Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

nosara

#26 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by nosara »

Prosto, ali najprostije, ne mogu da vjerujem da vas je ova NASA patriotsko-narodna vlast na*uzila...?! :?

S obzirom na sve, to je za mene sok... :shock:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
zizithestrasni

#27 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by zizithestrasni »

Nazalost ograniceni smo s vremenom,imamo 7 dana da kupimo knjige, u protivnom dijete nece dobiti knjizicu :twisted:....a do bilo koga je tesko doci,jer su trenutno sjednice i niko ustvari i ne zeli da vam obrazlozi bilo sta u vezi toga...... :cry: ogradili su se od toga, i kazu da je to odluka ministarstva i da oni nemaju nista s tim :cry:
atko

#28 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by atko »

zizithestrasni wrote:Nazalost ograniceni smo s vremenom,imamo 7 dana da kupimo knjige, u protivnom dijete nece dobiti knjizicu :twisted:....a do bilo koga je tesko doci,jer su trenutno sjednice i niko ustvari i ne zeli da vam obrazlozi bilo sta u vezi toga...... :cry: ogradili su se od toga, i kazu da je to odluka ministarstva i da oni nemaju nista s tim :cry:
Oni nemaju nista sa tim ... a imate li vi ista sa sobom ... nemojte kupiti knjige iz inata da vidimo ko smije stisnuti da djeci ne dadne kniizice ...

...ili kupite knjige ... glasajte opet ... uzivajte ...

Samo se nemojte zaliti i optereceivati druge...
amrica

#29 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by amrica »

zizithestrasni wrote:Nazalost ograniceni smo s vremenom,imamo 7 dana da kupimo knjige, u protivnom dijete nece dobiti knjizicu :twisted:....a do bilo koga je tesko doci,jer su trenutno sjednice i niko ustvari i ne zeli da vam obrazlozi bilo sta u vezi toga...... :cry: ogradili su se od toga, i kazu da je to odluka ministarstva i da oni nemaju nista s tim :cry:
Jeste li zvali ministarstvo obrazovanja?
Saljem ti na pp par brojeva
vratnik

#30 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by vratnik »

Ovo je prosto nevjerovatno... Hajde da se radi o namjerno poderanim knjigama, ali ne, spominje se koristenje? (WTF, pa sta treba, vratiti nekoristenu knjigu? Ha? Skolstvo?
Hajde reci molim te da se salis, da samo hoces da testiras nas da li cemo u sve povjerovati. Evo ja ne vjerujem. Ne zato sto tebe smatram lazovom, vec ne mogu da zamislim da je tako nesto moguce.. Jebo ti Superhika... Nadam se da nije moguce..
:(
*mima*

#31 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by *mima* »

Jel to slucaj samo u jednoj skoli? Ostale skole vracaju udjebenike.
zizithestrasni

#32 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by zizithestrasni »

vratnik wrote:Ovo je prosto nevjerovatno... Hajde da se radi o namjerno poderanim knjigama, ali ne, spominje se koristenje? (WTF, pa sta treba, vratiti nekoristenu knjigu? Ha? Skolstvo?
Hajde reci molim te da se salis, da samo hoces da testiras nas da li cemo u sve povjerovati. Evo ja ne vjerujem. Ne zato sto tebe smatram lazovom, vec ne mogu da zamislim da je tako nesto moguce.. Jebo ti Superhika... Nadam se da nije moguce..

Zaboravljas da je u nasoj drzavi sve moguce,pa i ovo,nazalost.............http://img197.imageshack.us/i/p1010016k.jpg/...nadam se da je ovo dovoljno da povjerujes u istinitost cijele price......ne znam koliko bi trebao biti lud da izmisljam ovakve stvari....istinitos moje price bar nije tesko provjerit,pa bujrum :wink:
vratnik

#33 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by vratnik »

zizithestrasni wrote:
vratnik wrote:Ovo je prosto nevjerovatno... Hajde da se radi o namjerno poderanim knjigama, ali ne, spominje se koristenje? (WTF, pa sta treba, vratiti nekoristenu knjigu? Ha? Skolstvo?

