Konspiracione teorije - ispitivanje
-
Richard Peti
- pustopoljina
#27 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
nikad mi nisu bili jasni oni sto ne vide balvan u svom oku,a vade trun iz tudjeg. to su meni ljubitelji teorija zavjere.
-
zonbirile
#28 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
----------------------------------pustopoljina wrote:nikad mi nisu bili jasni oni sto ne vide balvan u svom oku,a vade trun iz tudjeg. to su meni ljubitelji teorija zavjere.
može li primjer,onako odokativno
-
Gost123
#29 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
a drug forumas, odakle da krenem? od postavljenih pitanja u anketi, definicija ateist/vjernik, do odabira podforuma... ?Abacija wrote: @Gost123 - drago mi je da sam ti uljepsao dan ali nadam se da ces ostaviti malo duzi komentar pa da znam sta je toliko smijesno.
pa tvoje "genetsko predodredjenja" da svaki covjek vjeruje u nesto, pa si u biti po anketi religiju izjednacio sa teorijama zavjera
- pustopoljina
#30 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
najnovija:zonbirile wrote:----------------------------------pustopoljina wrote:nikad mi nisu bili jasni oni sto ne vide balvan u svom oku,a vade trun iz tudjeg. to su meni ljubitelji teorija zavjere.
"ovaj svijet je u stvari posjecen od strane vanzemaljaca...oni su nas modificirali tako da proizvodimo njima potrebnu energiju.mi smo u trecem denzitetu,kad prodje onaj komet sto ga najavljuju 2012.-promijenice se gravitacija (ali mi to necemo osjetiti?!) nego ce se promjena desiti na razini svijesti-oni koji su prosvijetljeni (koji znaju da su vanzemaljska kolinija) oni ce preci na visi nivo svijesti.
inace mi ljudi nismo ovakvi prirodno-mi smo vjecni,ali ovo tijelo su nam dali da proizvodimo energiju i mi mislimo da je ovo nas zivot,mi smo samo baterije-nas zivot je kad promijenimo ovo tijelo,kad se oslobodi ono vjecno...(khm-khm poznato?)"
matrix zivi...
zar nije BALVAN?
za ovo postoji taman toliko dokaza koliko za raj i pakao.
a o nama,kao izvoru energije...da nismo tako neefikasni,i da ne gubimo toliko na toplotu...
one o tajnim udruzenjima...ne sumnjam da je bilo pokusaja-ljudi OBOZAVAJU biti ELITA,odabrani,upuceni...ali mislim da ih ima taman toliko koliko i firmi koje je osnovao djed,vodio sin i naslijedio unuk. tesko je nesto odrzati 3 generacije,kamoli 25-30 generacija.
upravo na primjeru abrahamovih/ibrahimovih sljedbenika vidis sudbinu "tajnih udruzenja"(uzmi u obzir pocetke)-koliko je daleko od izvora?!koliko je razlicitih strujanja i sekti?
fenomen da se tajna cuva zivotom,eliminisu one koji su joj na tragu,ali se tako,s vremena na vrijeme prave gradjevine,stampaju novcanice gdje je sve stavljeno "pod nos" (onome ko VIDI-u tome je fol)-samo govori koliko su ljudi ili narcisoidni ili paranoidni.
mislim- takve stvari,bas kao i vjera-umanjuju strah od haosa i skidaju odgovornost s pojedinca.jer,nista nije u njegovoj moci (pojedinca)-neprijatelj je daleko nadmocniji i nikad ne spava.
hoce li neko tvrditi da je ovaj svijet grozno mjesto zato sto njime vladaju jevreji iz sjene ili zato sto sejtan/vrag zavodi je na kraju nevazno-rezultat je isti: nije do mene.
-
Abacija
#31 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
Postavio sam samo jedno pitanje: Vjerujete li u teorije konspiracije?Gost123 wrote:a drug forumas, odakle da krenem? od postavljenih pitanja u anketi, definicija ateist/vjernik, do odabira podforuma... ?Abacija wrote: @Gost123 - drago mi je da sam ti uljepsao dan ali nadam se da ces ostaviti malo duzi komentar pa da znam sta je toliko smijesno.
pa tvoje "genetsko predodredjenja" da svaki covjek vjeruje u nesto, pa si u biti po anketi religiju izjednacio sa teorijama zavjera
Ja nisam definisao sta je ateista a sta je vjernik. Valjda je to opstepoznato.
