1.500 prijavljenih pripravnika za UIO

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
batkoman

#26 Re: 1.500 prijavljenih pripravnika za UIO

Post by batkoman »

Compact wrote: Jel ovo tvoja proizvoljna procjena, ili se odnosi na valoriziranje bolonjskih diploma! Ne kontam, jer nema razlike između privatnih i državnih fakulteta!
ima razlika, cini mi se u zakonu o drzavnoj sluzbi u institucijama BiH ( nemoj me drzati za rijec, mozda je neki drugi zakon u pitanju) pise da je drzavni sluzbenik lice koje je steklo diplomu na javnoj visokoskolskoj ustanovi...... a i Causevic je vise puta napomenuo kako ne primaju sa privatnih fakulteta kadrove.

ali da ne idemo off topic drzimo se aktuelnog (ne)namjestenog konkursa :D
antonija

#27 Re: 1.500 prijavljenih pripravnika za UIO

Post by antonija »

Poenta je, da svaki fakultet vrijedi vise ili manje.

Shodno, prof. kadru, tradiciji, profesorima, historiji itd...
Compact

#28 Re: 1.500 prijavljenih pripravnika za UIO

Post by Compact »

batkoman wrote:
Compact wrote: Jel ovo tvoja proizvoljna procjena, ili se odnosi na valoriziranje bolonjskih diploma! Ne kontam, jer nema razlike između privatnih i državnih fakulteta!
ima razlika, cini mi se u zakonu o drzavnoj sluzbi u institucijama BiH ( nemoj me drzati za rijec, mozda je neki drugi zakon u pitanju) pise da je drzavni sluzbenik lice koje je steklo diplomu na javnoj visokoskolskoj ustanovi...... a i Causevic je vise puta napomenuo kako ne primaju sa privatnih fakulteta kadrove.

ali da ne idemo off topic drzimo se aktuelnog (ne)namjestenog konkursa :D
Upravo ovo o čemu govorimo je jedan od glavnih pokazatelja koliko se u ovoj državi sporovodi zakon Jusufa Juke Prazine! Smiješno je diskriminirati ljude zbog toga što su diplomirali na privatnom faksu! Što onda rasprodaju državu??? Kada treba rasprodati državno vlasništvo, i uzimati mito, onda je privatna svojina ok. A kada treba organizirati konkurse, onda privatno ne valja! Fujjjj

Što bizoni izumiru, a krave ne izumiru! Zato što se o kravama uvijek neko brinuo (privatno vlasništvo) a bizone roka ko prije stigne, samo je uslov da ima pušku!

Nadalje, sve ostalo smrdi na prevaru, svi to vide!

Jadnici se svi nadaju da će biti primljeni, kao kad igraš loto! :D
batkoman

#29 Re: 1.500 prijavljenih pripravnika za UIO

Post by batkoman »

Compact wrote: Jadnici se svi nadaju da će biti primljeni, kao kad igraš loto! :D

nismo mi jadnici, a ja sam od pocetka bio sumnjicav jer sam cuo da su se zaposlili ljudi u UIO i nakon mjesec dana eto i konkursa, klasicna prica u zemlji seljaka na brdovitom balkanu :bih:
Compact

#30 Re: 1.500 prijavljenih pripravnika za UIO

Post by Compact »

batkoman wrote:
Compact wrote: Jadnici se svi nadaju da će biti primljeni, kao kad igraš loto! :D

nismo mi jadnici, a ja sam od pocetka bio sumnjicav jer sam cuo da su se zaposlili ljudi u UIO i nakon mjesec dana eto i konkursa, klasicna prica u zemlji seljaka na brdovitom balkanu :bih:
Onda smo gospoda, a ovi što su se zaposlili su jadnici! :D
antonija

#31 Re: 1.500 prijavljenih pripravnika za UIO

Post by antonija »

antonija wrote:Evo ipak su se ljudi dobro prijavili toliki, prima se cak 150 pripravnika na nivou BiH.

Znaci 10% svih prijavljenih ce biti zaposleni sa neto platom 850,00 KM kao pripravnici.

