TREBAM POMOC!!! BREGASTA OSOVINA

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

slavkoimamodilera

#26 Re: TREBAM POMOC!!! BREGASTA OSOVINA

Post by slavkoimamodilera »

Bakir1 wrote:otiso covjek sa foruma djaba ti sve. :lol: :lol:
trazi se bregasta,cuo sam da treba kopati pola metra da se dodje do nje,zna li iko na kojem mjestu je najbolje poceti sa kopanjem :lol:
Imam ja raslje za trazenje vode, morel to pomoc? :mrgreen:
Bakir1

#27 Re: TREBAM POMOC!!! BREGASTA OSOVINA

Post by Bakir1 »

morao bi probati :lol:
cuo sam da azira i dzemila imaju znacajan feedback kod trazenja bregaste morao bih i njih kontaktirati da vidim sta ce reci :lol:
Ublehas

#28 Re: TREBAM POMOC!!! BREGASTA OSOVINA

Post by Ublehas »

U Visokom je ovlasteni servis "Berlijeta", Opel i Chevrolet, nekada Daewoo, mislim da je najbolje da njima povjeris da vide sta je s autom i mani se nasih svakojakih dundjera. Vrlo rijetko sa nadje problem u bregastoj osovini (vratilu), a jos ti taj pride kaze da ulje nedolazi do nekog dijela motora, pa zasto netrazi razlog zbog cega nedolazi ulje? Ja sam bio musterija u Berlijeti i vrlo sam zadovoljan njihovom uslugom, dobro rade, korektni su i brzi. Nisu skuplji od ostalih cak ni od privatnika sto se rada tice, dijelovi su skuplji jer se radi o orginalnim dijelovima. Neznam da li su otvorili novi servis u gradu na Alipasinom ako ne vjerovatno uskoro ce. I na kraju bar imas garanciju na ugradjene dijelove i rad! Treba napomenuti da ako se radi o velikom kvaru i zamjeni nekog skupog dijela, saradjivati ce s tobom da se nadje nesto zamjensko ili polovno da prodjes jeftinije, garanciju na taj dio neces dobiti ali na ruke hoces. Najbolje ti je nazvati ih i zakazi termin da ti to vide odmah buduci da je Visoko podaleko!
meki

#29 Re: TREBAM POMOC!!! BREGASTA OSOVINA

Post by meki »

Bakir1 wrote:
mayab wrote:Svakakvih nas ima, evo malo edukacije

http://www.samarins.com/glossary/dohc.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Ohc
jel se to ti samaras linkovima :lol:
odoh sa podforuma majke mi :lol:
Bakire, koji si ti samo lik to je za ne povjerovat :| Lik je govorio jedno, a ti drugo. Na kraju covjek da link koji fino demonstrira kako ste u pravu i jedan i drugi a ti i ga na sve to ismijavas. Klasican primjer primitivizma.

Dakle, OHV kako davidigolijat kaze:

Image

OHC, kako Bakir kaze:

Image

Pametnom jedna dosta. Pronadji se u ovome.
atko

#30 Re: TREBAM POMOC!!! BREGASTA OSOVINA

Post by atko »

@meki :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Razliciti proizvodjaci u razlicitim vremenskim razdobljima su bregastu postavljali na razlicita mjesta ...

Ako sam ja recimo vozio ficu ili bubu ja cu reci motor je pozadi otvori pa pogledaj ... naravno neki nemaju pametnija posla nego odmah docekaju na noz i krajnje nekulturno pocne pljuvanje itd itd

jadnoooo :(

on topic
@anica, pozovo nekoga ko se stvarno razumije neka ustanovi sta je u pitanju pa ili odvezi ili odslepaj auto do servisa u visokom .. nemoj na svoju ruku voziti ;)
Bakir1

#31 Re: TREBAM POMOC!!! BREGASTA OSOVINA

Post by Bakir1 »

meki wrote:
Bakir1 wrote:
mayab wrote:Svakakvih nas ima, evo malo edukacije

http://www.samarins.com/glossary/dohc.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Ohc
jel se to ti samaras linkovima :lol:
odoh sa podforuma majke mi :lol:
Bakire, koji si ti samo lik to je za ne povjerovat :| Lik je govorio jedno, a ti drugo. Na kraju covjek da link koji fino demonstrira kako ste u pravu i jedan i drugi a ti i ga na sve to ismijavas. Klasican primjer primitivizma.

Dakle, OHV kako davidigolijat kaze:

Image

OHC, kako Bakir kaze:

Image

Pametnom jedna dosta. Pronadji se u ovome.
prvo govorili smo o soch motoru kakav je u lanosu,koncept ohv motora je davno prevazidjen i upotrebljava se samo kod motora koji nemaju potrebe za visokim obrtajima jer isti koncept ne trpi visoke obrtaje.
ohv koncept motora opet ne sadrzava bregastu osovinu u samom dnu bloka motora kako je doticni tvrdio.
da ja sam primitivan i nisam se poceo svadjati dok nisam direktno napadnut ali vi advokati to vjesto presutite svaka cast.
ja o motorima sa unutrasnjim sagorjevanjem i principima rada istih nisam ucio sa gugla i pri tome se pravio mehanicar.
lijepo je to shvatiti sa razumjevanjem sa slika ali je sasvim drugo to sazvakati u praksi tako da visokotolerantni jesam glup i primitivan,sreca pa postojite vi koji sve znate i kojima se nista ne moze drugo reci. :lol:
atko wrote:@meki :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Razliciti proizvodjaci u razlicitim vremenskim razdobljima su bregastu postavljali na razlicita mjesta ...

