Savjeti maturantima -sta upisati?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
alica.k

#26 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by alica.k »

cyprus wrote:
reni-90 wrote:treba upisati ono u sto se razumijes i sto volis
Slažem se, vjerovatno najbolji post na ovoj temi dosad. Neka meni moje geografije :kiss:

Ovi nek se smiju kolko hoće, al ne bih radio poso koji ne volim makar mi plata bila 10 000 mjesečno :-) :-)
jel teska geografija? (mislim, naravno da je svaki fakultet tezak, al znas na sta mislim. jel dosadno?)
hocu nest redovno uz eng da upisem....a vuce me ovo.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#27 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Nosferatu »

Ja priznam samo dvije profesije za muskarca.

Medicina/stomatologija/farmacija/veterina

i

Inzinjerstvo (#1 elektrotehnika - najraznovrsnjije, #2 hemija - uvijek treba, mozes se lako prebaciti na - rudarstvo a to je buducnost - plin i nafta, #3 mehanika - dobr'o de, meni je dosta perpetum mobile 2 vrste i masine i motori, ali eto, ima hljeba, ima posla), #4 civilno/urbanistika/saobracaj)/arhitektura/gradjevinrstvo/(ne kod nas - ali drugdje - sumarstvo i agrikultura - pa da ti budes sam svoj majstor - korporativni farmer (dakle hiljade hektara, rad samo s masinama) ili da imas pilanu).

Ako ces da budes gospodin.

Idite na studije koji se priznaju vani, ili ako ne studij, znanje se priznaje, idite za parama, a ne za fukarama, idite sto dalje od profesija koje su politizirane, iako ih nema mnogo, idi na tezak fakultet, jer odmah je selekcija na pocetku reda, a ne na kraj reda, a ni red nece biti dug jer oni koji se plase teskog studija - nece se nikad usuditi upisati, odaber studij - nije ti zena, ne morate da se volite, ono sto mora je - staviti te da radis s ljudima koji su o sebi i pri sebi, da te plati da nisi najprosjecniji pacenik na bozijem svodu, i da ti dadne mogucnosti i dijapazon, da ima polje buducnost, da ima sirinu i dubinu.

Ostali svi fakulteti - ja postujem znanje, ali evo geografija. Uzmi 10.000 maraka i kupi 5 karata povratnih - Sjeverna, Juzna Amerika, Australija, Azija, Afrika. Eto ti geografije. Ne moze je znati on u Sarajevu koji studira, od nekog koje po svijetu hodao. Moze znati svu teoriju, nema praksa. A sta ce sutra kad ga plate 1000 maraka da bude profa i ima pasos iz BiH? Moze da propjeva kao Djordje Balasevic.

Jezici. To je popularno u Sarajevu jer ima dosta amabasada i stranaca. Ali za 10 godina ce kompjuteri prevoditi sve od a do z. Danas vec to rade. A gdje ces ti 50 godina raditi taj posao, i praviti pare. Drugo, jedno je voljeti jezik, ali ako ces to studirati moras ici na akademiju. Znaci ako volis Engleski moras citati Sheakspear, ako vosli Ruski moras citati Turgenjeva i pisati naucne rasprave na tu temu. To je akademija.

Ekonomija - bolje ti je otici u dijasporu na 4 godine, svake godine usparati 10.000 evra, doci sa 40.000 evra u BiH ili vani - pa pokusati mali biznis. A da radis u nekoj korporaciji od 9-3, nema tu para majstore, ima samo da prezivis i kupis sebi 5 odjela 15 kravata, i glumis da si se snas'o. Imas pos'o, imas kurh, para nema. drugi pare uzimaju, drugi gospoda, drugi nesto znace, a ti nisi niko i nista.

Pravo, raditi za ovu drzavu? Mora da se salite. Ne prizna se van BiH. I kad zavrsis nisi nikad gotovo. Uvijek nekih ispita, ovog onog. Pripravnicki staz vjerovatno najgori. Sudije su stranacki ljudi, advokati su ljudi koji imaju veze na sudovima i koje je neko uveo u taj posao, sta ces biti pravnik u nekom preduzecu ili drzavnoj firmi? Kog'a bolan boli kurko za to?

