Teorija superstruna

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Kupalo

#26 Re: Teorija superstruna

Post by Kupalo »

Sensei wrote:Image

download
Ovdje se vise radi o higsovom bozonu nego o teoriji strune, a sto se tice teorije strune i M -teorije to je jedna te ista teorija. broj dimenzija je stvar konvencije. Mislim da se cak negdje spominje i do 13 dimenzija.
bogumil-8

#27 Re: Teorija superstruna

Post by bogumil-8 »

"Dimenzija" - šta je to?! Podatak, parametar, broj,...? Čega (kada,gdje,...) - 10, 12, 13,..."dimenzija"?
Higsov bozon ("božija čestica") - hipotetična čestica (pretpostavka) - postoji samo u ljudskoj mašti?! Sve što je zasnovano na Ajnštajnovoj teoriji relativnosti ima pogrešne temelje (nije naučno utemeljeno) i treba uzimati sa strogom rezervom (povećanom dozom sumnjičavosti).
planamac

#28 Re: Teorija superstruna

Post by planamac »

bogumil-8 wrote:" ... Sve što je zasnovano na Ajnštajnovoj teoriji relativnosti ima pogrešne temelje (nije naučno utemeljeno) i treba uzimati sa strogom rezervom (povećanom dozom sumnjičavosti).
napomena: detalje (djelimično citiranog) 'gornjeg' posta boldirao @planamac

„Niko u to vrijeme nije radio na način na koji je Ajnštajn radio. Dirak, Fermi, Fajnman i drugi su takođe mnogostruko doprinijeli razvoju fizike, ali jedino je Ajnštajn učinio da svijet shvati, prvi put, da čista misao može promijeniti naše razumijevanje prirode“.
- - - Gerard Toft dobitnik Nobelove nagrade za rad na polju kvantne teorije - - -

Opća teorija relativnosti: zasnovana je na načelu da su svi zakoni prirode isti za sve posmatrače, bez obzira kako se oni kretali.

Opća teorija relativnosti ne pravi razliku između prostora i vremena. Prostor i vrijeme su samo posebne dimenzije u četverodimenzionalnom prostoru, tj. prostor-vremenu, koje opća teorija relativnosti analizira. Gravitacija ne utiče samo na prostorni dio četverodimenzionalnog prostor-vremena. Ona, po OTR, usporava vrijeme. Tamo gdje su izvori gravitacije udaljeni prostor vrijeme je savršeno ravno, a časovnici otkucavaju normalnim tempom. Približavajući se nekom jakom izvoru gravitacije, tj. ulaskom u oblast izražene gravitacione zakrivljenosti, satovi počinju otkucavati sporije. Čovjek to ne bi mogao opaziti jer i njegov metabolizam i misaoni procesi usporavaju za isti faktor kao i rad satova. Usporavanje toka vremena moguće je otkriti samo u komunikaciji sa nekim ko je ostao u savršeno ravnom prostor-vremenu, tamo gdje vrijeme protiče normalnom brzinom.

Po teoriji relativnosti, energija ima masu i masa ima energiju. Postoji samo jedan princip održanja i to je princip održanja mase-energije.

Specijalna teorija relativnosti: temelji se na postavci da su prirodni zakoni isti za svakog promatrača u slobodnom kretanju, bez obzira na njegovu brzinu.

U specijalnoj teoriji relativnosti Ajnštajn je razmatrao uglavnom posmatrače koji ne osjećaju kretanje, koji mogu izjaviti da su nepomični i da se ostali svijet kreće pokraj njih. Ubrzano gibanje se razlikuje jer ga osjećamo.

Rastojanje između dva različita položaja se do STR određivalo premjeravanjem rastojanja pomoću mjerne trake ili nekog pogodnog instrumenta. STR je pokazalo da to nije tako, vrijeme je različito na dva različita položaja.

Specijalnu teoriju relativnosti karakteriše niz «paradoksa» i «komplikacija». Prema novoj slici prostora i vremena, časovnik koji otkucava vrijeme ne čini to nezavisno od prostora u kome se nalazi. Ako je časovnik udaljen od događaja, vrijeme koje pokazuje treba korigovati za vrijeme kretanja signala od događaja do časovnika. Konstantnost brzine svjetlosti je moguća samo ako je istovremenost relativna.

Ajnštajnova specijalna teorija relativnosti nije zahtjevna zbog više matematike nego zbog toga što su nam njezine ideje strane i naizgled protivne našem svakodnevnom iskustvu.