"Shodno ocijenjenim potrebama, a u okviru odobrenog budžeta, u Upravu će biti
primljeno ukupno 150 pripravnika, i to:"

http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... avnici.pdf
Znaci 1500:150 :)
EyesWideShut

#32 Re: 1.500 prijavljenih pripravnika za UIO

Post by EyesWideShut »

imam 12 bodova od prosijeka plus 5 zbog racunovodstvenog smjera, znaci startna pozicija je 17 :-D

btw. kad su nas vec razvrstali po gradovima trebali su jos i po nacionalnoj osnovi jer i to je bitno, pa da znam tacno koliko bosnji mi je konkurencija :D
batkoman

#33 Re: 1.500 prijavljenih pripravnika za UIO

Post by batkoman »

Compact wrote: Onda smo gospoda, a ovi što su se zaposlili su jadnici! :D
Upravo tako, jer ko zna koliko oni trebaju raditi da otplate svoj "ulog" koji su dali za ulazak u ovu "igru", ili nedaj bože ko zna šta su zgodne dame morale napraviti :arrow: :dance: da bi dobile posao :mrgreen:
EyesWideShut

#34 Re: 1.500 prijavljenih pripravnika za UIO

Post by EyesWideShut »

batkoman wrote:
Compact wrote: Onda smo gospoda, a ovi što su se zaposlili su jadnici! :D
Upravo tako, jer ko zna koliko oni trebaju raditi da otplate svoj "ulog" koji su dali za ulazak u ovu "igru", ili nedaj bože ko zna šta su zgodne dame morale napraviti :arrow: :dance: da bi dobile posao :mrgreen:
ma levati :D

a ima i ona opcija kao dovedu ih da volontiraju i kada izadje konkurs prijave se...ma koliko izgledalo smijesno ili zalosno, oni ce sigurno biti primljeni, samo je pitanje koliko je od ovih 25 kao "slobodnih" mjesta zaista slobodno i koliko ima ovih sto su vec par mjeseci tamo, a bice sa nama na testu :wink:
batkoman

#35 Re: 1.500 prijavljenih pripravnika za UIO

Post by batkoman »

ponavljam post jer se gore zagubio :-) a mislim da je vazan
batkoman wrote:farfarah, u kojem gradu ti radi prijateljica, da utvrdimo da li su u sve gradove vec od ranije primili ili u samo neke.
i molim te pitaj je da li je zaista taj konkurs bio negdje objavljen ili je to bio neki interni konkurs koji su znali samo zaposleni :?

inace, ja sam iz Banjaluke i cuo sam od vise nepovezanih osoba iz UIO koji rade u B.Luci da je prije par mjeseci primljen jedan broj ljudi.
antonija

#36 Re: 1.500 prijavljenih pripravnika za UIO

Post by antonija »

Najbolje Vam je da kontaktirate SIPU i Krimolovce da dodju da kontrolisu ispit, radi kupovanja radnog mjesta :)
ibizza

#37 Re: 1.500 prijavljenih pripravnika za UIO

Post by ibizza »

Alfons Kauders wrote:
Maybach wrote:Primit ce se po 20 pripravnika u svakom gradu.znaci ukupno 20,a koliko pojedinacno pravnika,ekonomista i onih trecih ne znam.
je li jedan od uslova da budu nepismeni seljacici kao causevic... :D i ostatak ekipe iz uio? :D
Taj nepismeni seljacic je imao sve devetke i desetke na ekonomiji ;-)
arbosan

#38 Re: 1.500 prijavljenih pripravnika za UIO

Post by arbosan »

Ja znam tko ce biti primljen. Vec ljudi kontaktiraju Čauševića, a ako ste primjetili da su danas objavili ili juce, da direktor će birati kandidate iz listu uspješnih, što znaći, nemora biti prvo rangirani primljen, nego tamo gdje je štela već stigla. ;-)
banjalucankaM

#39 Re: 1.500 prijavljenih pripravnika za UIO

Post by banjalucankaM »

Pozdrav svima.

