DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
-
zelenashica
#26 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
meni je poslije rata svaki 25. maj tužan.....u Tuzli on ne predstavlja ništa više osim Dana žalosti
..tako da i Dan mladosti za mene nije što je nekad bio 
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#27 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
MEMOARI
Bio jednom jedan maršal koji je imao svoje tjelohranitelje. Svaki tjelohranitelj je imao svoju priču. Danas nema ni maršala, ni telogranitelja, ni njihovih priča. Osim jednog koji je došao niotkud i donio svoju priču...
NE BARKAJ MI MARŠALA
Prisjeća se: drug Lunjo Telibečirević u FAN-u(1998.g.), prvom bh. magazinu za mlade.
Jednom smo se odmarali na onim ostrvima – Brioni, tj. Brijuni. Tu je bilo previše nakih zvijeri za moje senzitivne i kao sankcije oštre živce. Taj dan smo opet očekivali delegaciju pionira, ali onako prijateljski, neoficijelno. Znao sam da neću imati puno posla, mada sam više bio nervozan kad se ti klipani približe predsedniku nego državnici iz onih nestrpanih zemalja. Pioniri ga stalno ljube i svega ubale i to po jednom istom obrazu. Čit'o sam negdje da neprijatelj može tako da ubaci kakav virus.
U opisu mog radnog mjesta bilo je i degustiranje hrane za svečane prilike, kao što bješe i ova, pa sam svratio u kuhinju da probam sve sa trpeze za pionire – goste, dok nisu stigli. Jedno pola sata poslije progutanih zalogaja , mor'o sam trčati do wc-a jer je šumadijska mučkalica bila tako zapaprena da zamalo nisam fasovo i hemoroide.
Vratio sam se do kuhinje da se agresivno ophodim prema kuharici Cmilji koja je bila udana za Rusa pa smo je svi zvali kao što ju je njen muž zvao Cmiljkitočka. Ona jadna mi objasni da pioniri vole da umoče malo u papreno, pa se tako sjetila šumadijske mučkalice. Pošto je Cmiljkitočka znala da ponekad i ja volim u nešto umočiti, sjetila se usput i mene, te joj se ja izvinih za moju agresiju na njenu nevinost, tj. nedužnost.
Izađem malo proštetati oko brionske rezidencije dok ne stigne ta dječurlija. Moja šetnja se pretvorila u frku, jer me nagarila antilopa sa livade samo zato što sam diro mladunče od azijskog međeda. Nikako nisam mogao da se naviknem na to, da po maršalovoj ideji, razne svjetske zvjeri i životnje slobodno hodaju po ovom ostrvu i paze jedni na druge. To se u mom kraju zove ''hajvanska demokratija''.
Konačno je stigla i pionirska delegacija na čelu sa nekim štreberom. Rek'o sam mojim pomoćnicima da ih prerove, prepipaju i prekontrolišu im stvari, jer ja nisam volio da to radim, zato što bi me raja onda zajebaval kako ja, da izvinete, rovim, tj. pipam djecu. Ne volim, brate, da me zovu ono pederfili ili tako nešto. Kasnije ih je maršal primio u svečanoj sali i prvo su ga neki uljepili onim balavim djetinjim poljupcima, pa su sjeli za sto. Pri ljubljenju neke sam bio prinuđen neprimjetno klepati po rukama ako bi je primakli maršalovom džepu previše, jer su voljeli da mu klepaju ordenje, a onda bi se to poslije meni odbijalo od plate. Ali prokont'o sam ja to, a opet, šta bi on da mu mene nije bilo.
Kako su došli kasnije su pioniri tako i otišli, samo što su se jedan sa visokim zaliscima i jedan sa krivim ustima potukli.
Mi smo svi dobili slobodno veče. Ja sam izašao malo da prošetam, ali me zaganjala kamila od Muamera El Gadafija, zato što sam joj uz'o malo zobi. Od te zobi htio sam da nam Cmiljkitočka zamijesi tepsiju kljukuše, ali je ona otišla u Pulu da gleda Zlatnu arenu. Ja, šta ću, odem u svoju sobu kad tamo pod jorganom leži ova jedna glumica iz... i nešto govori: ''Sinjore Lunjoni, prego amore mio'', tako nešto. Onda uzmem rječnik da to prevedem, kad opet belaj.
