Sretan Vam novi clan drzave Bosanci i Hercegovci !

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

topcam
Vozim: uzbrdo

#26 Re: Sretan Vam novi clan drzave Bosanci i Hercegovci !

Post by topcam »

tempora wrote:
Ova tema nije apsolutno posvecena krivici ovoga ili onoga, vec nasem neumornom laprdanju koje je i ovaj covjek preuzeo licno od Bosanaca. I sve da je drukcijeg misljenja, do onoga kako su ga proslog ljeta naucili u Bosni, covjek treba biti dobar komad moralnog smeca pa ponavljati ono sto isti ponavlja. Da se ne objasnjavam, ocigledno prevod nije bio dovoljan. Pa ce biti, da neki znaju citati, ali nisu u stanju razumjeti. Kao i tvoja prica o mirovnoj misiji. Tehnicki djelomicno ispravna. Ponavljam, tehnicki. I upravo sam sebe pobijas u prici o mirovnoj misiji i "tackama" samoodbrane, u kojoj govoris da je sila dozvoljena prilikom napada na druge clanove umprofora i one koji rade za njih. A oni koji su radili za njih ( ukljucujuci i Nuhanovica) nisu u Srebrenici odbranjeni od strane svojih poslodavaca, niti zasticeni, vec izruceni cetnicima. Ako vec iznosis nekakvu argumentaciju, onda je molim podrobnije obradi.
A sto se tice same "mirovne misije" o kojoj pises, polemika o UN-u i "mirovnim misijama" se vodi godinama, pa je ocigledno da nisi upucen.
Tehnicki vjerujes da znas citati i da si u stanju razumjeti, ali samo tehnicki.

Da znas citati, procitala bi da se ja ne pobijam u onome sto navodim, nego to radis upravo ti. Nuhanovic koji je radio kao prevodilac pri nizozemskom bataljonu je zasticen od strane istih, sto je vrlo dobro poznata i vec davno utvrdena cinjenica.
Njegova porodica, bliza i dalja rodbina i komsije, nazalost nisu. I ponovio bih ti opet sve sto sam rekao, da imalo ima nade da ces ti ili neko drugi razumjeti o cemu pricam.
Gospodina Nuhanovica se cesto moze vidjeti u raznim emisijama na televiziji, posebno pred godisnjicu pada Srebrenice ( sto vjerovatno bosanskim politicarima to tada i odgovara).

Upucen jesam, nista manje nego ti! Nadam se samo da dobro poznajes holandski jezik, za razliku od bosanskog, i da si nama ovdje ispravno prevela sve to sto je receno na nizozemskoj televiziji. Nista osobno, ali mislim da ne poznajes dobro bosanski jezik (ili si ga vec zaboravila), jer sam jedva uspio shvatiti sta si mi htjela reci kada si me citirala. Bilo bi lijepo kada bi pravila manje gramatickih gresaka, i mozda bi dobro bilo da uzmes pravopis bosanskog jezika pa obnovis gradivo.

Ubuduce te lijepo molim, da epitet "moralno smece" ne vezujes uz mene i moje odgovore na ovom forumu. Osim, ako ne pises u prvom licu jednine.
tempora

#27 Re: Sretan Vam novi clan drzave Bosanci i Hercegovci !

Post by tempora »

topcam wrote:
tempora wrote:
Ova tema nije apsolutno posvecena krivici ovoga ili onoga, vec nasem neumornom laprdanju koje je i ovaj covjek preuzeo licno od Bosanaca. I sve da je drukcijeg misljenja, do onoga kako su ga proslog ljeta naucili u Bosni, covjek treba biti dobar komad moralnog smeca pa ponavljati ono sto isti ponavlja. Da se ne objasnjavam, ocigledno prevod nije bio dovoljan. Pa ce biti, da neki znaju citati, ali nisu u stanju razumjeti. Kao i tvoja prica o mirovnoj misiji. Tehnicki djelomicno ispravna. Ponavljam, tehnicki. I upravo sam sebe pobijas u prici o mirovnoj misiji i "tackama" samoodbrane, u kojoj govoris da je sila dozvoljena prilikom napada na druge clanove umprofora i one koji rade za njih. A oni koji su radili za njih ( ukljucujuci i Nuhanovica) nisu u Srebrenici odbranjeni od strane svojih poslodavaca, niti zasticeni, vec izruceni cetnicima. Ako vec iznosis nekakvu argumentaciju, onda je molim podrobnije obradi.
A sto se tice same "mirovne misije" o kojoj pises, polemika o UN-u i "mirovnim misijama" se vodi godinama, pa je ocigledno da nisi upucen.
Tehnicki vjerujes da znas citati i da si u stanju razumjeti, ali samo tehnicki.

