Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked
starii

#26 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by starii »

Alfons Kauders wrote:
starii wrote:na stranu sto su imali visoke cijene i bili nekvalitetni ali IT je samo jedna u nizu koja ce staviti kljuc u bravu..i drugim firmama je pala drasticno prodaja..ipak je svijetu sada preci hljeb neko laptop...a i ono sto se proda nije dovoljno da podmiri osnovne troskove firme a kamoli da plate...
zao mi je samo radnika koji su ostali bez posla..
jebiga stari... meni je hljeb laptop... tj nema hljeba bez motike... iliti laptopa...

propasce jos slicnih firmi... ne samo informaticara, oni ce se cak i provuci... ali u zadnjih 3-4-5 godina otvoren je pun kurac trgovina bijelom i potrosackom tehnikom i slicnim pizdarijama... koje su upravo kao it gurale prodaju kreditiranjem... sto sad ide u kurac...

tako da ce vjerovatno biti dosta rasprodaja 32" televizora i ves masina... ne zurite...
ma razumijem ja tebe ali takvih ko ti nema bas puno u bih a ove firme ipak moraju zaradivati na masovnijoj prodaji..
neki dan gledam u avazu ponude novih auta..nikad jefitnija nisu bila al nema ko da ih kupi..sad kad se pocnu zatvarati auto kuce..
PeshtA

#27 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by PeshtA »

He, he, he, HE!

Malo bolji poznavaoci informatickih zbivanja u BiH, ili barem Tuzlanskom kantonu na ovo ce se moci nasmijati samo.

Krenimo redom i logicno,

Ovo IT-u nije prvi stecaj kako to oni nazivaju :)))

Vratimo se u 1998,
Gracanica, PCC, prodaja najjeftinijih racunara na kantonu, na papiru jedna pricha, kad rasklopish komp, integrisani intel 810 chipset, modem, sve sve sve ( a to je bilo u vremenu kada ni zvucna nije bila standardno integrisana na maticnoj plochi)
nekad 2000
Gracanica, PCC se zatvara i otvara se nova firma, PROFIX COMPUTERS,
par godina varanja naroda, i idemo ponovo
PROFIX se zatvara, otvara se nova firma, SOFTY CO, ili je bilo IT-SOFT na taj fazon neshto, po prezimenu blagonaklonog vlasnika ove firme gospodina Softicha,
I opet, zatvaranje, evolucija nova, IT COMPUTERS se rodio, nudeci kao i uvijek smeche ....
Ovih su kompjutera u Banovicima, rudarima na kredit prodali stotine, u vrijeme kad je GeForce MX 32 MB bila high end graficka, njihove su konfiguracije bile nafilovane kompjuterskom terminologijom, a na kraju je opet ispadalo isto, integrisana graficka, manje RAM-a, HSP modemi koji crknu nakon manje grmljavine itd itd ....

Poznatiji i po svojoj 4Q - Labaratoriji kvalitete, prvom mazanju naroda po ochima prichom o licenciranom softveru.

Nije ovo nishta novo, ako ko ima iz grachanice trebao bi moci potvrditi ovu pricu ....
Chischo

#28 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Chischo »

Joj samo kad se sjetim cijena laptopa u itc-u, pa uvijek sam mislio da imaju viska nula. Nek su propali. I onaj debilni fazon nazoves fol i sastavis konfiguraciju, a pored magistrale svaki drugi bilboard njihov sa nekom zemskom i brojem telefona dva sa dva.

Kupujem u Imtec-u (u Zenici kod ulaza u trznicu)
strucno osoblje + ljubazni + povoljne cijene + kvalitetne komponente (ostavio sam hiljade KM tamo i nikad mi se nista nije pokvarilo) + imaju sve
finansijska kriza

#29 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by finansijska kriza »

Slijedeci je mozda Cvjetic i ComTrade , mada danas nikome ne cvjetaju ruze
Alfons Kauders

#30 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Alfons Kauders »

bach wrote: http://www.saturn.at/produktinfo/?cat=N ... ku=1120057

Kod za ovo vjerovatno nisu čuli.... a 1600 km računar sa 4 G rama i 1500 giga diska
drug moj... :D saturn je u austriji sto je it bio kod nas :D moze to i jeftinije, puno jeftinije :wink:
Utokkha

