crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
Moderator: anex
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#26 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
100 000 puta mi je mati rekla da nikad nikom ne budem zirant. Par puta su me ljudi pitali, ja izmislila izgovore. Priznajem, mozda malo ruzno od mene, ali ne zelim ni pod razno da ja ispastam zbog necije neodgvornosti/ bezobrastine/ lose srece/ lose procjene ili sl. Imam i ja zivot i potrebe i volim i ja da trosim svoje tesko zaradjene pare, a ne da nekome placam- stan, more, auto, ostalo.
A mozda bih i ja ista taj kredit digla za sebe? Ali ne dizem ga jer nisam 100% sigurna u svoj posao i svoja primanja i ne zelim da se meni desi kao u gorenavedenim slucajevima i da budem ja ta sa losom srecom/losom procjenom i da ljudi sude sa sam bezobrazna ili sl...
Teska situacija, znam. Zao mi je tih ljudi, ali sta sad? Neka oni ganjaju te za koje placaju, pa na bilo koji nacin...
A mozda bih i ja ista taj kredit digla za sebe? Ali ne dizem ga jer nisam 100% sigurna u svoj posao i svoja primanja i ne zelim da se meni desi kao u gorenavedenim slucajevima i da budem ja ta sa losom srecom/losom procjenom i da ljudi sude sa sam bezobrazna ili sl...
Teska situacija, znam. Zao mi je tih ljudi, ali sta sad? Neka oni ganjaju te za koje placaju, pa na bilo koji nacin...
-
detroit-mercy
#27 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
Ja sam bio zirant za dvoje ljudi iz famlije, veoma bliska familija. Ljudi kupili auta, ali i isplatili. Tako da nisam imao nikakvih problema cak stavise, jos mi bolje utice na credit score. Elem, mome dobrom jaranu drugi jaran trazio da mu bude zirant za kucu (koliki je radnik, napustio posao da moze gledati utakmice na svjetskom prvenstvu), i covjek pita mene za savjet sta da radi. Posto nije bio siguran sta je to biti co-signer, kada sam mu objasnio u sta se uvaljuje covjek rekao ni mrtav, a ovaj mu po Bosanski zahaterovao, nije cak ni pricao jedno vrijeme sa njim.
Elem, pomoci treba ali kome i sa koliko je veoma bitno pitanje. Uvijek treba poci od toga a sta ako se nekome kome sam ja zirant nesto desi, hocu li ja moci iznijeti to. Drugo, ako neko uzme kredit da bi otisao na odmor, ma ni blizu, sta se tu imauzeti kao protiv vrijednost, provedeno vrijeme na odmoru. Ovako, kupio auto, neces da placas OK, auto ide meni pa cemo se nekako snaci.
Elem, pomoci treba ali kome i sa koliko je veoma bitno pitanje. Uvijek treba poci od toga a sta ako se nekome kome sam ja zirant nesto desi, hocu li ja moci iznijeti to. Drugo, ako neko uzme kredit da bi otisao na odmor, ma ni blizu, sta se tu imauzeti kao protiv vrijednost, provedeno vrijeme na odmoru. Ovako, kupio auto, neces da placas OK, auto ide meni pa cemo se nekako snaci.
- starii
#28 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
kad ljudi potpisuju da ce biti ziranti ide se filozofijom: ma haj ba..lako cemo... a kad banka il MKO dode da naplati onda se pojave problemi...ne znam sto razmisle malo sto potpisuju...zavalis se da vracas tude dugove....sreca da nisam nikome zirant a i ovi sto su mi trazili fino sam ih odbio...
