zgembo_sa wrote:Nije zabrana pusenja u ugostiteljskom objektu nikakva diskriminacija. Diskriminacija je to sto se svugdje dozvoljava da pusaci ugrozavaju zdravlje nepusacima. Vasa ljudska prava sezu samo do one granice kad pocinjete da ugrozavate prava drugoga.
Kad vam neko zabrani da pusite u ugostiteljskom objektu, on u stvari to radi u interesu svih gostiju, pa i vas, jer je pusenje stetno po zdravlje. Vasa zelja da se trujete je legitimna, ali nemate prava da trujete i druge ljude koji to ne zele. Zato lagano izadjete na ulicu, ispusite i vratite se u objekat.
Kako se priblizavamo EU, tako cemo i mi uvesti takav zakon. Bolje da se na vrijeme priviknete...
donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
- clav
#26 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
- JohnnyS
#27 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Njemačka je prva zemlja koja je donijela taj diskriminatorski zakon, a čini mi se da je Njemačka prva zemlja u kojoj je taj zakon pao na Ustavnom sudu. Upravo ste vi nepušači ti koji terorizirate, jer vi idete nametati svoje stavove drugima. Jasno da imate pravo na svjež zrak, zdrav okoliš, bla, bla... Pa kad vas ima toliko puno, sigurno netko od vas ima neki poslovni prostor, pa bujrum, otvorite kafanu/disko klub/bilo koji ugostiteljski objekt samo za nepušače... Siguran sam da nikome od pušača nećete falit... Uživajte u svom svježem zraku, a nas pustite da se davimo.zgembo_sa wrote:Nije zabrana pusenja u ugostiteljskom objektu nikakva diskriminacija. Diskriminacija je to sto se svugdje dozvoljava da pusaci ugrozavaju zdravlje nepusacima. Vasa ljudska prava sezu samo do one granice kad pocinjete da ugrozavate prava drugoga.
Kad vam neko zabrani da pusite u ugostiteljskom objektu, on u stvari to radi u interesu svih gostiju, pa i vas, jer je pusenje stetno po zdravlje. Vasa zelja da se trujete je legitimna, ali nemate prava da trujete i druge ljude koji to ne zele. Zato lagano izadjete na ulicu, ispusite i vratite se u objekat.
Kako se priblizavamo EU, tako cemo i mi uvesti takav zakon. Bolje da se na vrijeme priviknete...
- Erzsebet
#28 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
burek_in_space wrote:Mislim da nam je ovo najveci problem u drzhavi.
Pa jeste jedan od najvećih problema, ako ne i najveći. Vjeruj mi da se uopšte ne zezam, stvarno mislim tako. Ljudi kod nas umiru od pušenja, a da toga nisu ni svjesni. Većina srčanih i moždanih udara se ne bi desila (ili bi se desila mnogo kasnije) da osoba nije pušila aktivno ili pasivno. To ti je dokazano milion puta. Nije samo rak grla i pluća nešto što može donijeti smrt.
Pušači nemaju nijedan jedini argument da se ovaj zakon ne usvoji. Kako neko može pričati o diskriminaciji, ako znamo da pušači štete nepušačima, a nepušači pušačima ne. Zatim, to bi bila smijurija od zakona kad bi se to vlasnicima ostavilo u amanet, jer je i sada tako, znači ostalo bi isto, što nije nikakav napredak. I sad vlasnici mogu zabraniti pušenje ako žele.
Hiljadu mi se puta desilo da mogu birati hoću li sjediti s rajom ili ne sjediti, jer niko neće ostaviti cigaru radi mene. S takvima odavno neću da sjedim više, ako mu je cigara važnija od društva, ne moramo se družiti. I zaista, uopšte ne pretjerujem, nikad mi neće zasmetati pokoja cigara uz kafu, ali s dimnjačarima neću da sjedim, niti u kafanama koje nemaju zraka, a većina je takvih.
Uostalom, u Sloveniji ima jednako pušača, pa su ljudi 70% glasali za taj zakon, jer im je jasno da je sve drugo diskriminatorski i kriminalno prema nepušačima, jer niko nema pravo da ugrožava njihovo zdravlje. Na poslu, u školama, bolnicama i sl. je bespredmetno raspravljati. Nemam ništa protiv da u svakoj kafani bude pušiona, ali ne u obliku dijela kafane sa stolovima, nego prostorija u kojoj se stoji, jer bi se to onda opet svelo na pušačke kafane u protivnom.
