Da li je ova kombinacija moguća?!

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

oddodood

#26 Re: Da li je ova kombinacija moguća?!

Post by oddodood »

oddodood

#27 Re: Da li je ova kombinacija moguća?!

Post by oddodood »

Image
oddodood

#28 Re: Da li je ova kombinacija moguća?!

Post by oddodood »

Bizantijski historičar Prokopije, oko 550. godine: Slaveni, stigli preko Dunava do Bizantijskog carstva, poštuju jednog boga Peruna, tvorca munja i gospodara svemira, te mu žrtvuju volove i druge žrtve.
Po svojoj naravi gromovnik Perun nije bio bojovan niti izrazite ratničke ćudi. Više je volio PRAVDU i MIR, a naročito ga je veselilo kad su se polja ljuljala zlatnim klasjem i rodila obilnim plodom. Perun je zazivan od naših predaka i prilikom sklapanja mira ili ugovora sa susjedima.
U jednoj povelji navodi se slijedeće: “Mi od staroslavenskog plemena, kunemo se svijetom i zadnjom riječi, od Peruna, neka rušitelji mira i kršitelji budu ukleti! Za sva vremena, dok sunce sije i dok je svijeta! Njihovi štitovi neka budu probodeni od njihovih vlastitih mačeva, strijela i ostalog oružja! Nek postanu robovi na ovom i drugom svijetu! To nek bude na ugled našim i ostalim narodima” (Ledić, F. 1969).
oddodood

#29 Re: Da li je ova kombinacija moguća?!

Post by oddodood »

Image
oddodood

#30 Re: Da li je ova kombinacija moguća?!

Post by oddodood »

oddodood

#31 Re: Da li je ova kombinacija moguća?!

Post by oddodood »

„Gordi je bio frigijski kralj. Rudo njegovih kola bilo je privezano tako zamršenim čvorom da ga niko nije mogao razvezati. Prema proročanstvu, onaj kome to uspije postat će gospodarom Azije. Mnogi su pokušavali uzalud. Aleksandar ga je presjekao mačem. Aziju je osvojio, ali ju je brzo izgubio. Čvor je, naime, presječen uzaludno: on se neprestano obnavlja. Posrijedi je zapravo splet nevidljivih pojava. Prema Deonni, gordijski čvor nema početka ni kraja; to je kosmički čvor, s biljnim svojstvima, povezan s nebeskim bogom munje, groma svjetla. Može se isto tako reći da ima društveni, psihološki i kulturni značaj. Ako Aleksandrov mač simbolizira genijalnu misao, onda je čvor razriješen; ako je to, međutim, samo nasilan čin, čvor će se iznova pojaviti. Činjenica je da je Aleksandar izgubio carstvo i da se čvor ponovo stegao.“

Ima li Gordijev čvor veze sa Bo(h)snom? Prema pojedinim historičarima, ovdje je započeta propast tri imperije. Ne nazire li se i propast četvrte - postberlinske imperije haosa? Ne prethodi li joj kriza upravo onog što je toj imperiji najsvetije - novac? Redoslijed je uglavnom: recesija - depresija - represija!

NEĆEMO SE SRESTI

Iz zjenice zarasli u vrleti
trena jutroviti zujci
na stupu snovi

ispod sjevernjače rojimo
otiske ne znamo se sresti
do nesvijesti svoji i sebi
daleki iz zabiti srca
u božije
uši udijevamo
vriske

neka i postoji
glasnik nije nam se
sresti odlutalim među
čulne nesanice
tamničari bola suzi nadničari

nećemo se sresti
dva svijeta već smo u jedinom svijetu
bosfori su tijesni zlatni telci bijesni
nećemo se sresti

(2007.)
Last edited by oddodood on 09/05/2009 22:00, edited 1 time in total.
oddodood

#32 Re: Da li je ova kombinacija moguća?!

Post by oddodood »

Ne znam da li igdje na kugli ovozemaljskoj egzistira veća provalija između mišljenja i činjenica od ove bosanskohercegovačke? A i mišljenje i činjenica su izraz isključivo ljudske konzistentnosti. Jedni to objašnjavaju pomanjkanjem identiteta, drugi etniteta, treći entiteta ... Meni se čini da je to zato što su sistemi baš takvih homogenizacija propali i mi falimo jedni drugima tamanan onoliko koliko Bosni i Hercegovini fali Bosne i Hercegovine, pa tako i funkcioniramo. Konsenzualno - a ne prirodno! - multipolarna i multipotentna Bosna i Hercegovina je isključivo privilegija ratnih oligarhija i mi se, očiti, po njihovim standardima ne znamo orjentirati u miru.
oddodood

#33 Re: Da li je ova kombinacija moguća?!

Post by oddodood »

Image

Image
oddodood

#34 Re: Da li je ova kombinacija moguća?!

Post by oddodood »

Image
oddodood

#35 Re: Da li je ova kombinacija moguća?!

Post by oddodood »

Image
oddodood

#36 Re: Da li je ova kombinacija moguća?!

Post by oddodood »

Image
Image
Image
Agic Nurija

#38 Re: Da li je ova kombinacija moguća?!

Post by Agic Nurija »

Kako da prenesem sliku na moj post?
majstorina

#39 Re: Da li je ova kombinacija moguća?!

Post by majstorina »

oddodood wrote:
Jazz_Junkie wrote:Ne postoje nikakvi zapisi o Jevrejima u BiH prije 1565. godine. Prvi Jevreji na tlu BiH su bili Sefardi koji su i na nasim prostorima pronasli utociste nakon progona iz Spanije. Bosna nema nista sa Bohima, kao sto nema ni Bohemija i kada nesto postavljas, navedi lijepo izvore. Ime Bosne se najvjerojatnije izvodi od ilirske rijeci bos i bilo je prvobitno ime rijeke. Bohsna. :-)
Kako, ako postoje ostaci sinagoge u dolini Neretve - u okolini Čapljine? Ja sam, barem, nedavno "nabasao" na takav podatak.
Može li tačna lokacija da to istog momenta provjerimo?
Agic Nurija

#41 Re: Da li je ova kombinacija moguća?!

Post by Agic Nurija »

oddodood wrote:Image
Image

Prvi put u historiji bosanskog naroda prikazano mjesto na kojem je Bosna ponikla (Strandža).
Isto se i danas zove planinska oblast, samo ima drugačijhe značenje u bugarskoj nacionalnoj tradiciji!
Post Reply