Metro u Sarajevu
- zgembo_sa
#26 Re: Metro u Sarajevu
Realno mi nemamo para za to, mada bi bilo lijepo. Sigurno je da bi se ubrzao gradski prevoz, da bi se smanjile guzve, da bi dobili jos jedno 2 saobracajne trake na glavnoj cesti.
Meni ovi izdignuti nisu nesto, jer ne vidim svrhu. I dalje zauzimaju prostor ispod sebe.
Meni ovi izdignuti nisu nesto, jer ne vidim svrhu. I dalje zauzimaju prostor ispod sebe.
- Erzsebet
#27 Re: Metro u Sarajevu
Ma oni nas izdržavaju, da nema Zenice i Tuzle, mi bismo pocrkali... Zenica radi, Sarajevo se gradizgembo_sa wrote:Nista se vi ne sekirajte, imamo mi vec ustekano dosta od pokradene humanitarne za vashadzofield wrote:Super ... evo mi iz drugih gradova jedva cekamo da posaljemo pare u Sarajevo za metro ...
Samo gradite...![]()
Koji pacenik yebote
- atko
#28 Re: Metro u Sarajevu
Ma dzaba habamo tastature dok su ovi metrosexualci na pozicijama 
- Erzsebet
#29 Re: Metro u Sarajevu
zgembo_sa wrote:Realno mi nemamo para za to, mada bi bilo lijepo. Sigurno je da bi se ubrzao gradski prevoz, da bi se smanjile guzve, da bi dobili jos jedno 2 saobracajne trake na glavnoj cesti.
Mislim da bi dobro bilo, u zavisnosti od terena, da je metro nekad plići, nekad dublji, a nekad čak i da izlazi na površinu. Naravno, kroz Kobilju Glavu ili Vraca će ići u zemlji, dok možda u nizinskim dijelovima može biti i plitki metro.
- van Basten
#30 Re: Metro u Sarajevu
ja se slažem sa idejom @karanane ... naravno, ako smo još u sferi maštanja, tipa "kako će nam grad izgledati 2050"... a ako bi priča trebala biti ozbiljna, onda... tema je višak.
- zgembo_sa
#31 Re: Metro u Sarajevu
Taj plitki bi se lako mogao izgraditi recimo ispod sadasnjih tramvajskih sina od Holiday inn-a do Ilidze, jer bi se moglo neometano kopati. Tramvaj ne bi radio cijelom linijom, ali eto. I na kraju preko toga napravis 2-3 nove saobracajne trake. to bi vec bila velika stvar. Ipak ovo su za nas jos samo snovi...
- karanana
#32 Re: Metro u Sarajevu
ne znam sta mislis kad kazes da zauzimaju prostor ispod sebe? ispod njih ide auto-saobracajnica. znaci kad se na primjer napravi transferzala od muzeja prema vogosci preko velesica i bara, samo u toku pravljenja autoceste u isto vrijeme redas stubove i dizes prugu. stubovi dolaze sa strana saobracajnice ili izmedju pa na taj nacin sluze i kao neka vrsta ograde izmedju dva smjera.zgembo_sa wrote:Realno mi nemamo para za to, mada bi bilo lijepo. Sigurno je da bi se ubrzao gradski prevoz, da bi se smanjile guzve, da bi dobili jos jedno 2 saobracajne trake na glavnoj cesti.
fixer, nisam ni ja neki strucnjak ali meni nekako kopanje tunela izgleda kao mnogo zahtjevniji i duzi i opasniji posao nego jednostavno redanje zeljeznih stubova. tuneli ove vrste zahtjevaju milione dodatnih ulaganja na sigurnosne sisteme i nikad ne znas hoces li naletiti na kakvu podzemnu rijeku ili nalaziste nafte koje ce ti skroz sjebat putanju tunela. eto mozda se moze pogledati i usporediti sa autoputevima, zna li neko koliko kosta km tunela na autoputa a koliko km mosta? mada je ovo znatno, znatno jednostavniji i jeftiniji "most" nego viadukt na autoputu koji moze biti po sto metara visine. ovo je 5 metara u visinu i mirna bosna.
