Kocenje...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

amrica

#26 Re: ABS pitanje

Post by amrica »

ja imala na g2 :D (mijenjan motor 94.) ABS, i desilo mi se 2 puta za 10 godina, kad se pregrije da ne radi ABS, ali proradi kad se ohladi.

Konkretno, jedna seoska svadba u Banovicima ili Zivinicama, u augustu, nekoliko km sam presla za 3-4 sata po zvizdanu, po par cm se maknuti... i jos jedan slican odlazak na more...

Ako kod tebe nikako i nikad ne radi, ocito samo jedan odgovor :D
corsa

#27 Re: ABS pitanje

Post by corsa »

Nema logike da se nikako ne pali lampica, i jedina je mogucnost da je raniji vlasnik iskljucio, jer i ja ne vjerujem da elegance nema ABS. Mada je kod Skode svasta moguce. :D A cuj od '95 svako auto ima ABS!? :D :D :D :D :D :D Odavno nesto smjesnije nisam cuo! Pa ima auta i 2009. da nemaju ABS-a.
rusmir.ba

#28 Re: ABS pitanje

Post by rusmir.ba »

1. ABS ne radi
2. Ne pali se ni zuta ni crvena lampica za ABS
3. Nema uopste mjesta za osigurac za ABS na ploci osiguraca (pozicija 25)
4. Nema te sive kutije iza kantice za kociono ulje
5. najbolje bi bilo i da nema ABS da me glava ne boli, a vozio sam svo vrijeme G2 bez ABS i kad znas da ga nema pazis sta radis i gotovo :)

al danas kad odem na DG, ako stignem, javit cu rezultat
ado-šampion

#29 Re: ABS pitanje

Post by ado-šampion »

Jaro onda to nije Fabia Elegance!

Hehe, ABS standard od '95. :-) Nije ni u Evropi a kamoli kod nas. :)
rusmir.ba

#30 Re: ABS pitanje

Post by rusmir.ba »

Da zakljucimo temu (dakle moze lock nakon ovog posta:)
NEMA ABS!!
Sto je u ovoj varijanti meni najprihvatljivija opcija, jer da ima a da je neko cackao po sijalicama i sl. to bi zahtjevalo preskupe popravke. Ovako, 4god sam vozio bez ABS i prekucao 50tak tisucinki km i nisam imao prilike da iskoristim predonosti (G2 je nije ni imao, sluzbene fabije jesu ali hvala Bogu nisam bio u situaciji da se aktivira).

Dakle znam na cemu sam pa nema divljanja po cesti.

Hvala svima na sugestijama, drago mi je da ima ljudi koji su spremi pomoci i dati savjet. Isao sam na dijagnostiku kod momka na koga sam slucajno naletio (podlugovi), sve ostalo je OK. Ako nekom zatreba neka se javi za broj, servis VW koncern auta, mada idu i svi drugi, spura, vulkanizer, dijagnostika, alarmi i sl.

POZZ i ugodan dan i da nam ne bude zemljotresa-inace je jutrosni zemljotres ostetio par auta kod pivare (kako sam cuo) i jedno od njih je u vlasnistvu covjeka koji mi je prodao fabiju, slucajnost valjda...
Cholina_Lokica

#31 Re: ABS pitanje

Post by Cholina_Lokica »

jesam ti ja rekla da nema uopce abs-a :D
rusmir.ba

#32 Re: ABS pitanje

Post by rusmir.ba »

Dile wrote:jesam ti ja rekla da nema uopce abs-a :D
Ko zna-zna :D
Cholina_Lokica

#33 Re: ABS pitanje

Post by Cholina_Lokica »

naraFno ;-) :D
Lesli Eldridž

#34 Re: ABS pitanje

Post by Lesli Eldridž »

Ipak sam ja prvi napisao da to auto nema ABS-a... U prvom odgovoru na pitanje. :D
imt 539

#35 Re: ABS pitanje

Post by imt 539 »

corsa wrote:Nema logike da se nikako ne pali lampica, i jedina je mogucnost da je raniji vlasnik iskljucio, jer i ja ne vjerujem da elegance nema ABS. Mada je kod Skode svasta moguce. :D A cuj od '95 svako auto ima ABS!? :D :D :D :D :D :D Odavno nesto smjesnije nisam cuo! Pa ima auta i 2009. da nemaju ABS-a.
Mozda lade danas je gotovo nemoguce kupiti novo auto bez ABS-a mozda po narudzbi :?
Lesli Eldridž

#36 Re: ABS pitanje

Post by Lesli Eldridž »

