prekoracenje brzine-novi radar

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

extrame

#26 Re: prekoracenje brzine-novi radar

Post by extrame »

Robijasica wrote:
extrame wrote:Mene je uhvatio radar u Šijama iz pravca Doboja prema Maglaju, ograničenje 60 km/h-moja brzina 93 km/h,(nedelja ujutro u 6h), auto je registrovano na drugoj osobi, postoji li mogućnost da su oni mene uslikali, tj. kontao sam da im dam podatke od treće osobe koja ima vozačku ali ne upravlja vozilom već duže vrijeme?
Koja je kazna za ovo prekoračenje?
pozz :roll:

Mozes navesti da je osoba xy tog dana upravljala tvojim vozilom i moras i poslati sve podatke o toj osobi. Policija ce zatim poslati prekrsajni nalog toj osobi. Sto se tice kazne, Mirza ti je sve rekao. Mene su na istom mjestu snimili u decembru, vozila sam 95 km/h i dobila sam 100 KM novcane kazne, 1 kazneni bod i vozacka na mjesec dana. Ja sam ipak poslala na sudsko odlucivanje, jer mi je tako savjetovano. Sretno!
Da li radar u Šijama slika kada se ide iz pravca Doboja ili iz pravca Maglaja... Bojim se da nebi osubu xy uvalio u probleme...
madner

#27 Re: prekoracenje brzine-novi radar

Post by madner »

nineinchnails wrote:Tu "Tehniku" nemam

Uostalom, poenta nije u visini kazne nego u policijskom postupku od momenta kada su me zaustavili i fakticki mi "prisili" vecu kaznu.
Pa nisu ti prisilili vecu kaznu u tome je poenta. :wink:

Da su ti prisili 130 ispod 150 KM ne bi bilo.
Eshek

#28 Re: prekoracenje brzine-novi radar

Post by Eshek »

Monsignor wrote:Postoji nacin.
Brisati ne mogu ALI...
mogu da fejkaju ogranicenje koje si prekoracio.
Znaci ako si vozio 100 na ogranicenju 60 oni mogu da fejkaju da su te uhvatili na ogranicenju 80 (naravno uz pravilno ophodjenje sa ogranima i jednu cvaju da to pogura) i onda ide kazna od, mislim 40 KM a ne oduzimanje vozacke sto je morate se sloziti ok solucija....
Eto,
pozdrav.
Mogu i to, ukoliko nisu dobili od šefa smjene izričitu naredbu o lokaciji mjerenja (uobičajeno). Ali nema to plaho veze, svi su u talu :D :D
ja1977

#29 Re: prekoracenje brzine-novi radar

Post by ja1977 »

extrame wrote:
Da li radar u Šijama slika kada se ide iz pravca Doboja ili iz pravca Maglaja... Bojim se da nebi osubu xy uvalio u probleme...

Slika u oba pravca. Imaju senori u obje trake.

Bojim se da si osobu XY uvalio u problem :mrgreen:
dimu

#30 Re: prekoracenje brzine-novi radar

Post by dimu »

ja1977 wrote:
extrame wrote:

Slika u oba pravca. Imaju senori u obje trake.

Bojim se da si osobu XY uvalio u problem :mrgreen:
covjek pita sa koje strane slika kamera, znaci u jednoj traci slika sprijeda u drugoj sazada... a pita zato sto ako je slika sprijeda ocito ce biti na fotografiji da neko drugi upravlja autom pa ne moze reci da je ta druga osoba vozila ako je recimo ta osoba zensko i slicno...
Haris033

#31 Re: prekoracenje brzine-novi radar

Post by Haris033 »

Juce sam dobio "čestitku" u kojoj piše da sam počinio prekršaj iz člana 44. stav broj 6/06 a koji je utvrđen stacionranim uređajem za mjerenje brzine (marke "TraffiStar SR 520") gdje je ustanovljeno da sam vozio 102 km/h i istovremeno prošao na znak crvenog svjetla na semaforu (kod zgrade RTV-a)...

E sad, sve je to OK i bio bi spreman snositi poslijedice za sve učinjeno, ali fazon je u tome što sam siguran da tu noć (23.30) baš kao što prođem svakodnevno više puta, nisam vozio više od 60-70 km/h (jer znam da je tu radar) niti je taj radar "blicnuo", a osim toga nikada za vrijeme svog 12-godišneg vozačkog iskustva nisam uhvaćen da vozim tolikom brzinom, a pogotovo u gradu gdje vozim više nego oprezno i poštujem sve saobraćajne znakove i propise...

