Buducnost Bosnjaka u iseljenistvu - nada ili nestanak ?
- klaki
#26 Re: Buducnost Bosnjaka u iseljenistvu - nada ili nestanak ?
izgubljeni brate moj u vecini slucajeva
ljudi izbezumljeni sistemom pocinju da mrze, a ne kontaju da je bosne i bilo i bice prije svih ovih gnjida
kako je to tuzno
kud nismo kao albanci mentalitetom...
ja ne znam gdje ce me zivot odvest, ali ako se slucajno desi da sam vani u mojoj kuci ce se znat za nase, ako uopste budem imao porodicu
ljudi izbezumljeni sistemom pocinju da mrze, a ne kontaju da je bosne i bilo i bice prije svih ovih gnjida
kako je to tuzno
ja ne znam gdje ce me zivot odvest, ali ako se slucajno desi da sam vani u mojoj kuci ce se znat za nase, ako uopste budem imao porodicu
- uglavnomja
#27 Re: Buducnost Bosnjaka u iseljenistvu - nada ili nestanak ?
mislisklaki wrote:izgubljeni brate moj u vecini slucajeva
kako je to tuzno
djeca odrasla vani nemaju vise nikakve veze sa domovinom, imaju mozda nane, bake, dede, tetke ... neke strane ljude koje vide jednom godisnje 7-15 dana, i to dok su mali. (mada i to zavisi od roditelja, oni koji se nisu snasli ni jezik naucili razvlace djecu koja na kraju nisu ni bosanci ni ti novi, izgubljeni u prostoru i vremenu. niko ne moze zivjeti 2 paralelna zivota kvalitetno)
ili idu zato sto je u sve to ukljuceno ljetovanje u hrvatskoj.
ali dodje dan kad nece vise sa roditeljima, nebitno gdje.
a bosna nije na listi.
nemaju drugove, ne znaju viceve, cak ni jezik ne znaju dovoljno dobro da pohvataju sve folove. nemaju ni jednu zajednicku temu sa rodbinom. ne znaju sami do granapa otici, tramvajem se vozati. da ne pricam dovesti dijete iz milionskog grada nedje u zaseok bez asfalta
dosadno im je.
bosna je naka kljfz zemlja u koju njihovi drugovi ne idu na ferije, oni idu u spaniju, grcku, havaje, tajland ...
zemlja u kojoj nema vecine stvari kojih ima u tim novim zemljama, od hrane, muzike, obicaja, reda, urbanizma ... do ljudi sa kojim mogu pricati o svom zivotu.
gdje nema interneta na svakmo cosku i na svakom telefonu.
...
i ovo je prva generacija klinaca, koja jos govori nas jezik, vecinom. i dok su zivi nane i dede.
vec sljedece nece ni to.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#28 Re: Buducnost Bosnjaka u iseljenistvu - nada ili nestanak ?
treća generacija se već asimilira u pravilu....četvrta će pođahkad imati tu neku Bosnu u sjećanju
-
beobasket
#29 Re: Buducnost Bosnjaka u iseljenistvu - nada ili nestanak ?
Pola nasih koji su dosli sa 20 su vec pozaboravili dosta rijeci, tacno cujes kad ima manjka, jer tu uleti strana rijec. Ovi mladji, znaci govorimo o djeci koja je bila tek novorodjena ili prvacici, to 40 % nece biti u stanju razumiti prosjecnu komunikaciju. A ova danasnja djeca - nema nista od njih. Upravo o cemu uglavnomja pise. Drugovi, zajednicki jezik, atrakcije i tako te stvari. Da ne pricam o nasima koji su ozelini / udali se za domacina u drzavi gdje zive.
Odgovor forumasu; zasto iskopa, nisam stvarno sa namjerom nesto sam trazio u search i naleti te poce pisati i onda skonta da je tema iz 2004, pa reko kad sam vec napisao mogu i poslati.
Jose Mujica
Ja bi rekao da druga generacija je vec asimilirana odnosno ista domacinu u 95 % primjeraka.
