90% bosanaca su sufije!!?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
alijadzigibau

#26 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by alijadzigibau »

Ko je jaccccci SUFIJA , TALIBAN il DERVISH :?: :D
arzuhal

#27 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by arzuhal »

Ustvari, ovo je sufijski tekst, uvaženi HAVANA :D (nabavio sam nešta, za prvu ruku :D ..samo da vidim koliko su mi umrli osjećaji)

HAVANA

#28 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by HAVANA »

alijadzigibau wrote:Ko je jaccccci SUFIJA , TALIBAN il DERVISH :?: :D

Jeben je taliban :D

alijadzigibau

#29 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by alijadzigibau »

:lol: :lol: :lol:
arzuhal

#30 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by arzuhal »

Tema se ubila za spama..nanem'...Image
nexo

#31 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by nexo »

Postavljac teme ga ima pravo, i u jednu i u drugu ruku! Evo da za primjer, ja sam sufija, Carlsberg...Ako ga nema moze Becks, Tuborg, Fosters...Bilo sta sto odgovara mom ukusu. Dino Merlin je isti, da je drugaciji bio bi Dino Tarzan...
HAVANA

#32 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by HAVANA »

arzuhal wrote:Tema se ubila za spama..nanem'...Image

Nanem,jest :wink:
Compact

#33 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by Compact »

nexo wrote:Postavljac teme ga ima pravo, i u jednu i u drugu ruku! Evo da za primjer, ja sam sufija, Carlsberg...Ako ga nema moze Becks, Tuborg, Fosters...Bilo sta sto odgovara mom ukusu. Dino Merlin je isti, da je drugaciji bio bi Dino Tarzan...
:shock:
frla

#34 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by frla »

Ako je neko vjernik i dolazi u dzamiju da obavlja namaz, nije bitno da li je sufija ili neka druga struja jer sva djela se cijene prema nijetu (namjeri) cak i ako je neko nesto pogresno radio a nijet mu je bio ispravan.

Morao sam ovo da naglasim jer se to stalno zaboravlja.

Vjernici se ne bi trebali opterecavati sa tim besmislicama, vec razmisljati kako pomoci mladim ljudima da ne idu u propast alkohola, droge i ostalih poroka a vjera u Allaha dž.š. je ta koja daje covjeku smisao i ispunjenje u zivotu.

Ako se neki mlad covjek osjeca lijepo i ugodno u drustvu sufija, to mu je bolje nego da je u alkoholisanom ili nadrogiranom stanju.

Inace druzim se sa svim vjernicima kao i ateistima (osim onih koji su "iskljucivi", citaj teski) ako mi je lijepo u drustvu te osobe onda mi zaista nije bitno, mada vecinom biram drustvo vjernika jer smo na istoj talasnoj frekvenciji.
Last edited by frla on 28/05/2009 23:10, edited 1 time in total.
tatjanamster

#35 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by tatjanamster »

frla wrote:Ako je neko vjernik i dolazi u dzamiju da obavlja namaz, nije bitno da li je sufija ili neka druga struja jer sva djela se cijene prema nijetu (namjeri) cak i ako je neko nesto pogresno radio a nijet mu je bio ispravan.

Vjernici ne bi trebali opterecavati sa tim besmislicama, vec razmisljati kako pomoci mladim ljudima da ne idu u propast alkohola, droge i ostalih poroka a vjera u Allaha dž.š. je ta koja daje covjeku smisao i ispunjenje u zivotu.

Ako se neki mlad covjek osjeca lijepo i ugodno u drustvu sufija, to mu je bolje nego da je u alkoholisanom ili nadrogiranom stanju.

