Kompjuter neće da se startuje

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

pojedinac

#26 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by pojedinac »

Kad je kompjuter radio normalno je bilo da se prilikom starta čuje jedan pisak pri samom startu.

Radi se o ovoj matičnoj ploči:
ASRock K7S41GX
http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=K7S41GX
Image

E, sad imam važno pitanje:

Upitna CPU je AMD Thunderbird 1400 Socket_A 266 a na ovom kompjuteru, na kojem ovo trenutno pišem, imam CPU AMD Athlon(tm) 62 X2 Dual Core Processor 6000+ 3.00 GHz.

Da li će mi crknuti CPU ako je probam na PROBLEMATIČNOM kompjuteru?

Ovdje je lista CPU koje ova matična podržava:
http://www.asrock.com/mb/cpu.asp?Model=K7S41GX&s=462
Halftime

#27 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by Halftime »

AMD wrote:
Halftime wrote:I nekad je bolje odnijeti jedan kompjuter i platiti 40 KM a ne nositi na kraju dva i platiti puno vise.
Šta može biti ako izvadi napojnu i ubaci u drugi komp? Odvrne par šarafa pa ih zavrne i onda sopji 2,3 kabla :D
Moze biti da naelektrisan sprzi graficku ili tako nesta, moze biti kad istu napojnu bude stavljao da osteti plocu ili neki dio i jos dosta toga. Serviseru nikad ne placas sto je on pametan i ispuse prasinu 40 KM nego sto on rizikuje da mu slucajno sarafciger ne sklizne i osteti plocu. Barem je tako u normalnim zemljama :)
hakazvaka

#28 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by hakazvaka »

da nemas neki iPod spojen slucajno :lol: :lol:

Postoji li mogucnost da si nesto sprzio tim paljenjem preko napojne ? (to je neka starija? nove se ne pale tako kad ih ustekas)
Imao sam iskustva sa recimo slicnim problemom. Nesto je napojna bila sjebana, i komponente su samo prestale da rade, i nije bilo slike na monitoru i to.
Ono sto je momak u servisu odradio, skidao redom, RAM, pa zamjeni sa drugim, pa ukljuci iskljuci, pa procesor, pa napojnu.. i na kraju sve radi ko da mu nikad nista nije bilo :D
Halftime

#29 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by Halftime »

pojedinac wrote:Kad je kompjuter radio normalno je bilo da se prilikom starta čuje jedan pisak pri samom startu.

Radi se o ovoj matičnoj ploči:
ASRock K7S41GX
http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=K7S41GX
Image

E, sad imam važno pitanje:

Upitna CPU je AMD Thunderbird 1400 Socket_A 266 a na ovom kompjuteru, na kojem ovo trenutno pišem, imam CPU AMD Athlon(tm) 62 X2 Dual Core Processor 6000+ 3.00 GHz.

Da li će mi crknuti CPU ako je probam na PROBLEMATIČNOM kompjuteru?

Ovdje je lista CPU koje ova matična podržava:
http://www.asrock.com/mb/cpu.asp?Model=K7S41GX&s=462
Taj jedan pisak je signal da sve funkcionise normalno imas ranije sam postavio sta znaci koji signal. Ako imas viska procesor koji ti stoji na stolu onda probaj to ti je sve sto ja mogu reci :)
mobsterc

#30 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by mobsterc »

Suzdrzat cu se od komentara. :D
febo_acm

#31 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by febo_acm »

Možda u normalnim zemljama, ali mi smo ipak u BiH.

Ja ti nebi preporučio da diraš procesore. Probao si ovih par "klasičnih" stvari i ako neće odnei nekome ko se razumije ili servis. Ja sam ti rekao da probaš sa zamjenom napojne, na CPU i GPU. Ako nisi siguran u to što radiš, ipak je bolje da posjetiš servis :(
Halftime

#32 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by Halftime »

mobsterc wrote:Suzdrzat cu se od komentara. :D
Jel to cekas da ti covjek donese na servis komp i da puhnes prasinu i zaradis 40 markica :D
febo_acm

#33 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by febo_acm »

Joj što smo večeras duhoviti... :skoljka:
hakazvaka

#34 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by hakazvaka »

ja sam samo tebe cekao da dodjes sa rjesenjem :D
al nema rjesenja :?
pojedinac

#35 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by pojedinac »

Hvala vam svima.

Izgleda da ću ga ipak morati nositi u servis, mada ni oni nisu uvijek “majstori”. Ovo iz iskustva kad mi je “majstor” kod istog kompjutera povečavao memoriju pa spržio matičnu, pa sam morao kupiti novu i sve sam odraditi.