Odgovor forumasu; zasto iskopa, nisam stvarno sa namjerom nesto sam trazio u search i naleti te poce pisati i onda skonta da je tema iz 2004, pa reko kad sam vec napisao mogu i poslati.
Jose Mujica
Ja bi rekao da druga generacija je vec asimilirana odnosno ista domacinu u 95 % primjeraka.
-
ja71
#30 Re: Buducnost Bosnjaka u iseljenistvu - nada ili nestanak ?
ovako je kod mene :
imam dvoje djece oboje rodjeno u Njemackoj.
u 90% slucajeva u kuci pricamo Bosanski.
Medjutim djeci to opet nije maternji jezik.
svake godine idemo na 2x na odmor u Bosnu.
djeca cak nekada sa majkom i 3x posto ona do skora nije radila.
djeca su rado u Bosni. Znaju poprilicno dobro sta su razlike.
Znaju odlicno da u Njemackoj nema pita, cevapa, pogaca i sarmi.
A to vole jesti. Znaju dobro i razlike u muzici.
U Njemackoj se mi roditelji posjecujemo vise sa nasima nego sa Nijemcima.
Medjutim i kada smo u gostima kod nasih djeca medjusobno ipak pricaju na Njemackom.
Mada i nasa i njihova djeca se obracaju svojim roditeljima na Bosanskom.
Bar dok ne zapne neka rijec koju znaju samo na Njemackom.
Cak mi je jednom stariji sin (dok je bio jos mladji) rekao (vise u sali) kako on nije Bosanac nego sam ja Bosanac
Naravno da je on iz pozicije nekog Svabe nije pravi Svabo i mislim da kada to jednog dana nasa
djeca shvate da ce se mnoga preispitati ko su i sta su.
Mislim da je generacija moje djeca prelomna. Oni su bas napola, ni tamo ni ovamo.
Vec njihova djeca ce biti ciste Svabe.
Naravno da prije 10-tak godina ja ovo sebi nisam mogao zamisliti.
Mislim da svi roditelji tu slicno razmisljaju da ce oni uputiti djecu da budu pravi Bosanci.
Nisam optimista.
Pogledajte da li postoje Italijani, Irci, Nijemci u Americi ?
imam dvoje djece oboje rodjeno u Njemackoj.
u 90% slucajeva u kuci pricamo Bosanski.
Medjutim djeci to opet nije maternji jezik.
svake godine idemo na 2x na odmor u Bosnu.
djeca cak nekada sa majkom i 3x posto ona do skora nije radila.
djeca su rado u Bosni. Znaju poprilicno dobro sta su razlike.
Znaju odlicno da u Njemackoj nema pita, cevapa, pogaca i sarmi.
A to vole jesti. Znaju dobro i razlike u muzici.
U Njemackoj se mi roditelji posjecujemo vise sa nasima nego sa Nijemcima.
Medjutim i kada smo u gostima kod nasih djeca medjusobno ipak pricaju na Njemackom.
Mada i nasa i njihova djeca se obracaju svojim roditeljima na Bosanskom.
Bar dok ne zapne neka rijec koju znaju samo na Njemackom.
Cak mi je jednom stariji sin (dok je bio jos mladji) rekao (vise u sali) kako on nije Bosanac nego sam ja Bosanac
Naravno da je on iz pozicije nekog Svabe nije pravi Svabo i mislim da kada to jednog dana nasa
djeca shvate da ce se mnoga preispitati ko su i sta su.
Mislim da je generacija moje djeca prelomna. Oni su bas napola, ni tamo ni ovamo.
Vec njihova djeca ce biti ciste Svabe.
Naravno da prije 10-tak godina ja ovo sebi nisam mogao zamisliti.
Mislim da svi roditelji tu slicno razmisljaju da ce oni uputiti djecu da budu pravi Bosanci.
Nisam optimista.
Pogledajte da li postoje Italijani, Irci, Nijemci u Americi ?
- MyTao
#31 Re: Buducnost Bosnjaka u iseljenistvu - nada ili nestanak ?
