Riječ Srbi, Srbijanci, Hrvati

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
IHAVEDREAM

#26 Re: Riječ Srbi, Srbijanci, Hrvati

Post by IHAVEDREAM »

Jako me zanima kako bi se trebali izjasnjavati clanovi moje porodice rodjeni i odrasli na teritoriji Srbije,a islamske su vjeroispovijesti.
P.S.Nikada nisu zivjeli u Bosni!
ružmarin-a

#27 Re: Riječ Srbi, Srbijanci, Hrvati

Post by ružmarin-a »

Ma yok ba :D . Mi smo izmislili Laponce, Bretonce, Baske, Korzikance, Engleze, Velšane, Škote, Lužičke Srbe, Rome, Retoromane, Katalonce, Galicijce, Gagauze, Čečene, Tatare, Baškire, Čukče, Čuvaše, Osete, Abhažane, Kalmike, Jakute, Eskime, Tibetance, Ujgure, Kurde, Arape, Berbere, Zulu, Ašanti, Fulane, Jorube, Ibo, Masaje, Aboridžane, Maore... :D[/quote]

izdvojiću Bretonce oni su iz Bretonje/Bretonnia (Francuska provincija ili regija), ovo je regionalna pripadnost[/quote]

http://en.wikipedia.org/wiki/Breton_people
The Bretons are a distinct Celtic ethnic group...
[/quote]

hvala na dopuni :thumbup:
baš je ovo zanimljivo, etnologija kao grana antropologije
http://bs.wikipedia.org/wiki/Etnologija
sinus

#28 Re: Riječ Srbi, Srbijanci, Hrvati

Post by sinus »

IHAVEDREAM wrote:Jako me zanima kako bi se trebali izjasnjavati clanovi moje porodice rodjeni i odrasli na teritoriji Srbije,a islamske su vjeroispovijesti.
Ne dovodeći u pitanje ono što oni/vi osjećaju/te da su/te...mislim da bi po nekoj logici stvari trebali da budu/te Srbijanci...jer valjda stanovnici Srbije su prije svega Srbijanci pa onda sve ostalo...
IHAVEDREAM

#29 Re: Riječ Srbi, Srbijanci, Hrvati

Post by IHAVEDREAM »

sinus wrote:
IHAVEDREAM wrote:Jako me zanima kako bi se trebali izjasnjavati clanovi moje porodice rodjeni i odrasli na teritoriji Srbije,a islamske su vjeroispovijesti.
Ne dovodeći u pitanje ono što oni/vi osjećaju/te da su/te...mislim da bi po nekoj logici stvari trebali da budu/te Srbijanci...jer valjda stanovnici Srbije su prije svega Srbijanci pa onda sve ostalo...
Da,upravo tako ,apsolutno dijelim tvoje misljenje,ali me dovodi u nedoumicu kada u stampi i u javnom mijenju naidjem na termin" Bosnjaci iz Srbije"
Pitam se na osnovu kojih kriterija je izveden pomenuti termin.
ružmarin-a

#30 Re: Riječ Srbi, Srbijanci, Hrvati

Post by ružmarin-a »

@ihave

bošnjaci su etnička pripadnost
a Srbijanci državna

zar ne?
IHAVEDREAM

#31 Re: Riječ Srbi, Srbijanci, Hrvati

Post by IHAVEDREAM »

:shock:
ružmarin-a

#32 Re: Riječ Srbi, Srbijanci, Hrvati

Post by ružmarin-a »

kaj se ibretiš?

Bošnjak je etnička pripadnost a Musliman/Muslim šira, e ne znam kako da je nazovem :roll: a još Srbijanac :D

sve ima u jednom od mojih pređašnjih postova
IHAVEDREAM

#33 Re: Riječ Srbi, Srbijanci, Hrvati

Post by IHAVEDREAM »

Etnos-Narod
Nigdje nisam pronasla da se poistovjecuje sa konfesionalnom propadnosti.
Zato se :shock:
ružmarin-a

#34 Re: Riječ Srbi, Srbijanci, Hrvati

Post by ružmarin-a »

http://www.bmzvlbg.com/seiten/Islami%20BiH-ni.htm

evo malo neobavezne literature...
BaileyS

#35 Re: Riječ Srbi, Srbijanci, Hrvati

Post by BaileyS »

IHAVEDREAM wrote:Etnos-Narod
Ne znam sta ti se tu treba crtati :-) Bosnjak iz Srbije ili Srbin iz Bosne...sta je nejasno :?
IHAVEDREAM

#36 Re: Riječ Srbi, Srbijanci, Hrvati

Post by IHAVEDREAM »

BaileyS wrote:
IHAVEDREAM wrote:Etnos-Narod
Ne znam sta ti se tu treba crtati :-) Bosnjak iz Srbije ili Srbin iz Bosne...sta je nejasno :?
Hvala na edukativnom tekstu,jako mi je puno pomogao da se dodatno edukujem.
cyprus

#37 Re: Riječ Srbi, Srbijanci, Hrvati

Post by cyprus »

