Sjoooo, pa nije to sad neka laž, haj molim te da i ja budem anđeosesalmir wrote:nema toga, al doduse ti ni ne mozs biti andjeo, cim si lagao, tako da nista ni od tebe
Zasto smo zli?
- Layne
#26 Re: Zasto smo zli?
- sesalmir
#27 Re: Zasto smo zli?
laz je laz, nema velikih i malih, a ko laze taj i krade, ko krade taj i ubija.Layne wrote:Sjoooo, pa nije to sad neka laž, haj molim te da i ja budem anđeosesalmir wrote:nema toga, al doduse ti ni ne mozs biti andjeo, cim si lagao, tako da nista ni od tebe
UBICOOOOOOOOO
- Layne
#28 Re: Zasto smo zli?
Aaa, nekad i laži koriste da bi se neko osjeć'o dobro.sesalmir wrote:laz je laz, nema velikih i malih, a ko laze taj i krade, ko krade taj i ubija.
UBICOOOOOOOOO
Eto, ja sam namjerno slag'o 2 pitanja, da bi ti mislio kako si jedini anđeo ovde i bio zadovoljan.
- sesalmir
#29 Re: Zasto smo zli?
woooooooooooooow, napokon, a osjecao sam se tako usamljenim. Jesi isprobala krilazagazaga wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
-
bilosto
#30 Re: Zasto smo zli?
ja mislim da sam zla prema ljudima koji su zli prema meni ili prema nekome ko mi je drag. volim na netu da ubodem te osobe, ali takva sam i van neta. rezultat na testu koji je ranije postavlje to i potvrdjuje...

malo kasnije cu malo vise o tome sta su ljudi spremni uraditi u svojoj zlobi ili mozda samo jadu, sad zurim imam neku frku na poslu, ali tema mi je veoma interesting...
ps. nisam sigurna vidi li se image, rekao mi je "you are evil"
pps. doradila sam

malo kasnije cu malo vise o tome sta su ljudi spremni uraditi u svojoj zlobi ili mozda samo jadu, sad zurim imam neku frku na poslu, ali tema mi je veoma interesting...
ps. nisam sigurna vidi li se image, rekao mi je "you are evil"
pps. doradila sam
- sesalmir
#31 Re: Zasto smo zli?
Layne wrote:Aaa, nekad i laži koriste da bi se neko osjeć'o dobro.sesalmir wrote:laz je laz, nema velikih i malih, a ko laze taj i krade, ko krade taj i ubija.
UBICOOOOOOOOO
Eto, ja sam namjerno slag'o 2 pitanja, da bi ti mislio kako si jedini anđeo ovde i bio zadovoljan.
Banujte ga ovo je sotona, promovise laz i zl0
- suncica24
#32 Re: Zasto smo zli?
Iza svakog covjeka stoji jos hiljade njih, sa hiljadama nevolja, koji ga guraju da bude takav kakav je.
Ne mislim da su ljudi postali zli. Mozda malcice zlobniji nego sto bi mogli biti, ali zlo i zloba nisu jednaki.
Jer, znam da postoji mnogo dobrih ljudi, koji budu zlobni, ujedu, povrijede, ponekad i prigaze... ali sam sigurna da nisu zli.
Samo su... zatvoreni u kutiju.
Da li su to kutije pune sopstvenih frustracija, pa onda ironija dolazi kako bi se iste prikrile, ili su to kutije koje pod svaku cijenu zele pomaci nas, drzati nas na odstojanju, iz straha od priblizavanja, pa otuda bockanje kako bi se sami odmakli i pobjegli, ili je stvarno hiljadu nemoci je nekog natjeralo nekog da se okruzi kutijom, ne znam.
Znam zamo da nam je stvarnost postala nadrealna, ironicna i sarkasticna, i da tesko je u ovakvoj stvarnosti i sam pomalo, ili puno vise, ne biti takav.
Kao sto neko rece: Napad je najbolja odbrana!
Mislim da...covjeku se danas valja braniti od mnogo cega. A ponajprije od samog sebe. I zla u sebi.
Zato...vjerujem, najiskrenije, da nismo zli, a da ona zloba koju spominjemo je strah od sebe samog i tek onda odnos prema ljudima oko nas i svijetu u kojem jesmo.
Mada, kad povrijedi...i zloca, na tren, jednako zaboli
Ne mislim da su ljudi postali zli. Mozda malcice zlobniji nego sto bi mogli biti, ali zlo i zloba nisu jednaki.
