M-tel prestize BH Telekom?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Maja_XXX

#26 Re: M-tel prestize BH Telekom?

Post by Maja_XXX »

Jel to neko implicira da samo zato sto je tM-Tel Srbijanska frima da ga sad ne trebam koristiti???Ja sam presla prije pola godine i ne pada mi napamet da ga mjenjam , sve dok BH ili HT ne poboljsaju svoje usluge ili ne snize cijene...
dast.stanislav

#27 Re: M-tel prestize BH Telekom?

Post by dast.stanislav »

visocicaguy wrote:
a vezano za tvoj post: ne poznajes regulativu, TS nije u posjedu fiksne telco infrastrukture u FBiH (nego su to BH Telecom i HT Mostar), pa prema tome ne moze ni nuditi uslugu ADSL-a. ono sto mogu nuditi je "fixni telefon", koji ide preko CLL-a, a CLL je modifikovana bazna stanica 2/2.5 G tehnologije koja nema sanse da propusti bandwidth koji je potreban da bi ga moguce bilo usporediti i sa ADSL Light, a o vremenima odziva da i ne pricamo...

pored toga, TS i u tehnoloskom smislu kaska za BHTelecomom, a ako je navodno tako bajan kao sto tvrdis, zasto je ugasio forum i mjesecima ga ne popravlja (direktni link: http://www.mtel.ba/mobisol11/forum/) na http://www.mtel.ba (koja usput malo-malo pa ne radi), a na kojem su se prolamali postovi nezadovoljnih korisnika MTEL-a?
Ti si smijesan, web portal nije nikakav pokazatelj tehnoloskog stanja u kojem se Mtel nalazi...

Taj sajt je u pripremi i prelistaj malo forum BH telecoma pa ces vidjeti sijaset nezadovoljnih korisnika i u ovom slucaju...

A na osnovu kog parametra si ti procjenio da MTEL kaska za BH telecomom?
dast.stanislav

#28 Re: M-tel prestize BH Telekom?

Post by dast.stanislav »

visocicaguy wrote:
klauss wrote:Naravno da nemam to tehnolosko znanje
Ali cilj cijele ove diskusije se svodi na pitanje - hoce li MTEL prestici BH Telecom u smislu zarade?
Naravno da nece ako je tehnoloski raskorak velik izmedju ova dva operatera, kako ti kazes...
Ali statistike govore da se broj Mtel pretplatnika povecava.
nece ga preci ni u smislu zarade. TS mora jos mnogo da investira u svoju infrastrukturu da bi se priblizio onome sto ima BHT. sreca u nesreci (ako se tako moze nazvati) kod BHT je to sto su agresori razvalili skoro sve predratne kapacitete i infrastrukturu BHT-a, pa je ono sto je pravljeno poslije rata (a to je vecina onoga sto danas BHT ima) pravljeno na bazi novih tehnologija. opticka mreza, 12 DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexera) kapaciteta 40 lambdi (razlicitih okvira talasnih duzina od kojih svaka moze nositi 10GBit/s) cini okosnicu BHT core-a. telecom srpske nema ni jedan takav. naravno, infrastruktura TS-a nije ni blizu razvaljena od strane agresora, koliko je to ucinjeno sa mrezom BHT-a i djelimicno HT-a.

sto se tice broja pretplatnika (prvenstveno mobilne telefonije): naravno da se povecava kad dodju i podjele brojeve uz ulaznicu za koncert zdravka colica... i odjednom "plane" desetine hiljada "pretplatnika"...
KAKVE JA KORISTI IMAM OD OVOGA? ADLS 5GB PLACAM 30 MARAKA, CIJENE FIKSNE TELEFONIJE ABNORMALNE, DA NE SPOMINJEM MOBILNU...
dast.stanislav

#29 Re: M-tel prestize BH Telekom?

Post by dast.stanislav »

latinalover wrote:ne moze m tel nikada dostici bh telekom..a ja jedva cekam da se bh telekom proda njemcima ili austrijancima..i vidjecemo onda gdje ce biti m tel a gdej bh telekom :D
u bh telekomu je problem kriminal nevidjenih razmjera...
ja nikad ne bih bio pretplatnik m tela ,jer kolko god nas balije derale, ne bih nikad davao novac tamo odakle su koljaci stizali :D

a kad bh telekom predje u ruke stranca..po mogucnosti svaba, m tel mu nece moci ni primirisati :D
Ovo se zove fasizam, nacionalizam i svakim danom se uvjerim da ljudska glupost i budalastina nema kraja...