Jednostavno, nema opravdanja za pušačke kafane u našoj okolini, jer ogromna većina ljudi puši i niko neće da se odrekne cigara radi zdravlja prijatelja/kolege/poznanika/žene, pa i djeteta, što je stvarno tužno, jadno, grozno, odvratno, licemjerno... Najgore mi je kad ljudi dovedu malo dijete u Metropolis (najzagušeniju kafanu u gradu) i šestoro oko djeteta puše, a dijete u kolicima, ne može se pomaći uopšte. Takvih scena sam vidio koliko hoćeš. Fuj...
- Erzsebet
#29 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Evo situacije... Sjedimo ti i ja sami, nikoga oko nas. Ja tražim da ne pušiš, a ti nećeš da čuješ. Ko koga diskriminira više? Ti mene koji mi ugrožavaš zdravlje ili ja tebe koji ti ne ugrožavam zdravlje?JohnnyS wrote:Njemačka je prva zemlja koja je donijela taj diskriminatorski zakon, a čini mi se da je Njemačka prva zemlja u kojoj je taj zakon pao na Ustavnom sudu. Upravo ste vi nepušači ti koji terorizirate, jer vi idete nametati svoje stavove drugima. Jasno da imate pravo na svjež zrak, zdrav okoliš, bla, bla... Pa kad vas ima toliko puno, sigurno netko od vas ima neki poslovni prostor, pa bujrum, otvorite kafanu/disko klub/bilo koji ugostiteljski objekt samo za nepušače... Siguran sam da nikome od pušača nećete falit... Uživajte u svom svježem zraku, a nas pustite da se davimo.zgembo_sa wrote:Nije zabrana pusenja u ugostiteljskom objektu nikakva diskriminacija. Diskriminacija je to sto se svugdje dozvoljava da pusaci ugrozavaju zdravlje nepusacima. Vasa ljudska prava sezu samo do one granice kad pocinjete da ugrozavate prava drugoga.
- JohnnyS
#30 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
U Italiji je jedno vrijeme bilo 50-50. Zakonski je bilo regulirano da je u pola ugostiteljskih objekata dozvoljeno pušenje, a u pola nije. To je najpravednije. A ne ovakve zabrane. Osim toga i statistike su pokazale da otkako su uvedeni ovi diskriminatorski zakoni (još samo fali da pušači budu zakonski obvezni nosit žutu traku na ruci...) u nijednoj od zemalja nije pala prodaja cigareta. Znači, puši se jednako...
@ Erzsebet Ne znam kakvi su tvoji prijatelji, ali kad mojim prijateljima smeta cigareta dok smo na kavi, ja ne pušim, ili zapalim uvrh glave jednu. Zato i treba lijepo, kafići za pušače i kafići za nepušače. Ne znam što je u tome problem? Lijepo, odijelimo se, vi uživajte u čistom zraku, a mi ćemo u manjku zanovijetanja...
@ Erzsebet Ne znam kakvi su tvoji prijatelji, ali kad mojim prijateljima smeta cigareta dok smo na kavi, ja ne pušim, ili zapalim uvrh glave jednu. Zato i treba lijepo, kafići za pušače i kafići za nepušače. Ne znam što je u tome problem? Lijepo, odijelimo se, vi uživajte u čistom zraku, a mi ćemo u manjku zanovijetanja...
- Erzsebet
#31 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
To je super ako ti tako postupaš. Zakon u startu ne može biti diskriminatorski, jer onda možeš pod diskriminaciju sprovesti i zabranu drogiranja, jer je u Amsterdamu legalna, a kod nas nije...JohnnyS wrote:U Italiji je jedno vrijeme bilo 50-50. Zakonski je bilo regulirano da je u pola ugostiteljskih objekata dozvoljeno pušenje, a u pola nije. To je najpravednije. A ne ovakve zabrane. Osim toga i statistike su pokazale da otkako su uvedeni ovi diskriminatorski zakoni (još samo fali da pušači budu zakonski obvezni nosit žutu traku na ruci...) u nijednoj od zemalja nije pala prodaja cigareta. Znači, puši se jednako...
Moji prijatelji ne puše ako ih zamolim, ali ne sjedim uvijek s prijateljima, nekad se tu nađu poznanici, prijateljevi prijatelji, bilo ko...
Daj mi samo reci ko će regulisati to koji će kafići biti pušački, a koji ne? Na osnonu kojeg kriterija je to moguće regulisati? Ja ne vidim da je to moguće kod nas, kao i u drugim zemljama, zato je i uvedena zabrana.
- JohnnyS
#32 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Lutrijom... I da se mijenja svake godine...Erzsebet wrote: Daj mi samo reci ko će regulisati to koji će kafići biti pušački, a koji ne? Na osnonu kojeg kriterija je to moguće regulisati? Ja ne vidim da je to moguće kod nas, kao i u drugim zemljama, zato je i uvedena zabrana.
