Diktatura teizma

Rasprave o vjerskim temama.
nigdje.nikog

#26 Re: Diktatura teizma

Post by nigdje.nikog »

NIN wrote:
bogoljub wrote:Još jedna u nizu ateističkih tema postavljena na temi teizma! Kako to prokomentarisati drugačije nego kao provokaciju!?
A šta ako Boga kojim slučajem ima?
A šta ako su svi poslanici od Boga govorili istinu?
A šta ako postoji Život poslije ovoga?
Tada, Ko je veći gubitnik vjernik ili nevjernik?
Ako je to sve bila laž, i ničega nema, Boga, poslanika, budućeg svijeta, Onda ustvari niko nema prednost ni nad kim! Svi nepostojimo, nit se čega sjećmo!
A što se tiće nejasnoća oko toga kada ljudi vide nekog koo fool vjernika, koji radi loša djela: laže,krade, ubija......itd. i reakcije vjernika, da on ustvaru nije nikakav vjernik, to su sasvim jasne stvari. Naime postulati nijedne vjere ne naredjuju: Ukradi, slaži ubi itd. već obrnuto: ne kradi, ne laži, ne ubi!
Pošto ateizam nije nikakva vjera, već nevjerstvo, i nema nikakve knjige vodilje, niti bilo kakve svetosti, nema nikakve postulate ponašanja, osim kategoričkog nijekanja Boga i bilo kakvih metafizičkih vrijednosti, tako da čovjek ateista može biti i moralan ili nemoralan, Čovjek ateista nema nikakvih moralnih načela da bi se vladao po njima, može biti moralan ali i nemoralan, dok čovjek vjernik mora biti moralan, ako nije, vjera se od njega odriče, jer postulati vjere nalažu moralnost.
Ukoliko je ateista nemoralan kakav onda odgovor nude ateisti? Da li on tada prema nekim pravilima prestaje biti ateista? Ne! On i dalje ostaje ono što je i bio, jer najvažnije u datom trenutku je da si ateista!!! A šta će biti poslije smrti, to će mo svaki od nas pojedinačno da se uvjerimo.
Prije nego što bude kasno pozivam sve nas da se pozabavimo samima sobom, i moralnim vrijednostima kako bi pronašli sami sebe i dokučili svrhu našeg postojanja.
Provokacija? :lol:
@bogoljube, sta mislis jesu li cimpanze moralne i postoje li moralni kodeksi unutar njihovih drustava?
Sto se tice ovog drugoga, nedavno je bilo na diskaveriju emisija bas o cimpanzama. U tom coporu se zadesilo majmunce siroce. Njega je u zastitu uzeo vodja copora i kad nadju hranu prvo jedu on i to malo siroce pa onda ostali. Taj me je prizor bas ganuo i naveo na razmisljanje o moralu kao necemu jacem od svijesti.

A sto se tice bogoljubovog posta samo da dodam ono sto je ispusteno u njegovom obrazlaganju, a to je OPROST GRIJEHA.
TAj MALI DETALJ omogucava upravo ono sto vjerske institucije dovodi do apsurda. Ti si bogljube to svjesno ispustio.

Moguce je, dakle, zgrijesiti i ostati vjernikom. Cak i vise - moguce je planirati unaprijed i grijeh i oprost!

Zamislite kakav divan osjecaj obuzme jednog Gasija kad "nakon uspjesno obavljenog posla", pogleda u svoje IVZ zahvalnice na zidu!
Vi vjernici mozete sad palamuditi - dzaba mu ti certifikati, zadnja je bozija.
Ako je tako da, bez obzira na ovozemaljske manifestacije religioznosti ili nereligioznosti, zadnju rijec daje svevisnji na temelju nasih djela, onda se postavlja pitanje - cemu onda molitve i cemu ovo sve sto se naziva "manifestacijom vjere".

