Ako smijem dati mali diprinos ovom pokusaju razmjene informacija.
Fakultet za javnu upravu nije losa zamisao, ali kao i sve drugo kod nas, pitanje je koliko ce i koliko moze uoste biti primjenjljiv u praksi...drugim riječima, hoće li i može li biti kakvog hajra od toga za studenta a i za društvom, obzirom da je kod nas manje više sve na papiru jedno, a u praksi drugo...a ono drugo, što neko dole reće su uglavnom (ne uvijek ali uglavnom) štele po interesnoj, poznaničkoj, porodičnoj i naravno partijskoj....pardon "stranačkoj" liniji...
rezultat=ova javna uprava kakvu imamo danas:
1. Obavezna frustracija za Normalnog gradjanina pri samom komuniciranju sa predstavnicima javne uprave na svim mogućim nivoima za početak ( obavezno popuju/vaze ko da smo im mi krivi za njihove frustracije-sjetite se i sami onog: " Gospodine kako ćete mi ovo donijet, nemože ovo!!!.." "Ovo morate tamo it amo neću vam ja to radit..." , " E pa trebali ste to na vrijeme uradit a ne...!", pa sve do onih provincijalskih dobacivanja ...),
2. Nekvalitetno, neadekvatno, kasno ili nikako "isporučene" usluge gradjanima ( odgovarajau na emailove svake prestupne, )...
itd. itd. itd....
i tako je skoro svugdje.
Ruku na srce, ima papnluka i sa ove strane šaltera, ali mi daleko teže pada sa one, službeničke strane, jer je javna uprava ogledalo civilizivanosti jednog društva...bila i ostaće....
Eh sad, može li jedan fakultet javne uprave promijenit sistem "vrijednosti" koji su nam u gradovima nametnuli najprije oni koji su nam nametnuli rat, a onda su posljedice rata same nametnule ovakav naopak sistem vrijednosti, u kojem ti treba štela i da ti se neko obrati Ljudski, a kamoli dalje....
U korijenu svega naopakog u našem društvu je brojčana dominacija neukih i iskorumpiranih ( s tim da su ovi drugi milion puta štetniji po društvo), pa iste valja vratiti na normalan kolosjek.
Po meni tu jedino mogu pomoć :
1. Strogo sprovodjenje zakona ( Vladavina Zakona), i
2. Psihološki uticaj TV i radija ( informativne, obrazovne i druge emisije koje pokazuju gradjanima zašto je ljudskom biću ona Uljudna, Normalna komunikacija potrebna, jer to očito večina današnjih stanovnika Sarajeva izgleda ne konta, a još je veća bruka što to ne kontaju oni koji upošljavaju svakave u javnoj upravi).
...a ko ih može vratiti, to je već posebna tema
Iskreno sumnjam da jedan takav fakultet može biti od kakvog (značajnijeg) hajra studentu i društvu, sve i da ima nekakv kvalitetniji plan i program...ali odluči sam...provjeri da li se ta diploma igdje priznaje van okvira naše pederacije ili our ass-a... koliko je kompatibilna sa predmetima na sličnim fakultetima po svijetu...i najvažnije...šta ćeš tu naučiti...
Pozdrav
S.