Jer, znam da postoji mnogo dobrih ljudi, koji budu zlobni, ujedu, povrijede, ponekad i prigaze... ali sam sigurna da nisu zli.
Samo su... zatvoreni u kutiju.
Da li su to kutije pune sopstvenih frustracija, pa onda ironija dolazi kako bi se iste prikrile, ili su to kutije koje pod svaku cijenu zele pomaci nas, drzati nas na odstojanju, iz straha od priblizavanja, pa otuda bockanje kako bi se sami odmakli i pobjegli, ili je stvarno hiljadu nemoci je nekog natjeralo nekog da se okruzi kutijom, ne znam.
Znam zamo da nam je stvarnost postala nadrealna, ironicna i sarkasticna, i da tesko je u ovakvoj stvarnosti i sam pomalo, ili puno vise, ne biti takav.
Kao sto neko rece: Napad je najbolja odbrana!
Mislim da...covjeku se danas valja braniti od mnogo cega. A ponajprije od samog sebe. I zla u sebi.
Zato...vjerujem, najiskrenije, da nismo zli, a da ona zloba koju spominjemo je strah od sebe samog i tek onda odnos prema ljudima oko nas i svijetu u kojem jesmo.
Mada, kad povrijedi...i zloca, na tren, jednako zaboli
-
Abacija
#33 Re: Zasto smo zli?
Odlicna tema i odlicni komentari.
I ja sam bas jutros, kad sam procitao sljedeci clanak, razmisljao da otvorim slicnu temu. Samo je meni osim pdf-Filozofija i pdf-Zdravlje na pamet pao i pdf-Politika. Valjda zato sto sam u prvom redu pomislio na sve one jadnike salonce koji vise tamo.
Evo teksta iz jucerasnjeg Oslobodjenja:
I ja sam bas jutros, kad sam procitao sljedeci clanak, razmisljao da otvorim slicnu temu. Samo je meni osim pdf-Filozofija i pdf-Zdravlje na pamet pao i pdf-Politika. Valjda zato sto sam u prvom redu pomislio na sve one jadnike salonce koji vise tamo.
Evo teksta iz jucerasnjeg Oslobodjenja:
Izvanmoralnost
Piše: Ivan Šarčević
16/03/09
http://oslobodjenje.ba/index.php?option ... &Itemid=46
U naše se vrijeme Nietzscheov nihilizam ostvaruje ne samo kao „smrt Boga“ – smrt Boga klasične metafizike i moralnosti – nego i smrt „staroeuropskog“ čovjeka. Novi čovjek, nadčovjek (Übermensch) iznad je ili mimo svih klasičnih antropoloških odrednica. Između ostaloga, to se ogleda i u njegovoj neosjetljivosti za cjelovitu memoriju, osobito za „opasno pamćenje“ koje je kadro susresti vlastitu krivnju (i krivnju svojih) i solidarno se sjećati i angažirati u patnji nedužnih (i onih drugih). Svladan „napašću nedužnosti“ (P. Bruckner), današnji se čovjek predao „dionizovskoj mistici“ (J. B. Metz), s onu stranu dobra i zla – utopio se u izvanmoralnost.
Ideal je ostati izvanmoralan, biti nedužan, čistih ruku; biti disident od bitnih problema, bjegunac iz stvarnosti, odsutan u ozbiljnim razgovorima i odgovornim rješenjima, a istodobno nikada biti zapostavljen nego „mažen“ i „pažen“ u pravu i slobodi. Tog nonšalantnog tipa, lišena stvarnosti i odnosa, susrećemo posvuda: od običnih razgovora do onih po novinama i televiziji, pa sve do internetskih uradaka suvremenih virtualnih „monaha“ koji sami, uz kompjutor, provode vrijeme.
Jednu vrstu izvanmoralnog nadčovjeka susrećemo u svakodnevnim razgovorima. Za njega su svijet i komunikacija bojno polje i bespoštedna bitka iz koje uvijek treba izmaknuti i sa što manje ulaganja izvući samo svoju korist. Jer se lišio strasti za dobrom i istinom, svake osobne odgovornosti, taj nihilist želi ostati „korektan“ i pošteđen, stajati po strani, uživati u svome nad-položaju dok se ispod njega „konfliktni i čangrizavi“, slabi i nesnalažljivi, bore za „nekakvu“ pravdu i istinu od koje se ionako ne „profitira“.