Zaboravljas da je u nasoj drzavi sve moguce,pa i ovo,nazalost.............http://img197.imageshack.us/i/p1010016k.jpg/...nadam se da je ovo dovoljno da povjerujes u istinitost cijele price......ne znam koliko bi trebao biti lud da izmisljam ovakve stvari....istinitos moje price bar nije tesko provjerit,pa bujrum :wink:
Ma znam, ali nada zadnja umire.. Ovo sto Mima gore pise nije bez veze. Mozda je uciteljica / direktor u nekom talu i pokusavaju lov u mutnom.
Zovi ministarstvo, nadam se da ti je Amrica poslala brojeve telefona. I obavezno nam javi sta ovi kazu na to, molim te.
I opet: :shock: :? :( :x
jedna mala

#34 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by jedna mala »

mima wrote:Jel to slucaj samo u jednoj skoli? Ostale skole vracaju udjebenike.
Ne zele koristene,zele nove udzbenike :? .......i ako je pocetkom skolske godine uciteljica rekla da se donese paket papira ,ili da se plate 2km za kupovinu istog,pa ce skola kopirati radne zadatke i djeca ce to raditi na tim listovima......imamo vise listova u fasciklama,nego sto imaju njihove besplatne knjige :twisted:.....svi smo bili spremni na to da se te knjige vrate,i ako ni to nije normalno,ali eto ne zele ih vise,oni zele nove,da bi mogli i iducu generaciju zavrnuti za koju petobanku :shock:

A u ministarstvu se,naravno,niko ne javlja,ima vec 3h koliko zovem.....valjda broje lovu s prodavacem iz knjizare :cry:
Hunkar

#35 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by Hunkar »

moj brat je zavrsio prvi razred sa free udzbenicima, i NISU mu trazili povrat (os alija nametak) ... a izgleda nece ni mojoj sestri (ako budu, javim ...) -- sto znaci da nije inicirano od ministarstva ...

iskreno, meni ovo ne lici na alicku, nisu se spustili jos na taj nivo ... mislim da je ovdje tal sa knjizarom, koji ima skoro svaka skola ... jer ministarstvo ne salje dopis da se kupuje knjiga u knjizari kovacici. vi fino u knizaru pa im recite sta i koliko ... :D

vi radije prijavite skolu i DIREKTORA ministarstvu, kao i uciteljice ... radi tala ... vidjecete onda, jos necete ni morati vracati te koje ste dobili :D
zizithestrasni

#36 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by zizithestrasni »

Evo kontaktirao sam ministarstvo i u njemu nemaju pojma o tome. Prosljedili su me pedagoskom zavodu u kojem sam stupio u kontakt sa Gđa. Čolić Njihadom koja je rekla da je to nemoguce i da niko nije nikada trazio te knjige i da knjige trebaju da se vrte tri godine. Rekla je da je cula za taj problem i da smatra da skole nisu dobro razumjele nacin na koji funkcionise vracanje knjiga. Da se nista ne sikiramo da ce organizovati inspekcije i poslat ce dopise svim skolama u kojima ce se jos jednom objasniti princip rada sa knjigama. Receno mi je samo da vratimo koristene knjige ako nisu poderane... Hvala Vam na podrsci...javim Vam kako se na kraju sve zavrsilo...
Wind

#38 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by Wind »

Prvo da potvrdim da su i djeci u OS Grbavica II takodjer trazili da vrate knjige...cak i knjige engleskog koje NISU dobili kao free nego su ih roditelji kupili...

Sto se tice prijedloga tipa: "Ne vracati knjige, ne mogu vam nista i sl." da kazem da to nije bas tako jednostavno, ko ima dijete u prvim razredima zna na sta mislim...
ne zbog knjizica (aha, da vidim toga ko nece dat knjizicu djetetu) vec djeca to veoma emotivno shvataju i svako raspravljanje sa uciteljicom vide kao tragediu... :D

Ipak su te knjige dobili besplatno i ako im trebaju nazad onda ok, ali postavlja se pitanje sta ce oni sa tim knjigama...? Da ih "vrte tri generacije" kao sto rece neko iz
ministarstva....smijesno, prvo, knjige su se same raspale poslije par mjeseci, drugo, knjige su za rad i ucenje a ne da stoje u staklenoj vitrini i trece, pa zamislite
da vasem djetetu daju dvije godine stare knjige da ko fol uci iz njih....ne hvala...

Ako ima neka knjiga da je ostala ocuvana, to je u redu, djeci koja su zavrsila razred svakako vise ne treba, ali nekakvi ultimatumi...GROZNO :x :x :x

tako da, ako hoce knjige nazad, OK, ali nikakva kupovina novih knjiga ne bi smjela da se desi od strane roditelja...

na kraju krajeva, onda to nisu besplatni udzbenici i iduce godine ja cu da ih kupim pa cu onda ja i da radim sa njima sta hocu, pa ako treba ostavit cu im u skoli na kraju godine...

pozdrav
medisa

#39 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by medisa »