Inace druzim se sa svim vjernicima kao i ateistima (osim onih koji su "iskljucivi", citaj teski) ako mi je lijepo u drustvu te osobe onda mi zaista nije bitno, mada vecinom biram drustvo vjernika jer smo na istoj talasnoj frekvenciji.
jako lijep post :)
Potpisujem! :wink:
stolac-SARAJEVO

#36 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by stolac-SARAJEVO »

Otprilike sto godina nakon Muhamedove smrti, postojali su pobožni muslimani, koji su se odricali svakog posjeda, željeli su živjeti jednostavnim životom, a u znak asketizma odijevali su se u grube vunene haljetke (suf). Neki od njih postali su lutajući propovjednici, a drugi su živjeli u duhovnim zajednicama u kojima je bilo upadljivo mnogo žena. Po nekim značajkama, njihov način života podsjeća na kasnije franjevce.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Sufizam

OK.Znaci nije im stalo do materijalnog,bili materijalna sirotinja,fukara.Drugim rijecima KOKUZI.
Slazem se.Onda 90% bosanaca(ako ne i vise) jesu sufije :D
arzuhal

#37 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by arzuhal »

Nemoj više ić na hrvatsku wikipediju da saznaš nešto o islamu, fenjera ti....Čuj upadljivo puno žena bilo :lol:
frla

#38 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by frla »

tatjanamster wrote:
jako lijep post :)
Potpisujem! :wink:
Drago mi je ... :)

Svaki covjek nosi u sebi tamu i svjetlost. Ako ti se je Allah dž.š. (Bog uzviseni) smilovao i podario ti svjetlost da vidis i shvatis neke stvari u zivotu, zasto tu svjetlost ne podjeliti sa nekim kome je potrebna, jer isti luta sam u tami neznanja trazeci spas u opojnim sredstvima. Međutim vjernik uvjek treba biti oprezan ... jer i velika tama moze ugasiti svjetlost. Nekad covjek zeleci da pomogne drugom nanese sam sebi stetu ... a to je vec grijeh prema samom sebi.
Neelix

#39 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by Neelix »

a đetje žrla? :D
stolac-SARAJEVO

#40 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by stolac-SARAJEVO »

[quote="frla"]Ako je neko vjernik i dolazi u dzamiju da obavlja namaz, nije bitno da li je sufija ili neka druga struja jer [color=#FF0000]sva djela se cijene prema nijetu (namjeri) cak i ako je neko nesto pogresno radio a nijet mu je bio ispravan[/color].

[u]Vjernici se ne bi trebali opterecavati sa tim besmislicama, vec razmisljati kako pomoci mladim ljudima da ne idu u propast alkohola, droge i ostalih poroka a vjera u Allaha dž.š. je ta koja daje covjeku smisao i ispunjenje u zivotu.[/u]

Inace druzim se sa svim vjernicima kao i ateistima (osim onih koji su "iskljucivi", citaj teski) ako mi je lijepo u drustvu te osobe onda mi zaista nije bitno, mada vecinom biram drustvo vjernika jer smo na istoj talasnoj frekvenciji.[/quote]

Lijepo receno :thumbup:
therrarrius

#41 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by therrarrius »

Image
Jope mali...
MoHiKaNaC

#42 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by MoHiKaNaC »

Besmislenost tvrdnje iz naslova teme ne treba ni komentarisati. Samo mi nije jasna namjera pokretaca iste...

90% Bosnjaka u BiH (ovo je optimisticna varijanta) i ne zna ko su Sufije...
frla

#43 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by frla »

Kada se vec spominju sufije zelio bih reci da me za te ljude vezu zaista lijepe uspomene, na njihov izuzetan ahlak (ponasanje) i ponizan odnos prema drugima vjernicima sto nisam nasao kod drugih. Godinama sam citao i razmisljao pokusavajuci da shvatim sustinu Islama dok mi se Allah dž.š. nije smilovao pa mi je postalo jasno. Sustina je u cinjenju dobrih djela u ime Allaha dž.š. da jednostavno budes normalan i dobar covjek, od koristi sebi i drugima. Danas mogu satima da slusam sufije i njihova duhovna poniranja klimajuci glavom a da uzmem samo ono sto je dobro od njih a to je lijepo ponasanje. Isto tako je i sa drugim vjernicima i uopste mi ne smeta sve dok mi se sa druge strane nalazi - dobar covjek, koji ce te razveseliti i pomoci ti kad ti to bude potrebno ...

