BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Blacky11

#26 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Blacky11 »

Lesli Eldridž wrote:Da na silu se moraju izjednačiti. Kako sada priznati da su se zajebali? Studentina1 je u pravu... 8-)
Da, da na silu ... .pa i kriminalac kada neće u zatvor stave mu lisice.
Nisu se oni zayebali, zayebala ih obaveza da prihvate bolonjska pravila igre. Opirali su se koliko su mogli. Ybg, sada oni kao i vas dvojica Lesli i studentina1 neć moći spavati od muke.

Zakon se MORA poštovati pa koliko god to nekome jelo džigeru. :D
studentina1

#27 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by studentina1 »

Blacky11 wrote:studentina1
Ja ne znam šta je tvoj problem, znaš li čitati?
U Zakonu o visokom obrazovanju jasno piše da je prvi ciklus visokog obrazovanja od 180 do 240 bodova. Šta je tu nejasno?
Ako hoćeš više ok, sljedeći ciklus je 300 bodova. Ako imaš između 240 i 300, još uvijek si prvi si ciklus :mrgreen:.

Stvar je u kompleksima koje imaju oni koji su studirali po starom sisemu i tu se priča završava. KAD TAD, će se zakon morati poštovati što je već krenulo sa državnom službom. Neki ljudi su toliko slijepi od zlobe da ne priznaju i neće da vide ni ono što je Zakon. Samo nepriznavanje Zakona dovoljno govori o tim istim, ko biva, obrazovanim ljudima.

Bre,jel razumeš Bosanski
pa ljudi treba da studiraju tri god i budu polu-diplomirani!
Ako idu 4 OK.
Zašto ići 4 godine,ako je isto I sa 3,a nije
Vidi ovo na jednoj od prava-ekonomija (trogodišnji studij)
Kad će ovaj moči raditi kao npr.inspektor,sudija ..itd,gde se traži stručni ispit,a za koji se traži zvanje dipl. 240 ects
Vidi da ima 180 ECTS,gde će raditi?Može isto kao oni sa Višim školama,kojih sada ima i na biroima,sa dobrim iskustvom
pRIMER FAKULTETA aPERIN,GDE JE SVE TROGODIŠNJI STUDIJ I ZVANJE DIPL....
Alkos

#28 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Alkos »

studentina1 wrote:
U Zakonu o visokom obrazovanju jasno piše da je prvi ciklus visokog obrazovanja od 180 do 240 bodova. Šta je tu nejasno?
Ako hoćeš više ok, sljedeći ciklus je 300 bodova. Ako imaš između 240 i 300, još uvijek si prvi si ciklus :mrgreen:.

Stvar je u kompleksima koje imaju oni koji su studirali po starom sisemu i tu se priča završava. KAD TAD, će se zakon morati poštovati što je već krenulo sa državnom službom. Neki ljudi su toliko slijepi od zlobe da ne priznaju i neće da vide ni ono što je Zakon. Samo nepriznavanje Zakona dovoljno govori o tim istim, ko biva, obrazovanim ljudima.

Bre,jel razumeš Bosanski
To nije bosanski...
Blacky11

#29 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Blacky11 »

studentina1 wrote:

Bre,jel razumeš Bosanski
pa ljudi treba da studiraju tri god i budu polu-diplomirani!
Ako idu 4 OK.
Zašto ići 4 godine,ako je isto I sa 3,a nije
Vidi ovo na jednoj od prava-ekonomija (trogodišnji studij)
Kad će ovaj moči raditi kao npr.inspektor,sudija ..itd,gde se traži stručni ispit,a za koji se traži zvanje dipl. 240 ects
Vidi da ima 180 ECTS,gde će raditi? Može isto kao oni sa Višim školama,kojih sada ima i na biroima,sa dobrim iskustvom
pRIMER FAKULTETA aPERIN,GDE JE SVE TROGODIŠNJI STUDIJ I ZVANJE DIPL....
Bolje da ne razumijem jezik (ako ti tako kažeš) nego Zakon.
Problem je što su svi fakulteti morali unificirati ECTS bodovanje, ali neki se prave budale. Negdje je recimo pravo 3 a negdje 4 godine, niđe veze.
Što se tiče stručnog ispita nema nikakvih problema da ga bolonjac prijavi, zavisi samo gdje. Gdje piše da moraš imati 240 bodova? Sudija se svakako nije moglo biti samo sa faksom, to nije ništa novo.
Nego molim te kako se ti možeš smatrati visoko obrazovanim kada ne znaš upotrijebiti č i ć.
studentina1

#30 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by studentina1 »

Alhemicarkaa wrote:Uvijek ista prica, elem:
JAVNI OGLAS
ZA PRIJEM PRIPRAVNIKA U
AGENCIJU ZA DRŽAVNU SLUŽBU BOSNE I HERCEGOVINE

Pripravnik sa završenim Pravnim fakultetom –diplomirani pravnik ili pripravnik sa završenim prvim ciklusom školovanja dodiplomskog studija pravnog fakulteta – jedan (1) izvršilac

Opis poslova: Pripravnik će obavljati poslove u svrhu osposobljavanja za samostalan rad u okviru svoje struke i sticanja potrebnog radnog iskustva za polaganje stručnog (upravnog) odnosno javnog ispita.

