Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
neutralac wrote:U jednom od svojih turbo projekata procitah kako Bosnjaci ulazak Austro-Ugarske u Bosnu 1878 nazivaju Genocid, a donijela im je veci progres za 40-ak godina nego Francuska i Engleska zajedno svim svojim kolonijama.
Ono sto su Srbi radili pred rat 1991-1995, sada isto rade Bosnjaci.Za sve njihove probleme, bauljanje kroz povijest,vjecitu borbu za nacionalnu emacipaciju(vjersku su postigli), gubitak politickog vodje itd., krivi su svi u svijetu ukljucujuci i pingvine.Rijetko se kad moze naci neki samokritican tekst.
Becho,Seha i slicni su ljudi sa kojima se moze stvarno fino razmijeniti koja rijec, ali ovakvi topici stvarno paraju usi , jer se samo gleda jedna strana medalje.Bosnjaci su tu gdje jesu, a isto tako i Srbi i Hrvati.Valja biti mudar.Bosnjaci, ne kopirajte Srbe -oni nisu originalni, iako ce Ake tvrditi suprotno.
P.S.Da li postavljac topica zna pravo znacenje rijeci "vazal"?
vazal:sluga,kmet
što se tiče tiče Austro-Ugara oni jesu donjeli napredak,ali su zato smanjili postotak Bošnjaka u BiH,dok su druga dva naroda naglo(bar se tako čini) procentualno ostvarila napredak,taj period je za Bošnjake kulturalno,a i demografski bio vrlo težak i poguban.
ako sam text gdina Sedada Dizdarevića ubacio,ne znači da se slažem u potpunosti sa njim,htio sam vidjeti mišljenja i ostalih,njegova priča,uostalom,nije bošnjačka strana medalje,već samo mišljenje individue iz tog naroda.
Prijedor, 18.10.2004. - Iz masovne grobnice Kevljani kod Kozarca danas su iskopana još dva skeleta, rekao je Srni kantonalni tužilac iz Bihaća Nazif Felić. Lokalitet grobnice Kevljani danas je po četvrti put poplavljen, a prijedorski vatrogasci ispumpavali su vodu i teškom mehanizacijom izvlačili mulj iz grobnice. Iz ove grobnice do danas je iskopano ukupno 328 skeleta i pronađeno oko 30 ličnih dokumenata Bošnjaka i Hrvata, koji su 1992. godine bili zatvorenici logora Omarska.
sifr@ wrote:što se tiče tiče Austro-Ugara oni jesu donjeli napredak,ali su zato smanjili postotak Bošnjaka u BiH,dok su druga dva naroda naglo(bar se tako čini) procentualno ostvarila napredak,taj period je za Bošnjake kulturalno,a i demografski bio vrlo težak i poguban
de boga ti ne baljezgaj i ne provaljuj se nego idi procitaj sta relevantno sto nije od ovakvih bosnjackih dragulja koji su pisali tekst
PAZI sad ( uključila mi Izolda caps lock ) zašto nikada nije prije agresije na BiH ni u jednom udžbeniku Historije/Istorije/Povijesti nije opisan oružani otpor bosanskog stanovništva ( nisu samo Bošnjaci učestvovali u tom otporu )dolasku Austrougarskih vojnika ?????
Sve komunikacije , infrastruktura , proizvođačke jedinice , naselja , kasarne isključivo su građene zbog potreba onih koji su dobili pravo na aneksiju tada tako da ..........sve ima svoju pozadinu a istina ispliva kad ne zaboli puno.
Svako smanjenje stanovnistva nije genocid.Brojni su razlozi za povecanje/smanjenje broja ljudi u odredjenoj geografskoj jedinici.
Jeko, medju tih 328 skeleta u Kevljanima i ja trazim svoga oca.Rezultati nikakvi do sada.Sve prosao , osobno bio sa Masovicem zbog nekih osoba nakon svega ostala samo tanka nada.
manijak1 wrote:PAZI sad ( uključila mi Izolda caps lock ) zašto nikada nije prije agresije na BiH ni u jednom udžbeniku Historije/Istorije/Povijesti nije opisan oružani otpor bosanskog stanovništva ( nisu samo Bošnjaci učestvovali u tom otporu )dolasku Austrougarskih vojnika ?????
