Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja
Moderator: anex
- gnjev
#26 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja
Pošteno ti je čovjek reko. A posao jeste mizeran bez daljnjeg. U domenu radnice u kladionici sa ženskog aspekta.
-
mickey2012
#27 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja
Kazes radis sest godina, susreces se sa ljudima, dodjes do nekog boljeg posla. Pa sta cekas radis godinama za 540km gdje su ta poznanstva, bolji posao. Smjes li prema ovim glavonjama biti strog, smijes kur.c.ExesiveForce wrote:Drug , za sve informacije sta i kako ti je najbolje prosetati do obliznje zastitarske agencije ili policijske uprave i raspitat se sve detaljno , ili nazoves neki od informativnih linija zastitarskih agencija .
Sto se tice opisa posla moras bit spreman da je posao zahtjevan i odgovoran sa dosta izazova na dnevnoj bazi , radi se puno dok plata nije ravna standardu opisa posla i odgovornosti , ali , taj posao donosi hljeb na sto , placa racune , oblaci i hrani tvoju djecu ... Vidim razne komentare kako raja govore da je posao katastrofa , tezak , tovare ti milion poslova i slicno .... svaki posao ima svoje izazove , tj prednosti i mane . Nadji mi ti danas "idealan " posao gdje te neko ne natovari dodatnim obavezama a da ti pri tome daje redovna primanja .
Citao sam komentar jedne individue na ovu temu gdje izrazava svoje misljenje kako je tesko , nemas zivota , tovare te dodatnim obavezama i slicno .. Ja sam drug zastitar 6 godina vec i istina je da odredjeni objekti imaju neke dodatne duznosti , ali kako se postavis u startu tako ce se ljudi odnositi prema tebi . Jako je bitno da poznajes zakone i svoja ovlastenja i drzis se toga , radi posao odgovorno i profesionalno i posla ce uvijek biti . Ono sto "bivsi kolega " nije napomenuo da kad te dignu iz smjene na koncert taj isti koncert se placa dodatno 30 - 50 km mimo plate , tako da sto vise manifestacija odradis , vise para u koverti dobijes .
Plate i nacin placanja manifestacija (koncerti . utakmice , svecana otvaranja , film festival .. itd ) variraju od agencije do agencije . Moj ti je savjet , ako se odlucis da probas raditi posao fizicke zastite , odbaci sva tudja misljenja i predrasude o poslu , probaj radit i stvori svoje misljenje .Budi korektan , profesionalan , strog kad to treba , ali pravedan .
Vidjet ces da velika prednost ovog posla je kretanje medju ljudima , upoznat ces ljudi iz svih slojeva drustva i nikad neznas gdje ce ti izletiti ponuda za necim boljim .
Necu vise peglati , ako se odlucis za ovu vrstu posla , zelim ti srecu i uspjesan rad .
Toliko od mene
-
ExesiveForce
#28 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja
Ja druze radim posao koji volim , meni nije tesko radit ovaj posao
- purgatorio
#29 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja
Imam završenu gimnaziju i medicinsku općeg smjera te fax biotehničkog područja, da li ja ispunjavam uvjete da mogu polagati tehnicku zaštitu ako zna tko....
-
sinkovski
#30 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja
Zna li neko tacno sa kojom srednjom se moze polagati za certifikat za tehnicku zaštitu.shiz wrote:Možeš i fizičku i tehničku zajedno...
Za tehničku zaštitu trebaš imati adekvatnu srednju (mašinstvo, elektrotehnika...)
Svakako završi certifikat.
Obrati pažnju na to da ti ljekarsko mora biti iz kantona gdje si prijavljen.
- purgatorio
#31 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja
I mene je zanimalo pa sam našao u izmjeni zakona o agencijama za zaštitu da pise: "imaju završenu srednju školu IV. stupnja iz područja strojarstva, elektrotehnike i prometa, odnosno završenu srednju školu III. stupnja sa zanimanjem elektroničar i električar telekomunikacija"sinkovski wrote:Zna li neko tacno sa kojom srednjom se moze polagati za certifikat za tehnicku zaštitu.shiz wrote:Možeš i fizičku i tehničku zajedno...
Za tehničku zaštitu trebaš imati adekvatnu srednju (mašinstvo, elektrotehnika...)
Svakako završi certifikat.
Obrati pažnju na to da ti ljekarsko mora biti iz kantona gdje si prijavljen.
- Darh Wader
#32 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja
Zna li neko koja je cijena za ljekarsko uvjerenje za zaštitare u MUP-u.? Znam da je 2014 bilo 60KM negdje sam načuo da su navodno podigli na 80KM. 