Uslovi za prijem:

I. Za prijem u radni odnos pripravnik mora da ispunjava sljedeće opšte uslove utvrđene članom 10. Zakona o radu u institucijama BiH (da ima navršenih 18 godina života;da je državljanin Bosne i Hercegovine; da protiv njega nije pokrenut krivični postupak;da nije obuhvaćen članom IX.1.Ustava Bosne i Hercegovine; da je fizički i psihički sposoban za obavljanje poslova radnog mjesta na koje se prijavljuje kod poslodavca).

II. Pored opštih uslova propisanih zakonom, pripravnik mora ispunjavati i slijedeće posebne uslove:
da nema ostvaren radni staž godinu dana ili više u struci nakon diplomiranja; poznavanje engleskog jezika; dobro poznavanje upotrebe računara. Kandidat koji je završio prvi ciklus studija po Bolonjskom sistemu studiranja mora imati u toku školovanja ostvarenih najmanje 240 ECTS.[/b]

I ne znam cemu daljnja prica?

Vidi koje uslove treba da ispunjava ovaj pravnik 240E
E sad nam Ti kazi moe li ovaj trogodišnji ovdje ikako pročiČ
Usput,ja nisam visokoobrazovan(srednje složen,ali dobar u svojoj klasi).
Problem je :šta kad trogodišnji ne ide dalje,a ima ovo poluzvanje-kvalifikaciju???
bach

#31 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by bach »

Hajde neka meni neko kaže od vas pametnica ovo:
Ja sam završio FPN u Sarajevu, procjek ocjena 8 i nešto.

Koliko to dođe u tim vašim bodovima?

Ozbiljno pitam.
Amazonka27

#32 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Amazonka27 »

bach wrote:Hajde neka meni neko kaže od vas pametnica ovo:

Ozbiljno pitam.
kakve veze ima prosjek?

Svaki predmet nosi odredjen broj kredita..
...ako ga polozis dobijes kredite..ako ne polozis...nema kredita... nema veze sa prosjekom... i studentina ima isti stil pisanja kao nick zito...zapeo za 4 god...pa valjda se gleda broj polozenih predmeta (sad ce opet prica o prepolovljenim predmetima) nema prepolovljenih predmeta...nego rasporedjeni u 3 godine..

Raspored ECTS-poena na odsjeku Ekonomija:
Zajednički obavezni predmeti: 120 (60-zajednički + 60-odsjek)
Obavezni smjerski: 35
Izborni smjerski 5
Izborni sa dr. ods./fak. 5
Projekat 4
Stručna praksa 4
Diplomski rad 7
UKUPNO 180

Smjerovi (Concentrations): Bankarstvo i osiguranje, Menadžment, Marketing, Razvoj
poslovnih informacijskih sistema, Računovodstvo i revizija,
Turizam.
Raspored ECTS-kredita:
Zajednički predmeti: 94
Obavezni smjerski: 46
Izborni smjerski 21
Projekat 4
Izborni sa drugog odsjeka/fakulteta 4
Stručna praksa 4
Diplomski rad 7
UKUPNO 180
Lesli Eldridž

#33 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Lesli Eldridž »

Ozbiljno pitam.
Nemoj tako bach oni pišu zadaće k'o u školi i redovni su na predavanjima, a to čini 55% ocjene. :-) :D Mora da im mame i tate pišu zadače, a kad izostanu onda im pravdaju časove... :lol:
Lesli Eldridž

#34 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Lesli Eldridž »

Blacky11 wrote:
Lesli Eldridž wrote:Da na silu se moraju izjednačiti. Kako sada priznati da su se zajebali? Studentina1 je u pravu... 8-)
Da, da na silu ... .pa i kriminalac kada neće u zatvor stave mu lisice.
Nisu se oni zayebali, zayebala ih obaveza da prihvate bolonjska pravila igre. Opirali su se koliko su mogli. Ybg, sada oni kao i vas dvojica Lesli i studentina1 neć moći spavati od muke.