Iza svojih leđa čuo sam signalno zujanje sa kontakt aparata u sobi. To je bio znak da me Stari hitno treba. Još nije zaspao.
TO BE CONTINUED...
U NAREDNOM BROJU:
U pitanju je pokret nestrpanih.
Samo su nenamazani vazelinom po glavi mogli razgovarati sa Maršalom bez moje dozvole:

VRATIĆEMO SE!
Bio jednom jedan maršal koji je imao svoje tjelohranitelje. Svaki tjelohranitelj je imao svoju priču. Danas nema ni maršala, ni telogranitelja, ni njihovih priča. Osim jednog koji je došao niotkud i donio svoju priču...
NE BARKAJ MI MARŠALA
Prisjeća se: drug Lunjo Telibečirević u FAN-u(1998.g.), prvom bh. magazinu za mlade.
Jednom smo se odmarali na onim ostrvima – Brioni, tj. Brijuni. Tu je bilo previše nakih zvijeri za moje senzitivne i kao sankcije oštre živce. Taj dan smo opet očekivali delegaciju pionira, ali onako prijateljski, neoficijelno. Znao sam da neću imati puno posla, mada sam više bio nervozan kad se ti klipani približe predsedniku nego državnici iz onih nestrpanih zemalja. Pioniri ga stalno ljube i svega ubale i to po jednom istom obrazu. Čit'o sam negdje da neprijatelj može tako da ubaci kakav virus.
U opisu mog radnog mjesta bilo je i degustiranje hrane za svečane prilike, kao što bješe i ova, pa sam svratio u kuhinju da probam sve sa trpeze za pionire – goste, dok nisu stigli. Jedno pola sata poslije progutanih zalogaja , mor'o sam trčati do wc-a jer je šumadijska mučkalica bila tako zapaprena da zamalo nisam fasovo i hemoroide.
Vratio sam se do kuhinje da se agresivno ophodim prema kuharici Cmilji koja je bila udana za Rusa pa smo je svi zvali kao što ju je njen muž zvao Cmiljkitočka. Ona jadna mi objasni da pioniri vole da umoče malo u papreno, pa se tako sjetila šumadijske mučkalice. Pošto je Cmiljkitočka znala da ponekad i ja volim u nešto umočiti, sjetila se usput i mene, te joj se ja izvinih za moju agresiju na njenu nevinost, tj. nedužnost.
Izađem malo proštetati oko brionske rezidencije dok ne stigne ta dječurlija. Moja šetnja se pretvorila u frku, jer me nagarila antilopa sa livade samo zato što sam diro mladunče od azijskog međeda. Nikako nisam mogao da se naviknem na to, da po maršalovoj ideji, razne svjetske zvjeri i životnje slobodno hodaju po ovom ostrvu i paze jedni na druge. To se u mom kraju zove ''hajvanska demokratija''.
Konačno je stigla i pionirska delegacija na čelu sa nekim štreberom. Rek'o sam mojim pomoćnicima da ih prerove, prepipaju i prekontrolišu im stvari, jer ja nisam volio da to radim, zato što bi me raja onda zajebaval kako ja, da izvinete, rovim, tj. pipam djecu. Ne volim, brate, da me zovu ono pederfili ili tako nešto. Kasnije ih je maršal primio u svečanoj sali i prvo su ga neki uljepili onim balavim djetinjim poljupcima, pa su sjeli za sto. Pri ljubljenju neke sam bio prinuđen neprimjetno klepati po rukama ako bi je primakli maršalovom džepu previše, jer su voljeli da mu klepaju ordenje, a onda bi se to poslije meni odbijalo od plate. Ali prokont'o sam ja to, a opet, šta bi on da mu mene nije bilo.
Kako su došli kasnije su pioniri tako i otišli, samo što su se jedan sa visokim zaliscima i jedan sa krivim ustima potukli.