Jesam nesto inspirativan veceras ... :D
alijadzigibau

#44 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by alijadzigibau »

Religijije su unaprijedile svijet u svakom pogledu.....pravo blagostanje :mrgreen:
arzuhal

#45 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by arzuhal »

Jesi vala frla :D Nije te poremetilo ni to što je Tihi opet uzeo kongres...Mada sam ja konto da će Zlatko pobjedit, al shvatih navakat da on nije u SDA...
frla

#46 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by frla »

arzuhal wrote:Jesi vala frla :D Nije te poremetilo ni to što je Tihi opet uzeo kongres...Mada sam ja konto da će Zlatko pobjedit, al shvatih navakat da on nije u SDA...
Da nas Allah dž.š. dragi sačuva i sakloni ... amin ...

Moj Arzuhal ... ko god se bori za vlast ne valja ...
bosna123

#47 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by bosna123 »

frla wrote:Kada se vec spominju sufije zelio bih reci da me za te ljude vezu zaista lijepe uspomene, na njihov izuzetan ahlak (ponasanje) i ponizan odnos prema drugima vjernicima sto nisam nasao kod drugih. Godinama sam citao i razmisljao pokusavajuci da shvatim sustinu Islama dok mi se Allah dž.š. nije smilovao pa mi je postalo jasno. Sustina je u cinjenju dobrih djela u ime Allaha dž.š. da jednostavno budes normalan i dobar covjek, od koristi sebi i drugima. Danas mogu satima da slusam sufije i njihova duhovna poniranja klimajuci glavom a da uzmem samo ono sto je dobro od njih a to je lijepo ponasanje. Isto tako je i sa drugim vjernicima i uopste mi ne smeta sve dok mi se sa druge strane nalazi - dobar covjek, koji ce te razveseliti i pomoci ti kad ti to bude potrebno ...

Bas jesi :-D
frla

#48 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by frla »

bosna123 wrote:
frla wrote:Kada se vec spominju sufije zelio bih reci da me za te ljude vezu zaista lijepe uspomene, na njihov izuzetan ahlak (ponasanje) i ponizan odnos prema drugima vjernicima sto nisam nasao kod drugih. Godinama sam citao i razmisljao pokusavajuci da shvatim sustinu Islama dok mi se Allah dž.š. nije smilovao pa mi je postalo jasno. Sustina je u cinjenju dobrih djela u ime Allaha dž.š. da jednostavno budes normalan i dobar covjek, od koristi sebi i drugima. Danas mogu satima da slusam sufije i njihova duhovna poniranja klimajuci glavom a da uzmem samo ono sto je dobro od njih a to je lijepo ponasanje. Isto tako je i sa drugim vjernicima i uopste mi ne smeta sve dok mi se sa druge strane nalazi - dobar covjek, koji ce te razveseliti i pomoci ti kad ti to bude potrebno ...

Bas jesi :-D
Odoh kako smo poceli do sabaha cemo pisati ... :D

Hajde selam i pozz svima ...
ragib

#49 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by ragib »

HAVANA wrote:
tewhid wrote:sufije su sekta!!
zar niste znali da je dino merlin sufija?!

Ja konto on pjevač :?
usput preziva se dervishalidovic
Hunkar

#50 Re: 90% bosanaca su sufije!!?

Post by Hunkar »

arzuhal wrote:Tema se ubila za spama..nanem'...Image
dje iskopa taj smiley? :D :D :D

jel ovo dobro ili lose? ak je lose, jel krnji sdp kriv za ovo? :D :-)
[ vazno je da se probrejavamo uzduz i porpijeko ... nek' se broji :D ]
Post Reply