Deracete tebe Svabe jos malo, pa onda neces kukati...
JohnGotti

#30 Re: M-tel prestize BH Telekom?

Post by JohnGotti »

Hm, ima ovdje dosta, necu reci budalastine, ali pretjerivanja... u najmanju ruku.
U toku jos ove godine pocece sa raspetljavanjem lokalne petlje, tako da ce bilo ko moci valjati ADSL bilo gdje u BiH... naravno uz zakup (optickih) linkova od lokalnih telekoma koji ce jos neki vremenski period imati prakticni monopol na "kopanje", odnosno mogucnost postavljanja kablovske kanalizacije u svojim avlijama...
http://merlin.obs.coe.int/iris/2008/7/article8.en.html
Bosnia-Herzegovina
RAK Adopted Rule on Local Loop Unbundling

Dusan Babic

Media researcher and analyst, Sarajevo

At its regular session, held on 27 May 2008, the Council of the Communications Regulatory Agency (RAK) adopted the Rule on Local Loop Unbundling (LLU).

The LLU regulates the procedures to allow multiple telecommunication operators the use of connections from the telephone exchange’s hub to the customers’ premises. The LLU also enables communication providers to offer the full range of voice and broadband services, as well as to foster high speed Internet access, direct to the customers.
a cak i neki sasvim treci igraci, recimo hrvatski Metronet i jos mnogi drugi, kopaju svoju optiku...

Ti silni buzzword-i, DWDM, talasne duzine, ovo ono... i ostalo ne znace nista i sluze sa nekakvo impresioniranje ko zna koga, samog sebe valjda... to su vec testirane tehnologije, koje se vrlo lako puste, prema potrebi, Big deal, najlakse je ubaciti i upgrade-ovati opremu na krajevima, najtezi dio je postaviti (kvalitetna) vlakna opticka. A to danas, brat bratu, svako vec pocinje da radi, a sva 3 telekoma imaju odavno povezane sve gradove optikom, i iskopanu kablovsku kanalizaciju u vecini gradova... tako da... stvar je menadzmenta, a ne tehnoloskih ogranicenja bilo koga, a ko je najsposobniji... trenutno, vidi se. Mislim, dovoljno je uzeti ruter ili cak i obican layer 2 switch sa sfp interfejsom, i sad pa sad napraviti, ni manje ni vise gigabit ethernet... gdje god, samo ako vlakna opticka imaju, cak ne bas pretjerano velikog kvaliteta.

Elem, da se hoce ukinuti monopol vec jednom, pa da se ogledaju oci u oci, plus u igru ukljuce i ovi manji igraci, i eto... bitnije je to, nego cija je cuna veca... barem za korisnike krajnje... a i jedni i drugi i treci i peti placaju pdv, tako da je i to svejedno... al', mislim, najlakse je politiku uplesti u sve, i nesposobnost sopstvenu okrenuti na taj mlin... i dobiti racun i uslugu na kraju mjeseca, od koje gore nema nigdje u evropi...
visocicaguy

#31 Re: M-tel prestize BH Telekom?

Post by visocicaguy »

dast.stanislav wrote:
visocicaguy wrote:
a vezano za tvoj post: ne poznajes regulativu, TS nije u posjedu fiksne telco infrastrukture u FBiH (nego su to BH Telecom i HT Mostar), pa prema tome ne moze ni nuditi uslugu ADSL-a. ono sto mogu nuditi je "fixni telefon", koji ide preko CLL-a, a CLL je modifikovana bazna stanica 2/2.5 G tehnologije koja nema sanse da propusti bandwidth koji je potreban da bi ga moguce bilo usporediti i sa ADSL Light, a o vremenima odziva da i ne pricamo...

pored toga, TS i u tehnoloskom smislu kaska za BHTelecomom, a ako je navodno tako bajan kao sto tvrdis, zasto je ugasio forum i mjesecima ga ne popravlja (direktni link: http://www.mtel.ba/mobisol11/forum/) na http://www.mtel.ba (koja usput malo-malo pa ne radi), a na kojem su se prolamali postovi nezadovoljnih korisnika MTEL-a?
Ti si smijesan, web portal nije nikakav pokazatelj tehnoloskog stanja u kojem se Mtel nalazi...