Mi smo svi dobili slobodno veče. Ja sam izašao malo da prošetam, ali me zaganjala kamila od Muamera El Gadafija, zato što sam joj uz'o malo zobi. Od te zobi htio sam da nam Cmiljkitočka zamijesi tepsiju kljukuše, ali je ona otišla u Pulu da gleda Zlatnu arenu. Ja, šta ću, odem u svoju sobu kad tamo pod jorganom leži ova jedna glumica iz... i nešto govori: ''Sinjore Lunjoni, prego amore mio'', tako nešto. Onda uzmem rječnik da to prevedem, kad opet belaj.
Iza svojih leđa čuo sam signalno zujanje sa kontakt aparata u sobi. To je bio znak da me Stari hitno treba. Još nije zaspao.
TO BE CONTINUED...
U NAREDNOM BROJU:
U pitanju je pokret nestrpanih.
Samo su nenamazani vazelinom po glavi mogli razgovarati sa Maršalom bez moje dozvole:

VRATIĆEMO SE!
Last edited by PipiDugaDevetka on 25/05/2009 11:17, edited 1 time in total.
- Cholina_Lokica
#28 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Sretan Dan mladosti
- arzuhal
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#30 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
I njegovo je predugo trajolo i u g.... nas dovele(na kraju).
Ovo nam je naša borba dala da imadošmo šonju za maršala.
Ovo nam je naša borba dala da imadošmo šonju za maršala.
-
barby02
#31 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Sretan Dan mladosti !
Vrijedno podsjecanja radi, ne za mlade, nego za nasu generaciju koja ga pamti, pamti zivot u Jugi. . To sto je On imao djece ko J. S. Bach ali ne sa jednom jedinom,manje je bitno i zali boze sto ta djeca nisu smjela biti javna i sto sto nije nasljedno pravo vladavine, pa nije mogao izabrati svog nasljednika , a od silnih, neko sigurno ima njegov genetski kod. . e tada bi jos crvenim pasosem putovali i svakog 25. maja imali posthumni slet. . . . i opet bi bio pravi pravcati !
Danas jedino mozemo da ga proglasimo svetim,i to bi bilo jedino zajednicko bez svadje za sve zemlje Balkana. .
sv Tito ili hazreti Tito
Vrijedno podsjecanja radi, ne za mlade, nego za nasu generaciju koja ga pamti, pamti zivot u Jugi. . To sto je On imao djece ko J. S. Bach ali ne sa jednom jedinom,manje je bitno i zali boze sto ta djeca nisu smjela biti javna i sto sto nije nasljedno pravo vladavine, pa nije mogao izabrati svog nasljednika , a od silnih, neko sigurno ima njegov genetski kod. . e tada bi jos crvenim pasosem putovali i svakog 25. maja imali posthumni slet. . . . i opet bi bio pravi pravcati !
Danas jedino mozemo da ga proglasimo svetim,i to bi bilo jedino zajednicko bez svadje za sve zemlje Balkana. .
sv Tito ili hazreti Tito
-
Srklet-jok77
#32 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
... Nechu rechi o Titu sve najbolje .. jer nije bilo bash SVE najbolje ... ali mnogo toga dobrog svakako ... drago mi je stho smo imali takvu velichinu na ovim prostorima. Malo mi je glupo rechi sretan ti dan kad si se rodio - chovjeku koji je vech umro .. ali nesie. Za JBT-a samo respekt.
Ipak zalosno je ... a ovaj Dan Mladosti je sasvim prikladna tema da se sjetimo i Dana kad je ubijena Mladost .. 25.05.1995. sa polozaja na Ozrenu ispaljena je granata koja je ubila 71 a ranila preko 200 osoba. Vechina zrtava bili su tinejdzeri, Najmladja zrtva imala je manje od 3 godine. Za ovaj zlochin josh niko nije odgovorao. Vishe na http://www.kapija.ba
A u kakvom stanju smo mi kao narod ... dovoljno govori i chinjenica da vishe paznje kod nas izaziva rodjendan chovjeka koji je umro ... od zlochina koji nas se direktno tiche. I to govori o tome koliko nam fali svijest i o sebi samima i o drzavi i njenoj funkciji.