Sve komunikacije , infrastruktura , proizvođačke jedinice , naselja , kasarne isključivo su građene zbog potreba onih koji su dobili pravo na aneksiju tada tako da ..........sve ima svoju pozadinu a istina ispliva kad ne zaboli puno.
ama covjece, odgovorio sam na isprazne floskule ono samo nek se kaze pa makar bila i glupost, podrzace me vecina, mi smo ugrozeni buuuuuuuuuu, nas su vazda tukli meeeeeeeee, mi smo vazda bili donji mamaaaaaaaaaaa
sve komunikacije, infrastruktura itd su ostale u rukama Bosanaca, ljudi su nas za 40 godina civilizovali i vise priblizili Evropi nego sve ostale kraljevine i drzavne forme koje su se namijenjale od tad do dna gospodnjeg
a prije svega sam reagovao na ovu fasistoidnu bljuvotinu, kao bosnjastvo je skupocjen dragulj, i EVIDENTNO je da su Bosnjaci demografski i kulturoloski bili na gubitku za vrijeme Austro-Ugara ma daj haloooooo
Pozdrav skupu.
Mislim da Bosancima valja sto prije naci odgovor na sljedeća pitanja:
[b]
1. Odakle smo došli?
2. Gdje idemo?
[/b]
Sto iskrenije dođemo do ovih odgovora, to ćemo prije završiti fazu nacionalnog osvještenja. Na ova krucijalna pitanja naši susjedi su odgovorili prije 2 vijeka, a ostatak Evrope davno prije.
Naslov Bosnjaci nam obnovi 'nikad' prezaljeni Alija Izetbegovic, mudro predvidjevši da ce pod SDA fes sjesti i pravoslavni i katolici. Zbog toga bi bilo najpametnije tu 'titulu' baciti u zaborav, jer to ljude sa ovih prostora sigurno neće ujediniti u traženju gore pomenutih odgovora. Nadam se da kategoriju Bosanac neće biti zloupotrebljena na isti način u svrhe razdvajanja zajedničkog bosanskog nacionalnog bića, jer to biće dijelimo.
Sigurno je da IVZ u svim raznim pojavnim oblicima u zadnjih 600 godina nije bila faktor ocuvanja izvornog vjerskog i nacionalog identiteta bosanskog covjeka. Ne vidim zasto bi to u budućnosti bili. O SPC i KC-u je jasno da su se davno predodredili da sluze raspamecivanju bosanaca i razdiranju njihove bosanske potke.
Svi nasi vlastodrsci od 15 vijeka pa do danas i Turskoj i Austrougarska, SHS, NDH i Jugoslavija, a bogami i postdejtonska BiH nisu faktori koji mogu dati odgovor na gore pomenuta pitanja, nego nasuprot - radiće sve da sakriju bilo kakav historijski, nacionalni i religiozni kontinuitet bosanskog naroda od srednjeg vijeka do danas.
Zahvaljujući svima njima, a sebi posebno, mi smo tu smo, gdje smo. Sjedimo na minderu, gledamo svijet kako ide naprijed i kukamo kakve je Pešta kupleraje imala.
neutralac wrote:Svako smanjenje stanovnistva nije genocid.Brojni su razlozi za povecanje/smanjenje broja ljudi u odredjenoj geografskoj jedinici.
Jeko, medju tih 328 skeleta u Kevljanima i ja trazim svoga oca.Rezultati nikakvi do sada.Sve prosao , osobno bio sa Masovicem zbog nekih osoba nakon svega ostala samo tanka nada.
:(:(
Ne znam, ne volim velike rijeci..ali sabur je jedino sto imas..
sifr@ wrote:
Dolaskom Turaka u Bosnu tokom XV st. Bosanci, koji su kasnije nazivani Bošnjacima...
Nije istina. Taj Senad ili Sedad ili vec kako mu je ime, nema pojma o Bosnjackoj historiji. Bosnjaci su imali svoje ime i prije Turskih osvajaca. Dajem mu "0" iz historije. Neka malo procita uvod u Bosnjacku historiju na http://www.geocities.com/famous_bosniaks
Big Sister wrote:
Naslov Bosnjaci nam obnovi 'nikad' prezaljeni Alija Izetbegovic, mudro predvidjevši da ce pod SDA fes sjesti i pravoslavni i katolici.
Sta ti imas protiv pravoslavaca i katolika?
Druga stvar, Bosnjastvo nije obnovio Alija Izetbegovic, nego borba Bosnjackog naroda za svoje "JA", a sluzbeno ga je ovjekovjecio skup Bosnjackih intelektualaca u Sarajevu u ratnom periodu.