Ima, ima ih još bez ABS-a...
muz66

#37 Re: ABS pitanje

Post by muz66 »

imt 539 wrote:
corsa wrote:Nema logike da se nikako ne pali lampica, i jedina je mogucnost da je raniji vlasnik iskljucio, jer i ja ne vjerujem da elegance nema ABS. Mada je kod Skode svasta moguce. :D A cuj od '95 svako auto ima ABS!? :D :D :D :D :D :D Odavno nesto smjesnije nisam cuo! Pa ima auta i 2009. da nemaju ABS-a.
Mozda lade danas je gotovo nemoguce kupiti novo auto bez ABS-a mozda po narudzbi :?
Sto nisi bar IMT 549?
Neelix

#38 Re: ABS pitanje

Post by Neelix »

imas hrpu novih auta bez abs-a :)
Cholina_Lokica

#39 Re: ABS pitanje

Post by Cholina_Lokica »

Lesli Eldridž wrote:Ipak sam ja prvi napisao da to auto nema ABS-a... U prvom odgovoru na pitanje. :D
sho jes' jes', ja podrzala i dala jos jedno misljenje da nema, a oni nas napadaju :lol: :lol: :lol:
ja1977

#40 Re: ABS pitanje

Post by ja1977 »

Ja sam imao Fabio elegance 1.4 i imala je ABS, ali koliko se sjecam ABS nije bio ni opcija u ponudi za Fabije sa SDI motorom.

U to sam poprilicno siguran, jer se sam dugo tabirio ponude prije kupnje.
Lesli Eldridž

#41 Re: ABS pitanje

Post by Lesli Eldridž »

ja1977 wrote:Ja sam imao Fabio elegance 1.4 i imala je ABS, ali koliko se sjecam ABS nije bio ni opcija u ponudi za Fabije sa SDI motorom.

U to sam poprilicno siguran, jer se sam dugo tabirio ponude prije kupnje.
Ma ja konzervativnost fabrike koja misli da je ti preslab motor (po nekima), a po meni je zbog lošije kupovne moći ljudi kupuju dizele i onda im je dostupnije to bez ABS-a
davidigolijat

#42 Re: ABS pitanje

Post by davidigolijat »

Losa kupovna moc kod ljudi koji kupuju diesele????

Pa ako je ista poznato, onda je to da su diesel auta koja su u svakom godistu, od novog pa do raspadnute harabatije, skuplja od istog auta sa benzinskim motorom barem 10 %...

Veci su kokuzi koji kupuju benzince :) :)
VR6

#43 Re: ABS pitanje

Post by VR6 »

Lesli Eldridž wrote:Ma ja konzervativnost fabrike koja misli da je ti preslab motor (po nekima), a po meni je zbog lošije kupovne moći ljudi kupuju dizele i onda im je dostupnije to bez ABS-a
Kako ti sve znas, to je slucaj i kod mog auta, 120 KS i oko tona tezine, a nije vidio ABS-a.

A ima i centralno, i el. stakla, klimu, vjerovatno je preslab motor upitanju... :lol:
Lesli Eldridž

#44 Re: ABS pitanje

Post by Lesli Eldridž »

VR6 wrote:
Lesli Eldridž wrote:Ma ja konzervativnost fabrike koja misli da je ti preslab motor (po nekima), a po meni je zbog lošije kupovne moći ljudi kupuju dizele i onda im je dostupnije to bez ABS-a
Kako ti sve znas, to je slucaj i kod mog auta, 120 KS i oko tona tezine, a nije vidio ABS-a.

A ima i centralno, i el. stakla, klimu, vjerovatno je preslab motor upitanju... :lol:
Pročitaj opet šta sam napisao. Naravno da to nije slučaj-to pišu neuki novinari. Radi se o štednji.
Lesli Eldridž

#45 Re: ABS pitanje

Post by Lesli Eldridž »

davidigolijat wrote:Losa kupovna moc kod ljudi koji kupuju diesele????

Pa ako je ista poznato, onda je to da su diesel auta koja su u svakom godistu, od novog pa do raspadnute harabatije, skuplja od istog auta sa benzinskim motorom barem 10 %...