-
zijancer
#29 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
ama zirante uhvate na pogresnoj nozi
ko ima problema sa izgovaranjem rijeci ''NE''
neka sebi pripremi unaprijed listu izgovora & samo pocne recitovati
-
zijancer
#30 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
da mi je nikada ne saznati na sta lice ti stanoviVaneXXX wrote:inancijskoj situaciji kontam ja u sebi ne dobivas ti braco djete nego socijalni slucaj,pa se zajebah i pitah buraz jel ti to pametno bas sad?kaze on meni ma haveru bit ce dobro ako Bog da...normala dade Bog, bi siroke ruke, usljedila je zavaljotka u nakih 5 kredita,to stan to namjestaj to slavlje, i sad mi dolazi!
ca nije u redu sa spartanskom estetikom
-
SnezanaM
#31 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
Meni je jedna osoba (porodicni vrlo bliska) zamolila da im budem zirant, kupovali su stan
Kad sam im objasnila da cu pristati pod uslovom da napravimo ugovor, u kojem bi pisalo da u slucaju neplacanja rata, jedan dio stana prelazi u moje vlasnistvo, naljutili se
Naravno, nisu pristali
Kad sam im objasnila da cu pristati pod uslovom da napravimo ugovor, u kojem bi pisalo da u slucaju neplacanja rata, jedan dio stana prelazi u moje vlasnistvo, naljutili se
Naravno, nisu pristali
- amrica
#32 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
SnezanaM wrote:Meni je jedna osoba (porodicni vrlo bliska) zamolila da im budem zirant, kupovali su stan![]()
Kad sam im objasnila da cu pristati pod uslovom da napravimo ugovor, u kojem bi pisalo da u slucaju neplacanja rata, jedan dio stana prelazi u moje vlasnistvo, naljutili se![]()
Naravno, nisu pristali
ti si kraljica!!!!!
Rjesenje za sve probleme
-
salter071
#33 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
zijancer wrote:da mi je nikada ne saznati na sta lice ti stanoviVaneXXX wrote:inancijskoj situaciji kontam ja u sebi ne dobivas ti braco djete nego socijalni slucaj,pa se zajebah i pitah buraz jel ti to pametno bas sad?kaze on meni ma haveru bit ce dobro ako Bog da...normala dade Bog, bi siroke ruke, usljedila je zavaljotka u nakih 5 kredita,to stan to namjestaj to slavlje, i sad mi dolazi!![]()
proganjali bi me u snu
ca nije u redu sa spartanskom estetikom
Znas kako to izgleda majstore?
Prazan stan. U cosku naramak sijena. Glumi krevet, a dobro dodje i kad vlasnik ogladni
-
salter071
#34 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
amrica wrote:SnezanaM wrote:Meni je jedna osoba (porodicni vrlo bliska) zamolila da im budem zirant, kupovali su stan![]()
Kad sam im objasnila da cu pristati pod uslovom da napravimo ugovor, u kojem bi pisalo da u slucaju neplacanja rata, jedan dio stana prelazi u moje vlasnistvo, naljutili se![]()
Naravno, nisu pristali
ti si kraljica!!!!!
Rjesenje za sve probleme
Potpisujem!
-
zijancer
#35 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
sta vise ti treba 
samo sijeno zamjenis tatamijem, dodas par stafelaja i komp
a u kupatilo smjestis literaturu
spartanci 2009E
samo sijeno zamjenis tatamijem, dodas par stafelaja i komp
a u kupatilo smjestis literaturu
spartanci 2009E
-
SnezanaM
#36 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
Cist racun, duga ljubavamrica wrote:SnezanaM wrote:Meni je jedna osoba (porodicni vrlo bliska) zamolila da im budem zirant, kupovali su stan![]()
Naravno, nisu pristali
ti si kraljica!!!!!
Rjesenje za sve probleme
-
mostarac
#37 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
jesi pametan majko moja. A sta cemo kad ti dodjes u situaciju da ti treba zirant?ProbuseniDolar wrote:Samo glup covjek moze biti zirant ... ne bih bio zirant bratu rodjenom ... Inace imam jednog jarana koji je zirant prijateljici, ova digla 20 milja otiskla u soping, na liposukciju, pedikir, manikir, plasticnu operaciju, skrsila pare, dobila otkaz na poslu i nema da vraca. Sve spalo na jarana, koji je sirotinja teska ... i glupan ( jaran mi je ali je glupan to sam mu u lice rekao) kaze zao mu zene, i ona je otkaz dobila, vraticu ja to nekako. po meni ako se nadjete u takvoj situaciji, napravis ugovor da ti prepise stan ako nema da vraca kredit, prislonis stoljpi na celo i nek potpise ... nema druge ...
