Svinjska gripa
Moderator: anex
- pustopoljina
#26 Re: Svinjska gripa
a mos' misliti...ja,kao zena,muslimanka da krepam od svinjske gripe...(ne barci mis-to ti je najveci prenosilac zaraze,rukavice navuci,pa za komp.sjedni...)
mozda sam postala alergicna na ovaj neki polen...sinusi me ubise,glava puca i cudan neki kasalj...
mozda sam postala alergicna na ovaj neki polen...sinusi me ubise,glava puca i cudan neki kasalj...
Last edited by pustopoljina on 27/04/2009 12:57, edited 1 time in total.
- arzuhal
#27 Re: Svinjska gripa
A skoro je neka naša tv dala film sa temom svinjske gripe. I baš sve kreće tamo negdje iz Latinske Amerike do USA, sa osvrtom na 1918. i to što je gore negdje, na sjeveru, nake Ruse povaljala...Ne brinite, ljudi u filmu su skontali lijek, izolirali virus, našli vakcinu i sve je bilo ok...Ameri čuda prave: našli su virus u lešu Rusa koji krepucnuo prije 100 godina..
-
almin-78
#28 Re: Svinjska gripa
pustopoljina,nisi jedina..i ja sam prehladjen,nadam se da nisam fasovao svinjsku gripu..zamisli blama,,boluje od svinjske gripe
pa ti dokazi nasim seljacima da se to ne prenosi preko mesa vec preko ljudi
pa ti dokazi nasim seljacima da se to ne prenosi preko mesa vec preko ljudi
-
Tisina
#29 Re: Svinjska gripa
Najčešća pitanja o svinjskoj gripi
Ponedjeljak, 27 April 2009
• Što je svinjska gripa?
- Riječ je o zaraznoj bolesti dišnih puteva koja pogađa svinje, ali je rijetko fatalna. Izaziva je virus gripe tipa A.
• Mogu li ljudi oboljeti od svinjske gripe?
- Povremeno i sporadično virus svinjske gripe prijeđe na ljude koji su s njima u kontaktu. Primjerice, 1976. godine svinjska je gripa usmrtila jednu osobu u New Jerseyu.
• Zašto je novi oblik svinjske gripe tako opasan?
- Bolest prouzročuje nova verzija virusa H1N1 (virusa tipa A) koji dosad nikad nije zabilježen. Virus je neobičan hibrid između virusa svinjske, ptičje i ljudske gripe. Nadalje, novi oblik se širi međuljudskim kontaktom.
• Smije li se jesti svinjetina?
- Smije, samo ja važno da je dobro skuhana. Temperatura od 70 Celzijevih stupnjeva sasvim sigurno će ubiti virus.
• Što je s cjepivom i lijekovima?
- Stručnjaci preporučuju Tamiflu i Relenzu, dva antivirusna lijeka koji se obično koriste kod gripe. Nije poznato mogu li postojeća cjepiva protiv gripe biti učinkovita.
• Može li izbiti pandemija gripe?
- Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na tu mogućnost.
jutarnji.hr
Ponedjeljak, 27 April 2009
• Što je svinjska gripa?
- Riječ je o zaraznoj bolesti dišnih puteva koja pogađa svinje, ali je rijetko fatalna. Izaziva je virus gripe tipa A.
• Mogu li ljudi oboljeti od svinjske gripe?
- Povremeno i sporadično virus svinjske gripe prijeđe na ljude koji su s njima u kontaktu. Primjerice, 1976. godine svinjska je gripa usmrtila jednu osobu u New Jerseyu.
• Zašto je novi oblik svinjske gripe tako opasan?
- Bolest prouzročuje nova verzija virusa H1N1 (virusa tipa A) koji dosad nikad nije zabilježen. Virus je neobičan hibrid između virusa svinjske, ptičje i ljudske gripe. Nadalje, novi oblik se širi međuljudskim kontaktom.
• Smije li se jesti svinjetina?
- Smije, samo ja važno da je dobro skuhana. Temperatura od 70 Celzijevih stupnjeva sasvim sigurno će ubiti virus.
• Što je s cjepivom i lijekovima?