U tom smislu ponovicu - ja izazivam vecinu vjernika na odmjeravanje "sudnjeg ispita".
Moj je "grijeh" sto nisam vjerovao u te stvari i nisam dangubio moleci se necemu u sta ne vjerujem, ali sve drugo...
Ma vjernici su, nek mi se oprosti na ovoj provokaciji, obicni POLTRONI!
Svaki POSTEN vrhovnik se gnusa onih koji mu se ulizuju. Neko ko je odgovoran za neki sistem i kome je cilj da taj sistem fercera, nagradit ce one koji su bili marljivi i one koji su djelovali za opce dobro a nikad nisu ni za sta moljakali. Obrnuto, kaznjavat bi trebao one koji su gledali da se okoriste od drugih i one koji su se vjecno ulizivali pretpostavljenima a bili nekorisni.
Ovaj sistem oko nas, koji ocito sjajno fercera, s nama ili bez nas (sigurno bolje bez nas), je vjernicima dokaz da postoji Bog.
Meni je to dokaz samo da postoji SISTEM, a svaki sistem treba one koji ga odrzavaju a ne one koji mu se dive.

to be continued...
Loulou

#27 Re: Diktatura teizma

Post by Loulou »

NIN wrote:
Loulou wrote:Ako govorimo o ovom prostoru, u današnje vrijeme reći da si ateista, gore je nego u ono vrijeme (bivšeg sistema) reći da si vjernik.

:roll:
...Misljenja sam da ko god da kaze da je zajebano rec' da si nevjernik pofino pretjeruje!

Pozdrav...

:)
Ne mislim da se pofino pretjeruje.
Kad religija izađe iz domena privatnog, kad se s vjerskim čelnicima savjetuje i njihovo mišljenje više nego uvažava u dnevno-političkom životu, i kad su, kao takvi, autoriteti u sekularnoj državi, onda itekako utječu život "malog čovjeka"

Postala sam tamo, na temi "Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima", dio članka Milana Polića "Vjeronauk i nježne dječje duše" (koji, doduše, govori o vjeronauku u hrvatskim vrtićima, ali je relevantan i za naše uvjete), i kaže da razumije želju roditelja da djeci ne otežavaju život, da "ne odskaču". Ako nema dominacije neke idologije/doktrine (kako god ga nazvali), zašto bi "odskakanje" bilo problem? Nije lako biti usamljen u svojim stajalištima. I najsnažnijem čovjeku je potreban prijatelj.

Zašto 9-godišnji dječačić 45 minuta sam trčkara oko škole, dok su njegove kolege i kolegice na času vjeronauke? (primjer meni lično poznat. I porazan)

Zašto 8-godišnja djevojčica u drugom razredu, kad je učiteljica raspoređuje da sjedi u klupi s Goranom, britko odgovara: "Neću da sjedim s kjafirom."?

Preporučujem, svakako: http://www.protagora.hr
addem

#28 Re: Diktatura teizma

Post by addem »

Ja nemam nista protiv ateista al ovakav stav je presmijesan. Ljudi demokratija, vam ocigledno smeta. Kakva diktatura???? U ovoj zemlji je iz dana u dan sve vise vjernika i meni se cini da je to problem ateistima, jer sasvim je uocljivo da su dzamije sa vremenom punije. Meni je zao ako to nekom smeta, al ta je cinjenica nepobitna. U vrijeme komunizma i komunisticke diktature bilo je moguce vjeru prikazivati kao nazadnu i kao nesto sto drustvo vodi u propast. Danas to niti jedan ozbiljan politicar ne bi izjavio.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#29 Re: Diktatura teizma

Post by dr.gog »

nigdje.nikog wrote:
Sto se tice ovog drugoga, nedavno je bilo na diskaveriju emisija bas o cimpanzama. U tom coporu se zadesilo majmunce siroce. Njega je u zastitu uzeo vodja copora i kad nadju hranu prvo jedu on i to malo siroce pa onda ostali. Taj me je prizor bas ganuo i naveo na razmisljanje o moralu kao necemu jacem od svijesti.

A sto se tice bogoljubovog posta samo da dodam ono sto je ispusteno u njegovom obrazlaganju, a to je OPROST GRIJEHA.
TAj MALI DETALJ omogucava upravo ono sto vjerske institucije dovodi do apsurda. Ti si bogljube to svjesno ispustio.

Moguce je, dakle, zgrijesiti i ostati vjernikom. Cak i vise - moguce je planirati unaprijed i grijeh i oprost!

Zamislite kakav divan osjecaj obuzme jednog Gasija kad "nakon uspjesno obavljenog posla", pogleda u svoje IVZ zahvalnice na zidu!
Vi vjernici mozete sad palamuditi - dzaba mu ti certifikati, zadnja je bozija.
Ako je tako da, bez obzira na ovozemaljske manifestacije religioznosti ili nereligioznosti, zadnju rijec daje svevisnji na temelju nasih djela, onda se postavlja pitanje - cemu onda molitve i cemu ovo sve sto se naziva "manifestacijom vjere".

