elektroprivreda-novi ugovori.......
Moderator: anex
-
Stihy
#26 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......
Ma nadjes kakog elektricara da ti na glavnu fazu doda kakvu folushku da smanjis vrsno opterecenje...
-
Vertigo
#27 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......
Nisam pratio linkove na dokumenta, ali vec znam o cemu se radi.
VELIKA pljacka privrede od strane EP napravljena je na isti nacin od rata pa do sada. A evo i kako...
svi korisnici poslovnih prostora i proizvodnih pogona morali su prijaviti instalisanu snagu prilikom zapocinjanja biznisa i to su platili, koliko se sjecam oko 150KM po kw. Ljudi su uglavnom prijavljivali 2-3kw.
e onda je 2000. zafalilo para EP i oni su svima poslali nove obracune i tu je caka !
ako vi trosite prosjecno dnevno 36kw, instalisana snaga bi trebala biti 36kw/24 sata = 1.5kw, ali neeeeeee..
EP racuna 36kw/8 sati (valjda smatraji da je toliko radno vrijeme) i onda racunaju da je inst. snaga 4.5kw ???
i tako su poslali na hiljade novih obracuna, a mali privrednici, bas i ne poznaju ovu vrstu matematike.
ako se neko sjeca priloga sa dnevnika o tome kako ljudi zatvaraju pogone zbog ovoga.
ali to nije sve, jer se radi, uglavnom o prijeratnim mjernim mjestima za koje je nekada vec bilo placeno isto !!!
garant hoce opet isto, ali sa gradanstvom, medutim
SVE JE TO VEC PLACENO PRILIKOM IZGRADNJE I USELJENJA ZGRADA I KUCA
VELIKA pljacka privrede od strane EP napravljena je na isti nacin od rata pa do sada. A evo i kako...
svi korisnici poslovnih prostora i proizvodnih pogona morali su prijaviti instalisanu snagu prilikom zapocinjanja biznisa i to su platili, koliko se sjecam oko 150KM po kw. Ljudi su uglavnom prijavljivali 2-3kw.
e onda je 2000. zafalilo para EP i oni su svima poslali nove obracune i tu je caka !
ako vi trosite prosjecno dnevno 36kw, instalisana snaga bi trebala biti 36kw/24 sata = 1.5kw, ali neeeeeee..
EP racuna 36kw/8 sati (valjda smatraji da je toliko radno vrijeme) i onda racunaju da je inst. snaga 4.5kw ???
i tako su poslali na hiljade novih obracuna, a mali privrednici, bas i ne poznaju ovu vrstu matematike.
ako se neko sjeca priloga sa dnevnika o tome kako ljudi zatvaraju pogone zbog ovoga.
ali to nije sve, jer se radi, uglavnom o prijeratnim mjernim mjestima za koje je nekada vec bilo placeno isto !!!
garant hoce opet isto, ali sa gradanstvom, medutim
SVE JE TO VEC PLACENO PRILIKOM IZGRADNJE I USELJENJA ZGRADA I KUCA
-
nelo
#28 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......
@vertigo
ovo što si naveo je upravo dijelom ono na šta i meni miriše...poslovni korisnici su plaćali saglasnosti i po 10000km da uvedu struju, na ime vrše snage odnosno instalisanih kapaciteta, a koji im nikad neće ni trebati (većinom).
privatnim niko nije nikad ništa ograničavao, osim što brojila za monofaznu imaju ograničenja na 7kw, a 3-faznu 23kw (koliko ovo EP može kontrolisat ne bih ulazio). definitivno za ovo treba ugradit nova brojila, koja će ovo pratit ali ne znam jesu li spremni investirat u ovo. znam da je bio i takav pokušaj, ali ta brojila su se pokazala lošim pa je to propalo.
Ovo je zeznuto riješiti ali ako riješe EP će imati informaciju koliko struje može prodati vani jer vani je skuplje nego ovde.možda se trenutno to ne čini isplativim jer je MW trenutno cca 40 Eur, a ljetos je bio preko 100 Eur (možda će biti opet nakon ovog belaja od recesije).
Helam,
druga mogućnost je da ovim putem pokušavaju iščistiti neke svoje baze podataka, doći do stvarnih korisnika (dosta se vodi na umrlim licima i sl) i uvesti red u ovu oblast.
U ovo drugo je lakše vjerovat, ali vrijeme će pokazat šta je iza ovoga....
ovo što si naveo je upravo dijelom ono na šta i meni miriše...poslovni korisnici su plaćali saglasnosti i po 10000km da uvedu struju, na ime vrše snage odnosno instalisanih kapaciteta, a koji im nikad neće ni trebati (većinom).
privatnim niko nije nikad ništa ograničavao, osim što brojila za monofaznu imaju ograničenja na 7kw, a 3-faznu 23kw (koliko ovo EP može kontrolisat ne bih ulazio). definitivno za ovo treba ugradit nova brojila, koja će ovo pratit ali ne znam jesu li spremni investirat u ovo. znam da je bio i takav pokušaj, ali ta brojila su se pokazala lošim pa je to propalo.
