Janša: Tito i slovenski komunisti krivi

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

HZArnel

#26 Re: Janša: Tito i slovenski komunisti krivi

Post by HZArnel »

ljubav_aha wrote:
HZArnel wrote:@ljubav aha...stvar lingvistike,veze s historijom nema :-)
bog ili Bog,nisma aludirala na lingvistiku ;-)
pa nije li stvar u tome kakva vrsta imenice je? :mrgreen:
1 2 3 5 4
a i nismo teokrastska drzava,stvar covjeka u sta ce i hoce li uopce da vjeruje i koliko ce tu religiju da praktikuje u zivotu :-)
chuchumbamayumbe

#27 Re: Janša: Tito i slovenski komunisti krivi

Post by chuchumbamayumbe »

Pera Trta wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Teško je sa ove distance govoriti u kontekstu onog vremena i događanja.
Naravno da osuđujem pogubljenje svih nevinih žrtava, ali što se tiče pripadnika formacija koje su bile sarađivale sa neprijeteljem, formacija koje su počinile neke od najgorih zločina koje čovječanstvo pamti...za njih je bio jedino prijeki sud.
Sa neprijateljima nacizma se obračunavalo svi znamo kako, isto tako i sa neprijateljima ustaškog pokreta, četništva i svih ostalih fašističkih organizacija. Prema tome, šta je trebalo da Tito&co urade u kontekstu tadašnjeg vremena? Da ih aboliraju na kraju rata (a imali su priliku da odaberu stranu i aboliraju sami sebe), ili da se obračunaju sa ubicama naših naroda, sa koljačima, zločincima...?
Ok kada govorimo o zločincima, ali treba ipak znati da je u domobranskim postrojbama preko 90% ljudi niti je podržavalo fašističku ideologiju, niti činilo zločine. Obični ljudi su se borili za sebe, svoje porodice, neki su uistinu željeli makar kakvu hrvatsku državi, većina su bili mobilisani...ne možemo ih sve strpati u isti koš sa zločincima. Isto vrijedi i za većinu slovenačkih domobrana i dobar dio četnika, a hoću da vjerujem da se i među ustašama našao pokoji dobronamjeran čovjek. Ja nikakvu razliku u suštini ne vidim između ovih egzekucija i srebreničkog masakra. Isti perfidan način pozivanja na predaju obećanjima i isti način likvidacija na bezbrojnim lokacijama i trpanja u masovne grobnice koje se i danas otkrivaju.
Postavlja se pitanje da li se moglo drugačije? Nakon četiri godine krvavog rata i strahovitog ustaškog terora, vjerovatno i nije. Ne treba zaboraviti da su relativnu većinu u vojnom i veliku u oficirskom kadru pobjednika činili Srbi, što na Balkanu nikad nije bez značaja. Što kaže uvaženi Jozo Tomasevich: "I pobjednici i pobijeđeni došli su iz istog društvenog i kulturnog zaleđa.", zaključujući da bi kvislinzi isto postupili s partizanima da je kraj rata bio suprotan. Nisu četnici i ustaše došli iz šume, a partizani sa Sorbone.
Samo sam protiv negiranja i umanjivanja broja žrtava, isto koliko sam protiv njihovog uveličavanja i martirologija. Istorija nas je naučila da prešućivanje žrtava i zločina, kao i njihovo nemjereno isticanje i preuveličavanje, u pravilu vodi ponavljanju istih kroz sve generacije koje su živjele na ovim prostorima u zadnjih najmanje 200 godina.
Nemam riječi ako ne vidiš suštinu razlike između Srebrenice i ovih egzekucija.
Napomena za mnoge...obećanjem Tita o amnestiji 01. Septembra 1944 za sve koji pređu u redove partizana, veliki broj domobrana (i minoran broj ustaša) prelaze u redove, tada je već bilo jasno, pobjednika. 99% onih koji su preostali u redovima neprijatelja su bili tvrdokorni kvislinzi, spremni da bježe do kraja života, svjesni svojih zločina i ideja koje su zastupali. Zato su i platili svojim životima.
A najviše su im naplatili upravo krajiški Srbi, isti oni koji su bježali od ustaške kame i pokolja tokom NDH.
Aferim od mene.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#28 Re: Janša: Tito i slovenski komunisti krivi