U tom smislu ponovicu - ja izazivam vecinu vjernika na odmjeravanje "sudnjeg ispita".
Moj je "grijeh" sto nisam vjerovao u te stvari i nisam dangubio moleci se necemu u sta ne vjerujem, ali sve drugo...
Ma vjernici su, nek mi se oprosti na ovoj provokaciji, obicni POLTRONI!
Svaki POSTEN vrhovnik se gnusa onih koji mu se ulizuju. Neko ko je odgovoran za neki sistem i kome je cilj da taj sistem fercera, nagradit ce one koji su bili marljivi i one koji su djelovali za opce dobro a nikad nisu ni za sta moljakali. Obrnuto, kaznjavat bi trebao one koji su gledali da se okoriste od drugih i one koji su se vjecno ulizivali pretpostavljenima a bili nekorisni.
Ovaj sistem oko nas, koji ocito sjajno fercera, s nama ili bez nas (sigurno bolje bez nas), je vjernicima dokaz da postoji Bog.
Meni je to dokaz samo da postoji SISTEM, a svaki sistem treba one koji ga odrzavaju a ne one koji mu se dive.

to be continued...
Odlično si opisao sve ono suprotno vjeri, onu naopaku sliku koja bode u oči svakog normalnog čovjeka.I pazi sad, -neko ti kaže :Da,ja vjerujem u Boga, ali ne vidim ništa iz onoga što si naveo kao svoj osjećaj vjere u Boga".

U pravu si i za
Svaki POSTEN vrhovnik se gnusa onih koji mu se ulizuju
I to je lijepo opisano u svetim knjigama, naime licemjerstvo je oduvijek bilo predmet gnušanja.
Kada depersonalizuješ Božiju ličnost na nivo termina sistem ,to , po meni ,govori da tako logički riješavaš sebi nedokučivu prirodu Višega.Pristup je ok, jer si slobodan kao i ja u poimanju, i ja naprimjer ,ne vidim tu problem za dijalog.Tvoja stvar, jel..

Ono što ja do sada vidim u takvo i sličnim pristupima, uvijek je na kraju nedorečenost i čekanje neke završne teorije koja bi objedinila sve prirodne zakone.
U manjem obimu pratim te pokušaje,onoliko koliko ih prenose mediji.

Oni koji nemaju strpljenja za dugotrajno naučno istraživanje još dugi niz godina, s vremena na vrijeme izbacuju razne populističke i ezoterične obrasce, tipa raznih teorija zavjere tzv.teizma( ma koliko taj termin bio u korijenu nelogičan za duhovni odnos).Iz takvih pristupa često proizilaze nepodnošljive i militantne polemike u kojima se kritičari često pretvaraju u sve ono protiv čega nastupaju.
S druge strane, sva ona laž koju kritikuju liberalni autori i moderni gurui ateizma, te kritike predstavlja kao napad na izvornu vjeru i temeljne ljudske vrijednosti.Bizarno ,zar ne?

Često se te polemike između izmanipulisanih ljudi, u zaista teško vrijeme za život, pretvaraju u nešto mučno i napadno.Dijalozi započeti na predrasudama ili motivisani frustracijom i nerazumjevanjem zla iz sugovornika izvlače ono najgore.
Zato se često vidi još veće udaljavanje stavova, veća zavada i nepomirljivost nakon tih rasprava.

Normalnom čovjeku to naravno teško pada, i mislim da je potrebno nekad načiniti i naizgled nemoguć potez--postaviti se u položaj sagovornika i spoznati njegove pozitivne,zajedničke osobine,kloniti se tih iluzornih pepreka između ljudi,postavljenih od strane duboko deformisanih institucija,iskrivljenih učenja i tradicije.
Mislim da nas više vežu mnogo plemenitije, zajedničke stvari, nego što nas one negativne razdvajaju.
bogoljub

#30 Re: Diktatura teizma

Post by bogoljub »

Kada sam rekao evo jos jedna provokacija nisam mislio nista ružno, zato sam i svjesno pristao na diskusiju.
Ali prije svega pogledajte vi *moralni* ateisti o čemu raspravljate!_?

Otvorili ste temu koja se naziva diktatura teizma! Još nisam čuo, a baš bih volio, kako to sam teizam vrši torturu, i nad kim? Ako je na vama, konkretno kažite kako i gdje, ako je na samim vjernicima, onda vi s tim nemate apsulutno nikakve veze i niste kompetentni da raspravljate o tome!

