Nešto kao Brus li u Mostaru, ali ćorak! Šoba nosi spomenik svojoj kući, na balkon, ili u dnevni boravak, kada dođu gosti da se dive tvom uradku!
SHOBA: SELIDBA SPOMENIKA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
- Compact
#26 Re: SHOBA: SELIDBA SPOMENIKA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
Ovo je Šoba sebi podigao spomenik, da ga spominju (vidi onaj spomenik Ikar, hahaha to je jedan Šoba legenda postavio,itd...)!
Nešto kao Brus li u Mostaru, ali ćorak! Šoba nosi spomenik svojoj kući, na balkon, ili u dnevni boravak, kada dođu gosti da se dive tvom uradku!
- viva_castro
#27 Re: SHOBA: SELIDBA SPOMENIKA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
frla wrote:Šoba prijatelju,
Samo onaj ko je jeo 4 godine ovo smeče u ratu može te razumjeti!
Šoba prijatelju, samo onaj ko je jeo to smeće 4 godine a onda ostao ovdje da još 15 godina živi u smeću može ti reći da ćeš nisko udariti onu šačicu Sarajlija ako odneseš ovaj spomenik.
- atko
#28 Re: SHOBA: SELIDBA SPOMENIKA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
Ali ono sto me "fascinira" je KOMPLEKSNOST bilo koje teme o kojoj se raspravlja ... svi sve znaju najbolje ...
... a da je recimo kojim slucajem neko rekao hajmo sad pokrenuti akciju da se skupimo i ocistimo taj teren i da tu mi onda organizujemo jedno sjecanje na svu bol i patnju za 92-95 ... eee onda pola moralista i dusebriznika odjednom iscezne sa teme
... a da je recimo kojim slucajem neko rekao hajmo sad pokrenuti akciju da se skupimo i ocistimo taj teren i da tu mi onda organizujemo jedno sjecanje na svu bol i patnju za 92-95 ... eee onda pola moralista i dusebriznika odjednom iscezne sa teme
-
frla
#29 Re: SHOBA: SELIDBA SPOMENIKA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
Šoba,viva_castro wrote:Šoba kada si pravio spomenik ti kao umjetnik i intelektualac morao si znati šta i kako će sa njim biti.
spomenik je sjajan, gradska raja se ponosi tim spomenikom, papci ga skrnave, papaka je, dragi Šoba, puno Sarajevo.
Sa druge strane, ne možemo se ni svi tako sentimentalno vezati za spomenik kao što si to uradio ti, čijih je ruku ovaj spomenik djelo.
Kao umjetnik morao si znati da to nije idol i da mu se neće klanjati, da će se na njemu i kraj njega piti, pljuvati, povraćati, je*ati, svađati, miriti, pišati, voljeti, mrziti,... Morao si,dragi Šoba,kao umjetnik znati da taj spomenik tu stoji radi onih 1% koji će kraj njeg stati i koji će se zapitati.
Umjetnost se isplati mnogostruko ako pokrene misli samo jednog jedinog čovjeka,ako samo jednog od nas natjera da bude bolji nego što jeste i pametniji nego što bijaše.
Tvoj je spomenik potakao mnogo nas, i hvala ti za to.
Šoba budi intelektualac koji i jesi,izdigni svoje shvatanje nad svjetinom, i ostavi Ikar tu i kao spomen našoj glposti
Možda je momak i u pravu ... neka smeća okolo spomenika ... jer je to spomenik EU.
- madner
#30 Re: SHOBA: SELIDBA SPOMENIKA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
Nije njegov spomenik sta vam je.
Ima isto pravo da odnese spomenik kao i radnik VW da mazne auto.
- Skyfox
#31 Re: SHOBA: SELIDBA SPOMENIKA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
Lokacija mi je malo neprikladana, mozda i nije....
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#32 Re: SHOBA: SELIDBA SPOMENIKA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
ljudi taj ikar mačke nisu htjele
-
bosna123
#33 Re: SHOBA: SELIDBA SPOMENIKA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
Meni je bas lokacija super. Okruzen muzejima, a tu je Vils, non-stop raja prolazi...Skyfox wrote:Lokacija mi je malo neprikladana, mozda i nije....