Post by Pera Trta »

Suštinske razlike između Srebrenice i masakra ratnih zarobljenika i civila nakon predaje kvislinških snaga nema, kada je riječ o samoj izvedbi. Osim u broju žrtava, koje su ovdje vjerovatno 5-6 puta veće nego u Srebrenici. Motiv i namjera tu su nevažni, ja samo o djelima govorim. Pa i za Srebrenicu Srbi tvrde, i tvrdiće dovijeka, da je to osveta za ubistva Srba 1993, ili za zulume dahija u Srbiji prije 200 godina.
nosara

#29 Re: Janša: Tito i slovenski komunisti krivi

Post by nosara »

Pera Trta wrote:Suštinske razlike između Srebrenice i masakra ratnih zarobljenika i civila nakon predaje kvislinških snaga nema, kada je riječ o samoj izvedbi. Osim u broju žrtava, koje su ovdje vjerovatno 5-6 puta veće nego u Srebrenici. Motiv i namjera tu su nevažni, ja samo o djelima govorim. Pa i za Srebrenicu Srbi tvrde, i tvrdiće dovijeka, da je to osveta za ubistva Srba 1993, ili za zulume dahija u Srbiji prije 200 godina.
Na osnovu koje sudske presude...? Koji je sud stavio u istu ravan genocid u Srebrenici i taj navodni dogadjaj tamo negdje ko zna gdje...? Da li uopste postoji proces, istraga, barem analiza tog navodnog dogadjaja, priblizan broj zrtava, bilo sta...?

Na kraju, kako to da desnicarski hdz sve ove godine nije barem inicirao pokretanje relevantne istrage...? Kao sto su promptno i "strucno" na deseti dio, smanjili broj ubijenih u Jasenovcu, istu noc kad su dobili prve izbore...
osa

#30 Re: Janša: Tito i slovenski komunisti krivi

Post by osa »

chuchumbamayumbe wrote:
Pera Trta wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Teško je sa ove distance govoriti u kontekstu onog vremena i događanja.
Naravno da osuđujem pogubljenje svih nevinih žrtava, ali što se tiče pripadnika formacija koje su bile sarađivale sa neprijeteljem, formacija koje su počinile neke od najgorih zločina koje čovječanstvo pamti...za njih je bio jedino prijeki sud.
Sa neprijateljima nacizma se obračunavalo svi znamo kako, isto tako i sa neprijateljima ustaškog pokreta, četništva i svih ostalih fašističkih organizacija. Prema tome, šta je trebalo da Tito&co urade u kontekstu tadašnjeg vremena? Da ih aboliraju na kraju rata (a imali su priliku da odaberu stranu i aboliraju sami sebe), ili da se obračunaju sa ubicama naših naroda, sa koljačima, zločincima...?
Ok kada govorimo o zločincima, ali treba ipak znati da je u domobranskim postrojbama preko 90% ljudi niti je podržavalo fašističku ideologiju, niti činilo zločine. Obični ljudi su se borili za sebe, svoje porodice, neki su uistinu željeli makar kakvu hrvatsku državi, većina su bili mobilisani...ne možemo ih sve strpati u isti koš sa zločincima. Isto vrijedi i za većinu slovenačkih domobrana i dobar dio četnika, a hoću da vjerujem da se i među ustašama našao pokoji dobronamjeran čovjek. Ja nikakvu razliku u suštini ne vidim između ovih egzekucija i srebreničkog masakra. Isti perfidan način pozivanja na predaju obećanjima i isti način likvidacija na bezbrojnim lokacijama i trpanja u masovne grobnice koje se i danas otkrivaju.
Postavlja se pitanje da li se moglo drugačije? Nakon četiri godine krvavog rata i strahovitog ustaškog terora, vjerovatno i nije. Ne treba zaboraviti da su relativnu većinu u vojnom i veliku u oficirskom kadru pobjednika činili Srbi, što na Balkanu nikad nije bez značaja. Što kaže uvaženi Jozo Tomasevich: "I pobjednici i pobijeđeni došli su iz istog društvenog i kulturnog zaleđa.", zaključujući da bi kvislinzi isto postupili s partizanima da je kraj rata bio suprotan. Nisu četnici i ustaše došli iz šume, a partizani sa Sorbone.
Samo sam protiv negiranja i umanjivanja broja žrtava, isto koliko sam protiv njihovog uveličavanja i martirologija. Istorija nas je naučila da prešućivanje žrtava i zločina, kao i njihovo nemjereno isticanje i preuveličavanje, u pravilu vodi ponavljanju istih kroz sve generacije koje su živjele na ovim prostorima u zadnjih najmanje 200 godina.
Nemam riječi ako ne vidiš suštinu razlike između Srebrenice i ovih egzekucija.
Napomena za mnoge...obećanjem Tita o amnestiji 01. Septembra 1944 za sve koji pređu u redove partizana, veliki broj domobrana (i minoran broj ustaša) prelaze u redove, tada je već bilo jasno, pobjednika. 99% onih koji su preostali u redovima neprijatelja su bili tvrdokorni kvislinzi, spremni da bježe do kraja života, svjesni svojih zločina i ideja koje su zastupali. Zato su i platili svojim životima.
A najviše su im naplatili upravo krajiški Srbi, isti oni koji su bježali od ustaške kame i pokolja tokom NDH.
Aferim od mene.
šta misliš da li bi se desio genocid u srebrenici da su tamošnji bošnjaci pristali biti pripadnici vojske republike srpske i boriti se protiv svojih sunarodnjaka iz armije bih, ja mislim da ne bi, a mogli su još 1992.
lijepo ti čovjek kaže da je zločin zločin, on nema opravdanja....
chuchumbamayumbe