Makar da mu prašinu puhnu. :mrgreen:
febo_acm

#36 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by febo_acm »

Halftime wrote:
Jel to cekas da ti covjek donese na servis komp i da puhnes prasinu i zaradis 40 markica :D
Jedan član našeg foruma je platio usisavanje kompjutera 40km, na adresi naravno. Čovjek došao uzeo usisivač usisao, upalio, radi sve. Neću reći o kome je riječ :D :D Prepoznat će se. Pa se vi meni samo smijite :P
Last edited by febo_acm on 14/04/2009 23:12, edited 1 time in total.
hakazvaka

#37 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by hakazvaka »

pojedinac wrote:Hvala vam svima.

Izgleda da ću ga ipak morati nositi u servis, mada ni oni nisu uvijek “majstori”. Ovo iz iskustva kad mi je “majstor” kod istog kompjutera povečavao memoriju pa spržio matičnu, pa sam morao kupiti novu i sve sam odraditi.

ti kupovao maticnu ? pa zar nije on odgovoran ako ti je on sjebao vec ?
ja bi ga tuzio :D
febo_acm

#38 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by febo_acm »

hakazvaka wrote:
pojedinac wrote:Hvala vam svima.

ti kupovao maticnu ? pa zar nije on odgovoran ako ti je on sjebao vec ?
Ja bi ga prvo razbio, pa tužio :evil:
pojedinac

#39 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by pojedinac »

hakazvaka wrote:ti kupovao maticnu ? pa zar nije on odgovoran ako ti je on sjebao vec ?
I ja sam u početku bio istog mišljenja, ali sam na kraju odustao i odlučio da učim servisiranje PC-a i liječim živce na taj način.
febo_acm

#40 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by febo_acm »

To se najbolje uči na nekoj kanti. Ja sam imao neki P3 i na njemu sam svašta naučio, kasnije malo kroz praksu i cisco to nadopunio. Ali polako se već zaboravlja :P Napreduje ova tehnologija :P Evo ja sam kupio računar i prvi dan mu nije radio zvuk, a računar u Tuzli kupljen. Pa šta sam trebao , slati ga nazad? :P Otvorio, premjestio konektore i radi. Sreća pa nije bilo naljepnice :P:P
mobsterc

#41 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by mobsterc »

Ja 'duvam' prasinu za 30 :D
febo_acm

#42 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by febo_acm »

mobsterc wrote:Ja 'duvam' prasinu za 30 :D
Jel sa kompresorom? :mrgreen: :mrgreen:
Halftime

#43 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by Halftime »

pa de duvni covjeku vidis da nema kome da odnese :D ja mislim da bi dao i 40 markica
hakazvaka

#44 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by hakazvaka »

AMD wrote:To se najbolje uči na nekoj kanti. Ja sam imao neki P3 i na njemu sam svašta naučio, kasnije malo kroz praksu i cisco to nadopunio. Ali polako se već zaboravlja :P Napreduje ova tehnologija :P Evo ja sam kupio računar i prvi dan mu nije radio zvuk, a računar u Tuzli kupljen. Pa šta sam trebao , slati ga nazad? :P Otvorio, premjestio konektore i radi. Sreća pa nije bilo naljepnice :P:P
auuu, pa sta sam ja radio ovom Celeronu 4 jednom sto imam.. pa to nije humano :D rasklapo ga tolko da sam mu moro opet stampat one veze :lol: :lol: i jos uvijek radi :D
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#45 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by dr.gog »

:lol: :sax: bravo ekipa..

Evo da se ubacim sa konkretnim pitanjem da ne otvaram zasebnu temu.

Laptop ,fin model, sve radilo, nije ništa korišteno osim nemilosrdnog surfanja :D .Prolije se malo kafe po lijevom donjem uglu tastature(acer 5520G).Nakon nekog vremena sasušeni ostaci tečnosti vjerovatno urade svoj nečasni posao i počne štopati slovo A,Shift i Y.Jedan bivši serviser ljubazno se ponudi da očisti laptop da ne plaćam bezveze servis.

Uz sve to, pri paljenju se odmah stvarala buka coolera jer je očigledno bio pun prašine i tako to.

Čovjek očisti, vrati sve, ali peh!, tastatura ne sluša, ili hirovito-sad hoče sad neće.Mašina doduše radi opet bešumno :thumbup: ..
Pri paljenju ,tik iza podizanja,kad se treba ukazati simbol Viste, počne da pišti do iznemoglosti, i tek nakon 5-6 tipkanja na enter prestane i počne da radi.

Obavezno zatim, jedan folder na desktopu stoji kao "označen" i klikom miša se ne može preći na drugi već isključivo tasterima sa "strelicama".Nakon toga, proradi i označavanje i manipulacija mišem.