- Skyfox
#34 Re: SHOBA: SELIDBA SPOMENIKA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
zar ne bi bilo bolje da je negdje u gradu ispred predsjednistva npr...bosna123 wrote:Meni je bas lokacija super. Okruzen muzejima, a tu je Vils, non-stop raja prolazi...Skyfox wrote:Lokacija mi je malo neprikladana, mozda i nije....
-
perajic
#35 Re: SHOBA: SELIDBA SPOMENIKA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
To nije po prirodi covjeka, nego po prirodi PAPAKA !!!sistem wrote:ne uzima se to sa zapada, nego je covjek po svojoj prirodi takav - iza njega ostaje smece. i onda se to fino pocisti i za koji dan, kao da nije nista bilo.perajic wrote:Ma jasta uzmimo ono najgore sa zapada. Ned'o Bog sta pametno da pokupimo.
tako i sa grafitima, necem sto postoji od pecinskog covjeka, sto je nadjeno na rimskim iskopinama i sto krasi sve istorijske spomenike. i to ce se vjecno praviti, pa ce se tako isto i redovno cistiti.
i sve to nije razlog da shoba sebi da za pravo da svim gradjanima poruci kako ce iza njegovog spomenika ostati rupa, da se u nju gradjani sarajeva poseru. sujeta mi je smijesna, a taj prostakluk nedopustiv i neoprostiv.
- amrica
#36 Re: SHOBA: SELIDBA SPOMENIKA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
Ne barkati Ikara!!!
Sta sam pite od rize sa Ikarom pojela u ratu, i to jos ako dodje malo strujice pa se u pretisu okrene.... njam njam
I Ikar na sve moguce nacine, sirov, pecen, kuhan... iako je macku otpala dlaka od Ikra, nama nije kosa
A sto se spomenika tice, nije spomenik ako nije isaran, znaci ljudi ga posjecuju.
Sta sam pite od rize sa Ikarom pojela u ratu, i to jos ako dodje malo strujice pa se u pretisu okrene.... njam njam
I Ikar na sve moguce nacine, sirov, pecen, kuhan... iako je macku otpala dlaka od Ikra, nama nije kosa
A sto se spomenika tice, nije spomenik ako nije isaran, znaci ljudi ga posjecuju.
-
bosna123
#37 Re: SHOBA: SELIDBA SPOMENIKA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
A ne znam, mozda i bi, vise bi upadao u oci raznim delegacijama... Pa i Marin Dvor je u gradu, nije na periferiji... Evo kod mene sujeta proradilaSkyfox wrote:zar ne bi bilo bolje da je negdje u gradu ispred predsjednistva npr...bosna123 wrote:Meni je bas lokacija super. Okruzen muzejima, a tu je Vils, non-stop raja prolazi...Skyfox wrote:Lokacija mi je malo neprikladana, mozda i nije....
-
fixer
#38 Re: SHOBA: SELIDBA SPOMENIKA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
kad naprave prvu transferzalu taj prostor nece biti toliko zabacen.
- sistem
#39 Re: SHOBA: SELIDBA SPOMENIKA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
madner wrote:Nije njegov spomenik sta vam je.
zavisi od dogovora sa gradom i o tome ko je platio materijal, postavku, itd.
- atko
#40 Re: SHOBA: SELIDBA SPOMENIKA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
A sto se ikara tice ... na ono humanitrano ulje bacis glavicu luka da malo zacakli ... pa puknes ikar na to ... a iz relne izvadis hljeb vruc (one USA vrece) ... e ba ja bi i danas OmociJo 
- chuchumbamayumbe
#41 Re: SHOBA: SELIDBA SPOMENIKA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
Pa, ocigledno je da se Sarajevo promijenilo...nema se sluha za nestajanje "sarajevskih ruza", pravi se spomenik ubijenoj djeci Sarajeva na onakav nacin, spali smo veoma nisko...
Najmanje sto umjetnik moze je da se, ili odrekne svojih djela, ili svoju ideju podari nekome ko ce vise znati cijeniti simboliku djela.
Danasnje Sarajevo je na stvarno niskim granama, u svakom aspektu.
Najmanje sto umjetnik moze je da se, ili odrekne svojih djela, ili svoju ideju podari nekome ko ce vise znati cijeniti simboliku djela.
Danasnje Sarajevo je na stvarno niskim granama, u svakom aspektu.
- Loulou
#42 Re: SHOBA: SELIDBA SPOMENIKA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
Pretjeruje umjetnik.