Vec sam objasnio zasto ovaj pdf.
Kad kazem genetsko predodredjenje onda mislim da se svaki moderni covjek rodi sa sposobnoscu da vjeruje u nesto, dok to nije bio slucaj kod praistorijskih ljudi. Znaci pod uticajem raznih faktora doslo je do genetske promjene gdje se ljudske intelektualne sposobnosti zasnivaju na vjerovanju.
Da sam na pocetku tvrdio da ateisti vjeruju u naucne teorije to nebi bilo toliko atraktivno (citaj: provokativno). A ovako sam teorije konspiracije spustio upravo na onaj nivo gdje im je mjesto - na isti nivo gdje je i religija jer je mala vjerovatnoca da se obje vrste uvjerenja dokazu empirijski.
- Vitamin C
#32 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
Mogao si jednostavno staviti ''da'', ''ne'', ''ne znam što je to'' ili bilo što drugo. Ovako je čovjeku muka odgovarati. I pitanje bi trebalo glasiti ''Da li vjerujete konspiracionim teorijama?'' ili pak ''Da li vjerujete da postoje konspiracije?'' i onda bih ti rekao da vjerujem i da ne vjerujem. Zašto? Pa danas svako piše o teorijama zavjere i dolazi do inflacije informacija i takve teme postale su mainstream. Ne da mi se rasuđivati koji su izvori tačni a koji ne. A ne da mi se ni gurati u mainstream. Dakako, reći ću ti (da mislim) da zavjera zaista postoji, i reći ću ti da se ne upuštaš u analiziranje i dumanje o tome, jer je sve to živi pjesak koji uvlači i uvlači u sebe. Uostalom, što o tome razmišljati kada ništa ne možeš promijeniti?
- pustopoljina
#33 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
Abacija wrote: Postavio sam samo jedno pitanje: Vjerujete li u teorije konspiracije?
Kad kazem genetsko predodredjenje onda mislim da se svaki moderni covjek rodi sa sposobnoscu da vjeruje u nesto, dok to nije bio slucaj kod praistorijskih ljudi. Znaci pod uticajem raznih faktora doslo je do genetske promjene gdje se ljudske intelektualne sposobnosti zasnivaju na vjerovanju.
Da sam na pocetku tvrdio da ateisti vjeruju u naucne teorije to nebi bilo toliko atraktivno (citaj: provokativno). A ovako sam teorije konspiracije spustio upravo na onaj nivo gdje im je mjesto - na isti nivo gdje je i religija jer je mala vjerovatnoca da se obje vrste uvjerenja dokazu empirijski.
ne znam gdje povlacis crtu izmedju praistorijskog covjeka i modernog covjeka,ali homo sapiens je:
-vjerovao,stovao prirodne pojave koje nije mogao kontrolisati(vatra,munja,voda,zemlja,vjetar,sunce),zivotinje (gdje je prizeljkivao neku njihovu osobinu ili ih smatrao zastitinicima),covjek je pravio toteme,svetilista,imao rituale,vjerovao u zagrobni zivot...pa sa pojava i zivotinja presao na bogove u ljudskom oblicju (antika,egipat)-nije uvijek strah i strah od kazne bio osnov tih pogleda na svijet...i na kraju...
kako je covjek vise postajao gospodar u svojoj okolini-tako se i njegova predstava "onog neceg" prelazila sa vode i sunca,zivotinja-drugih ljudi sve vise u sferu apstraktnoga...tako da na kraju imamo Jedno,koje stvara,a nije stvoreno,kojem se svi vracamo,iz kojeg svi izviremo...a i sta je filozofija? sta su prirodne i drustvene nauke-nego ta teznja da spoznas ono sto jeste?
od pocetka do sada mi trazimo odgovore na ista pitanja.
potraga za tim odgovorima nam je usadjena u samu srz. da li je zapisana u genima? nemam pojma.ali malo je psihicki zdravih ljudi koji se ne pitaju sta im je svrha,kako sve funkcionise i kud su posli...meni licno,su ta pitanja indikacija da nesto ima,da nesto postoji i da je potraga za tim u nama programirana.