Trenutno , nakon dužeg vremena , tastatura je proradila sama od sebe :? (osim tipke "-"), ali ja evo tipkam preko vanjske tastature.

Može li mi neko pomoći, da li je potrebno možda samo ponovo rasklopiti i pravilno vratiti tastaturu na mjesto kako Bog zapovjeda,ili moram platiti 100 maraka za novu.Rekoše mi neki geekovi da je 100 maraka :shock: ..I evo, ne pišti bios više ,prestalo samo od sebe.
Da napomenem, računar ima originalnu Vistu home, i redovito je i propisno zaštićen antivirusnim programom, čisti se Advanced system care-om pro i povremeno cc cleanerom i Spybotom.Nikad nije korišten preko baterije već isključivo na kabal :oops:
febo_acm

#46 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by febo_acm »

Nabaci na njega Linux i napravi kućni server xD Tako sam iskoristio svoj P3 :) Ali se počeo kvarati(a bio je star samo 8 godina :D ) i morao sam ga baciti.... :-D
Halftime

#47 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by Halftime »

Prodam ti ja tastaturu za petobanku ako je ona bijela ne sjecam se serije laptopa al imam takvu jednu na stolu :D
febo_acm

#48 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by febo_acm »

dr.gog wrote::lol: :sax: bravo ekipa..

Evo da se ubacim sa konkretnim pitanjem da ne otvaram zasebnu temu.

Laptop ,fin model, sve radilo, nije ništa korišteno osim nemilosrdnog surfanja :D .Prolije se malo kafe po lijevom donjem uglu tastature(acer 5520G).Nakon nekog vremena sasušeni ostaci tečnosti vjerovatno urade svoj nečasni posao i počne štopati slovo A,Shift i Y.Jedan bivši serviser ljubazno se ponudi da očisti laptop da ne plaćam bezveze servis.

Uz sve to, pri paljenju se odmah stvarala buka coolera jer je očigledno bio pun prašine i tako to.

Čovjek očisti, vrati sve, ali peh!, tastatura ne sluša, ili hirovito-sad hoče sad neće.Mašina doduše radi opet bešumno :thumbup: ..
Pri paljenju ,tik iza podizanja,kad se treba ukazati simbol Viste, počne da pišti do iznemoglosti, i tek nakon 5-6 tipkanja na enter prestane i počne da radi.

Obavezno zatim, jedan folder na desktopu stoji kao "označen" i klikom miša se ne može preći na drugi već isključivo tasterima sa "strelicama".Nakon toga, proradi i označavanje i manipulacija mišem.

Trenutno , nakon dužeg vremena , tastatura je proradila sama od sebe :? (osim tipke "-"), ali ja evo tipkam preko vanjske tastature.

Može li mi neko pomoći, da li je potrebno možda samo ponovo rasklopiti i pravilno vratiti tastaturu na mjesto kako Bog zapovjeda,ili moram platiti 100 maraka za novu.Rekoše mi neki geekovi da je 100 maraka :shock: ..I evo, ne pišti bios više ,prestalo samo od sebe.
Da napomenem, računar ima originalnu Vistu home, i redovito je i propisno zaštićen antivirusnim programom, čisti se Advanced system care-om pro i povremeno cc cleanerom i Spybotom.Nikad nije korišten preko baterije već isključivo na kabal :oops:
Ja sam imao isti problem sa Acer 5112 i morao sam kupiti novu tastaturum 120 KM
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#49 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by dr.gog »

Krasno, već je vrijeme da očistim veliki komp, dooga zima, težak Clear Sky i Fallout3, već je glasan postao...samo mi se ne nosi iz kuće nikako, iz razloga Onako :D
mobsterc

#50 Re: Kompjuter neće da se startuje

Post by mobsterc »

@pojedinac
Posto vec imas 2 masine ja bih prije nego ga odneses na servis uradio sljedece: Kazes da je radilo i nista n je mijenjano poslije toga. Izvadi bateriju iz ploce, i dok se ona hladi izvadi napojnu iz drugog kompjutera. Stavi napojnu koja siugrno radi pored maticne. Spoji atx 24pin konektor na maticnu. Ukljuci napojnu u struju. Prikopcaj graficku na monitor. Vrati bateriju. Upali racunar i javi sta se desilo. Dakle nemoj spajati diskove i optiku.
U slucaju da ti je mrsko vaditi napojnu iz ispravnog racunara, samo otvori stranicu, primakni neispravnu centralnu i prikopcaj atx konektor na plocu. Kada javis rezultat, slijede daljnje upute i preporuka za servis :D :lol:
Post Reply