Takav će čovjek u svojoj izvanmoralnosti ići još dalje – indirektno (i šutnjom) će poticati konflikte drugih, jer smatra da njegova izdvojenost i neupletenost, dakle njegova veličina raste proporcionalno sukobljenosti drugih. Istodobno, htjet će sve znati, sve čuti i vidjeti, ali da ga to ništa košta. Štoviše, svoju ljudsku bijedu skrivat će iza fraza kako ne treba „nagliti“, kako svima treba dati za pravo, kako svi mogu raditi što hoće, štiteći time ništa drugo nego svoju sebičnost i neodgovornu svojeglavost.
Takvi nadljudi sve odnose gledaju kao ring u kojem oni nikada nisu borci, nego samo (dobro plaćeni) suci ili gledatelji koji uživaju u „igri“. Ako ih se kada i uspije suočiti s njihovim neodgovornim hedonizmom i posljedicama njihova nečovječnog nezalaganja, dakle s njima samima, nestat će u tuposti, u isprici lažnog neznanja, u velikim mislima o slobodi za sve, u pobožnim frazama kako Bog voli sve ljude, ili će se skriti u cinizam ili samosažalnu nemoć pred situacijom koja je, smatraju, ionako „nepromjenjiva“.
Jedna druga vrsta suvremenog nadčovjeka, nihilista, koji se izlegao iz Nietzscheova proroštva, jesu suvremeni kompjuterski „monasi“ bez morala. Njih se susreće na bezbroj internetskih portala pod pseudonimom ili s imenom obremenjenim samopotvrđivanjem. Prepoznaje ih se po banaliziranju svega što je dobro, po količini nesreće i mržnje koju siju po virtualnom prostoru komunikacije. U nepovjerenju i preziru prema svijetu, s mrzovoljom postojanja, s prekinutim odnosima, ti vrlo okretni (mržnja ih čini iznimno aktivnima!) usamljenici opasni su simplifikatori i krivotvoritelji pravih problema.
U forsiranoj spontanosti ti samotnici ispisuju prividno inteligentne i licemjerne pamflete kojima je jedini cilj obeščastiti druge, zatrovati odnose i sakriti svoju duhovnu mizeriju. Njihov nihilizam pokazuje se u tome što su dokinuli ljudsku običnost, što bježe od iskrenosti, i od sebe i od drugih. Oni su sluge i svećenici boga kompjutora i uvijek apologeti neke ideologije – od „pravog“ rodoljublja do „prave“ vjere – pod koje skrivaju ništa drugo nego svoj mrak i kompleks precjenjivanja.
Dok oni prvi žele pobjeći iz svijeta, virtualni „monasi“ žele ovladati svijetom i biti globalno prisutni. Njihov bog im omogućuje da „lete“ eterom, da se uljuljkuju u privid sveprisutnosti, da budu posvuda osim ondje gdje stvarno trebaju biti. I jedan i drugi tip nihilista vrlo je aktivan ali beskrajno sam, bez pravoga posla i bez iskrena prijatelja.
Put prema smislu, naravno, nije u konfliktu ni u gašenju kompjutora; nije ni u savršenstvu, nego u ozbiljnu i iskrenu razgovoru, u koncentriranom pristupu stvarnosti i problemima, u odgovornom obavljanju preuzetih obveza, te u neglumljenom i konkretnom odgovoru na potrebe prijatelja i društva.
- anais_nin
#34 Re: Zasto smo zli?
