100% se slazem sa tobom da je ta mecka bolja od auta mlađih po 10-12 godina! Trenutno vozim corsu '97 i fiestu '99 godiste. Prije njih sam imao 190E '88 koji bio sto puta bolji od oba auta. Znaci po kvaliteti, udobnosti, izdrzljivosti, ma ne znam cemu sve ne, mogao bih ovako nabrajati do sutra. I sad kada bi nasao neku dobru 190-tku od '90-'93 bez razmisljanja bih dao fiestu '99 za nju. E sad na stranu sto to nije auto za cure i sto se toga tice toplo preporucujem ili corsu ili fiestu. Evo, znaci iz prve ruke govorim. Fiesta je ljepša, bolji dizajn, udobnija, a corsa ima mozda malo "ruzniju" unutrasnjost i malo je neudobnija, ali je definitivno izdrzljivija i robusnija.
Kupovina auta-pomoc
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- corsa
#26 Re: Kupovina auta-pomoc
@NEOPLAN
100% se slazem sa tobom da je ta mecka bolja od auta mlađih po 10-12 godina! Trenutno vozim corsu '97 i fiestu '99 godiste. Prije njih sam imao 190E '88 koji bio sto puta bolji od oba auta. Znaci po kvaliteti, udobnosti, izdrzljivosti, ma ne znam cemu sve ne, mogao bih ovako nabrajati do sutra. I sad kada bi nasao neku dobru 190-tku od '90-'93 bez razmisljanja bih dao fiestu '99 za nju. E sad na stranu sto to nije auto za cure i sto se toga tice toplo preporucujem ili corsu ili fiestu. Evo, znaci iz prve ruke govorim. Fiesta je ljepša, bolji dizajn, udobnija, a corsa ima mozda malo "ruzniju" unutrasnjost i malo je neudobnija, ali je definitivno izdrzljivija i robusnija.
-
Lesli Eldridž
#27 Re: Kupovina auta-pomoc
Pa baš Mercedes nije nešto udoban. Svi nabrojani manji auti su puuuno udobniji od tog starog Mercedesa. 
- NEOPLAN
#28 Re: Kupovina auta-pomoc
Pa i ti sad pretjera do daske.......Lesli Eldridž wrote:Pa baš Mercedes nije nešto udoban. Svi nabrojani manji auti su puuuno udobniji od tog starog Mercedesa.
-
Lesli Eldridž
#29 Re: Kupovina auta-pomoc
Općenito su njemački auti uvijek bili neudobni. Fiesta je neudobna, ane znam najnovija, aki stare jesu. Izuzetak su pojedini Opeli (Corsa je udobna)...Svi ostali su puno udobniji od tog starog Mercedesa...
- NEOPLAN
#30 Re: Kupovina auta-pomoc
Jesi li se ikad vozio u ovom mercedesu???Lesli Eldridž wrote:Općenito su njemački auti uvijek bili neudobni. Fiesta je neudobna, ane znam najnovija, aki stare jesu. Izuzetak su pojedini Opeli (Corsa je udobna)...Svi ostali su puno udobniji od tog starog Mercedesa...
-
Lesli Eldridž
#31 Re: Kupovina auta-pomoc
Ih, jako puno. Godište 1990.NEOPLAN wrote:Jesi li se ikad vozio u ovom mercedesu???Lesli Eldridž wrote:Općenito su njemački auti uvijek bili neudobni. Fiesta je neudobna, ane znam najnovija, aki stare jesu. Izuzetak su pojedini Opeli (Corsa je udobna)...Svi ostali su puno udobniji od tog starog Mercedesa...
-
sLLayer
#32 Re: Kupovina auta-pomoc
ja kupio peugeot 106 i prezadovoljan 5000KM 98god
http://www.greencarsite.co.uk/4sale/sal ... ECTRIC.jpg
-
Lesli Eldridž
#33 Re: Kupovina auta-pomoc
Čestitam, navoz'o ga se u sreći i rahatluku, a za koju godinu ga zamijenio za novije, veće i još bolje.sLLayer wrote:ja kupio peugeot 106 i prezadovoljan 5000KM 98god
- Mahalac
#34 Re: Kupovina auta-pomoc
odlican izbor
-
Lesli Eldridž
#35 Re: Kupovina auta-pomoc
Eto i taj Peugeot bi valj'o našoj početnici i pokretačici teme... 
