Povratna zamjenica

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Jara

#26 Re: Povratna zamjenica

Post by Jara »

slavkoimamodilera wrote:Ja pitanja i teme i odgovora i govana :-) :-) :-) :-) :-) :-) kad naucis od cega je skracena forma te povratne zamjenice "se" znat ces i odgovor na to pitanje :-)
Da, u nekim slučajevima će znati odgovor :) , ali... ako se :) se zamijeni sa sebe, značenje ipak nije isto.
( Ta jezik nije matematika. ;-) )
Kontrola metodom supstitucije :) : u navedene primjere ubaci sebe umjesto se - razlika skoro pa drastiĆna :D :
pjesma se pjeva...sprema se stan...igra se utakmica...gleda se TV...kuća se vidi izdaleka... :lol:
" ...to da bi se Jela trebala pisati velikim pocetnim slovom..."
Ima toga još...
Kako je tek strancima kad uče naš jezik... :lol:
Shoshana

#27 Re: Povratna zamjenica

Post by Shoshana »

Povratna zamjenica 'sebe' ili 'se' valjda nije nikakav problem...
Problem je, valjda, povratni glagol - u ovom slucaju - 'udarati se'....

Da vidimo koliko se sjecam (a Jara je tu da popravi) :D

Glagoli se dijele na prelazne, neprelazne i povratne.

Povratni se dijele na prave povratne glagole, uzajamno-povratne glagole i neprave povratne glagole.

Pravi povratni glagoli su oni u kojima se skraceni oblik 'se' moze zamijeniti sa 'sebe' (cesljam se, perem se, nerviram se itd)
Takodje, obratiti paznju - moras biti u stanju to isto uraditi i nekome drugome... Na primjer: cesljam te, perem te, nerviram te. Jedna od cestih gresaka je 'ustao sam se' ... Ne mozes reci 'ustao sam te' - znaci ne mozes reci ni 'ustao sam se'. Ustati, dakle, nije povratni glagol.

Uzajamno-povratni glagoli su oni u kojima dva ili vise subjekata radnju vrse jedni nad drugima (tuci se, grliti se, ljubiti se...)
Da se razumijemo, ovi glagoli mogu biti i pravi povratni glagoli, ali onda subjekat zaista tuce sam sebe, grli sam sebe i ljubi sam sebe. Dakle, mogao bi reci 'Perica i Ibrica se tuku' - i pri tom jasno kazes da Perica tuce Ibricu i Ibrica tuce Pericu. Ako kazes samo 'Perica se tuce' - malo je nejasno koga Perica tuce....

Nepravi povratni glagoli su ostali povratni glagoli, gdje 'se' stavlja do znanja da se radnja odnosi na subjekat, ali se 'se' ne moze zamijeniti sa 'sebe'. Na primjer: smijati se, igrati se, bojati se.... Ne mozes reci ni 'smijem sebe' ni 'smijem tebe' nego samo 'smijem se'...
tranquil

#28 Re: Povratna zamjenica

Post by tranquil »

ti si bijo na te-ve
FortunaBela

#29 Re: Povratna zamjenica

Post by FortunaBela »

Stari wrote:
fatality wrote:
seka wrote: samari :D jeli, dali ste jeli? :D
naveden primjer nepravilnosti :wink:
ne kontam , ako ces tako onda je i ovo "dali" isto nepravilno :), ja sam mislio da ima neki fazon pa sam cekao objasnjenje
Ehm...hm jupitera mi... izgleda da sam stvarno zaribao totalno sto se tice gramatike....jer ...kad sam procitao ono gore citirano...bio bih se smio zakleti da je bila rijec o nekakvoj JELI (Jeleni odmilja) kojoj se u recenici nesto daje (od glagola: dati)...pa uptina kontsrukcija onda glasi ...

(A) ...Dali ste Jeli?

U tom slucaju je jedina zamjerka to da bi se Jela trebala pisati velikim pocetnim slovom .... :D :-) :D :cry:

No buduci da se izgleda ipak ne radi niokakvoj Jeli kojoj se (u recenici )nesto daje .... sta bi onda ova gore recenica trebala znaciti ...ako smijem pitati?
Ja sam tu recenicu skontala ovako...Dali ste jeli...ali se u tom slucaju "dali" pise odvojeno...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#30 Re: Povratna zamjenica

Post by PipiDugaDevetka »

Meni je kantonalni ministar, taj i taj, odgovorio:
Zaglavlje,

Predmet: Informacija, dostavlja se.

TEXT

potpis, nema pečata
Ja probao staviti u ovo Informacija, dostavlja se riječ SEBE.
INFORMACIJA, DOSTAVLJA SEBE.

Da li je ministar preskočio nešto tokom školovanja, ja ne znam. Obično saradnici pišu, a on potpiše.
Medjutim, on u svom ministarskom životu mora paziti na divje stvari, a to su:
Gdje stavlja svoju onu stvar i gdje stavlja svoj potpis.
Jara

#31 Re: Povratna zamjenica

Post by Jara »

Shoshana wrote: Da vidimo koliko se sjecam (a Jara je tu da popravi) :D
@Shoshana, nema šta da te ja popravljam, i ja to po sjećanju. Eh, kakve su nekad škole bile. :)
Meščini da si sve rekla. 8-)
PipiDugaDevetka wrote: Ja probao staviti u ovo Informacija, dostavlja se riječ SEBE.
INFORMACIJA, DOSTAVLJA SEBE.

:lol:
ružmarin-a

#32 Re: Povratna zamjenica

Post by ružmarin-a »

"malo se jelo, malo se pilo..."

Stavlja se akcent na radnju a ne na vršitelje radnje...Nema subjekta...
Post Reply