ne mislim da ima puno razlike izmedju RL i foruma
ponekad gledajuci cyber svijet pomislim kako je ovo najcistiji prikaz svijeta kojim smo okruzeni...jedina razlika je sto u RL biramo kakvim ljudima cemo biti okruzeni, a ovde ipak prevladava ljudska radoznalost pa citamo i teme i postove koji nas nerviraju ili koji su pisani od strane ljudi koje bismo u RL jednostavno zaobisli 
ali za mene ipak postoji razlika izmedju zla, zlobe i zloce
ima ljudi koji jednostavno u kontaktu s drugima vole da peckaju...a ima i onih koji poneseni momentom dozvole sebi da budu malo zlocasti...ali zlo...zlo je ipak nesto dublje, mracnije, i ne mislim da je tako lako vidjeti zlo...svi ga mi nosimo u sebi, u svima nama zlo spava...zasto? zato sto je to sastavni dio ljudske prirode...vecina nas ima kapacitet da budemo i dobri i zli (necu da kazem svi zato sto se jednom broju ljudi desava da budu rodjeni bez mogucnosti da nauce razliku izmedju ovo dvoje)....nekad je samo pitanje prilike, pravih okolnosti da to zlo izviri u potpunosti...nekima zivot servira tu priliku, nekima ne...ali zlo nosi razlicite ljudske maske...lako se bojati onog sto je ocigledno, sto nam na prvi pogled ulijeva strah...kao sto Balasevic kaze:
"nekada sam putovao po mjesecu
Kroz vilajet pun hajducije
A sada me oci ljudske
Plase vise nego vucije"
Lako je raspredati o zlu kao o nekoj bolesti kojom su zarazeni drugi, a na koju smo mi imuni
ali mislim da niko od nas nije u potpunosti svijestan na sta i za sta je sve sposoban u odredjenim okolnostima...fora je sto je svako od nas uvijek sa sobom 24 sata dnevno...vremenom se priviknemo na svoje mane, na svoje mracnije strane, pa nam one prestanu izgledati kao mane, prestanu biti tako mracne...a to je najopasnije...
ali za mene ipak postoji razlika izmedju zla, zlobe i zloce
"nekada sam putovao po mjesecu
Kroz vilajet pun hajducije
A sada me oci ljudske
Plase vise nego vucije"
Lako je raspredati o zlu kao o nekoj bolesti kojom su zarazeni drugi, a na koju smo mi imuni
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#35 Re: Zasto smo zli?
eh cek onda...besana wrote:Ma bosanci, ovih drugih ne znam dovoljno, mada smo svi na planeti u 5 dekaladyblue18 wrote:Ljudi opcenito ili Bosanci/Balkanci?![]()
za ovu drugu varijantu bih imala svasta nabrojati
onako gledajuci, istinita je ona da ce ti Bosanac (i Hercegovac) oprostiti sve osim uspjeha, i zlatna je vala.
Od malih stvari tipa jos od osnovne kada dobijes 5 iz necega pa do toga da recimo diplomiras na Harvardu.
Nekakvi smo brate teski i cudni, i tjeskobni, zli, pokvareni, bezobrazni...
Evo recimo na mom primjeru, ja sam ocistila prvu godinu faxa u roku, upisala drugu, moje prijateljice su ostale na prvoj, cisto zbog nerada i ljenosti, i odmah sam ja postala crna ovca jer nisam ostala sa njima na prvoj godini
A ovo je samo jedan od stotine slucajeva sa kojima sam se srela u zivotu.
Kod nas covjek ocekuje da mu podazilazis i da mu se ulizujes non stop pa ces onda biti dobar.
A cim si ti nesto postigao u zivotu odmah si najveci sljam.
Zli smo kao narod opcenito, niko lijepe rijeci i podrske nema, nego samo drvlje i kamenje, pa i po najboljim.
Ja nekako...nisam takva
Moralista na sve strane, koji bi kritikovali svakoga ko je nesto postigao u zivotu, a oni nisu makli dalje od svoje mahale.
Za druge narode ne znam, ali pored ovog naseg ne zelim ni da znam, nase zlobe je covjeku dosta za 10 zivota
P.S. Internet je savrsen nacin da se vidi kolicina zlobe koja vlada u nama, dovoljno je da se procitaju komentari na portalu
- Layne
#36 Re: Zasto smo zli?
Eh, da ne bi više začatavali ovu temu, jer ima i dobrih komentara, ja se povlačim prvi i time dajem i posljednji dokaz kako sam finisesalmir wrote:![]()
dobar, dobar, ali ipak bi bio sretnij da nadjem jos nekoga svoje vrste, tesko je biti sam i okruzen raznoraznim zlobnicima. A opet mozda su te te lazi spasile da ne ispadnes jos gorim, mozda si ti ipak sotona, vidis jos hoces da me ubijedis da je laz dobra, zamalo da me navuces
![]()
Banujte ga ovo je sotona, promovise laz i zl0
- turban
#37 Re: Zasto smo zli?
Komunisticki geni...plus krsevito podneblje.
...A OVDJE...ima vas za bataljon...sindrom se zove nekako sa ego.
- primus-1
#38 Re: Zasto smo zli?
Zli smo jer poticemo od bratoubice,ako je vjerovati svetim knjigama
(abel-kain) 
- Ateista
#39 Re: Zasto smo zli?