Vaš problem je samo jedan!
A to je razgovarate o grješnim vjernicima kao eto vi se toliko brinete o njima da oni neučine kakvo loše djelo, i plus diskutujete o tome kako će Bog oprostiti ili ne, zaboravljujući pri tome da vi uopšte nevjerujete u Boga, niti bilo koju izvan materijlnu vrlinu, te stoga nemate pravo dijeliti moralne savjete nikome.
Jer čemu moral, čemu dobra djela, čemu? samo zbog ljudskosti_? Čemu Ljudskost_? Čemu ljudskost i pomoć drugima, kada i meni treba i kada sutra kada i ja i ti umremo obojici će biti isto! recimo onda zašto ćovjek da preža (ako ima priliku) od toga da ubije nekoga i otmemu njegovo dobro, Neće odgovarati nikome, ako nema Boga i nema suda, Zašto tako što sebi i nepreskrbiti_?
Ako imate odgovore na ova i pitanja iz mog prošlog posta, molim jasne odgovore_? Pitanja su jasna! Čekam odgovore!
HAVANA

#31 Re: Diktatura teizma

Post by HAVANA »

EdoI wrote:
Loulou wrote:Ako govorimo o ovom prostoru, u današnje vrijeme reći da si ateista, gore je nego u ono vrijeme (bivšeg sistema) reći da si vjernik. :roll:
Ako me neko pita, uvijek se izjasnjavam kao vjernik, iako to nisam. :|

:shock: :?

Ja to fino naglasim,ATEISTA sam. :D
Kome ne smetam dobar sam sa njim. :-D
Kome smetam,nabijem ga na k.... :D
kukuruz_kokicar

#32 Re: Diktatura teizma

Post by kukuruz_kokicar »

Nema u danasnjem svijetu diktature teizma. Danas vlada agresivna diktatura pseudotolerancije, gluposti i povrsnosti. Rijetki ce procitati clanak koji ima vise od 20 recenica, niko nece uzeti knjigu u sake i saznati malo vise od onoga sto mu je jaran ispricao da mu je jaran ispricao. To pokazuju brojni i teisti i ateisti na forumu.
Mi u nasoj Bosni i Hercegovini smo privilegovani da iz prvog reda pratimo taj vasar idiotluka kako nam promice pred ocima i uvlaci nas u sebe. Danas se mozemo pohvaliti da imamo i turbovjernike i agresivne ateiste. I jedni i drugi bi silom argumenata, a ako tako ne ide i silom palije objasnili da ih vrijedja tudja "glupost". Vehabije imaju cast da vode u toj koloni prosvjetitelja. Vecina ateista i teista nije sposobna razumjeti prvo sebe, a onda ni one druge.
Nasa komunikacija se svela na kopiranje tudjih sms poruka - najvjerovatnije nadnaravnog sadržaja: "kissss-pozzzz, lov u, gnjeccc, mljaccc", "Neka te Allahova milost zapljusne poput bistre rijeke, u sutonu plavom".

Jadan je svijet u kojem zivimo i tu nam ni Bog ni Karl Marx ne moze pomoci. Danas mozemo konzumirati religiju u svim mogucim izdanjima i bojama. Mozete biti i ekstremni ljevicar. A najbolje tako kako horoskop kaze - prijepodne jedno, a popodne drugo. Na ovom svijetu se najvise eksponiraju dvije sorte ljudi. Prvi "upravljaju" nasim sudbinama i zive u zlatnim kulama, smjeskaju se zbunjeno il' izazovno pred paparacima. Majke mi, necija guzica vise pokazuje ljudskog od njihovih idiotskih lica. Druga sorta ljudi u dugackim kolonama slijedi one prve u bjesomucnoj trci za Bogom novca i Bogom Binga vristeci bezumno Klaudijin slogan "Samo pojacajte - moj stajling to moze izdrzati". I jedna i druga strana nesvjesno, jer je glupost stanje blisko nesvjesti, rade za isti cilj - unistiti i onu zadnju trunku ljudskosti sto smo je teskom mukom stekli. Vecina ih ide u crkve il' dzamije. Manjina njih ne ide nigdje.

I da li Bog ima veze sa ljudskosti? Mozda, a mozda i ne. Nije ni bitno. Fakat je da ljudskost (ljubav, saosjecanje, potreba za bliskoscu, zelja za znanjem) postoji i tu je u nama od pamtivijeka. I kod ateiste, pagana i monoteistickog vjernika.