Ajnštajn je uspio pokazati kako se tačno mjerenja udaljenosti i trajanja jedne osobe moraju razlikovati od mjerenja udaljenosti i trajanja koja obavi druga osoba kako bi obje osobe izmjerile istu vrijednost brzine svjetlosti.

Brzina svjetlosti je konstantna bez obzira na izvor svjetlosti i osobu koja promatra. Ne postoji apsolutno ili povlašteno mjerilo mirovanja.

Tok vremena ovisi o tome koliko brzo se gibate i o gravitacijskom polju u koje ste uronjeni.

Gravitacija nije sila poput drugih sila, već je činjenica koja proizlazi iz prirode prostorvremena: ono naime nije ravno, kao što se nekoć smatralo, već je savijeno ili „iskrivljeno“ zbog raspodjele masa i energije u njemu. Tijela poput zemlje ne prisiljava na gibanje po zakrivljenim stazama sila zvana gravitacija; umjesto toga ona slijede stazu koja je u zakrivljenom prostoru jednaka pravcu u ravnom prostoru, a zove se geodetska crta (najkraća spojnica između dvije tačke; na zemlji to je kružnica).

Svojim dvjema teorijama relativnosti Einstein je ujedinio prostor, vrijeme i gravitaciju. No taj uspjeh samo ga je potaknuo da teži većem cilju. Želio je pronaći jedinstven, sveobuhvatan okvir koji bi zahvatio sve zakone prirode; taj okvir nazvao je ujedinjenom teorijom.

Opća relativnost je klasična teorija: ona ne sadrži nikakve probabilističke pojmove kvantne teorije. Glavni cilj modernog programa ujedinjenja stoga je kombinirati opću relativnost i kvantnu mehaniku te opisati sve četiri sile u okviru istog, kvantnomehaničkog modela. Pokazalo se da je to jedan od najtežih problema na koje je teorijska fizika ikad naišla.

Na osnovu 'ovoga' se vrše proračuni za letove (kosmičkih letjelica - Cassini,Voyager, Phobos, Mariner...) koji imaju toleranciju odstupanja manju od nekoliko centimetra, a noviji proračuni 'operišu' sa milimetarskim pogreškama.

P.S. SKRAĆIVANJE DUŽINA

Ako bi posmatrač na raketi A bio u mogućnosti izmjeriti dužinu rakete B kada se one jedna prema drugoj kreću brzinom V, matematički rezultat predviđa da će B izgledati kao da se skratila, a njena dužina biti će dana formulom L`= L korijen iz 1- V2 : c2
L`= dužina koju A dobija za B; L= stvarna dužina B; V= njihova relativna brzina; C= brzina svjetlosti

Ista formula važi i ako posmatrač iz rakete B mjeri dužinu rakete A.
Na rezultat ne utiče to da li se rakete udaljavaju jedna od druge ili se približavaju. Rezultat zavisi samo od njihove relativne brzine. Svoju raketu posmatrač vidi kao konstantnu veličinu bez obzira na kretanje druge rakete.
Dakle, uvijek kad se jedan posmatrač kreće u odnosu na drugog, bez obzira da li se približava ili udaljava, obojici će izgledati da se onaj drugi skratio u pravcu kretanja. Međutim, nijedan posmatrač neće primijetiti nikakvu promjenu u svom sistemu.
bogumil-8

#29 Re: Teorija superstruna

Post by bogumil-8 »

"U početku bješe riječ". Često prisutan "problem" je upravo - riječ.
Jednostavno je pitanje: "Šta je "dimenzija"?
Ukoliko pod tim govornim iskazom - riječ - ne podrazumijevamo bar približno isti sadržaj (pojma - "dimenzija", njegove atribute) teško da ćemo moći sporazumjeti se.
Sličan "problem" vezan je i za govorni iskaz "naučno utemeljenje" (teorije relativnosti, i STR i OTR). Pod tim podrazumijevam osnovne pojmove i iskaze koji ulaze u definiciju pojmova koje obrađuje (tretira pojmovno i sadržajno) STR i OTR.
Dakle, u pojmovima teorije superstruna (brana,...) koristi se riječ "dimenzija" (broj dimenzija), pa je pitanje i postavljeno u vezi sa tim pojmom - šta je to dimenzija (parametar, podatak, broj, veličina, fizička veličina, matematička veličina,...).
Edit: Ima li zainteresovanih za razgovor (u posebnoj temi) o STR Alberta Ajnštajna?
Last edited by bogumil-8 on 21/10/2009 08:47, edited 1 time in total.
planamac

#30 Re: Teorija superstruna

Post by planamac »

Naslov: Teorija superstruna
bogumil-8 wrote:...
Edit: Ima li zainteresovanih za razgovor (u posebnoj temi) o STR Alberta Ajnštajna?
Čini mi se da bi se s vama moglo o svemu razgovarati - znači, zainteresovan sam za komunikaciju o bilo čemu pa i o STR.
Ne znam da li je u sve redu s ovim linkom "o STR Alberta Ajnštajna" - mene 'vodi' na google-ovu stranicu za pravljenje veb sajtova...?