Zakon se MORA poštovati pa koliko god to nekome jelo džigeru. :D
:lol: :lol: Joj jest' me nasekiralo vaše neznanje
:lol: :lol: :D
Amazonka27

#35 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Amazonka27 »

Lesli Eldridž wrote:

Ozbiljno pitam.
Nemoj tako bach oni pišu zadaće k'o u školi i redovni su na predavanjima, a to čini 55% ocjene. :-) :D Mora da im mame i tate pišu zadače, a kad izostanu onda im pravdaju časove... :lol:
jel ti to milan tarot reko ili ti je azira bacala kasike? Nemoj se bolan vise prosipat.
Lesli Eldridž

#36 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Lesli Eldridž »

Malo zajebancije, ali ono sa domaćim zadaćama je legendarno. K'o u školi jbt. Jako, jako... :lol:
bach

#37 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by bach »

Amazonka27 wrote:

Ozbiljno pitam.
kakve veze ima prosjek?
Stvar je vrlo praktična i radi se o zapošljavanju. Kako će poslodavac izabrati između kandidata koji je diplomirao po "starom sistemu" i nekog od vas nesretnih bolonjaca? Šta će biti kriterij? Evo jedan konkurs, naravno namješten
Pripravnik – dipl. socijalni radnik, Hadžići Bosna i Hercegovina
Opis posla
Na osnovu člana 37. stav 1. Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine (»Službene novine Federacije BiH», broj: 29/03, 23/04, 39/04, 54/04, 67/05 i 8/06) i člana 3. Pravilnika o jedinstvenim kriterijima i postupku izbora i prijema pripravnika VII stepena stručne spreme u organe državne službe u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine FBiH“ broj:35/06 i 59/08), Agencija za državnu službu Federacije BiH, u ime Općine Hadžići, objavljuje

JAVNI KONKURS
za prijem pripravnika u Općini Hadžići

01. Pripravnik - dipl. pravnik -1 (jedan) izvršilac,
02. Pripravnik - dipl. žurnalist -1 (jedan) izvršilac,
03. Pripravnik – dipl. socijalni radnik -1 (jedan) izvršilac.

Uslovi: Pored opštih uslova predviđenih članom 25. Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine, kandidati trebaju ispunjavati i slijedeće posebne uslove, i to:
za poziciju 01:
-VSS, VII stepen stručne spreme, dipl. pravnik
za poziciju 02:
-VSS, VII stepen stručne spreme, dipl. žurnalist
za poziciju 03:
-VSS, VII stepen stručne spreme, dipl. socijalni radnik

Izbor i prijem pripravnika izvršit će se na osnovu jedinstvenih kriterija utvrđenih u Pravilniku o jedinstvenim kriterijima i postupku izbora i prijema pripravnika VII stepena stručne spreme u organe državne službe u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“, broj 35/06 i 59/08).

Napomena: Radni odnos pripravnika zasniva se na 1 (jednu) godinu.

Potrebni dokumenti (originali ili ovjerene kopije):
1. fakultetska diploma, (nostrificirana diploma, ukoliko fakultet nije završen u BiH ili je diploma stečena u nekoj od država nastalih raspadom SFRJ nakon 06.04.1992.)
2. uvjerenje Zavoda za zapošljavanje o dužini trajanja nezaposlenosti nakon sticanja diplome VII stepena stručne spreme (ukoliko se kandidat nalazi na evidenciji Zavoda),
3. uvjerenje fakulteta o prosjeku ocjena nakon završetka studija,
4. rješenje o utvrđenom stepenu invalidnosti (ukoliko je kod kandidata utvrđen stepen invalidnosti 60 % i više),
5. popunjen prijavni obrazac Agencije za državnu službu Federacije BiH (može se dobiti u prostorijama Odjeljenja Agencije za Kanton Sarajevo i Bosansko-podrinjski kanton, Avde Hume broj 15., Sarajevo, ili na web stranici Agencije http://www.adsfbih.gov.ba).

Naravno u konkusu se ne spominju nikakvi bolonjci niti kojekakve ECTS krediti i traži se uvjerenje o prosjeku ocjena.
Amazonka27

#38 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Amazonka27 »

Lesli Eldridž wrote:Malo zajebancije, ali ono sa domaćim zadaćama je legendarno. K'o u školi jbt. Jako, jako... :lol:
šta ima smjesno u tome sto se studenti maximalno ukljucuju u nastavu... i da student koji redovno obavlja zadatke ima vecu ocjenu od onog sto se samo pojavi na testu? zadaca se boduje za pola boda ili bod...tako da sigurno neces dobiti 60 zadaca (120) da bi polozio...ispit...a isto tako mozes poloziti sve testove...ali ako nemas dovoljan broj iz aktivnosti...papa...hajmo jos mjesec dana redovnog dolaska na nastavu pa ces sve ono sto si propustio nadoknaditi...pa na popravni ispit....ako ni tada...baj baj na ljetnoj 200 KM...ili cekaj sljedecu godinu
Amazonka27