Ljepota crvene zore, osmijeh djeteta, ovca koja lize svoje jagnje ili rijetka vrlina covjeka su za mene najveca "cuda" i veca su od bilo koje dzamije, namaza, hadza, imama, reisa ili pape.
A ako treba za to da gorim, ja sam spreman. Samo podlozite - moj stajling to moze izdrzati!
nowhere man

#33 Re: Diktatura teizma

Post by nowhere man »

bogoljub wrote: Još nisam čuo, a baš bih volio, kako to sam teizam vrši torturu, i nad kim? Ako je na vama, konkretno kažite kako i gdje, ako je na samim vjernicima, onda vi s tim nemate apsulutno nikakve veze i niste kompetentni da raspravljate o tome!
Zasto dijelis ljude na "nas" i "vas"? Zasto mislis da ja nemam pravo ukazati na, npr., indoktrinaciju koja se vrsi nad djecom u mektebima i, jos gore, vjeronaukama u skolama? Diktatura se provodi prije svega promocijom dogme na racun nauke. Distribucijom apsurdnih slikovnica Haruna Jahje umjesto lekcijama o Darwinu i evoluciji. Pricama o cestitim vjernicima i onim drugim, koji su zalutali, i s kojima ne smijemo biti prijatelji. Forsiranjem identiteta zrtve, obecavajuci nagradu na onom svijetu, dok vjerske i politicke vodje uzivaju na ovom. Pricama, legenadama i mitovima, umjesto eksperimentima i objektivnim opservacijama.
bogoljub wrote: Jer čemu moral, čemu dobra djela, čemu? samo zbog ljudskosti_? Čemu Ljudskost_? Čemu ljudskost i pomoć drugima, kada i meni treba i kada sutra kada i ja i ti umremo obojici će biti isto! recimo onda zašto ćovjek da preža (ako ima priliku) od toga da ubije nekoga i otmemu njegovo dobro, Neće odgovarati nikome, ako nema Boga i nema suda, Zašto tako što sebi i nepreskrbiti_?
Ako imate odgovore na ova i pitanja iz mog prošlog posta, molim jasne odgovore_? Pitanja su jasna! Čekam odgovore!
"Cemu moral i dobra djela?" Nije valjda samo zbog nagrade na onom svijetu? Zar to nije licemjerje?

Mozda radim dobra djela zato sto sam svjestan da sa covjecanstvom, biljkama i zivotinjama dijelim dom, ovu krhku planetu koja grca pod silnim zagadjenjem. Ali to je svakako drugo pitanje, postanak i evolucija morala u ljudskoj vrsti. Ima osoba na ovom forumu koje to mogu puno bolje objasniti nego ja. (@NIN, @Shoshana, itd.)
arzuhal

#34 Re: Diktatura teizma

Post by arzuhal »

merhaba, momci...Image
nigdje.nikog

#35 Re: Diktatura teizma

Post by nigdje.nikog »

bogoljub wrote: Vaš problem je samo jedan!
A to je razgovarate o grješnim vjernicima kao eto vi se toliko brinete o njima da oni neučine kakvo loše djelo, i plus diskutujete o tome kako će Bog oprostiti ili ne, zaboravljujući pri tome da vi uopšte nevjerujete u Boga, niti bilo koju izvan materijlnu vrlinu, te stoga nemate pravo dijeliti moralne savjete nikome.
Jer čemu moral, čemu dobra djela, čemu? samo zbog ljudskosti_? Čemu Ljudskost_? Čemu ljudskost i pomoć drugima, kada i meni treba i kada sutra kada i ja i ti umremo obojici će biti isto! recimo onda zašto ćovjek da preža (ako ima priliku) od toga da ubije nekoga i otmemu njegovo dobro, Neće odgovarati nikome, ako nema Boga i nema suda, Zašto tako što sebi i nepreskrbiti_?
Bogoljube, bogoljube...
sa ovime si upravo pokazao sta je ishodiste "diktature teizma".

Zasto mislis da ateisti ne vjeruju ni u koju nematerijalnu vrlinu. Otkud ti povod za ovakvu glupost. Hoces reci da ateista nije u stanju voljeti, zrtvovati se za one koje voli itd.
Pa onda ovaj niz nejasnih pitanja sa "briljantnim poentiranjem" - sta je to sto nas prijeci od ubijanja, ako ne vjerujemo u Boga?!

Pa, bolan ne bio, ko pobi ovoliki narod - ateisti ????

