Sve lažne nebuloze
-
alijadzigibau
#26 Re: Sve lažne nebuloze
Pojedinac cestitam na niku bas ti prilici...............vecu nebulozu nisi mogao lupit a ostat ziv.................haj nam jos objasni kako je sada ekonomija,z standard i zaposlenost ukljucujuci i pismenost bolja sada nego ikad prije 
-
Klodovik
#27 Re: Sve lažne nebuloze
Šta se poredi? Samo SFRJ i BiH? Ili SFRJ i sve republike bivše Jugoslavije?alijadzigibau wrote:Pojedinac cestitam na niku bas ti prilici...............vecu nebulozu nisi mogao lupit a ostat ziv.................haj nam jos objasni kako je sada ekonomija,z standard i zaposlenost ukljucujuci i pismenost bolja sada nego ikad prije
- pojedinac
#28 Re: Sve lažne nebuloze
Ekonomiju i standard nisam spominjao. Al’, kad me već pitaš mogu reći da je nekom bilo bolje onda a nekom sada.alijadzigibau wrote:Pojedinac cestitam na niku bas ti prilici...............vecu nebulozu nisi mogao lupit a ostat ziv.................haj nam jos objasni kako je sada ekonomija,z standard i zaposlenost ukljucujuci i pismenost bolja sada nego ikad prije
Jedino je socijalna sigurnost bila bolja.
A što se tiče pismenosti ti si očiti primjer da je sada u gorem stanju.
- JThomas
#29 Re: Sve lažne nebuloze
najjači su mi ovi koji nisu režimski ljudi, i ne brane vlast, samo eto ističu kako nam baš i nije toliko loše kao što kukamo, te da, eto, ima i ljudi kojima je dobro...
- rumenige_brajtner
#30 Re: Sve lažne nebuloze
JThomas wrote:najjači su mi ovi koji nisu režimski ljudi, i ne brane vlast, samo eto ističu kako nam baš i nije toliko loše kao što kukamo, te da, eto, ima i ljudi kojima je dobro...
-
Bistra_boza
#31 Re: Sve lažne nebuloze
Ja se slazem sa "pojedincem", za njega je onaj sistem bio fuj. Sada mu je mnogo bolje 'ko je jamio jamio" snaso se covijek.
- Ateista
#32 Re: Sve lažne nebuloze
Mozda se vise izdvajalo, ali je standard bio veci pa se to nije osjetilo, svi smo imali bolje zdravstvo nego sad i nismo morali toliko potplacivati doktore kao sad, i svi smo dobijali stanove, mozda ne 1/1 kao svoje, ali puno bolje nego sad. Sad moras dici kredit koji ces otplacivati do kraja zivota ako hoces da kupis stan, a da ne pricamo o tome koliko ti ukradu sa kamatama...pojedinac wrote:Sve lažne nebuloze o “besplatnom” zdravstvu, školstvu, finansiranju JNA, itd. u bivšoj SFRJ mogu se vidjeti iz primjera sa moje platne liste iz 88-me godine.
Bruto: .......55 695,00
Doprinosi: ..24 623,00
Ovo je samo ISTINE radi mladih generacija.
Ni kod stare babe ništa nije bilo đabe.
Nit je bilo, nit će biti!
Prestani ti sa svojom demagogijom i o tome kako neces poredjenje, poredjenje je najbolji primjer. Naravno da nista nije bilo besplatno, samo si tada puno vise dobijao za ono sto radis nego sada.
Zivio drug Tito!
Smrt fasizmu!
-
Klodovik
#33 Re: Sve lažne nebuloze
Moj otac je krajem 1970-ih uzeo kredit da bi mogao kupiti stan. Od firme stan nije dobio, a kada ga je kupio svojim novcem, nastavili su mu uzimati novac za stanogradnju. Otplaćivao čovjek svoj stan i još nekome ko ga je dobio.Ateista wrote:Mozda se vise izdvajalo, ali je standard bio veci pa se to nije osjetilo, svi smo imali bolje zdravstvo nego sad i nismo morali toliko potplacivati doktore kao sad, i svi smo dobijali stanove, mozda ne 1/1 kao svoje, ali puno bolje nego sad. Sad moras dici kredit koji ces otplacivati do kraja zivota ako hoces da kupis stan, a da ne pricamo o tome koliko ti ukradu sa kamatama...pojedinac wrote:Sve lažne nebuloze o “besplatnom” zdravstvu, školstvu, finansiranju JNA, itd. u bivšoj SFRJ mogu se vidjeti iz primjera sa moje platne liste iz 88-me godine.