Politicke nauke? Uzmi procitaj svaki broj Slobodne Bosne i BH dana od pocetka do danas. Ako budes jos uvijek zainteresovan, svaka cast. Formiraj stranku, napravi program rada, izadji na izbore u Mjesnoj zajednici iz koje si, ako prodjete i poguraju vas s nekim parama - koji ce ti fakultet taj?

Umjetnost, Gluma, Muzika - ovo je tesko pitanje. Zato sto obicno ljudi koji gravitiraju ovome, nisu ljudi koji su prosjecni, nisu ljudi koji ako upise ovaj ili onaj studij, moze ga zavrsiti nauciti i biti sretan. Dakle, to su ljudi posebnog senzibiliteta, i talenta. Medjutim ako nemas iza sebe nijedan solo koncert, nijedan solo nastup na koji su ljudi dosli i platili pare da te vide, i ako nisi prodao barem jednu sliku za neke masne pare, vjerovatno i da zavrsis, mozes biti samo profesor. A profesori su oni koji vise vole sigurno 100 maraka nego nesigurnih 1000 maraka, tj. ne smiju se baviti poslom o kojem navodno, sve znaju. Zbog toga, ako ces biti umjetnik budi. Ali shvati. Da bi bio umjetnik - ti si perjanica na vrhu piramide sistema. Sistem mora biti jako dobar i stablian i dosta para, ljudi siti i zeljni da nesto vide i da ih neko zabavi - da bi se tebi dala sansa da imas profesiju i da nesto znacis. A, ako ne znacis nista, tvoje djelo nece biti cijenjeno, a trud i rad nece biti naplaceni. Svejedno ti je? Mozda je onda bolje upisati ekonomiju i pravo, reci - zavrsicu jednom siguran studij, kruh u rukama, a ovo moze jos malo da saceka, pa cu da mu se vratim.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#28 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by ladyblue18 »

Mah cinjenica je da su ovo ovdje sve 95% subjektivna misljenja, neko ce reci dosadno je nesto, drugi ce reci nije, neko voli nesto, neko ne voli i sve tako u krug... :-D
JThomas wrote:pravo vam, onako, jako brzo ukine neke iluzije :roll: :D
Slazem se.
latinalover

#29 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by latinalover »

@nosferatu u pravu si..
ja ako sa ekonomijom nesto zaradim, i ako me zelja povuce ,upisao bih nesto vezano za inzinjersku struku..vjerovatno masinstvo...nekakva mi se zelja javila u zadnje vrijeme ,sad kad mi je pet ispita do kraja ostalo na ekonomiji :D

a sto se tice selekcije..uvijek su na prve dvije godine najtezi ispiti, da bi se napravila selekcija za dalji studij..na ekonomiji ih je najvise naprvoj i drugoj zaglavilo..ostalo je lagano..
MmeDeLafayette

#30 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by MmeDeLafayette »

kod nas na romanistici na MA studiju pravo laganica predmeti
savremeni italijanski jezik i kontrastna analiza (francuski - bosanski) su najvazniji
e onda idu oni po 2 3 ili 4 poena, opca lingvistika, metodika nastave i poetika nadrealizma
bicu looda i rechi, jedva chekam MA :)
lolo_lolo

#31 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by lolo_lolo »

jel ima neko ko bi mogao dati realno misljenje sto se tice gradjevine i arhitekture,kako to kod nas prolazi,kako u svijetu?
latinalover

#32 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by latinalover »

lolo_lolo wrote:jel ima neko ko bi mogao dati realno misljenje sto se tice gradjevine i arhitekture,kako to kod nas prolazi,kako u svijetu?

na svakom se koraku nesto gradi... :D
Klodovik

#33 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Klodovik »

