POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
madner

#26 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by madner »

karanana wrote:
madner wrote:Uveli su ovo zato sto su firme koristile topli obrok da ne placaju poreze. Nije normalno da neko prima 300 KM platu i 400 topli.
pa sto onda nisu uveli gornju granicu iznad koje ce oporezivati topli obrok, recimo 10 ili 15 KM dnevno? oni nasli oporezivati sve tople obroke od 5 do 22 marke. i jos oporezuju voznu kartu. kako se s njom moglo manipulisati? e to stvarno nema nigdje.
Pise u zakonu da imas pravo da ti voznu kartu isplate u kesu. Daju ti A+B+C zonu, ali u kesu (a ti imas auto).
karanana

#27 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by karanana »

madner wrote:
karanana wrote:
madner wrote:Uveli su ovo zato sto su firme koristile topli obrok da ne placaju poreze. Nije normalno da neko prima 300 KM platu i 400 topli.
pa sto onda nisu uveli gornju granicu iznad koje ce oporezivati topli obrok, recimo 10 ili 15 KM dnevno? oni nasli oporezivati sve tople obroke od 5 do 22 marke. i jos oporezuju voznu kartu. kako se s njom moglo manipulisati? e to stvarno nema nigdje.
Pise u zakonu da imas pravo da ti voznu kartu isplate u kesu. Daju ti A+B+C zonu, ali u kesu (a ti imas auto).
a auto se kotrlja na havu.
alica.k

#28 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by alica.k »

kad nam pocnu zrak sto disemo oporezivati mozda narod skonta da mu nije dobro. vako...suti i trpi.
kockica_kockica

#29 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by kockica_kockica »

auto je luksuz :x
svi u tramvaje i trolejbuse :evil:
*mima*

#30 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by *mima* »

Madneru.....ko prima topli obrok 400 km?
madner

#31 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by madner »

karanana wrote:
madner wrote:
karanana wrote: pa sto onda nisu uveli gornju granicu iznad koje ce oporezivati topli obrok, recimo 10 ili 15 KM dnevno? oni nasli oporezivati sve tople obroke od 5 do 22 marke. i jos oporezuju voznu kartu. kako se s njom moglo manipulisati? e to stvarno nema nigdje.
a auto se kotrlja na havu.
Pa nije bitno kako se kotrlja, isplate ti 100 KM plate bez da je oporeziva. A ti pjehe dolazis na posao.
Pitao si kako se koristila karta za izbjegavanje poreza, to je odgovor.
madner

#32 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by madner »

mima wrote:Madneru.....ko prima topli obrok 400 km?
Zar nije 20 KM po danu zakonski najveca svota?
Klodovik

#33 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by Klodovik »

mima wrote:

Ovo ti ozbiljno? Ko prima 400 km toplog obroka?
Ovdje gdje ja radim TO je 350 KM. Koliko znam, topli obrok se računa kao određeni procenat od prosječne plate.
*mima*

#34 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by *mima* »

madner wrote:

:shock: Dragi madneru.......ko isplacuje 20 km po danu?
kockica_kockica

#35 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

mima wrote:
madner wrote:

niko :zzzz:
ludo_jaje

#36 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by ludo_jaje »

POZIV NA UBISTVO SE NECE TOLERISATI...

dok na nije doveo na prosjacki stap :x :x :x :x :x
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#37 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by mIRCerka »

mima wrote:Sta fali sto ce nam oporezovat topli obrok i regres? Nemaju oni pojma da vecina naroda prezivljava od tog jadno toplog obroka........Oni sebi isplaciju topli po 15 km dnevno.....

Neces narode nista da jedes....neces ni ic na godisnji.....ko te jebe narode......nek je nama dobro....mi smo sebi povecali plate.

DJE DA KUPIM MITRALJEZ?
u cemu je problem mima? kad je lesli, doduse vrlo agresivno, pricao o kompletnom porezu i ataku na osnovna ljudska prava ustavom zagarantovana, svi mu se kolektivno nagovorise da pas s maslom pojeo ne bi, a ni on nije ostao duzan...
dok tebi budu od te crkavice uzimali, oni ce sebi u opstini povecati plate za 10% da premoste POREZ...