#31 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Utokkha »

Zlatno pravilo u ekonomiji kojeg se jako teško držati - biti što likvidniji. Imati što više novca u gotovom. Investicije su super, ali u recesijskim vremenima zidovi nekretnina na prodaju se ne mogu jesti, kao ni dionice.
IT Computers je bio skup, Nihad Softić previše poletan zbog dobre saradnje s Fahrudinom Radončićem. Izgradnja Media centra u Sarajevu, nabavka 80 automobila marke Škoda Fabia zamrznuli su gotovinski tok.
Da kod njih stanje nije dobro imao sam informaciju još prije dvije godine. Konstantno objavljivanje oglasa za upošljavanje novih kadrova, hokejaške izmjene radnika značile su samo loše stanje i nenormalne uvjete za rad.

Naredni na listi (ne za stečaj, ali za drastičan pad)? Technomarket zbog previše robe, previše otvorenih prodajnih mjesta, poprilično novi na tržištu...
U ComTradeu je kriza, međutim ComTrade je regionalni igrač, tako da firma može preživjeti baveći se razvojem softwarea, kao i M-SAN KimTec.
Last edited by Utokkha on 18/05/2009 22:43, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#32 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Alfons Kauders »

finansijska kriza wrote:Slijedeci je mozda Cvjetic i ComTrade , mada danas nikome ne cvjetaju ruze
comtrade... jok... :D ima veso love u steku, ne sikiraj se... :D nihad je za njeg sitan igrac... :D
bach

#33 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by bach »

Printer lexmark laserski kod njih skoro 200 KM u komšilku 120 KM.

Fotoaparat Sony kod njih 600 KM, 150 metra dalje 200 KM jeftiniji..
Bolonjac

#34 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Bolonjac »

mobilmedia iduca ako ne vec
Alfons Kauders

#35 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Alfons Kauders »

Utokkha wrote: Naredni na listi (ne za stečaj, ali za drastičan pad)? Technomarket zbog previše robe, previše otvorenih prodajnih mjesta, poprilično novi na tržištu...
U ComTradeu je kriza, međutim ComTrade je regionalni igrač, tako da firma može preživjeti baveći se razvojem softwarea, kao i M-SAN KimTec.
tako nekako, ja sam uvjeren da su kojekakvi technomarketi, mobilmedie i eurospletovi puno podlozniji krizi od ozbiljnih informaticara, koji dobar dio svog poslovanja baziraju na poslovnim musterijama, a ne zaduzivanju muja na ulici...

comtrade... kriza je svima, ali imaju jebena ledja... uostalom neko od ovih vecih mora o(p)stati... msan i kimtec... mozda malo padnu, ali sumnjam da ce propasti...

it je prvi, i vjerovatno jedini, upravo zato jer nisu dio vece grupe... dok ovi ostali, u jednu ili drugu ruku, jesu...
Cunt

#36 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Cunt »

IT COMPUTERS JE CISTO SMECE I ZASLUZILI SU DA PROPADNU, LOPOVI JEDNI. Cijene su im uvijek bile 30%-50% skuplje od ostalih, a na kraju je narod shvatio da su sisali vesla tako sto su kupovali racunare u IT-u pa je zasluzio ovo. Imtec je meni sasvim ok i nikada nisam imao problema sa bilo cim sto sam kupio u Imtecu. Mala firmica, sasvim solidna, dobre usluge, garancija, jeftiniji su od ostalih, i danas cujem na radiju kod Bicakcica dok sam slikao zub njihovu reklamu sto znaci da se jos uvijek drze.
Utokkha

#37 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Utokkha »

Alfons Kauders wrote:
Utokkha wrote: Naredni na listi (ne za stečaj, ali za drastičan pad)? Technomarket zbog previše robe, previše otvorenih prodajnih mjesta, poprilično novi na tržištu...
tako nekako, ja sam uvjeren da su kojekakvi technomarketi, mobilmedie i eurospletovi puno podlozniji krizi od ozbiljnih informaticara, koji dobar dio svog poslovanja baziraju na poslovnim musterijama, a ne zaduzivanju muja na ulici...