A što se tiče toga 'šta je dimenzija?'; pa, baš kao što rekoste - riječ! - termin kojim se opisuje 'nešto' od stvarnosti koja nas okružuje, u ovom slučaju se radi o jednoj od temeljnih osobina svijeta u kojem smo - "onoga u 'čemu' živimo", koja određuje tok i raspored događaja unutar stvarnosti koju grade upravo dimenzije.
Znači, dimenzije su gradivo, tkivo - matriks stvarnosti u kojoj smo.

Šta je energija? - sposobnost vršenja rada...
Šta je život? - osobina sustava (organizama) da...

Ljudi, u cjelini - kao društvo, civilizacija, toliko toga znaju, i opet je svo to znanje maltene zanemarivo spram onoga koliko ne znaju, a nažalost ni to (da ne znaju) ne znaju!

Ljudi intuitivno osjećaju trodimenzionalnost prostora u kojem žive, jer se s tim njegovim svojstvom susreću od rođenja, i jer su tu sposobnost naslijedili od svojih predaka. Problemi nastaju onda kada sebi pokušaju stvoriti predstavu o samostalnom postojanju bilo koje dvije od tri prostorne dimenzije ili o četverodimenzionalnom prostoru.

Definicija neke prave ili ravni zasnovana je na određenom svojstvu skupa tačaka. I prostor se sastoji od tačaka. Ako posmatrate neku tačku u prostoru, vrlo brzo ćete doći do zaključka da ona, iako je bezdimenzionalna, "pripada" svim njegovim dimenzijama.
Ono što vi podrazumijevate pod orijentacijom u prostoru zasnovano je na vašem izboru orijentacione tačke u kojoj se uvijek "spajaju" tri prostorne dimenzije, ili, što je isto, na izboru koordinatnog sistema u odnosu na koji određujete svoj položaj i položaje drugih materijalnih tijela ili tačaka. Uz to, na vašu prostornu orijentaciju bitno utječu gravitacija, koja "određuje" smjerove "gore" i "dolje", i vaš urođeni osjećaj za promjenu brzine kojom se krećete.
Vi posjedujete i osjećaj za protok vremena, tj. sposobnost orijentacije u vremenu, neovisno o tome znate li ili ne znate da je vrijeme jedna od dimenzija prostora. Pa ipak, sve dok ne shvatite šta je to vrijeme i zašto vrijeme predstavlja četvrtu koordinatnu osu vremensko-prostornog kontinuuma, nećete moći razumjeti ni Kosmos nasljednog materijala (pogledati: http://planame.blogger.ba/arhiva/2008/03/14) ni svijet u kojem živite!

P.S.
Obraćao sam se ljudima uopće(no), a ne (samo) @bogumil-8.
nellington

#31 Re: Teorija superstruna

Post by nellington »

bogumil-8 wrote:"U početku bješe riječ". Često prisutan "problem" je upravo - riječ.
Ukoliko pod tim govornim iskazom - riječ - ne podrazumijevamo bar približno isti sadržaj (pojma - "dimenzija", njegove atribute) teško da ćemo moći sporazumjeti se.
Sličan "problem" vezan je i za govorni iskaz "naučno utemeljenje" (teorije relativnosti, i STR i OTR). Pod tim podrazumijevam osnovne pojmove i iskaze koji ulaze u definiciju pojmova koje obrađuje (tretira pojmovno i sadržajno) STR i OTR.
Dakle, u pojmovima teorije superstruna (brana,...) koristi se riječ "dimenzija" (broj dimenzija), pa je pitanje i postavljeno u vezi sa tim pojmom - šta je to dimenzija (parametar, podatak, broj, veličina, fizička veličina, matematička veličina,...).
OK, ima smisla pitanje šta je dimenzija. Meni priroda mog stručno-naučnog rada kao definiciju dimenzije nameće onu Haussdorfovu (ovdje definitivno nepraktičnu, dakako), međutim ovdje ćemo se zadržati na čisto algebarskoj.

