Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Kraljica_Suza wrote:Ljudi bozji, ja vjerujem da je mladicu svaki sat i dan bitan..momak nema hljeba i samim time treba djelovati sto prije!Dok se mi organizujemo i komentarisemo, momak danas nema sta jesti, kao sto je i sinoc gladan zaspao.
Dajte da odmah ucinimo nesto..jos danas! sutra! Vikend je, slobodni smo, pocetak mjeseca dobili smo place, penzije ili sta vec...ima nas vec desetak na ovoj temi, da odmah damo novac i dodjemo do momka, neka ima naredne dane da jede...
a naredne sedmice se organizovati za otvaranje racuna i momku skupiti novac za ovce.
Ahmede, javi se molim te i reci nam kako da dodjemo do momka.
Tacno tako!
Ne treba gubiti vrijeme.Ja nisam u Bosni ali sam obavjestila one koji jesu.Samo dajte da se to organizuje na bilo koji nacin.A mi koji dolazimo za koji mjesec,mozemo naknadno pomoci.
[quote="5ar5rovic"]Zna li neko tehniku otvaranja telefonskog broja za prikupljanje novca ?[/quote
I dalje tvrdim da je ovo jedan od najboljih načina da se sakupi pomoć za bilo koga u BiH.
Ahmmed wrote:Kolika li se muka morala saviti u srcu devetnaestogodišnjeg mladića iz povratničkog sela Podčauš kod Bratunca, da zaplače pred kamerama, uz jecaje govoreći da je poželio da se najede hljeba....Hej, hljeba.....I kome je san imati nekoliko ovaca...I kome bi nekoliko ovaca, riješilo sve životne probleme.....
I kome se onda pričaju velike i goleme priče o ukidanju RS, kome li bi je i zbog čega ukidali....
I kome su namijenjene puke tlapnje o održivom povratku, velikim planovima, svijetloj budućnosti.....
Naravno, nije mi prvi put u životu, da vidim i čujem gladne i unesrećene ljude, koji su se vratili u istočnu Bosnu.....Nije mi prvi put da vidim ovakvu ljudsku patnju....
Ali, kad vidjeh ovog mladića i krupne suze kako se kotrljaju niz njegovo lice, kad čuh njegovu želju o samo nekoliko ovaca, zbog kojih bi, kako kaže, vrijedilo živjeti i životu se radovati....
Haram im bilo....samozvanim bošnjačkim vođama i liderima, muslimanskim prvacima, takozvanim vizionarima, ujediniteljima zemlje i naroda......
I možeš ovome pričati, lajati, sići s pameti.....i nikome ništa.....
nisam gledao, ali vjerujem tuga nevjerovatna, a i sam sam imao priliku vidjeti u kakvom ocaju zive bosnjaci u istocnoj bosni. ako bude kakav racun stavite da se iz inostranstva moze otplatiti.
zelja o hljebu i nekoliko novaca tog momka i bijesni auti, kule i vikendice bosnjackih politicara pokazuju kakva je nakaza od drzave bosna na putu da postane.
Ahmed se ne javlja, ma ja pretpostavljam da je to ona užasna Pejakovićeva emisija, ako ništa mogao bi neko kontaktirati FTV i tražiti podatak o tome momku, kako mu je ime jer lokaciju znamo.
A što se tiče humanitarnog telefona, ljudi bolje je skupiti na ruke i odnijeti, gledam prije mjesec dana oca jedne bolesne djevojčice kojoj treba samo par hiljada KM za liječenje kako priča da su se kontali oko tog telefona i onda shvatili da im se ne isplati jer bi Telecom uzeo lavovski dio kolača (mislim da je rekao da za samo pokretanje traže odmah 300 KM!!!)
Na kojoj je to emisiji bilo?
ovakvih slucajeva ima zaista stotine
I ja sam za otvaranje racuna, to mi je nekako najbezbjednije.
Uplatila bih nesto sa svojima.
Dok se dobije broj u telekomu i sva procedura, ko ziv ko mrtav do tada.
A i nakon one situacije sa Ljiljom ne dam im ni marku
Ljudi zar se nemoze skupiti 3-4 covjeka i otici do tog momka.Evo ja bi isao a lovu je najbolje skupiti izmedju sebe.Nap.Sarajlije jednoj osobi Tuzlaci jednoj itd. itd.Mislim dase ovo moze organizovati.Raja koja je vani moze poslati lovu poslije.Znaci trebalo bi to HITNO uciniti covjek je gladan.A poslije skupljati za ovce i sve dogovoriti.
Sutra je Setnjom protiv raka (ili tako nekako?) pocinje u 10h, hajde da se svi nadjemo tamo, da se dogovorimo, skupimo lovu, vidimo ko ima auto, ko ima vremena, ko zna gdje je to... nesto konkretno. Bar da se prebrojimo i okvirno vidimo koliko para treba i koliko mozemo skupiti.
Ima li kontakt od ovog momka ili sl. ja sam spreman poslati nesto pomoci i organizovati neko prikupljanje pa cu dostaviti osobama koje misle to nositi.