Nosferatu wrote:Ja priznam samo dvije profesije za muskarca.

i

Inzinjerstvo (#1 elektrotehnika - najraznovrsnjije, #2 hemija - uvijek treba, mozes se lako prebaciti na - rudarstvo a to je buducnost - plin i nafta, #3 mehanika - dobr'o de, meni je dosta perpetum mobile 2 vrste i masine i motori, ali eto, ima hljeba, ima posla), #4 civilno/urbanistika/saobracaj)/arhitektura/gradjevinrstvo/(ne kod nas - ali drugdje - sumarstvo i agrikultura - pa da ti budes sam svoj majstor - korporativni farmer (dakle hiljade hektara, rad samo s masinama) ili da imas pilanu).

Idite na studije koji se priznaju vani, ili ako ne studij, znanje se priznaje, idite za parama, a ne za fukarama, idite sto dalje od profesija koje su politizirane, iako ih nema mnogo, idi na tezak fakultet, jer odmah je selekcija na pocetku reda, a ne na kraj reda, a ni red nece biti dug jer oni koji se plase teskog studija - nece se nikad usuditi upisati, odaber studij - nije ti zena, ne morate da se volite, ono sto mora je - staviti te da radis s ljudima koji su o sebi i pri sebi, da te plati da nisi najprosjecniji pacenik na bozijem svodu, i da ti dadne mogucnosti i dijapazon, da ima polje buducnost, da ima sirinu i dubinu.

Ostali svi fakulteti - ja postujem znanje, ali evo geografija. Uzmi 10.000 maraka i kupi 5 karata povratnih - Sjeverna, Juzna Amerika, Australija, Azija, Afrika. Eto ti geografije. Ne moze je znati on u Sarajevu koji studira, od nekog koje po svijetu hodao. Moze znati svu teoriju, nema praksa. A sta ce sutra kad ga plate 1000 maraka da bude profa i ima pasos iz BiH? Moze da propjeva kao Djordje Balasevic.

Jezici. To je popularno u Sarajevu jer ima dosta amabasada i stranaca. Ali za 10 godina ce kompjuteri prevoditi sve od a do z. Danas vec to rade. A gdje ces ti 50 godina raditi taj posao, i praviti pare. Drugo, jedno je voljeti jezik, ali ako ces to studirati moras ici na akademiju. Znaci ako volis Engleski moras citati Sheakspear, ako vosli Ruski moras citati Turgenjeva i pisati naucne rasprave na tu temu. To je akademija.

Ekonomija - bolje ti je otici u dijasporu na 4 godine, svake godine usparati 10.000 evra, doci sa 40.000 evra u BiH ili vani - pa pokusati mali biznis. A da radis u nekoj korporaciji od 9-3, nema tu para majstore, ima samo da prezivis i kupis sebi 5 odjela 15 kravata, i glumis da si se snas'o. Imas pos'o, imas kurh, para nema. drugi pare uzimaju, drugi gospoda, drugi nesto znace, a ti nisi niko i nista.

Pravo, raditi za ovu drzavu? Mora da se salite. Ne prizna se van BiH. I kad zavrsis nisi nikad gotovo. Uvijek nekih ispita, ovog onog. Pripravnicki staz vjerovatno najgori. Sudije su stranacki ljudi, advokati su ljudi koji imaju veze na sudovima i koje je neko uveo u taj posao, sta ces biti pravnik u nekom preduzecu ili drzavnoj firmi? Kog'a bolan boli kurko za to?

Politicke nauke? Uzmi procitaj svaki broj Slobodne Bosne i BH dana od pocetka do danas. Ako budes jos uvijek zainteresovan, svaka cast. Formiraj stranku, napravi program rada, izadji na izbore u Mjesnoj zajednici iz koje si, ako prodjete i poguraju vas s nekim parama - koji ce ti fakultet taj?