Ako si nekad učio algebru, čuo si za vektorske prostore, te da je dimenzija vektorskog prostora broj vektora u njegovoj osnovnoj bazi. Da to prevedemo na jezik fizike, treba nam najmanji broj parametara (koordinata) da opišemo položaj/stanje tačke u kontinuumu. Do Minkowskog, Einsteina i Couranta, bile su dovoljne tri prostorne dimenzije. Međutim, koncept prostorno-vremenskog kontinuuma u taj skup koordinata dodaje i vremensku koordinatu, pa baza raste na četiri 'orta', pa dobijamo četiri dimenzije. Dalje teorije pokazuju neophodnost proširenja i ovog skupa za potrebe potpunog opisa stanja i položaja.
bogumil-8

#32 Re: Teorija superstruna

Post by bogumil-8 »

Dosta vremena potrošio sam razmišljajući o problemima razumijevanja i sporazumijevanja (među "živim bićima", pa i među "neživim"). Znanje mi je potanko za svu problematiku "prenošenja informacije" (u prostoru i vremenu), ali sam iskusio problem međusobnog nesporazuma među ljudima baš zbog različitog shvatanja osnovnih, polaznih, iskaza i tvrdnji.
Stvarnost poimamo pomoću čula (upoređujući: a) vlastita iskustva, b) iskustva drugih), obrađujemo ih čisto fizičkim procesima (zbivanjima) u našem organizmu, te na osnovu tih procesa formiramo "misao" - šta, kako, gdje, zašto, kada. Međutim, ipak, trebamo provjeriti šta druga osoba podrazumijeva pod klimanjem glave (lijevo-desno, gore-dolje), jačim ili slabijim stiskom ruke, ili djelujući na naše čulo sluha nekim "zvučnim signalom".
Uvjerio sam se da ljudi različito shvataju i najosnovnije (polazne) sadržaje, te je uvijek korisno provjeriti šta druga osoba misli pod pojmom: tačka, pravac,..., veličina, broj,...., dimenzija (bez obzira na pretpostavku da jednako shvatamo "osnovne pojmove", "aksiome" - pojmove koji se ne definišu).
Zato je bitno da vidimo, naprimjer, šta je to pravac, prostor, promjena, veličina (promjene), brzina (promjene), itd.
Edit: U STR se velik značaj pridaje ovom iskazu (koji nije dovoljno izanaliziran). Kada sam ovaj algebarski iskaz Imagepokazao čovjeku koji predaje teorijsku fiziku gledao me potpuno "bijelo" (kao da sam pao s Marsa). Jednakost jeste "moj patent", ali ni jednu oznaku u ovoj jednakosti nisam ja izmislio (već Lorentz).
nellington

#33 Re: Teorija superstruna

Post by nellington »

Majstore, pretpostavio sam da ste osoba iza nicka bogumil-8 baš vi ;) Inače sam dugogodišnji čitalac vaših postova na math.e i ES, ali sam izbjegavao uključivanje u raspravu, što ću učiniti i ovom prilikom - niti ćete vi mene ubijediti, niti ja vas. Ostajte mi zdravo :)
Kupalo

#34 Re: Teorija superstruna

Post by Kupalo »

bogumil-8 wrote:Dosta vremena potrošio sam razmišljajući o problemima razumijevanja i sporazumijevanja (među "živim bićima", pa i među "neživim"). Znanje mi je potanko za svu problematiku "prenošenja informacije" (u prostoru i vremenu), ali sam iskusio problem međusobnog nesporazuma među ljudima baš zbog različitog shvatanja osnovnih, polaznih, iskaza i tvrdnji.
Stvarnost poimamo pomoću čula (upoređujući: a) vlastita iskustva, b) iskustva drugih), obrađujemo ih čisto fizičkim procesima (zbivanjima) u našem organizmu, te na osnovu tih procesa formiramo "misao" - šta, kako, gdje, zašto, kada. Međutim, ipak, trebamo provjeriti šta druga osoba podrazumijeva pod klimanjem glave (lijevo-desno, gore-dolje), jačim ili slabijim stiskom ruke, ili djelujući na naše čulo sluha nekim "zvučnim signalom".
Uvjerio sam se da ljudi različito shvataju i najosnovnije (polazne) sadržaje, te je uvijek korisno provjeriti šta druga osoba misli pod pojmom: tačka, pravac,..., veličina, broj,...., dimenzija (bez obzira na pretpostavku da jednako shvatamo "osnovne pojmove", "aksiome" - pojmove koji se ne definišu).
Zato je bitno da vidimo, naprimjer, šta je to pravac, prostor, promjena, veličina (promjene), brzina (promjene), itd.
Edit: U STR se velik značaj pridaje ovom iskazu (koji nije dovoljno izanaliziran). Kada sam ovaj algebarski iskaz Imagepokazao čovjeku koji predaje teorijsku fiziku gledao me potpuno "bijelo" (kao da sam pao s Marsa). Jednakost jeste "moj patent", ali ni jednu oznaku u ovoj jednakosti nisam ja izmislio (već Lorentz).
Odlicno, i covjek je samo pojam koji cisto zbog dogovora znaci isto za tebe i za mene, a mozda i ne, jer ako mi ne govorimo istim jezikom onda jednom od nas ta rijec ne znaci nista, zar ne?
bogumil-8