#31 Re: Janša: Tito i slovenski komunisti krivi

Osa,
Hajde još jednom pročitaj kakvu si hipotetičku rečenicu napisao, i u kakvom kontekstu.
Izvini, ali mene bi bilo stid i pomisliti dovoditi u isti kontekst ustaše i partizane u onim vremenima i u onim relacijama, i ono što se desilo prije 15 godina.
Bošnjacima nije ponuđena amnestija (a zašto bi i bila, nisu oni bili ti koji su bili bad guys).
Tito je ponudio amnestiju, mnogi su je iskoristili.
I da, nisu "krivi" samo Tito i komunisti, krivi su i saveznici zato što nisu primili ustašku "nejač" na predaju, nego ih nalijevo krug i poslali partizanima.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#32 Re: Janša: Tito i slovenski komunisti krivi

Post by Chmoljo »

chuchumbamayumbe wrote:Osa,
Hajde još jednom pročitaj kakvu si hipotetičku rečenicu napisao, i u kakvom kontekstu.
Izvini, ali mene bi bilo stid i pomisliti dovoditi u isti kontekst ustaše i partizane u onim vremenima i u onim relacijama, i ono što se desilo prije 15 godina.
Bošnjacima nije ponuđena amnestija (a zašto bi i bila, nisu oni bili ti koji su bili bad guys).
I da, nisu "krivi" samo Tito i komunisti, krivi su i saveznici zato što nisu primili ustašku "nejač" na predaju, nego ih nalijevo krug i poslali partizanima.
ne brini, uskoro će Tito postati genocidaš... :)
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#33 Re: Janša: Tito i slovenski komunisti krivi

Post by Pera Trta »

Da, Britanci 1945 kao Unprofor 1995.
Tu je odlučila visoka politika i pragmatičnost, nikako moral. Britanci su se bojali rata sa Titom, koji se tada bio opasno nameračio na Julijsku krajinu i Korušku, pogotovo što su mislili da ga Sovjeti podržavaju u njegovim ratobornim namjerama. Zato su mu kao ustupak vratili njegove sunarodnjake da on radi s njima šta želi, i da ga tako malo umire.
Povijesna ironija je da su se partizani po nalogu Staljina povukli iz Austrije odmah po predaji hrvatskih, slovenačkih i crnogorskih četničkih snaga (što se sve odvijalo u Austriji, samo ne na istom mjestu). Da je Brko reagovao ranije, možda bi sve drukčije bilo.
madner

