Sarajevska Zaobilaznica, gradi li se ili ne??????

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Kad ce zavrsiti obilaznicu?

2010
1
1%
2012
29
16%
2014
23
13%
2016
51
29%
Nikad
73
41%

Total votes: 177

Haris.ba

#26 Re: Sarajevska Zaobilaznica, gradi li se ili ne??????

Post by Haris.ba »

nineinchnails wrote:io bi zapadni ulaz Mostarsko raskrsce, a sjeverni kod rijeke Bosne iza Rajlovca (gdje je i sada). Sta ce im LOT 2???
Pa ne može izlaz iz grada da budu dvije trake. Jer kada bi se htjelo sjeverno moralo bi se proći kroz čajnasiti (Rajlovac). A lot 2 se i pravi najviše zbog toga. Pa imaš carinu u Halilovićima(znači nije teret samo da prozuji pored Sarajeva, već mora ući u grad. Ako se sječaš gradnje zapadnoga prilaza, nešta slično ti je ovo. Nema baš smisla dok se sve ne napravi.
nineinchnails

#27 Re: Sarajevska Zaobilaznica, gradi li se ili ne??????

Post by nineinchnails »

Da, ali LOT 3 je zato prioritetniji, da se zaobilaznica kompletira. Sva vozila sto prolaze oko Sarajeva, i dalje moraju prolaziti Rajlovcem i Stupskom petljom, sve dok se LOT 3 ne izgradi. Tim vozilima LOT 2 nista ne predstavlja, niti im treba.
krusty

#28 Re: Sarajevska Zaobilaznica, gradi li se ili ne??????

Post by krusty »

nineinchnails wrote:Sad citam nove vijesti oko gradnje zaobilaznice.
Jel' moguce da LOT 3 nisu ni dotakli?

Da su kompletirali LOT 1 sa LOT 3, problem guzve rajlovackom cestom i Stupske petlje bi bio rijesen, pa su onda mogli odugovlaciti sa LOT 2 koliko im volja.
Na kraju krajeva i nema potrebe za LOT 2, samo su napravili veliku komplikaciju. LOT 1 su trebali sastaviti sa mostarskim raskrscem i problem rijesen. Bio bi zapadni ulaz Mostarsko raskrsce, a sjeverni kod rijeke Bosne iza Rajlovca (gdje je i sada). Sta ce im LOT 2???
ne kontas

LOT 2 je ulaz u grad sa autoputa odnosno izlaz iz grada na autoput

LOT 1 i LOT 3 su ustvari zaobilaznica tj dionica Jošanica - Vlakovo

a tebi ako ne treba LOT 2 koga briga, nama treba jer zasto da i narednih 100 godina izlazimo sat vremena od stupske petlje na taj autoput...

mostarsko raskrce nema veze sa ovim jer autoput ne ide tuda nego od vlakova ide prema tarcinu (ne ide kroz blazuj, binjezevo i hadzdice znaci onim M17)
nineinchnails wrote:Da, ali LOT 3 je zato prioritetniji, da se zaobilaznica kompletira. Sva vozila sto prolaze oko Sarajeva, i dalje moraju prolaziti Rajlovcem i Stupskom petljom, sve dok se LOT 3 ne izgradi. Tim vozilima LOT 2 nista ne predstavlja, niti im treba.
po tebi su trebali samo napraviti LOT1 ? i sta onda, svi hop sa petlje u butilama opet onom starom cestom sa 2 trake i gdje svaka kuca ima izlaz na tu cestu ..

tebi ne predstavlja razliku sto ce se za razliku od sada, preko LOTa2 od petlje butile do stupske petlje dolaziti brzom cestom koja nema odlike koje sam gore naveo ?

upravo u tome i jeste bit LOTa 2 jer ce se taj tranzitni saobracaj puno brze odvijati dok se ne zavrsi LOT 3 odnosno dionica vlakovo tarcin

jer ovako samo sa LOT 1 i starom cestom do stupa bi bio mnogo veci kolaps jer ce protok vozila biti puno veci...
Last edited by krusty on 28/01/2010 19:30, edited 1 time in total.
kurty

#29 Re: Sarajevska Zaobilaznica, gradi li se ili ne??????