Umjetnost, Gluma, Muzika - ovo je tesko pitanje. Zato sto obicno ljudi koji gravitiraju ovome, nisu ljudi koji su prosjecni, nisu ljudi koji ako upise ovaj ili onaj studij, moze ga zavrsiti nauciti i biti sretan. Dakle, to su ljudi posebnog senzibiliteta, i talenta. Medjutim ako nemas iza sebe nijedan solo koncert, nijedan solo nastup na koji su ljudi dosli i platili pare da te vide, i ako nisi prodao barem jednu sliku za neke masne pare, vjerovatno i da zavrsis, mozes biti samo profesor. A profesori su oni koji vise vole sigurno 100 maraka nego nesigurnih 1000 maraka, tj. ne smiju se baviti poslom o kojem navodno, sve znaju. Zbog toga, ako ces biti umjetnik budi. Ali shvati. Da bi bio umjetnik - ti si perjanica na vrhu piramide sistema. Sistem mora biti jako dobar i stablian i dosta para, ljudi siti i zeljni da nesto vide i da ih neko zabavi - da bi se tebi dala sansa da imas profesiju i da nesto znacis. A, ako ne znacis nista, tvoje djelo nece biti cijenjeno, a trud i rad nece biti naplaceni. Svejedno ti je? Mozda je onda bolje upisati ekonomiju i pravo, reci - zavrsicu jednom siguran studij, kruh u rukama, a ovo moze jos malo da saceka, pa cu da mu se vratim.
Poenta je da budeš u top ligi u oblasti kojom se baviš. Vrhunski prevodilac će zaraditi više od prosječnog veterinara, a jedan vrstan ekonomista može finansijski proći sto puta bolje od tamo nekog inžinjera.
cyprus

#34 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by cyprus »

alica.k wrote:
cyprus wrote:
Slažem se, vjerovatno najbolji post na ovoj temi dosad. Neka meni moje geografije :kiss:

Ovi nek se smiju kolko hoće, al ne bih radio poso koji ne volim makar mi plata bila 10 000 mjesečno :-) :-)
jel teska geografija? (mislim, naravno da je svaki fakultet tezak, al znas na sta mislim. jel dosadno?)
hocu nest redovno uz eng da upisem....a vuce me ovo.
Pa nije. Nije ni dosadno. Al ja to iz neke svoje subjektivne perspektive, nemoj da te pogrešno navučem.

Uglavnom ko god ima želju da ozbiljno studira geografiju može se. Eh, sad nisam siguran koliko bi to išlo uz neki drugi fax. Geografija kako rekoh nije teška ali zahtjeva dosta vremena, ne smiješ izostajat sa vježbi i predavanja, a moraš dosta seminarskih radova uradit, tu su i parcijale tako da ne znam ako bi studirala 2 faxa kako bi stigla. Ja 100% ne bih mogo.

Još nešto, geografija nije samo države i glavni gradovi, i šta ti ja znam nabrajanje kojekakvih geografskih objekata. To nije čak ni 2% svega što se studira na geografiji.
MmeDeLafayette

#35 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by MmeDeLafayette »

Klodovik wrote:

i

Poenta je da budeš u top ligi u oblasti kojom se baviš. Vrhunski prevodilac će zaraditi više od prosječnog veterinara, a jedan vrstan ekonomista može finansijski proći sto puta bolje od tamo nekog inžinjera.
potpisujem! :thumbup:
Hunkar

#36 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Hunkar »

samo da porucim onima koji upisuju pmf, odsjek matematika da bi pobjegli od matematike --- zdraaaoo :D

evo jedna preporuka: primjenjena matematika. niko to ne upisuje (2-3 godisnje, polozi? necu govoriti :zzzz: ) a fakat imas sirok spektar poslova poslije (banke, osiguranja), kako sam cuo ... s tim da ce vam biti veselo tih 3/5 godina :)

a hoce li biti posla, ili nece ... to zavisi od puno vise faktora nego sto je sam fax ...
MmeDeLafayette

#37 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by MmeDeLafayette »

