Pise u zakonu da imas pravo da ti voznu kartu isplate u kesu. Daju ti A+B+C zonu, ali u kesu (a ti imas auto).karanana wrote:pa sto onda nisu uveli gornju granicu iznad koje ce oporezivati topli obrok, recimo 10 ili 15 KM dnevno? oni nasli oporezivati sve tople obroke od 5 do 22 marke. i jos oporezuju voznu kartu. kako se s njom moglo manipulisati? e to stvarno nema nigdje.madner wrote:Uveli su ovo zato sto su firme koristile topli obrok da ne placaju poreze. Nije normalno da neko prima 300 KM platu i 400 topli.
POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES
- madner
#26 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES
- karanana
#27 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES
a auto se kotrlja na havu.madner wrote:Pise u zakonu da imas pravo da ti voznu kartu isplate u kesu. Daju ti A+B+C zonu, ali u kesu (a ti imas auto).karanana wrote:pa sto onda nisu uveli gornju granicu iznad koje ce oporezivati topli obrok, recimo 10 ili 15 KM dnevno? oni nasli oporezivati sve tople obroke od 5 do 22 marke. i jos oporezuju voznu kartu. kako se s njom moglo manipulisati? e to stvarno nema nigdje.madner wrote:Uveli su ovo zato sto su firme koristile topli obrok da ne placaju poreze. Nije normalno da neko prima 300 KM platu i 400 topli.
- alica.k
#28 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES
kad nam pocnu zrak sto disemo oporezivati mozda narod skonta da mu nije dobro. vako...suti i trpi.
- kockica_kockica
#29 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES
auto je luksuz
svi u tramvaje i trolejbuse
svi u tramvaje i trolejbuse
- madner
#31 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES
Pa nije bitno kako se kotrlja, isplate ti 100 KM plate bez da je oporeziva. A ti pjehe dolazis na posao.karanana wrote:a auto se kotrlja na havu.madner wrote:Pise u zakonu da imas pravo da ti voznu kartu isplate u kesu. Daju ti A+B+C zonu, ali u kesu (a ti imas auto).karanana wrote: pa sto onda nisu uveli gornju granicu iznad koje ce oporezivati topli obrok, recimo 10 ili 15 KM dnevno? oni nasli oporezivati sve tople obroke od 5 do 22 marke. i jos oporezuju voznu kartu. kako se s njom moglo manipulisati? e to stvarno nema nigdje.
Pitao si kako se koristila karta za izbjegavanje poreza, to je odgovor.
- madner
#32 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES
Zar nije 20 KM po danu zakonski najveca svota?mima wrote:Madneru.....ko prima topli obrok 400 km?
-
Klodovik
#33 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES
Ovdje gdje ja radim TO je 350 KM. Koliko znam, topli obrok se računa kao određeni procenat od prosječne plate.mima wrote:madner wrote:Uveli su ovo zato sto su firme koristile topli obrok da ne placaju poreze. Nije normalno da neko prima 300 KM platu i 400 topli.
Ovo ti ozbiljno? Ko prima 400 km toplog obroka?
-
*mima*
#34 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES
madner wrote:Zar nije 20 KM po danu zakonski najveca svota?mima wrote:Madneru.....ko prima topli obrok 400 km?
- kockica_kockica
#35 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES
mima wrote:madner wrote:Zar nije 20 KM po danu zakonski najveca svota?mima wrote:Madneru.....ko prima topli obrok 400 km?
Dragi madneru.......ko isplacuje 20 km po danu?
niko
- ludo_jaje
#36 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES
POZIV NA UBISTVO SE NECE TOLERISATI...
dok na nije doveo na prosjacki stap

dok na nije doveo na prosjacki stap
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#37 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES
u cemu je problem mima? kad je lesli, doduse vrlo agresivno, pricao o kompletnom porezu i ataku na osnovna ljudska prava ustavom zagarantovana, svi mu se kolektivno nagovorise da pas s maslom pojeo ne bi, a ni on nije ostao duzan...mima wrote:Sta fali sto ce nam oporezovat topli obrok i regres? Nemaju oni pojma da vecina naroda prezivljava od tog jadno toplog obroka........Oni sebi isplaciju topli po 15 km dnevno.....
Neces narode nista da jedes....neces ni ic na godisnji.....ko te jebe narode......nek je nama dobro....mi smo sebi povecali plate.
DJE DA KUPIM MITRALJEZ?
dok tebi budu od te crkavice uzimali, oni ce sebi u opstini povecati plate za 10% da premoste POREZ...
Kakav mitraljez crni, zubima to treba grkljane cupat!!!!
- jazzer
#38 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES
Topli obrok se obracunava kao 0,2% prosjecne plate u Federaciji za svaki radni dan,
koliko ja znam. Ako je tako onda je max topli obrok cca 310 KM. Bar ja otprilike
toliko dobijam.
koliko ja znam. Ako je tako onda je max topli obrok cca 310 KM. Bar ja otprilike
toliko dobijam.
-
*mima*
#39 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES
Ma kakav problem Mirci.......sta ti je. Meni je to super....sta fali sto nam uzimaju poreze gdje stignu........Ma jebes topli obrok kad nema ni plate.