Iz svega izloženog zaključujem:TO NIJE STIGLO iz Ministarstva.To je "greška" učitelja koji nisu na vrijeme upozorili djecu da ne pišu u knjige.Pa sad samoinicijativno traže od roditelja da isprave njihovu"grešku".Ako roditelji odbiju i dignu halabuku oni će lijepo reći Ministarstvu da su upozorili roditelje da se ne smije pisati u knjige(moj Bože!).
U našoj državi se takmiče ko će biti luđi i ko će donijeti gluplju odluku...
Može li gore u ovoj državi?
Dali su nam knjige,koje djeca ne smiju koristiti.
U našoj školi to nije traženo.Mi samo vraćamo čiste knjige.Upravo smo spremili knjige s obaveznim imenom na vrećici.Mi smo bili strogo upozoreni na pravila ponašanja prema knjigama(zločin prema djeci).Sve me ovo užasno nervira....
zijancer

#40 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by zijancer »

Wind wrote: ne zbog knjizica (aha, da vidim toga ko nece dat knjizicu djetetu) vec djeca to veoma emotivno shvataju i svako raspravljanje sa uciteljicom vide kao tragediu... :D
amla

#41 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by amla »

Kod mene je djevojcica zavrsila prvi razred i uredno vratila knjige. Naravno, na pocetku skolske godine nam je receno da se po tim knjigama ne pise i to smo potpisali . A one po kojima su sarali te smo morali kupiti.
Loulou

#42 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by Loulou »

medisa wrote:Iz svega izloženog zaključujem:TO NIJE STIGLO iz Ministarstva.To je "greška" učitelja koji nisu na vrijeme upozorili djecu da ne pišu u knjige.Pa sad samoinicijativno traže od roditelja da isprave njihovu"grešku".Ako roditelji odbiju i dignu halabuku oni će lijepo reći Ministarstvu da su upozorili roditelje da se ne smije pisati u knjige(moj Bože!).
U našoj školi to nije traženo.Mi samo vraćamo čiste knjige.Upravo smo spremili knjige s obaveznim imenom na vrećici.Mi smo bili strogo upozoreni na pravila ponašanja prema knjigama(zločin prema djeci).Sve me ovo užasno nervira....
O kakvom se zločinu prema djeci radi u vezi s upozorenjem na pravilno korištenje knjiga?

Ako su knjige dobili besplatno, ako se zna da trebaju poslužiti sljedećim generacijama, ako se daju jasne upute da se po knjigama ne piše, crta.... Gdje je problem ako oni koji se istih nisu pridržavali moraju platiti?
Ni u vrijeme mog osnovnoškolskog obrazovanja knjige nisu bile besplatne. Kad se samo sjetim: Početnica 1, Početnica 2.... toliko je toga bilo. Opet, moje su knjige mogle poslužiti sljedećoj generaciji jer su bile gotovo nove. Prva stvar kojoj su me roditelji podučili je bilo: nema pisanja i šaranja po knjigama. I završih ja školovanje.

Ima, u cijeloj stvari (ne kazem da je pravilo i da je primjenljivo na svaki slučaj ponaosob) roditeljskog nemara: "Hajd' boga ti, dijete je..."
Svi smo mi bili djeca.

Ovo ni u kom slučaju ne znači da opravdavam samovoljne postupke pojedinih škola, odn. njihovih uposlenih.
amrica

#43 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by amrica »

Loulou wrote:
medisa wrote:Iz svega izloženog zaključujem:TO NIJE STIGLO iz Ministarstva.To je "greška" učitelja koji nisu na vrijeme upozorili djecu da ne pišu u knjige.Pa sad samoinicijativno traže od roditelja da isprave njihovu"grešku".Ako roditelji odbiju i dignu halabuku oni će lijepo reći Ministarstvu da su upozorili roditelje da se ne smije pisati u knjige(moj Bože!).
O kakvom se zločinu prema djeci radi u vezi s upozorenjem na pravilno korištenje knjiga?

Ako su knjige dobili besplatno, ako se zna da trebaju poslužiti sljedećim generacijama, ako se daju jasne upute da se po knjigama ne piše, crta.... Gdje je problem ako oni koji se istih nisu pridržavali moraju platiti?
Ni u vrijeme mog osnovnoškolskog obrazovanja knjige nisu bile besplatne. Kad se samo sjetim: Početnica 1, Početnica 2.... toliko je toga bilo. Opet, moje su knjige mogle poslužiti sljedećoj generaciji jer su bile gotovo nove. Prva stvar kojoj su me roditelji podučili je bilo: nema pisanja i šaranja po knjigama. I završih ja školovanje.

Ima, u cijeloj stvari (ne kazem da je pravilo i da je primjenljivo na svaki slučaj ponaosob) roditeljskog nemara: "Hajd' boga ti, dijete je..."
Svi smo mi bili djeca.