Prestani ti sa svojom demagogijom i o tome kako neces poredjenje, poredjenje je najbolji primjer. Naravno da nista nije bilo besplatno, samo si tada puno vise dobijao za ono sto radis nego sada.
Zivio drug Tito!
Smrt fasizmu!
Poređenje je najbolji primjer.
Smrt fašizmu.
- Pasiflora
#34 Re: Sve lažne nebuloze
Dooooobro i?????????????????????????????? I ja sam zivjela u to doba. Nisam imala platnu listu, ali sam imala muza (hvala Bogu i jos uvijek imam) koji je sam radio, imali smo stan i dvoje male djece i sasvim smo dobro zivjeli. Toliko dobro da smo nakon pet godine braka trazili teren za vikendicu (sreca pa ga ne kupismopojedinac wrote:Sve lažne nebuloze o “besplatnom” zdravstvu, školstvu, finansiranju JNA, itd. u bivšoj SFRJ mogu se vidjeti iz primjera sa moje platne liste iz 88-me godine.
Nikada me nije zanimalo koliko drzava uzima od plate moga muza jer je on zaradjivao vise nego dovoljno za nas cetvero.
Sada imamo dvije pristojne plate i ne pada nam na pamet da kupujemo bilo kakve nekretnine osim ovoga krova nad glavom.
Ranije je bila socijalna drzava koja je velikim nametima na plate namirivala socijalne programe, a danas ova drzava samo i iskljucivo namiruje ogroman administrativni, potpuno neefikasan aparat - za lijekova dabogda potrosili!
- Fratris
#35 Re: Sve lažne nebuloze
Razmislja li iko od ovih nostalgicara kako je bila moguca ta njihova idila?
Mislim, sve je ovo lijepo slusati, i stanovi, i zdravstveno, i auti, i vikendice, i porodice od 5 clanova u kojoj je samo jedan radio, i sve to, ali ko je to placao? Jugoslavija je od kraja 60-ih trosila vise nego je proizvodila. Kasu su onda jedno vrijeme punili baustelci po zapadnoj Europi koji su novac slali i donosili kuci, a kasnije naravno krediti koje je drzava uzimala od MMF, Njemacke, itd.
Ja imam i dobar posao i kreditnu istoriju i mogao bih u ovom trenutku dici kredit od mozda pola miliona dolara bez ikakvih pitanja. I onda bi mogao slijedecih godinu dana zivjeti ko da sam na Dinastiji. Dok ne dodje brkati ciko uzeti i auto, i TV, i sve drugo sto ne mogu otplatiti. I sta bi ja treba onda? Zaliti za vremenima kad sam trosio pare koje nisam imao i kad je zivot bio lagodna iluzija?
Drzava je 20 godina srljala u ekonomsku propast, al nema veze, vazno je da ti imas zdravstveno i golfa dvicu. Jebo ekonomiju.
Najveca steta u bosanskoj povijesti je sto su nam nametnute ove neke bezvezne religije. Trebao je fino doci Protestantizam i nauciti nas da se sve u zivotu dobija krvavim radom a ne da samo gledamo da nesto dobijemo dzaba.
Mislim, sve je ovo lijepo slusati, i stanovi, i zdravstveno, i auti, i vikendice, i porodice od 5 clanova u kojoj je samo jedan radio, i sve to, ali ko je to placao? Jugoslavija je od kraja 60-ih trosila vise nego je proizvodila. Kasu su onda jedno vrijeme punili baustelci po zapadnoj Europi koji su novac slali i donosili kuci, a kasnije naravno krediti koje je drzava uzimala od MMF, Njemacke, itd.
