Beskamatna pozajmnica

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

_aja_

#26 Re: Beskamatna pozajmnica

Post by _aja_ »

papacja wrote:
_aja_ wrote:
E šefe, pitanje, pozajmica se mora vratiti u jednom iznosu ili može i na rate?
Kolega Vi ste se negdje izgubili.....il' su obaveze u pitanju :D

A pozajmica pa zavisi od onog ko Vam je da........ :D
Negdje od nekog profesora sam čuo, da po nekom računovodstvenom standardu, pozajmica firme radniku, koja je beskamatna, a kada se vraća može se knjižiti (sa stanovišta pravnog lica koje je dalo pozajmicu) samo u jednom, cjelokupnom iznosu na Ugovoreni datum. Znači ako ja vraćam na rate, kao fizičko lice, moja firma koja mi je dala pozajmicu može zatvoriti zajam nakon posljednje rate u ukupnom iznosu, a nikako dio po dio. Tako sam čuo, na onim predavanjima za certificirane računovođe (nisam još polagao, pa nisam siguran jesam li 100% dobro razumio. Je li isto važi kada pravno lice pozajmljuje pravnom licu?
Mislim da kad su firme u pitanju sve zavisi od ugovora, ali nisam sigurna nisam ni ja još položila ....... :D
A što se tiče inače beskamatnih pozajmica fizičkom licu one sad moraju biti oporezovane po novom zakonu zapravo i obračunati doprinosi jer se to smatra kao korist....... :D .
karanana

#27 Re: Beskamatna pozajmnica

Post by karanana »

mora li se platiti PDV na pozajmnicu? nesto kontam da ne mora ali znam da se na leasing placa pdv pa pitam.
papacja

#28 Re: Beskamatna pozajmnica

Post by papacja »

@__aja__, a šta ako sam uzeo pozajmicu prije dvije godine i još je otplaćujem, mora li se obračunati porez? I ne reče mi jesam li ja dokučio oko knjiženja sa stanovišta firme? Mislim knjiži li se tek kada vratim posljednju ratu?
Polžit ćeš, samo polako :D
_aja_

#29 Re: Beskamatna pozajmnica

Post by _aja_ »

karanana wrote:mora li se platiti PDV na pozajmnicu? nesto kontam da ne mora ali znam da se na leasing placa pdv pa pitam.
Ne ali već sam napisala u gornjem postu mora se obračunati porez i doprinosi na bezkamatnu pozajmnicu fizičkom licu po novom zakonu.
_aja_

#30 Re: Beskamatna pozajmnica

Post by _aja_ »

papacja wrote:@__aja__, a šta ako sam uzeo pozajmicu prije dvije godine i još je otplaćujem, mora li se obračunati porez? I ne reče mi jesam li ja dokučio oko knjiženja sa stanovišta firme? Mislim knjiži li se tek kada vratim posljednju ratu?
Ma za knjiženje to mi baš nešto i nema nekog smisla da se nesmije knjižiti ako se vraća u ratama, ali dosta toga nema smisla pa me ne bi čudio da je ovo tačno, a ustvari se tu radi o jednokratnim pozajmnicama pa tako da se one i vraćaju jednokratno tako da bi to dobilo smisao takvog knjiženja.
Mislim da će te morati obračunati porez i doprinose na taj iznos jer je se to navodi kao korist koju zaposlenik dobije od firme. E sad da li bi korist bila iznos kamate koja bi se inače obračunala ili čitav iznos to je diskutabilno....... :D
papacja

#31 Re: Beskamatna pozajmnica

Post by papacja »