Ja sam jedan od onih kandidata koji je odbijen zbog toga jer imam diplomu koja nije sa ekonomskog fakulteta. Do danasnjeg dana nisam dabila obavjestenje jesam li ili nisam pozvana na testiranje, osim sto sam to vidjela na internetu, ali u zakonu o drzavnoj luzbi i u pravilniku o raspisivanju konkursa je jasno kazano da svi prijavljeni moraju pismenim putem biti obavjesteni o rezultatu sto znaci i o fazi jesi li ili nisi pozvan. Posta putuje 4 dana u granicama drzave tako da su male sanse da obavjestenje dodje. Elem, u zakonu koji je bio na snayi u momentu raspisivanja konkursa, jasno pise:

Opšti uslovi za postavljenje državnog službenika
1. Da bi bila postavljena na mjesto državnog službenika, osoba mora ispunjavati slijedeće opšte uslove:
a) da je državljanin Bosne i Hercegovine;
b) da je starija od 18 godina;
c) da ima univerzitetsku diplomu i druge obrazovne ili akademske kvalifikacije najmanje VII stepena stručne spreme;
d) da je zdravstveno sposoban za vršenje određenih poslova predviđenih ovim položajem;
e) da je regulisala vojnu obavezu u skladu sa zakonom;
f) da nije otpuštena iz državne službe kao rezultat disciplinske mjere na bilo kojem nivou vlasti u Bosni i Hercegovini u roku od tri godine prije dana objavljivanja upražnjenog radnog mjesta u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”;
g) imati uvjerenje da se ne vodi krivični postupak protiv te osobe;
h) da nije obuhvaćena odredbom člana IX.1 Ustava Bosne i Hercegovine.
2. Izuzetno od uslova utvr|enih u stavu 1. ovog ~lana dr‘avni slu‘benici ranije postavljeni na radno mjesto stru~nog saradnika, u periodu ne du‘em od dvije godine od stupanja na snagu ovog zakona, mogu biti osobe sa zavr{enom vi{om stru~nom spremom (VI stepen).
Član 23.
Nediskriminacija
1. Prilikom organizovanja javne konkurencije Agencija osigurava da se kod izbora državnog službenika neće vršiti diskriminacija, u skladu sa članom 15.2 ovog zakona.

Po vazecem zakonu, niko sa privatnih , ili bilo kojih drugih fakultat koji su iydali diplomu koja nije u sukobu sa zakonom ne smije biti diskvalifikovan sa konkursa ybog pitanja strucne osposobljenosti.

Ja sam vec napravila niz koraka i konsultacija sa advokatima i sa direktorom Agencije za drzavnu sluzbu i od tog gospodina imam odgovor da mogu da se zalim i da je tekst konkursa mimo zakona.
Jos jedan dokument cekam da mi stigne kojim cu u potpunosti da budem sigurna idem li u tuzbu. Dok taj dokument ne dobijem, svi vi koji mislite da ste diskriminisani ovakvom Causevicevom samovoljom, javite mi se, da u krajnjoj liniji osporimo konkurs i da ga oni ponovo raspisu jer ponovno raspisivanje povlaci pridrzavanje nvom yakonu i clanu 22. tog zakona koji kaze:

c) da ima univerzitetsku diplomu i druge obrazovne ili akademske kvalifikacije najmanje
VII stepena stručne spreme odnosno visoko obrazovanje prvog, drugog ili trećeg ciklusa
Bolonjskog sistema studiranja, što se ut vrđuje propisom kojim se reguliraju poslovi
osnovnih djelatnosti i pomoćno -tehnički poslovi i uslovi za njihovo obavljanje u
organima uprave institucija Bosne i Hercegovine;

Oni po svemu sudeci nemaju osnova da ulaze u sudsku tuzbu i velike su sanse da se ospori konkurs u prvom stepenu samo bi najbolje bilo da je vise ljud koji su za to zainteresovani. Da ja ne bijem bitku sama za vise od stotinu ljudi koji su diplomirali i tu diplomu zasluzili i skolovanje platili, imam nezvanican podatak koji sam uspjela dobiti iy uprave o broju neuspjesnih kandidata u prvoj fazi.
EyesWideShut

#40 Re: 1.500 prijavljenih pripravnika za UIO

Post by EyesWideShut »

banjalucankaM wrote:Pozdrav svima.