A da malo utvrdimo gradivo, što je legendarni Boris Dežulović napisao...
Najprije su odveli pušače
Antipušačka histerija ne jenjava, i sada je već izvjesno da će jednog dana, kad se posljednjim bijednim ostacima zdravog razuma osvrnemo oko sebe i otkrijemo da živimo u najstrašnijem od svih povijesnih sagregacija i fašizama - fašizmu apsolutnog zdravlja i čistoće - razdoblje pušačkog apartheida s početka 21. stoljeća biti označeno početkom svega. Baš kao što sada znamo da nije alkohol bio problem u njemačkim pivnicama ranih tridesetih. Iste su danas te pivnice, samo što umjesto Židova ulaz danas nije dopušten pušačima
Stvar je ovih dana stigla korak bliže: nakon što je u takozvanom civiliziranom svijetu više manje uspješno iskorijenjeno javno pušenje, a u nekim američkim gradovima čak i pušenje u vlastitom stanu, glasovita američka filmska kompanija Disney Studios najavila je kako od danas u njihovim filmovima više neće biti scena pušenja cigareta. Završena je tako druga faza. Da ste obraćali pažnju, kao što niste, primijetili biste kako su posljednjih godina u američkim filmovima cigarete pušili samo zlikovci, pervertiti i najgori ljudski šljam. Pušači su, međutim, sada i potpuno eliminirani. Cenzura? Ne, već "briga za zdravlje nacije". A povijest nas je naučila: kad nacija puca od zdravlja, pametno je potražiti zaklon.
Možete tako biti mirni, i više ne morate djecu tjerati na spavanje kad krene filmski masakr: nakon što sjekirom, motornom pilom i mesarskom kukom poubija i raskomada srebrenicu ljudi, glavni junak više nikad neće - na užas roditelja pred televizorom - samozadovoljno zapaliti cigaretu. Pretpostavljam da će ubojice u američkim filmovima ubuduće jesti voćne jogurte i integralne žitarice.
Pušači će biti iskorijenjeni iz filmske umjetnosti, pa je za očekivati da na tome neće stati. Što je sljedeće? Hoće li klasični filmovi sa Humphreyem Bogartom biti očišćeni od prizora duhanskog dima? Što će ostati od arhive dramskog programa Televizije Zagreb ako se izbace sve scene s pušenjem? Cijeli će "Glembayevi" trajati sedam minuta! Hoće li sutra izdavači tražiti od pisaca da iz romana izbace prizore u kojemu junak zadovoljno puši cigaretu?
Nema, međutim, vremena za pitanja poput tih. Kakva je, primjerice, umjetnost kojoj se ograničava prikazivanje stvarnosti? Još je manje vremena za pitanje je li prizor pušenja duhana zaista štetniji za tinejdžersko zdravlje od prizora nasilja i smrti, kakvih je filmska umjetnost prepuna - nota bene, upravo sa već klasičnim opravdanjem "prikazivanja stvarnosti". Pametnije vam se zapitati: tko je na redu nakon pušača?
Valja se na ovom mjestu sjetiti riječi pjesme njemačkog pastora Martina Niemöllera: "Najprije su došli po komuniste - nisam se bunio zbog toga, jer nisam bio komunist. Onda su došli po Židove - nisam se bunio zbog toga, jer nisam bio Židov. Onda su došli po katolike - nisam se bunio zbog toga, jer sam bio protestant. Onda su došli po sindikaliste - nisam se bunio zbog tog, jer nisam bio sindikalist. Onda su došli po mene. Ali nije više bilo nikoga da se buni zbog toga."
Tako je prije šezdeset godina govorio podmornički kapetan i protestantski svećenik koji je tridesetih godina prošlog stoljeća kao nacistički simpatizer nijemo svjedočio kako mu iz susjedstva nestaju komunisti, sindikalisti, homoseksualci, Židovi, Romi i ostala nearijevska niža bića, sve dok na kraju i sam nije završio u logoru Dachau. Njegova je pjesma "Najprije su došli po komuniste" ostala do danas trajna opomena svim stanarima svijeta koji pojačavaju ton na televizoru dok policajci odvode susjeda. Ili mu naplaćuju kaznu zbog pušenja.
