Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
sarajevo_forever

#26 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Post by sarajevo_forever »

terra_incognita wrote:Ne pali se odmah ko kutnjak, tvoja ideja je krajnje humana a moja digresija se odnosila samo na izlišne izdatke za studiranje.

Nekako nema logike...ja ne bih mogla gladna učiti :-)
Ovo sto si napisao/la je krajnje mizerno i molila bih sve ljude poput tebe da se jave na drugu temu gdje mogu da supljiraju. Ti ne bih mogla uciti gladna, ali on moze jer mora. Ako ne zelis da pomognes, ne vidim potrebu zasto se uopste javljas.
terra_incognita

#27 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Post by terra_incognita »

Nikako šupljiranje.

Imate u Njemačkoj one skupove vikendom sa narodnjacima pa skupite i pomozite rodnoj grudi.
Ovdje je proječna plaća kao vaša rata za vozilicu.
terra_incognita

#28 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

sarajevo_forever wrote:
terra_incognita wrote:Ne pali se odmah ko kutnjak, tvoja ideja je krajnje humana a moja digresija se odnosila samo na izlišne izdatke za studiranje.

Ovo sto si napisao/la je krajnje mizerno i molila bih sve ljude poput tebe da se jave na drugu temu gdje mogu da supljiraju. Ti ne bih mogla uciti gladna, ali on moze jer mora. Ako ne zelis da pomognes, ne vidim potrebu zasto se uopste javljas.
Ne mora. Samo je osnovno obrazovanje obavezno!!!!

Ostalo stvar izbora.
sarajevo_forever

#29 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

terra_incognita wrote:
sarajevo_forever wrote:

Ne mora. Samo je osnovno obrazovanje obavezno!!!!

Ostalo stvar izbora.
Ukoliko ne zivis u dijaspori, ne razumijem zasto si uopste na ovoj temi a drugo, ljubazno bih te jos jednom zamolila da se ne javljas ako ne mozes pomoci, jer su tvoji komentari suvisni i neumjesni.
terra_incognita

#30 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Vi djasporci stvarno imate problem.
Šta god vam se kaže, shvatate kao atak, uvijek pripravni da se branite. Pripravna vam koplja vječito.

Ako si u Njemačkoj čovjek druge klase, ovdje na forumu nisi, opusti se.
Znam kako ti je.
sarayewo

#31 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Post by sarayewo »

Ne sumnjam u tvoje dobre namjere, ali kao sto je par ljudi reklo u Sarajevu ima daleko ugrozenijih slucajeva... Ja licno sam u Sarajevu nasao posao bez ikakve stele i para a sa gimnazijom i to jedan posao, pa drugi, pa treci, a svasta se radilo - od raznosanja kancelarijskog materijala (samo nek mi neko kaze da papir nije tezak) pa do kancelarijskog posla na racunaru. A napustio sam tada fakultet i poceo raditi ne jer mi je bio cejf nego jer sam morao da bi pomogao svojim roditeljima da svi skupa prezivimo.

U Sarajevu se uvijek moze naci posao za onoga ko hoce da radi, ma koliko "mizeran" (da te citiram) taj posao bio.

Mislis da mi je bio cejf nosati od 8 do 5, 6 dana u sedmici za 300 KM mjesecno, dok je moja raja "studirala" i landohala po gradu?

Jos jednom, ne sumnjam u tvoje dobre namjere, ali postoje mnogo prioritetniji slucajevi, sto se pokazalo i na ovom forumu u vise navrata.
daleko

#32 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Post by daleko »

Imas PP
daleko

#33 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Post by daleko »

Poruka tebi stoji pod mojim profilom pod odlasno a ne pod poslato. Kod mene pise odlasno i poruka je u tom "paketicu" dakle nije jos otisla do tebe :) Nisam svjesna zasto, ne znam kako ovo sa privatnim funcionise, ovo mi je prva privatna poruka :)

Ali nema veze.

Ja cu rado pomoci, da podrzim tvoju incijativu.
Mozes li se ti meni javiti preko PP pa ti odgovorim.