- Stručnjaci preporučuju Tamiflu i Relenzu, dva antivirusna lijeka koji se obično koriste kod gripe. Nije poznato mogu li postojeća cjepiva protiv gripe biti učinkovita.
• Može li izbiti pandemija gripe?
- Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na tu mogućnost.
jutarnji.hr
- pustopoljina
#30 Re: Svinjska gripa
ako umremo,blam ce biti nevazna kategorija
ON zna da ni haribo medvjedice ne jedem.
p.s. tisina,svaka cast jutarnjem...ali ja ne znam za virus koji ugiba na 70°celzijusevih...nije to trakavica...
p.s. tisina,svaka cast jutarnjem...ali ja ne znam za virus koji ugiba na 70°celzijusevih...nije to trakavica...
-
Tisina
#31 Re: Svinjska gripa
Malo se može učiniti kada se bilo koja vrsta gripe već počela širiti, no iznenađujuće je učinkovito često pranje ruku.
'Stavite ruku na usta kada kišete ili kašljete te redovito i često perite ruke', savjetuje dr. Richard Besser, direktor CDC-a. Za pranje se mogu se koristiti i gelovi te pjene na bazi alkohola.
Druga je 'taktika' socijalno distanciranje, dakle, izbjegavanje većih skupina ljudi i osoba za koje znamo da su zaražene, podsjeća dr. Besser.
Nošenje zaštitne maske svakako je djelotvorno, a u Meksiku trenutno policija ovakve maske dijeli prolaznicima.
U epidemiji svinjska gripe koja je pogodila Meksiko, do nedjelje ujutro je umrla 81 osoba, dok je preko 1300 zaraženo. Procjenjuje se da je osam zaraženih osoba iz Meksika ušlo u SAD.
'Stavite ruku na usta kada kišete ili kašljete te redovito i često perite ruke', savjetuje dr. Richard Besser, direktor CDC-a. Za pranje se mogu se koristiti i gelovi te pjene na bazi alkohola.
Druga je 'taktika' socijalno distanciranje, dakle, izbjegavanje većih skupina ljudi i osoba za koje znamo da su zaražene, podsjeća dr. Besser.
Nošenje zaštitne maske svakako je djelotvorno, a u Meksiku trenutno policija ovakve maske dijeli prolaznicima.
U epidemiji svinjska gripe koja je pogodila Meksiko, do nedjelje ujutro je umrla 81 osoba, dok je preko 1300 zaraženo. Procjenjuje se da je osam zaraženih osoba iz Meksika ušlo u SAD.
-
Tisina
#32 Re: Svinjska gripa
Sjedinjene Države proglasile su izvanredno stanje u sektoru javnog zdravstva zbog izbijanja svinjske gripe. Ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano izjavila je danas da će ova mjera omogućiti vlastima da odobre fondove za borbu protiv gripe i stave na raspolaganje anti-virusne lijekove. Američki direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Richard Besser izjavio je da je dosad zabilježeno 20 slučajeva svinjske gripe u pet saveznih država. Takođe, deset studenata na Novom Zelandu je zaraženo gripom, nakon što su u Meksiku boravili radi učenja jezika. Sumnja se na neke slučajeve u Francuskoj, Izraelu, Španiji, ali još nisu potvrđeni.
Utješna vijest je da se kod znatnog broja zaraženih virusom, bolest nije razvila, te su pušteni kućama. Međutim, brojka od 81 preminulu osobu u Meksiku veoma zabrinjava.
U je prisutna velika uznemirenost. Svuda se mogu vidjeti ljudi sa zaštitinim maskama preko usta. Ministar zdravlja Jose Angel Cordova (Hoze Angel Kordova) tvrdi da je epidemija pod kontrolom, ali istovremeno upozorava. "Najviše slučajeva smo zabilježili u glavnom gradu i okolini. Zbog toga će iz mjera predostrožnosti biti zatvorene sve škole, obdaništa i univerziteti u gradu Meksiku."
U podzemnoj željeznici se besplatno dijele zaštitne maske. Zatvoreni su i muzeji, biblioteke i pozorišta. Restorani i kina imaju vrlo malo posjetilaca. Sve kulturne manifestacije su otkazane. Meksikanci radije ostaju u svojim kućama.