-
zimomor
#33 Re: Metro u Sarajevu
Nista od ovog, razvojna banka FBiH daje lovu jedino za objekte koji idu u visinu (po mogucnosti da budu NAJVISI u regiji tj. Balkanu) nikako za ove sto idu pod zemlju.
- zgembo_sa
#34 Re: Metro u Sarajevu
Pa mislim da ti stubovi ipak donekle ogranicavaju saobracaj. Mozes ti napraviti traku koja prolazi ispod ako su stubovi sa 2 noge, ali onda zaboravi na preticanja, prestrojavanja i sl. Naravno neko bi to trebao staviti na papir, da se vidi sta je jeftinije. Kopanje tunela, ako se radi o ovim plitkim, kao sto je recimo slucaj u Budimpesti za onu najstariju liniju ne bi trebalo biti preskupo.
-
VjecitiStudent
#35 Re: Metro u Sarajevu
Moj jedini komentar je
Nagradno pitanje: Ako je nasim neimarima bilo potrebno cetiri godine za izgradnju 2 km "zapadnog izlaza", koliko bi im trebalo za izgradnju 1km metroa?
Nagradno pitanje: Ako je nasim neimarima bilo potrebno cetiri godine za izgradnju 2 km "zapadnog izlaza", koliko bi im trebalo za izgradnju 1km metroa?
-
zimomor
#36 Re: Metro u Sarajevu
Izgradnju?VjecitiStudent wrote:Moj jedini komentar je![]()
Ono je sve samo ne izgradjeno. Trebate probati da se ukljucite na taj izlaz iz pravca Ilidze (Blazuja) i da vidite na sta to moze liciti ako imate nekih desetak metara da to uradite.
- L.e.g
#37 Re: Metro u Sarajevu
Isplativiji bi bio tunel Sarajevo-Novi Pazar 
-
mojgrad
#38 Re: Metro u Sarajevu
............
Last edited by mojgrad on 19/03/2010 11:17, edited 1 time in total.
- Haris.ba
#39 Re: Metro u Sarajevu
Neko je pokrenuo temu kako trebamo kupiti eskadrilu (valjda se tako kaze) aviona f-35???, dalje neko je pisao o tome kako treba ukinuti aerodrom jer je mali za nase potrebe i praviti novi u Visokom (garant se Hasant registrovao na forumu)???, onda je neko pisao kako treba iznad Miljacke praviti viseci tramvaj???.
60-ih godina, ponavljam 60-ih godina su izracunate potrebe i razvoj saobracaja u Sarajevu. Kakav crni metro? Neko spomenu tunel u Kuala Lumpuru ( http://en.wikipedia.org/wiki/SMART_Tunnel )? Pa oni su to pravili uglavnom zbog odvoda tropskih kisa koji znaju za sekundu poplaviti grad. A njihov BDP? oko 300 milijardi dolara...
Nemozemo iskoristiti mogucnosti trenutnoga javnoga prevoza, nemozemo rijesiti glavne tacke saobracajnoga zagusenja u gradu, nemozemo 200 metara ceste spojiti godinu dana,... tek onda u normalnim okruzenjima se razmislja o alternativama.
E, tih 60-ih godina pametni ljudi su napisali: Sarajevu ne treba metro.
Nekoliko razloga:
- sastav tla (skupoca gradnje, mora se duboko ici u tlo)
- mali broj stanovnika ( cijela Sa kotlina ne moze trpiti vise od 750.000 ljudi) bez zatvaranja aerodroma i ukidanja vodozastitne zone.
- ogromna mogucnost prosirenja vec postojecih kapaciteta prevoza i saobracajnica
-
60-ih godina, ponavljam 60-ih godina su izracunate potrebe i razvoj saobracaja u Sarajevu. Kakav crni metro? Neko spomenu tunel u Kuala Lumpuru ( http://en.wikipedia.org/wiki/SMART_Tunnel )? Pa oni su to pravili uglavnom zbog odvoda tropskih kisa koji znaju za sekundu poplaviti grad. A njihov BDP? oko 300 milijardi dolara...
