznala sam jednom hrvatskom svestenika…vesao tip, inteligentan I igrom slucaja (kako kaze) je zavrsio na poziciji na kojoj je..odlican u svom poslu ,odlican govornik, vodja I ostalo…ali najvjerovatnije ce napustiti taj poziv jer zeli da se zeni I ima djecu.
Da li je fer da se svecenicima brani da imaju familiju? Nije ..naravno da nije ..
Mislim da bi svijet bio mnogo srecniji kada bi se izvrsile korekcije u religijama kao sto su ove dvije iz mog primjera,a to je da se zenama muslimankama dozvoli da budu otkrivene I da se svecenicima da dozvola da imaju svoje familije?

Slazete li se sa ovim I da li imate I vi neke promjene koje biste uveli u b8ilo koju od religija u cilju stvaranja pravednijeg I sretnijeg svijeta oko nas.

Svaka religija na neki svoj poseban nacin "zabranjuje" odredjene stvari...

zenama da hodaju otkrivene pred nepoznatima u Islamu
katolickim svecenicima da se zene
pravoslavni ne mogu ni biti popovi dok se ne ozene
itd...

svecenici i casne sestre imaju izbor.. mislim na katolicke... njih se godinama priprema za celibat.. dakle oni idu svjesno i bez prisile na taj cin, vjencaju se za Crkvu i njoj ostaju vjerni.. ne bih rekla da bas ovo podrzavam, ali prihvatam izbor ljudi koji zele taj poziv i koji ga zive citav zivot... neki se odluce ipak nakon izvjesnog vremena odreci tog "svecenskog" zivota i zasnovati porodicu i podrzavam i to.. bolje biti sretan nego nesretan cijeli zivot i kriviti druge zbog svoje nesrece iako si sam kriv tome... znam zasigurno da ima sredina koje ovo moje misljenje nebi podrzali jer je sramota ...

o zenama u islamu ne bih govorila ... to ostavljam nekima koji ce nam opravdati to sto su njih dvije zamotane sjedile u hladovini i posmatrali njih dvojicu kako se dobro zabavljaju pored i u bazenu... meni je to malo ekstremno.. kog vraga si ih vodio sa sobom na bazen ako im neces dozvoliti da se skinu i barem osvjeze u bazenu.. van svake pameti... ali isto tako podrzavam neciji odabir da bude pokrivena i da zivi po svim "pravilima" svoje vjere..

vjera je ipak odabir svakog pojedinca... ti mozes vjerovati u Boga i ne biti onaj koji ce ici u crkve dzamije sinagoge... zasto da ne.. postujem i to... ako ta osoba radi dobro, ako nikome ne misli zlo, ako ne krade i ne ubija, ako razlikuje dobro od zlog onda je on mnogo vec vjernik od onoga koji se na Bozic/Bajram ubije ko majka od alkohola i potuce se i nozevima rjesava svoje pjanske sukobe, ubija, krade, opravdava svoje zlo vjerskim fanatizmom.. i ako trebam birati onda biram onog prvog koji ne lize pragove kojekakvih bogomolja ali zivi ono sto svaki vjernik treba zivjeti...

i za kraj svaka vjera je prava samo ako se tumaci na pravi nacin....
andrija2007

#50 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

Hvala, vrlo zanimljivo! :)
Post Reply