Taj sajt je u pripremi i prelistaj malo forum BH telecoma pa ces vidjeti sijaset nezadovoljnih korisnika i u ovom slucaju...

A na osnovu kog parametra si ti procjenio da MTEL kaska za BH telecomom?
onda je u pripremi godinu dana.. u cemu kaska? kaska naprimjer u uspostavi adekvatnog IN (intelligent Network) cvora, koji bi mogao da podnese i teleglasanja nesto veca od potreba turbofolk emisija na BN-u. kaska u implementaciji IPTV sistema. kaska u postavljanju DWD multipleksera (procitaj moj post). dokle su sa UMTSom? gdje su im 3 G B-nodovi? sta je sa VPN-ovima (fiksni+mobilni prikljucci u privatnoj virtuelnoj mrezi)? koliko imaju IP baziranih centrala? itd itd...

a sto se tice foruma, vamo forum radi... tamo je ukinut skoro godinu dana! nije mi samo jasno sto su ostavili link (valjda da ljudima mazu oci - nismo ukinuli forum nego nam "privremeno" ne radi... ma ja...)
visocicaguy

#32 Re: M-tel prestize BH Telekom?

Post by visocicaguy »

JohnGotti wrote:Hm, ima ovdje dosta, necu reci budalastine, ali pretjerivanja... u najmanju ruku.
U toku jos ove godine pocece sa raspetljavanjem lokalne petlje, tako da ce bilo ko moci valjati ADSL bilo gdje u BiH... naravno uz zakup (optickih) linkova od lokalnih telekoma koji ce jos neki vremenski period imati prakticni monopol na "kopanje", odnosno mogucnost postavljanja kablovske kanalizacije u svojim avlijama...
Bosnia-Herzegovina

Dusan Babic

At its regular session, held on 27 May 2008, the Council of the Communications Regulatory Agency (RAK) adopted the Rule on Local Loop Unbundling (LLU).

The LLU regulates the procedures to allow multiple telecommunication operators the use of connections from the telephone exchange’s hub to the customers’ premises. The LLU also enables communication providers to offer the full range of voice and broadband services, as well as to foster high speed Internet access, direct to the customers.
a cak i neki sasvim treci igraci, recimo hrvatski Metronet i jos mnogi drugi, kopaju svoju optiku...

Ti silni buzzword-i, DWDM, talasne duzine, ovo ono... i ostalo ne znace nista i sluze sa nekakvo impresioniranje ko zna koga, samog sebe valjda... to su vec testirane tehnologije, koje se vrlo lako puste, prema potrebi, Big deal, najlakse je ubaciti i upgrade-ovati opremu na krajevima, najtezi dio je postaviti (kvalitetna) vlakna opticka. A to danas, brat bratu, svako vec pocinje da radi, a sva 3 telekoma imaju odavno povezane sve gradove optikom, i iskopanu kablovsku kanalizaciju u vecini gradova... tako da... stvar je menadzmenta, a ne tehnoloskih ogranicenja bilo koga, a ko je najsposobniji... trenutno, vidi se. Mislim, dovoljno je uzeti ruter ili cak i obican layer 2 switch sa sfp interfejsom, i sad pa sad napraviti, ni manje ni vise gigabit ethernet... gdje god, samo ako vlakna opticka imaju, cak ne bas pretjerano velikog kvaliteta.

Elem, da se hoce ukinuti monopol vec jednom, pa da se ogledaju oci u oci, plus u igru ukljuce i ovi manji igraci, i eto... bitnije je to, nego cija je cuna veca... barem za korisnike krajnje... a i jedni i drugi i treci i peti placaju pdv, tako da je i to svejedno... al', mislim, najlakse je politiku uplesti u sve, i nesposobnost sopstvenu okrenuti na taj mlin... i dobiti racun i uslugu na kraju mjeseca, od koje gore nema nigdje u evropi...