Ministar Cordova ne štedi na savjetima: "Ne približavajte osobama koji imaju oboljenja respiratornih organa. Često perite ruke. Prilikom pozdravljanja nemojte se rukovati, niti razmjenjivati poljupce u obraz. Ne dijelite ni s kim namirnice ili tanjir. Stalno zračite prostorije u kojima boravite, čistite redovno kvake na vratima, rukohvate na stepenicama, igračke, telefone i druge predmete koje dodiruje niz osoba!"
Liste za vakcinaciju protiv gripe su postale vrlo duge. Već vlada nestašica vakcina. Prednost imaju radnici zdravstvenih ustanova. Lijekova za one koji su već oboljeli za sada ima dovoljno. U rezervi se nalazi milion injekcija, do sada je oboljelo preko 1300 ljudi.
U dalekoj Ženevi se na sjednici u sjedištu Svjetske zdravstvene organizacije raspravljalo o mjerama koje bi sprječile da se virus proširi u cijelom svijetu, koje bi spriječile pandemiju. . Oformljen je krizni štab. Za sada ne postoje razlozi da se Meksiko na bilo koji način izoluje. Još uvijek nije izdata naredba o zabrani putovanja u tu zemlju.
Međutim, gripa se proširila svijetom.
Virus je očito mutirao i sada se, osim sa svinja, prenosi i sa čovjeka na čovjeka. Uznemiruje činjenica da se virus očito ne širi samo sa svinja na ljude, nego i sa čovjeka na čovjeka. To su ustanovili naučnici u SAD. Novi virus se najvjerovatnije prvo pojavio u Kaliforniji i Teksasu, odakle se mogao proširiti i na Meksiko. Ovaj mutirani virus očito ima genetski kod koji se sastoji od mješavine ljudskih, svinjskih i ptičijih virusa.
Oni koji se zaraze prvo imaju visoku temperaturu, žale se na glavobolju, otežano disanje, bol u očima i ekstremni osjećaj umora. Na veliko iznenađenje većina oboljelih su mlađi ljudi, obično su na ove vrste infekcije najosjetljiviji starci i djeca.
Svake godine u svijetu od gripe umire oko 500.000 ljudi. Dvije posljednje pandemije (zaraze svjetskih razmjera) gripe su zabilježene 1957. i 1968. godine. U te dvije pandemije je umrlo oko tri miliona ljudi. Izbijanje svinjske gripe u Sjevernoj Americi je još uvijek daleko od toga da se nazove epidemijom tih razmjera, ali je sigurno da strah da bi se to moglo desiti postaje sve veći.
Utješna vijest je da se kod znatnog broja zaraženih virusom, bolest nije razvila, te su pušteni kućama. Međutim, brojka od 81 preminulu osobu u Meksiku veoma zabrinjava.
U je prisutna velika uznemirenost. Svuda se mogu vidjeti ljudi sa zaštitinim maskama preko usta. Ministar zdravlja Jose Angel Cordova (Hoze Angel Kordova) tvrdi da je epidemija pod kontrolom, ali istovremeno upozorava. "Najviše slučajeva smo zabilježili u glavnom gradu i okolini. Zbog toga će iz mjera predostrožnosti biti zatvorene sve škole, obdaništa i univerziteti u gradu Meksiku."
U podzemnoj željeznici se besplatno dijele zaštitne maske. Zatvoreni su i muzeji, biblioteke i pozorišta. Restorani i kina imaju vrlo malo posjetilaca. Sve kulturne manifestacije su otkazane. Meksikanci radije ostaju u svojim kućama.
Ministar Cordova ne štedi na savjetima: "Ne približavajte osobama koji imaju oboljenja respiratornih organa. Često perite ruke. Prilikom pozdravljanja nemojte se rukovati, niti razmjenjivati poljupce u obraz. Ne dijelite ni s kim namirnice ili tanjir. Stalno zračite prostorije u kojima boravite, čistite redovno kvake na vratima, rukohvate na stepenicama, igračke, telefone i druge predmete koje dodiruje niz osoba!"