#39 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Amazonka27 »

bach wrote:Stvar je vrlo praktična i radi se o zapošljavanju. Kako će poslodavac izabrati između kandidata koji je diplomirao po "starom sistemu" i nekog od vas nesretnih bolonjaca? Šta će biti kriterij? Evo jedan konkurs, naravno namješten
Pripravnik – dipl. socijalni radnik, Hadžići Bosna i Hercegovina
Opis posla
Na osnovu člana 37. stav 1. Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine (»Službene novine Federacije BiH», broj: 29/03, 23/04, 39/04, 54/04, 67/05 i 8/06) i člana 3. Pravilnika o jedinstvenim kriterijima i postupku izbora i prijema pripravnika VII stepena stručne spreme u organe državne službe u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine FBiH“ broj:35/06 i 59/08), Agencija za državnu službu Federacije BiH, u ime Općine Hadžići, objavljuje

JAVNI KONKURS
za prijem pripravnika u Općini Hadžići

01. Pripravnik - dipl. pravnik -1 (jedan) izvršilac,
02. Pripravnik - dipl. žurnalist -1 (jedan) izvršilac,
03. Pripravnik – dipl. socijalni radnik -1 (jedan) izvršilac.

Uslovi: Pored opštih uslova predviđenih članom 25. Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine, kandidati trebaju ispunjavati i slijedeće posebne uslove, i to:
za poziciju 01:
-VSS, VII stepen stručne spreme, dipl. pravnik
za poziciju 02:
-VSS, VII stepen stručne spreme, dipl. žurnalist
za poziciju 03:
-VSS, VII stepen stručne spreme, dipl. socijalni radnik

Izbor i prijem pripravnika izvršit će se na osnovu jedinstvenih kriterija utvrđenih u Pravilniku o jedinstvenim kriterijima i postupku izbora i prijema pripravnika VII stepena stručne spreme u organe državne službe u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“, broj 35/06 i 59/08).

Napomena: Radni odnos pripravnika zasniva se na 1 (jednu) godinu.

Potrebni dokumenti (originali ili ovjerene kopije):
1. fakultetska diploma, (nostrificirana diploma, ukoliko fakultet nije završen u BiH ili je diploma stečena u nekoj od država nastalih raspadom SFRJ nakon 06.04.1992.)
2. uvjerenje Zavoda za zapošljavanje o dužini trajanja nezaposlenosti nakon sticanja diplome VII stepena stručne spreme (ukoliko se kandidat nalazi na evidenciji Zavoda),
3. uvjerenje fakulteta o prosjeku ocjena nakon završetka studija,
4. rješenje o utvrđenom stepenu invalidnosti (ukoliko je kod kandidata utvrđen stepen invalidnosti 60 % i više),
5. popunjen prijavni obrazac Agencije za državnu službu Federacije BiH (može se dobiti u prostorijama Odjeljenja Agencije za Kanton Sarajevo i Bosansko-podrinjski kanton, Avde Hume broj 15., Sarajevo, ili na web stranici Agencije http://www.adsfbih.gov.ba).

Naravno u konkusu se ne spominju nikakvi bolonjci niti kojekakve ECTS krediti i traži se uvjerenje o prosjeku ocjena.

al i mi imamo ocjene...al to nije ECTS.

Npr..da bi upisao narednu godinu moras zadovoljavati odredjen broj ETCS...konkretno za moj fax...za prelazak u II godinu moras imati minimum 55 ECTS odnosno...mozes prenjeti jedan ispit u II godinu...stim da kad upisujes III godinu moras imati minimum 120 ECTS odnosno cistu prvi i drugu godinu...ne mozes prenjeti ni jedan ispit... diplomirati mozes tek kad ispolazes sve predmete odnosno kad budes imao odredjen broj ECTS kredita...180...
prosjek ocjena nema veze sa ECTS-om
Alhemicarkaa

#40 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Alhemicarkaa »

studentina1 wrote:
Alhemicarkaa wrote:Uvijek ista prica, elem:
JAVNI OGLAS
ZA PRIJEM PRIPRAVNIKA U

Pripravnik sa završenim Pravnim fakultetom –diplomirani pravnik ili pripravnik sa završenim prvim ciklusom školovanja dodiplomskog studija pravnog fakulteta – jedan (1) izvršilac

Opis poslova: Pripravnik će obavljati poslove u svrhu osposobljavanja za samostalan rad u okviru svoje struke i sticanja potrebnog radnog iskustva za polaganje stručnog (upravnog) odnosno javnog ispita.