Hunkar wrote:samo da porucim onima koji upisuju pmf, odsjek matematika da bi pobjegli od matematike --- zdraaaoo :D

evo jedna preporuka: primjenjena matematika. niko to ne upisuje (2-3 godisnje, polozi? necu govoriti :zzzz: ) a fakat imas sirok spektar poslova poslije (banke, osiguranja), kako sam cuo ... s tim da ce vam biti veselo tih 3/5 godina :)

a hoce li biti posla, ili nece ... to zavisi od puno vise faktora nego sto je sam fax ...
E pa ja sam nekada sanjala o kriptografiji i permutacijskim nizovima ali su mi rekli da toga NEMA
tako da sam se drugdje usmjerila :( :x
aldm

#38 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by aldm »

ETF rules!
Naravno, ko ima imalo interesovanja za to
latinalover

#39 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by latinalover »

aldm wrote:ETF rules!
Naravno, ko ima imalo interesovanja za to
izbacuju i oni puno kadrova..a eno sve ih vise nezaposlenih na birou....od decembra do marta jedino se smanjio broj nezaposlenih ekonomista..skoro sve ostale struke imaju malo veci borj nezaposlenih u uartu u odnosu na decembar..

sad koliko su tamo tacni podaci ne znam...
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#40 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Pera Trta »

Mislim da je post Nosferatua najrealniji i najbolje obrazložen. Očito su se mnogi prepoznali u zanimanjima koja je nabrojao, pa su počeli da se pravdaju kao "u svakom poslu moraš biti top liga". Šta to znači? Ne očekujete valjda da postanete "top liga" čim završite fakultet? Znate li da za "top" treba mnogooo iskustva i samo rad, rad, rad? Poenta je da treba izabrati fakultet koji će ti u startu dati šansu da uđeš u posao, a onda i da dalje napreduješ u različitim oblastima unutar struke.
A to, da se ne lažemo, kod nas društveni fakulteti ne nude.
latinalover

#41 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by latinalover »

Pera Trta wrote:Mislim da je post Nosferatua najrealniji i najbolje obrazložen. Očito su se mnogi prepoznali u zanimanjima koja je nabrojao, pa su počeli da se pravdaju kao "u svakom poslu moraš biti top liga". Šta to znači? Ne očekujete valjda da postanete "top liga" čim završite fakultet? Znate li da za "top" treba mnogooo iskustva i samo rad, rad, rad? Poenta je da treba izabrati fakultet koji će ti u startu dati šansu da uđeš u posao, a onda i da dalje napreduješ u različitim oblastima unutar struke.
A to, da se ne lažemo, kod nas društveni fakulteti ne nude.
dobar dio ne nudi..jeidno sa cim mogu nesto fino raditi,sto se tice ekonomije , je racunovodstvo ...svi bjeze od toga..to je ljudima najgori ispit na faksu...zato cu ja u tio da se na pocetku ukopam..mozda kasnije budem radio kao revizor..to je fina para..imaju po 3000 4000 plate... :D
a ide mi racunovodstvo..to je jedino na ekonomiji sto ti pomogne za rad u praksi...

marketing- dodjes u firmu ,kad ono , u marketingu osoba s gradjevine, ili sa FPN...nije to to..kod nas je u drzavi marketing slab ,zato bolje prolaze ino proizvodi...
medjunarodna ekonomija- najintresantniji smjer, ali nema nista konkretno...nije realan sektor..
bankartsvo i osiguranje..tu svasta ucis, a kad dodjes u banku moras ponovo uciti,jer si samo teorijom zatrpan bio...
racunovodstvo i revizija- jedini smjer na ekonomiji koji pruza neke mogucnosti..sad mi je krivo sto uzeh marketing..al nema veze..sam cu se u racunovodstvu i finansijama obrazovati :D
latinalover