ako je tako lahko, nek ih puste. DWDM nije periferija nego prenos. i... 1GBit/s tesko da moze posluziti za IPTV streaming korisnicima sirom drzave

a konkurencija ce bit - ide projekat prenosivosti broja za mobilnu, a nekad ce stic i u fiksnoj. vidjet ce onda da je BHT, iako nije fantastican, ipak daleko bolji od mtel-a.... valjda do tada mtel forum popravi. a da me zivciraju komentari tipa "mtel dobar, mtel ovo ono", zivciraju me... zasto? zato sto jednostavno nije tacno. tacno je da su gori, al nasim ljudima ne valja milkos mlijeko, ne valja zenicki jogurt, ne valjaju travnicki cevapi, ne valja tesanjska oaza, ne valja vispak kafa.... al nam zato valja "radenska" i "knjaz milos", zato nam valja dukat, zato nam valja z´bregov, fructal i cappy, super nam je pionir, bez podravke ne mozemo da zivimo, a sta bismo tek bez juicy i argete... i zato nam valjda valja i mtel... nidje veze s vezom..... valjda nam je to u genima, mazohisti vazda bili.... "malo nas je, al smo govna", da prostite
Last edited by visocicaguy on 18/03/2009 22:16, edited 4 times in total.
kirby

#33 Re: M-tel prestize BH Telekom?

Post by kirby »

visocicaguy wrote:
JohnGotti wrote:Hm, ima ovdje dosta, necu reci budalastine, ali pretjerivanja... u najmanju ruku.
Bosnia-Herzegovina

Dusan Babic

ako je tako lahko, nek ih puste. DWDM nije periferija nego prenos. i... 1GBit/s tesko da moze posluziti za IPTV streaming korisnicima sirom drzave

sve si nam lijepo objasnio,ali kako moj stari to da shvati.njemu je samo vazno ko je jeftiniji.A dwdm i iptv mozes macku o rep okaciti.a takvih kao moj stari je vecina u bih.znaci vazno mu je da moze nazvati i biti nazvan a uz to da jeftino plati.
visocicaguy

#34 Re: M-tel prestize BH Telekom?

Post by visocicaguy »

to rjesava konkurencija.. i adsl cijene su pale onda kad su morale. tako je bilo i sa isdn-om, tako ce biti i kod ________ (stavi sta ti volja). ali jedna je stvar ipak bitna ovdje, i treba znati da je to tako: BHT puni 25% budzeta ovog entiteta (160 miliona KM za 2008 ako se ne varam), pa barem znam da ce dio tih para otici penzionerima, u socijalno i sta ja znam gdje vec. a isto tako znam da iz HT-a godinama ni marka nije uplacena. za TS..vjerujem da od njih dodik popravlja sebi svoju avionsko-helikoptersku flotu. kakav je da je, BHT ipak puni ovaj budzet kao jedini veliki operater.... kada i ova dva budu radila tako (TS ustvari vise nece, osim sto ce placati porez), onda mozemo pricati - naravno pri tome imajuci na umu da je nivo usluga BHT-a i dalje veci i bolji od TSovog
JohnGotti

#35 Re: M-tel prestize BH Telekom?

Post by JohnGotti »

Ako ti kazem da i mtel i bhtelecom to imaju? A i drugi testiraju?.Hoces mi vjerovati? A i zasto? Mislim, problem je monopol. Sve to moze ponuditi bilo ko, samo treba otkloniti zakonske prepreke. I onda one druge, koje nemaju bas veze sa zakonom. Taj gigabit ethernet mogu ja napraviti kod kuce, za nesto malo para, uzmem dva optoway sfp trancievera, recimo allied telesyn layer 2 switch, npr. ovaj:
http://www.superwarehouse.com/Allied_Te ... /p/1486783
i eto... ili malo skuplju verziju, sa x2 interfesima, i eto 10 gigabitnog eterneta, sad pa sad...

Zasto ne bi IPTV streaming radio? Nije ni blizu toliko potrebno. U pitanju je multicast, nece slati svakom korisniku pojedinacni, nego im se dodijeli clanstvo u multicast grupi... Mislim, ne radi se to tako, ali lupetas... treba samo, sta? Kabal, opticki, i pravo da se kopa... nista drugo... pa nije ovo nekakva nuklearna fizika sta li...

I da ne bude zabune, gade mi se telekomi i jedan i drugi i treci. Zbog cega? Bogom danog prava, koje bas i nije njihovo. Ko to kaze? Zakon... al' jebo zakon...
JohnGotti

#36 Re: M-tel prestize BH Telekom?