-
Abacija
#34 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
Sama si postavila pitanje i sama si dala odgovor na njega (boldirani dijelovi). Gle, identican odgovor kao i moj.pustopoljina wrote:Abacija wrote: Postavio sam samo jedno pitanje: Vjerujete li u teorije konspiracije?
ne znam gdje povlacis crtu izmedju praistorijskog covjeka i modernog covjeka,ali homo sapiens je:
-vjerovao,stovao prirodne pojave koje nije mogao kontrolisati(vatra,munja,voda,zemlja,vjetar,sunce),zivotinje (gdje je prizeljkivao neku njihovu osobinu ili ih smatrao zastitinicima),covjek je pravio toteme,svetilista,imao rituale,vjerovao u zagrobni zivot...pa sa pojava i zivotinja presao na bogove u ljudskom oblicju (antika,egipat)-nije uvijek strah i strah od kazne bio osnov tih pogleda na svijet...i na kraju...
kako je covjek vise postajao gospodar u svojoj okolini-tako se i njegova predstava "onog neceg" prelazila sa vode i sunca,zivotinja-drugih ljudi sve vise u sferu apstraktnoga...tako da na kraju imamo Jedno,koje stvara,a nije stvoreno,kojem se svi vracamo,iz kojeg svi izviremo...a i sta je filozofija? sta su prirodne i drustvene nauke-nego ta teznja da spoznas ono sto jeste?
od pocetka do sada mi trazimo odgovore na ista pitanja.
potraga za tim odgovorima nam je usadjena u samu srz. da li je zapisana u genima? nemam pojma.ali malo je psihicki zdravih ljudi koji se ne pitaju sta im je svrha,kako sve funkcionise i kud su posli...meni licno,su ta pitanja indikacija da nesto ima,da nesto postoji i da je potraga za tim u nama programirana.
- pustopoljina
#35 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
ja k'o merima,sita se sa sobom ispricam 
-
zijancer
#36 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
eno sad, zaboravili na zavjere
dok usaglase definicije

- TRAJAN
#37 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
samo nesto na brzaka izvan teme je,
Ako ima Schef ove teme ili neko drugi (u pdf) od
William Engdahl
STOLJEĆE RATA 2
da na neki nacin javi da posjeduje ili zna gdje se more zbavit
Fala
William Engdahl
STOLJEĆE RATA 2
Fala
- Vitamin C
#38 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
Izvoli: http://www.4shared.com/file/93447039/de ... ata_2.htmlTRAJAN wrote:samo nesto na brzaka izvan teme je,
William Engdahl
STOLJEĆE RATA 2
Fala
-
zonbirile
#39 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
------------------------------------------------------------------------------------------------------pustopoljina wrote:najnovija:zonbirile wrote:----------------------------------pustopoljina wrote:nikad mi nisu bili jasni oni sto ne vide balvan u svom oku,a vade trun iz tudjeg. to su meni ljubitelji teorija zavjere.
"ovaj svijet je u stvari posjecen od strane vanzemaljaca...oni su nas modificirali tako da proizvodimo njima potrebnu energiju.mi smo u trecem denzitetu,kad prodje onaj komet sto ga najavljuju 2012.-promijenice se gravitacija (ali mi to necemo osjetiti?!) nego ce se promjena desiti na razini svijesti-oni koji su prosvijetljeni (koji znaju da su vanzemaljska kolinija) oni ce preci na visi nivo svijesti.
inace mi ljudi nismo ovakvi prirodno-mi smo vjecni,ali ovo tijelo su nam dali da proizvodimo energiju i mi mislimo da je ovo nas zivot,mi smo samo baterije-nas zivot je kad promijenimo ovo tijelo,kad se oslobodi ono vjecno...(khm-khm poznato?)"
matrix zivi...
zar nije BALVAN?
za ovo postoji taman toliko dokaza koliko za raj i pakao.
a o nama,kao izvoru energije...da nismo tako neefikasni,i da ne gubimo toliko na toplotu...ja ovu pricu mogu pratiti do vanzemaljaca...dalje ni makac.
one o tajnim udruzenjima...ne sumnjam da je bilo pokusaja-ljudi OBOZAVAJU biti ELITA,odabrani,upuceni...ali mislim da ih ima taman toliko koliko i firmi koje je osnovao djed,vodio sin i naslijedio unuk. tesko je nesto odrzati 3 generacije,kamoli 25-30 generacija.
upravo na primjeru abrahamovih/ibrahimovih sljedbenika vidis sudbinu "tajnih udruzenja"(uzmi u obzir pocetke)-koliko je daleko od izvora?!koliko je razlicitih strujanja i sekti?