Uslovi za prijem:

I. Za prijem u radni odnos pripravnik mora da ispunjava sljedeće opšte uslove utvrđene članom 10. Zakona o radu u institucijama BiH (da ima navršenih 18 godina života;da je državljanin Bosne i Hercegovine; da protiv njega nije pokrenut krivični postupak;da nije obuhvaćen članom IX.1.Ustava Bosne i Hercegovine; da je fizički i psihički sposoban za obavljanje poslova radnog mjesta na koje se prijavljuje kod poslodavca).

II. Pored opštih uslova propisanih zakonom, pripravnik mora ispunjavati i slijedeće posebne uslove:
da nema ostvaren radni staž godinu dana ili više u struci nakon diplomiranja; poznavanje engleskog jezika; dobro poznavanje upotrebe računara. Kandidat koji je završio prvi ciklus studija po Bolonjskom sistemu studiranja mora imati u toku školovanja ostvarenih najmanje 240 ECTS.[/b]

I ne znam cemu daljnja prica?

Vidi koje uslove treba da ispunjava ovaj pravnik 240E
E sad nam Ti kazi moe li ovaj trogodišnji ovdje ikako pročiČ
Usput,ja nisam visokoobrazovan(srednje složen,ali dobar u svojoj klasi).
Problem je :šta kad trogodišnji ne ide dalje,a ima ovo poluzvanje-kvalifikaciju???

Imas pogresno teziste u prici - kakvo ko (polu)zvanje ima, ebes zvanje, koje znanje on ima?
Ja sam zavrsila po starom sistemu, dipl ing (4 godine studiranja), i nemam nikakav problem s tim sto bi moje potencijalne kolege stekle to zvanje nakon 3 godine. Kod inzenjera i ljudi koji su zavrsili tehnicke fakultete bitno je znanje (ma kod svih, izuzev kod catovskih opcinskih i nekih administrativnih poslova koji su napravljeni za lijene tatine sinove), ebes ti to i ako si dipl inzenjer, a nisi u stanju izbaciti dobar i kvalitetan proizvod, i samim tim ga i prodati. Ti ljudi se bave konkretnim, opipljivim stvarima, za koje je bitno znanje, i buduci poslodavac ce samo to vrijednovati (diploma ti je samo ulaznica u taj magicni svijet) i sad, djaba njemu i zvanje nakon tri godine. ako nece na trziste izbaciti valjan proizvod. I obrnuto isto. Ne znam u cemu je problem, stvarno?
Jedini problem koji ja imam sa Bolonjcima je prica, ne znate vi kako je nama, vama je lakse bilo, nama su predavanja obavezna, imamo testove, ja ne stignem sve... blabla. I meni su predavanja bila obavezna, imala sam kolokvije i nisam stizala sve, ali to je fakultet. Elem prezvakana prica.
Ja se nadam da cemo se mi svi zaposliti i imati plate adekvatne nasem znanju :-D
kurty

#41 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by kurty »

Studiram Gradjevinu u Sarajevu po starom sistemu...Cetvrta sam godina i zadnja sam generacija tkz. "starog studija"....
-Tokom studiranja za 90% predmeta, mislim u sklopu tih predmeta sam morao da budem redovan (negdje sam smjeo imati 3 a negdje 5 izostanaka maximalno)- Za redovno pohadjanje nastave sam na zavrsnom ispitu dobijao 0 poena
-Tokom tog istog studija sam iz svakog predmeta radio 1,2,3,4 ili 5 programa, seminarskih radova ili projekata...a svi navedeni oblici zadataka su nam jedino koristili za dobijanje potpisa od asistenata, pa onda mozemo da dobijemo potpis od profesora (mislim u index) da bi mogli da ovjerimo semestar uisemo sljedeci ili da popunimo prijavu za ispit- znaci dobijao sam 0 poena.
-SESTRA mi se ove godine upisala na gradjevinu...studira po bolonjskom procesu:
1-predmeti se gotov isto zovu, ali sto sam ja uciou sklopu jednog ona uci u sklopu 3 predmeta-
2-za isti broj pohadjanih casova dijala je ili 10 ili 20 poena
3-za programe koje sam ja radio radi hebenog potpisa ona je dobijala poene- 3 program *10poena=30 poena
4-na zavrsni ispit izadje samo za vecu ocjenu ako je zeli od 6