Post by JohnGotti »

visocicaguy wrote:to rjesava konkurencija.. i adsl cijene su pale onda kad su morale. tako je bilo i sa isdn-om, tako ce biti i kod ________ (stavi sta ti volja). ali jedna je stvar ipak bitna ovdje, i treba znati da je to tako: BHT puni 25% budzeta ovog entiteta (160 miliona KM za 2008 ako se ne varam), pa barem znam da ce dio tih para otici penzionerima, u socijalno i sta ja znam gdje vec. a isto tako znam da iz HT-a godinama ni marka nije uplacena. za TS..vjerujem da od njih dodik popravlja sebi svoju avionsko-helikoptersku flotu. kakav je da je, BHT ipak puni ovaj budzet kao jedini veliki operater.... kada i ova dva budu radila tako (TS ustvari vise nece, osim sto ce placati porez), onda mozemo pricati - naravno pri tome imajuci na umu da je nivo usluga BHT-a i dalje veci i bolji od TSovog
Ma ovo su gluposti ciste... kao prvo, ne vjerujem da bhtelecom puni i 5% budzeta. A bilo ko, bilo ko da radi i pruza usluge, puni budzet kroz placanje pdv-a i placanje doprinisa i poreza na dohodak. Nebitno da li je drzavna ili privatna firma.
visocicaguy

#37 Re: M-tel prestize BH Telekom?

Post by visocicaguy »

JohnGotti wrote:Ako ti kazem da i mtel i bhtelecom to imaju? A i drugi testiraju?.Hoces mi vjerovati? A i zasto? Mislim, problem je monopol. Sve to moze ponuditi bilo ko, samo treba otkloniti zakonske prepreke. I onda one druge, koje nemaju bas veze sa zakonom. Taj gigabit ethernet mogu ja napraviti kod kuce, za nesto malo para, uzmem dva optoway sfp trancievera, recimo allied telesyn layer 2 switch, npr. ovaj:
http://www.superwarehouse.com/Allied_Te ... /p/1486783
i eto... ili malo skuplju verziju, sa x2 interfesima, i eto 10 gigabitnog eterneta, sad pa sad...

Zasto ne bi IPTV streaming radio? Nije ni blizu toliko potrebno. U pitanju je multicast, nece slati svakom korisniku pojedinacni, nego im se dodijeli clanstvo u multicast grupi... Mislim, ne radi se to tako, ali lupetas... treba samo, sta? Kabal, opticki, i pravo da se kopa... nista drugo... pa nije ovo nekakva nuklearna fizika sta li...

I da ne bude zabune, gade mi se telekomi i jedan i drugi i treci. Zbog cega? Bogom danog prava, koje bas i nije njihovo. Ko to kaze? Zakon... al' jebo zakon...
ti usporedjujes kucnu mrezu sa prenosom u telco operaterima? ja govorim o mlaznjaku, to o tome da svako moze napraviti spravu u kojoj moze letit... valjda kao da bi ti meni dokazao kako ja preuvelicavam, sta li....de malo.. ako cemo pricat, pricamo, a ako ces mi stavljati slike kucnih switcheva kako bi mi dokazao da kod kuce mozes napraviti gigabitnu mrezu za 400 maraka, mozemo tu i stat

telecom ima 60.000 ADSL korisnika, TS negdje oko 25.000 ja mislim. neka BHT u skorije vrijeme dodje na 100.000 ADSLovaca. i pruzis im IPTV. svaki od njih treba da ima nekih barem 2 Mbit/s za internet i (nek koriste MPEG4) 6 Mbit/s za IPTV streamove. to je 8 Mbit/s po korisniku. naravno, ne koriste svi u isto vrijeme, nit ce svi imati IPTV, ali racunajmo da je iskoristenost 40%: to je 800.000 Mbi/s prenosa (u najgorem slucaju - kada bi svi koristili VoD) / 100 *40 = ca. 320 Gbit/s

i da, moras racunati da nemas multicast zbog video on demand usluge!

(a gdje je saobracaj za mobilnu, za fiksnu i za kojekakve druge gluposti?)

a to sto ne vjerujes da puni...... sta cu ti ja.... procitaj, vidi.... odakle mislis da se uopce puni budzet? mislis da ga napune oni kafici sto ne izdavaju ni pola racuna ljudima?

i, naravno da je sve to moguce napraviti, i kazem BHTelecom je napravio... pitam se sto nije TS, a navodno je tako dobar, napredan i avangardan
Last edited by visocicaguy on 18/03/2009 23:25, edited 2 times in total.
kv99

#38 Re: M-tel prestize BH Telekom?