Post by kurty »

Bilo je danas na portalu o tome sta je problem...

2008 godine u Novembru nam je jedna profesorica priacala da ce najvise problema biti oko eksproprijacije...
Prije 20tak godina je donesena odluka o gradnji ovih obilaznica i svega toga... Postojala je jasno ucrtana trasa, na kojoj nije smjelo biti gradnje...

Sjecam se da je spominjala jedan motel, koji je na trasi napravljen, bez ikakve dozvole, i da za njegovo rusenje investitor mora platiti 4 mil.KM... Al kaze, najsmjesnija situacija je bila kad su vidjeli da postoji preko 20 kuca koje imaju svu potrebnu dokumentaciju, na mjestu na kojem nije smjelo biti gradnje...
Haris.ba

#30 Re: Sarajevska Zaobilaznica, gradi li se ili ne??????

Post by Haris.ba »

kurty wrote:Bilo je danas na portalu o tome sta je problem...

2008 godine u Novembru nam je jedna profesorica priacala da ce najvise problema biti oko eksproprijacije...
Prije 20tak godina je donesena odluka o gradnji ovih obilaznica i svega toga... Postojala je jasno ucrtana trasa, na kojoj nije smjelo biti gradnje...

Sjecam se da je spominjala jedan motel, koji je na trasi napravljen, bez ikakve dozvole, i da za njegovo rusenje investitor mora platiti 4 mil.KM... Al kaze, najsmjesnija situacija je bila kad su vidjeli da postoji preko 20 kuca koje imaju svu potrebnu dokumentaciju, na mjestu na kojem nije smjelo biti gradnje...
To ti je pričala vjerovatno o hotelu Grand iza željezničke stanice. I kućama na pofalićkom brdu. Radi se o tzv. gradskom autoputu, a ne o autoputu na koridoru 5c. Biće i to, nekad. Eksproprijacija nije problem na Sarajevskoj zaobilaznici, izuzev para. 8-)
nineinchnails

#31 Re: Sarajevska Zaobilaznica, gradi li se ili ne??????

Post by nineinchnails »

[quote="krusty"][quote="nineinchnails"]Sad citam nove vijesti oko gradnje zaobilaznice.

Da su kompletirali LOT 1 sa LOT 3, problem guzve rajlovackom cestom i Stupske petlje bi bio rijesen, pa su onda mogli odugovlaciti sa LOT 2 koliko im volja.
Na kraju krajeva i nema potrebe za LOT 2, samo su napravili veliku komplikaciju. LOT 1 su trebali sastaviti sa mostarskim raskrscem i problem rijesen. Bio bi zapadni ulaz Mostarsko raskrsce, a sjeverni kod rijeke Bosne iza Rajlovca (gdje je i sada). Sta ce im LOT 2???[/quote]

ne kontas

a tebi ako ne treba LOT 2 koga briga, nama treba jer zasto da i narednih 100 godina izlazimo sat vremena od stupske petlje na taj autoput...

mostarsko raskrce nema veze sa ovim jer autoput ne ide tuda nego od vlakova ide prema tarcinu (ne ide kroz blazuj, binjezevo i hadzdice znaci onim M17)

[quote="nineinchnails"]Da, ali LOT 3 je zato prioritetniji, da se zaobilaznica kompletira. Sva vozila sto prolaze oko Sarajeva, i dalje moraju prolaziti Rajlovcem i Stupskom petljom, sve dok se LOT 3 ne izgradi. Tim vozilima LOT 2 nista ne predstavlja, niti im treba.[/quote]

po tebi su trebali samo napraviti LOT1 ? i sta onda, svi hop sa petlje u butilama opet onom starom cestom sa 2 trake i gdje svaka kuca ima izlaz na tu cestu ..

tebi ne predstavlja razliku sto ce se za razliku od sada, preko LOTa2 od petlje butile do stupske petlje dolaziti brzom cestom koja nema odlike koje sam gore naveo ?