Ne bunite se, jer niste pušači? Razmislite o tome. Već sutra higijeničarski će fašisti izračunati koliko društvo košta liječenje povišenog kolesterola, i konobar će onog debelog na ulazu u gostionicu ljubazno zamoliti da stane na vagu. Izračunat će onda koliko društvo košta liječenje ciroze jetre i prijeloma kostiju, pa će susjedu upasti u stan i tjerati ga da puše u balon. Izračunat će koliko društvo košta liječenje AIDS-a, pa će pokucati na vrata onom pederu s prvog kata. Izračunat će koliko društvo košta participacija u stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti, pa će vam na ulici pregledavati zube. Postrojit ćete se, zajedno s ostalim okupljenim prolaznicima - svi odreda vitki, zdravi heteroseksualci s bočicama izvorske vode u ruci - i zadovoljno smijuljiti svojim blistavo bijelim zubima kad higijeničarska policija izdvoji onog jadnika s karijesom i strpa ga u kombi.
Zavaljeni u udobnu stolicu gledat ćete tako u kinu zanimljiv Disneyev film u kojemu nekakav zdravi, heteroseksualni Bruce Willis, nepušač, antialkoholičar, sportaš i vegetarijanac, u snježno bijeloj potkošulji svim raspoloživim oružjem spašava vrli, zdravi svijet. Gledat ćete mirno, jer neće u filmu biti pušenja cigareta, konzumiranja alkohola, ispijanja kave, jedenja pečenog mesa i drugih odvratnih scena.
I kad banu u kino da vas odvedu, jer ste prekršili Zakon o prevenciji kardiovaskularnih bolesti, po kojemu je zabranjeno nezdravo sjedenje duže od sat vremena, neće - pogađate - biti nikoga da se buni zbog toga. Kino će biti prazno.
Bit će možda kasno, ali imat ćete još uvijek dovoljno vremena da napišete svoju pjesmu. "Najprije su odveli pušače".
- zgembo_sa
#33 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Napravite vi objekte samo za pusace...JohnnyS wrote:Njemačka je prva zemlja koja je donijela taj diskriminatorski zakon, a čini mi se da je Njemačka prva zemlja u kojoj je taj zakon pao na Ustavnom sudu. Upravo ste vi nepušači ti koji terorizirate, jer vi idete nametati svoje stavove drugima. Jasno da imate pravo na svjež zrak, zdrav okoliš, bla, bla... Pa kad vas ima toliko puno, sigurno netko od vas ima neki poslovni prostor, pa bujrum, otvorite kafanu/disko klub/bilo koji ugostiteljski objekt samo za nepušače... Siguran sam da nikome od pušača nećete falit... Uživajte u svom svježem zraku, a nas pustite da se davimo.zgembo_sa wrote:Nije zabrana pusenja u ugostiteljskom objektu nikakva diskriminacija. Diskriminacija je to sto se svugdje dozvoljava da pusaci ugrozavaju zdravlje nepusacima. Vasa ljudska prava sezu samo do one granice kad pocinjete da ugrozavate prava drugoga.
Valjda je zdravlje veci prioritet od trovanja?! Ne kontam odakle ta tolika arogantnost kod pusaca. Eto kao vase pravo da trujete i sebe i sve oko sebe je prece od prava na zdravlje. Vas nepusac time sto ce vas zamoliti da ne pusite nece ugroziti vase zdravlje, ali cete vi kad zapalite u njegovom prisustvu ugroziti njegovo.
Nepusaci ne pozivaju ni na kakva razdvajanja, separacije itd. Jednostavno nece da im zdravlje bude ugrozeno i nece da smrde na cigare. Svi mozemo boraviti u istim objektima, druziti se i sl, ali bez ugrozavanja zdravlja drugome. Treba malo misliti i na druge, a ne samo na sebe.
- JohnnyS
#34 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Zdravlje veći prioritet od trovanja. OK... Truju nas ispušni plinovi iz automobila, hoćemo li zabranit cestovni promet? Motociklisti stradavaju deset puta više u prometu, hoćemo li zabranit motore? Truju nas dimnjaci tvornica, hoćemo li zabraniti industriju? Truje nas svakojaka prehrana, hoćemo li zabraniti sve osim povrća? Štei gledanje televizije, hoćemo li porušiti sve odašiljače? Završnice utakmica mogu biti stresne, hoćemo li zabranit nogomet?zgembo_sa wrote: Napravite vi objekte samo za pusace...
Valjda je zdravlje veci prioritet od trovanja?! Ne kontam odakle ta tolika arogantnost kod pusaca. Eto kao vase pravo da trujete i sebe i sve oko sebe je prece od prava na zdravlje. Vas nepusac time sto ce vas zamoliti da ne pusite nece ugroziti vase zdravlje, ali cete vi kad zapalite u njegovom prisustvu ugroziti njegovo.
Nepusaci ne pozivaju ni na kakva razdvajanja, separacije itd. Jednostavno nece da im zdravlje bude ugrozeno i nece da smrde na cigare. Svi mozemo boraviti u istim objektima, druziti se i sl, ali bez ugrozavanja zdravlja drugome. Treba malo misliti i na druge, a ne samo na sebe.