Ja imam i dobar posao i kreditnu istoriju i mogao bih u ovom trenutku dici kredit od mozda pola miliona dolara bez ikakvih pitanja. I onda bi mogao slijedecih godinu dana zivjeti ko da sam na Dinastiji. Dok ne dodje brkati ciko uzeti i auto, i TV, i sve drugo sto ne mogu otplatiti. I sta bi ja treba onda? Zaliti za vremenima kad sam trosio pare koje nisam imao i kad je zivot bio lagodna iluzija?
Drzava je 20 godina srljala u ekonomsku propast, al nema veze, vazno je da ti imas zdravstveno i golfa dvicu. Jebo ekonomiju.
Najveca steta u bosanskoj povijesti je sto su nam nametnute ove neke bezvezne religije. Trebao je fino doci Protestantizam i nauciti nas da se sve u zivotu dobija krvavim radom a ne da samo gledamo da nesto dobijemo dzaba.
-
mostarac
#36 Re: Sve lažne nebuloze
Istine radi sadasnja izdvajanja su 67% od bruto dohodka, tj. na ovu platu od 55.695 drzavi bi dao 37.315, a plata bi ti bila 18.379 i uz to placas sve apsolutno.Ateista wrote:Mozda se vise izdvajalo, ali je standard bio veci pa se to nije osjetilo, svi smo imali bolje zdravstvo nego sad i nismo morali toliko potplacivati doktore kao sad, i svi smo dobijali stanove, mozda ne 1/1 kao svoje, ali puno bolje nego sad. Sad moras dici kredit koji ces otplacivati do kraja zivota ako hoces da kupis stan, a da ne pricamo o tome koliko ti ukradu sa kamatama...pojedinac wrote:Sve lažne nebuloze o “besplatnom” zdravstvu, školstvu, finansiranju JNA, itd. u bivšoj SFRJ mogu se vidjeti iz primjera sa moje platne liste iz 88-me godine.
Zivio drug Tito!
Smrt fasizmu!
Tek toliko da se zna.
- pojedinac
#37 Re: Sve lažne nebuloze
Nije tačno!mostarac wrote:Istine radi sadasnja izdvajanja su 67% od bruto dohodka, tj. na ovu platu od 55.695 drzavi bi dao 37.315, a plata bi ti bila 18.379 i uz to placas sve apsolutno.Ateista wrote:Mozda se vise izdvajalo, ali je standard bio veci pa se to nije osjetilo, svi smo imali bolje zdravstvo nego sad i nismo morali toliko potplacivati doktore kao sad, i svi smo dobijali stanove, mozda ne 1/1 kao svoje, ali puno bolje nego sad. Sad moras dici kredit koji ces otplacivati do kraja zivota ako hoces da kupis stan, a da ne pricamo o tome koliko ti ukradu sa kamatama...pojedinac wrote:Sve lažne nebuloze o “besplatnom” zdravstvu, školstvu, finansiranju JNA, itd. u bivšoj SFRJ mogu se vidjeti iz primjera sa moje platne liste iz 88-me godine.
Zivio drug Tito!
Smrt fasizmu!
Tek toliko da se zna.
ZAKON
O POREZU NA DOHODAK
Članak 8.
(1) Porez na dohodak utvrđuje se i plaća za kalendarsku godinu (u daljnjem tekstu: porezno razdoblje).
(2) Porezno razdoblje može biti kraće od kalendarske godine u slučaju ako:
1) rezident tijekom kalendarske godine postane nerezident ili obratno,
2) prema odredbama ovoga zakona, postaje ili prestaje rezidentu svojstvo poreznoga obveznika.
(3) U slučajevima iz stavka (2) ovoga članka prava iz ovoga zakona računaju se u korist poreznog obveznika na pune mjesece.
9. Stopa poreza na dohodak
Članak 9.
Porez na dohodak plaća se po stopi od 10%.
Članak 53.
Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u ''Službenim novinama Federacije BiH'', a primjenjivat će se od 01. 01. 2009. godine.