IHAVEDREAM wrote: :shock:
Pa Bošnjaci nemoraju imat nikakve veze sa Bosnom.
IHAVEDREAM

#38 Re: Riječ Srbi, Srbijanci, Hrvati

Post by IHAVEDREAM »

Objasni!
ružmarin-a

#39 Re: Riječ Srbi, Srbijanci, Hrvati

Post by ružmarin-a »

cyprus wrote:
IHAVEDREAM wrote: :shock:
Pa Bošnjaci nemoraju imat nikakve veze sa Bosnom.

tačno

ali nećemo unositi politiku u ovu temu

ovdje je ipak akcent stavljen na nauku
cyprus

#40 Re: Riječ Srbi, Srbijanci, Hrvati

Post by cyprus »

IHAVEDREAM wrote:Objasni!
Gledaj. Terminom Bošnjak je zamjenjen raniji termin Musliman, koji nikako nije upućivo na pripadnost Bosni i Hercegovini. Sad druga je stvar što su bošnjački/muslimanski intelektualci izabrali taj novi naziv, koji možda u slučaju vanbosanskih Bošnjaka (ranije Muslimana) i ne odgovara.

Mada ne može se poreć ni veza tih vanbosanskih Bošnjaka sa Bosnom, makar kroz historijski aspekt. Tu mislim na dug period historijske pripadnosti Sandžaka Bosni, ili na iseljeničku populaciju Bošnjaka u bližoj ili daljoj historiji. Stoga i za njih na neki način odgovara etnički termin Bošnjaci. Ali to ne znači da dotični moraju imat neke veze sa modernom Bosnom i Hercegovinom.
ružmarin-a

#41 Re: Riječ Srbi, Srbijanci, Hrvati

Post by ružmarin-a »

cyprus wrote:
Gledaj. Terminom Bošnjak je zamjenjen raniji termin Musliman, koji nikako nije upućivo na pripadnost Bosni i Hercegovini. Sad druga je stvar što su bošnjački/muslimanski intelektualci izabrali taj novi naziv, koji možda u slučaju vanbosanskih Bošnjaka (ranije Muslimana) i ne odgovara.

Mada ne može se poreć ni veza tih vanbosanskih Bošnjaka sa Bosnom, makar kroz historijski aspekt. Tu mislim na dug period historijske pripadnosti Sandžaka Bosni, ili na iseljeničku populaciju Bošnjaka u bližoj ili daljoj historiji. Stoga i za njih na neki način odgovara etnički termin Bošnjaci. Ali to ne znači da dotični moraju imat neke veze sa modernom Bosnom i Hercegovinom.
termin Bošnjak nije novotarija
pominje se u boju na Mišaru
U Sandžak koji sada zovu Sandžakom spada i Rudo, Goražde, Višegrad, Rogatica, Čajniče,Foča i dosta gradova, pa je kasnije podjelom pripao dio Srbiji, zato su svi porijeklom iz ovih gradova BiH = Sandžaklije :)

možda je zato
IHAVEDREAM

#42 Re: Riječ Srbi, Srbijanci, Hrvati

Post by IHAVEDREAM »

cyprus wrote:

Da budem iskrena,jako puno znam o svi tim istorijskim povezanostima naroda iz Bih i Sandzaka,jer je to dio moje porodicne geneze,ali me iznenadjuje konfuzno tumacenje etnicke,teritorijalne i konfesionalne pripadnosti po principu "kako kome i gdje odgovara"
Hvala svima na komentarima i trudu da mi objesne sve moje nedoumice.
IHAVEDREAM

#43 Re: Riječ Srbi, Srbijanci, Hrvati

Post by IHAVEDREAM »

Sandzak (termin utemeljen u nasim krajevima dolaskom Turaka)Kao teritorijalna jedinica na celu sa Sandzak-begom
Bosnjaci su postojali i prije Osmanskog imperija na ovim prostorima
Zato Sandzak nije isto sto i Bosna(koja datira iz mnogo ranijeg perioda)
cyprus

#44 Re: Riječ Srbi, Srbijanci, Hrvati

Post by cyprus »

ružmarin-a wrote:
cyprus wrote:

termin Bošnjak nije novotarija
pominje se u boju na Mišaru
U Sandžak koji sada zovu Sandžakom spada i Rudo, Goražde, Višegrad, Rogatica, Čajniče,Foča i dosta gradova, pa je kasnije podjelom pripao dio Srbiji, zato su svi porijeklom iz ovih gradova BiH = Sandžaklije :)

možda je zato
Ma znam ja to stvar je samo što je najveća pamet u Bošnjaka/tadašnjih Muslimana, preuzela ovaj naziv "Bošnjaci" (inače Bošnjaci iz srednjeg vijeka nisu baš isto što i ovi današnji Bošnjaci). Da su uzeli naziv Marsovci (lupam očito :D ), niko ne bi postavljo ovo pitanje koje sada IHAVEDREAM postavlja: kakve veze imaju muslimani iz Srbije sa Bosnom? :roll:
cyprus

#45 Re: Riječ Srbi, Srbijanci, Hrvati

Post by cyprus »