Treba samo vidjeti na što liče europski gradovi u kasnim noćnim ili ranim jutarnjim satima, nakon običnog, vikend-izlaska njegovih građana, uglavnom mladih.
A kad svane...sve čisto, kao da se prethodne noći ništa nije dogodilo. Dakle, sve je do organizacije.
Za ovo smeće koje je ostalo nakon proslave, trebao se pobrinuti organizator.
sistem wrote:cijeli grad je povremeno zatrpan smecem, poslije manifestacija, derneka i tekmi. svaki spomenik na svijetu koji sam vidio ima na sebi neki grafit, tako je, ne moze pored svakog drot spavati. razvio se i fin biznis ciscenja spomenika od grafita.
Treba samo vidjeti na što liče europski gradovi u kasnim noćnim ili ranim jutarnjim satima, nakon običnog, vikend-izlaska njegovih građana, uglavnom mladih.
A kad svane...sve čisto, kao da se prethodne noći ništa nije dogodilo. Dakle, sve je do organizacije.
Za ovo smeće koje je ostalo nakon proslave, trebao se pobrinuti organizator.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#43 Re: SHOBA: SELIDBA SPOMENIKA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
Ne slazem se sa uklanjanjem spomenika, ali moram podrzati cinjenicu da Sarajlijama zaista nije stalo, i da zaboravljaju.
Ovaj spomenik bi trebao biti najznacajniji spomenik grada i drzave ako hocete, sa najjacom porukom.
Da znamo, i da pamtimo, da ne dopustimo opet isto.
Ali nismo mi takva sorta, nazalost.
Kada bih se ja pitala stavila bih ga na neko mjesto u samom centru i zastitila od ovakvih stvari.
Jer kada neko ostavlja smece, najblaze receno, po ovakvom spomeniku, pokazuje koliko se sjeca i koliko ga zaboli briga za onim teskim periodom.
Ovaj spomenik bi trebao biti najznacajniji spomenik grada i drzave ako hocete, sa najjacom porukom.
Da znamo, i da pamtimo, da ne dopustimo opet isto.
Ali nismo mi takva sorta, nazalost.
Kada bih se ja pitala stavila bih ga na neko mjesto u samom centru i zastitila od ovakvih stvari.
Jer kada neko ostavlja smece, najblaze receno, po ovakvom spomeniku, pokazuje koliko se sjeca i koliko ga zaboli briga za onim teskim periodom.
- Banksy
#44 Re: SHOBA: SELIDBA SPOMENIKA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
Naravno. Da si tu vidio bi tek kako zaboravljamo mrtve i kakve se nepravde čine njihovim porodicama. O ratu danas nije preporučljivo govoriti. Spomenik je tu tek zadnja karika, da vidiš šta se radi živim ljudima.trinaesti wrote:
Ocigledno je da Sarajevo nema interesa za evociranje uspomena na period od 1992-1995,
Izgleda da je pozeljno da se neke stvari zaborave
Nebojsa Seric Shoba
Da si tu teško bi to sve podnosio, kao i mi ... a na ovo svoje pismo dobro bi se nasmijao.
- HAVANA
#45 Re: SHOBA: SELIDBA SPOMENIKA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
Jebalo vas više smeće,očišćeno je i ćao.
Ima li igdje na svijetu poslije koncerta i vatrometa na otvorenom da je čisto?
Da li je ovo prvi put?
Nije a nervira me jer većini dušebrižnika smeta što je to bilo na dan mladosti i u kafiću tito.
Smeta i meni svaka utakmica itd,neki dan su mi pitari zamalo naselje zapalili,razvalili pola stadiona,izgrebali auta na parkingu,ostavili smeće oko zgrade...pa ne vidim nešto kritike na račun toga.
Ima li igdje na svijetu poslije koncerta i vatrometa na otvorenom da je čisto?
Da li je ovo prvi put?
Nije a nervira me jer većini dušebrižnika smeta što je to bilo na dan mladosti i u kafiću tito.
Smeta i meni svaka utakmica itd,neki dan su mi pitari zamalo naselje zapalili,razvalili pola stadiona,izgrebali auta na parkingu,ostavili smeće oko zgrade...pa ne vidim nešto kritike na račun toga.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#46 Re: SHOBA: SELIDBA SPOMENIKA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
Ovo oko flasa i ambalaza ,sto se desilo neku noc,nije razlog ad se trazi izmijestanje spomenika iz grada.