I za mojih 5 godina cu da dobije zvanje DIPLOMIRANOG inzinjera gradjevine, a ona ce za 3 godine imai istu tu diplomu....
I OVO JE BOSNA i HERCEGOVINA
Blacky11

#42 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Blacky11 »

kurty wrote:Studiram Gradjevinu u Sarajevu po starom sistemu...Cetvrta sam godina i zadnja sam generacija tkz. "starog studija"....
-Tokom studiranja za 90% predmeta, mislim u sklopu tih predmeta sam morao da budem redovan (negdje sam smjeo imati 3 a negdje 5 izostanaka maximalno)- Za redovno pohadjanje nastave sam na zavrsnom ispitu dobijao 0 poena
-Tokom tog istog studija sam iz svakog predmeta radio 1,2,3,4 ili 5 programa, seminarskih radova ili projekata...a svi navedeni oblici zadataka su nam jedino koristili za dobijanje potpisa od asistenata, pa onda mozemo da dobijemo potpis od profesora (mislim u index) da bi mogli da ovjerimo semestar uisemo sljedeci ili da popunimo prijavu za ispit- znaci dobijao sam 0 poena.
1-predmeti se gotov isto zovu, ali sto sam ja uciou sklopu jednog ona uci u sklopu 3 predmeta-
3-za programe koje sam ja radio radi hebenog potpisa ona je dobijala poene- 3 program *10poena=30 poena

I za mojih 5 godina cu da dobije zvanje DIPLOMIRANOG inzinjera gradjevine, a ona ce za 3 godine imai istu tu diplomu....
Ovo mi je baš zanimljivo. Ako tvoja sestra ima tvoj jedan predmet podijeljeno na 3 onda ispade, ili ona da ima tri puta više predmeta od tebe, ili da su joj potpuno izbacili iz programa 2/3 tvojih predmeta. Malo si konfuzan.
Takođe ne mogu da vjerujem da tvoja sestra tokom fakulteta neće izaći ni na jedan ispit osim kada treba višu ocjenu.
Blacky11

#43 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Blacky11 »

Alhemicarkaa wrote:
Imas pogresno teziste u prici - kakvo ko (polu)zvanje ima, ebes zvanje, koje znanje on ima?
Ja sam zavrsila po starom sistemu, dipl ing (4 godine studiranja), i nemam nikakav problem s tim sto bi moje potencijalne kolege stekle to zvanje nakon 3 godine. Kod inzenjera i ljudi koji su zavrsili tehnicke fakultete bitno je znanje (ma kod svih, izuzev kod catovskih opcinskih i nekih administrativnih poslova koji su napravljeni za lijene tatine sinove), ebes ti to i ako si dipl inzenjer, a nisi u stanju izbaciti dobar i kvalitetan proizvod, i samim tim ga i prodati. Ti ljudi se bave konkretnim, opipljivim stvarima, za koje je bitno znanje, i buduci poslodavac ce samo to vrijednovati (diploma ti je samo ulaznica u taj magicni svijet) i sad, djaba njemu i zvanje nakon tri godine. ako nece na trziste izbaciti valjan proizvod. I obrnuto isto. Ne znam u cemu je problem, stvarno?
Jedini problem koji ja imam sa Bolonjcima je prica, ne znate vi kako je nama, vama je lakse bilo, nama su predavanja obavezna, imamo testove, ja ne stignem sve... blabla. I meni su predavanja bila obavezna, imala sam kolokvije i nisam stizala sve, ali to je fakultet. Elem prezvakana prica.
Ja se nadam da cemo se mi svi zaposliti i imati plate adekvatne nasem znanju :-D
U potpunosti podržavam ... :thumbup:
Konačno razuman komentar.
Amazonka27

#44 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Amazonka27 »

Alhemicarkaa wrote:

:thumbup:
ja sam studirala i po starom sistemu i po novom...desilo mi se da sam racunovodstvo polozila po starom sistemu...i sad mi kolege kazu...suti...imala si srece da si ga prije polozla...znas kako je sad zajebano. Fakat, prolaznost je 4%...ali glupo je pricati kome je teze kome lakse...ali isto tako i mene ljuti kada mi kazu da mi bolonci polazemo samo na prisustvo i neke zadace, sto nije istina. Razlika jeste u tome, da se na ekonomiji sada za svaki predmet radi seminarski za predavanja + case study za vjezbe...to jeste nametanje vise obaveza, a da je tesko nesto posbno - i nije - samo uzima dragocjeno vrijeme koje se moglo potrositi na zagrijavanju stolice i strebanja. Bukvalno, nemamo vremena odvojiti 5 dana da se posvetimo samo ucenju. Uvijek se mora ici na predavanja. Cak kada je u pitanju i popravni rok, mi moramo prisustvovati po citav dan na fakultetu, inace nemas pravo pristupiti testu.