#35 Re: Teorija superstruna

Post by bogumil-8 »

nellington wrote:Majstore - niti ćete vi mene ubijediti, niti ja vas.
Mogao si uočiti da nisam horan za ubjeđivanje, ali jesam za predočavanje i ukazivanje, pa ko voli nek izvoli (ako hoće, kad i koliko hoće, nek provjeri i sam se uvjeri). Ne treba vjerovati "na riječ" ni samom Ajnštajnu (već provjeravati, sam se uvjeriti i vjerovati sebi).
Ako "tvoj kolega" (predaje matematičku analizu) ustvrdi da koordinate u u Lorencovim transformacijama nisu pravougle, a ja ustvrdim da koordinate u Lorencovim transformacijama jesu pravougle, onda je red da dozvolimo jedan drugom dokazivanje vlastitih tvrdnji (izjava).
Ko prihvati postavke Minkowskog, ili prihvati (Gausove) geodetske linije kao pravce - taj već u startu narušava ispravno shvatanje osnovnih geometrijskih i fizičkih pojmova.
Ko svoja shvatanja o prostoru i vremenu isključivo veže za svjetlost i njene atribute - taj nema ispravna (valjana) shvatanja prostora i vremena! Predpostavimo da uopšte nema svjetlosti u fizičkoj stvarnosti - ništa se neće promijeniti u našem poimanju prostora i vremena! Šišmiš je slijep!
Arminovski

#36 Re: Teorija superstruna

Post by Arminovski »

nellington wrote:
bogumil-8 wrote:"U početku bješe riječ". Često prisutan "problem" je upravo - riječ.
OK, ima smisla pitanje šta je dimenzija. Meni priroda mog stručno-naučnog rada kao definiciju dimenzije nameće onu Haussdorfovu (ovdje definitivno nepraktičnu, dakako), međutim ovdje ćemo se zadržati na čisto algebarskoj.

Ako si nekad učio algebru, čuo si za vektorske prostore, te da je dimenzija vektorskog prostora broj vektora u njegovoj osnovnoj bazi. Da to prevedemo na jezik fizike, treba nam najmanji broj parametara (koordinata) da opišemo položaj/stanje tačke u kontinuumu. Do Minkowskog, Einsteina i Couranta, bile su dovoljne tri prostorne dimenzije. Međutim, koncept prostorno-vremenskog kontinuuma u taj skup koordinata dodaje i vremensku koordinatu, pa baza raste na četiri 'orta', pa dobijamo četiri dimenzije. Dalje teorije pokazuju neophodnost proširenja i ovog skupa za potrebe potpunog opisa stanja i položaja.
Sta je dimenzija uopste nije jednostavno pitanje kao sto on to pokusava reci. Meni se svidja englesko "degree of freedom". Znaci 4 degrees of freedom za 4 dimenzije.

Upozorio bi sve one koji zele procitati i razumjeti ovo sto pise bogumil-8 da ne trace vrijeme jer se zasniva na nedovoljnom poznavanju specijalne teorije relativnosti ili STR i Lorenzovih transformacija. Na pojedinim ozbiljnijim forumima, npr http://www.physicsforums.com za slicne postavke dobija se trajni ban odmah zbog pominjanja takvih stvari upravo zato sto svako malo nadje se neko ko ce pljuvati po Einsteinu (ili bilo kome drugom) bez validnih dokaza. Tvrdnje koje pominje bogumil-8 imaju ime: "crackpot theory" ili u prevodu teorije nastale dok je autor bio "napusen"

Zato sto je bogumil-08 postavio mustafu i njegove "dokaze" (dobro je da nije pomenuo i gospon Pavlovica koji je cak uspio i da izda knjigu), onda cu ja probati da zavrsim sa ovim linkom:
Eksperimenti koji dokazuju ispravnost STR u zadnjih 100 godina.
Kazem probacu jer kao i nellington, lomio sam koplja raspravrajuci i iskreno receno, ne ide... Posto ovde nije zabranjeno pisati o takvim stvarima onda bi bogumila-8 i ostale fino zamolio da naprave zasebnu temu i ne kvare ovu o teoriji struna. U protivnom cemo i mi kao i pomenuti profesor poceti da "bijelimo" i blijedimo. :)

Znaci jos jednom:

Eksperimenti koji dokazuju ispravnost STR u zadnjih 100 godina.

font je smanjen. ako si htio nešto istaći i bold je dovoljan.