Nemozemo iskoristiti mogucnosti trenutnoga javnoga prevoza, nemozemo rijesiti glavne tacke saobracajnoga zagusenja u gradu, nemozemo 200 metara ceste spojiti godinu dana,... tek onda u normalnim okruzenjima se razmislja o alternativama.
E, tih 60-ih godina pametni ljudi su napisali: Sarajevu ne treba metro.
Nekoliko razloga:
- sastav tla (skupoca gradnje, mora se duboko ici u tlo)
- mali broj stanovnika ( cijela Sa kotlina ne moze trpiti vise od 750.000 ljudi) bez zatvaranja aerodroma i ukidanja vodozastitne zone.
- ogromna mogucnost prosirenja vec postojecih kapaciteta prevoza i saobracajnica
-
- zgembo_sa
#40 Re: Metro u Sarajevu
Cijena jeste prepreka zbog kojeg najvjerovatnije od ovoga nece biti nista u dogledno vrijeme, ali pozivanje na analize stare 50 godina 
-
medda
#41 Re: Metro u Sarajevu
Ima...eto sad prave ekstra liniju sjever-jug pa su se malo preracunali i izgleda da ce necije glave letitimojgrad wrote:Amsterdam nema metro. Rotterdam da.Erzsebet wrote:
Svaki grad ima tlo za metro, samo je bitno koliko duboko treba kopati. Ako Amsterdam ili Stockholm sa svojim kanalima mogu imati metro, može i Sarajevo, ali je to za nas, još nedostižna zajebancija, što ne znači da čovjeku morate kvariti temu. Možemo maštati.
Moj je prijedlog sličan, s tim da bi druga linija išla takođe od Ilidže, na Hrasnicu, Butmir, Dobrinju i onda do Vogošće. Prva bi bila ista, dakle Ilidža - Vijećnica, otprilike kuda ide tramvaj sada.
Moje je mišljenje da je sve moguće, pa i metro, ko zna ko će ovdje biti na vlasti za deset godina. Irska je bila takođe beznadežna zemlja, ali više nije, u Budimpešti i Pragu su se metroi gradili u doba kad se nije imalo para, pa su se izgradili. Ne mora to biti skupa varijanta, kao u New Yorku, ali može biti plitki metro, koji povremeno izađe na površinu, baš isti kao žuta linija u Budimpešti, koja je prvi metro u Evropi.
A i kuce se urusavaju pored tek izgradjenog tunela, ma haos zivi
-
fixer
#42 Re: Metro u Sarajevu
ma govorim ti ovo jer sam procitao da je mnogo jeftiniji tunel od mosta iste duzine.karanana wrote:ne znam sta mislis kad kazes da zauzimaju prostor ispod sebe? ispod njih ide auto-saobracajnica. znaci kad se na primjer napravi transferzala od muzeja prema vogosci preko velesica i bara, samo u toku pravljenja autoceste u isto vrijeme redas stubove i dizes prugu. stubovi dolaze sa strana saobracajnice ili izmedju pa na taj nacin sluze i kao neka vrsta ograde izmedju dva smjera.zgembo_sa wrote:Realno mi nemamo para za to, mada bi bilo lijepo. Sigurno je da bi se ubrzao gradski prevoz, da bi se smanjile guzve, da bi dobili jos jedno 2 saobracajne trake na glavnoj cesti.
fixer, nisam ni ja neki strucnjak ali meni nekako kopanje tunela izgleda kao mnogo zahtjevniji i duzi i opasniji posao nego jednostavno redanje zeljeznih stubova. tuneli ove vrste zahtjevaju milione dodatnih ulaganja na sigurnosne sisteme i nikad ne znas hoces li naletiti na kakvu podzemnu rijeku ili nalaziste nafte koje ce ti skroz sjebat putanju tunela. eto mozda se moze pogledati i usporediti sa autoputevima, zna li neko koliko kosta km tunela na autoputa a koliko km mosta? mada je ovo znatno, znatno jednostavniji i jeftiniji "most" nego viadukt na autoputu koji moze biti po sto metara visine. ovo je 5 metara u visinu i mirna bosna.
