Parnica na autu: savjeti!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#26 Re: Parnica na autu: savjeti!

Post by arman1 »

twix wrote:http://www.conrad.ba/product_info.php/c ... ts_id/6727

pogledaj kupi i rijesi problem radnja je u hrasnom kod robota
Bajata informacija
Conrad je kod BOSMAL mosta na C Vili. na uglu kog gadafijevke gdje je prije bio mali pješački most.
nineinchnails

#27 Re: Parnica na autu: savjeti!

Post by nineinchnails »

Jednom sam i ja u ovlastenom servisu farbao haubu zbog gadne parnice.
I gle cuda: Vidi se parnica i dalje!!! (samo prefarbana / nisu je kitovali)
nineinchnails

#28 Re: Parnica na autu: savjeti!

Post by nineinchnails »

valter.ba wrote:Sinoc je u ulici neko lijecio zivce na autima. Naime moje i auta komsija su isparana vjerovatno kljucem. Iznervirao sam se americki :x Parnica na mom autu je cijelom lijevom stranom ... zlo mi je. Ne znam sada sta raditi,ne mogu farbati cijelu stranu radi toga a ne mogu niti gledati u to. Cini mi se da nije doslo do lima ali je cijeli sloj do temeljne skinut tako da poliranje nije rjesenje. Boja je metalik siva. Ako neko ima savjet bicu zahvalan.
Da mozda ne stanujes na Mojmilu???
Cuo sam da tamo ima neki manijak koji redovno grebe auta ljudima. Ne znam ko je i ne znam jel' do sada dobio zasluzenu kaznu.
valter.ba

#29 Re: Parnica na autu: savjeti!

Post by valter.ba »

Ne stanujem na Mojmilu ali sam jucer cuo pricu za tog lika. Ima papir da nije dobar, policija ga privede ali ne mogu mu nista. Kazu lik zareda 30 auta hladno :x Ne mogu da se naviknem na parnicu nikako, auto mi je bio extra a sada mi se ne da gledati u njega :sad: Probacu na proljece nesto odraditi, jos uvjek je hladno za neke zahvate. Do tada :x :x :x
holowey

#30 Re: Parnica na autu: savjeti!

Post by holowey »

Jed1217 wrote:Ima se kupiti nešto kao voštana bojica i onda fino popuniš tu ogrebotinu.Uz to dodje i boja u tečnom stanju koju staviš na krpicu i "ispoliraš" ogrebotinu. Poslije toga se jedva vidi.
Sretno :)
slican slucaj, zagrebana vrata... ne znam kako drugacije objasniti nego ljubomora komsiluka zbog novog auta jer mi se desilo ispred zgrade (jedino moje auto zagrebano)... kod mene je metalik crna, moze li se parnica rijesiti sa tom "bojicom" i tecnom bojom? ili moram komplet farbati vrata?
valter.ba

#31 Re: Parnica na autu: savjeti!

Post by valter.ba »

Ne znam, ne vjerujem da se moze ispolirati ili srediti adekvatno nekom prirucnom tehnikom. Kod mene je isparana kompletna lijeva strana ali ne pada mi na pamet da zbog toga farbam kompletnu stranu. Kome bi sutra prilikom prodaje auta mogao dokazati da je auto farbano zbog neke parnice :sad: a i kosta pravo. Pokusacu naravno nesto sam napraviti.Preostaje mi samo da zavolim svoju parnicu i uzivam u njoj.
Asana

#32 Re: Parnica na autu: savjeti!

Post by Asana »

Problem je sto kitovanje i farbanje treba obaviti u zatvorenom prostoru, da ostane zasticen auto od prasine i kise dok se to dobro ne osusi. Nemam tu mogucnost, pa me zanima ima li kakav autolimar kojeg bi mogli preporuciti, da me ne oguli?
nineinchnails

#33 Re: Parnica na autu: savjeti!