Svi smo mi stanovnici planete zemlje.
- madner
#32 Re: Buducnost Bosnjaka u iseljenistvu - nada ili nestanak ?
Kazu ljudi da bi Italijana bilo 150 miliona a ne 50 da se nisu asmilirali.
Nema tu previse polemike, to treba prihvatiti u startu kod odluke. Djeca ce jesti klempu i nece se vratiti u Bosnu.
Nema tu previse polemike, to treba prihvatiti u startu kod odluke. Djeca ce jesti klempu i nece se vratiti u Bosnu.
-
ja71
#33 Re: Buducnost Bosnjaka u iseljenistvu - nada ili nestanak ?
moja ne jedu klempu
-
UterivacDugoga
#34 Re: Buducnost Bosnjaka u iseljenistvu - nada ili nestanak ?
Ista situacija. Moja kcerka prica norveski sa svojom mamom. Sa mnom prica bosanski. Zna ona da ima i familiju u Bosni i da je u Bosni fino,i zna da kada je odmor da ce da ide na "ono ljepse more" u Hrvatsku,ne ono hladno,ali ona je vise norvezanka nego bosanka. Jos je mala pa to kad joj pricam o Bosni su djecije radosti,medjutim kako odrasta bojim se da ce je balkan sve manje zanimati.
I onda se zapitam,da li se oni nasi politicari dole zapitaju,da li ce im narod ikada halaliti? Jer cinjenica je da smo vecinom svi otisli trbuhom za kruhom
I onda se zapitam,da li se oni nasi politicari dole zapitaju,da li ce im narod ikada halaliti? Jer cinjenica je da smo vecinom svi otisli trbuhom za kruhom
- uglavnomja
#35 Re: Buducnost Bosnjaka u iseljenistvu - nada ili nestanak ?
i jos jedan faktor, kilometraza
sto daje to skuplje, tako da je trosak avionskih karti za 3-4 osobe nesto sto ne moze svako sebi priustiti ni svake druge godine, a kamoli svake godine.
ima ih sto su bili 3-4 puta od kad su otisli. 20+ godina.
ima ih koji nikad nisu dosli.
godisnji je kratak, izgubiti dane u putovanju nije bas uzivanje.
pogotovo kad se nudi ljetovanje u komsiluku, idealno, prelijepo, jeftino, brzo ...
pogotovo sto je bosna izvan svih direktnih avionskih linija, sto su karte skuplje zbog tih nekih uslova na aerodromu
...
sto daje to skuplje, tako da je trosak avionskih karti za 3-4 osobe nesto sto ne moze svako sebi priustiti ni svake druge godine, a kamoli svake godine.
ima ih sto su bili 3-4 puta od kad su otisli. 20+ godina.
ima ih koji nikad nisu dosli.
godisnji je kratak, izgubiti dane u putovanju nije bas uzivanje.
pogotovo kad se nudi ljetovanje u komsiluku, idealno, prelijepo, jeftino, brzo ...
pogotovo sto je bosna izvan svih direktnih avionskih linija, sto su karte skuplje zbog tih nekih uslova na aerodromu
-
beobasket
#36 Re: Buducnost Bosnjaka u iseljenistvu - nada ili nestanak ?
Do prvog drugog razreda i nekako, a poslje nikako da ih puskom gonis, jos pogotovo odvje u Danskoj imaju obicaj slati razglednice razredu ko je gdje bio na odmoru, nebitno negdje u Danskoj ili vani ali ako ides vani onda ne ides svake godine na isto a pogotovo ne u Bosnu. Pritisak na roditelje sa svake moguce strane a skole postale igraliste ko je kakva kao roditelj. Znam nase koji maksuz zbog te pisljive razglednice odu sa djecom u Spaniju.UterivacDugoga wrote:Ista situacija. Moja kcerka prica norveski sa svojom mamom. Sa mnom prica bosanski. Zna ona da ima i familiju u Bosni i da je u Bosni fino,i zna da kada je odmor da ce da ide na "ono ljepse more" u Hrvatsku,ne ono hladno,ali ona je vise norvezanka nego bosanka. Jos je mala pa to kad joj pricam o Bosni su djecije radosti,medjutim kako odrasta bojim se da ce je balkan sve manje zanimati.