Predsjedatelj
Doma Naroda
Parlamenta Federacije BiH
Stjepan Krešić
Predsjedatelj
Zastupničkog Doma
Parlamenta Federacije BiH
Safet Softić
Zakon Vlade Federacije BiH za 2008.
-
mostarac
#38 Re: Sve lažne nebuloze
to je samo porez na dohodak
Doprinosi su ukupno 67%
Kome ti bola prodajes maglu?
Sto nisi gore stavio porez na dohodak nego doprinosi.
- pojedinac
#39 Re: Sve lažne nebuloze
Prije u ex-SFRJ:
Sada u Federaciji BiH:pojedinac wrote: Kako se vidi iz odnosa bruto/neto iznosa više od 44% plate plus još dodatna izdvajanja su išli za “besplatno” zdravstvo, školstvo, finansiranje JNA, itd.
Istina je da se sada dosta toga plaća ali samo ono šta koristimo.Porez na dohodak plaća se po stopi od 10%.
- HAVANA
#40 Re: Sve lažne nebuloze
67% napisah ti ja još na prošloj stranici koliko plaćam svaki mjesec.
- pojedinac
#41 Re: Sve lažne nebuloze
Ne prodajem ja nikakvu maglu, a ti dobro pogledaj ono što citiraš.mostarac wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
to je samo porez na dohodak
Doprinosi su ukupno 67%
Kome ti bola prodajes maglu?
Sto nisi gore stavio porez na dohodak nego doprinosi.
- pojedinac
#42 Re: Sve lažne nebuloze
Postaj dokaz.HAVANA wrote:![]()
![]()
10%
![]()
- Haris.ba
#43 Re: Sve lažne nebuloze
Prima li iko od vas platu koji lupate ove gluposti?pojedinac wrote:Prije u ex-SFRJ:Sada u Federaciji BiH:pojedinac wrote: Kako se vidi iz odnosa bruto/neto iznosa više od 44% plate plus još dodatna izdvajanja su išli za “besplatno” zdravstvo, školstvo, finansiranje JNA, itd.Istina je da se sada dosta toga plaća ali samo ono šta koristimo.Porez na dohodak plaća se po stopi od 10%.
Doprinosi:zdravstveno i invalidsko osiguranje osiguranje, penziono osiguranje, osiguranje od nezaposlenosti
porezi: na dohodak(kad se poplacaju doprinosi onda drzava jos oporezuje sto zaradjujes "na ruke")
-
mostarac
#44 Re: Sve lažne nebuloze
ti si covjece malo polupo loncice.pojedinac wrote:Prije u ex-SFRJ:Sada u Federaciji BiH:pojedinac wrote: Kako se vidi iz odnosa bruto/neto iznosa više od 44% plate plus još dodatna izdvajanja su išli za “besplatno” zdravstvo, školstvo, finansiranje JNA, itd.Istina je da se sada dosta toga plaća ali samo ono šta koristimo.Porez na dohodak plaća se po stopi od 10%.
Dakle da saberemo. U Jugoslaviji je bilo 44% doprinosa.
U Bosni i Hercegovini, tj. federaciji je u zavisnosti od kantona od 67 - 73 procenta, a porez na dohodak je samo jedan od tih doprinosa. To je samo porez na dohodak, a gdje su ostali doprinosi.
Okani se bola suplje.
evo ti kako izgleda spisak a taj tvoj porez kojeg se hvatas je samo jedna stavka na spisku.

Nakon sto ovo vidis idi spavaj i nemoj se vise javljat na ovu temu koju si pokrenuo da ispadnes pametan a trebao bi se stiditi kakve gluposti lupas.
- HAVANA
#45 Re: Sve lažne nebuloze
pojedinac wrote:Postaj dokaz.HAVANA wrote:![]()
![]()
10%
![]()
Evo ti ćeš mi prvi bit ujutro na pameti i odmah odo kod knjigovođe pa ću ti ponijeti sve uplate,izvode...Nemam pametnija posla nego tebi objašnjavati šta i koliko plaćam svaki mjesec.