- beco
#36 Re: Kupovina auta-pomoc
Samo za informaciju vozio sam 190D 5 godina i mnoga kola ni danas nisu toj mecki do koljena. Evo mog primjera zamjenim 190d za Clia 3 mjenjac, ma ni blizu onoj njeznosti kao kod mercedesa, volan nikakvih informacija sa podloge itd itd. Samo treba imati para za mercedesa za odrazavanje, ako ce ga neko odrazvati tako da mu hrda i vozi dok ne stane to je opet truba prica.
Drugo taj ugodaj u Mercedesu tesko se moze opisati.
I jos nesto primjetio sam da ljudi koji vozaju stara kola sparaju na gumama mislim da je to kardinalna greska. Jer bolje da neko sa MB 190D ima dva para guma, nego ja da sa Cliom citavu godinu vucem zimske, jer 190d je mnogo vece i teze i potencjalno opasnije auto!
Drugo taj ugodaj u Mercedesu tesko se moze opisati.
I jos nesto primjetio sam da ljudi koji vozaju stara kola sparaju na gumama mislim da je to kardinalna greska. Jer bolje da neko sa MB 190D ima dva para guma, nego ja da sa Cliom citavu godinu vucem zimske, jer 190d je mnogo vece i teze i potencjalno opasnije auto!
-
Lesli Eldridž
#37 Re: Kupovina auta-pomoc
Za svako auto je glupost voziti ga ljeti na zimskim gumama. 
- citroen
#39 Re: Kupovina auta-pomoc
e na mercedesu 190 je osjecaj za volanom pravi,postavljen tako nisko da je gotovo uvijek na koljenima vozaca,a informacije sa podloge kao kod lade rive.Nemoj zaje....ti,mozda je bio dobar prije dvadeset godina,ali to auto nije uopste za pocetnika i jos sa zadnjim pogonom upravljivost je pravo dobra ali za utrke??????Trebas napravit temu o 190 i jos da bude amg evo II pa tamo diskutovati,nego dajte djevojci pravi savjet,tj. predlozite kakav mali autic. 
- Cholina_Lokica
#40 Re: Kupovina auta-pomoc
a mozda cura ne voli mala auta...
-
Majjah
#41 Re: Kupovina auta-pomoc
Ja sam polagao prije 7 godina na mercu 190, prvo sto sam pomislio kad sam sjeo u njega je ,,majko moja kako cu sa ovim''?? Al mi se auto tad nenormalno svidjelo za svoje godine, udobnost je zaista na nivou za tako staro auto, a lakse mi je bilo nekako sa njim upravljati i voziti ga kad sam se malo navikao nego Golf3 na kojeg sam do tad bio naucen. Ipak, sva ta auta su me prestala zanimati kad sam sjeo u prvu Alfu, samo jos da nadjem gdje im se smanjuje potrosnjacitroen wrote:e na mercedesu 190 je osjecaj za volanom pravi,postavljen tako nisko da je gotovo uvijek na koljenima vozaca,a informacije sa podloge kao kod lade rive.Nemoj zaje....ti,mozda je bio dobar prije dvadeset godina,ali to auto nije uopste za pocetnika i jos sa zadnjim pogonom upravljivost je pravo dobra ali za utrke??????Trebas napravit temu o 190 i jos da bude amg evo II pa tamo diskutovati,nego dajte djevojci pravi savjet,tj. predlozite kakav mali autic.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#42 Re: Kupovina auta-pomoc
Generalno govoreci, auta vece klase su dosta udobnija od auta manje klase, bez razlike na njihovo godiste. Ovo svakako vrijedi i za taj 190 Mercedes naspram ostalih Corsa, Golf, Polo, Focus, Corolla, Yaris, Civic, Peugeot, Renault, Fiat itd itd
Ma ja se sjecam covjek je u mojoj carsiji imao nekog Mercedesa iz 1976, i uvjek je bio kao salon i pri voznji i unutra u odnosu na mladje karijole, koje su se kotrljale po ulicama
Ma ja se sjecam covjek je u mojoj carsiji imao nekog Mercedesa iz 1976, i uvjek je bio kao salon i pri voznji i unutra u odnosu na mladje karijole, koje su se kotrljale po ulicama
- VR6
#43 Re: Kupovina auta-pomoc
Opcenito stariji auti znaju biti udobniji, bar ti iz visokih klasa. Danas ni francuzi vise nisu nesto udobni - izuzmemo li Citroene sa aktivnim ovjesom, kao sto su C5 i C6. Jednostavno, auto danas mora super lezati po krivinama, ako ista valja mora stajati sa stoje za 38 metara i to su osnove prema kojim se kreira ovjes. To se mora postici, e sad koliko jos proizvodjac moze uz to napraviti i udoban auto, to je do njega. No taj kompromis se osjeti u voznji.