Liste za vakcinaciju protiv gripe su postale vrlo duge. Već vlada nestašica vakcina. Prednost imaju radnici zdravstvenih ustanova. Lijekova za one koji su već oboljeli za sada ima dovoljno. U rezervi se nalazi milion injekcija, do sada je oboljelo preko 1300 ljudi.
U dalekoj Ženevi se na sjednici u sjedištu Svjetske zdravstvene organizacije raspravljalo o mjerama koje bi sprječile da se virus proširi u cijelom svijetu, koje bi spriječile pandemiju. . Oformljen je krizni štab. Za sada ne postoje razlozi da se Meksiko na bilo koji način izoluje. Još uvijek nije izdata naredba o zabrani putovanja u tu zemlju.
Međutim, gripa se proširila svijetom.
Virus je očito mutirao i sada se, osim sa svinja, prenosi i sa čovjeka na čovjeka. Uznemiruje činjenica da se virus očito ne širi samo sa svinja na ljude, nego i sa čovjeka na čovjeka. To su ustanovili naučnici u SAD. Novi virus se najvjerovatnije prvo pojavio u Kaliforniji i Teksasu, odakle se mogao proširiti i na Meksiko. Ovaj mutirani virus očito ima genetski kod koji se sastoji od mješavine ljudskih, svinjskih i ptičijih virusa.
Oni koji se zaraze prvo imaju visoku temperaturu, žale se na glavobolju, otežano disanje, bol u očima i ekstremni osjećaj umora. Na veliko iznenađenje većina oboljelih su mlađi ljudi, obično su na ove vrste infekcije najosjetljiviji starci i djeca.
Svake godine u svijetu od gripe umire oko 500.000 ljudi. Dvije posljednje pandemije (zaraze svjetskih razmjera) gripe su zabilježene 1957. i 1968. godine. U te dvije pandemije je umrlo oko tri miliona ljudi. Izbijanje svinjske gripe u Sjevernoj Americi je još uvijek daleko od toga da se nazove epidemijom tih razmjera, ali je sigurno da strah da bi se to moglo desiti postaje sve veći.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#33 Re: Svinjska gripa
Svinjska gripa
BiH bez konkretnih mjera protiv širenja virusa
Nakon što su u Meksiku od posljedica novog virusa svinjske gripe umrle 103 osobe, a bolest se počela širiti brzinom svjetlosti, u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji nadležne vlasti su postrožile mjere kontrole putnika na aerodromima.
I dok se u zemljama u okolini uvode mjere pripravnosti najvećeg stepena, vlasti u Bosni i Hercegovini još nisu poduzele nikakve konkretne mjere niti su se zvanično obratili javnosti povom širenja smrtnosnog virusa.
Kako su nam potvrdili na Međunarodnom aerodomu Sarajevo, oštrije kontrole se u ovakvim slučajevima provode na preporuku nadležne federalne sanitarne inspekcije, koja do sad još nije dala nikakva uputstva o novim mjerama opreznosti i kontroli putnika.
U Hrvatskoj se oglasio ministar zdravstva Darko Milinović koji je građanima poručio da nema mjesta panici, dok su nadležni u federalnom ministarstvu zdravstva naše zemlje kazali da će 'zauzeti određeni stav' .
Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na moguću pandemiju, te preporučila svim zemljama svijeta da intenziviraju nadzor nad svim neuobičajenim slučajevima bolesti koji podsjeća na gripu ili težu upalu pluća.
(Sarajevo-x.com)
Pa jel treba neko da se zarazi da bi ovi djabahljebaroši pokrenuli gujce il cekaju iza praznika poslije rostilja....
gledajte CNN tamo je alarmantno !!!!!!
BiH bez konkretnih mjera protiv širenja virusa
Nakon što su u Meksiku od posljedica novog virusa svinjske gripe umrle 103 osobe, a bolest se počela širiti brzinom svjetlosti, u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji nadležne vlasti su postrožile mjere kontrole putnika na aerodromima.
I dok se u zemljama u okolini uvode mjere pripravnosti najvećeg stepena, vlasti u Bosni i Hercegovini još nisu poduzele nikakve konkretne mjere niti su se zvanično obratili javnosti povom širenja smrtnosnog virusa.