#34 Re: Janša: Tito i slovenski komunisti krivi

Post by madner »

Malo je neozbiljno govoriti u postocima koliko je domobrana bilo za sta. Nema pouzdanog izvora koji bi rekao da li je bilo 1 ili 90%.
Drugo pitanje je koliko je domobrana bilo u samom povlacenju. Domobranskim jedinica nije bilo. Sasvim je sigurno da su glavne preostale snage NDH bili ustaske brigade, koje su izvele probijanje prema Austriji. U samim borbama da dodju do Britanaca zdruzene kvislinske snage su imale strasne gubitke.

Teorija da je Britance kao bila strah partizana ne stoji. Amerikanci su isporucili Sovjetskom savezu njihove kvislinge (iako su isti pomogli da se oslobodi Prag).
nosara

#35 Re: Janša: Tito i slovenski komunisti krivi

Post by nosara »

Niko ozbiljan u civilizovanom svijetu ne izjednacava fasiste i antifasiste iz 2. sr... Saveznici su milion zarobljenih nijemaca ostavili da umru od gladi, jednostavno su ih ogradili zicom i ostavili da krepaju, sravnili su sve vece gradove u njemackoj, potpuno neselektivnim danonocni bombardovanjima su sravnili citave gradove, bacili dvije atomske bombe na japan bez ikakve potrebe, jer je japan bio na koljenima... O rusima i njihovim aferimima da ne govorimo...

I pored svega toga (a to je samo dio) nikom ne pada na pamet da trazi odgovornost bilo koga, jer je fasizam morao biti UNISTEN... Bez milosti, bez pregovora, unisten zauvijek...

Ali, tu su balkanoidi, kvazi istoricari, propali cetnici i ustase, ozivljeni demokratizacijom pokusavaju nemoguce... A to je IZJEDNACAVANJE po dobro poznatom obrascu SVI SMO ISTI...

E, pa kurac...! Nismo svi isti i nikada nismo ni bili...

Zlocin prema zlocincu NE POSTOJI... Kad truman i cercil budu odgovarali za zlocine, moze i Tito... Do tada psssssssssssst...!

Ovo je posljedica idiotskog insistiranja na izjednacavanju fasizma i antifasizma... Uzivajte, "naucnici"...

http://img641.imageshack.us/img641/2677/img4742fz.jpg
osa

#36 Re: Janša: Tito i slovenski komunisti krivi

Post by osa »

chuchumbamayumbe wrote:Osa,
ne lupaj, da su hrvati, bošnjaci i ostali pristali na srpske prijedloge o uređenjeu juge, rata ne bi niti bilo, ne bi bilo potrebe, često se može na srpskim forumima pročitati tuđmanova izjava "rata ne bi bilo da ga mi nismo htjeli", što srbi često koriste kao "dokaz" tko je u principu kriv za rat, pa naravno da ga ne bi bilo da mi nismo htjeli, jednostavno smo trebali pristati na ono što srbi žele i bio bi mir.

čuj, titina amnestija, 1944, do koliko je to seljaka, pripadnika domobrana došlo, do koliko ljudi po zabitima, koliko je njih željelo komunizam, malo je to slojevitija priča, tako, da time opravdavati zločine koji su se desili prije rata baš i nije nešto koralno a ni pametno, jer se zločin ne može opravdati.
to je kao kad bi smo rekli, tko je kriv japancima za hirošimu, mogli su se predati, šta predati, nisu ni trebali kretati u rat, e sad što tamo neki stanovnik hirošime na ništa od toga nije mogao utjecati, a platio je glavom, ma koga za to briga....
Pera Trta

#37 Re: Janša: Tito i slovenski komunisti krivi

Post by Pera Trta »