Chmoljo
:)

Izgleda da nije. :)
Last edited by Arminovski on 30/10/2009 15:48, edited 2 times in total.
bogumil-8

#37 Re: Teorija superstruna

Post by bogumil-8 »

Arminovski wrote:Sta je dimenzija uopste nije jednostavno pitanje ...
Možda si mislio da odgovor nije jednostavan , na "jednostavno pitanje" - Šta je dimenzija (u teoriji struna, STR i OTR)?!
Arminovski wrote:Upozorio bi sve one koji zele procitati i razumjeti ovo sto pise bogumil-8 da ne trace vrijeme
Na upit: "Da vam više ne dosađujem ukoliko ste zauzeti, ili vas ne interesuje ovo što vam pišem?" Krunoslav Ljolje je (pismeno, na kućnu adresu) odgovorio: "Rado čitam sve što mi pošaljete!"
Kako vidiš, čovjek koji se razumije i u matematiku i u fiziku (vjerovatno bolje od mnogih u BiH) nije bio tvog mišljenja!
Arminovski wrote:Kazem probacu jer kao i nellington, lomio sam koplja raspravrajuci i iskreno receno, ne ide...
Šta "ne ide"?
Da li si ikad razmišljao o ovoj jednakosti(među Lorencovim veličinama):ImageVjerovatno poštuješ matematički iskaz: Ako su dvije veličine jednake trećoj veličini, onda su i međusobno jednake?!
Arminovski

#38 Re: Teorija superstruna

Post by Arminovski »

bogumil-8 wrote:
Arminovski wrote:Sta je dimenzija uopste nije jednostavno pitanje ...
Možda si mislio da odgovor nije jednostavan , na "jednostavno pitanje" - Šta je dimenzija (u teoriji struna, STR i OTR)?!
Arminovski wrote:Upozorio bi sve one koji zele procitati i razumjeti ovo sto pise bogumil-8 da ne trace vrijeme
Na upit: "Da vam više ne dosađujem ukoliko ste zauzeti, ili vas ne interesuje ovo što vam pišem?" Krunoslav Ljolje je (pismeno, na kućnu adresu) odgovorio: "Rado čitam sve što mi pošaljete!"
Kako vidiš, čovjek koji se razumije i u matematiku i u fiziku (vjerovatno bolje od mnogih u BiH) nije bio tvog mišljenja!
Arminovski wrote:Kazem probacu jer kao i nellington, lomio sam koplja raspravrajuci i iskreno receno, ne ide...
Šta "ne ide"?
Da li si ikad razmišljao o ovoj jednakosti(među Lorencovim veličinama):ImageVjerovatno poštuješ matematički iskaz: Ako su dvije veličine jednake trećoj veličini, onda su i međusobno jednake?!
Mislio sam upravo to sto sam rekao i to sto si pitao.
Da li mi imamo/nemamo vremena je skroz druga tematika i Krunoslavov je problem ako ga on ima u svojim poznim godinama. Zar on to dijeli tvoje misljenje? Nisi nam to rekao... Hajde ziv bio reci.

To sto nam pokusavas da nakacis u svakom linku (Mustafino naglabanje o neispravnosti STR) je cista glupost. Na kraju krajeva, ako tvrdnja nije podrzana eksperimentom onda nije tacna. Tu je sva moja poenta i to je sve sto vi trebate a ne zelite da vidite. STR jeste podrzana eksperimentima (primjer: raspad muona). Mozda vam je zato draze piskarati po forumima...