Last edited by beobasket on 24/03/2017 13:32, edited 1 time in total.
- MyTao
#37 Re: Buducnost Bosnjaka u iseljenistvu - nada ili nestanak ?
To ih toliko muci da ne mogu spavati evo nekoliko godina... samo im se to vrti u glaviUterivacDugoga wrote:Ista situacija. Moja kcerka prica norveski sa svojom mamom. Sa mnom prica bosanski. Zna ona da ima i familiju u Bosni i da je u Bosni fino,i zna da kada je odmor da ce da ide na "ono ljepse more" u Hrvatsku,ne ono hladno,ali ona je vise norvezanka nego bosanka. Jos je mala pa to kad joj pricam o Bosni su djecije radosti,medjutim kako odrasta bojim se da ce je balkan sve manje zanimati.
- uglavnomja
#38 Re: Buducnost Bosnjaka u iseljenistvu - nada ili nestanak ?
beobasket wrote: poce pisati i onda skonta da je tema iz 2004, pa reko kad sam vec napisao mogu i poslati.
.
ali je ipak aktuelna, mozda aktuelnija nego tada
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#39 Re: Buducnost Bosnjaka u iseljenistvu - nada ili nestanak ?
umjesto da budete sretni što vam djeca neće hoditi balkanom
vi kukate što gubite identitet ( ono o čemu ja trubim godinama događa se i ljudima u bih gdje su manjina ali usput imaju i prazan dzep nemaju vode nemaju asfalt nemaju vrtić i školu kako valja)
priključite se lokalnom džematu
hrvati imaju HKM i HKZ za takve stvari... dakle misije i župne zajednice diljem europe
u rumunjskoj imaju 3 sela s hrvatima koji čuvaju identitet skoro 300 godina
u gradišću isto tako u mađarskoj ...
zajednička osobina... crkva
vi kukate što gubite identitet ( ono o čemu ja trubim godinama događa se i ljudima u bih gdje su manjina ali usput imaju i prazan dzep nemaju vode nemaju asfalt nemaju vrtić i školu kako valja)
hrvati imaju HKM i HKZ za takve stvari... dakle misije i župne zajednice diljem europe
- insomnia78
#40 Re: Buducnost Bosnjaka u iseljenistvu - nada ili nestanak ?
To je touglavnomja wrote:mislisklaki wrote:izgubljeni brate moj u vecini slucajeva
kako je to tuzno
ja ne znam gdje ce me zivot odvest, ali ako se slucajno desi da sam vani u mojoj kuci ce se znat za nase, ako uopste budem imao porodicu![]()
djeca odrasla vani nemaju vise nikakve veze sa domovinom, imaju mozda nane, bake, dede, tetke ... neke strane ljude koje vide jednom godisnje 7-15 dana, i to dok su mali. (mada i to zavisi od roditelja, oni koji se nisu snasli ni jezik naucili razvlace djecu koja na kraju nisu ni bosanci ni ti novi, izgubljeni u prostoru i vremenu. niko ne moze zivjeti 2 paralelna zivota kvalitetno)
ili idu zato sto je u sve to ukljuceno ljetovanje u hrvatskoj.
ali dodje dan kad nece vise sa roditeljima, nebitno gdje.
a bosna nije na listi.
nemaju drugove, ne znaju viceve, cak ni jezik ne znaju dovoljno dobro da pohvataju sve folove. nemaju ni jednu zajednicku temu sa rodbinom. ne znaju sami do granapa otici, tramvajem se vozati. da ne pricam dovesti dijete iz milionskog grada nedje u zaseok bez asfalta![]()
dosadno im je.
bosna je naka kljfz zemlja u koju njihovi drugovi ne idu na ferije, oni idu u spaniju, grcku, havaje, tajland ...
zemlja u kojoj nema vecine stvari kojih ima u tim novim zemljama, od hrane, muzike, obicaja, reda, urbanizma ... do ljudi sa kojim mogu pricati o svom zivotu.
gdje nema interneta na svakmo cosku i na svakom telefonu.