upravo u tome i jeste bit LOTa 2 jer ce se taj tranzitni saobracaj puno brze odvijati dok se ne zavrsi LOT 3 odnosno dionica vlakovo tarcin

jer ovako samo sa LOT 1 i starom cestom do stupa bi bio mnogo veci kolaps jer ce protok vozila biti puno veci...[/quote]

To sve sto si ti napisao sam i ja fino objasnio. Citas li ti uopste?
Samo je fol u tome, sto SVA ONA VOZILA koja bi inace isla preko LOT 3 pa na LOT 1, sad ce ti se privaliti na LOT 2 i eto ti guzve opet.
Guzvu i prave vozila koja su u "tranzitu".

Kontas sad?
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#32 Re: Sarajevska Zaobilaznica, gradi li se ili ne??????

Post by Woody »

Sarajevska Obilaznica su sva tri LOT-a. Ne moze se govoriti o obilaznici bez jednog od LOT-ova. Da li je prioritet LOT 2 ili LOT 3? Kao da pitas bez koje noge mogu: desne ili lijeve? LOT 2 (Brijesce-Butila) sluzi za rasterecenje sadasnje rajlovacke ceste sa dvije trake i oko 20,000 vozila dnevno na saobracajnicu sa cetiri trake. LOT 3 (Butila-Vlakovo-Blazuj) je nastavak Koridora Vc do Vlakova (cetiri trake) i spajanje na M17 (vlakovo-Blazuj) dvije trake. Jeste, problem je eksproprijacija no LOT 2 i LOT 3. Jer nam ovakav zakon o eksproprijaciji dozvoljava da vlasnik procjeni svoju livadu na 1,000 KM po kvadratu. Kao da je stan kod katedrale. A da ne govorim o tome sto su se dozvole na Ilidzi i u Novom Gradu dijelile i Kunti i Panti, vec prema ratnim zaslugama. Hajde jarane, evo ti dozvola, sklepaj nesta kucice, pa ce ti kanton otkupiti kad bude pravio obilaznicu. Jbg ne mozemo ti se drugcije oduziti. Drugi problem je sto jos nije gotov ni glavni projekat za LOT 3!!!.
Od mene toliko
Anti-Depresiv

#33 Re: Sarajevska Zaobilaznica, gradi li se ili ne??????

Post by Anti-Depresiv »

nineinchnails wrote:[quote="krusty"][quote="nineinchnails"]Sad citam nove vijesti oko gradnje zaobilaznice.

Na kraju krajeva i nema potrebe za LOT 2, samo su napravili veliku komplikaciju. LOT 1 su trebali sastaviti sa mostarskim raskrscem i problem rijesen. Bio bi zapadni ulaz Mostarsko raskrsce, a sjeverni kod rijeke Bosne iza Rajlovca (gdje je i sada). Sta ce im LOT 2???
ne kontas

nineinchnails wrote:Da, ali LOT 3 je zato prioritetniji, da se zaobilaznica kompletira. Sva vozila sto prolaze oko Sarajeva, i dalje moraju prolaziti Rajlovcem i Stupskom petljom, sve dok se LOT 3 ne izgradi. Tim vozilima LOT 2 nista ne predstavlja, niti im treba.

jer ovako samo sa LOT 1 i starom cestom do stupa bi bio mnogo veci kolaps jer ce protok vozila biti puno veci...[/quote][/size]

To sve sto si ti napisao sam i ja fino objasnio. Citas li ti uopste?
Samo je fol u tome, sto SVA ONA VOZILA koja bi inace isla preko LOT 3 pa na LOT 1, sad ce ti se privaliti na LOT 2 i eto ti guzve opet.