Post by kv99 »

JohnGotti wrote:
visocicaguy wrote:to rjesava konkurencija.. i adsl cijene su pale onda kad su morale. tako je bilo i sa isdn-om, tako ce biti i kod ________ (stavi sta ti volja). ali jedna je stvar ipak bitna ovdje, i treba znati da je to tako: BHT puni 25% budzeta ovog entiteta (160 miliona KM za 2008 ako se ne varam), pa barem znam da ce dio tih para otici penzionerima, u socijalno i sta ja znam gdje vec. a isto tako znam da iz HT-a godinama ni marka nije uplacena. za TS..vjerujem da od njih dodik popravlja sebi svoju avionsko-helikoptersku flotu. kakav je da je, BHT ipak puni ovaj budzet kao jedini veliki operater.... kada i ova dva budu radila tako (TS ustvari vise nece, osim sto ce placati porez), onda mozemo pricati - naravno pri tome imajuci na umu da je nivo usluga BHT-a i dalje veci i bolji od TSovog
Ma ovo su gluposti ciste... kao prvo, ne vjerujem da bhtelecom puni i 5% budzeta. A bilo ko, bilo ko da radi i pruza usluge, puni budzet kroz placanje pdv-a i placanje doprinisa i poreza na dohodak. Nebitno da li je drzavna ili privatna firma.
Da izdvajaju 1 KM to je 1 KM vise nego sto izdvaja Mtel i HT. I MT pruza usluge u BL i tamo placa porez od kojeg krkan gradi dvorce , kupije helikoptere i placa lobiste po Americi. Koristenjem Mtel ne samo da smanjivas pare koje bi isle za penzionere, socijalne doprinose vec i pomazes otvorene neprijatelje drzave koji koriste iste mafijaske metode kojih bi se zastidio i "kum " kojeg koristis kao nick.
sasa_t

#39 Re: M-tel prestize BH Telekom?

Post by sasa_t »

to ti je za dvije penzije kakvih 25 % :lol:
dast.stanislav

#40 Re: M-tel prestize BH Telekom?

Post by dast.stanislav »

Bosnia-Herzegovina

Dusan Babic

:thumbup:

Ima i neko normalan izgleda...
JohnGotti

#41 Re: M-tel prestize BH Telekom?

Post by JohnGotti »

Ha, joj... pa kad ja mogu napraviti 10gb mrezu, iz svog dzepa, zar mislis da je problem napraviti dwdm bilo kojoj firmi sa milonskim budzetom? Imas takvih koliko hoces... eto, mtel nudi iskljucivo flat internet, a bhtelecom bas i ne, to ti dovoljno govori o njihovim kapacitetima. Kabal opticki je problem postaviti, zbog zvanicnog i nezvanicnog monopola, koga drzava gura i gleda sto dalje da odrzi, a ne krajnju opremu.

Mislim, vidim subjektivan si, jer ocigledno da radis u bhtelekomu. Na stranu kablovski operateri koji dvb-c nude vec poodavno, a i dwdm, kao prenos jelte, :mrgreen: i iptv koga ti pominjes je jos u debeloj fazi testiranja. Ni blizu gotovog servisa koji se prodaje. Digitalnu satelitsku imas godinama, a ni po cemo ne zaostaje za iptv, imas cak i pay per view kanala, analogiju video on demand-u. A koliko je xDSL inferioran kablovskom netu, ne treba ni govoriti. Pa vec sad imas DOCSIS 3.0 standard, nesto sto preko telefonske parice nikade nece biti moguce progurati... ali nije to tema danasnje emisije. :D

I mislim, kako sada da je 100 i nesto miliona 25% budzeta? Pa znas li ti da budzet kantona, opstina i entiteta iznosi sigurno preko 10 milijardi? Telekom je mrvica obicna. Koji u stvari nista ne pravi i stvara, nego preprodaje, kupujuci od medjunardonih operatera, po mnogo povoljnijim cijenama. Znaci trgovac obicni, i to koji dere sa debelom marzom.
dast.stanislav

#42 Re: M-tel prestize BH Telekom?

Post by dast.stanislav »

@visocicaguy

Mtel je preuzeo Telekom Srpske prije godinu dana i vidim dokle su dogurali, pitam se sta ce biti za 5 godina... I nije TS, nego MTEL (Osim ako ne mislis na Telekom Srbije), ne znam sta ima tu nejasno, to je bar lako zakljuciti, ti ocigledno imas neki problem sa glavom....

A sto se tice broja ADSL korisnika, pa ljudi ne mogu uvesti modema koliko ima ADSL zahtjeva, vidjecemo rezultat za godinu dana...
dast.stanislav

#43 Re: M-tel prestize BH Telekom?