_aja_ wrote:
papacja wrote:@__aja__, a šta ako sam uzeo pozajmicu prije dvije godine i još je otplaćujem, mora li se obračunati porez? I ne reče mi jesam li ja dokučio oko knjiženja sa stanovišta firme? Mislim knjiži li se tek kada vratim posljednju ratu?
Ma za knjiženje to mi baš nešto i nema nekog smisla da se nesmije knjižiti ako se vraća u ratama, ali dosta toga nema smisla pa me ne bi čudio da je ovo tačno, a ustvari se tu radi o jednokratnim pozajmnicama pa tako da se one i vraćaju jednokratno tako da bi to dobilo smisao takvog knjiženja.
Mislim da će te morati obračunati porez i doprinose na taj iznos jer je se to navodi kao korist koju zaposlenik dobije od firme. E sad da li bi korist bila iznos kamate koja bi se inače obračunala ili čitav iznos to je diskutabilno....... :D
U mojoj firmi to malo drugačije funkcioniše :D , ne vjerujem da će obračunavati porez, izašlo bi to puno. Smilit će nešto moj šef :D , ko bi plaćao porez i na pretpostavljenu kamatu izašlo bi to "mašala" :run:
_aja_

#32 Re: Beskamatna pozajmnica

Post by _aja_ »

:lol: :lol: :lol:
Ma normalno da ćete se snaći, ali bilo bi dobro da ste to završili sa 31.12.
mila1

#33 Re: Beskamatna pozajmnica

Post by mila1 »

Ovako uplati ti firma xx na ž-r pozajmicu , dobiješ je na izvodu i knjižiš tako što otvoriš koto pozajmica klasa 5 od xx kad rasknjižavaš izvode. I ona stoji u obavezi a kad uplaćuješ nazad tu pozajmicu onda uplata po nalogu za povrat pozajmice xx i tako kad dobiješ sutradan izvod dođe ti uplata na dugovnoj strai i kad rasknjižavaš izvod samo tako knjižiš na dugovnoj strani i pozoveš konto taj sa 5 i o ti se u glavnoj knjizi zatvorio i nema tu kamata to je neko polupo lončiće. Ćak sa ovim pozajicama se mogu zatvoriti i kompenzacijom i cesijom da nemoraš vraćati živu lovu. Sretno
61617

#34 Re: Beskamatna pozajmnica

Post by 61617 »

Ej ljudi ako Pravno lice A ima potrazivanja od pravnog lica B, a pravno lice B takodje ima potrazivanja od pravnog lica A kako se to moze ''prebiti'' ????

Recimo da promjenu treba knjiziti kod pravnog lica A !!!

541/211 jel samo to ?

Ako neko zna unaprijed se zahvaljujem !!!
rebus

#35 Re: Beskamatna pozajmnica

Post by rebus »

61617 wrote:Ej ljudi ako Pravno lice A ima potrazivanja od pravnog lica B, a pravno lice B takodje ima potrazivanja od pravnog lica A kako se to moze ''prebiti'' ????

541/211 jel samo to ?

Isto knjiženje je i kod firme B uz ovjerenu kompenzaciju.
61617

#36 Re: Beskamatna pozajmnica

Post by 61617 »

rebus wrote:
61617 wrote:Ej ljudi ako Pravno lice A ima potrazivanja od pravnog lica B, a pravno lice B takodje ima potrazivanja od pravnog lica A kako se to moze ''prebiti'' ????

541/211 jel samo to ?

Isto knjiženje je i kod firme B uz ovjerenu kompenzaciju.
Mozes li malo pojasniti ovu ''kompenzaciju'' ?
cagi

#37 Re: Beskamatna pozajmnica

Post by cagi »

541/211 jel samo to ?

Samo se ti zezaj ovako i trazi da ti raja po forumima knjizi i govori racune, pa kad ti ulete inspektori (a svakako su se uzvrtili) pa ti fino za svaku pogresno proknjizenu stavku naplate DO 12000 KM, pa ces onda vidjeti hoces li se igrati ... :D
61617

#38 Re: Beskamatna pozajmnica

Post by 61617 »

cagi wrote:

541/211 jel samo to ?

Samo se ti zezaj ovako i trazi da ti raja po forumima knjizi i govori racune, pa kad ti ulete inspektori (a svakako su se uzvrtili) pa ti fino za svaku pogresno proknjizenu stavku naplate DO 12000 KM, pa ces onda vidjeti hoces li se igrati ... :D
Ovo mi treba za usmeni ispit !!! Kakvi crni inspektori :)
Post Reply