Inače, pokušalo se i to, da se naprave tzv. pušački klubovi, dakle da to budu kafići samo za pušače, ali svejedno je zabranjeno. Vrijeme zdravstvenog fašizma nam kuca na vrata. Stavite odmah sada meso u zamrzivače, ko zna hoćemo li ga smjeti jesti za par godina...
- Op3r4t0r
#35 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Ja bih predložio da bude crvena traka i da na ćelu morate nositi naljepnicu na kojoj piše TrovačJohnnyS wrote:U Italiji je jedno vrijeme bilo 50-50. Zakonski je bilo regulirano da je u pola ugostiteljskih objekata dozvoljeno pušenje, a u pola nije. To je najpravednije. A ne ovakve zabrane. Osim toga i statistike su pokazale da otkako su uvedeni ovi diskriminatorski zakoni (još samo fali da pušači budu zakonski obvezni nosit žutu traku na ruci...) u nijednoj od zemalja nije pala prodaja cigareta. Znači, puši se jednako...
- JohnnyS
#36 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Možda otrovani mozak bolje funkcionira...Op3r4t0r wrote:Ja bih predložio da bude crvena traka i da na ćelu morate nositi naljepnicu na kojoj piše TrovačJohnnyS wrote:U Italiji je jedno vrijeme bilo 50-50. Zakonski je bilo regulirano da je u pola ugostiteljskih objekata dozvoljeno pušenje, a u pola nije. To je najpravednije. A ne ovakve zabrane. Osim toga i statistike su pokazale da otkako su uvedeni ovi diskriminatorski zakoni (još samo fali da pušači budu zakonski obvezni nosit žutu traku na ruci...) u nijednoj od zemalja nije pala prodaja cigareta. Znači, puši se jednako...
http://hr.wikipedia.org/wiki/%C4%8Celo
- Erzsebet
#37 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Sve to zajedno ne truje kao pušenje. Kad uđem u kafanu, odmah se pomirim da odjeću moram baciti u mašinu kad se vratim kući i da će mi kosa smrditi na dim. Pa to dotle ide da čak i profesori puše dok predaju, na fakultetima ljudi u amfiteatrima puše, meni je na FPN-u znalo biti gore nego u Rock Teatru. I nikom ništa, jebo mene i moje zdravlje.JohnnyS wrote:Zdravlje veći prioritet od trovanja. OK... Truju nas ispušni plinovi iz automobila, hoćemo li zabranit cestovni promet? Motociklisti stradavaju deset puta više u prometu, hoćemo li zabranit motore? Truju nas dimnjaci tvornica, hoćemo li zabraniti industriju? Truje nas svakojaka prehrana, hoćemo li zabraniti sve osim povrća? Štei gledanje televizije, hoćemo li porušiti sve odašiljače? Završnice utakmica mogu biti stresne, hoćemo li zabranit nogomet?
Inače, pokušalo se i to, da se naprave tzv. pušački klubovi, dakle da to budu kafići samo za pušače, ali svejedno je zabranjeno. Vrijeme zdravstvenog fašizma nam kuca na vrata. Stavite odmah sada meso u zamrzivače, ko zna hoćemo li ga smjeti jesti za par godina...
- JohnnyS
#38 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Naravno, ovo je svakome normalnom van pameti, da se u javnim ustanovama puši. Ali kafić je PRIVATNI objekt. Sjećate se onih 25 tema o BBI centru i kako je većina zapela (i zgembo također) da privatnik ima pravo određivat kako će, i što, radit u svom prostoru. Pa ako privatnik želi dopustiti pušenje u svom objektu, onda on ima svako pravo, baš kao što vlasnik BBI centra ima pravo zabraniti alkohol u svom prostoru (iako jedna čaša od 2 dl crnog vina svaki dan višestruko smanjuje rizik od kardiovaskulrnih bolesti - znači BBI svjesno truje narod jer im uskraćuje prevenciju kardiovaskularnih oboljenja, da malo preokrenem argumenteErzsebet wrote:Sve to zajedno ne truje kao pušenje. Kad uđem u kafanu, odmah se pomirim da odjeću moram baciti u mašinu kad se vratim kući i da će mi kosa smrditi na dim. Pa to dotle ide da čak i profesori puše dok predaju, na fakultetima ljudi u amfiteatrima puše, meni je na FPN-u znalo biti gore nego u Rock Teatru. I nikom ništa, jebo mene i moje zdravlje.JohnnyS wrote:Zdravlje veći prioritet od trovanja. OK... Truju nas ispušni plinovi iz automobila, hoćemo li zabranit cestovni promet? Motociklisti stradavaju deset puta više u prometu, hoćemo li zabranit motore? Truju nas dimnjaci tvornica, hoćemo li zabraniti industriju? Truje nas svakojaka prehrana, hoćemo li zabraniti sve osim povrća? Štei gledanje televizije, hoćemo li porušiti sve odašiljače? Završnice utakmica mogu biti stresne, hoćemo li zabranit nogomet?
