Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Interesantno ,pardon ,i nije.
Većina komentatora popljuvala uzduž i poprijeko
a da nije ništa vidjela vlastitim očima ili da se
nije bolje informisala.Nitko da pomisli NA PRVU
da je to nešto interesantno,a MOŽDA i dobro.
Prska voda iz žive rijeke.NEVALJA .
Na ''kasnijim '' slikama vidi se da voda uopće ne dopire
do obala ,ali prva pomisao je : ''Nek me ne prskaju govnima''.
U što se pretvori ovaj portal.
Legionarska bolest je atipična upala pluća, uzrokovana bakterijom. Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom.
Uzročnik
Legionele su štapićaste bakterije koje mogu preživjeti u vodi duže od godinu dana koristeći se simbiozom s plavkastozelenim algama.
Bakterija prozvana Legionella pneumophila izolirana je 1976. godine, nakon što se u Philadelphiji na Zboru američkih legionara pojavila akutna respiratorna bolest.
Epidemiologija
Veća učestalost bolesti zapažena je u ljudi koji mnogo putuju i duže borave na radilištima gdje se obavljaju veliki zemljani radovi.
Izvor i uzrok epidemijske pojave bolesti je aerosol onečišćen koncentriranim legionelama, a to se najčešće nalazi u uređajima u kojima cirkulira voda u zatvorenom sustavu (klimatizirani uređaji). Određeni objekti kao bolnice (posebno odjeli s imunokompromitiranim pacijentima), hoteli ili pansioni sa starijim posjetiteljima, fontane, vodoskoci, instalacije za hidroterapiju, ovlaživači zraka, bazeni s turbulentnim strujanjem vode, pa čak i ledomati, često su invadirani legionelama.
Kako nastaje bolest?
Dispergirane u obliku aerosola u kapljicama promjera 1,0-5,0 mikro m, legionele bivaju aspirirane u plućne alveole u kojima "napadaju" epitelne stanice kao i alveolarne makrofage osjetljivih osoba. Kao posljedica nastaje atipična upala pluća nazvana legionarska bolest odnosno blaži oblik sličan gripi tzv. Pontiac groznica.
Klinička slika
Blaži klinički oblik bolesti, akutna raspiratorna bolest bez pneumonije - Pontiac Fever, slična je influenci. Inkubacija traje 5 - 43 sata. Izraženi su vrućica, mialgije, glavobolja, a katkad i kašalj, bol u prsima, grlobolja, poremećenje svijesti i proljev. Bolest traje do 7 dana, a ozdravljenje potpuno.
Teži klinički oblik, legionarska bolest s pneumonijom, može biti bolest samo s respiratornim simptomima ili bolest koja osim pluća zahvaća jetru, bubreg, probavni trakt i središnji živčani sustav. Inkubacija traje 2 - 10 dana.
Dijagnoza
Dijagnoza se postavlja na osnovi kliničke slike, laboratorijskih nalaza krvi, rendgenske snimke pluća i mikrobiološkim metodama.
Liječenje
Bolest se liječi antibioticima, najčešće azitromicinom, fluorokinolonima i rifampicinom te simptomatski. Ukoliko se bolest ne liječi antibioticima, smrtnost je velika 15 - 25%. Oporavak je dug, a promjene na rentgenskoj snimci vidljive su i mjesec dana nakon početka bolesti.
gosnmerkel wrote:Interesantno ,pardon ,i nije.
decko koji je otvorio temu je fino rekao da je vjetar nanijeo te vode i da ga je poprskala. i tako smo skontali da voda dopire do obala.
nije tacno da voda nije iz Miljacke kad prolazite (pogotovo onom stranom gdje je Akademija) skoro pa vam fekalije u kozu ulaze i uzasno smrdi...
inace je lijepo kad se gleda izdaleka
do obala ,ali prva pomisao je : ''Nek me ne prskaju govnima''. U što se pretvori ovaj portal.
Vala iskreno, nek si nam rekao. od juce tu, i vec sve zna o nama...
PS Ako imas malu djecu, deder pohiti dok vjetra ima, prodji prvi ti sa njima ispod govnjive duge, eto nas za tobom odmah!
Sad u vezi sa temom, sve i da jeste pitka voda, strasno odvratno djeluje...
Sad cete mi se smijat, al ja sam jucer, kad sam ovo procitala, pomislila da se radi o prvoaprilskoj sali i da je u pitanju fotomontaza....Kad ono ziva istina....
mislim da je svako ko je prosao i koga je to poprskalo spomenuo projektantu familiju do sedmog koljena. ja bih ga najradje natjerao da prepliva miljacku od skenderije do bentbase.
Irm@ wrote:pa prodji pored toga necega pa ces se sam uvjeriti je li tvoja izlucevina ili pitka voda
Da malo informisem, miljacka nije kanalizacija za vodu iz WC solja, vec za odvod vode iz tvoje kade, umivaonika i slicno... a sto se tice fontane ne znam koju vodu koriste
Romeo 80 wrote:Danas na biciklu prolazio pored Likovne akademije i vidim da je u korito Miljacke postavljena nekakva skalamerija. Taman prolazim pored kad se upali to čudo poput fontane, samo ne znam šta bi to trebalo da predstavlja?
I da, kakvu vodu koristi jer pretpostavljam da je u pitanju sama voda iz Miljacke, a kako sam bio na licu mjesta kad je to upaljeno vjetar je nanio taj "sprej" direkt na mene, baš me okupalo!
Nadam se da neću biti zapamćen kao prva žrtva Ebole na ovim prostorima!