Ja sam jedan od onih kandidata koji je odbijen zbog toga jer imam diplomu koja nije sa ekonomskog fakulteta. Do danasnjeg dana nisam dabila obavjestenje jesam li ili nisam pozvana na testiranje, osim sto sam to vidjela na internetu, ali u zakonu o drzavnoj luzbi i u pravilniku o raspisivanju konkursa je jasno kazano da svi prijavljeni moraju pismenim putem biti obavjesteni o rezultatu sto znaci i o fazi jesi li ili nisi pozvan. Posta putuje 4 dana u granicama drzave tako da su male sanse da obavjestenje dodje. Elem, u zakonu koji je bio na snayi u momentu raspisivanja konkursa, jasno pise:

Opšti uslovi za postavljenje državnog službenika
1. Da bi bila postavljena na mjesto državnog službenika, osoba mora ispunjavati slijedeće opšte uslove:
a) da je državljanin Bosne i Hercegovine;
b) da je starija od 18 godina;
c) da ima univerzitetsku diplomu i druge obrazovne ili akademske kvalifikacije najmanje VII stepena stručne spreme;
d) da je zdravstveno sposoban za vršenje određenih poslova predviđenih ovim položajem;
e) da je regulisala vojnu obavezu u skladu sa zakonom;
f) da nije otpuštena iz državne službe kao rezultat disciplinske mjere na bilo kojem nivou vlasti u Bosni i Hercegovini u roku od tri godine prije dana objavljivanja upražnjenog radnog mjesta u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”;
g) imati uvjerenje da se ne vodi krivični postupak protiv te osobe;
h) da nije obuhvaćena odredbom člana IX.1 Ustava Bosne i Hercegovine.
2. Izuzetno od uslova utvr|enih u stavu 1. ovog ~lana dr‘avni slu‘benici ranije postavljeni na radno mjesto stru~nog saradnika, u periodu ne du‘em od dvije godine od stupanja na snagu ovog zakona, mogu biti osobe sa zavr{enom vi{om stru~nom spremom (VI stepen).
Član 23.
Nediskriminacija
1. Prilikom organizovanja javne konkurencije Agencija osigurava da se kod izbora državnog službenika neće vršiti diskriminacija, u skladu sa članom 15.2 ovog zakona.

Po vazecem zakonu, niko sa privatnih , ili bilo kojih drugih fakultat koji su iydali diplomu koja nije u sukobu sa zakonom ne smije biti diskvalifikovan sa konkursa ybog pitanja strucne osposobljenosti.

Ja sam vec napravila niz koraka i konsultacija sa advokatima i sa direktorom Agencije za drzavnu sluzbu i od tog gospodina imam odgovor da mogu da se zalim i da je tekst konkursa mimo zakona.
Jos jedan dokument cekam da mi stigne kojim cu u potpunosti da budem sigurna idem li u tuzbu. Dok taj dokument ne dobijem, svi vi koji mislite da ste diskriminisani ovakvom Causevicevom samovoljom, javite mi se, da u krajnjoj liniji osporimo konkurs i da ga oni ponovo raspisu jer ponovno raspisivanje povlaci pridrzavanje nvom yakonu i clanu 22. tog zakona koji kaze:

c) da ima univerzitetsku diplomu i druge obrazovne ili akademske kvalifikacije najmanje
VII stepena stručne spreme odnosno visoko obrazovanje prvog, drugog ili trećeg ciklusa
Bolonjskog sistema studiranja, što se ut vrđuje propisom kojim se reguliraju poslovi
osnovnih djelatnosti i pomoćno -tehnički poslovi i uslovi za njihovo obavljanje u
organima uprave institucija Bosne i Hercegovine;

Oni po svemu sudeci nemaju osnova da ulaze u sudsku tuzbu i velike su sanse da se ospori konkurs u prvom stepenu samo bi najbolje bilo da je vise ljud koji su za to zainteresovani. Da ja ne bijem bitku sama za vise od stotinu ljudi koji su diplomirali i tu diplomu zasluzili i skolovanje platili, imam nezvanican podatak koji sam uspjela dobiti iy uprave o broju neuspjesnih kandidata u prvoj fazi.