Veci su kokuzi koji kupuju benzince :) :)
Pročitaj prethodni post. Kako je dizel svakako preskup, ne žele da ga opterećuju i dodatnim davanjima za ABS. A naši ljudi su i tako tanki sa parama da daju i zadnju paru na auto, te se ipak nastoji uštediti i omogućiti kokuzima da imaju fin auto, po nižim cijenam na uštrb opreme. Zar ne?
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#46 Re: ABS pitanje

Post by corolla02 »

Ma dajte ljudi, sta se raspravljate o ABS. Taj isti ABS je samo sitnica na autu, auto cine mnoge vaznije stvari nego ABS. Vazno je da ti je avuto sto volis i da se ne kvari, a ostalo je skros sporedno. Pa zar nije bolje imati novo neko auto sto volis, nego staro i to sa ABS a opet na kome uvjek nesto moras raditi, a i ABS se moze pokvariti, i pogotovo na starom autu. Manja auta uglavnom, generalno govoreci, nemaju ABS jer nema potrebe za tim, dok to nije slucaj i sa vecim autima, sa sest cilindarda i tako to.
Moje auto nema ABS i kad sam ga kupovao znaao sam za to, ali ocigledno to mi nije bio razlog da odustanem od auta
Uglavnom sve se svodi na to da, ja vozim auto, a ne auto mene, pogotovo ne taj "vrli" ABS.
Qler

#47 Re: ABS pitanje

Post by Qler »

ABS je bitna stvar kod izbora auta. bar meni.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#48 Re: ABS pitanje

Post by corolla02 »

OK. Kad su to cipele cinile covjeka, majke ti!?
Evo koliko je bitan taj ABS, pa dosta auta pa i samo ovo ispod dole nema ni ABS, ni all weel drive, niti traction control,
A vazi za jedno od najbrzih auto do sad.
Image
There’s no traction control and no ABS. It’s a pure sports car i pri cijeni od Ultimate Aero base price of $654,500
:)
Qler

#49 Re: ABS pitanje

Post by Qler »

corolla ne znam da li si ikada "klizao" sa autom koje ima ABS i koje nema... mislim ABS je po meni jedan od najboljih izuma u auto industriji...

osjeca se covjek sigurnije kada zna da ima kontrolu nad autom.
ado-šampion

#50 Re: ABS pitanje

Post by ado-šampion »

corolla02 wrote:Ma dajte ljudi, sta se raspravljate o ABS. Taj isti ABS je samo sitnica na autu, auto cine mnoge vaznije stvari nego ABS. Vazno je da ti je avuto sto volis i da se ne kvari, a ostalo je skros sporedno. Pa zar nije bolje imati novo neko auto sto volis, nego staro i to sa ABS a opet na kome uvjek nesto moras raditi, a i ABS se moze pokvariti, i pogotovo na starom autu. Manja auta uglavnom, generalno govoreci, nemaju ABS jer nema potrebe za tim, dok to nije slucaj i sa vecim autima, sa sest cilindarda i tako to.
Moje auto nema ABS i kad sam ga kupovao znaao sam za to, ali ocigledno to mi nije bio razlog da odustanem od auta
Uglavnom sve se svodi na to da, ja vozim auto, a ne auto mene, pogotovo ne taj "vrli" ABS.
Šta reče i osta živ :?

Kakve veze ima snaga auta s ABS-om?! Znači po tvojoj logici, auto koje ima bubam 100 konja ne treba ABS jer se njemu ne može desiti da treba naglo prikočiti na klizavoj cesti?! :?

Jaro vozi ti auto, pa da te vidim kad je mokra cesta kako ćeš ga prikočiti bez ABS-a, a ja iako sam egoista i jako volim sebe pustiću da me ABS vozi :-)

Qler je upravu. Bog zna koliko je samo nesreća ABS spasio otkad se počeo ugrađivati.

Dobar si primjer naveo, primjer asketskog sportskog auta, čiji inžinjeri će i zbog grama težine izbacit sve "nepotrebno". Mogu se kladit da to auto što si stavio nema ni klimu, iz istog razloga. A i koji će mu qrac, neke se u autu od 700 milja dolara prži na +30 :run:

Sad će mi se javiti ovi "sportisti" da mi seru, kao šta će pravim vozačima ABS, šta će im ESP, itd. Vidim na nekoj tamo temi, Alfa Mito meni se čini, neko govori mana tog auta koje ima, molim te, "čak" 100 konja je što se ESP ne može ugasiti :shock: Ja fakat ne kontam, možda mali gradski prdavac sa 100 konja nekom služi za vikend utrke pa mu treba da ugasi ESP?! Il će, vjerovatnije, to auto nekom tinejdžeru kupit tata, koji će opet da ispadne mangaš pred rajom tinejdžerima isključiti taj ESP i do prve bandere. Ha ja. Ko mu je kriv. A ja odoh daleko od teme :-)
Post Reply