fenomen da se tajna cuva zivotom,eliminisu one koji su joj na tragu,ali se tako,s vremena na vrijeme prave gradjevine,stampaju novcanice gdje je sve stavljeno "pod nos" (onome ko VIDI-u tome je fol)-samo govori koliko su ljudi ili narcisoidni ili paranoidni.
mislim- takve stvari,bas kao i vjera-umanjuju strah od haosa i skidaju odgovornost s pojedinca.jer,nista nije u njegovoj moci (pojedinca)-neprijatelj je daleko nadmocniji i nikad ne spava.
hoce li neko tvrditi da je ovaj svijet grozno mjesto zato sto njime vladaju jevreji iz sjene ili zato sto sejtan/vrag zavodi je na kraju nevazno-rezultat je isti: nije do mene.
svašta si pobrojao,ja samo znam za par dinastija,oligarskih više stotina godina do 100g,e sada što su enormno bogati i mnogo toga kontrolišu,ne možeš pričati o meni kao ljubitelji teorije zavjere.
- pustopoljina
#40 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
naravno da ne.
trebalo bi vise informacija o tome sta znas i sta mislis,da bi ti neko prilijepio etiketu.
trebalo bi vise informacija o tome sta znas i sta mislis,da bi ti neko prilijepio etiketu.
-
zonbirile
#41 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
------------------------------------------pustopoljina wrote:naravno da ne.
pa ranije sam napisao da nije zavjera cilj sama po sebi,nego je pojavni oblik,posljedica urađenih poslova ispod stola.Da ne idemo na mamute ima mnogo primjera za miševe u Bosni,gdje se osjeća da kolaju novci,da se tu i tamo sazna za nešto,a i to za levate.Pravi majstori ostaju i dalje ugledni ,pravi vođe,autoriteti,dobrotvori,ljudi bi opet umirali za njih.
- pustopoljina
#42 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
to nisu zavjere u smislu u kojem govorim. to je nesto sto se u odredjenim vremenima desava,jer se sredstva ne biraju,a ko prezivi-pricace. neko poslije pise memoare,neko nikad ne progovori,neko ne stigne progovoriti itd.
o kojim zavjerama ja govorim?
osim o vanzemaljcima kolonizatorima-iluminati i slicni tajni redovi koji iza kulisa nepogresivo vuku konce svjetskih desavanja.
meni je to previse vjere u super-umove.
s jedne strane imas nobelovce i paris hilton: svijet koji vidimo,a s druge strane imas jedan paralelni svemir u kojem neki dobro skriveni ljudi stoljecima ispisuju istoriju,haman pa uzrokuju potrese i poplave-tajni su,ali nekad ipak ostave trag,da ne bude dosadno.
meni je to paranoja.
da postoje dogovori,planovi,hladni ratovi,trka u naoruzanju,varanje na izborima,dijabolicne vizije,dijeljenje bosne izmedju prvih i drugih,prvih drugih i trecih-sve je to moguce,vrlo moguce.mada su i najvece ideje osim uspona imale i pad.
ali da neko 1992. cini poteze kojima pokazuje da zna sta ce se desiti 2009. to mi je tesko povjerovati,to uzimam sa debelom zadrskom. a kamoli da neko cuva isusovu tajnu 2009 godina.
bila sam zapocela neku drustvenu browser igru. startne pozicije-idealne.nije ni pocela kako treba,a vec su krenule teorije zavjere. stvaranje panike i stihijsko ponasanje.
tako mi se cine i neki ljudi u RL.
o kojim zavjerama ja govorim?
osim o vanzemaljcima kolonizatorima-iluminati i slicni tajni redovi koji iza kulisa nepogresivo vuku konce svjetskih desavanja.
meni je to previse vjere u super-umove.
s jedne strane imas nobelovce i paris hilton: svijet koji vidimo,a s druge strane imas jedan paralelni svemir u kojem neki dobro skriveni ljudi stoljecima ispisuju istoriju,haman pa uzrokuju potrese i poplave-tajni su,ali nekad ipak ostave trag,da ne bude dosadno.
meni je to paranoja.
da postoje dogovori,planovi,hladni ratovi,trka u naoruzanju,varanje na izborima,dijabolicne vizije,dijeljenje bosne izmedju prvih i drugih,prvih drugih i trecih-sve je to moguce,vrlo moguce.mada su i najvece ideje osim uspona imale i pad.
ali da neko 1992. cini poteze kojima pokazuje da zna sta ce se desiti 2009. to mi je tesko povjerovati,to uzimam sa debelom zadrskom. a kamoli da neko cuva isusovu tajnu 2009 godina.
bila sam zapocela neku drustvenu browser igru. startne pozicije-idealne.nije ni pocela kako treba,a vec su krenule teorije zavjere. stvaranje panike i stihijsko ponasanje.
tako mi se cine i neki ljudi u RL.