Umjesto jekanja i zaljenja, ulozite napor da prosirite i ucvrstite Bosnjacku nacionalnu svijest; napravite stranicu o Bosnjastvu sa bogatim sadrzajem; ukljucite se direktno u LOBIRANJE i rad Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike (pisite prof. Ramicu na [email protected] ); ucestvujte u raznim aktivnostima poput slanja zalbi Reuters-u i AP-u da promijene termin "Bosnian Muslims" u Bosniaks itd. Znaci, AKCIJA, a ne INAKCIJA.
Kolko god je Bosnjacki narod za osudu, vas dvojica ste bar 3 puta vise zasluzni za osudu jer samo sjedite i zalite se, a necete u akciju.
Big Sister wrote:
Naslov Bosnjaci nam obnovi 'nikad' prezaljeni Alija Izetbegovic, mudro predvidjevši da ce pod SDA fes sjesti i pravoslavni i katolici.
Druga stvar, Bosnjastvo nije obnovio Alija Izetbegovic, nego borba Bosnjackog naroda za svoje "JA", a sluzbeno ga je ovjekovjecio skup Bosnjackih intelektualaca u Sarajevu u ratnom periodu.
Big Sister wrote:
Ne znam ko si ali ko da si s neba pao!
Last edited by Vodenjak on 19/10/2004 13:06, edited 1 time in total.
Pročitah kod pojedinih bošnjačkih istoričara da su se bosanski pravoslavci pod uticajem Teofila (Bogoljuba) Petranovića počeli tokom 19. stoljeća identificirati sa Srbima po vjerskom modelu, a bosanski katolici pod utjecajem hrvatske politike sa Hrvatima, iako su i jedni i drugi ustvari ''dobri Bošnjani''.
E sad, hajde na trenutak da povjerujemo u ovu priču. Postavlja se pitanje: kako su onda Srbi ''preletjeli'' Bosnu i naselili Vojnu Krajinu, ili odakle Srbi u Dalmaciji čak i prije kosovskog boja (jedan od dokaza je i manastir Krka sagrađen prije kosovskog boja), kad je između srpske države Raške i pravoslavne sjeverne Dalmacije ''prazan prostor bez Srba'', tj. Bosna?
Ili, ako znamo da su Dalmaciju i Liku Srbi ipak većinom naselili posle kosovskog boja i pada Srbije i Bosne pod tursku vlast i da su ti Srbi mahom došli u Dalmaciju iz Zapadne Bosne (''Pravoslavna Dalmacija'', Nikodim Milaš), onda bi, prema ovim bošnjačkim istorijskim izvorima ispalo sljedeće:
Bošnjani pravoslavci su, bježanjem od Turaka prebjegli u Dalmaciju i Liku, te se sa ondašnjim malobrojnim Srbima Ličanima i Dalmatincima starosjediocima stopili u Srbe (znači, manjina nametnula nacionalni identitet većini ???).
A uzmimo sad Hercegovinu (nekadašnje Zahumlje i Travuniju). Naziv Hercegovina je kao što već znamo, nastala iz titule ''Herceg Svetoga Save'', titulu koja je označavala vjersku ali i svjetovnu vlast. Šta onda imamo? Ili su Hercegovci odvajkada bili Srbi (pa se potonjim pokatoličavanjima i islamiziranjem dijelom izdvojili u Hrvate i Bošnjake), ili su današnji srbijanski Srbi dolaskom Rastka Nemanjića (kasnije uzeo ime Sveti Sava) u Srbiju ''pohercegovčeni'' ???
Priznaćete, mnogo mi u ovoj bošnjačkoj teoriji ''nešto smrdi''.
Biće da je termin Bošnjani, odnosno Bošnjaci ipak korišten samo u regionalnom, a ne etničkom smislu. Baš kao npr. termin Dalmatinac, koji je obuhvatao istovremeno i Srbe i Hrvate u Dalmaciji. Ili pak Dubrovčanin (nigdje, ama baš nigdje se Dubrovčani u istoriji ne identifikuju sa Hrvatima, što bi vodilo na zaključak da su oni poseban etnos!). Dodajmo tome i one Dubrovčane koji i dan danas imaju sjećanje na slavu (tipična srpska svetkovina), onda ispada da su današnji Dubrovčani ustvari nastali spajanjem etnosa pokatoličenih Srba i etnosa Dubrovčana, te nastali dubrovački Hrvati.
