Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

sinus

#26 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by sinus »

u.milko wrote:Zdravo svima, zanima me sad ta carina i porez. Jasno mi je da treba dati 13,5% i zatim još 17%, a kolika je carina i porez ako je vozilo oštečeno???
Joše jedna stvar nije mi jasna. Kako je sa kubikažom vozila, kakvu igru ima kubikaža u igri???

Imam dva vozila koje bi htjeo uvesti u BiH:
- VW Passat 2.5 TDI V6 motor, 2003 godna, neoštečen.
- Opel Astra Caravan 2.0 DTI N-Joy, 2004 godina, oštečen branik i malo hauba, takođe treba promeniti hladnjak. Airbegovi cjeli

Zanima me koliko bi od prilike koštala carina za ta vozila???
Hvala unapred
Meni su na auto 2,0 96 kw naplatili 15 % carinu ( na procijenjenu vrijednost) + 1 % spediterske usluge (na procijenjenu vrijednost) i onda kada sve to dodaš na cijenu auta onda ti obračunaju 17 % PDV ...Ispravno auto bez ikakve štete...

Ja sam gledao kod špeditera onu knjigu iz koje ti opaljuju carinu, pa imaš do 1000 kubika, pa više od 1000 a manje od 1500, pa više od 1500 a manje od 2000 kubika itd...

Meni su na cijenu iz ugovora dodali nekih 700 KM pa tek onda računali carinu i porez na tu njihovu procijenjenu vrijednost.
DZONPI

#27 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by DZONPI »

Jeli jos uvjek stari zakon da nemozes uvest auto starije od 7 kuka ili je to promjenjeno.Pa stvarno su dole zara cjene za auta.Ja kontam dovest auto ali je 2000 g ali mogo bi ga dole neko dobit recimo za 10,000 kerma a sad za te pare mora raja starija i losija auta placat.
karstadt

#28 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by karstadt »

Pozdrav svima koji ucestvuju u ovoj temi, evo ja se mogu ponuditi nekome ko zeli uvezti auto iz njemacke, da dovezem auto od prodavca pa do nase granice, nije vazno koji granicni prelaz, uz najminimalniju zaradu. Ako kupujete auto od Händlera, ja cu naplatiti samo povrat PDV -a, a ako kupujete privatno u tom slucaju cu naplatiti samo jos autobusku kartu za povratak u njemacku koja kosta nesto oko 100 eura. Za svaki potroseni euro na vas kupljeni auto od preuzimanja od prodavca pa do predaje u vase ruke dostavljam orginalan racun (npr.: zool tablice, osiguranje za 15 dana koje kosta 80 eura, putarina na autoputevima, vignjete, gorivo itd.) Mogu jos pomoci kod kupovine tako ako vam bilo kakva pomoc treba, u smislu prevodjenja ili ako vas nesto dodatno zanima vezano za auto koji zelite kupiti, itd.
admir123a

#29 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by admir123a »

A koliki su porez i carina na motore?
admir123a

#30 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by admir123a »

A koliki su porez i carina na motore?
dinaraaa

#31 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by dinaraaa »

admir123a wrote:A koliki su porez i carina na motore?
Logično da je isti procenat kao i kod vozila 13,5 % +1 % carina + 17 % pdv ovo se odnosi na rabljene korištene motore i motocikle proizvedene u EU.

Na nove motore i motocikle proizvedene u EU plaća se samo 17 % pdv

Ako misliš na motore ili motocikle koji su proizvedeni van EU bilo novi ili rabljeni onda je:
16 % + 1 % carina + 17 % pdv
I nema starosne granice za motore niti motocikle
dinaraaa

