Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
suncica24

#26 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by suncica24 »

Ja mogu reci da je rjesenje i vise nego dobro, fali samo tlocrt pa da se vidi da je most malcice na sredini prosiren (koliko se ja sjecam rjesenja), a i to je bitan dio samog koncepta.
Za nadati se je da ce izvedba biti makar i upola uspjesna kao koncept :)

Sto se tice "treba li", treba!
Jos po starom urbanistickom planu tu je predvidjen most. I ne iz puke zelje, vec iz stvarne potrebe i analiza strucnjaka.
Radiceva, ovakva kakva je sad, ima lijep potencijal da postane pjesacka transferzala, sa knjizarama, bibliotekama, finim cafe-ima i zelenim okruzenjem. Problem je sto sad, takva potencijalna, s jedne strane zavrsava na Titovoj i trgicu ispred BBI banke (prilicno uspjesno rjesenje, kako smo se nadali, odlicno smo se udali), a s druge strane... ne zavrsava. Pojede je Obala. Mostom bi dobila lijep zavrsetak u vidu Akademije, i oblikovno i funkcionalno.
S druge strane, i samoj Akademiji je potreban isti, nemate odakle sagledati ovaj objekat iz frontalne perspektive, opet i njoj fali pristupna sekvenca i veza sa okolinom.
Stoga, most nije samo "nacin skracavanja pristupa od tacke A do tacki B i C", vec dio vizuelnog i funkcionalnog razvoja ovog prilicno vrijednog gradskog prostora.

A sto se tice djece... ne budimo "razmazeni". I Vilsonovo presjecaju jake saobracajnice na koje djeca mogu izletiti, pa je opet Vilsonovo najposjeceniji i najvrijedniji zeleni prostor u gradu :)
Shoba

#27 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by Shoba »

ja bih napravio najobicniji najjeftiniji drveni most a od ostatka para poslao slijedece cetiri generacije studenata ALU na ekskurzije po svijetu, da vide nesto realno umjesto da pilje u izblijedele sličice iz starih knjiga...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#28 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by mIRCerka »

Shoba wrote:ja bih napravio najobicniji najjeftiniji drveni most a od ostatka para poslao slijedece cetiri generacije studenata ALU na ekskurzije po svijetu, da vide nesto realno umjesto da pilje u izblijedele sličice iz starih knjiga...
:kiss:
Prezioso

#29 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by Prezioso »

Ruzno.

TRAZIMO OSTAVKE! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ripicipi

#30 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by Ripicipi »

Asana wrote:Nikad nisam vidjela veliku potrebu za tim mostom... kakav je argument da je on potreban jer ti inace treba 6-7 minuta pjesacenja, pa u pitanju je setaliste :D tu i treba pjesaciti ...

sigurno ce biti preskup (opet kombinacije materijala, zeleno staklo i metal...)

meni se osobno ne svidja takav most ispred onakve akademije, no to je stvra ukusa...

ali ono sto meni licno smeta jeste da ce otvoriti mogucnost da djeca i cuke direktno izlete na jednu od najfrekventnijih ulica i zavrse pod tockovima ... to je bilo jedno od rijetkih mjesta gdje si imao pregled ko dolazi, odakle, gdje tvoj mali pjesak ide, treba li intervenirati i djecu "hvatati" ... sad treba biti na pet koraka udaljen ...
Ne kontam ovo za izlijetanje na ulicu, tu kako znam ima semafor i pjesacki prelaz, ista stvar je i sa mostovima Skenderija i Cobanija. Ako tamo djeca ne zavrsavaju pod tockovima, zasto bi kod tog mosta :?
Van Halen

#31 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by Van Halen »

Trebali bi napravit nešto u gotičkom stilu da se uklopi sa izgledom Akademije.
slavkoimamodilera

#32 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by slavkoimamodilera »

Van Halen wrote:Trebali bi napravit nešto u gotičkom stilu da se uklopi sa izgledom Akademije.
Neki most sa kontraforima i tornjicima? :mrgreen:
suncica24

#33 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by suncica24 »

slavkoimamodilera wrote:
Van Halen wrote:Trebali bi napravit nešto u gotičkom stilu da se uklopi sa izgledom Akademije.
Neki most sa kontraforima i tornjicima? :mrgreen:
Ooooo, ne prizivaj "zlo", svega ti :D
chuchumbamayumbe

#34 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by chuchumbamayumbe »

Možda bi bilo pametnije uvesti trajektnu liniju/splav, da se neko zaposli, da radi...
8-)
poznanik

#36 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by poznanik »

uzmimerikardo wrote:ukradoshe rusi most

http://www.webpark.ru/comment/...(brisano)...
Šta su ga imali krasti, bolje da su došli po ovaj naš, dali bi im ga džaba :oops:

Kakav je ovo link na web, poludi mi Anti-Malware :-)
heckler

#37 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by heckler »

uzmimerikardo wrote:ukradoshe rusi most

http://www.webpark.ru/comment/83171

hahahah eki ruskih kauboja najednoj od slika

Image
Gollum.
Location: Profil obrisan zbog terora administracije - Steel over and out!