Kakav mitraljez crni, zubima to treba grkljane cupat!!!!
jazzer

#38 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by jazzer »

Topli obrok se obracunava kao 0,2% prosjecne plate u Federaciji za svaki radni dan,
koliko ja znam. Ako je tako onda je max topli obrok cca 310 KM. Bar ja otprilike
toliko dobijam.
*mima*

#39 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by *mima* »

Ma kakav problem Mirci.......sta ti je. Meni je to super....sta fali sto nam uzimaju poreze gdje stignu........Ma jebes topli obrok kad nema ni plate.
karanana

#40 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by karanana »

madner wrote:
Pa nije bitno kako se kotrlja, isplate ti 100 KM plate bez da je oporeziva. A ti pjehe dolazis na posao.
Pitao si kako se koristila karta za izbjegavanje poreza, to je odgovor.
kao prvo nije 100 nego je 53. kao drugo, zar je bitno kako cu ja dolaziti na posao, jos bi im i to trebao pravdati. imam pravo na 53 marke neoporezivo za prevoz pa makar ja i puzeci dolazio na posao i tako se zrtvovao da bi te 53 marke potrosio negdje drugo.
*mima*

#41 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by *mima* »

jazzer wrote:Topli obrok se obracunava kao 0,2% prosjecne plate u Federaciji za svaki radni dan,
koliko ja znam. Ako je tako onda je max topli obrok cca 310 KM. Bar ja otprilike
toliko dobijam.

Dobra ti firma. Koliko ja znam maximalno se isplacuje ( ako se uopste isplacuje ) 10 km po danu.
Klodovik

#42 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by Klodovik »

mima wrote:
madner wrote:

Tokom godine možda ne. Ali, na kraju godine se npr. u KS (obično) retroaktivno isplate novci na ime razlike TO, pa ljudi dobiju nekoliko stotina KM (to se dešavalo recimo u kantonalnoj administraciji, po srednjim školama itd.).
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#43 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by mIRCerka »

mima wrote:Ma kakav problem Mirci.......sta ti je. Meni je to super....sta fali sto nam uzimaju poreze gdje stignu........Ma jebes topli obrok kad nema ni plate.
i meni je fenomenalno :D

Ja dobrovoljno evo dajem pola svoje plate na porez, jer ja ni TO ni regresa nemam :D
muha_sa

#44 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by muha_sa »

najbolje je nama penzionerima--jos malo pa ce nam je ukinut.
*mima*

#45 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by *mima* »

Koliko mi se cini ....puno je vise naroda koji uopste ne dobiva topli obrok ili dobije nesto minimalno.
zgembo_sa

#46 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by zgembo_sa »

jazzer wrote:Topli obrok se obracunava kao 0,2% prosjecne plate u Federaciji za svaki radni dan,
toliko dobijam.
Da, ali to je samo oporezivi dio. Mozes isplatiti manje, a mozes i vise, ali da platis porez na visak...
kockica_kockica

#47 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Ima li kakva osnovica za oporezivanje TO i karte??? i hoce li opet biti diskriminacija po tome jel zivis sam, sa babom dedom, imas jedno ili 17 djece.... ili ce svima isto od bubrega odbijati :mrgreen:
*mima*

#48 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by *mima* »

Sinoc nisu spominjali karte nego regres.
alphonse kauders

#49 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by alphonse kauders »

U RS-u se topli obrok oporezuje već godinama, tj. ulazi u bruto osnovicu koja se oporezuje, samo što se kod njih od ove godine oporezuje sa 8% a ne sa 10%.

Najveći problem će ova promjena predstavljati firmama koje ne isplaćuju topli obrok u novcu, nego imaju neku menzu ili neki ugostiteljski objekat koji prehranjuje radnike i ispostavlja fakture firmi.

Naime, ako su troškovi toplog obroka po fakturi bili 100KM+pdv=117KM, sad će firma morati dodatno obračunavati 10% na 117 KM kao poresku obavezu (znači, oporezuju te 2x, PDV + porez na dohodak) jer firma nema pravo odbiti PDV za topli obrok, tj. mora ne može ga priznati kao 100 nego kao 117.
A, to će tek biti zavala, ali mislim da će najviše opet ispušiti radnici.

i pitanje: NIsam u toku, gdje je izašla ova vijest???

Hvala:)
Maystor

#50 Re: POREZ NA TOPLI OBROK I REGRES

Post by Maystor »

madner wrote:
karanana wrote:
Mozete li mi reci u kojem zakonu to pise? Meni na poslu uvale kupon koji mi ne treba jer dolazim autom, ali nemam izbora.
Last edited by Maystor on 18/03/2009 10:22, edited 1 time in total.
Post Reply