- corsa
#44 Re: Kupovina auta-pomoc
Lesli Eldridž wrote:Pa baš Mercedes nije nešto udoban. Svi nabrojani manji auti su puuuno udobniji od tog starog Mercedesa.
-
Lesli Eldridž
#45 Re: Kupovina auta-pomoc
Ne interesuju me tuđa mišljenja, meni nije udoban kao Corsa ili Fiat Punto. Ni blizu im nije po udobnosti. E sad o ležanju na cesti, kočenju, ovjesu... Dobro ležanje se ne dobiva nepotrebnom krutošću ovjesa. Primjer su Citroeni starije generacije ili Fiati. Jednostavno se da zaključiti da mekši auti ne moraju biti i nestabilniji. Mislim da je baš suprotno. Ne izbacuju ga rupe u zrak i bolji je kontakt sa podlogom. Uz dobre stabilizatore nema naginjanja i to je recept za uspjeh koji imaju Citroen i Fiat i poneki Opel...
- Qler
#46 Re: Kupovina auta-pomoc
u kojoj dimenziji Lesli zivi
citroen, fiat, mjerilo stabilnosti.... 
- beco
#47 Re: Kupovina auta-pomoc
Ja cu govoriti samo o 190d jer ne znam kakv je bio 190E. To je bila prava istinska krstarica, ugodna, rupe upijala super, ali nije bila za silovanja i neki naglih poteza, bas gospodski smirena. U krivinama veoma gegava, sa lakocom je do 120 dolazila preko toga je sve forsiranje, maksimala sto sam je ja povukao je bilo blizu 160 na satu, sa ogromnim zaletom. Morao sam planirati dobro za preticanje. Kocenje odlicno, nije imo ABS, ali sam bio naucio imitirati ABS osluskujuci gubitak gripa pa pupustanjem kocnice pa opet pritisni i to mi je 10x puta bolje nego kad mi se ABS upali i tada vise nemam ja nikakve kontrole nad kocenjem, nego ga PC dozira.. Za zabave zimi ko to voli (a ja volim) 190d je odlican, jeb.. moderna auta i prednji pogon, sve je to prepitomo, dajmi snijega po ulici i 2 sata 190d i ja bih bio mnogo sretniji covjek. Neko je reko da osjecaj za volanom ne valja, malo je volan bio prevelik, ali osjecao si kako okreces volan po asfaltu, a ne sada okrenes volan i ti mislis da si okrenuo, a ono nista. Pa kad sam sa ocem otisao po novog Clia, dovezo se 190d, a jedva se vratio sa Cliom, nisam se mogao navici na tu bezlicnost volana i na prejake kocnice.
P.S. A meni je mama rekla kad je vidila Clia, joj sine bas je lijep, ali gdje mu je guza
trazi zena gepek! 
P.S. A meni je mama rekla kad je vidila Clia, joj sine bas je lijep, ali gdje mu je guza
-
ado-šampion
#48 Re: Kupovina auta-pomoc
Eih Lesli, opet si ga prekardašio.
190 jeste tvrđi nego Mercedesi inače, posebno od polovine 80-ih kad su mekša sjedala zamijenili tvrđim, jer ova prva nisu bila izdržljiva za Mercedesove standarde, ali opet, halo, Mercedes je to. Nije udoban kao Punto?!