Post by nineinchnails »

valter.ba wrote:Ne stanujem na Mojmilu ali sam jucer cuo pricu za tog lika. Ima papir da nije dobar, policija ga privede ali ne mogu mu nista. Kazu lik zareda 30 auta hladno :x Ne mogu da se naviknem na parnicu nikako, auto mi je bio extra a sada mi se ne da gledati u njega :sad: Probacu na proljece nesto odraditi, jos uvjek je hladno za neke zahvate. Do tada :x :x :x
Cuj "nije dobar" i kao to objasnjava sve i daje mu "dozvolu" da radi sta hoce.
Naime, izgleda da je meni taj isti ogrebao auto.
Volio bih da mi ga neko pokaze, pa bi mu noge slomio, pa neka u kuci sjedi i grebe sebi namjestaj.

Haubi nisu pomogle nikakve maze i mazalice i jednokratni klinci/palci.........nego, auto u lakirnicu: Dva dana bez auta i 100 KM calenzi, ZBOG PARNICE!!!!!!!
Stvarno mi nije jasno, kako mu niko nista ne uradi. Slobodno sparta po Mojmilu i unistava tudju imovinu.
amrica

#34 Re: Parnica na autu: savjeti!

Post by amrica »

Lik ubije nekoga, i puste ga za mjesec dana jer ima papir "da nije dobar", sta ocekujes da mu urade zbog jedne parnice :roll:
Ali zato napraviti ceku pa onda igranku.... :D
nineinchnails

#35 Re: Parnica na autu: savjeti!

Post by nineinchnails »

amrica wrote:Lik ubije nekoga, i puste ga za mjesec dana jer ima papir "da nije dobar", sta ocekujes da mu urade zbog jedne parnice :roll:
Ali zato napraviti ceku pa onda igranku.... :D
Ama, napravio bih ja ceku da znam "ko je".
I koga su to pustili jer ima papir?
Koliko znam (odnosno, tako bi trebalo), u ludaru dozivotno.
Naivno zvuci.............ovdje su izgleda sve naivci i kriminalci.
kEN0

#36 Re: Parnica na autu: savjeti!

Post by kEN0 »

ma to je samo materijalno, nema potrebe da se sikiras.
nineinchnails

#37 Re: Parnica na autu: savjeti!

Post by nineinchnails »

kEN0 wrote:ma to je samo materijalno, nema potrebe da se sikiras.
jest, jest........a trebamo pustiti da nas kradu. Pogotovo oni iz vjerskih zajednica, jer oni to rade "duhovno" :-D
Dok oni sebi vile prave, ja trebam zivjeti u stracari.
I dok oni vozaju mercedese, ja trebam vozati izgrebanog Golfa (kantu).
Last edited by nineinchnails on 24/03/2009 13:23, edited 1 time in total.
kEN0

#38 Re: Parnica na autu: savjeti!

Post by kEN0 »

nineinchnails wrote:
kEN0 wrote:ma to je samo materijalno, nema potrebe da se sikiras.
jest, jest........a trebamo pustiti da nas kradu. Pogotovo oni iz vjerskih zajednica, jer oni to rade "duhovno" :-D
pa nisam ja rekao da trebamo pustiti, al nije to tema, nemoj da idemo u offtopic, pokreni novu pa cemo diskutovati.
nineinchnails

#39 Re: Parnica na autu: savjeti!

Post by nineinchnails »

Ima zakonska odredba za "stetu na tudjoj stvari (imovini)", ali ne znam kakve su mjere i kazne.
Mendoza

#40 Re: Parnica na autu: savjeti!

Post by Mendoza »

i ja sam imao isti taj problem prije godinu dana...metalik crni golf 4.idiot mi je cijelu stranu ogulio,prakticno reljef mi napravio od pocetka blatobrana do kraja auta...grozno...jedina prava solucija je farbanje cijele strane u komori...
nineinchnails

#41 Re: Parnica na autu: savjeti!

Post by nineinchnails »

Mendoza wrote:i ja sam imao isti taj problem prije godinu dana...metalik crni golf 4.idiot mi je cijelu stranu ogulio,prakticno reljef mi napravio od pocetka blatobrana do kraja auta...grozno...jedina prava solucija je farbanje cijele strane u komori...
Kako mislis "ogulio"? Cime?
Mendoza

#42 Re: Parnica na autu: savjeti!