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#38 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
Bas me interesuje kakav je obraz kod takvih koji te pitaju da im budes zirant-dok trebas, a potom nece da placaju pa ti co-signery nakraju moraju da sve dugove izmire? I sta se dogadja kad se opet sretnemo na kahfu/veceri kod nase rodbine!? Da li misle a sta sutra, pa jos rodbina!?
Bas bezveze

Bas bezveze
-
mostarac
#39 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
smisao cijele price je - gledaj kome ces biti zirant. Ja sam zirant na 4 kredita i nije me nikad glava zabolila, kao ni moje zirante od mene. Pitanje je samo kome ste ziranti.
Moje misljenje je da je blago onima koji nisu u situaciji da im trebaju ziranti, a takvih je 1% u ovoj zemlji i ti su u poziciji da kazu necu biti zirant. Ali vecina nije u toj poziciji jer i sami trebaju zirante i onda se stvara zacarani krug bankarskog pakla, svojstvenog ne samo ovom podneblju i pocinje spoznaja o kompletnoj sustini demokratije i sistema demoNkratije kao price za naivne, a ustvari najveceg robovlasnickog sistema ikad.
Moje misljenje je da je blago onima koji nisu u situaciji da im trebaju ziranti, a takvih je 1% u ovoj zemlji i ti su u poziciji da kazu necu biti zirant. Ali vecina nije u toj poziciji jer i sami trebaju zirante i onda se stvara zacarani krug bankarskog pakla, svojstvenog ne samo ovom podneblju i pocinje spoznaja o kompletnoj sustini demokratije i sistema demoNkratije kao price za naivne, a ustvari najveceg robovlasnickog sistema ikad.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#40 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
mostarac wrote:smisao cijele price je - gledaj kome ces biti zirant. Ja sam zirant na 4 kredita i nije me nikad glava zabolila, kao ni moje zirante od mene. Pitanje je samo kome ste ziranti.
-
Klodovik
#41 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
Pitanje je za šta ljudi traže da im budeš žirant. Hoćeš novi auto? Nemaš love? Vozi polovan. Ili nikakav. Hoćeš na more? Nemaš love? Idi naredne godine. Ili traži druge žirante. Za zdravlja i bitnih stvari ću rodbini i dobrim prijateljima biti žirant i pomoći ću koliko mogu. Kao što i radim. Za gluposti, nema šanse.mostarac wrote:smisao cijele price je - gledaj kome ces biti zirant. Ja sam zirant na 4 kredita i nije me nikad glava zabolila, kao ni moje zirante od mene. Pitanje je samo kome ste ziranti.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#42 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
SnezanaM wrote:Meni je jedna osoba (porodicni vrlo bliska) zamolila da im budem zirant, kupovali su stan![]()
Naravno, nisu pristali
svaka čast
-
mostarac
#43 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
pa polovan auto u voznom stanju ti kosta 10.000. Ono ima jeftinije al to vozno stanje je kratkog daha i zahtjeva ulaganje skoro kao i cijena koja je placena za njega. Znaci i za polovan auto ti treba kredit od 10.000 - 15.000Klodovik wrote:Pitanje je za šta ljudi traže da im budeš žirant. Hoćeš novi auto? Nemaš love? Vozi polovan. Ili nikakav. Hoćeš na more? Nemaš love? Idi naredne godine. Ili traži druge žirante. Za zdravlja i bitnih stvari ću rodbini i dobrim prijateljima biti žirant i pomoći ću koliko mogu. Kao što i radim. Za gluposti, nema šanse.mostarac wrote:smisao cijele price je - gledaj kome ces biti zirant. Ja sam zirant na 4 kredita i nije me nikad glava zabolila, kao ni moje zirante od mene. Pitanje je samo kome ste ziranti.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#44 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
Golf 2 do 6000. Što, zar mora voziti neko "markirano" auto, makar i polovno?mostarac wrote:pa polovan auto u voznom stanju ti kosta 10.000. Ono ima jeftinije al to vozno stanje je kratkog daha i zahtjeva ulaganje skoro kao i cijena koja je placena za njega. Znaci i za polovan auto ti treba kredit od 10.000 - 15.000
- madner
#45 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
Cijeli svijet fercera ne kredit, po toj logici niko ne bi nista investirao dok nema na rezervi.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#46 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
Ali taj svijet kredite ulaže u posao, čijim profitom ih vraća.madner wrote:Cijeli svijet fercera ne kredit, po toj logici niko ne bi nista investirao dok nema na rezervi.