#32 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by dinaraaa »

karstadt wrote:Pozdrav svima koji ucestvuju u ovoj temi, evo ja se mogu ponuditi nekome ko zeli uvezti auto iz njemacke, da dovezem auto od prodavca pa do nase granice, nije vazno koji granicni prelaz, uz najminimalniju zaradu. Ako kupujete auto od Händlera, ja cu naplatiti samo povrat PDV -a, a ako kupujete privatno u tom slucaju cu naplatiti samo jos autobusku kartu za povratak u njemacku koja kosta nesto oko 100 eura. Za svaki potroseni euro na vas kupljeni auto od preuzimanja od prodavca pa do predaje u vase ruke dostavljam orginalan racun (npr.: zool tablice, osiguranje za 15 dana koje kosta 80 eura, putarina na autoputevima, vignjete, gorivo itd.) Mogu jos pomoci kod kupovine tako ako vam bilo kakva pomoc treba, u smislu prevodjenja ili ako vas nesto dodatno zanima vezano za auto koji zelite kupiti, itd.

Znači na jednog Audija plaćenog cca 6000 - 7000 € ti ćeš kasirati 19 % pdv = cca 1100,-€ - 1300,- € :thumbup: :bih: :run:

Cijena prava sitnica :mrgreen:

Halo Bing kako brat :D
christine

#33 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by christine »

dinaraaa wrote:
karstadt wrote:Pozdrav svima koji ucestvuju u ovoj temi, evo ja se mogu ponuditi nekome ko zeli uvezti auto iz njemacke, da dovezem auto od prodavca pa do nase granice, nije vazno koji granicni prelaz, uz najminimalniju zaradu. Ako kupujete auto od Händlera, ja cu naplatiti samo povrat PDV -a, a ako kupujete privatno u tom slucaju cu naplatiti samo jos autobusku kartu za povratak u njemacku koja kosta nesto oko 100 eura. Za svaki potroseni euro na vas kupljeni auto od preuzimanja od prodavca pa do predaje u vase ruke dostavljam orginalan racun (npr.: zool tablice, osiguranje za 15 dana koje kosta 80 eura, putarina na autoputevima, vignjete, gorivo itd.) Mogu jos pomoci kod kupovine tako ako vam bilo kakva pomoc treba, u smislu prevodjenja ili ako vas nesto dodatno zanima vezano za auto koji zelite kupiti, itd.

Znači na jednog Audija plaćenog cca 6000 - 7000 € ti ćeš kasirati 19 % pdv = cca 1100,-€ - 1300,- € :thumbup: :bih: :run:

Cijena prava sitnica :mrgreen:

OK- ali što ako imam povlasticu, jel to znači da tih 19% otpada, tj.tih cca 1100-1300€ otpada, je li? I Je li onda plaćam samo te neke špediterske takse i zoll tablice?

Ovim slučajem mene bas zanima takav jedan audi A4, 2003-2004 godište 1.9 TDI. Na mobile.de se ponekad mogu pronaći za cijenu od 6500-7500€.

ALI molim vas, može li mi itko reci koja je razlika kad auto kupuješ od privatnih ponuđača i dilera-tj.nekih autokuca??? Može li se vrsiti povrat poreza kad se auto kupuje od privatnih ponuđača? KAKO?

Hvala lijepa!
scorpion7

#34 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by scorpion7 »

E ovako, prvo mobile.de je dosta cesto zavala, nadjes auto, dodjes do auto kuce, lafo ga prodali, stave ga samo da privuku raju.

Dosta ljudi prodaje auto kojima je istekla registracija, tako da te opale po usima, jer ulozis u popravke jos jedno more kesa.
Ovi supci sto kaze da hoce minimalnu zaradu, tj da ce sebi uzeti porez, banditi samo takvi jer ako je cijena auta na stranici 6500€ u auto kuci, da se dogovoriti da ti spusti auto na 6200 nekad cak i vishe, al ti napise racun na 6500. Jebe se prodavacu sta ce pisati na racunu, jer ta auta pretezno znaju biti udarena, ili stoje po godinu na parkinzima.Muljaju gore nego nasi. Od cijene vracas porez koji zakonom iznosi oko 19% (za Austriju) ali nikad ti ne vrate toliko, nego negdje oko 13-16%. Bar meni nisu nikad vratili tih punih 19%,

Kad hoces da registrujes auto, znam da placas probne table i osiguranje na 14ak dana (Austrija oko 150€). Sa njima mozes da vozis prema BIH, dok ne prijavis auto na nasoj carini.