#42 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by latinalover »

mladi ekonomisti se najbrze zaposljavaju...kao sto rekoh jedino se broj nezaposlenih ekonomista smanjo u ova tri mjeseca, sve ostalo povecana nezaposlenost..ukljucujuci i inzinjerske..opet ne moze kapitalizam bez ekonomije...et pade finansijski sektor, pade svjetska proizvodnja cjelokupna...
dakle sto se tice ekonomije i prava:
racunovodstvo,finansije investicije...tu moras zakone znati ,i niko te zajebat ne moze...
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#43 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Pera Trta »

Pa ako pažljivo pročitaš njegov post vidjećeš da je i on rekao da većina fakulteta ne nudi neku perspektivu. A kao perspektivne izdvojio je nekoliko "teških" fakulteta, od kojih svi bježe.
Ja se mogu samo složiti s njim.
A ako se ekonomisti "najbrže" zapošljavaju, to je zato što ih ima najviše. Najviše se zapošljavaju, ali ih je i jako puno na birou. Mislim da kad bi se procentualno gledao odnos nezaposlenih i zaposlenih ekonomista, rezultati ne bi bili ohrabrujući.
hidrant

#44 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by hidrant »

Klasicna prica ekonomista koji osjecaju inferiornost u odnosu na inzenjere.
alica.k

#45 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by alica.k »

cyprus wrote:Pa nije. Nije ni dosadno. Al ja to iz neke svoje subjektivne perspektive, nemoj da te pogrešno navučem.

Uglavnom ko god ima želju da ozbiljno studira geografiju može se. Eh, sad nisam siguran koliko bi to išlo uz neki drugi fax. Geografija kako rekoh nije teška ali zahtjeva dosta vremena, ne smiješ izostajat sa vježbi i predavanja, a moraš dosta seminarskih radova uradit, tu su i parcijale tako da ne znam ako bi studirala 2 faxa kako bi stigla. Ja 100% ne bih mogo.

Još nešto, geografija nije samo države i glavni gradovi, i šta ti ja znam nabrajanje kojekakvih geografskih objekata. To nije čak ni 2% svega što se studira na geografiji.
naravno da nije, samo drzave i nabrajanje smo imali i u skoli :D

a pera trta, nosferatu...

nije bas ni sve do fakulteta koji zavrsis, moras znat i iskoristiti diplomu kako treba, pa i na neke kreativne nacine, a ne cekat da ti savrseni posao padne s neba.
dr.Gonzo

#46 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by dr.Gonzo »

a moj savjet buducim studentima bi bio
izbjeci UNSA ako je ikako moguce, a i ostale "fakultetei univerzitete" (mislim na privatne)

ispalite se vani ako mozete, bolje vani i SUP (skola usmjerenih poslova, mislim da se ovako zove) zavrsiti nego kod nas doktorirati
naravno nece moci svi otici pa bi vam preporucio prirodne nauke, neko rece da su ekzatne, znaci tamo nema puno filozofiranja, ucite cinjenice
dok se kod drustvenih sve svodi na tumacenja,

ALI dobro sa sobom rascistite jeste li spremni studirati, nemojte da va roditelji daju pare bezveze, bolje je naci kakav posao ako nece ozbiljno studirati, nije svako materijal za fakulteta
Potpis za ovo.

Na zalost, nasi fakulteti padaju na osnovnom testu visokoskolskih ustaova, a to je formiranje kritickog misljenja kod studenata. Znanje je prolazno i dinamicno, a na fakultetu bi barem terbali nauciti kako kriticki razmisljati i usvajati nova znanja.
Nedavno sam prelistao jedan diplomski rad sa UNSA. Na stranu sto je plagijat, al' ne mogu vjerovati da mentor moze prihvatiti rad u kome nisu navedene reference i bibliografija...