IHAVEDREAM wrote:
cyprus wrote:

Da budem iskrena,jako puno znam o svi tim istorijskim povezanostima naroda iz Bih i Sandzaka,jer je to dio moje porodicne geneze,ali me iznenadjuje konfuzno tumacenje etnicke,teritorijalne i konfesionalne pripadnosti po principu "kako kome i gdje odgovara"
Hvala svima na komentarima i trudu da mi objesne sve moje nedoumice.
Ma nije tu ništa toliko konfuzno koliko se čini. I ovo što izaziva nedoumicu, više je stvar lingvista, nego faktičkog stanja. Pripadnost državi je jedno, regiji drugo (ova kategorija je potpuno irelevantna), narodu treće, religiji četvrto. U to sve je kod nas nepripremljenih balkanaca uletio pojam "nacionalnost", koji teži da to sve ujedini, ali očito bezuspješno, te samo unosi zbrku. Tako da sam dobokog uvjerenja da nam on ne treba u upotrebi uopšte (pisao sam o tome gomilu postova ovdje). A što se tiče srbijanskih muslimana, evo zašto nisu isto. U Preševskoj dolini žive jedni srbijanski muslimani, a npr. u Sandžaku drugi. E haj ti stisni pa reci da su oni jedan narod... Dokaz da vjera nije jednako etnos. Istina i etnički Srbi mogu biti muslimani, dovoljno je samo da kao Srbin pređeš na muslimansku vjeru, tad si postao musliman, ali ne i Bošnjak, ili da kao što imaš primjera u srpskim radikalima, sebe jednostavno proglasiš za Srbina muslimanske vjere i niko ti ništa ne može prigovorit. Ali ako si se ti i tvoji preci u vrijeme Jugoslavije izjašnjavao kao Musliman, logično je da se danas gdje god živio izjašnjavaš kao Bošnjak, jer je taj termin nasljedio ovaj prethodni.
IHAVEDREAM

#46 Re: Riječ Srbi, Srbijanci, Hrvati

Post by IHAVEDREAM »

Da,bas tako,kako ti kazes.Sticem dojam da se operise ekvivalentom Musliman-Bosnjak,sto je apsolutna nebuloza.
Jesu li Makedonci muslimanske konfecije takodje Bosnjaci?
cyprus

#47 Re: Riječ Srbi, Srbijanci, Hrvati

Post by cyprus »

IHAVEDREAM wrote:Da,bas tako,kako ti kazes.Sticem dojam da se operise ekvivalentom Musliman-Bosnjak,sto je apsolutna nebuloza.
Jesu li Makedonci muslimanske konfecije takodje Bosnjaci?
Pa ako nisu Albanci, onda velika vjerovatnost da će se izjasnit kao Bošnjaci. Ali ponavljam, apsolutno njihova stvar kako će se izjasnit. Zašto bi to bilo toliko nelogično. Pa ima ljudi koji su iz Bosne sa povlačenjem Osmanskog Carstva krenuvši za "majkom Turskom" zaostali u Makedoniji. Ali ima i Makedonaca islamske vjere, podcrtavam da je to najviše stvar ličnog opredjeljenja. Možda glupo zvuči, i neispravno ako se prebukvalno shvati, ali to se može procjenit i iz prezimena. Vjerovatno nisu iz istog naroda dva čovjeka čije prezime završava sa -ić i sa -ski (kada govorimo o Makedoniji). Ali rekoh ne bukvalno shvatit, jer ima izuzetaka kao i svugdje...
ludi van blentoven

#48 Re: Riječ Srbi, Srbijanci, Hrvati

Post by ludi van blentoven »

cyprus wrote:
ružmarin-a wrote:Ima li ove etničke podjele igdje na svijetu, osim kod nas u ex yu državama?
Ma yok ba :D . Mi smo izmislili Laponce, Bretonce, Baske, Korzikance, Engleze, Velšane, Škote, Lužičke Srbe, Rome, Retoromane, Katalonce, Galicijce, Gagauze, Čečene, Tatare, Baškire, Čukče, Čuvaše, Osete, Abhažane, Kalmike, Jakute, Eskime, Tibetance, Ujgure, Kurde, Arape, Berbere, Zulu, Ašanti, Fulane, Jorube, Ibo, Masaje, Aboridžane, Maore... :D
Kod Engleza, Škota i Velšana putni dokumenti su isti, hoću reći sve je to UK tj. Velika Britanija.
IHAVEDREAM

#49 Re: Riječ Srbi, Srbijanci, Hrvati

Post by IHAVEDREAM »

Na osnovu ovih hipoteza,nije za cuditi da Turskoj zivi toliko Srba(Tema od prije mjesec dana)
cyprus

#50 Re: Riječ Srbi, Srbijanci, Hrvati

Post by cyprus »

IHAVEDREAM wrote:Na osnovu ovih hipoteza,nije za cuditi da Turskoj zivi toliko Srba(Tema od prije mjesec dana)
Onaj ko se ne izjašnjava kao Srbin, nije Srbin :wink:
Post Reply