Najbolja solucija,ako vec uvozite auto je ako imate nekoga gore, neka vam nadje auto, neko ko se razumije u to,inace kupujete macka u vreci, jer kad autu istekne osiguranje, tj kad mora da radi tehnicki, sigurno ima dosta kvarova, jer niko nije mahnit da da dobro auto za male pare, osim ako nema neke mane.

Sto se tice austrije imate www.autoscout24.at i gebrauchtwagen.at stranicu... tu su pretezno pravi oglasi, tj nema zavale. Kad odes kod covjeka, tj kad ga nazoves odma ti kaze ima li auto il je prodano, tako da ne putujes dzaba.
HAVANA

#35 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by HAVANA »

christine wrote:

ALI molim vas, može li mi itko reci koja je razlika kad auto kupuješ od privatnih ponuđača i dilera-tj.nekih autokuca??? Može li se vrsiti povrat poreza kad se auto kupuje od privatnih ponuđača? KAKO?

Hvala lijepa!

Povrat poreza možeš ostvariti samo ako vozilo kupuješ od pravnog lica(pdv obveznika).Ne možeš ostvariti povrat poreza ako je vozilo od fizičkog lica.
Control panel

#36 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by Control panel »

zna li neko tacno kolika je carina na polovna auta. rekli su da ce svake godine po malo spustati pa me interesuje ako su spustali dokle su dosli :-D.
ima li neko broj kakvog speditera koji zna sve ove podatke.
HAVANA

#37 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by HAVANA »

Carina je 9% ako imaš EURO 1 papir(potvrda o EU porijeklu vozila) a ako nemaš onda je 16%.
Fakturna vrijednost vozila od 6000 eura i više mora imati EURO 1 obrazac a u slučaju da je iznos manji od 6000eura na fakturi od prodavca moraju biti 2 pečata i 2 potpisa(1 potpis puno ime i prezime) i pored toga jedan tekst u kojem stoji da je vozilo porijeklom iz EU.
Edin H.

#38 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by Edin H. »

HAVANA wrote:Carina je 9% ako imaš EURO 1 papir(potvrda o EU porijeklu vozila) a ako nemaš onda je 16%.
Fakturna vrijednost vozila od 6000 eura i više mora imati EURO 1 obrazac a u slučaju da je iznos manji od 6000eura na fakturi od prodavca moraju biti 2 pečata i 2 potpisa(1 potpis puno ime i prezime) i pored toga jedan tekst u kojem stoji da je vozilo porijeklom iz EU.
Sta bi sa onom pricom o ukidanju starosne granice od 7 godina :-)
HAVANA

#39 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by HAVANA »

Nemaju oni ni znanja ni uslova da to sprovedu...ali moraće uvesti EU normu.
illuminated

#40 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by illuminated »

samo da provjerim troskove pri uvozu, bez papira i transporta...

cairna 12.5% + 1% = 13.5% na cijenu auta i onda na to pdv 17%.

dakle, na kraju ukupan iznos = cijena_auta * 1.135 * 1.17 = cijena_auta * 1.323
dakle od prilike, jos trecina cijene auta.

??
HAVANA

#41 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by HAVANA »

HAVANA wrote:Carina je 9% ako imaš EURO 1 papir(potvrda o EU porijeklu vozila) a ako nemaš onda je 16%.

Od nove godine ti je carina 9% na procijenjenu vrijednost vozila pa onda + 17% ako imaš ovo što sam gore napisao.
Ako ne, onda je 16%.
illuminated

#42 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by illuminated »

HAVANA wrote:

Od nove godine ti je carina 9% na procijenjenu vrijednost vozila pa onda + 17% ako imaš ovo što sam gore napisao.
Ako ne, onda je 16%.
hvala.
drndalo