Ti bogoljube smatras mene potencijalnim ubicom samo zato sto ne vjerujem u Boga, a za svecenike koji pozivaju na ubijanje cete naci neki "amandman" u svetim knjigama koji dopusta takvo ponasanje.
NE UBIJ....osim...ako ne moras, ako si napadnut, ako branis svoju vjeru...
Ja sam, bogoljube, svojim usima slusao takvog jednog svecenika i to me je definitivno "ubetoniralo" u mom "visoko moralnom ateizmu".
JThomas

#36 Re: Diktatura teizma

Post by JThomas »

ne vjerujem u onaj svijet, ne vjerujem u pakao i raj, ne vjerujem u nagradu i kaznu - a svejedno nastojim činiti dobro koliko god mogu.

pitate me zašto? iskreno, ne znam. društvena uslovljenost ili nešto više? ne znam, stvarno ne znam. ali ono što znam, jeste da mi se stomak skupi kad vidim bol, plač, nepravdu, siromaštvo...

ali izvjesnima je to očigledno nepojmljivo, da na ovom svijetu postoje i kompleksnije motivacije od štapa i mrkve.
Ajatolah_

#37 Re: Diktatura teizma

Post by Ajatolah_ »

...
Last edited by Ajatolah_ on 27/05/2010 15:55, edited 1 time in total.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#38 Re: Diktatura teizma

Post by dr.gog »

arzuhal wrote:merhaba, momci...Image
Merhaba i tebi,o Arzuhale strpljivi i tastaturi vični :D
bogoljub

#39 Re: Diktatura teizma

Post by bogoljub »

Izveli ste niz pogresnih zakljucaka, a jos niste dali odgovor niti na jedno moje pitanje!
Fair Life

#40 Re: Diktatura teizma

Post by Fair Life »

Po svemu sudeci da nemas strah od boga ti bi bio ubica lake ruke.

Evo ja guram 56-tu... a jos nisam ni kokos ubio.
Kradje sto se tice... zadnje su mi bile komsinske jabuke prije mozda 40 godina.

PS. Ja i bog... ko dvoje na putu.
salter071

#41 Re: Diktatura teizma

Post by salter071 »

...izvjesnima je to očigledno nepojmljivo, da na ovom svijetu postoje i kompleksnije motivacije od štapa i mrkve.
Ovo potpisujem. :thumbup:
Ne isplati se ni trositi rijeci na takve, niti ulaziti u dijalog bilo kakve vrste. ;-)
HAVANA

#42 Re: Diktatura teizma

Post by HAVANA »

:shock: :-)

Odprežo si ti priliku da dođeš do pameti,men s čini.
kebele

#43 Re: Diktatura teizma

Post by kebele »

EdoI wrote:Ako me neko pita, uvijek se izjasnjavam kao vjernik, iako to nisam. :|
Zanimljivo... šta misliš da li 50% deklarisanih vjernika u BiH drži ovakav ili sličan stav?
Ja mislim da DA, dobro, možda pretjerujem s cifrom 50% ali mislim da jedan dio jeste.
Gost123

#44 Re: Diktatura teizma

Post by Gost123 »

kebele wrote:
EdoI wrote:Ako me neko pita, uvijek se izjasnjavam kao vjernik, iako to nisam. :|
Zanimljivo... šta misliš da li 50% deklarisanih vjernika u BiH drži ovakav ili sličan stav?
Ja mislim da DA, dobro, možda pretjerujem s cifrom 50% ali mislim da jedan dio jeste.
ljudi osjecaju neugodnost kad se izjasne ateistima i vjerojatno zato dobar dio populacije suti o tome. a tako se osjecaju jer ih negativno oznavacaju vjernici. evo prvi bogoljub sta napisa u postovima. po definiciji ispade da su ateisti ljudi bez morala, bez ikakvih vrijednosti, mogu biti moralni a mogu i nemoralni(ali im ne mozes vjerovati, kad su moralni oni glume jer se ne boje boga, kazne zbog svojih losih djela itd.) i tko bi se volio izjasniti takvom osobom?
NIN

#45 Re: Diktatura teizma

Post by NIN »

Gost123 wrote:
kebele wrote:
ljudi osjecaju neugodnost kad se izjasne ateistima i vjerojatno zato dobar dio populacije suti o tome. a tako se osjecaju jer ih negativno oznavacaju vjernici. evo prvi bogoljub sta napisa u postovima. po definiciji ispade da su ateisti ljudi bez morala, bez ikakvih vrijednosti, mogu biti moralni a mogu i nemoralni(ali im ne mozes vjerovati, kad su moralni oni glume jer se ne boje boga, kazne zbog svojih losih djela itd.) i tko bi se volio izjasniti takvom osobom?
Pa dje si ti druze?