-
salihh
#46 Re: Sve lažne nebuloze
e bas sam planirao da cu najbolje godine provesti u rovovima... covjece, najbolji pokazatelj koliko je "ono" bilo dobro jeste da je za 45 godina nepotizmom, dovodjenjem seljaka na polozaje i "ubijanjem" gradjanskog sloja odgojilo najkrvolocniju generaciju cetnika...bosna123 wrote:U starom sistemu je valjalo to sto je postojala sigurnost, funkcionirao pravni sistem, pojedinac je otprilike mogao planirati kako ce mu zivot izgledati, nije tu bilo puno odstupanja...
...
uhhh, kako mi na zivce ide ovaj nicim utemeljeni zal za necim sto, realno, nije ni postojalo
- pojedinac
#47 Re: Sve lažne nebuloze
Članu upravnog odbora privrednog društva isplaćena je naknada u bruto iznosu od
1.500.00 KM.
Bruto naknada 1,500.00
Doprinos za zdravstvo (4%) 60.00
Naknada po osbitku doprinosa (poreska osnovica) 1,440.00
Porez (10%) 144.00
Neto iznos honorara za isplatu 1,296.00
Na teret isplatioca honorara:
Doprinos za PIO (6%) 90.00
Praktični primjeri Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak za budžetske/proračunske korisnike
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#48 Re: Sve lažne nebuloze
Evo,Mostarav i HAVANA ,sje+base covjeku temu,kojom je zelio postici teoriju da je sada bolje nego onda u mrskom nam socijalizmu

- Haris.ba
#49 Re: Sve lažne nebuloze
Pronaso se, a?salihh wrote:najbolji pokazatelj koliko je "ono" bilo dobro jeste da je za 45 godina nepotizmom, dovodjenjem seljaka na polozaje i "ubijanjem" gradjanskog sloja odgojilo najkrvolocniju generaciju cetnika...
Hajde ba ponovo u skolu. Umjesto da pitas, pokusavas da dokazes svoje stavove naopako.pojedinac wrote:Članu upravnog odbora privrednog društva isplaćena je naknada u bruto iznosu od
1.500.00 KM.
Bruto naknada 1,500.00
Doprinos za zdravstvo (4%) 60.00
Naknada po osbitku doprinosa (poreska osnovica) 1,440.00
Porez (10%) 144.00
Neto iznos honorara za isplatu 1,296.00
Na teret isplatioca honorara:
Doprinos za PIO (6%) 90.00
Praktični primjeri Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak za budžetske/proračunske korisnike
To je naknada. Nije plata. Velika je razlika. Naknada se dobiva na osnovu ugovora o djelu(ili slicno). A plata se dobiva na osnovu ugovora o radu. Velika razlika, a izmedju ostalog i velika razlika u oporezivanju i jednoga i drugoga.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#50 Re: Sve lažne nebuloze
Tako je, reci him, reci him!salihh wrote:e bas sam planirao da cu najbolje godine provesti u rovovima... covjece, najbolji pokazatelj koliko je "ono" bilo dobro jeste da je za 45 godina nepotizmom, dovodjenjem seljaka na polozaje i "ubijanjem" gradjanskog sloja odgojilo najkrvolocniju generaciju cetnika...bosna123 wrote:U starom sistemu je valjalo to sto je postojala sigurnost, funkcionirao pravni sistem, pojedinac je otprilike mogao planirati kako ce mu zivot izgledati, nije tu bilo puno odstupanja...
...
uhhh, kako mi na zivce ide ovaj nicim utemeljeni zal za necim sto, realno, nije ni postojalo
Svašta će čovjek ovdje pročitat. Ideja bratstva i jedinstva je izrodila najkrvoločniju generaciju četnika, a nacionalisti, šovinisti i ostale prelivode su naš spas!
Toliko vremena ste se trudili skinuti komuniste s vlasti i kad vam je napokon uspjelo dođe do krvavog rata. I sad nakon svega su komunisti krivi za rat?! Oni isti koje ste jedva čekali svrgnuti da bi počeli sa torovanjem?!