Hvala!
sarajevo_forever

#34 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

daleko wrote:Poruka tebi stoji pod mojim profilom pod odlasno a ne pod poslato. Kod mene pise odlasno i poruka je u tom "paketicu" dakle nije jos otisla do tebe :) Nisam svjesna zasto, ne znam kako ovo sa privatnim funcionise, ovo mi je prva privatna poruka :)

Ali nema veze.

Hvala!
Hi daleko, da li si dobila moju poruku koju sam ti upravo poslala? Ja sam dobila tvoju pp i jos jednom ti se od srca zahvaljujem. Nadam se da ce se javiti jos ljudi poput tebe, jer ne vidim svrhu javljanja ovih iskompleksiranih osoba koje ne zele da pomognu nego da osudzuju. HVALA, HVALA
daleko

#35 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Post by daleko »

Primila, odgovorila, cujemo se preko PP :)
sarajevo_forever

#36 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Jos jednom zelim da se zahvalim osobi daleko, koja je upravo izrazila zelju da pomogne i sa kojom su ugovorene pojedinosti oko uplacivanja novca. HVALA. Sve osobe koje zele da salju hranu, odjecu ili novac a koji zive u Frankfurtu ili blizini, mogu da me kontaktiraju na pp jer sam stupila u vezu sa Centrotranom i vozacem autobusa, koji su rado spremni da nam pomognu i da povezu sve prikupljene stvari za familiju Omerspahic. Dijasporo, hvala.
sarajevo_forever

#37 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Dragi forumasi, upravo sam dobila prijedlog od daleko da ako Bog da ova akcija uspije, napravim slike od stvari koje su prikupljene i familije koja je dobila te stvari. Mislim da je prijedlog odlican i volila bih da na kraju akcije objavim imena svih ucesnika i iznesem cifre koje su donirane, ukoliko oni to zele. Takodze bih volila da nakon urucivanja pomoci snimim mali film sa familijom ili napravim slike i napisem o njihovim utiscima. Da bih dosli u realizaciju gore navedenog, apelujem jos jednom na sve ljude koji mogu i zele pomoci da nam se pridruze. Pomozite mi da vratim nadu u zivot ovoj familiji i da im pokazemo da nisu sami na ovom svijetu, da nisu ostavljeni i da ima nas Bosanaca koje njihova sudbina ne ostavlja ravnodusnim. Cak i 5€ puno znaci, cak i 1l ulja moze da ohrabri ove divne ljudi. Bosanci, ne cekajte na druge, nego pomozite onoliko koliko mozete.

Unaprijed hvala.
sarajevo_forever

#38 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

JUUUUUPIIIII, stize 200€ od moja 2 prijatelja. Eto dvije ovcice. Hvala
Op3r4t0r

#39 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Post by Op3r4t0r »

sarajevo_forever wrote:
daleko wrote:Poruka tebi stoji pod mojim profilom pod odlasno a ne pod poslato. Kod mene pise odlasno i poruka je u tom "paketicu" dakle nije jos otisla do tebe :) Nisam svjesna zasto, ne znam kako ovo sa privatnim funcionise, ovo mi je prva privatna poruka :)

Ali nema veze.

Hvala!
Hi daleko, da li si dobila moju poruku koju sam ti upravo poslala? Ja sam dobila tvoju pp i jos jednom ti se od srca zahvaljujem. Nadam se da ce se javiti jos ljudi poput tebe, jer ne vidim svrhu javljanja ovih iskompleksiranih osoba koje ne zele da pomognu nego da osudzuju. HVALA, HVALA
Post je prijavljen zbog uvrede i "lijepog" ponasanja
sarajevo_forever

#40 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Op3r4t0r ma samo ti prijavljuj. Umjesto da se radujete da se poceo skupljati novac, vi lijecite neke komplekse i pametujete. Molim te , nadzi si temu adekvatnu tvojim interesima i pusti dobre ljude da agiraju.
tempora

#41 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Post by tempora »

terra_incognita wrote:Imaš temu "HARAM IM BILO" ...tu se vidi taj duh o kojem pričaš.
Ali ja jednostavno ne mogu da se ne osvrnem na to studiranje...kao da me nešto brecnulo kad sam pročitala da su više gladni nego siti ali se odvaja za sve što studiranje nosi sa sobom.
U tom slučaju se ( po meni) završava neki dobar zanat, i što brže dolazi do novca.
Vjerovala ili ne, teže je sa fakultetom naći posao.
Iskreno, žalim što nisam završila krojački zanat a ne fakultet.