JLZ wrote:A uzmimo sad Hercegovinu (nekadašnje Zahumlje i Travuniju). Naziv Hercegovina je kao što već znamo, nastala iz titule ''Herceg Svetoga Save'', titulu koja je označavala vjersku ali i svjetovnu vlast. Šta onda imamo? Ili su Hercegovci odvajkada bili Srbi (pa se potonjim pokatoličavanjima i islamiziranjem dijelom izdvojili u Hrvate i Bošnjake), ili su današnji srbijanski Srbi dolaskom Rastka Nemanjića (kasnije uzeo ime Sveti Sava) u Srbiju ''pohercegovčeni'' ???
Nigdje covjek ne moze procitati kvazi-istorije kao na ovim forumima.
Znaci titula Herceg potjece iz srpskog jezika?
Procitaj u istorijskim knjigama. Ako ne vjerujes srpskim, procitaj u britanskim ili njemackim...
Nemam ti ih vremena prepricavati... A valjda i sam znas da je Sveti Sava starinom iz Hercegovine...
Upravo i citam strane izvore, jer srpska istoriografija je uglavnom bila i ostala u sluzbi poznatog nam propalog projekta.
Preneseno iz Britannice:
The final decades of the medieval Bosnian state were troubled by civil war, Hungarian interference, and the threat of Turkish invasion. Turkish armies began raiding Serbia in the 1380s and crossed into Bosnian-ruled Hum (Herzegovina) in 1388; King Tvrtko I sent a large force to fight against them alongside the Serbian army at the Battle of Kosovo Polje in the following year. Tvrtko's successor, King Ostoja, struggled for possession of the crown against Tvrtko's illegitimate son, Tvrtko II, who was supported first by the Turks and then by the Hungarians after Ostoja's death. The nobleman Stefan Vukcic also engaged in tactical alliances against the Bosnian rulers, establishing his own rule over the territory of Hum and giving himself the title herceg (duke), from which the name Herzegovina is derived. Turkish forces captured an important part of central Bosnia in 1448, centred on the settlement of Vrhbosna, which they developed into the city of Sarajevo. In 1463 they conquered most of the rest of Bosnia proper, although parts of Herzegovina and some northern areas of Bosnia were taken over by Hungary and remained under Hungarian control until the 1520s. Vukcic and his son were gradually forced out of their domains, and the last fortress in Herzegovina fell to the Turks in 1482.
I sta si ovim dokazao? Tacna ali shtura informacija! Zna se da je "Hercegovina Svetog Save djedovina".
A znas li zasto je Tornvald Stoltenberg bio natjeran da se povuce? zato sto je ustvrdio da je u BiH na djelu srpsko-srpsko-srpski rat (Srbi katolici i muslimani protiv Srba pravoslavaca).
Pa cak i da danasnji Bosnjaci dijelom nisu od Srba nastali, za Hercegovce je nesumnjivo da su bili Srbi, te pokatolicavanjem pod Marijom Terezijom najvise (ali i ranije), zapadno od Neretve nastase katolici, danasnji Hrvati!
Otuda i veoma jak pokret ustastva u zapadnoj Hercegovini, jer tamosnji Hrvati time lijece kompleks srpkog porijekla ("jer, ako su Turcinu ruke krvave do lakata, poturici moraju biti do ramena da bi se dokazao").
Ista stvar i sa katolickim Srbima (tako su se izjasnjavali sve do popisa iz 1931. god. kada je na drzavnoj razini dogovoreno da se svi aktolici pisu kao Hrvati, a svi pravoslavci kao Srbi. Time su Hrvati "usisali" u svoj korpus sve Srbe katolike, a Srbi dobise nesto malo Rusina, Rusa, Ukrajinaca i Rumuna u svoj korpus). Glupavi Karadjordjevici!
Da ih to Austrougari nisu tjerali da se izjasnjavaju kao Srbi. Jel Torvald Stoltenberg Srbin? Nije, ali covjek zna istinu od koje ti toliko bjezis. Samo ne znam zasto?
koliko jos juce si pripovijedao ovdje o prednostima podjele na nad-nacionalne regije u bivsim nam zemljama, a vec danas si ono sto jesi, paranoicni nacionalista sa dna kace.
Molim te objasni mi prvo kako si logicki izveo da je
Sveti Savo = Hercegovina
A sto se tice Stoltenberga, pa odavno je svima jasno da je u proslom ratu na djelu bila vatikansko-komiternsko-masonsko-zidovsko-islamsko-ustaska zavjera protiv Srba (nadam se da nesto nisam ispustio), pa bice da je i sam Stoltenberg bio sitan kusur u njoj.