-
edo-BS
#43 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
Sta znaci teorija ?Abacija wrote: Postavio sam samo jedno pitanje: Vjerujete li u teorije konspiracije?
Sta znaci vjerovati ?
Ja sam svjestan da postoji praksa zavjere
I da mi obicni misevi tu ne mozemo nista !
Taj termin je samo izmisljotina istih da bi se ista oznacila kao neistinita.
Takodje vjerujem da je vecina konspirativnih teorija izmisljena.
Zasto ? Zato da bi se prikrile stvarne zavjere, tako da vise ne znas sta je istina a sta nije.
Tu spada i suplja o Iluminatima, svemircima, Isusu itd. ukratko sve ono sto nema veze sa stvarnom moci.
Navodno je i vecina filmova poput Zeitgeist-a njihova izmisljotina
Ali da se sve vrti oko para, i da je sve to zamotano debelim velom tajne u koju ne moze svako prodrijeti, i da je tu sve puno spletki i do jaja organizovano, u to nemam nikakve sumnje
-
edo-BS
#44 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
I da dodam, religioznost nema nikakve veze sa "vjerovanje u konspiracione teorije"
-
zonbirile
#45 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
-----------------------------------------------------edo-BS wrote:I da dodam, religioznost nema nikakve veze sa "vjerovanje u konspiracione teorije"
osim što je sama jedna velika zavjera
-
edo-BS
#46 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
Protiv kogazonbirile wrote:-----------------------------------------------------edo-BS wrote:I da dodam, religioznost nema nikakve veze sa "vjerovanje u konspiracione teorije"
osim što je sama jedna velika zavjera
-
zonbirile
#47 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
vladajuće kaste u sprezi sa klerom,protiv svih ostalih podanika,pa jebi ga to je istorijski alfabet.
-
Abacija
#48 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
Sve teorije, znaci i naucne, i teoloske a i konspiracione, su izmisljene. Nijedna teorija nije pala s neba.edo-BS wrote:Sta znaci teorija ?Abacija wrote: Postavio sam samo jedno pitanje: Vjerujete li u teorije konspiracije?
Sta znaci vjerovati ?
Ja sam svjestan da postoji praksa zavjere![]()
I da mi obicni misevi tu ne mozemo nista !
Taj termin je samo izmisljotina istih da bi se ista oznacila kao neistinita.
Takodje vjerujem da je vecina konspirativnih teorija izmisljena.
Zasto ? Zato da bi se prikrile stvarne zavjere, tako da vise ne znas sta je istina a sta nije.
Tu spada i suplja o Iluminatima, svemircima, Isusu itd. ukratko sve ono sto nema veze sa stvarnom moci.
Navodno je i vecina filmova poput Zeitgeist-a njihova izmisljotina
Ali da se sve vrti oko para, i da je sve to zamotano debelim velom tajne u koju ne moze svako prodrijeti, i da je tu sve puno spletki i do jaja organizovano, u to nemam nikakve sumnje
A sto se tice tvojim pitanja na pocetku... pojam teorija ocigledno ne stvara probleme u ovom kontekstu jer niko ne postavlja pitanja u vezi njega, dok pojam vjerovanja je vec malo diskutabilan jer, kao sto je neko gore pomenuo, i misljenje da ce sutra sunce izaci na istoku spada u siru kategoriju vjerovanja.
-
Abacija
#49 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
Nego, posto je do sada glasalo samo 42 clana foruma, sta mislite da postavim link za ovu temu i na pdf-Religija? 
- TRAJAN
#50 Re: Konspiracione teorije - ispitivanje
Vitamin C wrote:Izvoli: http://www.4shared.com/file/93447039/de ... ata_2.htmlTRAJAN wrote:samo nesto na brzaka izvan teme je,
William Engdahl
STOLJEĆE RATA 2
Fala
H V A L A