comtrade... kriza je svima, ali imaju jebena ledja... uostalom neko od ovih vecih mora o(p)stati... msan i kimtec... mozda malo padnu, ali sumnjam da ce propasti...

it je prvi, i vjerovatno jedini, upravo zato jer nisu dio vece grupe... dok ovi ostali, u jednu ili drugu ruku, jesu...
Upravo.
Kad okreneš, jako je teško predviđati budućnost trgovačko-komercijalno-prodajno-uvaljivačke ekonomije u BiH (nek nadoda na ovo ko šta hoće). Sve zavisi od đale, rezervi likvidnosti i trenutnog stanja u kojem se firma nalazi.
Evo recimo Economic Vitez. Napravili su Franšizni centar kod FIS-a i završili ga u najgore vrijeme. Priča je slična ovoj o Radončiću i njegovom tornju. Međutim, Economic je jedna od rijetkih kompanija koja posluje prodajući franšize, pa ko zna da li u ovom momentu trebaju primiti novi snažniji priliv novca.

Sve ono što nije prijeko potrebno ljudima sada se ne prodaje, a ovo što jeste gleda se gdje jeftinije proći. Ja se pitam kako opstaju marketinške agencije u ovakvim vremenima.

Usput, M-SAN je dobio konkurenciju, mada ne u istoj branši u Atentu kojeg predvodi Majetić.
bach

#38 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by bach »

Uđem u IT reda radi, šetam. Unutra je sve u staklu, zaključano. Ne kao u Saturnu.at da uzmeš mobitel u ruke ili tastaturu pa ih "testiraš".

Kod rahmetli IT -a od tvog ulaska do izlaska iz "CENTRA" za tobom u stopu ide IT comp spodoba, i pazi da šta ne ukradeš iz zaključne vitrine.

Kao da si u draguljarnici a ne u prodavnici kineskog smeća. :run: :run: :run: :run: :run:
Lekler

#39 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Lekler »

@alfons kauders
Maksuz otisao rođak mi radio u IT-u,reko haj radi njega,al' on nije bio na poslu vec neki debeli :run:
Bolonjac

#40 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Bolonjac »

ma IT Comp je bio previshe napuhan a ispod nista, ova kriza je samo bocnula balon i pukao je
Utokkha

#41 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Utokkha »

Imao sam informaciju da su needukovani radnici IT u Mediji na Ciglanama nudili robu na odgođenu otplatu prethodno ne kopirajući lične karte kupaca. Kada su ih ovi zavalili s aplikacijama za kredite, davši lažne podatke, već je bilo kasno.

Ova mi je previše lovačka, pa se nadam da ima neko na forumu ko je radio u IT da potvrdi/negira navod, s obzirom da sam ga čuo od dvije različite osobe.
Alfons Kauders

#42 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Alfons Kauders »

Utokkha wrote: Upravo.
Kad okreneš, jako je teško predviđati budućnost trgovačko-komercijalno-prodajno-uvaljivačke ekonomije u BiH (nek nadoda na ovo ko šta hoće). Sve zavisi od đale, rezervi likvidnosti i trenutnog stanja u kojem se firma nalazi.
Evo recimo Economic Vitez. Napravili su Franšizni centar kod FIS-a i završili ga u najgore vrijeme. Priča je slična ovoj o Radončiću i njegovom tornju. Međutim, Economic je jedna od rijetkih kompanija koja posluje prodajući franšize, pa ko zna da li u ovom momentu trebaju primiti novi snažniji priliv novca.

Sve ono što nije prijeko potrebno ljudima sada se ne prodaje, a ovo što jeste gleda se gdje jeftinije proći. Ja se pitam kako opstaju marketinške agencije u ovakvim vremenima.