Post by dast.stanislav »

I jos nesto, da ne bude da forsiram bilo koga i da ne bude da sam pristrasan...

Necu da me lopovi iz BH Telecoma pljackaju pod zastavom patriotizma i pod parolom "kupujmo domace"... I Mtel puni budzet, u kom obimu ne znam i ne zanima me, ono sto je meni relevantno i bitno jesu cijene i kvalitet usluge... Tu Mtel nema konkukrenciju, barem ne u ovom nasoj lopovskoj zemlji i zato cu, dok je ovakvo stanje na trzistu, uvijek birati Mtel...

ADSL 5 gb 30 KM... Ha,ha,ha...
kv99

#44 Re: M-tel prestize BH Telekom?

Post by kv99 »

dast.stanislav wrote:I jos nesto, da ne bude da forsiram bilo koga i da ne bude da sam pristrasan...

Necu da me lopovi iz BH Telecoma pljackaju pod zastavom patriotizma i pod parolom "kupujmo domace"... I Mtel puni budzet, u kom obimu ne znam i ne zanima me, ono sto je meni relevantno i bitno jesu cijene i kvalitet usluge... Tu Mtel nema konkukrenciju, barem ne u ovom nasoj lopovskoj zemlji i zato cu, dok je ovakvo stanje na trzistu, uvijek birati Mtel...

Puni budzet srbije. I sada ispada da se brines i da ti je krivo za stanje u ovoj "lopovskoj " zemlji a punis budzet tudzoj :?
visocicaguy

#45 Re: M-tel prestize BH Telekom?

Post by visocicaguy »

JohnGotti wrote:Ha, joj... pa kad ja mogu napraviti 10gb mrezu, iz svog dzepa, zar mislis da je problem napraviti dwdm bilo kojoj firmi sa milonskim budzetom? Imas takvih koliko hoces... eto, mtel nudi iskljucivo flat internet, a bhtelecom bas i ne, to ti dovoljno govori o njihovim kapacitetima. Kabal opticki je problem postaviti, zbog zvanicnog i nezvanicnog monopola, koga drzava gura i gleda sto dalje da odrzi, a ne krajnju opremu.

Mislim, vidim subjektivan si, jer ocigledno da radis u bhtelekomu. Na stranu kablovski operateri koji dvb-c nude vec poodavno, a i dwdm, kao prenos jelte, :mrgreen: i iptv koga ti pominjes je jos u debeloj fazi testiranja. Ni blizu gotovog servisa koji se prodaje. Digitalnu satelitsku imas godinama, a ni po cemo ne zaostaje za iptv, imas cak i pay per view kanala, analogiju video on demand-u. A koliko je xDSL inferioran kablovskom netu, ne treba ni govoriti. Pa vec sad imas DOCSIS 3.0 standard, nesto sto preko telefonske parice nikade nece biti moguce progurati... ali nije to tema danasnje emisije. :D

I mislim, kako sada da je 100 i nesto miliona 25% budzeta? Pa znas li ti da budzet kantona, opstina i entiteta iznosi sigurno preko 10 milijardi? Telekom je mrvica obicna. Koji u stvari nista ne pravi i stvara, nego preprodaje, kupujuci od medjunardonih operatera, po mnogo povoljnijim cijenama. Znaci trgovac obicni, i to koji dere sa debelom marzom.
ne kontam sta ti zelis da dokazes? ti cas skaces na nekakve kucne switcheve, pa malo skaces na kablovsku televiziju, pa onda na digitalnu satelitsku...tema je da li mtel prestize BHTelecom. ja tvrdim da to nije tacno, niti u ekonomskom, a pogotovo ne u tehnoloskom smislu. moja poenta je takodjer da uvijek tezimo da hvalimo tudje, cak i ako ono nije kvalitetnije. ja ne kazem da BHT ne moze bolje, cak mnogo bolje, ali je neistina da ga mtel prestize.