Zanima me da li neko ima slično iskustvo i da li je moguće da taj "stacionrani uređaj" može pogriješiti i vrijedi li tražiti video dokaz!???

A ako sam doista vozio tom brzinom i prošao kroz crveno, onda sam, fakat, imao žešći "prenos", pa me zanima da li se takvi "prenosi" dešavaju i drugima, jer fakat ovako nešto mi se nikada nije dogodilo... Napominjem da nisam vozio pod dejstvom alkohola!!!

Osim toga, zna li neko kolika me kazna slijedi za ova 2 prekršaja??? Pretpostavljam da je kazna više od 200,00 KM sa oduzimanjem vozačke dozvole na 1ili 2 mjeseca...
Vragolan

#32 Re: prekoracenje brzine-novi radar

Post by Vragolan »

Haris033 wrote:Juce sam dobio "čestitku" u kojoj piše da sam počinio prekršaj iz člana 44. stav broj 6/06 a koji je utvrđen stacionranim uređajem za mjerenje brzine (marke "TraffiStar SR 520") gdje je ustanovljeno da sam vozio 102 km/h i istovremeno prošao na znak crvenog svjetla na semaforu (kod zgrade RTV-a)...

E sad, sve je to OK i bio bi spreman snositi poslijedice za sve učinjeno, ali fazon je u tome što sam siguran da tu noć (23.30) baš kao što prođem svakodnevno više puta, nisam vozio više od 60-70 km/h (jer znam da je tu radar) niti je taj radar "blicnuo", a osim toga nikada za vrijeme svog 12-godišneg vozačkog iskustva nisam uhvaćen da vozim tolikom brzinom, a pogotovo u gradu gdje vozim više nego oprezno i poštujem sve saobraćajne znakove i propise...

Zanima me da li neko ima slično iskustvo i da li je moguće da taj "stacionrani uređaj" može pogriješiti i vrijedi li tražiti video dokaz!???

A ako sam doista vozio tom brzinom i prošao kroz crveno, onda sam, fakat, imao žešći "prenos", pa me zanima da li se takvi "prenosi" dešavaju i drugima, jer fakat ovako nešto mi se nikada nije dogodilo... Napominjem da nisam vozio pod dejstvom alkohola!!!

Osim toga, zna li neko kolika me kazna slijedi za ova 2 prekršaja??? Pretpostavljam da je kazna više od 200,00 KM sa oduzimanjem vozačke dozvole na 1ili 2 mjeseca...
trazi sliku, jest da ce ti smecari to naplatiti, ali makar ces biti siguran jesi li to ti
atko

#33 Re: prekoracenje brzine-novi radar

Post by atko »

@haris033

posto iz office-a gledam u tu kameru ... prije izvjesnog vremena (cini mi se prije ovog snijega zadnjeg sto se naglo otopio) gledao sam kako ta kamera blica ko luda i ako se vozila krecu normalno u koloni i zeleno je ...

I bas sam pomisliosto ce nekoga maltretirati zbog kvara :-)

Trazi ako je moguce da se utvrdi sa kamere za video nadzor na toj raskrsnici sta se zaista desilo;)
Klodovik

#34 Re: prekoracenje brzine-novi radar

Post by Klodovik »

atko wrote:@haris033

posto iz office-a gledam u tu kameru ... prije izvjesnog vremena (cini mi se prije ovog snijega zadnjeg sto se naglo otopio) gledao sam kako ta kamera blica ko luda i ako se vozila krecu normalno u koloni i zeleno je ...

Trazi ako je moguce da se utvrdi sa kamere za video nadzor na toj raskrsnici sta se zaista desilo;)
Zar kamera nije postavljena tako da snimi i svjetlo na semaforu skupa sa vozilom?
Haris033

#35 Re: prekoracenje brzine-novi radar

Post by Haris033 »

Hvala drug za info!!! Tako ću i uraditi... Jb, cijelu noć nisam mogao oka sklopiti kontajući zar sam toliko lud da sam prošao kroz crveno i to 102 km/h. Nemoguće, fakat... :sad:
atko

#36 Re: prekoracenje brzine-novi radar

Post by atko »

Klodovik wrote:

Zar kamera nije postavljena tako da snimi i svjetlo na semaforu skupa sa vozilom?
Jeste. Crveno/zeleno se moze sa slike dokazati.

Ali u ovom slucaju sto sam ja uocio ... sva vozila se krecu normalno i ujednaceno (dakle zeleno je) a kamera blica ko luda ... al haj ti dokazi klocevima da nisi vozio preko ogranicenja.
čuj_to?