Post by Mendoza »

ma ne bukvalno "ogulio" ..bilo je vise parnica po cijeloj strani,idiot reljef pravi napravio,meni je najvise licilo k'o da me exerom izgrebao.ma ne mozes psihopatama stati u kraj...
holowey

#43 Re: Parnica na autu: savjeti!

Post by holowey »

Mendoza wrote:i ja sam imao isti taj problem prije godinu dana...metalik crni golf 4.idiot mi je cijelu stranu ogulio,prakticno reljef mi napravio od pocetka blatobrana do kraja auta...grozno...jedina prava solucija je farbanje cijele strane u komori...
meni srecom nije citava strana nego samo na jednim vratima, nekih 40cm duzine... i cini mi se da nije zaparano do lima nego samo kroz lak i boju do temeljne jer se u parnici vidi bijelo (sto pretpostavljam da je temeljna)... da je obicna farba, mislim da ne bi bilo tesko to odraditi u kucnoj radinosti, ali ne znam kako to ide sa metalik bojom...
ado-šampion

#44 Re: Parnica na autu: savjeti!

Post by ado-šampion »

Meni se isto buraz zabio u žičanu ogradu i zastrugao cijelu stranu i to na više mjesta :-)

Elem, čitam ovdje da je to moguće popraviti samo ako se lakira cijela strana. Ja ću onda radije ostaviti to tako, ili ću izvest neke akrobacije, farbat parnice pa polirat, pa kako god bude. Jer, hem farbanje cijele strane košta u p.m., hem nikad neću dobiti kvalitetan lak kao što je ovaj fabrički koji imama na autu.

Nego savjet. Ja znam jednog lakirera/limara, na Švrakinom je on, vodi se kao jedan od boljih u gradu, jedan od skupljih svakako jeste. Kako sam čuo od svojih prijatelja koji su mu išli, pošten je, tako da ti neće reći nešto samo da ti uzme pare. Najbolja solucija je da odeš ko njega i ako ti on kaže da je jedino rješenje lakiranje cijele strane, onda je fakat tako. Ja sam mu kontao otići kad mi to bude na redu, a fakat me zanima šta on ima za reći.
dottore

#45 Re: Parnica na autu: savjeti!

Post by dottore »

svaki lakirer ce ti to uraditi
nanese farbe na parnicu, obrusi ispolira i ko bombona :thumbup:
profi-mex

#46 Re: Parnica na autu: savjeti!

Post by profi-mex »

Jedino kako mogu pomoci svakom ko ima ovih i slicnih problema sa parnicama i lakom na automobilima je da mi se licno obrate jer to je svakako posao za nekoga sa iskustvom. U suprotnom se moze desiti da se uradi kontraefekat od onoga sto se htjelo postici.
valter.ba

#47 Re: Parnica na autu: savjeti!

Post by valter.ba »

profi-mex wrote:Jedino kako mogu pomoci svakom ko ima ovih i slicnih problema sa parnicama i lakom na automobilima je da mi se licno obrate jer to je svakako posao za nekoga sa iskustvom. U suprotnom se moze desiti da se uradi kontraefekat od onoga sto se htjelo postici.
Obraticu ti se odmah :D Samo mi nemoj reci da moram lakirati kompletnu stranu :sad: Cini mi se da bi onaj koji osmisli dobru tehniku reparacije ovakvih parnica mogao zaraditi bogatstvo.
Auto mi je bio na parkiran u ulici sa strane kao sto su i ostali i nikome nije smetao definitivno. Ipak 5 auta je izgrebano iz ciste objesti ili komsijske ljubomore jer skontali smo da je birao samo auta sa metalik bojom.
profi-mex

#48 Re: Parnica na autu: savjeti!