Kako su nam potvrdili na Međunarodnom aerodomu Sarajevo, oštrije kontrole se u ovakvim slučajevima provode na preporuku nadležne federalne sanitarne inspekcije, koja do sad još nije dala nikakva uputstva o novim mjerama opreznosti i kontroli putnika.
U Hrvatskoj se oglasio ministar zdravstva Darko Milinović koji je građanima poručio da nema mjesta panici, dok su nadležni u federalnom ministarstvu zdravstva naše zemlje kazali da će 'zauzeti određeni stav' .
Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na moguću pandemiju, te preporučila svim zemljama svijeta da intenziviraju nadzor nad svim neuobičajenim slučajevima bolesti koji podsjeća na gripu ili težu upalu pluća.
(Sarajevo-x.com)
Pa jel treba neko da se zarazi da bi ovi djabahljebaroši pokrenuli gujce il cekaju iza praznika poslije rostilja....
-
♥ Julianna ♥
#34 Re: Svinjska gripa
Od sad ručam samo u BBI-ju! 
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#35 Re: Svinjska gripa
♥ Julianna ♥ wrote:Od sad ručam samo u BBI-ju!
e moja julianna da je to samo do nejedenja svinjetine ,pola BiH bi bilo sigurno al ljudi koji su u dodiru sa svinjama i zaraze se ,prenjet ce gripu na drugog covjeka ,koliko sam ja shvatio ova se gripa prenosi fizickim kontaktom.....tako da ni BBI ni bjezanje u Arapske zemlje ne pomaze.
-
♥ Julianna ♥
#37 Re: Svinjska gripa
E neću se više ni s kim ni družiti, samo virtualno!pici wrote:♥ Julianna ♥ wrote:Od sad ručam samo u BBI-ju!
e moja julianna da je to samo do nejedenja svinjetine ,pola BiH bi bilo sigurno al ljudi koji su u dodiru sa svinjama i zaraze se ,prenjet ce gripu na drugog covjeka ,koliko sam ja shvatio ova se gripa prenosi fizickim kontaktom.....tako da ni BBI ni bjezanje u Arapske zemlje ne pomaze.
Šalu na stranu, zabrinula sam se kad viđoh ovaj rapidan rast cifre umrlih
- arzuhal
#38 Re: Svinjska gripa
Kažu da je politika BBI, sa zabranom svinjetine i alkohola, mimo svijeta...Što bi onda i za virus mi ostali u zapećku i mimo naprednih zemalja..dajte nam taj virus da bar nešto ne čekamo dugo...Racoon city 
- Kraljica_Suza
#39 Re: Svinjska gripa
To kad je ona meksikanka otisla za momkom u ameriku a bila zarazena, pa potraga za njom...dobar film, odgledala sam gaarzuhal wrote:A skoro je neka naša tv dala film sa temom svinjske gripe. I baš sve kreće tamo negdje iz Latinske Amerike do USA, sa osvrtom na 1918. i to što je gore negdje, na sjeveru, nake Ruse povaljala...Ne brinite, ljudi u filmu su skontali lijek, izolirali virus, našli vakcinu i sve je bilo ok...Ameri čuda prave: našli su virus u lešu Rusa koji krepucnuo prije 100 godina..
Helem, sad u americi je najbolji posao prodaja maski za zastitu
- arzuhal
#40 Re: Svinjska gripa
Jes to je taj...lijepa meksikanka, bilo mi žao da umre...Kraljica_Suza wrote:To kad je ona meksikanka otisla za momkom u ameriku a bila zarazena, pa potraga za njom...dobar film, odgledala sam gaarzuhal wrote:A skoro je neka naša tv dala film sa temom svinjske gripe. I baš sve kreće tamo negdje iz Latinske Amerike do USA, sa osvrtom na 1918. i to što je gore negdje, na sjeveru, nake Ruse povaljala...Ne brinite, ljudi u filmu su skontali lijek, izolirali virus, našli vakcinu i sve je bilo ok...Ameri čuda prave: našli su virus u lešu Rusa koji krepucnuo prije 100 godina..![]()
Helem, sad u americi je najbolji posao prodaja maski za zastitu
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#41 Re: Svinjska gripa
u americi samo čekaju neke senzacije
kad već ne čitaju vole gledati filmove a ništa iz njih nikad nisu naučili ...
kad već ne čitaju vole gledati filmove a ništa iz njih nikad nisu naučili ...