EDIT - Samo da podsjetim da sam ja bio među onima koji su se zalagali za pravo vlasnika BBI centra da u svom prostoru radi što god hoće (iako sam zakleti ljubitelj svinjetine), da me ne bi netko optužio za islamofobiju (ta se etiketa ponekad olako dijeli na ovom forumu) jer sam spomenuo BBI
- Erzsebet
#39 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Mislim da nije baš za poređenje, jer kako rekoh ranije, onda u privatnim objektima smijemo raditi šta god hoćemo, a ne smijemo prodavati tijelo, drogu i sl., i nećemo nikad smjeti.
Ja bih inače, sve živo legalizovao, i prostituciju, i travu, možda i neke druge droge čak, kao što je to u Holandiji slučaj, ali tamo se striktno zna šta je coffee shop, a šta je običan kafić. Legalna prostitucija nikoga ne ugrožava, a ako bi se kod nas moglo zaista lutrijom napraviti razgraničenje, to bi bilo super, ali mi to zvuči nevjerovatno za naše prostore. Sve dok je to nemoguće napraviti, ja stvarno ne vidim drugog izlaza od potpune zabrane.
Ipak, mislim da nije isto kad neko ne prodaje nešto i kad neko truje ostale. To bi bilo isto kad bi mene neko tjerao da jedem svinjetinu, ako želim kupiti išta drugo, jer ja nemam izbora sjediti u nepušačkoj kafani (osim onog preskupog Kluba knjige na Čaršiji).
Ja bih inače, sve živo legalizovao, i prostituciju, i travu, možda i neke druge droge čak, kao što je to u Holandiji slučaj, ali tamo se striktno zna šta je coffee shop, a šta je običan kafić. Legalna prostitucija nikoga ne ugrožava, a ako bi se kod nas moglo zaista lutrijom napraviti razgraničenje, to bi bilo super, ali mi to zvuči nevjerovatno za naše prostore. Sve dok je to nemoguće napraviti, ja stvarno ne vidim drugog izlaza od potpune zabrane.
Ipak, mislim da nije isto kad neko ne prodaje nešto i kad neko truje ostale. To bi bilo isto kad bi mene neko tjerao da jedem svinjetinu, ako želim kupiti išta drugo, jer ja nemam izbora sjediti u nepušačkoj kafani (osim onog preskupog Kluba knjige na Čaršiji).
- JohnnyS
#40 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Da, ali cigarete su legalno u prodaji. Što države ne zabrane skroz cigarete, kad im je toliko stalo do zdravlja građana? Dok su god duhan i cigarete legalni, svi ovakvi zakoni su diskriminatorski.Erzsebet wrote:Mislim da nije baš za poređenje, jer kako rekoh ranije, onda u privatnim objektima smijemo raditi šta god hoćemo, a ne smijemo prodavati tijelo, drogu i sl., i nećemo nikad smjeti.
- Erzsebet
#41 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Evo kako misle čitaoci Jutarnjeg lista, dakle u državi gdje sigurno ima isto pušača kao i kod nas.
Podržavate li zabranu pušenja u restoranima i kafićima?
# Da
70,32%
# Ne
29,68%
Ukupno glasova: 2251
Je li moguće kod nas napraviti ovoliki procenat?
Podržavate li zabranu pušenja u restoranima i kafićima?
# Da
70,32%
# Ne
29,68%
Ukupno glasova: 2251
Je li moguće kod nas napraviti ovoliki procenat?
- Erzsebet
#42 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Slažem se donekle, ali to je onda opet vrlo teško razgraničiti, jer bi se pod drogu moglo sprovesti barem pola vrsta lijekova i eto ti opet belaja. Vrlo bi teško bilo uništiti sav duhan na planeti, jer to ne mora uvijek biti cigara iz kutije, nego može biti i smotana na licu mjesta. Treba se ograničiti na moguća rješenja, a u ovom slučaju meni je jedini zdrav pušački prijedlog ova lutrija koju si spomenuo, i onda pola-pola i to je to.Da, ali cigarete su legalno u prodaji. Što države ne zabrane skroz cigarete, kad im je toliko stalo do zdravlja građana? Dok su god duhan i cigarete legalni, svi ovakvi zakoni su diskriminatorski.