Ovo je zeznuto riješiti ali ako riješe EP će imati informaciju koliko struje može prodati vani jer vani je skuplje nego ovde.možda se trenutno to ne čini isplativim jer je MW trenutno cca 40 Eur, a ljetos je bio preko 100 Eur (možda će biti opet nakon ovog belaja od recesije).
Helam,
druga mogućnost je da ovim putem pokušavaju iščistiti neke svoje baze podataka, doći do stvarnih korisnika (dosta se vodi na umrlim licima i sl) i uvesti red u ovu oblast.
U ovo drugo je lakše vjerovat, ali vrijeme će pokazat šta je iza ovoga....
- karanana
#29 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......
eh sad, nelo na ovo tvoje zadnje, o tome sam i ja razmisljo, dolazim do pitanja: kod mene se racun na struju vodi na ime bivseg vlasnika stana. necu da mijenjam jer im ne dam 55 maraka samo sto ce ime na racunu promijeniti. jeli ovo sada znaci da cu ovo morati promijeniti kako bih ispunio ovaj formular?
- kockica_kockica
#30 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......
karanana wrote:eh sad, nelo na ovo tvoje zadnje, o tome sam i ja razmisljo, dolazim do pitanja: kod mene se racun na struju vodi na ime bivseg vlasnika stana. necu da mijenjam jer im ne dam 55 maraka samo sto ce ime na racunu promijeniti. jeli ovo sada znaci da cu ovo morati promijeniti kako bih ispunio ovaj formular?
e moj karanana to upravo to znaci... moj racun glasi na oca, koji je umro ... i sad ce mi izbiti 55 KMcica da to promijene uz ovaj nebulozni ugovor...
-
nelo
#31 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......
koliko ja vidim, to je to....prijava i odjava brojila (ko i meni kad sam mjenjao) i 50 KMčića (tad bilo)....
-
kone
#32 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......
Sta vam je ljudi,sto ba bulaznite bezveze.To prepravljanje nista ne naplacuju.Ko ima ciste papire njemu je dzabe,ko nema on placa oko 20-30 KM.Cisti papiri su ako neko zeli iza umrlog prevesti na sebe,donese valjda smrtni list i papire sa suda da je taj stan ili kuca sada na njemu i gotova stvar.
Jesmo vala proklet narod.Usvemu trazimo manu.Ko zna koliko ce se na ovoj temi procitati nebuloza i neciji fix ideja,bez napisane ikakve cinjenice.Sve nesto rekla-kazala,a narod se prima ko saucesce...Valjda ce se naci neko ko radi u EP pa da sve ovo objasni tacno.Ja sam vam rekao sto sigurno znam...a za sve ostalo tu je znate vec ko...
Jesmo vala proklet narod.Usvemu trazimo manu.Ko zna koliko ce se na ovoj temi procitati nebuloza i neciji fix ideja,bez napisane ikakve cinjenice.Sve nesto rekla-kazala,a narod se prima ko saucesce...Valjda ce se naci neko ko radi u EP pa da sve ovo objasni tacno.Ja sam vam rekao sto sigurno znam...a za sve ostalo tu je znate vec ko...
- karanana
#33 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......
kone wrote:Sta vam je ljudi,sto ba bulaznite bezveze.To prepravljanje nista ne naplacuju.Ko ima ciste papire njemu je dzabe,ko nema on placa oko 20-30 KM.Cisti papiri su ako neko zeli iza umrlog prevesti na sebe,donese valjda smrtni list i papire sa suda da je taj stan ili kuca sada na njemu i gotova stvar.
licno sam isao na salter u njihovu centralu sa kupoprodajnim ugovorom od stana i namjerom da promjenim ime na racunu. sve cisto, stan preveden na moje ime i trazili mi 50 i kusur maraka. e pa sad ne znam sta sam pogresno rekao pa da od mene hoce da naplate a da od tebe nisu. ili je razlika ako prevodis sa umrle osobe na sebe i ako prevodis prodati stan. a to bi mi bila glupost da prave tu razliku.
nek mi se NE javljaju raja iz elektroprivrede da ovo potvrde.
- vjesticanametli
#34 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......
e super da si to spomenuo............i ja sam pokusala prevesti racun od struje na svoje ime i rekose 55 km i ja fino rekla necu
je li nas to sada prisiljavaju da promijenimo ime na racunu
-
kone
#35 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......
Kada si isao na salter da pitas?Kazu da sad sa onim papirom sto dobijes mozes prepraviti dzabe,ali ako imas sve te papire koje traze(smrtni list i papir sa suda da je nekretnina u tvom vlasnistvu).A to ste vi sigurno ranije isli,prije ove sad situacije sa ovim ugovorima.karanana wrote:kone wrote:Sta vam je ljudi,sto ba bulaznite bezveze.To prepravljanje nista ne naplacuju.Ko ima ciste papire njemu je dzabe,ko nema on placa oko 20-30 KM.Cisti papiri su ako neko zeli iza umrlog prevesti na sebe,donese valjda smrtni list i papire sa suda da je taj stan ili kuca sada na njemu i gotova stvar.
licno sam isao na salter u njihovu centralu sa kupoprodajnim ugovorom od stana i namjerom da promjenim ime na racunu. sve cisto, stan preveden na moje ime i trazili mi 50 i kusur maraka. e pa sad ne znam sta sam pogresno rekao pa da od mene hoce da naplate a da od tebe nisu. ili je razlika ako prevodis sa umrle osobe na sebe i ako prevodis prodati stan. a to bi mi bila glupost da prave tu razliku.
nek mi se NE javljaju raja iz elektroprivrede da ovo potvrde.