- Erzsebet
#44 Re: Metro u Sarajevu
Amsterdam itekako ima metro, a gradi se još jedna linija kroz centar grada. Inače, u centru postoji samo nekoliko stanica metroa, a to su Central Station, Nieuwmarkt, Waterlooplein i Weesperplein. Ostale izlaze iz nečega što se formalno zove "centar" i idu prema drugim dijelovima grada. Takođe, ponegdje metro izlazi na površinu, kao npr. na Amstelstationu ili Sloterdijk stationu.mojgrad wrote:Amsterdam nema metro. Rotterdam da.
Evo ti slika...

- atom62
#45 Re: Metro u Sarajevu
da je semi ostala gradonacelnica, sada bi smo sigurno imali gotove planove za metro i moglo bi se posle bajrama poceti sa kopanjem. a ovako, ko zna!
- Erzsebet
#46 Re: Metro u Sarajevu
Slika amsterdamskog metroa.
- sodom
#47 Re: Metro u Sarajevu
šta će nam to?
treba nam i tramvaj ukinut
- Better Man
#48 Re: Metro u Sarajevu
U Zagrebu da bi smanjili gužvu i rasteretili saobraćaj uveli su besplatne karte za tramvaj na određenim linijama i spremaju se povečati broj linija sa besplatnim kartama. Na taj način žele motivisati građane da više koriste gradski saobraćaj, a manje privatna vozila.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#49 Re: Metro u Sarajevu
U sarajevu nisu u stanju da uvedu REDOVNE linije, kamoli sta drugo...Better Man wrote:U Zagrebu da bi smanjili gužvu i rasteretili saobraćaj uveli su besplatne karte za tramvaj na određenim linijama i spremaju se povečati broj linija sa besplatnim kartama. Na taj način žele motivisati građane da više koriste gradski saobraćaj, a manje privatna vozila.
- suncica24
#50 Re: Metro u Sarajevu
Sarajevski metro bi bio isplativ jedino kad bi isao od Sarajeva do Zenice, Banja Luke, Mostara... i natrag
Jednostavno, sarajevo ni u buducnosti, tj u nekih 100god, nece imati potrebu za metroom. Jbg, zamislite sad, pokrene se kompozicija i vec stane, pokrene se opet i mora natrag jer je pokrivena cijela gradska teritorija sa te dvije stanice
Sarajevo ima potrebu za prosirenjem trolebuskog i tramvajskog saobracaja.
Za pocetak, da se vrati linija do Vogosce i uvede tramvajska do Dobrinje, koja je bila i planirana u starim urbanistickim planovima.
A onda da se uvezu Hadzici, Lukavica, Pale... da ne kazem da u Lisabonu postoje tramvaji koji voze "uzbrdo"i koji su turisticki hit grada (a Lisabonske ulicice su uske i krivudave poput nasih), dok ovdje niko uopste ni ne razmislja o toj alternativi...
Nego jok, mi bi opet metro, ni manje, ni vise
Jednostavno, sarajevo ni u buducnosti, tj u nekih 100god, nece imati potrebu za metroom. Jbg, zamislite sad, pokrene se kompozicija i vec stane, pokrene se opet i mora natrag jer je pokrivena cijela gradska teritorija sa te dvije stanice
Sarajevo ima potrebu za prosirenjem trolebuskog i tramvajskog saobracaja.
Za pocetak, da se vrati linija do Vogosce i uvede tramvajska do Dobrinje, koja je bila i planirana u starim urbanistickim planovima.
A onda da se uvezu Hadzici, Lukavica, Pale... da ne kazem da u Lisabonu postoje tramvaji koji voze "uzbrdo"i koji su turisticki hit grada (a Lisabonske ulicice su uske i krivudave poput nasih), dok ovdje niko uopste ni ne razmislja o toj alternativi...
Nego jok, mi bi opet metro, ni manje, ni vise