#43 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by drndalo »

scorpion7 wrote:Muljaju gore nego nasi.
Ne pretjeruj...! Gori od nasih, a ovdje svaki karavan, TD, sa nosacem mob. telefona, koji su po Njemackoj, Holandiji i Austriji u 90% slucajeva sluzbena auta, nakon 6-7 godina upotrebe imaju, ali bas svi "samo" po 117.000 km predjenih...? Jest' al' na rikverc... :x Al' bosnjaci vole da vjeruju da su nekoga za*ebali, pa da su ga jako povoljno kupili... :evil:
scorpion7 wrote:Od cijene vracas porez koji zakonom iznosi oko 19% (za Austriju) ali nikad ti ne vrate toliko, nego negdje oko 13-16%. Bar meni nisu nikad vratili tih punih 19%
% racunati "odozdo" i "odozgo" nisu isti... 100 + 19% = 119, a da bi od tih 119 dosao nazad na 100, ide 119 - 16% = 99.96... ;-)
Control panel

#44 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by Control panel »

super, hvala na info. a kakva je situacija ako se kupuje od privatnog lica. to sa racunima, pecatima i porijeklom robe.
i ako su vozila proizvedena u EU, VW, Audi, Mercedes, BMW, ... zar i za ova auta moras imati porijeklo robe ako se zna da su to recimo njemacka auta.
drndalo

#45 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by drndalo »

Neki modeli ovih firmi se prave samo u fabrici u USA...
HAVANA

#46 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by HAVANA »

Control panel wrote:

super, hvala na info. a kakva je situacija ako se kupuje od privatnog lica. to sa racunima, pecatima i porijeklom robe.
i ako su vozila proizvedena u EU, VW, Audi, Mercedes, BMW, ... zar i za ova auta moras imati porijeklo robe ako se zna da su to recimo njemacka auta.

Sve ostaje isto u vezi EURO 1... i od fizičkog lica ne možeš ostvariti povrat poreza.
Control panel

#47 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by Control panel »

zna li iko koji je fol sa onim autima sto su starija preko 7 godina. raja kupjue a kako ih mogu registrovati. stvarno ne kontam.
HAVANA

#48 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by HAVANA »

Regularno ne postoji način da registruješ takvo vozilo osim ako nije oldimer(30g).
Ne petljaj se u te stvari...
marketleader

#49 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by marketleader »

Zdravo. Zanima me sama procedura uvoza vozila iz EU - tacnije Italije. Koja je procedura uvoza vozila? Koje se dadzbine placaju? Koja je stopa kojom se oporezuje? Kakvo je stanje sa procjenjenom vrijednosti na carini?

NASAO INFORMATCIJE NA DRUGOJ TEMI !!!!
sefa77

#50 Re: Uvoz vozila iz "EU"; carina- porez???

Post by sefa77 »

Pozdrav, zna li neko DOBROG advokata za carinske sporove u Sarajevu???
Naime, uvezao sam automobil u oktobru 2011, kupljen u Njemackoj od auto kuce, placena faktura bankovno iz Sarajeva "SWIFT", izvozna deklaracija, Eur1, cak sam i dobio porez nazad iz Njemacke, al nasa "objektivna" carina nije priznala nista od toga i prekrsila je clan 26. koji mene stiti jer je automobil placen fakturno, dobiven porez nazad i sva ostala prateca dokumentacija je 100000% ispravna, oni su mi lijepo sa 21.000KM digli carinsku osnovicu na 35.000KM, sto sam naravno odbio da potpisem i ulozio sam zalbu, koja je otisla u UINO itd, pa u Regionalnu ured u Banja Luku, onda je ova čundara od drzave nakon 3 mjeseca maltretiranja poslala Eur 1 na provjeru u Njemacku sto traje vise od godinu dana!! Nisu mi dozvolili da registrujem automobil, tako da dok taj Eur1 ne dodje iz Njemacke ja ne mogu voziti auto...
TREBA MI ADVOKAT, JER HOCU DA TUZIM CARINU, HALAL SVAKI DINAR ZA ADVOKATA, SAMO DA VRATIM SVE IZGUBLJENO U OVOM PROCESU I NAPLATIM OD OVE SLINAVE DRZAVE ONO STO SU ONI POKUSALI OTETI OD MENE!!!
Post Reply