- vjesticanametli
#36 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......
ja isla kad sam kupila stan ........ godina 2000 i trazili su 50 km
-
*mima*
#37 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......
kone wrote:Sta vam je ljudi,sto ba bulaznite bezveze.To prepravljanje nista ne naplacuju.Ko ima ciste papire njemu je dzabe,ko nema on placa oko 20-30 KM.Cisti papiri su ako neko zeli iza umrlog prevesti na sebe,donese valjda smrtni list i papire sa suda da je taj stan ili kuca sada na njemu i gotova stvar.
I ja sigurno znam da naplacuju bez obzira na dokaze...tj ciste papire.
- karanana
#38 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......
ja sam otprilike prije godinu dana i trazili su 55 maraka.
-
*mima*
#39 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......
Cisti su papiri i kod poslovnih prostora.........samo da naziv tvoje firme pise na racunu kosta 1470 km...
- vjesticanametli
#40 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......
ja sam im odnijela ugovor kupoprodajni i nije vrijedilo .............oće lovu
jok
-
kone
#41 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......
Eto vidite,znaci svi ste prije ovih papira bili u EP.Izgleda da sad daju tu mogucnost da se prebaci ko ima ciste papire,pa otidjite do EP i pitajte da li se sad moze uz potpisivanje ovih novih ugovora,izvrsiti prenos prikljucka sa jednog na drugo ime,bez ikakvog placanja i onda sutra ko to prvi pokusa,neka dodje ovdje na forum i napise sta su mu rekli,da li moze ili ne i svi cemo ovdje biti rahat
i imat cemo pravu info
...
Last edited by kone on 20/04/2009 14:11, edited 1 time in total.
- vjesticanametli
#42 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......
ma ima tu neka caka ba sigurno ne potpisujes ti bezze da oni prevedu ĐŽaba
ali evo odo ja sutra pa javim
-
*mima*
#43 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......
kone wrote:Eto vidite,znaci svi prije ovih papira bili u EP.Izgleda da sad daju tu mogucnost da se prebaci ko ima ciste papire,pa otidjite do EP i pitajte da li se sad moze uz potpisivanje ovih novih ugovora,izvrsiti prenos prikljucka sa jednog na drugo ime,bez ikakvog placanja i onda sutra ko to prvi pokusa,neka dodje ovdje na forum i napise sta su mu rekli,da li moze ili ne i svi cemo biti ovdje rahat...
Radis li ti u EP?
- karanana
#44 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......
s nestrpljenjem cekamo da nam doletis nazad i kazes sta su rekli.
- vjesticanametli
#45 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......
mogu li u bilo koju EP poslovnicu lećeti da oto izvidim 
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#46 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......
meni je najjace AKO NE DOSTAVITE FORMULAR U ROKU OD 30 DANA NAKON PRIMITKA CJEPNUCEMO VAM STRUJU...
a kao sto stupa na snagu od 2010.g...
mislim hello...
a kao sto stupa na snagu od 2010.g...
mislim hello...
-
kone
#47 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......
Ja ne radim,ali mi radi jedan prijatelj.I kad sam dobio ovaj papir,njega sam pitao(imam isti problem kao i vi,struja se vodi na rahmetli ocu) i rekao mi je ovo sto ja sad vama kazem.Ali kaze da i on nije 100 posto siguran
.Posto se stan vodi na mami,onda vjerovatno necu ni ispravljati,naravno ako bude moglo ostati ovako kako jeste.Eto to je sve,pa neka neko napise sta i kako,nakon boravka u EP 
- vjesticanametli
#48 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......
pa eto ti ........ nije siguran..........znaci sve isto
-
*mima*
#49 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......
kone wrote:Ja ne radim,ali mi radi jedan prijatelj.I kad sam dobio ovaj papir,njega sam pitao(imam isti problem kao i vi,struja se vodi na rahmetli ocu) i rekao mi je ovo sto ja sad vama kazem.Ali kaze da i on nije 100 posto siguran :D .Posto se stan vodi na mami,onda vjerovatno necu ni ispravljati,naravno ako bude moglo ostati ovako kako jeste.Eto to je sve,pa neka neko napise sta i kako,nakon boravka u EP
I ubjedjujes nas
-
kone
#50 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......
Jao,jao
PA ja sam vam dao najblizu moguci odgovor na sve ovo i ne valjam neke nebuloze iz glave o nekakvim vrsnim snagama i lopovlucima.Ali eto posto vidim niko od vas nece mrdnuti gu.ovima,ja cu sutra pokusati doci do prave info,pa da mozete zakljucati temu..