Nego, ja ne znam kako vi al' kod mene to nije tako. Ja, kad se vec moram izjasnjavati, mada mi samo moranje da se ja k'o biva nekome izjasnjavam potakne zivac, onda se izjasnim kao ateista i to mi, bas naprotiv, proizvede osjecaj ugodnosti. :D Prvo sto kazem kada dodje do bilo kakvog prebrojavanja je da je onaj ko inicira samo prebrojavanje glup i debilcina. Onda, objasnim zasto tako mislim da bi se na poslijetku izjasnio da ne vjerujem u to u sto vjeruju oni koji pitaju, posto vecinom neobavezna prebrojavanja i izjasnjavanja iniciraju oni koji su vec dio nekog klana (citaj religiozne institucije) ili odredjene socijalne grupacije (citaj oni sa prilicno primitivnim oblikom naci(o)-rasudjivanja, kojih je vecina na nasim prostorima).

Dakle, u gornjem primjeru, ja se svojom etiketom zelim distancirati (citaj odjebati) od bilo kog vida grupisanja. Takodjer, kada dodje do slicnog pregrupisavanja i od strane onih koji sebe smatraju nevjernicima, dakle onih koji se deklarisu kao ateisti, moj odgovor je identican - glupani i debili. U tom slucaju sam i dalje ateist ali ne njihov nego svoj! U sustini, ja i nisam ateist po definiciji jer kako cu biti iskljuciv po tom pitanju, tacnije definitivno negirati postojanje bozanskog, kada isto nije empirijski dokazivo? Svako, ama bas svako ko kaze da ne vjeruje da postoji bog, jer za to ima dokaze, jednostavno laze! S druge strane, svako ko kaze da isti postoji jer ima dokaze takodjer laze! Bog se ne dokazuje! A ako cemo pravo onda sam skeptik.

Doduse, znam i zaguzvat', i to pravo, kada sjedim sa ljudima koji sebe nazivaju ateistima i koji svako malo koriste floskule tipa Ma, vjernici glupani. Djes' bit normalan i vjerovat' u te alahe i bogove?. Onda, ja te ateiste automatizmom nazovem njihovim pravim imenima - cimpanze! :D Takvi se vode potpuno identicnim iracionalnim i teritorijalno determiniranim modelima rasudjivanja kao i oni koji imaju bogove za svojim ledjima.

Zaista bih volio doci u priliku da mi neko spocita nesto ruzno samo zato sto sam mu rekao da sam ateist (mada, kako sam vec spomenuo, ja sam skeptik ali ta etiketa nema tezinu u nasem priglupom sociu pa se vecinom koristim onom prvom :D ). Stvarno bih volio. Ali, priznajem, to se jos nije desilo. Zato kazem, ne znam kako vi ali ja sa ovim nemam nikakvih problema osim sto me huja spici. :x

A da znate, imam i crvenu majicu sa velikim zutim srpom i cekicem na prsima. :lol:
Compact

#46 Re: Diktatura teizma

Post by Compact »

NIN wrote: Pa dje si ti druze?

Nego, ja ne znam kako vi al' kod mene to nije tako. Ja, kad se vec moram izjasnjavati, mada mi samo moranje da se ja k'o biva nekome izjasnjavam potakne zivac, onda se izjasnim kao ateista i to mi, bas naprotiv, proizvede osjecaj ugodnosti. :D Prvo sto kazem kada dodje do bilo kakvog prebrojavanja je da je onaj ko inicira samo prebrojavanje glup i debilcina. Onda, objasnim zasto tako mislim da bi se na poslijetku izjasnio da ne vjerujem u to u sto vjeruju oni koji pitaju, posto vecinom neobavezna prebrojavanja i izjasnjavanja iniciraju oni koji su vec dio nekog klana (citaj religiozne institucije) ili odredjene socijalne grupacije (citaj oni sa prilicno primitivnim oblikom naci(o)-rasudjivanja, kojih je vecina na nasim prostorima).