Spomenik je super,cinican sto mi se jako svidja
I mislim,da uz razgovore ,kada dodjes u Sarajevo Shoba,sa trenutnim gradonacelnikom ,treba naci novo mjesto da se izmjesti ovaj spomenik,ali naravno da ostane u Sarajevu.
Mislim da jedino sto nije adekvatno u cijeloj ovoj prici je ovo mjesto na koje je pstavljen,da se radi o nekom adekvatnijem mjestu ,recimo u centru sarajeva,da i nebi bilo ovakvih problema.
Toliko adekvatnih lokacija u gradu da bi se premjestio spomenik,samo treba da kontaktiras pravim ljudima.
Shoba pozdrav.
Spomenik je super,cinican sto mi se jako svidja
I mislim,da uz razgovore ,kada dodjes u Sarajevo Shoba,sa trenutnim gradonacelnikom ,treba naci novo mjesto da se izmjesti ovaj spomenik,ali naravno da ostane u Sarajevu.
Mislim da jedino sto nije adekvatno u cijeloj ovoj prici je ovo mjesto na koje je pstavljen,da se radi o nekom adekvatnijem mjestu ,recimo u centru sarajeva,da i nebi bilo ovakvih problema.
Toliko adekvatnih lokacija u gradu da bi se premjestio spomenik,samo treba da kontaktiras pravim ljudima.
Shoba pozdrav.
- upravnik
#47 Re: SHOBA: SELIDBA SPOMENIKA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
ima u briješću jedna dobra livada-LIBERO- wrote:Toliko adekvatnih lokacija u gradu da bi se premjestio spomenik,samo treba da kontaktiras pravim ljudima
- Toffee karamela
#48 Re: SHOBA: SELIDBA SPOMENIKA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
Jedan od najboljih, najsmislenijih i najefektnijih spomenika ne samo u nas, nego i u svijetu. Udara ravno u pleksus, bez puno priče, naricanja, objašnjavanja, prebacivanja...Čestitke umjetniku
I bila bi šteta da se izmjesti...a za ono smeće nemam riječi, nije sad to ni što je kraj spomenika, ali stvarno ljudi pa ono je previše...pa čini mi se da ni na Vrelu Bosne ne ostane onoliko nakon 1.maja...fuuuj!
Bolje je ne volite Titu ako ćete mu zagađivat okoliš na njegov rođendan, takva "ljubav" mu ne treba.
I bila bi šteta da se izmjesti...a za ono smeće nemam riječi, nije sad to ni što je kraj spomenika, ali stvarno ljudi pa ono je previše...pa čini mi se da ni na Vrelu Bosne ne ostane onoliko nakon 1.maja...fuuuj!
Bolje je ne volite Titu ako ćete mu zagađivat okoliš na njegov rođendan, takva "ljubav" mu ne treba.
- amrica
#49 Re: SHOBA: SELIDBA SPOMENIKA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
-LIBERO- wrote:Ovo oko flasa i ambalaza ,sto se desilo neku noc,nije razlog ad se trazi izmijestanje spomenika iz grada.
Spomenik je super,cinican sto mi se jako svidja![]()
Shoba pozdrav.
Stidim se priznati
Fakat je mjesto skroz bezze, tamo ide samo mali broj ljudi, nikome nije pjeske usput, osim ljubiteljima Vilsa.
- sistem
#50 Re: SHOBA: SELIDBA SPOMENIKA MEĐUNARODNOJ ZAJEDNICI
to nije spomenik zrtvama rata, to je samoinicijativno* napravljen spomenik / kritika medjunarodnoj zajednici, ironicna poruka 'hvala dje culi cje ne culi', pomen na jedan od vise mracnih aspekata rata. tako da mu i nije mjesto na nekom reprezentativnom mjestu. kao sto je sudbina mnogim umjetnickim djelima uklopljenim u urbani pejzaz, i ovo moze proci neopazeno, nekog ce podsjetiti na rat, neko ce se raspitat 'boga ti, sta je ona konzerva u parku?', itd. i to je sasvim dovoljna paznja ukazana jednom umjetnickom djelu za koje ce tek vrijeme pokazati je li minorno ili ne.
* - koliko znam, nije narucen od gradskih vlasti, niti mu je bilo namijenjeno neko specijalno mjesto
* - koliko znam, nije narucen od gradskih vlasti, niti mu je bilo namijenjeno neko specijalno mjesto