Kontas sad?[/quote]

Moj jarane, niko nikad više ne riješi saobračaj na potezu od Buća potoka pa sve do mosta preko Bosne kod Reljevo želj.stanice ( situacija će se samo usložnjavati do samog kolapsa,jer se bez ikakvog reda i logike i dalje intenzivno gradi) tj ako je lokalno stanovništvo učestvovalo a jeste, u ovom urbicidu nek sada uživa u blagodetima njihovog shvatanja zajedničkog življenja . Prema tome zato grad mora iznaći sredstva da sva tri LOT-a što prije izgrade kako bi imali jedini normalan ulaz u grad. Još nešto , mislim da toliku gužvu ne pravi sobraćaj u tranzitu jer kako je zatvoren most u D.Vogošći ćini mi se da su gužve manje.
kurty

#34 Re: Sarajevska Zaobilaznica, gradi li se ili ne??????

Post by kurty »

Haris.ba wrote:
kurty wrote:Bilo je danas na portalu o tome sta je problem...

To ti je pričala vjerovatno o hotelu Grand iza željezničke stanice. I kućama na pofalićkom brdu. Radi se o tzv. gradskom autoputu, a ne o autoputu na koridoru 5c. Biće i to, nekad. Eksproprijacija nije problem na Sarajevskoj zaobilaznici, izuzev para. 8-)

Ne ne...ja sam rekao motel...
To je ja mislim dio koridora... To je dio gdje se sada radi, i negdje oko djla gdje ce biti petlja na tri nivoa
krusty

#35 Re: Sarajevska Zaobilaznica, gradi li se ili ne??????

Post by krusty »

nineinchnails wrote: To sve sto si ti napisao sam i ja fino objasnio. Citas li ti uopste?

Kontas sad?
a kontas li ti da ce to ici preko LOT2 samo dok se ne izgradi LOT3 odnosno dionica vlakovo - tarcin ?

a kad se to zavrsi onda LOT2 ostaje nama :D
Haris.ba

#36 Re: Sarajevska Zaobilaznica, gradi li se ili ne??????

Post by Haris.ba »

kurty wrote: Ne ne...ja sam rekao motel...
To je ja mislim dio koridora... To je dio gdje se sada radi, i negdje oko djla gdje ce biti petlja na tri nivoa
E to ne znam. Nisam to ni čuo, a ni primjetio.
Anti-Depresiv wrote: Moj jarane, niko nikad više ne riješi saobračaj na potezu od Buća potoka pa sve do mosta preko Bosne kod Reljevo želj.stanice ( situacija će se samo usložnjavati do samog kolapsa,jer se bez ikakvog reda i logike i dalje intenzivno gradi) tj ako je lokalno stanovništvo učestvovalo a jeste, u ovom urbicidu nek sada uživa u blagodetima njihovog shvatanja zajedničkog življenja .
A kad im se napravi gradski autoput i sjeverna longitudinala 2050. godine to će biti veoma lijepo mjesto za život u Sarajevu. :D
Anti-Depresiv

#37 Re: Sarajevska Zaobilaznica, gradi li se ili ne??????

Post by Anti-Depresiv »

Anti-Depresiv wrote: Moj jarane, niko nikad više ne riješi saobračaj na potezu od Buća potoka pa sve do mosta preko Bosne kod Reljevo želj.stanice ( situacija će se samo usložnjavati do samog kolapsa,jer se bez ikakvog reda i logike i dalje intenzivno gradi) tj ako je lokalno stanovništvo učestvovalo a jeste, u ovom urbicidu nek sada uživa u blagodetima njihovog shvatanja zajedničkog življenja .
A kad im se napravi gradski autoput i sjeverna longitudinala 2050. godine to će biti veoma lijepo mjesto za život u Sarajevu. :D[/quote]

Možda i ranije ,ako bi došlo do kakvih tektonskih poremećaja i neko nekad odlući praviti vrlo dug tunel ,zato što će sva ta naselja "sletiti" haman do pruge. Iskreno , vrlo mi je žao propasti tog projekta , jer sam i sam ućestvovao u poćetku izgradnje istog . Smatram da je to pravi projekat za koji još uvjek postoji uredna dokumentacija i čak je dosta toga bilo uredno a što je vezano za eksproprijaciju ali ne treba ni spominjati koliko je bespravnih objekata izgrađeno na samoj trasi.
nineinchnails

#38 Re: Sarajevska Zaobilaznica, gradi li se ili ne??????