Nisam ni govorio ko je za šta bio, intimna osjećanja ovdje su nebitna. Ono što se zna sigurno je da domobranske jedinice nisu vršile masovne zločine, ako je bilo to su bili ekscesi, a ne ustaljena praksa. Naprotiv, mnogi su sarađivali sa partizanima i učinili velike usluge NOP-u, što je priznavano i u postratnoj komunističkoj literaturi.
Za britanske igre sa Titom u zadnjim danima rata postoji niz izvora. Literaturu, kao i brojčane podatke o jedinicama NDH u povlačenju mogu dati večeras kada budem kući i bude mi dostupna moja biblioteka.
I zašto se svi hvatate samo za hrvatske snage? U isto vrijeme ubijeno je oko 10 000 slovenačkih domobrana, iz iste one Slovenije u kojoj je cjelog rata zloglasna partizanska VOS vršila gotovo jednak teror nad kolaboracionistima i njihovim porodicama kao i kvislinzi nad antifašistima (ne mislim brojčano jednak, ali suštinski da).
osa

#38 Re: Janša: Tito i slovenski komunisti krivi

Post by osa »

Pera Trta wrote:Nisam ni govorio ko je za šta bio, intimna osjećanja ovdje su nebitna. Ono što se zna sigurno je da domobranske jedinice nisu vršile masovne zločine, ako je bilo to su bili ekscesi, a ne ustaljena praksa. Naprotiv, mnogi su sarađivali sa partizanima i učinili velike usluge NOP-u, što je priznavano i u postratnoj komunističkoj literaturi.
Za britanske igre sa Titom u zadnjim danima rata postoji niz izvora. Literaturu, kao i brojčane podatke o jedinicama NDH u povlačenju mogu dati večeras kada budem kući i bude mi dostupna moja biblioteka.
I zašto se svi hvatate samo za hrvatske snage. U isto vrijeme ubijeno je oko 10 000 slovenačkih domobrana, iz iste one Slovenije u kojoj je cjelog rata zloglasna partizanska VOS vršila gotovo jednak teror nad kolaboracionistima i njihovim porodicama kao i kvislinzi nad antifašistima (ne mislim brojčano jednak, ali suštinski da).
što je prikazano u preko nekoliko filmova iz nob-e, naime gad god bi ih zarobili( uglavnom bez borbe) domobrani bi lijepo ostagvili puške i otišli kući, te su na taj način dobrano naoružali partizanske postrojbe ;-) ...
chuchumbamayumbe

#39 Re: Janša: Tito i slovenski komunisti krivi

Tako da je i najmanje domobrana stradalo na Križnom Putu (koji ne podrazumijeva samo Blajburg)...
Pera Trta

#40 Re: Janša: Tito i slovenski komunisti krivi

Post by Pera Trta »

osa wrote:
Pera Trta wrote:Nisam ni govorio ko je za šta bio, intimna osjećanja ovdje su nebitna. Ono što se zna sigurno je da domobranske jedinice nisu vršile masovne zločine, ako je bilo to su bili ekscesi, a ne ustaljena praksa. Naprotiv, mnogi su sarađivali sa partizanima i učinili velike usluge NOP-u, što je priznavano i u postratnoj komunističkoj literaturi.
I zašto se svi hvatate samo za hrvatske snage. U isto vrijeme ubijeno je oko 10 000 slovenačkih domobrana, iz iste one Slovenije u kojoj je cjelog rata zloglasna partizanska VOS vršila gotovo jednak teror nad kolaboracionistima i njihovim porodicama kao i kvislinzi nad antifašistima (ne mislim brojčano jednak, ali suštinski da).
što je prikazano u preko nekoliko filmova iz nob-e, naime gad god bi ih zarobili( uglavnom bez borbe) domobrani bi lijepo ostagvili puške i otišli kući, te su na taj način dobrano naoružali partizanske postrojbe ;-) ...
Ne samo to, mnogi su i aktivno pomagali. Npr.čitajući monografiju Sarajevo u revoluciji, stekao sam dojam da ilegalni pokret u Sarajevu ne bi mogao opstati bez svojih ljudi u raznim domobranskim jedinicama i institucijama, koji su ih snabdjevali oružjem, hranom, opremom, lažnim ispravama, skrovištem itd.
Takođe brojni masovni prelasci na stranu partizana su bili odlika domobranske vojske. Neki domobranski oficiri kasnije su vršili visoke dužnosti u jugoslovesnskoj vojsci i politici, npr. pukovnik Sulejman Filipović.
Ne zaboravimo ni prve partizanske pilota, Franju Kluza i Rudi Čajaveca, koji su sa dva Poteza preletjeli sa aerodroma u Banjoj Luci na Kozaru i tako bili začetak partizanske avijacije.
Pera Trta