#37 Re: prekoracenje brzine-novi radar

Post by čuj_to? »

u Maju prosle godine me "upucalo" u Sirokom, jos sam i vidio kad je blicnula kemera, al' kasno sta ces...

... e sad', nakon mjesec dana mi dodje OBAVIJEST o ucinjenom prekrsaju, te da je vozilo to i to, tog i tog dana u toliko sati pocinilo prekrsaj iz Clanka 44. Zakona o sigurnosti prometa (vozio 82 a ogranicenje 60 km/h), pa da im sukladno clanku 153. stavak 4 istog Zakona dostavim ko je vozio auto taj dan, njegov JMBG, kopiju vozacke, adresu i sta vec ne.. ja fino priznah sve i poslah im svoje podatke.

Nakon, otpirilike mjesec dana dodje fino da me osudilo, zbog la,la,la prekrsaja na kaznu od 100 KM, + sudske troskove, oduzimanje vozacke na jedan mjesec i dva kaznena boda. Zalio se pa cemo vidjet' sta ce biti.

I ovo je kako sam cuo jos "k'o macja guza" jer je kao moj prekrsaj, prekoracenje manje od 30 km/h od ogranicenja.
aerosa

#38 Re: prekoracenje brzine-novi radar

Post by aerosa »

čuj_to? wrote:u Maju prosle godine me "upucalo" u Sirokom, jos sam i vidio kad je blicnula kemera, al' kasno sta ces...

... e sad', nakon mjesec dana mi dodje OBAVIJEST o ucinjenom prekrsaju, te da je vozilo to i to, tog i tog dana u toliko sati pocinilo prekrsaj iz Clanka 44. Zakona o sigurnosti prometa (vozio 82 a ogranicenje 60 km/h), pa da im sukladno clanku 153. stavak 4 istog Zakona dostavim ko je vozio auto taj dan, njegov JMBG, kopiju vozacke, adresu i sta vec ne.. ja fino priznah sve i poslah im svoje podatke.

Nakon, otpirilike mjesec dana dodje fino da me osudilo, zbog la,la,la prekrsaja na kaznu od 100 KM, + sudske troskove, oduzimanje vozacke na jedan mjesec i dva kaznena boda. Zalio se pa cemo vidjet' sta ce biti.

I ovo je kako sam cuo jos "k'o macja guza" jer je kao moj prekrsaj, prekoracenje manje od 30 km/h od ogranicenja.
Kako ćeš bolan u Hercegovini past na radaru kad na 100-200 metara ispred svakog stoji upozorenje da je radarska kontrola...

Preksinoć na Otoci je kamera uslikala murijsko vozilo, kako sam išao nekih 20ak metara iza njega vidim da blica u momentu kad je prošao ispod semafora otprilike oko 80, tj vjerovatno malo jače od toga. Nije mu upaljena rotacija ali mi nije nikako jasno da može bit toliko glup da ne zna da je kamera na tom mjestu... Ili glup ili izuzetno bezobrazan ,a vjerovatno i obadvoje...
sLLayer

#39 Re: prekoracenje brzine-novi radar

Post by sLLayer »

al si ga nagarilaaaa :run: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
maxell_sarajevo

#40 Re: prekoracenje brzine-novi radar

Post by maxell_sarajevo »

E sinoc jaran sa autom proleti kroz zuto kad vidim policija pali golfa i za nama krenuse i jaran nekako njima umakne kroz ulicice, siguran sam da nisu upamtili broj tablica jer smo se brzo izgubili iz vidokruga, a i ako jesu jel ga sad mogu kazniti posto ga nisu na licu mjesta zaustavili i ne mogu dokazati ko je vozio auto.Sad me interesuje ako nekako dođe kazna da li se moze vaditi da ne znaju ko je vozio auto i zasto ga odmah po prekrsaju nisu zaustavili. :-D
respo

#41 Re: prekoracenje brzine-novi radar

Post by respo »

kazna za vlasnika vjerovatno ako se moze tako kazniti
boli njih briga ko je vozio
pa nek vlasnik dokazuje jeli on vozio ili je vozio neko kome je dao
atadxart

#42 Re: prekoracenje brzine-novi radar

Post by atadxart »

ErvinSa wrote:Ok a znas li nesta za ove nove radare,jel istina da oni snimaju sve,i da se to ne moze izbrisati?
Sta je, jel' "babo" nema nista adekvatno protiv snimanja?