Postovana gospodjica, koja je otvorila ovu temu, trebala bi sto prije i da je zatvori, kako bi iole sacuvala dostojanstvo onima o kojima pise. Jer kad svaka shusha, koja misli da je Bogom data, ili Boga glumi, pocne odredjivati sta se to treba raditi u "tom slucaju" -a slucaj je valjda da ona odredi kome i kako treba udijeliti i jos uz to da postavi pravila, onda na povrsinu ispliva taj odvratni bosanski merhamet. A taj i takav merhamet zivi samo za sebe. I sluzi prvenstveno sebi. I lize svoju bolesnu sujetu i valjda moli Boga, da je na svijetu jos vise fukare, kako bi se u njoj velicala.

Ne znam, ko , sta i kako tebi daje za pravo, da ti odredjujes, kome se i na koji nacin treba pomoci? Ako se ne varam, ovi ljudi nisu trazili pomoci. I njihovi odabiri su samo njihovi. Pa i kada se odricali korice hljeba kako bi im se dijete skolovalo, ti nemas za sta da se brecas. Nisu oni cekali tebe, da im ti objasnis, kako trebaju biti siti a ne odvajati za studiranje. Jer ti si kako vidim /citam zavrsila fakultet. A imas i intenet ili imas para da platis njegovo koristenje. Ili ga koristis sa posla pa te opet sve to cini osobom koja je u puno boljoj poziciji-finansijskoj od vecine onih u drzavi ili ako nista od ovih o koje se brecas.

Drugo, nebuloze o mogucnostima zaposljavanja onih sa fakultetom i onih sa zanatom ostavi za kucnu radinost. Ipak brojke biroa za zaposljavanje govore nesto sasvim drugo. A to je da je najveci broj nezaposlenih upravo onih sa srednjom strucnom spremom a 3% onih sa fakultetom. I da upravo ovi prvi u najvecem broju napustaju zemlju, zbog nemogucnosti zaposljavanja. I zaista ne bih da vodim polemiku o izumrlim zanatima kao sto je krojacki, ali sto je previse previse je.

U ovoj zemlji je ocigledno da ishrana generacija siromasnih nekome ide u prilog. Dat cemo i nahranit cu, ali pod mojim uslovima. I u onome sto ja smatram da treba da prikaze fukarastinu. I nemoj da tom kome dajem padne na pamet, da na bilo koji nacin prosperira, osim tanjira i krpe na sebi, jer cu ga sahraniti svojim malodusnim, malogradjanskim jezikom Boga -koji ima tu privilegiju da dijeli i udjeljuje. U neka normalnija vremena, ako ih je ikada bilo, lijeva ruka nije znala sto dijeli ona desna, niti je misao isla dalje od momenta kada je nesto dato. Jer tesko se onom koji daje i onom kojem se udjeljuje. I ko nikada nije pruzio ruku, taj ne zna da nema veceg ocaja nego takvu vrstu "milosti" ( sva ogavnost sadrzana u rijeci) primiti od drugog covjeka.
Ovi nesretni ljudi, su na zalost imali tu nesrecu, da njihova poznanica, dobronamjerno otvori ovu prokletu temu, pa da se njihovi zivoti pocnu vagati i da svi skupa istrunemo u smradu svojih evo vidi se iz prilozenog dobrih misli. O djelima, bit ce, suvisno je govoriti.
Ja stvarno nemam rijeci, a bit ce da nemam ni milosti. Aferim! :oops: :oops:
sarajevo_forever