Nisam ni ja obavijesten pismenim putem, da nisam juce pogledao na sarajevo-x forumu ne bih ni znao da sam pozvan na test, a sad ne znam da li ti se isplati ulaziti sa njima u neke pravne sporove, jer u drzavnim sluzbama je opste poznato da ko ima jacu stelu taj i bude primljen, tako da mislim da ti je to gubitak vremena, ali pokusaj nista te ne kosta
banjalucankaM

#41 Re: 1.500 prijavljenih pripravnika za UIO

Post by banjalucankaM »

Svjesna sam ja toga da se zaposljava na stelu, i to je neki drugi par opanaka. Ali da se ovako diskriminatorski ponesu na temu obrazovanja i da im to podje za rukom, to nije OK.
Ja bih bila rada da mi neko dostavi bar jedan konkurs koji je imao poseban uslov a koji je oznacavao naziv institucije na kojoj je stecena diploma. Umjesto ekonomski fakultet mogli su napisati Causevicev nadriekonomski fakultet............. I to bi imalo isti efekat. Pazite, poseban uslov je diplomirani ekonomsita sa ekonomskog fakulteta. Svi koji su diskvalifikovani jer im nije diplomu potpisao dekan drzavnog fakultata u BIH ne ispunjavaju 50% potrebnog uslova cak ne ni cijeli.

Mislim da do tuzbe nece ni stici zato sto sam do danas skupila podosta gradje za prigovor na prvostepenu komisiju.
Ako uspijem, onda je to dobro i za sve koji su odlicni studenti i pametni ljudi ali imaju tu nesrecu da su birali a ne da im je nametnuto gdje da zavrse skolu i mogu da pariraju bilo kom diplomiranom ili ekonomisti ili diplomiranom pravniku. Ako ne uspijem, sto sam dosta uvjerena da nece biti slucaj, imacu cistu savjest da sam se borila.
Meni ne ynaci puno hocu li sama ili ce nas biti 5 ili 10 ili koliko vec. Ako se utvrdi da je konkurs bio manjkav po zakonu onda je jedna zalba dovoljna.

Ja sam uvjerena da dok ima ovaca, bice i sisanja. A isto tako sam uvjerena da ja ne mekecem i ne bekecem.
farfarah

#42 Re: 1.500 prijavljenih pripravnika za UIO

Post by farfarah »

batkoman wrote:farfarah, u kojem gradu ti radi prijateljica, da utvrdimo da li su u sve gradove vec od ranije primili ili u samo neke.
i molim te pitaj je da li je zaista taj konkurs bio negdje objavljen ili je to bio neki interni konkurs koji su znali samo zaposleni :?

inace, ja sam iz Banjaluke i cuo sam od vise nepovezanih osoba iz UIO koji rade u B.Luci da je primljen prije par mjeseci jedan broj ljudi.
I ona radi u Banja Luci. Nisam ju pitala da li je bio kakav konkurs, ali ja sam sigurna da jeste.Inače, kako bi ona, koja je iz ZE-DO kantona, znala da u upravu primaju pripravnike.
farfarah

#43 Re: 1.500 prijavljenih pripravnika za UIO

Post by farfarah »

EyesWideShut wrote:imam 12 bodova od prosijeka plus 5 zbog racunovodstvenog smjera, znaci startna pozicija je 17 :-D

btw. kad su nas vec razvrstali po gradovima trebali su jos i po nacionalnoj osnovi jer i to je bitno, pa da znam tacno koliko bosnji mi je konkurencija :D
I ja imam 17:) Još 13 pa da nas pozovu na intervju :lol: To je šest i po tačno odgovorenih pitanja :-)

