ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VjecitiStudent

#26 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by VjecitiStudent »

besana wrote:
VjecitiStudent wrote:
besana wrote:Pa sam napisala "Ruište" niko ni habera, a ubrzo će se naći neko da kaže kako eto ni tamo ne valja.
Stvar je u tome što mi jesmo tamni vilajet jer uvijek i samo izvlačimo ono najgore iz sebe.
One nakaradne, bespravno napravljene vikendice na Rujistu bi sad ko trebalo reklamirati?
eno jesam rekla :lol:

:bih:
Neum, Vlašić, Rujište, također se suočavaju s bespravnom gradnjom. Kupres nešto manje. Zajedno s Blidinjem tužbe i rušenje će početi i na Rujištu, gdje također '’cvjeta’’ bespravna gradnja.
http://www.brazda.ba/Arhiva/tabid/81/ar ... ndica.aspx
legendo_moja

#27 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by legendo_moja »

besana wrote:
VjecitiStudent wrote:
besana wrote:Pa sam napisala "Ruište" niko ni habera, a ubrzo će se naći neko da kaže kako eto ni tamo ne valja.
Stvar je u tome što mi jesmo tamni vilajet jer uvijek i samo izvlačimo ono najgore iz sebe.
One nakaradne, bespravno napravljene vikendice na Rujistu bi sad ko trebalo reklamirati?
eno jesam rekla :lol:

:bih:
Eto sad ispada da nisu krivi idioti što ostavljaju smeće i uništavaju ovo malo prirode što imamo, nego mi što to primjećujemo.
:-) :-)
bosan

#28 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by bosan »

Obavezno im pokazati sta smo sve unistili .Objasniti da sve lijepo u Bosni je dar prirode ili su gradili okupatori . Objasniti da mi uglavnom unistavamo prirodu i pomazemo raznoraznim okupatorima u unistavanju zemlje i njenih ljepota.Ne trebamo im objasnjavati koja smo mi stoka oni ce to sami primjetiti.
VjecitiStudent

#29 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by VjecitiStudent »

vjesticanametli wrote:ruiste je super :thumbup: a vrelo bosne ni u kom slucaju pokazivat osim ako se zelite sramotiti :(
fojnica, kravice, blagaj :mrgreen:
Evo kako nam izgleda "spomenik prirode" - Prokosko jezero
Image

Navalite stranci ...
Banksy

#30 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by Banksy »

besana wrote:
Ja napisah Kravice, odmah na mene "... kakve Kravice, ima kesa..." ja sam bila na Kravicama i ne sjećam se ni jedne kese, ne zato što ih nije bilo već zato što me očarala ljepota onih vodopada i onaj zvuk i one kapljice vode po mom licu, a ja udaljena haman kilometar od vodopada.
Baš smo prošlog ljeta pisali o Kravicama, iz prve ruke ...

Banksy wrote:
Kravice su danas prljave, neuređene, zapuštene, zaboravljene.
Sjećam ih se dobro kad su izgledale drugačije.
Na 15 km od Čapljine prema Ljubuškom, lijevo, i pazi dobro da ne promašiš skretanje jer nikakvih oznaka na cesti nema.
neuredno, prljavo, puno smeća, neobilježeno, blatnjavo, bez uređenih staza, bez kanti za smeće, zarasla šikara na sve strane, ohrndano, rupčage na putu, bez oznaka na cesti koje govore gdje šta, bez brošura i info punkta, bez vodiča, bez ičega ... samo jedan dugokosi krezubi čiko koji naplaćuje 'parking', to je sve.
fear_of_the_dark

#31 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by fear_of_the_dark »

parlament, najbolje opremljeni zooloski vrt sa rjetkim primjerima zivotinjskih vrsta ;-)
palermo

#32 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by palermo »

besana wrote:Ama naravno da ste sve u pravu, ali MOLIM VAS proćitajte naslov teme. Jer, nije naslov "Šta sve ne valja u BiH", šta vam je. Čovjek pita .... ma .... ne mogu više ponavljati... ko maloj djeci. :roll:

Vozdra :bih:
ne sekiraj se Besana, ovo je postao nažalost način razmišljanja u ovoj zemlji, što više pljuješ valjda se činiš sam sebi boljim. I što je najgore u toj sveopćoj pljuvačini ,ostane nezamijećeno i ono što je zaista za pljuvanje. Stari aksiom kaže, ako je sve važno, onda nije ništa važno, iliti ako ništa ne valja onda postoji mogućnost da sve valja.
Al kako je tema šta obavezno pokazati turistima koji dolaze u BiH, mis mso mala zemlja, i čitav turizam se kreće (i mora da se kreće) oko osovine Moeđugorje, Mostar, Sarajevo.
kad bih ipak bio u mogućnosti da nešto dodam svoje, onda bih izabrao predjele oko Sane i Une.......
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#33 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by PipiDugaDevetka »

Odabrati jednu bh. planinu, proglasiti je slobodnom za planinare-nudiste!
Nedavno sam na vijestima ovog Portala čitao da ih hapse i kažnjavaju u Njemačkoj i Švicarskoj.
Ideš gologuz/a u koloni po jedan do vrha planine Prenj, dišeš kroz nos, ritmično, uzdahuješ, znojiš se i,...Stiže poruka na mobitel: Jesi li došao/došla do vrhunca?
hadzofield

#34 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by hadzofield »

Tema nije sta ne treba pokazati nego sta treba

pa i ovi iz francuske, engleske,amerike pokazuju samo ono najbolje
eto kod njih nema prljavstine

ne serite
VjecitiStudent

#35 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by VjecitiStudent »

Alhemicarkaa wrote:Kakve veze ima taj link s onim sto sam ja rekla?