#42 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Postovani/a tempora,

nazalost moram da priznam da ste u pravu sto se tice zatvaranja ove teme, u svrhu sacuvanja dostojanstva ove porodice. Nadala sam se da ce se javiti ljudi koji zele da pomognu a ne da osudzuju, ali eto valjda smo mi takav narod pa moramo tako da reagujemo i prvo da trazimo razloge zasto da ne agiramo. Zahvaljujem se jos jednom na postu.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#43 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Post by mIRCerka »

sarajevo_forever wrote:Postovani/a tempora,

nazalost moram da priznam da ste u pravu sto se tice zatvaranja ove teme, u svrhu sacuvanja dostojanstva ove porodice. Nadala sam se da ce se javiti ljudi koji zele da pomognu a ne da osudzuju, ali eto valjda smo mi takav narod pa moramo tako da reagujemo i prvo da trazimo razloge zasto da ne agiramo. Zahvaljujem se jos jednom na postu.
Niko nikog nije osudjivao, osim tebe koja si napala svakoga ko ti je postavio neko logicno pitanje.

Meni odgovorila nisi na vrlo konkretna pitanja, vec si mi rekla da se ne javljam na ovu temu.
Ponavljam:
Da li su oba brata radno onepsosobljena?
Da li si njihove biografije odnijela u trzne centre koji uvijek traze dodatnu radnu snagu?
Michun

#44 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Post by Michun »

Prijedlog za postavljaca teme - ako zelis dugorocnije pomagati nekome (bilo kome) idi na dobro.ba, pogledaj malo oko akcija sta i kako.
Ukoliko zelis, mozes organizovati skupljanje para u dijaspori (jer fakat mozete izdvojiti u klubu po 20 eura mjesecno) i uplacuj na racun dobro.ba. Oni se potrude da novac dodje u prave ruke...
sarajevo_forever

#45 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Michun wrote:Prijedlog za postavljaca teme - ako zelis dugorocnije pomagati nekome (bilo kome) idi na dobro.ba, pogledaj malo oko akcija sta i kako.
Ukoliko zelis, mozes organizovati skupljanje para u dijaspori (jer fakat mozete izdvojiti u klubu po 20 eura mjesecno) i uplacuj na racun dobro.ba. Oni se potrude da novac dodje u prave ruke...
Hvala na savjetu.
sarajevo_forever

#46 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Mircerko, je li mozes molöim te da obrises ovu temu sa foruma i istu temu koju sam stavila pod naslovom "Bosanci, pokazimo koliko smo humani i solidarni, jer su se teme nazalost pretvorile u diskusiju a ne u donaciju. Ovim putem zelim da se zahvalim svima koji su me podrzali.

HVALA
Op3r4t0r

#47 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Post by Op3r4t0r »