- zalizani
#42 Re: Svinjska gripa
Nije shuplja fakat,imam gripu.Sinoc prvi simptomi,evo nakljukao sam se antibiotika,al˙ me strah otici u bolnicu.Samo da nije svinjska

- arzuhal
#43 Re: Svinjska gripa
Imaš na sajmu knjige kupit knjižicu "Kako biti sretan u 28 koraka"zalizani wrote:Nije shuplja fakat,imam gripu.Sinoc prvi simptomi,evo nakljukao sam se antibiotika,al˙ me strah otici u bolnicu.Samo da nije svinjska![]()
- pustopoljina
#44 Re: Svinjska gripa
a de mi,@zalizani,samo objasni logiku u IMATI gripu,i uzimati ANTIBIOTIKE???
kako mozes motikom zakucati ekser???
na kraju imate kandidu,proljev,probava u helac otisla...a gripa prosla sama od sebe...pa de barem procitajte taj papiric u kutijici antibiotika

na kraju imate kandidu,proljev,probava u helac otisla...a gripa prosla sama od sebe...pa de barem procitajte taj papiric u kutijici antibiotika
- arzuhal
#45 Re: Svinjska gripa
pustopoljina wrote:a de mi,@zalizani,samo objasni logiku u IMATI gripu,i uzimati ANTIBIOTIKE???
na kraju imate kandidu,proljev,probava u helac otisla...a gripa prosla sama od sebe...pa de barem procitajte taj papiric u kutijici antibiotika![]()
![]()
Ama naš narod odma fata za ampicilin
To je virusna podvala bakterijama, u borbi za prevlast.
- zalizani
#46 Re: Svinjska gripa
Prvo;gripa koju ja imam dolazi od upale grla.Drugo;ovo je jedini nacin,na koji moj organizam uspjesno "tjera" klicu.Imuni sistem mi je karanana,i znam metode kojim se uspjesno "borim" protiv all kind of viruses.pustopoljina wrote:a de mi,@zalizani,samo objasni logiku u IMATI gripu,i uzimati ANTIBIOTIKE???
na kraju imate kandidu,proljev,probava u helac otisla...a gripa prosla sama od sebe...pa de barem procitajte taj papiric u kutijici antibiotika![]()
![]()
I nikad nisam imao nus efekte od antibiotika,jer sam radio bris grla,i znam sta pomaze tj. ljekari su ustanovili sta me lijeci.
- sheilak
#47 Re: Svinjska gripa
E, de ti nama sada fino reci gdje si - da te izoliramozalizani wrote:Nije shuplja fakat,imam gripu.Sinoc prvi simptomi,evo nakljukao sam se antibiotika,al˙ me strah otici u bolnicu.Samo da nije svinjska![]()
P.S probaj uzeti propolis kapi, meni su pomogle. Takodjer, prijatelju mi je pomoglo toplo pivo
- ljubav_aha
#48 Re: Svinjska gripa
postoje svinjska,pticija,pseca i konjska gripe
svinjska se prvi put pojavila u SAD u obliku pandemije 1976 godine
svinjska se prvi put pojavila u SAD u obliku pandemije 1976 godine
- zalizani
#49 Re: Svinjska gripa
Izolacija aktivirana,ne brinite sesheilak wrote:E, de ti nama sada fino reci gdje si - da te izoliramozalizani wrote:Nije shuplja fakat,imam gripu.Sinoc prvi simptomi,evo nakljukao sam se antibiotika,al˙ me strah otici u bolnicu.Samo da nije svinjska![]()
![]()
P.S probaj uzeti propolis kapi, meni su pomogle. Takodjer, prijatelju mi je pomoglo toplo pivoZnam da zvuci cudno, ali djeluje.
Hvala puno.
-
sa2101
#50 Re: Svinjska gripa
potvrdjen prvi slucaj svinjske gripe u Evropi, tacnije u spaniji. vise od stotinu umrlih u meksiku.