Dakle, u gornjem primjeru, ja se svojom etiketom zelim distancirati (citaj odjebati) od bilo kog vida grupisanja. Takodjer, kada dodje do slicnog pregrupisavanja i od strane onih koji sebe smatraju nevjernicima, dakle onih koji se deklarisu kao ateisti, moj odgovor je identican - glupani i debili. U tom slucaju sam i dalje ateist ali ne njihov nego svoj! U sustini, ja i nisam ateist po definiciji jer kako cu biti iskljuciv po tom pitanju, tacnije definitivno negirati postojanje bozanskog, kada isto nije empirijski dokazivo? Svako, ama bas svako ko kaze da ne vjeruje da postoji bog, jer za to ima dokaze, jednostavno laze! S druge strane, svako ko kaze da isti postoji jer ima dokaze takodjer laze! Bog se ne dokazuje! A ako cemo pravo onda sam skeptik.

Doduse, znam i zaguzvat', i to pravo, kada sjedim sa ljudima koji sebe nazivaju ateistima i koji svako malo koriste floskule tipa Ma, vjernici glupani. Djes' bit normalan i vjerovat' u te alahe i bogove?. Onda, ja te ateiste automatizmom nazovem njihovim pravim imenima - cimpanze! :D Takvi se vode potpuno identicnim iracionalnim i teritorijalno determiniranim modelima rasudjivanja kao i oni koji imaju bogove za svojim ledjima.

Zaista bih volio doci u priliku da mi neko spocita nesto ruzno samo zato sto sam mu rekao da sam ateist (mada, kako sam vec spomenuo, ja sam skeptik ali ta etiketa nema tezinu u nasem priglupom sociu pa se vecinom koristim onom prvom :D ). Stvarno bih volio. Ali, priznajem, to se jos nije desilo. Zato kazem, ne znam kako vi ali ja sa ovim nemam nikakvih problema osim sto me huja spici. :x

A da znate, imam i crvenu majicu sa velikim zutim srpom i cekicem na prsima. :lol:
Tebi malo fali, da se svrstaš u jednu od dvije grupe koje si naveo! :D
NIN

#47 Re: Diktatura teizma

Post by NIN »

Compact wrote:Tebi malo fali, da se svrstaš u jednu od dvije grupe koje si naveo! :D
Slabo ces ti ugurat' covjeka sa rijesenim autoritativnim konfliktom u bilo kakvu grupu. Nema sanse drug moj! :D
Last edited by NIN on 14/05/2009 13:39, edited 1 time in total.
NIN

#48 Re: Diktatura teizma

Post by NIN »

Zaboravih. Znas kako sam u djetinjstvu nalazio odgovre po pitanju autoriteta? Samo ih zamislim na solji za vrijeme velike nuzde i to je to. :lol:
zonbirile

#49 Re: Diktatura teizma

Post by zonbirile »

radi se i to udarnički,nije da se ne radi,i šta kada broj vjernika poraste za 50%.Koji kvaliteni pomak će se desiti?Bosna će postati naprednija,sređenija,prava država.Šta će biti sa standardom stanovništva.E,sada nije to pitanje duhovnosti nego stomaka,egzistencije-pa šta je svrha svega.Ima li u svijetu zemlja,sa većinskim vjerničkim stanovništvom sa uređenim normama i društvenim i ličnim standardom.Šta je inače vjernik i kako se definiše i kako se broji,klasificira određuje.Šta treba uraditi i gdje je granica da Bosna postane "vjernička" zemlja,jer očito da cilj nije dostignut.
sistem

#50 Re: Diktatura teizma

Post by sistem »

@nin, razumijem zgrazavanje na grupu ateista koja omalovazava vjernike. jadno & bijedno. nadmenost je uvijek smijesan simptom ozbiljnih poremecaja.
ali se nadjem nekad u situaciji kad se pojavi nekoliko deklarisanih ateista i onda skoro pa odusevljeno poredimo iskustva, sve uz sale & posalice. zivim u zemlji sa nekih recimo 15-20 % ateista. ostalo su 'light vjernici' - odu u crkvu na sahrane, krstenja, vjencanja, slave bozic i uskrs i to je to. deklarativno ih je puno vise kojima to kao nije bitno. ali kad se povede malo dublja prica, shvatis da ljude iskreno sokira kad na pitanje o religiji hladno odgovoris da nemas bas nikakvo vjersko obrazovanje, bas nikakvu vjeru i da si siguran da iza smrti ima jedno obicno nista. naravno, cesto se spomene i uvrijezena teza o ateisti kojeg nista ne sprijecava da ubija i krade. tako, kad se nadjes okruzen skepcitima, pravo se obradujes :D i das si oduska.
Post Reply