Da znas citati, procitala bi da se ja ne pobijam u onome sto navodim, nego to radis upravo ti. Nuhanovic koji je radio kao prevodilac pri nizozemskom bataljonu je zasticen od strane istih, sto je vrlo dobro poznata i vec davno utvrdena cinjenica.
Njegova porodica, bliza i dalja rodbina i komsije, nazalost nisu. I ponovio bih ti opet sve sto sam rekao, da imalo ima nade da ces ti ili neko drugi razumjeti o cemu pricam.
Gospodina Nuhanovica se cesto moze vidjeti u raznim emisijama na televiziji, posebno pred godisnjicu pada Srebrenice ( sto vjerovatno bosanskim politicarima to tada i odgovara).

Upucen jesam, nista manje nego ti! Nadam se samo da dobro poznajes holandski jezik, za razliku od bosanskog, i da si nama ovdje ispravno prevela sve to sto je receno na nizozemskoj televiziji. Nista osobno, ali mislim da ne poznajes dobro bosanski jezik (ili si ga vec zaboravila), jer sam jedva uspio shvatiti sta si mi htjela reci kada si me citirala. Bilo bi lijepo kada bi pravila manje gramatickih gresaka, i mozda bi dobro bilo da uzmes pravopis bosanskog jezika pa obnovis gradivo.

Ubuduce te lijepo molim, da epitet "moralno smece" ne vezujes uz mene i moje odgovore na ovom forumu. Osim, ako ne pises u prvom licu jednine.

Ne znam sta te je toliko silno uvrijedilo ( ako jeste? ) u mome osvrtnu na tvoj post, pa da si rijec "moralno smece" vezao za sebe. A da si malo podrobnije procitao post shvatio bi da isto apsolutno nema veze s tobom. Mozda je sujeta, mozda je brzina u kojoj si procitao post ili neki drugi faktor, ali ja nigdje u tvome slucaju nisam upotrijebila rijec za koju me optuzujes. Pa ce mozda iz toga i biti tvoja reakcija u kojoj nadasve izgleda, cini se, zelis da mi objasnis nistavnost mog razmisljanja kroz gramatiku i poznavanje maternjeg jezika pa time dovodis upitanje i moj holandski. Steta, sto si cijeli post upotrijebio da pojasnis moje manjkavosti a manje se osvrnuo na tematiku. Jer nije Nuhanovic jedini koji je radio za holandski bataljon, ali ako se ne varam, jeste jedini prezivjeli? I tema uopste nije bila vezana za mirovnu misiju, kako si ti to sebi preveo, vec za sasvim nesto drugo. Ono sto sam ja prevela. A sto se tice prevoda, postoji snimak i ovdje postoje takodjer ljudi koji govore holandski, pa se stvar vrlo lako moze korigovati. Ukoliko isti nije zadovoljavajuci. ( ponudila sam link pa bujrum). No i dalje stojim iza toga, da je tvoja prica o mirovnoj misiji jedna tehnicka strana price. Misija jeste mozda bila "mirovna" ali to je samo naziv misije, dok je pozadine, ambicije zemalja koje ulaze u ovakve misije i njihova politika ( te vezanost za UN) sasvim nesto drugo. I nije Bosna jedina u kojoj su se pokazali sve tragedije te misije. No to je ipak neka druga tematika.
Sto se tice mog maternjeg jezika, ne sumnjam da pravim jako puno gresaka i da mi on vise nije jaca strana. Na zalost, vec preko jedne decenije, maternji jezik pogotovo u pisanoj formi ne koristim. I iskreno se izvinjavam ukoliko moji postovi nisu jasni ili su toliko gramaticki osteceni da ih je tesko razumjeti. Trudim se, ali ostajem i svjesna toga, da covjek kao ja ostaje gubitnik po tom pitanju. No ako mi maternji jezik vise nije jaca strana, to ne znaci da mi je i mozak ostecen - a sto se cesto misli i koristi u argumentaciji sugovornika. Stoga, naravno da ostajem otvorena za sugestije, kritike i ispravke, koje mi samo mogu koristiti i o kojima razmisljam a ne vidim prvenstveno kao napad na svoju licnost. Za takvo sto potrebno je ipak imati vecu dozu samoljublja.
I bez obzira sto smatras da se nismo razumjeli ( pricati istim jezikom ne znaci po automatizmu i razumijevanje -bez obzira na okrnjeni jezik u mom slucaju) ja sam bila i ostajem otvorena za dijalog.
Post Reply