-
zijancer
#43 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
ama cemu tolika frka
to se moze jednostavno rijesiti razdvojenim sis. ventilacije, pa svako u svoj cosak
zasto niko ne lupa glavu oko zagadenja zbog saobracaja
da li bi se vise ljudi oslonilo na gradski prevoz umjesto na vlastiti, da on savrseno funkcionise?
ja sam pristalica ideje o totalnoj zabrani saobracaja u starom gradu ( the pjesacka zona
), osim tramvaja naravski 
to se moze jednostavno rijesiti razdvojenim sis. ventilacije, pa svako u svoj cosak
zasto niko ne lupa glavu oko zagadenja zbog saobracaja
da li bi se vise ljudi oslonilo na gradski prevoz umjesto na vlastiti, da on savrseno funkcionise?
ja sam pristalica ideje o totalnoj zabrani saobracaja u starom gradu ( the pjesacka zona
- Op3r4t0r
- zgembo_sa
#45 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Sve sto si naveo ima svoje pozitivne strane, odredjene koristi za covjecanstvo, zbog kojih se tolerisu odredjena negativna dejstva koja ima na ljude.JohnnyS wrote:Zdravlje veći prioritet od trovanja. OK... Truju nas ispušni plinovi iz automobila, hoćemo li zabranit cestovni promet? Motociklisti stradavaju deset puta više u prometu, hoćemo li zabranit motore? Truju nas dimnjaci tvornica, hoćemo li zabraniti industriju? Truje nas svakojaka prehrana, hoćemo li zabraniti sve osim povrća? Štei gledanje televizije, hoćemo li porušiti sve odašiljače? Završnice utakmica mogu biti stresne, hoćemo li zabranit nogomet?zgembo_sa wrote: Napravite vi objekte samo za pusace...
Automobili - bez njih ne bi nikad postigli ekonomski razvoj kakav smo postigli, ljudi, robe i informacije bi daleko duze putovale nego sto putuju.
Motociklisti stradavaju uglavnom sami, zbog prirode tog prevoznog sredstva, odnosno manjeg nivoa zastite vozaca nego sto je to slucaj kod drugih prevoznih sredstava tipa automobil.
Dimnjaci tvornica nas zaista truju, ali tvornice proizvode proizvode korisne za covjecanstvo. Bez tvornica mnoge stvari koje danas uzimamo zdravo za gotovo ne bi postojale. Postoje nacini da se smanji emisija stetnih gasova pomocu raznih filtera i sl.
Truje nas razna prehrana, pa i povrce. Ali ti sam biras hoces li kupiti ono sto te truje ili ne. To sto jedes hranu koja nije zdrava nece ugroziti onoga koji sjedi pored tebe i jede recimo neku salatu.
Gledanje televizije ne steti nikome direktno. Mozes govoriti samo o indirektnim stetama uzrokovanim recimo manjkom fizicke aktivnosti, sto je opet do tebe i u svakom slucaju ne ugrozava nikoga drugog, tvoj vlastiti izbor. Naravno da necemo rusiti predajnike, televizija je promijenila ovaj svijet iz temelja, omogucila nam je da se informacije sire daleko brze i kvalitetnije nego ranije.
Zavrsnice utakmica mogu biti napete, nekome mozda i stresne, ali to je sport, naravno da te ne ugrozava direktno ni u kom slucaju, ljudi gledaju utakmice bas zbog tog uzbudjenja jer to zele u zivotu. U svakom slucaju to gledaju ljudi koji zele da gledaju i pri tome nikoga ne ugrozavaju time.
E sad ti meni reci kakve veze sa ovim gore pobrojanim ima jedan porok koji unistava tvoje vlastito zdravlje i zdravlje ljudi oko tebe? Ti kad pusis samo mislis na sebe i svoj ceif, ne interesuje te sto pored tebe sjedi neko ko ne zeli da unistava svoje zdravlje na taj nacin, ali mu ne ostavljas izbora. OK, moze izaci, ali mozes i ti. Ako cemo posteno, pravednije je da ti izadjes i ispusis cigaru jer se time stiti zdravlje svih, pa i tebe. Zdravlje stanovnistva je zajednicki interes i iznad je interesa necijeg privatnog ceifa.
Naravno ti u svom domu ili na otvorenom slobodno pusi...