*bena korupcijsko podrzavajuca stoka!
Dozer

#43 Re: prekoracenje brzine-novi radar

Post by Dozer »

Nisu ovi staticni radari toliko pouzdani koliko ih se prikazuje. Jeste, fino oni ocitavaju, pa i vise traka odvojeno i istovremeno, medjutim puno faktora utice na njihov ispravan rad - vanjska temperatura, tempertaura asfalta i kvalitet asfalta (ukoliko se radi o modelu sa senzorima u asfaltu), blizina vozila koja se slikaju, itd. itd.

Specifikacija ovog modela se moze vidjeti ovdje: http://www.traftech2000.com/robot/TraffiStar_SR520.pdf

Ja sam imao slucaj gdje mi je radar kod aerodroma ocitao 97. Otisao sam u policiju da pogledam taj snimak jer mi je bilo nevjerovatno da sam toliko vozio, a jos vise jer se sjecam tog dana, kao i toga da sam vozio iza nekakvog sporaca. Takodjer, vrlo dobro znam gdje stoji ta kamera, a u zivotu nisam kroz grad vozio 100 na sat. Pokazali su mi snimak gdje se vidi moje auto i ocitanje brzine od 97. Medjutim, na snimsku se takodjer lijepo vidi i da se ispred mene nalazi drugo vozilo, na nekih 10-ak metara, a njemu je ocitano 67. Vidi se da ja uopste ne kocim, sto bi bilo sasvim normalno jer se "krecem" 30 brze od njega, inace bih se zabio u njega.

Nisu mi naplatili nista za pokazivanje snimka (uostalom, to i pise na onom papiru, da se moze doci i pogledati od tad do tad), ali nisam ni ja zelio potpisati da priznajem to ocitanje brzine, tako da cemo pravdu traziti na sudu :)
citroen

#44 Re: prekoracenje brzine-novi radar

Post by citroen »

javi kad to sve zavrsis,da vidimo mozes li ti protiv suda :D
krusty

#45 Re: prekoracenje brzine-novi radar

Post by krusty »

čuj_to? wrote:u Maju prosle godine me "upucalo" u Sirokom, jos sam i vidio kad je blicnula kemera, al' kasno sta ces...

za to ti je kazna 50 KM, a ne to sto su oni tebi izrekli...
sodom

#46 Re: prekoracenje brzine-novi radar

Post by sodom »

maxell_sarajevo wrote:E sinoc jaran sa autom proleti kroz zuto kad vidim policija pali golfa i za nama krenuse i jaran nekako njima umakne kroz ulicice, siguran sam da nisu upamtili broj tablica jer smo se brzo izgubili iz vidokruga, a i ako jesu jel ga sad mogu kazniti posto ga nisu na licu mjesta zaustavili i ne mogu dokazati ko je vozio auto.Sad me interesuje ako nekako dođe kazna da li se moze vaditi da ne znaju ko je vozio auto i zasto ga odmah po prekrsaju nisu zaustavili. :-D
lako se tebi zajebavat sa kolegama :D
pot

#47 Re: prekoracenje brzine-novi radar

Post by pot »

ovo se zove prekoracenje brzine
http://cnews.canoe.ca/CNEWS/Canada/2010 ... 58601.html
30 poena to je 4 godine vozacka .15 poena je 2 godine 2000$ kazne i jos neregistrovan.
brzina 232km
:lol:
bug

#48 Re: prekoracenje brzine-novi radar

Post by bug »

moze li mi neko reci kako stizu ove "cestitke" :oops: :D nasla sam danas u sanducicu izvjestaj o prispijecu 'preporucene posiljke'...nije paket, nego bas zaokruzena "preporucena posiljka"...
a moram cekati do ponedjeljka da saznam sta je :( :D
BSn

#49 Re: prekoracenje brzine-novi radar

Post by BSn »

bug wrote:moze li mi neko reci kako stizu ove "cestitke" :oops: :D nasla sam danas u sanducicu izvjestaj o prispijecu 'preporucene posiljke'...nije paket, nego bas zaokruzena "preporucena posiljka"...
a moram cekati do ponedjeljka da saznam sta je :( :D

cestitke stizu u vidu pisma u sanducic - makar je tako kad pjesacis kroz crveno. :D

pise na cestitki plati, pa se javi u mup da potpises cestitku priznanja. ja pred mup-om zaustavim plavca, kaze on jesi l' platio, reko' jesam. pa sta sad hoces, pa da predam ovo, pise da moram, ma kaze jok, to je prije tako bilo.

pa sto onda pise koji vrag da moram? :-)

uhvatili me ono prije godinu-dvije kad su tek poceli da love. odtad glava radi k'o radar kad hocu preci. :D
bug

#50 Re: prekoracenje brzine-novi radar

Post by bug »

ipak je bila cestitka, prekoracenje 24km/h :oops: :D
Post Reply