tacno je da bi BHT-u dobro dosao "novi vjetar" (ali to se moze napraviti i ovako - pa vlada je ta koja upravlja telecomom, nek prodaju dio, nek reformisu dio, nek od profitabilne firme naprave jos profitabilniju), posto ima jos dosta starog nacina rasmiljanja u pojedinim segmentima, ali to definitivno nije tako kakvim ga pojedinci ovdje predstavljaju; pri tome treba imati na umu da je BHT najveca firma koja puni budzet (nije 25%, fulio sam tu, sad sam provjerio, oko 100 miliona KM godisnje - ali i 100 miliona neces imati ukoliko ga prodas, a te pare na znadnes investirati na pravi nacin, pa od te milijarde i po za 5 godina ne napravis sistem koji ce ti opet donositi barem 100 miliona godisnje; a znamo mi dobro kako ide provodjenje projekata kod nas; doci cemo u situaciju da cemo nakon 5 godina imati samo elektroprivredu BiH, a od milijarde i po KM nece ostat ni marka, o uspjesnim projektima da i ne pricamo.)
JohnGotti

#46 Re: M-tel prestize BH Telekom?

Post by JohnGotti »

Ja sam samo za to da se svima da jednaka sansa da rade i pruzaju usluge. Pa nek narod bira kako god hoce. Volj' po etnickom, volj' po vjerskom, volj' po cjenovnom, volj' po rodjackom kriteriju... a ne da im drugi namecu, jer znaju bolje od njih... naroda, jelte. Je l' posteno? Posteno je... i po zakonu. Peace. :mrgreen:
visocicaguy

#47 Re: M-tel prestize BH Telekom?

Post by visocicaguy »

ubrzo...ubrzo... ali prije toga se trebaju regulisati neke stvari. ne moze biti da jedan operater uplacuje sredstva u budzet, drugi ne. ne moze biti da neki operater mora proci kroz kompletnu proceduru za gradjevinsku dozvolu (polaganje kablova naprimjer), dok to drugi "zavrsava" preko stele. ako zakon o javnim nabavkama vrijedi za jednu drzavnu firmu treba i za drugu - odnosno, kad se privatizuju (ako se privatizuju u obimu vecem od 50%) ovo barem otpada. jasno je da nije nicije maslo za ramazana, al su nasi ljudi, kao sto rekoh...... ponekad mazohisti. slazemo se.... slazemo. peace
dast.stanislav

#48 Re: M-tel prestize BH Telekom?

Post by dast.stanislav »

kv99 wrote:
dast.stanislav wrote:I jos nesto, da ne bude da forsiram bilo koga i da ne bude da sam pristrasan...

Puni budzet srbije. I sada ispada da se brines i da ti je krivo za stanje u ovoj "lopovskoj " zemlji a punis budzet tudzoj :?
Naravno, koristim usluge koje meni odgovaraju vise i koje moj dzep manje opterecuju... Da ne bi Brankovicu placaO? Neee!
nadgledach

#49 Re: M-tel prestize BH Telekom?

Post by nadgledach »

Ma jok bro ti puni dzepove vladikama, dodikovcima i sl. cetnickoj gamadi i zlocincima, pa akobogda kad te budu klali da to malo modernije rade kakvim laserima, a ne celikom...
Vi ste svi urbana generacija, protiv vlade i vlada, brakovica i inih govana, a kad su demonstracije i sl. stvari nigdje vas na mapi!
Klocevi!!

btw
ako ti nije mrsko visocica, vidim da si upucen, malo raji objasni i kako ide sistem javnih nabavki kod BHtelekoma, a kako kod drugih, meni je fakat mrsko!
visocicaguy

#50 Re: M-tel prestize BH Telekom?

Post by visocicaguy »

nadgledach wrote:Ma jok bro ti puni dzepove vladikama, dodikovcima i sl. cetnickoj gamadi i zlocincima, pa akobogda kad te budu klali da to malo modernije rade kakvim laserima, a ne celikom...
Vi ste svi urbana generacija, protiv vlade i vlada, brakovica i inih govana, a kad su demonstracije i sl. stvari nigdje vas na mapi!
Klocevi!!

btw
ako ti nije mrsko visocica, vidim da si upucen, malo raji objasni i kako ide sistem javnih nabavki kod BHtelekoma, a kako kod drugih, meni je fakat mrsko!
ma ne vrijedi... sta ja mogu kad ima onih slijepih pored ociju. zivjela argeta i knjaz milos :!:

usmjerimo svoje snage da svoje napravimo boljim i jacim, budimo pozitivno i kreativno orijentisani, a ne budimo od onih koji ce sami sebi bacati drvo pod noge i hvaliti tudjeg konja, samo zato sto je tudji.
Last edited by visocicaguy on 18/03/2009 23:39, edited 1 time in total.
Post Reply