Usput, M-SAN je dobio konkurenciju, mada ne u istoj branši u Atentu kojeg predvodi Majetić.
tesko predvidjati buducnost... iliti bice svega... jebote kod nas hodas prosjecnim naseljem... i vidis 3 prodavnice mobitela, mobilmediju, tehnomarket, neku informaticku trgovinu, i bijelu tehniku u 2-3 prodavnice... a prosjecna plata ni 800km uz pun kurac nezaposlenih...

jasno je da su te maloprodajne ispostave prezivljavale od slucajnih kupaca, kredita i love sa strane (dijaspora, buraz u afganistanu itd.)... jednostavno nece moci... isto kao sto su masovno propadali granapi nakon invazije mercatora i ostalih stranih trgovackih lanaca, tako se i nasi sitni igraci nece moci nositi sa konkurencijom iz srbije i hrvatske... kamoli sa zapada...

jednostavno nema potrebe za velikim maloprodajnim mrezama... sarajevo, a kamoli manje gradove, firma moze hladno pokrivati sa jednom maloprodajom... ok, u trgovinu moram haman svaki dan, ali laptop, ves masinu i tv mijenjam jednom u nekoliko godina... i koji ce kurac onda od ilidze do sebilja istoj firmi 5-6 maloprodajnih objekata?

koliko ja znam, it computers je na vrhuncu imao 50tak maloprodaja sirom bih, ukljucujuci rs... jebiga, ispade da su imali jednu dobro opremljenu maloprodaju na svakih 75000 ljudi, sto je u nasim uslovima jebeno pretjerivanje...
atko

#43 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by atko »

Ma nece IT kompanije listom propadati ... propadaju ovi koji bi propali sa ili bez krize.
Alfons Kauders

#44 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Alfons Kauders »

Utokkha wrote:Imao sam informaciju da su needukovani radnici IT u Mediji na Ciglanama nudili robu na odgođenu otplatu prethodno ne kopirajući lične karte kupaca. Kada su ih ovi zavalili s aplikacijama za kredite, davši lažne podatke, već je bilo kasno.

Ova mi je previše lovačka, pa se nadam da ima neko na forumu ko je radio u IT da potvrdi/negira navod, s obzirom da sam ga čuo od dvije različite osobe.
it je prije krize imao preko 40 miliona prometa... da su ih klepili za koju hiljadu ne bi nista ni primjetili...
Alfons Kauders

#45 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Alfons Kauders »

Lekler wrote:@alfons kauders
Maksuz otisao rođak mi radio u IT-u,reko haj radi njega,al' on nije bio na poslu vec neki debeli :run:
jebiga, radi i moj rodjak u mupu, krim inspektor... :D pa necu opljackati benzinsku da ga vidim... :D vec cu otici nako na kafu... :D
Alfons Kauders

#46 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Alfons Kauders »

atko wrote:Ma nece IT kompanije listom propadati ... propadaju ovi koji bi propali sa ili bez krize.
nece it kompanije, ali it computers je najmanje bio it companija...

imao je vise zajednickog npr. s mobilmedijom i slicnim trgovackim lancima no sa informatickim distributerima, koji se i pored pada prodaje dobro drze... barem ovi u kojim imam raje... :D
atko

#47 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by atko »

Alfons Kauders wrote:
atko wrote:Ma nece IT kompanije listom propadati ... propadaju ovi koji bi propali sa ili bez krize.
nece it kompanije, ali it computers je najmanje bio it companija...

imao je vise zajednickog npr. s mobilmedijom i slicnim trgovackim lancima no sa informatickim distributerima, koji se i pored pada prodaje dobro drze... barem ovi u kojim imam raje... :D
:thumbup:
Pacificgirl

#48 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Pacificgirl »

Ja sam čula da je i Sam shop propao, ali me ne čudi, neljubazni su i mnogo skuplji od dma, zasluženo im se to desilo.
Mahalac

#49 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Mahalac »

Bolje nekad krenuti od nule ali krenuti nego vjecito ublehariti s milion kako je vec gore receno nekakvih firmi, radnjica, poslovnih prostora, zastupnika...

A neko u ovoj drzavi mora i krompir saditi zar ne?
Alfons Kauders

#50 Re: Propao IT Computers - ko je sljedeći?

Post by Alfons Kauders »

Mahalac wrote:Bolje nekad krenuti od nule ali krenuti nego vjecito ublehariti s milion kako je vec gore receno nekakvih firmi, radnjica, poslovnih prostora, zastupnika...

A neko u ovoj drzavi mora i krompir saditi zar ne?
ti to feudalac neki ? :D
Locked