Sa druge strane, cini mi se da su i studenti masovno nezainteresovani za ono cim se bave. Ali to je vjerovatno posljedica katastrofalno loseg obrazovnog sistema u BiH.
Amazonka27

#47 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Amazonka27 »

e samo da vas obavjestim da ce u srijedu 10.06 biti open day na ekonomskom fakultetu za DL studij. Pa evo vam prilike da se raspitate o svemu do najsitnijih detalja. Tacno vrijeme jos ne znam ali ako ima zainteresovanih raspitat cu se.
suncica24

#48 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by suncica24 »

jel ima neko ko bi mogao dati realno misljenje sto se tice gradjevine i arhitekture,kako to kod nas prolazi,kako u svijetu?
Da mi je ova pamet bila, ponovo bih upisala arhitekturu, ali niposto ne kod nas.
Ili bi makar gledala da pobjegnem nakon 2-3 godine.
Sreca pa imam jos vremena za master?doctoral studies :)

Sto se tice faksa, obicno se svi prepadnu prijemnog i matematike, neki percepcije (gdje nikad ne znas sta ce te docekati na prijemnom), ali... prijemni je najlaksi dio studiranja na arhitekturi.
Zaista, treba biti spreman na puno odricanja, ne spavanja i stresa. Jer... predavanja, pa vjezbe, kolokviji, pa cijele godine radis na ideji projekta da bi u nekih mjesec dana morao zavrsiti 5-10 projekata koje si u tim mjesecima "skicirao"
I onda, nakon svega pismeni, pa usmeni ispiti... na kraju, bude ti svejedno :roll: Daj sta das, samo da zavrsim :D

Sto se tice same struke, ona nudi mnogo opcija, od projektovanja enterijera, preko projektovanja objekata u cjelosti, do urbanizma i kulturno - historijske zastite. Sad...problem je kod nas sto mladog arhitektu tretiraju kao srednjoskolca sa zavrsenom tehnickom, tj. kao roba za iscrtavanje (sto je sa dolaskom autocada postalo... debilizam). Malo je onih koji rade u struci i zaista rade na nekom od aspekata projekta, a ne na poziciji "misa i tastature'.
Takodjer, kada pogledas oglase za posao, cesto neces ugledati nijedan za arhitektu, pored onih 1000 za ekonomistu, pravnika... Jednostavno, u BiH se profiliralo par arhitekata koji rade sve i za kojima se otimaju jer je inn reci "Golos mi radio poslovni prostor...", dok oni ostali ili tuse nastancane idejne projekte ili se bave izradom 3d nacrta za ove kojima je to mrsko.
Ovdje nema potraznje za "malim arhitektima", te malo ko radi projekat individualnog stambenog objekta, preuredjenja poslovnog prostora... jer su svi "sam svoj majstor" i "najbolji u svemu"... tako da tu perspektiva bas i nije... :roll:
Zato,po meni, arhitekta u BiH je isplativo biti samo ako:
- kasnije polozis i drzavni ispit i otimas se za projekte sa svojim biroom
- uvalis se u jedan od ovih 5-10 izvikanih biroa i tu skupljas gradju
- radis vani, tj. grabis projekte vani
- zaista, zaista, volis arhitekturu...tada ces i u enterijerima uspjeti naci i nematerijalno i materijalno zadovoljstvo :)

Sto se tice potraznje vani, trziste je vece, pa tim i mogucnosti, mada, arhitektura trenutno uzmice pred gradjevinom, koja je apsoultno medju najplacenijim poslovima vani, tako da...razmisli i o tome :)

Nadam se da sam, iako pomalo previse realisticna (da ne kazem pesimisticna :D ), uspjela pomoci :)
sirocco

#49 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by sirocco »

MmeDeLafayette wrote:
Klodovik wrote:

i

potpisujem! :thumbup:
e pogledaj ovo boldirano , nije ti bas najbolje poredjenje , ali daj uporedi vrhunskog ekonomistu i vrhunskog inzinjera
donBeton

#50 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by donBeton »

Chischo wrote:
ImageImageImageImage
Ne budi glup, reni, puno bolje je upisati nešto što donosi para, i onda sa 50 godina sve pare trošiti u birtiju, frustracije trošiti udarajući ženu i djecu jer si shvatio da 30 godina mrzovoljan dolaziš kući, mrziš ono što radiš, mrziš sebe i sve oko sebe. ;-)
Post Reply