O ovome se upravo i pise...turban wrote:Komunisticki geni...plus krsevito podneblje.
Ne znam zasto svaku temu neko mora okrenuti na politiku i prosipanje svoje propagande, to je upravo ono o cemu ova tema govori, kakvih sve ljudi ima...
- anais_nin
#40 Re: Zasto smo zli?
pa onda bi pitanje trebalo biti Zasto smo zlobni? 
- anais_nin
#41 Re: Zasto smo zli?
ja vec napisah na prethodnoj stranici...za mene to nije istobesana wrote:anais_nin wrote:pa onda bi pitanje trebalo biti Zasto smo zlobni?
Pa zar nije isto, zlo i zloba?
recimo...ako ja na forumu nekoj drugoj osobi napisem dvosmislen zloban komentar, ta osoba ga ne skonta, ona ne bude povrijedjena kao rezultat tog mog komentara - to opet ne znaci da ja nisam bila zlobna!
i samo da dodam nimalo se ne slazem s ovim
vidis ja nimalo ne sumnjam da smo skoro svi ovde prisutni i te kako sposobni ubiti nekog, uzeti drugi ljudski zivot...besana wrote: Sumnjam da je iko od nas ovdje sposoban za ubiti nekog, nadam se, ali ipak
- Layne
#43 Re: Zasto smo zli?
Hahazagazaga wrote:ne radeuvijek trehnem na nos
- burek_in_space
#44 Re: Zasto smo zli?
Layne je prava Dobrica cosicLayne wrote:Hahazagazaga wrote:ne radeuvijek trehnem na nos
Nek trehneš, tako ti i treba
![]()
- Layne
#45 Re: Zasto smo zli?
Ja ne mislim da je isto. Eto iz tog tvog primjera, ta što te zezala nešto, može se reći da je malo zloća, al ne mora značit da ti želi zlo.besana wrote:Meni je to sve isto, zločest, zlica, zloban .... sve je isto, korijen je isti.![]()
Zlo je nešto dublje, mnogo strašnije.
- anais_nin
#46 Re: Zasto smo zli?
kako ne pikas?besana wrote:Meni je to sve isto, zločest, zlica, zloban .... sve je isto, korijen je isti.![]()
I sumnjam stvarno da smo skoro svi ovdje sposobni za ubiti. Rat ne pikam, to je samoodbrana, ovako ili onako.
znaci za tebe je manje (ili nikako) zlo nesto sto se uradi iz "pravih" (ispravnih, dobrih) razloga bez obzira na posljedice?
vidis ja rekoh da smo manje vise SVI sposobni da uzmemo ljudski zivot, da ubijemo nekoga...bez ikakve projekcije da li je to dobro ili zlo, da li je ispravno ili pogresno...jednostavno ta sposobnost je vec u nama
negdje je supalj ovaj test

- anais_nin
#47 Re: Zasto smo zli?
upravoLayne wrote:Ja ne mislim da je isto. Eto iz tog tvog primjera, ta što te zezala nešto, može se reći da je malo zloća, al ne mora značit da ti želi zlo.besana wrote:Meni je to sve isto, zločest, zlica, zloban .... sve je isto, korijen je isti.![]()
Zlo je nešto dublje, mnogo strašnije.
- Layne
#48 Re: Zasto smo zli?
Ovaj test definitivno nije u reduanais_nin wrote:
- Layne
#49 Re: Zasto smo zli?
A niko nije rek'o da su zli, mensčini da je pitanje bilo da li smo u stanju ubiti nekoga.besana wrote:Rat je nešto sasvim drugo. Šta? Znači momci, naši momci koji su skinuli pokojeg četnika su zli? Ma daj?Uostalom neću o tome, neću o ratu i zlu u ratu.
Kao što vidiš, jesmo, to što je bio rat i što su bili primorani, da bi zaštitili svoj ili nečiji drugi život, nema nikakve veze.
Ali eto, iako su ubijali, mislim da ih 90% ne bi bilo u stanju napraviti neki gnusan zločin (pogledati film Saw
- davorf
- Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...
#50 Re: Zasto smo zli?
Ne bih da temu okrećem na politička prepucavanja...ali određene grupe na Facebooku su sasvim dovoljan primjer kakvih sve ljudi ima, i na šta su sve spremni...i to baš ljudi (čak i djece) sa ovih prostora...užas...zlo kao da je na Balkanu i izmišljeno...