#41 Re: Janša: Tito i slovenski komunisti krivi

Post by Pera Trta »

chuchumbamayumbe wrote:Tako da je i najmanje domobrana stradalo na Križnom Putu (koji ne podrazumijeva samo Blajburg)...
O brojkama, kako rekoh, nekad večeras. Ne volim pričati napamet kad se o ovakvim stvarima radi.
nosara

#42 Re: Janša: Tito i slovenski komunisti krivi

Post by nosara »

I zašto se svi hvatate samo za hrvatske snage? U isto vrijeme ubijeno je oko 10 000 slovenačkih domobrana, iz iste one Slovenije u kojoj je cjelog rata zloglasna partizanska VOS vršila gotovo jednak teror nad kolaboracionistima i njihovim porodicama kao i kvislinzi nad antifašistima (ne mislim brojčano jednak, ali suštinski da).
Kako inace, bilo gdje u svijetu, prolaze kolaboracionisti...? Da li neko vodi brigu o njihovim pravima, ili je glavna briga da se neutralisu...?

Ponavljam pitanja na koja nisam dobio odgovore
nosara wrote: Na osnovu koje sudske presude...? Koji je sud stavio u istu ravan genocid u Srebrenici i taj navodni dogadjaj tamo negdje ko zna gdje...? Da li uopste postoji proces, istraga, barem analiza tog navodnog dogadjaja, priblizan broj zrtava, bilo sta...?

Na kraju, kako to da desnicarski hdz sve ove godine nije barem inicirao pokretanje relevantne istrage...? Kao sto su promptno i "strucno" na deseti dio, smanjili broj ubijenih u Jasenovcu, istu noc kad su dobili prve izbore...
madner

#43 Re: Janša: Tito i slovenski komunisti krivi

Post by madner »

Opet si se ufatio domobrana, ali domobrani nisu bili glavnina mase koja se povlacila.
Slovenski domobranci su nesto sasvim drugo od Hrvatskih.
Kvislinska formacija, trenirana od Njemaca i koristena zajedno sa njihovim jedinicama u ciscenju Slovenija.
nista novo

#44 Re: Janša: Tito i slovenski komunisti krivi

Post by nista novo »

Hrvati su platili cijenu za drugi svjetski rat kao i Nijemci i Japanci, bili su na strani gubitnika i to je to. Cinili su zlocine i cetnici pa ih malo ko spominje, nisam cuo Nosaru da je ikad spomenuo Milosevica ili cetnike . Samo su mu Hrvati trn u oku..
nosara

#45 Re: Janša: Tito i slovenski komunisti krivi

Post by nosara »

nista novo wrote:Hrvati su platili cijenu za drugi svjetski rat kao i Nijemci i Japanci, bili su na strani gubitnika i to je to. Cinili su zlocine i cetnici pa ih malo ko spominje, nisam cuo Nosaru da je ikad spomenuo Milosevica ili cetnike . Samo su mu Hrvati trn u oku..
Ista zlocinacka govna... Mislim, naravno, na ustase i cetnike...Razlika je u tome sto su ovi zapadni podle dvolicne hulje... Na primjer, glasaju za nezavisnost drzave koju u stvari mrze i zele da je razjebu... Sa gedzama uvijek znas na cemu si...