U kojem svijetu ti živiš?! Prije svega, ne možeš vršiti poređenje Punta koji je prešao 50 hiljada i Mercedesa koji je prešao 250 hiljada. To je pod 1. Drugo, što se tiče aerodinamike, zvučne izolacije, itd, 190-ka je svjetlosnu godinu ispred Punta! Pa ja sam se vozio s ovim haverom s njegovim 190D, koji ima oko 300 hiljada na satu, dizel atmosferski, kultura rada ko u traktora, 140 na auto-putu, ne čuje se tako reći, buka vjetra je tolika kolika je u Puntu kad voziš 70-80, fine neravnine ne osjetiš, jer auto ima težinu i tvrdoću i ne ljulja se kao lakša i mekša auta. Ja misim da bih s tim Mercedesom na auto-putu mogao 200-300 km kao od šale vozeći se 130-140, a mogu mislit tim tempom, pa i 30-40 sporije, u Puntu, jebo bih ježa u leđa. Punto jeste udoban po gradu, o tome nema govora, ali za ozbiljnija putovanja otvorenom cestom, da ne govorim auto-putem, jednostavno to nije njegova namjena, premekan, prelagan, preslabo izoliran... Nego, mi inače pričamo o Mercedesima koji su mahom prekoračili 200k km, zamisli se kakva će biti udobnost tog tvog Punta kad toliko pređe, ako uopšte bude sposoban da vozi
E moj Lesli, prepotentni inžinjeru mašinstva, da te inžinjer informatike nešto nauči: Ni jedno auto s ispravnim amortizerima rupe ne "izbacuju" u zrak, kakva je to glupost.
Upravo suprotno onome što ti govoriš, tvrđi amortizer uvijek ima bolji kontakt s podlogom nego mekši.
Al hajde uredu je, dobro sam ja tebe procijenio, ti namjerno lupaš gluposti da bi bio u centru pažnje. Šta god neko, ti suprotno. Svi u klin, ti u ploču

A za ovo, jednostavno moramNe izbacuju ga rupe u zrak i bolji je kontakt sa podlogom.
E moj Lesli, prepotentni inžinjeru mašinstva, da te inžinjer informatike nešto nauči: Ni jedno auto s ispravnim amortizerima rupe ne "izbacuju" u zrak, kakva je to glupost.
Al hajde uredu je, dobro sam ja tebe procijenio, ti namjerno lupaš gluposti da bi bio u centru pažnje. Šta god neko, ti suprotno. Svi u klin, ti u ploču
- Qler
#49 Re: Kupovina auta-pomoc
@beco
ona mecka sto corsa prica je 190E 2.0 118KS... 3. brzinom na malom autoputu isla 160km/h
a sto se tice udobnosti, svaka rasprava i poredjenje fiat i mercedes (u stvari ne samo oko udobnosti nego generalno) je smijesna i nije vrijedna ni paznje ni diskutovanja.
ona mecka sto corsa prica je 190E 2.0 118KS... 3. brzinom na malom autoputu isla 160km/h
a sto se tice udobnosti, svaka rasprava i poredjenje fiat i mercedes (u stvari ne samo oko udobnosti nego generalno) je smijesna i nije vrijedna ni paznje ni diskutovanja.
- citroen
#50 Re: Kupovina auta-pomoc
Nemojte tako na Leslia.Covjek samo hoce da kaze da se sigurnije voziti u puntu koji je noviji auto u odnosu na 190.Punto se poceo proizvoditi kad se 190 prestala proiz..Covjek gleda godiste,i vi ste u pravu kad kazete da je 190 udobniji auto,ali on je veci za dvije klase automobil,punto je gradski automobil i za grad on je bolji od mersedesa a za otvorenu voznju zna se- merdzan.Ovaj sto rece da mercedesa po snijegu voli drajvati,znas li da je dokazano da je prednji pogon sigurniji od zadnjeg,jedina prednost zadnjeg pogona je da se vise snage na podlogu moze prenijeti preko zadnje vuce i da mozes se malo zajeb.... sa drift......Da sam negdje u tropskim krajevima mozda bih razmislio o kupovini auta sa zadnjim pogonom,a to bi bio def... BMW, koji je bolji od Mercedesa.