Jesam, grub sam. Kad Mustafa i Pavlovic mogu nazivati Einsteina navikanim a ostale "pametnim" onda mogu i ja biti grub. Jednostavno ne zelim da zamajavate ljude koji zele da znaju bolje.
bogumil-8

#39 Re: Teorija superstruna

Post by bogumil-8 »

U teoriji struna pominje se „više dimenzija“.
Pojam „dimenzija“ ima neku svoju sadržinu, smisao, atribute. Pitanje je jednostavno: ŠTA JE TO DIMENZIJA (u STR i OTR)? Da li je to ljudska ili prirodna tvorevina?
Šta je pravac (u STR i OTR)? Je li to „geodezijska linija“ na površini Zemlje?
Šta je vrijeme (u STR i OTR)? Ima li A. Ajnštajn definiciju vremena (zna li neko kako Ajnštajn definiše vrijeme)?
@Arminovski, koristi kraće govorne iskaze (ako je moguće, manje priče, matematika nam daje i najpreciznije iskaze, koristimo je).
Ovo je jedna od Ajnštajnovih formula:Image , što uz „postulat dva“ (c = c ....) daje jednakost:Image. Prihvataš li valjanim (ispravnim) ova dva matematička iskaza?
Također, prihvataš li da su sve ovdje navedene formule tačne (ispravne, valjane)? Napominjem, ni jedna nije "moja formula" (možeš ih naći u zvaničnim , odobrenim i verifikovanim udžbenicima).
bogumil-8

#40 Re: Teorija superstruna

Post by bogumil-8 »

@Arminovski, pretpostavimo da sam ja - Mustafa, a ti Boris. Kako tumačiš da navedeno "Mustafino naglabanje" jedan akademik, prof fizike i matematike, smatra interesantnim ("Rado čitam sve što mi pošaljete.")? Misliš li da si upućeniji u teoriju relativnosti od Ljolje Krunoslava?
Ja ti predočavam činjenice riječju (opisom, govorom), crtežom (slikom) i formulom (algebarskim opisom fizičkog zbivanja). Tvoje je da ih pogledaš (ako hoćeš i kad hoćeš) i o njima razmisliš (pa ih ospori, ako možeš i umiješ). Ne prodajem ispraznost i tlapnju!
Naprimjer: Koju jednakost ili veličinu ovdje navedenu smatraš "Mustafinim naglabanjem"?!
Čini mi se da ni na jednostavna pitanja ne umiješ odgovoriti:
Da li si ikad razmišljao o ovoj jednakosti (među Lorencovim veličinama):Image
Vjerovatno poštuješ matematički iskaz: Ako su dvije veličine jednake trećoj veličini, onda su i međusobno jednake?!
Možda (nekad) i otvorim posebnu temu o STR (do tada ti odaberi dva najubjedljivija eksperimentalna dokaza o ispravnosti Ajnštajnove STR i pripremi se da ih detaljno opišeš).
Arminovski

#41 Re: Teorija superstruna

Post by Arminovski »

bogumil-8 wrote:@Arminovski, pretpostavimo da sam ja - Mustafa, a ti Boris. Kako tumačiš da navedeno "Mustafino naglabanje" jedan akademik, prof fizike i matematike, smatra interesantnim ("Rado čitam sve što mi pošaljete.")? Misliš li da si upućeniji u teoriju relativnosti od Ljolje Krunoslava?
Ja ti predočavam činjenice riječju (opisom, govorom), crtežom (slikom) i formulom (algebarskim opisom fizičkog zbivanja). Tvoje je da ih pogledaš (ako hoćeš i kad hoćeš) i o njima razmisliš (pa ih ospori, ako možeš i umiješ). Ne prodajem ispraznost i tlapnju!
Naprimjer: Koju jednakost ili veličinu ovdje navedenu smatraš "Mustafinim naglabanjem"?!
Vjerovatno poštuješ matematički iskaz: Ako su dvije veličine jednake trećoj veličini, onda su i međusobno jednake?!
Možda (nekad) i otvorim posebnu temu o STR (do tada ti odaberi dva najubjedljivija eksperimentalna dokaza o ispravnosti Ajnštajnove STR i pripremi se da ih detaljno opišeš).
Pih... ne pada mi na pamet niti zelim da nasjedam na provokaciju. Nisam tvoj profesor ni ucenik. Dobio si link par koraka iznad. Citaj sam. Mozda moze ako mi platis vise nego sto moj posao daje. Inace nemam vremena.

Tvoj krajnji zakljucak (znas vrlo dobro koji i namjerno ne pisem formule jer ljudi od formula bjeze, ovaj forum nije za to) nema veze sa stvarnoscu jer podrazumjeva drugaciji gama faktor nego onaj sto funkcionise u svakom akceleratoru od onog prkna u koje buljis svaki dan gledajuci vijesti pa do cern-LHC. Eto da ja tebe pitam, koji postoji li jedan eksperiment na svijetu koji podupire tvoje zakljucke? Jedan? Daj covjece treba nam samo jedan.