Ali to nije tema... Uostalom ja ne napadam nikog, samo ne dam na Tita, Jugu i NOB...
Last edited by nosara on 08/11/2010 17:20, edited 1 time in total.
nista novo

#46 Re: Janša: Tito i slovenski komunisti krivi

Post by nista novo »

Zasto bi ljudi mrzili svoju drzavu u kojoj zive i u kojoj su rodjeni. To ti je ono isto, ako neces kao mi onda razguli. Ko
vi, odkud samo vi polazete pravo na drzavu BiH. I kako bi to vi, jedinstvenu nam, zajednicku ali da mi budemo gazde.
Moras malo realnije sagledati stvari, ne treba Hrvatima treci etnitet, ali ne treba ni da im neko bira predsjednika, ko oni ludi, mi valjda znamo ko je za nji dobar. Ako mislis da je to demokratija, onda je jedinstvena u svijetu..
nokia6170

#47 Re: Janša: Tito i slovenski komunisti krivi

Post by nokia6170 »

Ako govorimo o negativnoj strani vladavine Josipa Broza Tita, onda imamo jedan vrlo konkretan problem u pogledu sankcionisanja njegovih zlodjela...necemo sada ulaziti u to da li je on imao efektivnu kontrolu nad njima ili je precutno odobravao i nesankcionisao.

Naime, svi znamo i cijeli svijet zna da kad su u pitanju bilo kakvi zlocini, da jedino ratni zlocini ne zastarjevaju. Dakle zlocini koji su pocinjeni u bilo kojem obliku ratnog stanja.

Formalno-pravno...tzv. "Titovi zlocini" su zastarjeli i ne mogu biti procesuirani, jer su se desili u miru.
chuchumbamayumbe

#48 Re: Janša: Tito i slovenski komunisti krivi

nista novo wrote:Zasto bi ljudi mrzili svoju drzavu u kojoj zive i u kojoj su rodjeni. To ti je ono isto, ako neces kao mi onda razguli. Ko
vi, odkud samo vi polazete pravo na drzavu BiH. I kako bi to vi, jedinstvenu nam, zajednicku ali da mi budemo gazde.
Moras malo realnije sagledati stvari, ne treba Hrvatima treci etnitet, ali ne treba ni da im neko bira predsjednika, ko oni ludi, mi valjda znamo ko je za nji dobar. Ako mislis da je to demokratija, onda je jedinstvena u svijetu..
Zamoliću da tema ne ode u off topic, ali ja nisam birao Hrvatima predsjednika...ja sam ga birao SEBI i SVOJOJ DJECI.
nosara

#49 Re: Janša: Tito i slovenski komunisti krivi

Post by nosara »

nista novo wrote:Zasto bi ljudi mrzili svoju drzavu u kojoj zive i u kojoj su rodjeni. To ti je ono isto, ako neces kao mi onda razguli. Ko
Ne znam zasto ljudi mrze svoju domovinu... Mozda su popusili foru o "velikoj", pa se zaletili, ko zna...?

Niko nikome nije branio da glasa za koga hoce... Izborni zakon je i hdz-ovo cedo, na sta su bivse komunjare mislili kad su ga pravili, na pljacku...? :wink:

Ja znam ko ste "vi", ali ti ne znas ko smo mi pa ne generalizuj, ispadas blesav...

Kod nas je sareno, raznoliko, interesantno... :bih:
ljubav_aha

#50 Re: Janša: Tito i slovenski komunisti krivi

Post by ljubav_aha »

nokia6170 wrote:Ako govorimo o negativnoj strani vladavine Josipa Broza Tita, onda imamo jedan vrlo konkretan problem u pogledu sankcionisanja njegovih zlodjela...necemo sada ulaziti u to da li je on imao efektivnu kontrolu nad njima ili je precutno odobravao i nesankcionisao.

Naime, svi znamo i cijeli svijet zna da kad su u pitanju bilo kakvi zlocini, da jedino ratni zlocini ne zastarjevaju. Dakle zlocini koji su pocinjeni u bilo kojem obliku ratnog stanja.

Formalno-pravno...tzv. "Titovi zlocini" su zastarjeli i ne mogu biti procesuirani, jer su se desili u miru.
zivio Fidel Castro indeed ;-)
Post Reply