Ipak zalosno je ... a ovaj Dan Mladosti je sasvim prikladna tema da se sjetimo i Dana kad je ubijena Mladost .. 25.05.1995. sa polozaja na Ozrenu ispaljena je granata koja je ubila 71 a ranila preko 200 osoba. Vechina zrtava bili su tinejdzeri, Najmladja zrtva imala je manje od 3 godine. Za ovaj zlochin josh niko nije odgovorao. Vishe na http://www.kapija.ba
A u kakvom stanju smo mi kao narod ... dovoljno govori i chinjenica da vishe paznje kod nas izaziva rodjendan chovjeka koji je umro ... od zlochina koji nas se direktno tiche. I to govori o tome koliko nam fali svijest i o sebi samima i o drzavi i njenoj funkciji.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#33 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Sretan Dan mladosti svima
Bila su to lijepa vremena...bar tako kazu
Bila su to lijepa vremena...bar tako kazu
-
*mima*
#34 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Srklet-jok77 wrote:... Nechu rechi o Titu sve najbolje .. jer nije bilo bash SVE najbolje ... ali mnogo toga dobrog svakako ... drago mi je stho smo imali takvu velichinu na ovim prostorima. Malo mi je glupo rechi sretan ti dan kad si se rodio - chovjeku koji je vech umro .. ali nesie. Za JBT-a samo respekt.
A sto dodje onda ovdje?
- stochar
- davorf
- Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...
#36 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Sretan Dan mladosti =)
SMRT FAŠIZMU - SLOBODA NARODU
SMRT FAŠIZMU - SLOBODA NARODU
-
Srklet-jok77
#37 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Ne uklapam se u pozeljni profil jeli ??mima wrote:Srklet-jok77 wrote:... Nechu rechi o Titu sve najbolje .. jer nije bilo bash SVE najbolje ... ali mnogo toga dobrog svakako ... drago mi je stho smo imali takvu velichinu na ovim prostorima. Malo mi je glupo rechi sretan ti dan kad si se rodio - chovjeku koji je vech umro .. ali nesie. Za JBT-a samo respekt.
A sto dodje onda ovdje?
- stochar
#38 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN

sretan Dan mladosti
- oddodood
-
Srklet-jok77
#40 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Haveru ja bi njoj i III Raich chestito bez problemastochar wrote:
sretan Dan mladosti
-
Basta
#41 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
U kom vijeku i u kojoj ti godini zivis. Pa bolan nebio sto je bilo bilo je i vise se nevraca. Halo ba... NEMA VISE... Umjesto pricati i krojiti buducnost mi se stalno hvatamo mrtvaca koji je umro prije 30-tak godina. E da je on ziv bilo bi ovako ili bilo bi onako... Jad i cemer...Her Flick wrote:nista, tema otvorena tek toliko, da se najvecem sinu nasih naroda cestita rodjendan
- maybelline
#42 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Weird feeling...Probudim se jutros, gledam na mobilni i vidim pise 25.maj - kontam danas je neki bitan datum. Prebirem po glavi, da nije kome rodjendan, da ne moram negdje ici, da nije kakva godisnjica... I dodjoh ovdje i prisjetih se
Iako (na zalost) nisam zivjela u njegovom periodu, iako nisam ni pionir bila, ipak imam dojam da je ljudima koji razmisljaju poput mene, onima koji nisu optereceni nacijom ili religijom bilo mnogo bolje u njegovom periodu negoli sada....
Sretan nam dan mladosti!
Sretan nam dan mladosti!