Rado citati i slagati se nije ista stvar. Nisi nam rekao da li se on, Krunoslav slaze sa tobom. Zasto ti mislis da si ti upuceniji od 99,99% naucnika na svijetu (rekao bi svakog fizicara)? Ko ti daje za pravo da njima i Einsteinu dajes atribut "plitkouman"? Ti izmislio toplu vodu? Da, prodajes ispraznost i tlapnju jer gubis vrijeme na forumima raznoraznim blogovima/besplatnim web stranicama umjesto da se uputis na univerzitet. Tvoje "istrazivanje" lici onome od gospon Osmanagica. Naopako. Prvo internet, knjiga i halabuka pa tek onda papir (peer review) ako ga uopste i ima. I ne samo to vec je napisano na jedan veoma prepotentan nacin sto bi odmah trebalo da sluzi kao upozorenje svakom normalnom citaocu koji bi htio da zna malo vise.
bogumil-8

#42 Re: Teorija superstruna

Post by bogumil-8 »

Arminovski, izvinjavam se B.B -u (na kojeg sam pomislio i predložio odabir dva najubjedljivija eksperimentalna dokaza za konkretnu diskusiju).
Ovaj te dio identifikuje kao totalnog neznalicu za ovu oblast: "... jer podrazumjeva drugaciji gama faktor...". Ostali dio teksta upućuje na totalnu neodgojenost (adolescent u poodmaklom dobu). Ni riječ više ne zaslužuješ.
Arminovski

Post by Arminovski »

Super. Drago mi je sto me smatras takvim i uzivam u tome sto tvoju rijec ne zasluzujem ni ja niti i jedna mjerodavna institucija. Ne zelim uopste da budem u istom sesiru kao ti. Jesam grubi i to sam rekao odmah u prvom postu a rekao sam i razlog zasto. Valjda cemo se sad napokon vratiti na temu (teorija struna) koju si ovako lijepo okrenuo naglavacke da bi promovisao Mustafine istrage.
bogumil-8

#44 Re: Teorija superstruna

Post by bogumil-8 »

Ja se vratio (na mjesto sa kojeg si krenuo stramputicom):
U teoriji struna pominje se „više dimenzija“.
Pojam „dimenzija“ ima neku svoju sadržinu, smisao, atribute. Pitanje je jednostavno: ŠTA JE TO DIMENZIJA (u STR i OTR)? Da li je to ljudska ili prirodna tvorevina?
Šta je pravac (u STR i OTR)? Je li to „geodezijska linija“ na površini Zemlje?
Šta je vrijeme (u STR i OTR)? Ima li A. Ajnštajn definiciju vremena (zna li neko kako Ajnštajn definiše vrijeme)?
Da li se "[url=http://mimo_2.bloger.hr/]putniku[/url]" obistinjuje "unutrašnje vrijeme" ("sopstveno vrijeme", "vrijeme sistema u mirovanju" - t_0), a "posmatraču" neki duži vremenski interval - t' ili t ?
Last edited by bogumil-8 on 03/11/2009 10:10, edited 2 times in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#45 Re: Teorija superstruna

Post by Chmoljo »

:-)
Whitesnake

#46 Re: Teorija superstruna

Post by Whitesnake »

bogumil-8 wrote:@Arminovski, pretpostavimo da sam ja - Mustafa, a ti Boris. Kako tumačiš da navedeno "Mustafino naglabanje" jedan akademik, prof fizike i matematike, smatra interesantnim ("Rado čitam sve što mi pošaljete.")? Misliš li da si upućeniji u teoriju relativnosti od Ljolje Krunoslava?
@Bogumil
Fokusiraj se posebno na dio od 02:40 pa nadalje..
uzivaj

http://www.youtube.com/watch?v=V7vpw4AH ... ded#at=218
Bušman

#47 Re: Teorija superstruna

Post by Bušman »

Hahahahahaha, bogumil is back :D

Uporan covjek, nece da popusti...
Hipatija

#48 Re: Teorija superstruna

Post by Hipatija »

"Popustio" prošle godine ( po Chmoljinoj želji i naređenju). "Preselio" se na index hr (postao tamo nešto aktivniji, a i još će).
Na gore postavljenom linku kao "nepobitan dokaz za dilataciju vremena" je "ful - dokaz" (može proći kod naivnih studenata).
true

#49 Re: Teorija superstruna

Post by true »

skontao sam dio :-) :-) :-) :-)
Hipatija

#50 Re: Teorija superstruna

Post by Hipatija »

U predočenom "eksperimentu" svjetlost duži put prelazi za duže vrijeme (nema ti nikakve "dilatacije vremena").
Post Reply