...
i ovo je prva generacija klinaca, koja jos govori nas jezik, vecinom. i dok su zivi nane i dede.
vec sljedece nece ni to.
-
beobasket
#41 Re: Buducnost Bosnjaka u iseljenistvu - nada ili nestanak ?
To o dzematu nema nista sa Bosnom, jer vecina njih ovdje je samo radi para i moras placati masne clanarine. Bila ovdje jedna nasa porodica, i na vrata dolazili oni Jehovisvjedoci a mati im bila sama i njoj super bilo da se druzi, kasnje poceli nasi se sprdati - otvorila stara crkvuBlack swan wrote:umjesto da budete sretni što vam djeca neće hoditi balkanom
Last edited by beobasket on 24/03/2017 13:41, edited 1 time in total.
- MyTao
#42 Re: Buducnost Bosnjaka u iseljenistvu - nada ili nestanak ?
Ali ja ateista... kome ja da se prikljucim moj swan... muke su to.Black swan wrote:umjesto da budete sretni što vam djeca neće hoditi balkanom
- MyTao
#43 Re: Buducnost Bosnjaka u iseljenistvu - nada ili nestanak ?
ok, hocu.beobasket wrote:To o dzematu nema nista sa Bosnom, jer vecina njih ovdje je samo radi para i moras placati masne clanarine. Nasi ovdje jedu ako hoces i svinjetinu, nije nikakva zezancija vec stvarno.Black swan wrote:umjesto da budete sretni što vam djeca neće hoditi balkanom
- Truba
#44 Re: Buducnost Bosnjaka u iseljenistvu - nada ili nestanak ?
jbg svako nosi svoj križ
priključi se igrankama polsije regijskkog obreda
zato imate klix
da nam vadite mast na temama o platii autima i putovanjima
zato imate klix
- Truba
#45 Re: Buducnost Bosnjaka u iseljenistvu - nada ili nestanak ?
bolje biti izgubljen u prijevodu u tokiju nego u travniku
- sinuhe
#46 Re: Buducnost Bosnjaka u iseljenistvu - nada ili nestanak ?
Ko to smije poslati dijete u mejtef danas. Neka idu u župu 
-
beobasket
#47 Re: Buducnost Bosnjaka u iseljenistvu - nada ili nestanak ?
Sut bolan nemoj me nasmijavati, jer cu morati ispricati pricu kad su nasi otvorili bosanski klub. Koji cirkus je to bioBlack swan wrote:jbg svako nosi svoj križ
zato imate klixda nam vadite mast na temama o platii autima i putovanjima
-
The BEN10
#48 Re: Buducnost Bosnjaka u iseljenistvu - nada ili nestanak ?
Slažem se. Djeca poznanika idu na časove bosanskog jezika. Nepravilno pišu i izgovaraju...beobasket wrote:Jose Mujica
- uglavnomja
#49 Re: Buducnost Bosnjaka u iseljenistvu - nada ili nestanak ?
lokalne dzemate uglavnom vode arapi, mog'o bi identitet zavrsiti u sirijiBlack swan wrote:
-
beobasket
#50 Re: Buducnost Bosnjaka u iseljenistvu - nada ili nestanak ?
Bez zezanja prasnu onaj hot dog ili kupe pomfrite koji su cvrceni u ulju u kojem ima svinjske masti al pomfrit je pomfritMyTao wrote:ok, hocu.beobasket wrote:To o dzematu nema nista sa Bosnom, jer vecina njih ovdje je samo radi para i moras placati masne clanarine. Nasi ovdje jedu ako hoces i svinjetinu, nije nikakva zezancija vec stvarno.Black swan wrote:umjesto da budete sretni što vam djeca neće hoditi balkanom