Ovo ni u kom slučaju ne znači da opravdavam samovoljne postupke pojedinih škola, odn. njihovih uposlenih.
Prije su knjige bile udzbenici, osim vjezbanki, gdje se nije pisalo, samo su nedobri ucenici pisali PO knjigama, a sada su knjige napisane tako sa mora pisati U njima, imaju prazne linije i kockice predvidjene za odgovore i zadatke, sve sa ciljem da se svake godine kupuju nove knjige. Prije je 10 generacija mogglo uciti iz jedne knjige, sada jedan ucenik i u smece. A roditelji daju pare izdavacima, i to samo onim koji su aminovani od ministarstava, a svi smo vidjeli kvlitet tih knjiga prosle godine, od popeo se nize, preko vuka koji zivi na drvetu, do la kukarace...
jedna mala

#44 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by jedna mala »

Loulou wrote:

Svi smo mi bili djeca.

Radi se o zlocinu,i to bas o pravom zlocinu..........ne znam sta tebi nije jasno?.....djeca nisu sarala po knjigama,nisu ni kidali listove,nisu cak ni bojili,nego su dobivali na listovima kopirano, pa su po tom radili zadatke i bojili...i to smo uredno platili....niko nije trazio besplatne knjige,dobili smo ih na njihovu inicjativu i nije nam dozvoljeno da kupimo udzbenike,i ako smo to htjeli......i nije u opste u tome stvar,stvar je da oni ne zele knjige(i ako su one u dobrom stanju,odnosno ,nove su) oni zele NOVCE,i zahtjevaju od nas da ih potrosimo u odredzenoj prodavnici ....e u tome je stvar.....i zlocin je ako meni neko ne dozvoljava da kupim svom djetetu njegove prve knjige,da mu ostanu za uspomenu ......nazalost nije nam bilo omoguceno da ih kupimo jer je stampana odredzena kolicina i nije ih bilo u slobodnoj prodajia ."Za sta ce nama ove knjige,mama?"bilo je pitanje mog sina,citavu skolsku godinu....jer je dijete sve radilo na listovima papira ,i skupljalo ih citavu skolsku godinu,da bi sad neko dosao i rekao kako treba kupiti nove udzbenike......e ja ih necu kupiti bas da vidim sta ce se desiti :twisted:
chuchumbamayumbe

#45 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by chuchumbamayumbe »

Sutra ce skontati da daju djeci besplatne sveske sa kockicama i one sa linijama, ali da se ne smije u njih pisati kako bi posluzile buducim generacijama...
:roll:
medisa

#46 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by medisa »

Loulou wrote:

Svi smo mi bili djeca.

Kako nije zločin?????Ako su napravili takve knjige u kojima su zadaci koji su zadani da se rješavaju u knjigama,a gle čuda djeca ne smiju ni pomisliti da ih rješavaju.Nego cijelu godinu prepisuju po osam,devet,deset...zadataka u teke,pa ih onda rješavaju.
I to nije dosta,pa su štampane i radne sveske(koje smo mi skupo platili),pa su i u njima djeca rješavala zadatke.Očito nisi vidjela ove današnje udžbenike.Mi koji imamo djecu koja uče po ovim novim pravilima znamo dobro o čemu se radi.
Pravilno korištenje knjiga ne znači danas isto što je značilo u doba kad smo mi išli u školu.
Tada se učilo sve iz jednog udžbenika i nije bilo bitno da se samo zaradi.(Sada štampaju iz jednog predmeta,npr. bosanskog za treći razred:čitanku,radnu svesku,nastavni list i knjigu za lektiru+velika teka.)Te su knjige trajale i trajale,a ove danas se raspadaju čim ih uzmete jednom u ruke.
Što se tiče inače devetogodišnjeg obrazovanja jako sam razočarana.Naša djeca su pokusni kunići i nije mi to nimalo drago.
medisa

#47 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by medisa »

chuchumbamayumbe wrote:Sutra ce skontati da daju djeci besplatne sveske sa kockicama i one sa linijama, ali da se ne smije u njih pisati kako bi posluzile buducim generacijama...
:roll:
:thumbup:
Hunkar

#48 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by Hunkar »

ja mislim da to nije greska. nego da su pokusali izmusti od roditelja 50KM.

a obje skole na grbavici. knjizara tamo jedna :) onako lijepa ...
medisa

#49 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by medisa »

Hunkar wrote:
ja mislim da to nije greska. nego da su pokusali izmusti od roditelja 50KM.

a obje skole na grbavici. knjizara tamo jedna :) onako lijepa ...
Ne smijem ni pomisliti da je to istina.Ali,ne može me više ništa iznenaditi... :bih:
jefferson

#50 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Post by jefferson »

Imam rjesenje!
Opet 2010 strpljivo stanite u redove na izborima, i daj te glas za stranke koje ce Vas zastititi od komsija s kojima redovno pijete kafu/kahvu/kavu. Mislim da nasa glupost nije jos dno dodirnula, stoga u nove pobjede sa SDA i SZBiH, HDZ, SNSD, SDS i ostale "zastitnicke" stranke!
Post Reply