- muha_sa
#33 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja
http://www.judzks.ba/OUstanovi/Lije%C4% ... renja.aspxDarh Wader wrote:Zna li neko koja je cijena za ljekarsko uvjerenje za zaštitare u MUP-u.? Znam da je 2014 bilo 60KM negdje sam načuo da su navodno podigli na 80KM.
- Darh Wader
#34 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja
Druže ovo su cijene za domove zdravlja nadam se da je i u MUP-u ova cijena mada sumnjam.Za zaštitare se obično vadi u MUP-u al' sve zavisi od firme da li će ti priznati ako izvadiš ljekarsko u domu zdravlja.muha_sa wrote:http://www.judzks.ba/OUstanovi/Lije%C4% ... renja.aspxDarh Wader wrote:Zna li neko koja je cijena za ljekarsko uvjerenje za zaštitare u MUP-u.? Znam da je 2014 bilo 60KM negdje sam načuo da su navodno podigli na 80KM.
- muha_sa
#35 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja
sin vadio prije 2 mjeseca--mislim da je 60Darh Wader wrote:Druže ovo su cijene za domove zdravlja nadam se da je i u MUP-u ova cijena mada sumnjam.Za zaštitare se obično vadi u MUP-u al' sve zavisi od firme da li će ti priznati ako izvadiš ljekarsko u domu zdravlja.muha_sa wrote:http://www.judzks.ba/OUstanovi/Lije%C4% ... renja.aspxDarh Wader wrote:Zna li neko koja je cijena za ljekarsko uvjerenje za zaštitare u MUP-u.? Znam da je 2014 bilo 60KM negdje sam načuo da su navodno podigli na 80KM.
- Darh Wader
#36 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja
Zahvaljujem.muha_sa wrote: sin vadio prije 2 mjeseca--mislim da je 60
-
Gigatron
#37 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja
pozz.raja tema jeste stara,red je da se malo obnovi
.
Zaintersovan sam za posao zastitara .Zamolio bih sve one koji su to prosli ili rade trenutno taj posao,da ako neko moze od vas, i ima vremena da mi da par informacija i odg.na neka pitanja.Moze konkretno ali jasno
ili opsirnije jasno kako vam volja
.
1.Gdje se vadi ljekarski pregled ,sta ljekarski sve obuhvata,cuo sam kropz price za neki psiho test,kao neka vrsta testa licnosti sa dosta pitnja gdje dosta raje okine
,koliko tacno obuhvata pitanja ,koliko treba za prolaz
.
kolika je cjena ljekarskog.
2.Sta se sve radi na akademiji ,koliko se vremenski boravi .Sta ta obuka sve obuhvata,kakva je teorijska obuka ,ima li prakticne fizicke obuke koliko otpilike procenutalno otpada na teoriju ,a koliko na prakticnu fizicku obuku .Sta obuhvata finalno testiranje .
3. kakva su vasa iskustva u ovom poslu (ovi koji rade ),da li je posao previse stresan.Kada su u pitanju lokacije koje cuvate da li imate neki standard recimo 3 -4 lokacije koje stalno vrtite,mjenjate ili gdje zafali i treba tu vas salju.
Unaprijed zahvaljujem na odgovorima
Zaintersovan sam za posao zastitara .Zamolio bih sve one koji su to prosli ili rade trenutno taj posao,da ako neko moze od vas, i ima vremena da mi da par informacija i odg.na neka pitanja.Moze konkretno ali jasno
1.Gdje se vadi ljekarski pregled ,sta ljekarski sve obuhvata,cuo sam kropz price za neki psiho test,kao neka vrsta testa licnosti sa dosta pitnja gdje dosta raje okine
2.Sta se sve radi na akademiji ,koliko se vremenski boravi .Sta ta obuka sve obuhvata,kakva je teorijska obuka ,ima li prakticne fizicke obuke koliko otpilike procenutalno otpada na teoriju ,a koliko na prakticnu fizicku obuku .Sta obuhvata finalno testiranje .
3. kakva su vasa iskustva u ovom poslu (ovi koji rade ),da li je posao previse stresan.Kada su u pitanju lokacije koje cuvate da li imate neki standard recimo 3 -4 lokacije koje stalno vrtite,mjenjate ili gdje zafali i treba tu vas salju.
Unaprijed zahvaljujem na odgovorima
-
Gigatron
#38 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja
I kakve su plate
-
MAN-lion's coach
#39 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja
....
Last edited by MAN-lion's coach on 12/01/2017 00:55, edited 1 time in total.
-
Gigatron
#40 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja
MAN-lion's coach wrote:Ne vadi se ljekarski pregled nego uvjerenje.Gigatron wrote:
1.Gdje se vadi ljekarski pregled ,sta ljekarski sve obuhvata,cuo sam kropz price za neki psiho test,kao neka vrsta testa licnosti sa dosta pitnja gdje dosta raje okine,koliko tacno obuhvata pitanja ,koliko treba za prolaz
.