A Bošnjo diže kredit da ode na more i da kupi trosjed.
Ili da vrati već postojeći kredit.
-
mostarac
#47 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
Golf 2 nije auto. Ne radi se o markiranom vozilu radi se o vozilu koje je u voznom stanju, sto znaci ne starijem od 10 godina. Moze se kupiti i stojadin za 500 maraka al ja govorim o autima a ne o grobovima starim 20 godina sa kojima nisi nikad siguran kad krenes na put duzi od 50 km hoces li stici. Najmladji Golf 2 je star 18 godina. To nije auto, nego grob koji te sutra izda na cesti i sa kojim vise uopste nisi u stanju ravnopravno ucestovat u saobracaju. Jedan od najvecih uzroka nesreca na nasim cestama su grobovi od auta tipa Golf 2 koji izdaju ili njihovi vozaci misle da voze mocno auto.Pera Trta wrote:Golf 2 do 6000. Što, zar mora voziti neko "markirano" auto, makar i polovno?mostarac wrote:pa polovan auto u voznom stanju ti kosta 10.000. Ono ima jeftinije al to vozno stanje je kratkog daha i zahtjeva ulaganje skoro kao i cijena koja je placena za njega. Znaci i za polovan auto ti treba kredit od 10.000 - 15.000
Ne bi da me pogresno shvatis, nisam snob, niti se razmecem lovom, al govorim o najnormalnijoj stvari da se kupi auto a ne grob u koji na tih spomenutih 6.000 moras ulozit jos 6.000 u prvoj godini voznje jer se raspada.
-
Pera Trta
#48 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
Nije ni meni to auto, jebat ga. Ali prosječnom Bošnji jeste. I ako živiš u BiH trenutno, znaš da dvojke vozi oko 60 % populacije. A Bošnjo digne kredit da kupi to govno. Ja bih to zabranio da se vozi, ali dok se vozi, Bošnji će to biti najbolje auto na svijetu.
I, na žalost, Bošnjo će se uvijek klinčiti tim grobom od auta, a ismijavat će se nekome ko vozi Fabiju staru 4 godine ( koja se može kupiti za 13000 polovna ).
I, na žalost, Bošnjo će se uvijek klinčiti tim grobom od auta, a ismijavat će se nekome ko vozi Fabiju staru 4 godine ( koja se može kupiti za 13000 polovna ).
-
nigdje.nikog
#49 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
Ima jednostavnije rjesenje (ovo sam cuo, nije moja ideja)salter071 wrote:Potpisujem!amrica wrote:ti si kraljica!!!!!SnezanaM wrote:Meni je jedna osoba (porodicni vrlo bliska) zamolila da im budem zirant, kupovali su stan![]()
Naravno, nisu pristali
Rjesenje za sve probleme
Kad te neko zamoli da budes zirant, a ne mozes ga odbiti, napravis ovako:
kazes mu - OK, ali kredit dizem ja a ti si meni zirant. Tebi pare i otplacujes "moje" rate. Ako zapne - ti si zirant.
Sam sebi!
-
aida.s
#50 Re: crna hronika-prezaduženi klijeni i žiranti
Za cijelu ovu situacija na tržištu sa prezaduženim klijentima i žirantima, najviše je kriva centralna banka. Da su prije uveli CRK ne bi se dešavalo da pojedine osobe imaju i po 15 i više kredita na svoje ime u različitim bankama i MKO. Većina njih je uzimala nove kredite kako bi izmirele samo dospjele rate a ne razmišljajući o tome da sledeći mjesec pored ostalih rata imaju i ratu od novog kredita.