Post by profi-mex »

Pa desavaju se takve stvari iz raznoraznih razloga,a kasno je poslije naglabati radi cega je kad je steta vec ucinjena.U svakom slucaju takve stete iako se na prvi mah cini neznatno znaju biti veoma skupe. Nekad se moze uraditi i bez lakiranja ali je mukotrpan i kompleksan proces tako da je cini mi se bolje uraditi lakiranje ostecenog dijela. Ipak tokom svog tridesetogodisnjeg iskustva u tom domenu puno puta se znalo desiti da se uradi bez lakiranja. Podrazumijeva se da se moze poboljsdati i umanjiti trag i do 90% posto kad se zagleda primjeti se ali ipak bude OK. Medjutim, da bi se uradilo bas izvrsno onda treba pribjeci lakiranju ( naravno ; ne svakome prepustati taj posao) jer postoje ogromne razlike u ovome poslu sto se krajnjeg rezultata tice. Da napomenem: ne treba se pri tome strahovati da ce prilikom prodaje auta to biti mana nekog auta,jer dobro uradjeno ne moze se primjetiti da je radjeno ni u kom slucaju. A zasto ovo napominjem? Pa zato sto dosta ljudi ne zna da bude slucajeva dorade i na potpuno novim vozilima koji budu u autosalonima, a vec su naknadno radjeni neki osteceni dijelovi koji su se ostetili recimo prilikom transporta iz fabrike do salona. Takve se stvari desavaju, a kada se dese naravno da se moraju uraditi jer sta bi drugo? Ne bi valjda nekome palo na um da baci novo auto zbog takve stvari. E, pa kad se zavrsi izlozi se lijepo u salon kao novo auto sto u stvari i jeste :-D . Ovo govorim jer sam dosta takvih auta uradio i to je za mene realna stvar,a ne kao sto neki misle da imaju auto od npr. petnaest godina i tvrde da je kao nov i da je na njemu jos uvijek fabricki lak :lol: . E, za mene je to nerealno.
valter.ba

#49 Re: Parnica na autu: savjeti!

Post by valter.ba »

Obzirom da mi je isparao kompletnu stranu stvarno ne zelim da farbam pola auta zbog toga. Ako mi mozes reci kako da ovo umanjim na onih 90% koje spominjes bilo bi mi jako drago. S druge strane ako mislis da ne mogu sam to uraditi povezi me sa nekim ko to radi :roll: :D .Hvala ;-)
profi-mex

#50 Re: Parnica na autu: savjeti!

Post by profi-mex »