- zgembo_sa
#46 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Mislim da ti analogija nije u redu. Evo zasto. BBI ti samo ne nudi u ponudi alkohol i svinjetinu, dakle nema nametanja bilo cega. Dok ti u tom kaficu ipak namecu stetni duhanski dim, koji ces htio ne htio udisati. Valjda se svi slazemo da je duhan stetan za zdravlje. Ako je tako, onda se jednostavno treba voditi opstim interesom i ne dozvoliti da ti neko namece trovanje.JohnnyS wrote:Naravno, ovo je svakome normalnom van pameti, da se u javnim ustanovama puši. Ali kafić je PRIVATNI objekt. Sjećate se onih 25 tema o BBI centru i kako je većina zapela (i zgembo također) da privatnik ima pravo određivat kako će, i što, radit u svom prostoru. Pa ako privatnik želi dopustiti pušenje u svom objektu, onda on ima svako pravo, baš kao što vlasnik BBI centra ima pravo zabraniti alkohol u svom prostoru (iako jedna čaša od 2 dl crnog vina svaki dan višestruko smanjuje rizik od kardiovaskulrnih bolesti - znači BBI svjesno truje narod jer im uskraćuje prevenciju kardiovaskularnih oboljenja, da malo preokrenem argumenteErzsebet wrote:Sve to zajedno ne truje kao pušenje. Kad uđem u kafanu, odmah se pomirim da odjeću moram baciti u mašinu kad se vratim kući i da će mi kosa smrditi na dim. Pa to dotle ide da čak i profesori puše dok predaju, na fakultetima ljudi u amfiteatrima puše, meni je na FPN-u znalo biti gore nego u Rock Teatru. I nikom ništa, jebo mene i moje zdravlje.JohnnyS wrote:Zdravlje veći prioritet od trovanja. OK... Truju nas ispušni plinovi iz automobila, hoćemo li zabranit cestovni promet? Motociklisti stradavaju deset puta više u prometu, hoćemo li zabranit motore? Truju nas dimnjaci tvornica, hoćemo li zabraniti industriju? Truje nas svakojaka prehrana, hoćemo li zabraniti sve osim povrća? Štei gledanje televizije, hoćemo li porušiti sve odašiljače? Završnice utakmica mogu biti stresne, hoćemo li zabranit nogomet?
Inače, pokušalo se i to, da se naprave tzv. pušački klubovi, dakle da to budu kafići samo za pušače, ali svejedno je zabranjeno. Vrijeme zdravstvenog fašizma nam kuca na vrata. Stavite odmah sada meso u zamrzivače, ko zna hoćemo li ga smjeti jesti za par godina...)
EDIT - Samo da podsjetim da sam ja bio među onima koji su se zalagali za pravo vlasnika BBI centra da u svom prostoru radi što god hoće (iako sam zakleti ljubitelj svinjetine), da me ne bi netko optužio za islamofobiju (ta se etiketa ponekad olako dijeli na ovom forumu) jer sam spomenuo BBI
- zgembo_sa
#47 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
To sa ventilacijom kod nas ne bi nikad zazivjelo u praksi, to je i tebi jasno valjda...zijancer wrote:ama cemu tolika frka
zasto niko ne lupa glavu oko zagadenja zbog saobracaja![]()
da li bi se vise ljudi oslonilo na gradski prevoz umjesto na vlastiti, da on savrseno funkcionise?![]()
ja sam pristalica ideje o totalnoj zabrani saobracaja u starom gradu ( the pjesacka zona), osim tramvaja naravski
P.S. slazem se sa posljednjim prijedlogom, s tim da bi ga ja prosirio na cijelu centralnu zonu, recimo od Vijecnice do Skenderije.
- madner
#48 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
Najsmjesnije je sto nepusaci ne pune objekte koje imaju odvojene prostorije.
Zabrana pusenja bi trebala i morala biti odluka vlasnika kafica, s tim sto bi bilo upozorenje: Pusacka zona, udjite na sopstvenu odgovornost i to je to.
Zabrana pusenja bi trebala i morala biti odluka vlasnika kafica, s tim sto bi bilo upozorenje: Pusacka zona, udjite na sopstvenu odgovornost i to je to.
- van Basten
#49 Re: donijeti zakon o zabrani pusenja na javnim mjestima!?
baš neku noć odgledah Penn&Teller na OBn sa osvrtom na psaivno pušenje i zabrane pušenja koje su proizašle iz "dokaza" o većoj smrtnosti usljed izloženosti duhanskom dimu. Svi argumenti o tim nekim dokazima su vrlo lahko pobijeni, a opet antipušači su u ofanzivi progona cigareta iz svih sfera života. E sada, sasvim drugi argument je "to meni smrdi, guši me...", i to nema veze sa nekakvim ozbiljnim medicinskim istraživanjima. Smrdi meni Fahrenheit, pa da uvedemo zabranu korištenja tog mirisa?
btw, ne pušim već više od godine dana, ako je to bitno za diskusiju.
btw, ne pušim već više od godine dana, ako je to bitno za diskusiju.
- Luke Perry