Post by nineinchnails »

krusty wrote:
nineinchnails wrote: To sve sto si ti napisao sam i ja fino objasnio. Citas li ti uopste?

Kontas sad?
a kontas li ti da ce to ici preko LOT2 samo dok se ne izgradi LOT3 odnosno dionica vlakovo - tarcin ?

a kad se to zavrsi onda LOT2 ostaje nama :D
Znam ja to. Nego, onda cemo imati tri izlaza/ulaza: Preko Ilidze na Mostarsko raskrsce, pa LOT2 pa Rajlovacka.
Stvarno bezveze.
Po meni, LOT 2 je nepotreban komad autoputa. Pa nismo mi grad od 3 miliona stanovnika da nam treba toliko ulaza/izlaza.
Al' eto, neka ga. Kad se gradi, neka se "bas" gradi, i sta treba i sta netreba.
krusty

#39 Re: Sarajevska Zaobilaznica, gradi li se ili ne??????

Post by krusty »

nineinchnails wrote: Znam ja to. Nego, onda cemo imati tri izlaza/ulaza: Preko Ilidze na Mostarsko raskrsce, pa LOT2 pa Rajlovacka.
Stvarno bezveze.
Po meni, LOT 2 je nepotreban komad autoputa. Pa nismo mi grad od 3 miliona stanovnika da nam treba toliko ulaza/izlaza.
Al' eto, neka ga. Kad se gradi, neka se "bas" gradi, i sta treba i sta netreba.
rajlovacka cesta se na autoput spaja tek u Josanici kao i dosad inece imati apsolutno nikakve veze sa zaobilaznicom!

kuda ces se ukljuciti na autoput ako nema LOT2 ??? opet rajlovackom cestom do josanice pa tu jel ? i tvrdis da nece biti nikakvih zastoja kao sada na toj cesti kada bi se izgradio samo LOT1 i LOT3 zaobilaznice ?

LOT2 ce zapravo biti jedini pravi ulaz-izlaz za Sarajevo, sve dok se ne napravi Prva transferzala od zeljeznicke stanice do Vogosce odnosno petlje u Josanici

Mostarsko raskrce odnosno petlja koja ce biti u Vlakovu je ulaz izlaz za hadzice, blazuj, rakovicu, kiseljak, pa i za ilidzu i ostala naselja ako im je tuda blize nego da idu preko stupa
Urlanje dozvoljeno

#40 Re: Sarajevska Zaobilaznica, gradi li se ili ne??????

Post by Urlanje dozvoljeno »

pozdrav svima...

interesuje je jako, koliko sam vidio na karti SO gradice se sjeverna longitudinala i gradski autoput (koje su odvojene svega 100 metara medjusobno)... ne kontam samo kakva je svrha toga? sto zauzimati toliko prostora kad pogotovo u novom sarajevu (chvila, pofalici itd...) nema ni mjesta da se prosire postojeci putevi zbog zgrada i kuca...
krusty

#41 Re: Sarajevska Zaobilaznica, gradi li se ili ne??????

Post by krusty »

Urlanje dozvoljeno wrote:pozdrav svima...

interesuje je jako, koliko sam vidio na karti SO gradice se sjeverna longitudinala i gradski autoput (koje su odvojene svega 100 metara medjusobno)... ne kontam samo kakva je svrha toga? sto zauzimati toliko prostora kad pogotovo u novom sarajevu (chvila, pofalici itd...) nema ni mjesta da se prosire postojeci putevi zbog zgrada i kuca...
jesu blizu ali to nema veze

longitudinala je obicna cesta sa po 2 trake, ispresijacana semaforima...

autoput je autoput, znaci ide od brijesca do ciglana bez stajanja...a bio je naravno i nekad davno plan da se pravi tunel od restorana bazeni do one raskrsnice gdje se sad spusta cesta od tunela na ciglanama (kod arhitektonskog fakulteta) tako da bi to bio autoput kroz centar grada koji bi povezivao istocni i zapadni ulaz...
Urlanje dozvoljeno

#42 Re: Sarajevska Zaobilaznica, gradi li se ili ne??????