Mislim da je jako korisno to sto ucimo kroz primjere iz prakse. Dobar rad se sastoji od primjera neke svjetske firme i sa osvrtom na neku BH kompaniju. U stvari, rad koji ne sadrzi dio sa osvrtom na domace preduzece - smatra se losim radom i pretezno bude vracen na doradu.

Meni je takodjer jako bitno da i student sa gradjevine (npr) dobro ovlada znanjem...jer ne zelim ici preko mosta koji je labilan, ne zelim zivjeti u zgradi koju je projektovalo nestrucno lice...Nedavno je tata kupio projekat za kucu, i kad sam ga otvorila, ufatila sam se za glavu...nigdje hodnika...sve iz sobe u sobu...sjela sam i prepravila...

nije u redu da se blati bilo koji fakulet ako se licno niste uvjerili kako to funkcionise. ja sebi dajem za pravo da blatim zurnalistiku jer se prve dvije godine (po starom sistemu) studiranja, uposte ne dotice tog posla...sada kazu da je puno drugacije i organizovanije...
veljaca

#45 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by veljaca »

kurty wrote:
Jednom sam davno ovo rekao: Nekada se do Mostara ficom ( dobar skroz za ono vrijeme ) putovalo 4-5 sati a sada se sa BMW-om ( dobar skroz za ovo vrijeme ) putuje 1-1,5 sat. I u oba slucaja si u Mostaru ....
Navescu jos jedan primjer - ja sam zavrsio fakultet za 4 godine a moj kolega isti za 10 godina - da li je on onda BOLJI i STRUCNIJI od mene ? ( jer je studirao duze i temeljitije - jeste vraga nego pored faksa radio i druge poslove, odnosno faks mu nije bio na prvom mjestu ).
I ono NAJVAZNIJE - Bitno je znanje koje se stekne - a ne duzina studiranja ....
U svemu ovome ima VELIKA doza LJUBOMORE i ZAVISTI ....
studentina1

#46 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by studentina1 »

Blacky11 wrote:
kurty wrote:Studiram Gradjevinu u Sarajevu po starom sistemu...Cetvrta sam godina i zadnja sam generacija tkz. "starog studija"....

Zainteresovalo me ovo pa gledam na građ.i Pravilnicima ovo:

Portal
Predmeti (VII stepen)
Diskretna matematika
Informatika
Inž. matematika I
Inž. matematika II
Programiranje
Matematika II
Prog. i num. metode
Saobraćajnice
Statika konstrukcija 1
TLN 2
Vjerovatnoća i statistika
Predmeti (VI stepen)

IZVOD

Član 167.
(Stečena prava)
(1) Lica koja su prije stupanja na snagu ovog Zakona stekla akademsku titulu, odnosno naučno i stručno zvanje zadržavaju pravo njihovog korištenja u skladu sa propisima prema kojima su ove titule i zvanja stečeni.

Član 170.
(Stupanje na snagu)
Ovaj Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Kantona Sarajevo".
Predsjedavajući
Broj: 01-02-34317/08 Skupštine Kantona Sarajevo
Sarajevo, 31.12.2008. godine dr. Denis Zvizdić

GRAĐ.FAKULTET
Portal
Predmeti (VII stepen)
Predmeti (VI stepen)

Ovo mi je baš zanimljivo. Ako tvoja sestra ima tvoj jedan predmet podijeljeno na 3 onda ispade, ili ona da ima tri puta više predmeta od tebe, ili da su joj potpuno izbacili iz programa 2/3 tvojih predmeta. Malo si konfuzan.
Takođe ne mogu da vjerujem da tvoja sestra tokom fakulteta neće izaći ni na jedan ispit osim kada treba višu ocjenu.
Gde je ovde sada šesti stepen,kad su ljudi završili prošle godine,a završavaju i ove,a i sledeće će i dobijaju zvanje inženjer
Ti si dipl inž i niste niti možete biti isto tretirani.
Neka trogodišnji ili ovaj sa višom pokuša položiti stručni ispit i kandidirati se za npr.sudskog veštaka
Tako vredi za sve trogodišnje studente,ja se raspitivao,da bih znao šta kupiti!!
diplomac