A još da kažem nešto ovoj djevojci sa privatnog fakulteta. To je državna služba i oni nameću svoja pravila, svidjelo se to nama ili ne.
Možda ne dolaze u obzir privatni fakulteti zato što je opće poznato kako ih ljudi završavaju (svaka čast izuzecima).
Govorim to čisto iz razloga što u vlastitoj kući imam studenta privatnog fakulteta i znam koliko i kako se priprema za ispit. Naravno, u većini slučajeva položi:)
Završna je godina, još da naglasim!
Ne bih ni ja željela sutra uposliti jednog takvog radnika i povjeriti mu bitnije poslove.( Iskreno se nadam da se ne pronalaziš među takvima)
EyesWideShut

#44 Re: 1.500 prijavljenih pripravnika za UIO

Post by EyesWideShut »

Pametan potez da se studenti privatnih fakulteta ne mogu prijaviti na konkurs, znamo svi kako se sticu diplome na tim fakultetima, teze je zavrsiti masinsku skolu u sarajevu nego bilo koji privatni fakultet:thumbup:
banjalucankaM

#45 Re: 1.500 prijavljenih pripravnika za UIO

Post by banjalucankaM »

Mozda je pametan, ali je protuzakonit.
alphonse kauders

#46 Re: 1.500 prijavljenih pripravnika za UIO

Post by alphonse kauders »

I kako prodje testiranje?
farfarah

#47 Re: 1.500 prijavljenih pripravnika za UIO

Post by farfarah »

Pa dobro je! Ja se nadam da ću imati tih 13 bodova što mi fale da me pozovu na intervju. Test je bio, onako, srednje težak. Nije se moglo uraditi na sreću, ipak se moralo učiti.
Amazonka27

#48 Re: 1.500 prijavljenih pripravnika za UIO

Post by Amazonka27 »

ejs :skoljka:
IskrenTZ

#49 Re: 1.500 prijavljenih pripravnika za UIO

Post by IskrenTZ »

JA SAM U SUBOTU BIO NA TESTIRANJU U TUZLI. OD 170 OSOBA KOJE SU MOGLE IZACI NA ISPIT MOZDA 2 ILI 3 OSOBE NISU DOSLE, ZATO JE DOSLO NEGDJE 30 - 40 OSOBA KOJE UOPSTE NISU BILE NA SPISKU A PUSTENE SU DA RADE TEST. KAKO TO MOZE?

A DRUGA STVAR JE DA SE TRAZI MOMENTANO 10 000 DO 20 000 MARAKA (STELA)ZA PRIPRAVNICKO MJESTO.
farfarah

#50 Re: 1.500 prijavljenih pripravnika za UIO

Post by farfarah »

IskrenTZ wrote:JA SAM U SUBOTU BIO NA TESTIRANJU U TUZLI. OD 170 OSOBA KOJE SU MOGLE IZACI NA ISPIT MOZDA 2 ILI 3 OSOBE NISU DOSLE, ZATO JE DOSLO NEGDJE 30 - 40 OSOBA KOJE UOPSTE NISU BILE NA SPISKU A PUSTENE SU DA RADE TEST. KAKO TO MOZE?

A DRUGA STVAR JE DA SE TRAZI MOMENTANO 10 000 DO 20 000 MARAKA (STELA)ZA PRIPRAVNICKO MJESTO.
Ja nisam primjetila da je bilo takvih osoba.Ne znam u kojoj si grupi bio, ali čini mi se da sve koje je gospođa prozvala gospodin je pronašao na spisku.
Možda i griješim :?
Otkud ti ovo za štelu? Pa ko je budala dati ovolike pare za pripravničko mjesto? Ne može se toliko ni zaraditi za tu godinu. Radije bih radila kod nekog privatnika džaba.
Isto k'o da je to nešo raditi pripravnički u UIO? Jedino što imaš šansu da ti produže ugovor, ali je vjerovatnoća za to 0,0000009%.
UIO stalno objavljuje interne konkurse, naravno, usmjerene ka ciljanoj skupini (djeca zaposlenika).Ko zna koliko ih je jučer bilo među nama, a pored njih šanse su nam nikakve.
p.s. Drugarica o kojoj sam prije govorila nije dijete zaposlenika UIO, nego je obavještena da je otvoren interni konkurs.Javila se i imala sreću da su ju primili, vjerovatno po nacionalnom osnovu. :)
Post Reply