Ako sam ja recimo vozio ficu ili bubu ja cu reci motor je pozadi otvori pa pogledaj ... naravno neki nemaju pametnija posla nego odmah docekaju na noz i krajnje nekulturno pocne pljuvanje itd itd

jadnoooo :(

on topic
@anica, pozovo nekoga ko se stvarno razumije neka ustanovi sta je u pitanju pa ili odvezi ili odslepaj auto do servisa u visokom .. nemoj na svoju ruku voziti ;)
o atko kako si jel me to jos imas na zubu radi juge inzinjeru :lol:
posto si strucan toliko molim te meni jednom jadniku objasni zasto strada bregasta bas me zanima.
sad sam ja malo na redu na ribanje ali morate prvo opet pretresti guglo da me demantujete lutke moje pametne :lol:
znam da je z06 smjesten ohv motor koji razvija cak 7100 obrtaja ali jedna lasta ne cini proljece pa tako ni taj motor ;-)
atko

#32 Re: TREBAM POMOC!!! BREGASTA OSOVINA

Post by atko »

Bakir1 wrote: o atko kako si jel me to jos imas na zubu radi juge inzinjeru :lol:
posto si strucan toliko molim te meni jednom jadniku objasni zasto strada bregasta bas me zanima.
sad sam ja malo na redu na ribanje ali morate prvo opet pretresti guglo da me demantujete lutke moje pametne :lol:
znam da je z06 smjesten ohv motor koji razvija cak 7100 obrtaja ali jedna lasta ne cini proljece pa tako ni taj motor ;-)
Dobro je fala na pitanju! Kako si ti?
muz66

#33 Re: TREBAM POMOC!!! BREGASTA OSOVINA

Post by muz66 »

Bog me ubio ako su ovi pojedinci sto guglaju da vide sta je bregasta pet puta u zivotu uprljali ruke pod haubom. Bakire :thumbup: uz tebe smo :thumbup:
ado-šampion

#34 Re: TREBAM POMOC!!! BREGASTA OSOVINA

Post by ado-šampion »

Haha, jeste ga sad pretjerali. Znači ako neko ne zaprlja ruke pod haubom i nije mehaničar ne može ništa znati... Pa ko onda projektuje te motore da mi je znati. :-)
johntra

#35 Re: TREBAM POMOC!!! BREGASTA OSOVINA

Post by johntra »

onaj ko je barem jednom u životu zaprljao ruke da rastavi i pogleda koncepciju bilo kojeg motora... ;-)
Lesli Eldridž

#36 Re: TREBAM POMOC!!! BREGASTA OSOVINA

Post by Lesli Eldridž »

Motor CORVETTE Z06 je zapremine 7 litara. Pogled na motor bi natjerao bilo kojeg inžinjera Ferrarija na posprdni smijeh. Jedno bregasto vratilo je smješteno u bloku (aluminij), kao i oduvijek, i preko polugica i klackalica otvara i zatvara dva ventila po cilindru. No, upotreba titana (ventili, klipnjače) omogućava za ovu konfiguraciju nevjerovatnih 7000 ob/min. Odgovor za Corvette-u. Zato se Ferrariju tresu gaće kada vide Corvette-u. U principu velike mase pokretnih dijelova OHV motora ne trpe velike obrtaje, a ovdje je sve olakšano supermodernim korištenjem titanija. OHC (Overhead cammshaft) motori trpe velike obrtaje jer su i mase u pokretu puno manje.8-)
muz66

#37 Re: TREBAM POMOC!!! BREGASTA OSOVINA

Post by muz66 »

Malo smijesno poredjenje-pricati o ovome a da nisi sate i sate proveo u garazi je isto kao da ti neko prica o sexu:klitic joj je tu, treba da radis to, G tacka joj je tu, na nju djelujes tako i tako, uhvati je ovdje-uhvati je ondje. Sve znas teoretski, ali kad dodje prakticni dio-paf.

Ado, nista licno, nadam se da se neces uvrijediti zbog napisanog, to vazi generalno. Nisam ni ja doktor za motor i sve sto ima veze sa autom, tako da ne ispadne da pametujem nesto i pretjerujem. Pozdrav :D
Lesli Eldridž

#38 Re: TREBAM POMOC!!! BREGASTA OSOVINA

Post by Lesli Eldridž »

ado-šampion wrote:Haha, jeste ga sad pretjerali. Znači ako neko ne zaprlja ruke pod haubom i nije mehaničar ne može ništa znati... Pa ko onda projektuje te motore da mi je znati. :-)
Motore projektuju inžinjeri, a svi su oni morali zaprljati i umastiti ruke, ako ništa na vježbama na fakultetu... :D
Post Reply