jel ima neko ko bi mogao dati realno misljenje sto se tice gradjevine i arhitekture,kako to kod nas prolazi,kako u svijetu?
Da mi je ova pamet bila, ponovo bih upisala arhitekturu, ali niposto ne kod nas.
Ili bi makar gledala da pobjegnem nakon 2-3 godine.
Sreca pa imam jos vremena za master?doctoral studies
Sto se tice faksa, obicno se svi prepadnu prijemnog i matematike, neki percepcije (gdje nikad ne znas sta ce te docekati na prijemnom), ali... prijemni je najlaksi dio studiranja na arhitekturi.
Zaista, treba biti spreman na puno odricanja, ne spavanja i stresa. Jer... predavanja, pa vjezbe, kolokviji, pa cijele godine radis na ideji projekta da bi u nekih mjesec dana morao zavrsiti 5-10 projekata koje si u tim mjesecima "skicirao"
I onda, nakon svega pismeni, pa usmeni ispiti... na kraju, bude ti svejedno

Daj sta das, samo da zavrsim
Sto se tice same struke, ona nudi mnogo opcija, od projektovanja enterijera, preko projektovanja objekata u cjelosti, do urbanizma i kulturno - historijske zastite. Sad...problem je kod nas sto mladog arhitektu tretiraju kao srednjoskolca sa zavrsenom tehnickom, tj. kao roba za iscrtavanje (sto je sa dolaskom autocada postalo... debilizam). Malo je onih koji rade u struci i zaista rade na nekom od aspekata projekta, a ne na poziciji "misa i tastature'.
Takodjer, kada pogledas oglase za posao, cesto neces ugledati nijedan za arhitektu, pored onih 1000 za ekonomistu, pravnika... Jednostavno, u BiH se profiliralo par arhitekata koji rade sve i za kojima se otimaju jer je inn reci "Golos mi radio poslovni prostor...", dok oni ostali ili tuse nastancane idejne projekte ili se bave izradom 3d nacrta za ove kojima je to mrsko.
Ovdje nema potraznje za "malim arhitektima", te malo ko radi projekat individualnog stambenog objekta, preuredjenja poslovnog prostora... jer su svi "sam svoj majstor" i "najbolji u svemu"... tako da tu perspektiva bas i nije...
Zato,po meni, arhitekta u BiH je isplativo biti samo ako:
- kasnije polozis i drzavni ispit i otimas se za projekte sa svojim biroom
- uvalis se u jedan od ovih 5-10 izvikanih biroa i tu skupljas gradju
- radis vani, tj. grabis projekte vani
- zaista, zaista, volis arhitekturu...tada ces i u enterijerima uspjeti naci i nematerijalno i materijalno zadovoljstvo
Sto se tice potraznje vani, trziste je vece, pa tim i mogucnosti, mada, arhitektura trenutno uzmice pred gradjevinom, koja je apsoultno medju najplacenijim poslovima vani, tako da...razmisli i o tome
Nadam se da sam, iako pomalo previse realisticna (da ne kazem pesimisticna

), uspjela pomoci