- nosara
#43 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Reci him, reci... Pojma oni nemaju...Basta wrote:U kom vijeku i u kojoj ti godini zivis. Pa bolan nebio sto je bilo bilo je i vise se nevraca. Halo ba... NEMA VISE... Umjesto pricati i krojiti buducnost mi se stalno hvatamo mrtvaca koji je umro prije 30-tak godina. E da je on ziv bilo bi ovako ili bilo bi onako... Jad i cemer...Her Flick wrote:nista, tema otvorena tek toliko, da se najvecem sinu nasih naroda cestita rodjendan
- ružmarin-a
#44 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
ja sam voljela druga Tita pravo
al' mi nešto pade na pamet rima:
našega nam Tite, kako vratit' kredite
- oddodood
- Pasiflora
#46 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Pa zbog boldiranog i "placemo" toliko.Basta wrote:U kom vijeku i u kojoj ti godini zivis. Pa bolan nebio sto je bilo bilo je i vise se nevraca. Halo ba... NEMA VISE... Umjesto pricati i krojiti buducnost mi se stalno hvatamo mrtvaca koji je umro prije 30-tak godina. E da je on ziv bilo bi ovako ili bilo bi onako... Jad i cemer...Her Flick wrote:nista, tema otvorena tek toliko, da se najvecem sinu nasih naroda cestita rodjendan
- seln
#47 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Koje? Ove sto je hrvatska uzela poslije rata? 30 milijardi?ružmarin-a wrote:ja sam voljela druga Tita pravo![]()
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#48 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
I šta ti predlažeš? Očito si pametniji, pokreni nešto, a pošto smo svi mi ostali ovce slijedićemo te!Basta wrote:U kom vijeku i u kojoj ti godini zivis. Pa bolan nebio sto je bilo bilo je i vise se nevraca. Halo ba... NEMA VISE... Umjesto pricati i krojiti buducnost mi se stalno hvatamo mrtvaca koji je umro prije 30-tak godina. E da je on ziv bilo bi ovako ili bilo bi onako... Jad i cemer...Her Flick wrote:nista, tema otvorena tek toliko, da se najvecem sinu nasih naroda cestita rodjendan
- iz dna duše
#49 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Od mene pjesma za Tita, naravno od Čole
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#50 Re: DRUZE TITO SRETAN TI RODJENDAN
Prije svega najbitnija stvar tog 25 nije to sto je bio neformalni Titov rodjendan neko pokaz koliko je bila bitna ta mlada generacija kojoj je Tito apsolutno omogucio sve. Omladina se tada pitala i bila je bitna. Ucestvovala je u funkcionisanju a pogotovo u izgradnji svoje drzave. Tito im je omogucio sve i sto je najvaznije to sve je bilo besplatno. Skolovanje, fakultete, zdravstvenu zastitu, bavljenje sportom i sportske terene na svakom cosku, sigurnost u svakom dijelu drzave, kasnije zaposlenje, mogucnosti dobijanja stanova i na kraju mirnu starost. Omogucio nam je da smo iz zemlje koju su svi postovali i pasos kojeg su svi postovali.
I sada nakon toliko godina treba prije svega postovati njegova djela jer smo svjedoci sta nam je donijelo vrijeme nakon njegove smrti. I to ne mogu znati danasnje mlade gneracije ali znaju njihovi roditelji koji ako govore nesto suprotno onda zaista nemaju obraza.
Nadam se da ce ovdje opet pojaviti neki covjek kome ce biti bitne te mlade generacije i vrijeme koje ce makar po onome dobrom podsjecati na ta prosla vremena.
Ja mu necu cestitati rodjendan jer vise nije tu ali cu mu od srca i sa punim postovanjem pozeljeti da pociva u miru.
I sada nakon toliko godina treba prije svega postovati njegova djela jer smo svjedoci sta nam je donijelo vrijeme nakon njegove smrti. I to ne mogu znati danasnje mlade gneracije ali znaju njihovi roditelji koji ako govore nesto suprotno onda zaista nemaju obraza.
Nadam se da ce ovdje opet pojaviti neki covjek kome ce biti bitne te mlade generacije i vrijeme koje ce makar po onome dobrom podsjecati na ta prosla vremena.
Ja mu necu cestitati rodjendan jer vise nije tu ali cu mu od srca i sa punim postovanjem pozeljeti da pociva u miru.