Povratna zamjenica 'sebe' ili 'se' valjda nije nikakav problem...
Problem je, valjda, povratni glagol - u ovom slucaju - 'udarati se'....
Da vidimo koliko se sjecam (a Jara je tu da popravi)
Glagoli se dijele na prelazne, neprelazne i povratne.
Povratni se dijele na prave povratne glagole, uzajamno-povratne glagole i neprave povratne glagole.
Pravi povratni glagoli su oni u kojima se skraceni oblik 'se' moze zamijeniti sa 'sebe' (cesljam se, perem se, nerviram se itd)
Takodje, obratiti paznju - moras biti u stanju to isto uraditi i nekome drugome... Na primjer: cesljam te, perem te, nerviram te. Jedna od cestih gresaka je 'ustao sam se' ... Ne mozes reci 'ustao sam te' - znaci ne mozes reci ni 'ustao sam se'. Ustati, dakle, nije povratni glagol.
Uzajamno-povratni glagoli su oni u kojima dva ili vise subjekata radnju vrse jedni nad drugima (tuci se, grliti se, ljubiti se...)
Da se razumijemo, ovi glagoli mogu biti i pravi povratni glagoli, ali onda subjekat zaista tuce sam sebe, grli sam sebe i ljubi sam sebe. Dakle, mogao bi reci 'Perica i Ibrica se tuku' - i pri tom jasno kazes da Perica tuce Ibricu i Ibrica tuce Pericu. Ako kazes samo 'Perica se tuce' - malo je nejasno koga Perica tuce....
Nepravi povratni glagoli su ostali povratni glagoli, gdje 'se' stavlja do znanja da se radnja odnosi na subjekat, ali se 'se' ne moze zamijeniti sa 'sebe'. Na primjer: smijati se, igrati se, bojati se.... Ne mozes reci ni 'smijem sebe' ni 'smijem tebe' nego samo 'smijem se'...