- karanana
#40 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES
kao prvo nije 100 nego je 53. kao drugo, zar je bitno kako cu ja dolaziti na posao, jos bi im i to trebao pravdati. imam pravo na 53 marke neoporezivo za prevoz pa makar ja i puzeci dolazio na posao i tako se zrtvovao da bi te 53 marke potrosio negdje drugo.madner wrote:
Pa nije bitno kako se kotrlja, isplate ti 100 KM plate bez da je oporeziva. A ti pjehe dolazis na posao.
Pitao si kako se koristila karta za izbjegavanje poreza, to je odgovor.
-
*mima*
#41 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES
jazzer wrote:Topli obrok se obracunava kao 0,2% prosjecne plate u Federaciji za svaki radni dan,
toliko dobijam.
Dobra ti firma. Koliko ja znam maximalno se isplacuje ( ako se uopste isplacuje ) 10 km po danu.
-
Klodovik
#42 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES
Tokom godine možda ne. Ali, na kraju godine se npr. u KS (obično) retroaktivno isplate novci na ime razlike TO, pa ljudi dobiju nekoliko stotina KM (to se dešavalo recimo u kantonalnoj administraciji, po srednjim školama itd.).mima wrote:madner wrote:Zar nije 20 KM po danu zakonski najveca svota?mima wrote:Madneru.....ko prima topli obrok 400 km?
Dragi madneru.......ko isplacuje 20 km po danu?
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#43 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES
i meni je fenomenalnomima wrote:Ma kakav problem Mirci.......sta ti je. Meni je to super....sta fali sto nam uzimaju poreze gdje stignu........Ma jebes topli obrok kad nema ni plate.
Ja dobrovoljno evo dajem pola svoje plate na porez, jer ja ni TO ni regresa nemam
- muha_sa
#44 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES
najbolje je nama penzionerima--jos malo pa ce nam je ukinut.
-
*mima*
#45 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES
Koliko mi se cini ....puno je vise naroda koji uopste ne dobiva topli obrok ili dobije nesto minimalno.
- zgembo_sa
#46 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES
Da, ali to je samo oporezivi dio. Mozes isplatiti manje, a mozes i vise, ali da platis porez na visak...jazzer wrote:Topli obrok se obracunava kao 0,2% prosjecne plate u Federaciji za svaki radni dan,
toliko dobijam.
- kockica_kockica
#47 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES
Ima li kakva osnovica za oporezivanje TO i karte??? i hoce li opet biti diskriminacija po tome jel zivis sam, sa babom dedom, imas jedno ili 17 djece.... ili ce svima isto od bubrega odbijati 
- alphonse kauders
#49 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES
U RS-u se topli obrok oporezuje već godinama, tj. ulazi u bruto osnovicu koja se oporezuje, samo što se kod njih od ove godine oporezuje sa 8% a ne sa 10%.
Najveći problem će ova promjena predstavljati firmama koje ne isplaćuju topli obrok u novcu, nego imaju neku menzu ili neki ugostiteljski objekat koji prehranjuje radnike i ispostavlja fakture firmi.
Naime, ako su troškovi toplog obroka po fakturi bili 100KM+pdv=117KM, sad će firma morati dodatno obračunavati 10% na 117 KM kao poresku obavezu (znači, oporezuju te 2x, PDV + porez na dohodak) jer firma nema pravo odbiti PDV za topli obrok, tj. mora ne može ga priznati kao 100 nego kao 117.
A, to će tek biti zavala, ali mislim da će najviše opet ispušiti radnici.
i pitanje: NIsam u toku, gdje je izašla ova vijest???
Hvala:)
Najveći problem će ova promjena predstavljati firmama koje ne isplaćuju topli obrok u novcu, nego imaju neku menzu ili neki ugostiteljski objekat koji prehranjuje radnike i ispostavlja fakture firmi.
Naime, ako su troškovi toplog obroka po fakturi bili 100KM+pdv=117KM, sad će firma morati dodatno obračunavati 10% na 117 KM kao poresku obavezu (znači, oporezuju te 2x, PDV + porez na dohodak) jer firma nema pravo odbiti PDV za topli obrok, tj. mora ne može ga priznati kao 100 nego kao 117.
A, to će tek biti zavala, ali mislim da će najviše opet ispušiti radnici.
i pitanje: NIsam u toku, gdje je izašla ova vijest???
Hvala:)
- Maystor
#50 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES
Mozete li mi reci u kojem zakonu to pise? Meni na poslu uvale kupon koji mi ne treba jer dolazim autom, ali nemam izbora.madner wrote:Pise u zakonu da imas pravo da ti voznu kartu isplate u kesu. Daju ti A+B+C zonu, ali u kesu (a ti imas auto).karanana wrote:pa sto onda nisu uveli gornju granicu iznad koje ce oporezivati topli obrok, recimo 10 ili 15 KM dnevno? oni nasli oporezivati sve tople obroke od 5 do 22 marke. i jos oporezuju voznu kartu. kako se s njom moglo manipulisati? e to stvarno nema nigdje.madner wrote:Uveli su ovo zato sto su firme koristile topli obrok da ne placaju poreze. Nije normalno da neko prima 300 KM platu i 400 topli.
Last edited by Maystor on 18/03/2009 10:22, edited 1 time in total.