propade tema, djaba si nas onoliko iznapadala :lol:
sarajevo_forever

#48 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Iako sam zamolila administratora da obrise temu ( a ocigledno nije), zelim da obavijestim dobre ljude koji su mi pomogli da se danas gospodin Selimovic iz Frankfurta izjasnio da zeli da donira 100 € i gardarobu za sinove. Puno hvala. Ovim putem zelim da se zahvalim osobi daleko, gospodinu Osmanai-u, gospodinu Klingler-u, gospodinu Esi ( na zalost ne znam prezime) i gospodinu Selimovicu na velikoj srdacnosti, duhovnosti i humanitarnosti. Sredstva koja su skupljena bice poslana za Sarajevo sada u subotu u 12 sati sa autobuske stanice u Frankfurtu. DIJASPORO, HVALA!!! Na moju veliku zalost ova akcija nije dobila onoliku podrsku kojoj sam se ja iskreno nadala, ali je ipak bolje ista nego nista. Nadam se da ce se ova divna, bosanska familija bar malo obradovati i shvatiti da ipak nisu sami.Nadam se da ce im se vratiti bar malo vjere u ljude...bar malo vjere u bolje sutra. A bolje sutra ce doci. Mozda ne sutra, ali ce doci. Volila bih da oni znaju da oni nisu nama svejedni, oni su mozda svejedni mnogima, ali nisu svima, hvala Bogu. Nisu ljudima poput mene i vas koji su donirali. Iako nas je malo, ipak nas ima. I treba da nas ima vise. Ova akcija je za mene samo temporalno zavrsena jer planiram da se prikljucim stranim humanitarnim organizacijama koje su u stanju jos vise da pomognu, i to dugorocno. I ne samo ovij familiji, nego mnogim familijama u nasoj napacenoj Bosni.
Ja ne osudzujem nikoga ko nije pomogao a mogao je, jer znam kako ljudi razmisljaju. Uvijek misle- neko ce drugi pomoci, ne moram bas ja. Hvala Bogu pa ima drugih, pa ne misli svako tako.A ja bas mislim da moras bas TI i svi mi. Moramo jer ne vjerujem da vas cini sretnim da kada odete u Bosnu i vidite koliko se ljudi pate, da ostanete hladnokrvni. Ne vjerujem da mozete da spavate mirno i spokojno znajuci da vas i moj narod u toj napacenoj Bosni ide u krevet sa praznim stomakom. Ne vjerujem da vam duse ne place kada vidite dijete na bosanskim ulicama koje Vas uzarenim okicama gleda dok mu pruzate jednu cokoladu. Ne vjerujem da ste ponosni onim sto ste stekli znajuci da VI imate a drugi nemaju. Ne vjerujem da hladnokrvno gledate vlastitim ocima kako jadni roditelji gledaju kako im se djeca pate, nemajuci da im pruze ama bas nista osim ljubavi. Ali Vjerujem.....vjerujem da kada vidite ovakve i jos gore situacije okrenete glavu da vam duse ne pukne od tuge, jer imate dusu, jer suosjecate, jer Vam nije svejedno, jer Vas boli.....i ne da Vam mira, ne da Vam da uzivate u vlastitoj sreci...jer vidite da su drugi nesretni. DOSTA. Dosta ste okretali glavu, i vi i JA. Ali ja vise ne okrecem glavu i ne cekam da neko drugi nesto napravi. Ja uzimam stvar u svoje ruke. Nemojte ni VI vise okretati glavu da bih zastitili Vasu dusu da ne boli, da ne krvari,nego agirajte.Ucinite nesto. Odmah, danas. Dodzite na forume, trazite pomoc za ugrozene, idite u humanitarne organizacije, pisite novinama, izadzite na ulice i molite ljude da pomognu vasem narodu. Svako od nas zna nekoga kome je potrebna pomoc. A ljudi ce pomoci, jer ljudi zele da pomognu, jer to je Bogom data osobina covjecanstva. Znam da ima i ugrozenijih slucajeva, ali negdje se mora poceti. I nije lako.Nije lako jer i mi svi imamomo u Bosni familije kojima pomazemo. Nije lako jer se sve odmah dovodi u pitanje, jer se sve analizira, jer se prvo traze razlozi zasto da se ne pomogne, jer ti svi sole pamet a ni sami ne zele da pomognu. Ali takve ljude treba ignorisati i ne dozvoliti im da negativno utjecu na nas, nego nastaviti dalje. Da sam se ja obazirala na komentare sa pocetka teme, sada ovo ne bih ni pisala, sada ne bih imala kovertu sa novcem i torbe sa gardarobom za nase sugradzane. Ali se nisam obazirala, nego sam nastavila dalje. I nastavit cu jos i dalje. I nikad necu stati dokle god mi bude krvarila dusa za Bosnom i za nasim narodom. A krvarit ce dokle god bude ovakvih slucajeva i dokle god svi ne ustanemo da im pomognemo, da nesto promijenimo.
Ustanite i svi VI i nemojte nikada stati.
HVALA
Op3r4t0r

#49 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Post by Op3r4t0r »

Auuu sta nam svasta napisa :)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#50 Re: Dijasporo, pokazimo koliko smo humani i solidarni

Post by PipiDugaDevetka »

Najstariji sin, je li mu ime Mahir?
Post Reply