Da. Napisao sam da moze i "do 90 %",ali u pojedinim slucajevima kad je to moguce,jer desavalo se u mojoj praksi da parnice budu toliko duboke da udju duboko i u sam lim,tako da i kada se radi lakranje to je tesko uraditi,jer o cemu se radi? Prilikom pripreme za lakiranje potrebno je izbrusiti (mi to zovemo "nulirati") te parnice ili riseve da bi se potom pristupilo odaljnoj obradi ostecenog dijela. Dakle nije dovoljno samo utisnuti kit u parnicu, izbrusiti i lakirati. Negdje sam ovdje procitao da se nekome desilo da je lakirao dio i nakon toga se opet nazire ta parnica. E, to je zbog toga sto je nestrucno uradjeno, odnosno samo nakitovana parnica,potom izbrusena i lakirana. Kad je parnica toliko duboka da udje cak i u lim,to znaci da se i lim mora "nulirati", da se naknadno ne bi ponovo nakon lakiranja ta parnica vidjela (markirala). Ovo sve objasnjavam i govorim zbog toga jer u tvome slucaju nisam vidio o cemu se radi? Svako ostecenje je specificno samo za sebe tako da se mora pogledati bilo ko da radi.Jer ovo je sve samo teorija i prica u "coravo". Za svaki posao je potrebno iskustvo i znanje pa tako i za ovaj. Nista se preko noci ne moze nauciti. Osim toga takodje je za svaki posao potreban alat ali ne amaterski. Naravno da i svako moze uraditi bilo kakav posao ako samo pogleda kako se radi,ali to je opet amaterski uradjeno.Medjutim, na laku se sve vidi i primjeti tako da to treba strucno uraditi,a cackati bez nekog iole predznanja i iskustva nije bas preporucljivo. Pa recimo,da bi se uradilo nesto takvo, poznato je vec svima da ne moze drugacije nego ispolirati,ali prije toga treba nanijeti odredjenu farbu(lak) u parnicu. E, sad: na koji nacin,kako...? To je vec slozeno. Za pocetak predlazem da uradis samo jedan dio od nekih dvadesetak cm duzine pa ces i sam vidjeti koliko truda i vremena treba? Naravno da lak prije poliranja treba da se ispece i da odradi svoje par dana prije poliranja.A, takodje prije poliranja treba zbrusiti visak nanesenog lala specijalnim malim klocom (kojeg najvjerovatnije nemas). Naravno da se brusi pazljivo i sa papirom odredjene granulacije. Tu granulaciju treba odrediti tokom samog brusenja,a za to treba takodje imati iskustvo jer kad se brusi treba vidjeti kako napreduje. Prilikom brusenja moze se desiti ako se nestrucno radi da se proslajfa lak sa strane tako da u tom slucaju napravis vecu stetu nego sto je bila.E, sad da se vratim na ("odredjenu farbu"). Ne znam o kojem je vozilu rijec, ni godiste ni koja je boja? Ali za svako vozilo i farbu ima odredjeni broj farbe,a za svaki broj nekoliko finih razlika u nijansiranju. To ispitivanje nijansiranja se odredjuje vizuelno na licu mjesta na dobrom osvjetljenju. Jer, desi se da dva nova automobila iste boje i istog broja farbe imaju malu razliku u nijansi. I kada bi recimo skinuli vrata sa jednog vozila i stavili na drugo tek bi tada primjetili nijansu,a do tada bi bili ubjedjeni da je potpuno ista farba. Da bi znaci upotrijebio odredjenu vrstu farbe treba odrediti koja je i kupiti na specijalizovanim mjestima za to. Mnogi i ne znaju gdje to ima kupiti jer to nisu obicne prodavaonice nego bas za majstore i one koji se bave tim poslom svakodnevno. Takodje u danasnje vrijeme mnoge lakirerske radionice imaju mixeve za mjesanje farbi. Farbi i nijansi ima toliko da stane u nekoliko velikih kataloga velicine telefonskih imenika :-D . Evo neke sam stvari objasnio iako ovako na izgled opsirno, to je samo ukratko i povrsno. Ako ipak mislis prepustiti nekome ko to bolje zna. Ne zna puno majstora neke pa ni ovu tehniku,ali su ipak upoznati na neki nacin. Medjutim: to je pipljiv i dugotrajan proces, a na kraju opet moze ispasti da musterija nije zadovoljna jer je ocekivala npr. da se nece nista vidjeti,a ne ("DO 90%), tako da to nece niko da radi nego odmah predlozi lakiranje sto je bolje, brze i naravno veca zarada. Jer saniranje same parnice zahtjeva skoro isto toliko vremena kao i samo lakiranje. A, za lakiranje cijele strane moze naplatiti cca 500 km, dok za samo saniranje..takoreci nista. Ako kaze 100 KM, njemu je malo,a tebi puno,jer ipak nije u potpunosti uradjeno. Naravno da je u prvoj opciji utroseno dosta skupog i uvoznog materijala koji je takodje uracunat u cijenu,tako da se musteriji uvjek ucini preskupo. U drugoj ociji (saniranje parnice) ne trosi se taj materijal,ali se trose "zivci" :lol: , tako da svaki majstor koji zna tu tehniku izbjegava to raditi. Ovo sve objasnjavam da se zna zasto i kako,jer sam i sam majstor,a naravno da se suosjecam i sa musterijama,jer i meni samom bi bilo puno platiti za tako nesto. Eto, nadam se da sam objasnio dosta toga,a ako opet ima nekih nejasnoca spreman sam pomoci ne samo u vezi parnica nego i ostalo u ovome domenu, kad je vec tema otvorena. Pozdrav svima koji ucestvuju u ovoj temi.
Post Reply