#38 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by Gollum. »

imal treća hopcija: budalaština... :-)

to je ono što nam je svo vrijeme trebalo i što će nam riješit probleme: još jedan most na miljacki... :thumbup:
AmoK

#39 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by AmoK »

Na šta oni pare troše ccc...
Govorim baš prijatelju da je 10x bolje da je to iskorišteno u humanitarne svrhe ili da se napravi projekat da se mladi zaposle... kad će on meni: "Više se može maznut na mostu i manji je grijeh neg na humanitarnoj...".

Mi smo zaslužili da nam jednu atomsku bace.
beco

#40 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by beco »

Pragmaticni jarani :D
shin

#41 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by shin »

Most djeluje ok, ali nikako mu nije mjesto ispred akademije, sa onim skateboard lukom zaklanja pogled na akademiju gledajuci sa druge strane Miljacke. Totalni promasaj.
breuer

#42 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by breuer »

shin wrote:Most djeluje ok, ali nikako mu nije mjesto ispred akademije, sa onim skateboard lukom zaklanja pogled na akademiju gledajuci sa druge strane Miljacke. Totalni promasaj.
:oops:
swatch

#43 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by swatch »

Pare koje su se izdvojile za izgradnju tog mosta su mogle biti utrosene na milion boljih nacina... Plato na Skenderiji place za uredjenjem i obnovom, ali jok, pravi se nova skalamerija na Miljacki.
misaoni

#44 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by misaoni »

shin wrote:Most djeluje ok, ali nikako mu nije mjesto ispred akademije, sa onim skateboard lukom zaklanja pogled na akademiju gledajuci sa druge strane Miljacke. Totalni promasaj.
Apsolutno se slažem s ovim. Sada kad stanete ispred Parkuše i pogledate pream ALU, pravo se niz Radićevu vidi veliki ulaz u ovu zgradu. Još je samo trebalo sloniti betonsku ogradu i napraviti "otvoren" most.
Ovakav sad zatvara taj pogled.
chuchumbamayumbe

#45 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by chuchumbamayumbe »

Treba srušiti Akademiju, ili makar prokrkati tunel kroz nju, pa ovaj most napraviti da bude i za auta, da se može lakše u Radićevu sa Skenderije ili Hamdije Kreševljakovića.
Ha ja!
8-)
amrica

#46 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by amrica »

chuchumbamayumbe wrote:Treba srušiti Akademiju, ili makar prokrkati tunel kroz nju, pa ovaj most napraviti da bude i za auta, da se može lakše u Radićevu sa Skenderije ili Hamdije Kreševljakovića.
Ha ja!
8-)

haj'mo caskom miljacku zatrpat' :D
kameni.spavac

#47 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by kameni.spavac »

Ja sam za onaj "viseci tramvaj" iznad Miljacke sto su bili prijedlozi prije par godina :-)
BackSpace

#48 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by BackSpace »

kameni.spavac wrote:Ja sam za onaj "viseci tramvaj" iznad Miljacke sto su bili prijedlozi prije par godina :-)
Ma nista od toga :-)

Nego sta se desava sa ovim mostom? Gradi li se uopce?
crusader

#49 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by crusader »

http://i821.photobucket.com/albums/zz13 ... 0028-1.jpg

Ruzno do bolaaaaa, nikako se ne uklapa u ambijent. Isti slucaj ko kad se pocnu praviti ove ultra giga mega moderne dzamije umjesto bosanskih koje su 1000000 puta ljepse. Danas izgleda svako moze biti arhitekt
petunija

#50 Re: Most Radiceva - Likovna Akademija. Uspjeh ili ruglo?

Post by petunija »

Prije svega mislim da je ovaj most totalno suvišan
Imaju dva mosta kod Skenderije, jedan kod glavne pošte i ne kontam čemu ovaj?
Locked