U pm ... dodjojh kuci sinoc kasno, upalim komp, procitam ovo ... ugasim komp od muke jer nisam znao sta da kazem ... pola noci nemogu da zaspim ... jebem ti...
koliko je jedna ovcica ?? oko 300KM? Daj da skupimo novac, da pomognemo covjeku hitno ... a kasnije i za ovce pa da mu kupimo 3-4 ovce ... a mozda i neku kravu ... pa sve skupa treba mozda 2000 - 2500 KM da bi neko imao i vise od smisla zivota ... nesto me u grlu steglo ... nemam i ne gledam TV ... al kad ovako nesto procitas tuga brate za srce ujeda
Kome dostaviti novac za hitnu pomoc? A za ovce i ostalo moze se i preko DOBRO u narednom periodu pokrenuti kacija i dijaspora ukljuciti ?
I da jos dodam pomoci treba iskljucivo "iz ruke u ruku" ... ja organizacije za pilot projekte odrzivog povratka natakarim na neku stvar ... uzmu lovu iz eu fondov i onda reklamiraju kako jednim klikom misa aplicirati za pomoc ... a ljudi u povratnickim selima ni struje nemaju
Ljudima treba krisku hljeba iz ruke u ruku dati ... dokle je to doslo eej
Dajte mi ako neko zna podatke makar gdje je momak, gdje je to selo/gradic otprilike i kako se zove momak da mogu predstaviti o cemu se radi ako kada budem prikupljao pomoc.
Ovaj nam Ahmed zagorčava život, pusti informaciju i izgubi se. Ljudi voljni smo pomoći, čovjek traži hljeba i to mu treba odmah, pa kasnije za ovce... Bože dragi koliko smo otupjeli kao društvo, za povratak su date milijarde, a čovjek umire od gladi, haram im bilo.
Zaista nije covjek onaj koji sazna da je neko gladan, a da mu suza ne krene, i da odmah ne poduzme nista na planu rjesavanja slucaja!
Ovakvi i slicni slucajevi treba da su stalna briga nas ljudi! Mislim nas ljudi, a ne politicara i vodja koji su sasvim čovjekoliki, i ušunjali su se medju nas ljude!
i ja sam voljna za pomoći finansijski za kupovinu ovčice....samo nam ipak treba ahmed... ....koordinator,neko ko će biti vođa akcije....eto ahmed zna više od nas o tom momku pa neka nam se javi
Ako cemo sta uraditi, molim vas javite na pp. Poslati pare za prvu pomoc, pa onda koliko kostaju te ovce? Sta tom djetetu jos treba? Cime ce ih hraniti? itd ...
Neka mi neko javi kako poslati (ako nista drugo ja cu u kovertu) malo para, nek' se momku bar odnese jedna dobra fasunga dok se ne skupi para za par ovcica.
Evo moj prijedlog: Ako neko zivi blizu Bratunca a drage je volje da nam izidje u susret, njegovo je samo da ode na autobusnu stanicu i preuzme kovertu od sofera, a zatim se raspita gdje zivi taj momak (a vjerujem da za njega svi znaju u Bratuncu, posebno sada kada je bio pred kamerama) i dadne to momku.
Nas dio posla je otici do autobusne stanice, vidjeti kad ima bus prema Bratuncu i poslati novac po soferima.
I to je to! Najbrze i najucinkovitije! X puta sam i slala i primala novac busevima i nije bilo nikakvih problema.
Nije teska procedura...ko se javi voljan da preuzme novac i odnese momku, neka nam ostavi broj telefona, tako da mu mi svi redom javimo kojim busom smo poslali kovertu i kad da ocekuje.To se sve moze rijesiti brzo, pa da svi spavamo mirno.
PS.-eventualno, ako nema niko iz Bratunca ili okoline, valjda ima neko voljan sa autom ko bi licno preuzeo i otisao na lice mjesta sutra.
Kraljica_Suza wrote:Evo moj prijedlog: Ako neko zivi blizu Bratunca a drage je volje da nam izidje u susret, njegovo je samo da ode na autobusnu stanicu i preuzme kovertu od sofera, a zatim se raspita gdje zivi taj momak (a vjerujem da za njega svi znaju u Bratuncu, posebno sada kada je bio pred kamerama) i dadne to momku.
Nas dio posla je otici do autobusne stanice, vidjeti kad ima bus prema Bratuncu i poslati novac po soferima.
I to je to! Najbrze i najucinkovitije! X puta sam i slala i primala novac busevima i nije bilo nikakvih problema.
Nije teska procedura...ko se javi voljan da preuzme novac i odnese momku, neka nam ostavi broj telefona, tako da mu mi svi redom javimo kojim busom smo poslali kovertu i kad da ocekuje.To se sve moze rijesiti brzo, pa da svi spavamo mirno.
PS.-eventualno, ako nema niko iz Bratunca ili okoline, valjda ima neko voljan sa autom ko bi licno preuzeo i otisao na lice mjesta sutra.
Ma jok, to niposto preko autobusa. Ne mozes ljudima danas vjerovati. Sta znas kakva olos moze doci po pare. Najbolje da ode neko licno i da mu uruci, ko ima auto i vremena.