#47 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by diplomac »

ne mogu vjerovati da ovdje ima ovako glupih ljudi ...
Ovaj post nema veze s tim sto pojedini pisu..
Ovdje je Odluka Vlade Federacije o IZMJENI ZAKONA O DRZAVNIM SLUZBEINICIMA U FBIH, koja je poslana na usvajanje po Hitnom postupku u Skupstinu FBIH ... Kad se usvoji za koji dan ovo ce biti ZAKON ... do tada jos vazi stari Zakon o drzavnim sluzbenicima u kojima se ne tretira PRVI CIKLUS nego samo VII STEPEN ... Nakon usvajanja ove izmjene Zakona ovi koji su zavrsili po Bolonji, prvi ciklus moci ce da apliciraju na radno mjesto za koje se trazi VII stepen ILI PRVI CIKLUS, prema novom Zakonu .. Nista drugo...Ovdje ima pravo nepismenih, nit znaju citati, nit pisati ....
Alkos

#48 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Alkos »

veljaca wrote:
kurty wrote:
Jednom sam davno ovo rekao: Nekada se do Mostara ficom ( dobar skroz za ono vrijeme ) putovalo 4-5 sati a sada se sa BMW-om ( dobar skroz za ovo vrijeme ) putuje 1-1,5 sat. I u oba slucaja si u Mostaru ....
Navescu jos jedan primjer - ja sam zavrsio fakultet za 4 godine a moj kolega isti za 10 godina - da li je on onda BOLJI i STRUCNIJI od mene ? ( jer je studirao duze i temeljitije - jeste vraga nego pored faksa radio i druge poslove, odnosno faks mu nije bio na prvom mjestu ).
I ono NAJVAZNIJE - Bitno je znanje koje se stekne - a ne duzina studiranja ....
U svemu ovome ima VELIKA doza LJUBOMORE i ZAVISTI ....
Svaka ti cast!!!!
U sridu...
Aurora Borealis

#49 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by Aurora Borealis »

.
Last edited by Aurora Borealis on 24/11/2010 00:18, edited 1 time in total.
studentina1

#50 Re: BOLONJCI - PRVI CIKLUS U DRZAVNOJ SLUZBI JEDNAK VII STEPENU

Post by studentina1 »

diplomac wrote:ne mogu vjerovati da ovdje ima ovako glupih ljudi ...
Ovaj post nema veze s tim sto pojedini pisu..
Ovdje je Odluka Vlade Federacije o IZMJENI ZAKONA O DRZAVNIM SLUZBEINICIMA U FBIH, koja je poslana na usvajanje po Hitnom postupku u Skupstinu FBIH ... Kad se usvoji za koji dan ovo ce biti ZAKON ... do tada jos vazi stari Zakon o drzavnim sluzbenicima u kojima se ne tretira PRVI CIKLUS nego samo VII STEPEN ... Nakon usvajanja ove izmjene Zakona ovi koji su zavrsili po Bolonji, prvi ciklus moci ce da apliciraju na radno mjesto za koje se trazi VII stepen ILI PRVI CIKLUS, prema novom Zakonu .. Nista drugo...Ovdje ima pravo nepismenih, nit znaju citati, nit pisati ....
JE LIN TO 1.aPRIL
PA VIDIŠ DA SE ZA PAMETNE POSLOVE TRAŽI 240 ECTS,A OVI MOGU NADIVATI IMENA.
pA JUČER SAM POSTAVIO SLUČAJ b.LUKE I zENICE-TROGODIŠNJI TEHNIČKI STUDIJ,A RAZLIČITA ZVANJA.
u sA NA MAŠINSTVU PRVI STEPEN DOBIJA ZVANJE INŽENJER,A U zENICI ,NEKI SMEROVI NA MAŠ FAK DIPL.PROIZVODNI INŽENJER
Građevina navedena danas,još ih ima koji završavaju šesti stepen i bit će inženjer,baš kao ovaj trogodišnji.
Evo iz agencije primer pravnika,a naveo sam da ih ima i sa tri god.

Javni oglas za prijem pripravnika u Agenciju za državnu službu Bosne i Hercegovine

Na osnovu čl. 8. i 54. Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", br. 26/04, 7/05 i 48/05), člana 8. Odluke o uslovima i načinu prijema pripravnika VII stepena stručne spreme u radni odnos u institucije Bosne i Hercegovine ( «Službeni glasnik BiH» , broj 52/05) i Odluke o prijemu pripravnika broj 03-34-226/09 od 10.03.2009. godine, Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine, raspisuje

JAVNI OGLAS
ZA PRIJEM PRIPRAVNIKA U

Uslovi za prijem:

da nema ostvaren radni staž godinu dana ili više u struci nakon diplomiranja; poznavanje engleskog jezika; dobro poznavanje upotrebe računara. Kandidat koji je završio prvi ciklus studija po Bolonjskom sistemu studiranja mora imati u toku školovanja ostvarenih najmanje 240 ECTS
Post Reply