Post by Urlanje dozvoljeno »

krusty wrote:
Urlanje dozvoljeno wrote:pozdrav svima...

jesu blizu ali to nema veze

longitudinala je obicna cesta sa po 2 trake, ispresijacana semaforima...

autoput je autoput, znaci ide od brijesca do ciglana bez stajanja...a bio je naravno i nekad davno plan da se pravi tunel od restorana bazeni do one raskrsnice gdje se sad spusta cesta od tunela na ciglanama (kod arhitektonskog fakulteta) tako da bi to bio autoput kroz centar grada koji bi povezivao istocni i zapadni ulaz...
aha, hvala na objasnjenju... mislio sam da ce i longitudinala imati isto 4 trake... :)

ali sta je onda sa onom dionicom pored autobuske sa 4 trake? jel to dio autoputa ili longitudinale?
pametolog

#43 Re: Sarajevska Zaobilaznica, gradi li se ili ne??????

Post by pametolog »

nedavno zavrseni dio ceste izmedju kampusa Univerziteta i autobuske je dio longitudinale, i kako covjek rece, ispresjecana semaforima, raskrsnicama, pjesackim prelazima, prosirenjima...
Autoput nema ovih navedenih elemenata. Opet, kao sto covjek rece, udjes na stupu i izadjes na Ciglanama (ili se npr odvojis prema Vogosci 1. transferzalom pored Avaza i Bosnalijeka...).
kurty

#44 Re: Sarajevska Zaobilaznica, gradi li se ili ne??????

Post by kurty »

pametolog wrote:nedavno zavrseni dio ceste izmedju kampusa Univerziteta i autobuske je dio longitudinale, i kako covjek rece, ispresjecana semaforima, raskrsnicama, pjesackim prelazima, prosirenjima...
Autoput nema ovih navedenih elemenata. Opet, kao sto covjek rece, udjes na stupu i izadjes na Ciglanama (ili se npr odvojis prema Vogosci 1. transferzalom pored Avaza i Bosnalijeka...).
Autoput i grdaska longitudinala su dva razlicita pojma...

Autoput se ra pravi za velike brzine, bez zaustavljanja saobracaja, bez veceg broja izlaza...
A gradska londutudinala je cesta sa vise saobracajnih traka, sa semaforima, lijevim i desnim odvajanjima, saobracaj ej u jednom nivou...
krusty

#45 Re: Sarajevska Zaobilaznica, gradi li se ili ne??????

Post by krusty »

Urlanje dozvoljeno wrote:
aha, hvala na objasnjenju... mislio sam da ce i longitudinala imati isto 4 trake... :)

ali sta je onda sa onom dionicom pored autobuske sa 4 trake? jel to dio autoputa ili longitudinale?
to je longitudinala, od autobuske do mercatora zasad sto je izgradjeno

gradski autoput bi trebao ici onim brdom iznad pruge, sadasnja Drinska ulica
Better Man

#46 Re: Sarajevska Zaobilaznica, gradi li se ili ne??????

Post by Better Man »

krusty wrote:
Urlanje dozvoljeno wrote:

to je longitudinala, od autobuske do mercatora zasad sto je izgradjeno

gradski autoput bi trebao ici onim brdom iznad pruge, sadasnja Drinska ulica
nemješajte pojmove. Kakav gradski autopout, to je brza cesta.
krusty

#47 Re: Sarajevska Zaobilaznica, gradi li se ili ne??????

Post by krusty »

projekat se zove GRADSKI AUTOPUT
sodom

#48 Re: Sarajevska Zaobilaznica, gradi li se ili ne??????

Post by sodom »

ma nek se zove i kozja staza, samo nek ga naprave vise...
karanana

#49 Re: Sarajevska Zaobilaznica, gradi li se ili ne??????

Post by karanana »

i gradi li se ili ne gradi?
detroit-mercy

#50 Re: Sarajevska Zaobilaznica, gradi li se ili ne??????

Post by detroit-mercy »

Nego, hocel' biti i koja dzamija na tim LOT-ovima, kad se vec gradi.................
Post Reply