Kod Centralne banke , ambulanta MUP-a.
Cijena oko 60KM.
Prvo se ide u laboratorij , vadi se krv i urin , pa dok to bude gotovo , u međuvremenu hodaš po ordinacijama kako te šalju.
Psihologu , radi se psiho test i test ličnosti pa ti izračunaju koef. sa kojim se trebaš uklopiti da bi nosio oružje. Tu se ne može pasti kako ti neki govore već ako se ne uklopiš u raspon koef. nisi sposoban da nosiš oružje. U tom slučaju može se ljekarski ponoviti za 6 mjeseci.
Ide se ortopedu , internisti , okulisti itd. Uglavnom te šalju u sve ordinacije dok ti na kraju glavni ne potpiše tj. dadne odobrenje.Dobije se literatura , bar je tako bilo kod mene , kopirala na USB i pređeš detaljnije , uglavnom na testu budu pitanja jednostavna iz kriminalistike , zakona oko zaštitarske tematike i sl. Ide se na obuku za vatreno oružje.Gigatron wrote: 2.Sta se sve radi na akademiji ,koliko se vremenski boravi .Sta ta obuka sve obuhvata,kakva je teorijska obuka ,ima li prakticne fizicke obuke koliko otpilike procenutalno otpada na teoriju ,a koliko na prakticnu fizicku obuku .Sta obuhvata finalno testiranje .
Prije toga moraš povaditi papire sa kojim se čeka rješenje od nadležnog MUP-a i to se šalje na PA , pa kad se formiraju grupe onda zovu na obuku.
Za cijenu ti ništa ne mogu reći jer zavisi jesi li iz drugog kantona i da li trebaš smještaj gore i da li se šta promijenilo.
Uglavnom certifikat se vadi kad budeš 100% siguran da ćeš negdje upasti da radiš , ovako napamet ganjati je gubljenje novca i vremena , osim ako ne želiš da ti služi kao ukras.
znaci i psiho test sa onim kockicama,krugocima i tim stvarima + taj neki test licnosti ,meni je receno samo za taj test licnosti ima dosta pitanja koja odgovaras sa sa DA ili ne NE i onda oni na osnovu toga prave procjenu za to da li si sposoban za nosenje oruzija.
Koliko otprilike ste vi cekali da vas pozovu iz akademije da dodjete na obuku od dana kad ste sve zavrsili sa ljekarskim i ostalom papirologijom
Ako si iz Sarajeva ,da li moras boraviti na akademiji tj.nociti ili mozes doci na predavanja od svog stana , bez boravka nocenja na akademiji.Ima li obuke sto se tice borilackih vjestina neke elementarne stvari .Koliko vremenski traje cjelokupna obuka ,7 dana ,dvije sedmice....
-
MAN-lion's coach
#41 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja
...
Last edited by MAN-lion's coach on 12/01/2017 00:54, edited 1 time in total.
-
Gigatron
#42 Re: Cerfikat za zastitara nekoliko pitanja
MAN-lion's coach wrote:Ne znam kako je sada ali to je obični test inteligencije + test ličnosti pitanja poput onih da li vjerujete u natprirodne sile , da li volite brzu vožnju , da li volite extremne sportove , da li ste uredni , planirate li svoj dan i sl.
S tim da ta pitanja su zapravo ista samo se vrti raspored riječi , pa treba voditi računa šta odgovaraš da odgovori ne bi bili nesuvisli , ne razumijem se kako to oni tumače i šta im to znači ustvari.
Sve papire kad sam poslala u KMUP čekala sam 3 mjeseca da dobijem Rješenje pa sam uspjela uletiti za nepunih 15-tak dana na obuku s tim da sam ja tada tehničku zaštitu imala bez nošenja oružja. Imala sam samo teoriju.
Ako si iz Sarajeva ne moraš boraviti , samo oni izvan ako nemaju smještaj...borilačke vještine ti ovdje nisu bitne niti se to radi. Bar ne na tehničkoj , a za fizičku ide se na obuku za upotrebu pištolja sedam dana mislim.
Uglavnom dosadno je , u moje doba smo više pauzirali nego što smo nešto mudrovali.
Nije ništa komplikovano u suštini.
Kad si spomenula tehnicku zastitu ,mislim razumijem rijec tehnicku i u cemu je stvar videonadzori i to .Sta bi posao pod tom tehnickom zastitom podrazumjevao.Opis posla ako nije problem.I znaci imala si samo teoriju i teoretsko polaganje sto se tice teh.zastite i to je to .
I uglavnom sta je bolje po tvom misljenju fizicka ili tehnicka zastita.