Ahah, zabrana upotrebe plasticnih kesa ce nas rijesiti smeca :zzzz:
Pronadji barem jedan primjer slican Prokoskom, da spomenik prirode u svom srcu ima i deponiju i cijelo bespravno izgradjeno selo iz kojeg sva kanalizacija zavrsava u jezeru, koje je ko fol zasticeno.
legendo_moja

#36 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by legendo_moja »

hadzofield wrote:Tema nije sta ne treba pokazati nego sta treba

ne serite
Nema sigurno smeća i prljavštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Ne moraš ići daleko u USA, Englesku,... eno ti Hrvatske kao primjer. Imao sam priliku da vidim Kornate, Brijune, Krku i Plitvice, sve nacionalni parkovi. Nije da nema smeća, nego nema ni opuška na podu, pogotovo na Kornatima i Brijunima gdje je zabranjeno i pušenje u velikom dijelu NP.

Pogledaj naše parkove prirode, u svakom imaš po barem jednu deponiju.
justahiker

#37 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by justahiker »

Evo jedan link za tekst koji sam nekad napisao na jednoj stranici (jeste na engleskom, no...).
Ima i dosta fotki koje sam napravio u Sutjesci. Mozda pojedine i ubijedi ovdje da jos uvijek ima mjesta u BiH koje zaista vrijedi posjetiti.
http://www.summitpost.org/trip-report/2 ... -Park.html

Na sljedecem linku mozete naci masu fotki iz BiH (ali i sa drugih planina iz regiona) koje ce vam otkriti da ipak zivimo u prelijepoj zemlji i ako je tako osjetite, tako cete je i dozivjeti. http://www.summitpost.org/object_list.p ... r_id=22151

Planinarite i uzivajte!
VjecitiStudent

#38 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by VjecitiStudent »

justahiker wrote:Evo jedan link za tekst koji sam nekad napisao na jednoj stranici (jeste na engleskom, no...).
Ima i dosta fotki koje sam napravio u Sutjesci. Mozda pojedine i ubijedi ovdje da jos uvijek ima mjesta u BiH koje zaista vrijedi posjetiti.
http://www.summitpost.org/trip-report/2 ... -Park.html

Na sljedecem linku mozete naci masu fotki iz BiH (ali i sa drugih planina iz regiona) koje ce vam otkriti da ipak zivimo u prelijepoj zemlji i ako je tako osjetite, tako cete je i dozivjeti. http://www.summitpost.org/object_list.p ... r_id=22151

Planinarite i uzivajte!
Evo nam ideja za nove vikendice i nove deponije.
Alhemicarkaa

#39 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by Alhemicarkaa »

legendo_moja wrote:
hadzofield wrote:Tema nije sta ne treba pokazati nego sta treba

ne serite
Nema sigurno smeća i prljavštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Ne moraš ići daleko u USA, Englesku,... eno ti Hrvatske kao primjer. Imao sam priliku da vidim Kornate, Brijune, Krku i Plitvice, sve nacionalni parkovi. Nije da nema smeća, nego nema ni opuška na podu, pogotovo na Kornatima i Brijunima gdje je zabranjeno i pušenje u velikom dijelu NP.

Pogledaj naše parkove prirode, u svakom imaš po barem jednu deponiju.
I Mljet je nacionalni park zar ne? Cak smece odvlace sa otoka na kopno. Iz auta mi primjetimo jednu prelijepu plazu, odlucimo se tu okupati. Nisam se mogla okupati koliko je prljavo, a na plazi mi se gadilo sjediti.

Naravno, oni ce prikazati ono sto zele da ti vidis, medjutim, kad to sve obilazis ni izbliza nije tako.
palermo

#40 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by palermo »

hadzofield wrote: ne serite
Nakon što je prošlo još par postova, da samo dodam ovom tvome
:thumbup: :thumbup:
VjecitiStudent

#41 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by VjecitiStudent »

Alhemicarkaa wrote: I Mljet je nacionalni park zar ne? Cak smece odvlace sa otoka na kopno. Iz auta mi primjetimo jednu prelijepu plazu, odlucimo se tu okupati. Nisam se mogla okupati koliko je prljavo, a na plazi mi se gadilo sjediti.

Naravno, oni ce prikazati ono sto zele da ti vidis, medjutim, kad to sve obilazis ni izbliza nije tako.
Slika?
Alhemicarkaa

#42 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by Alhemicarkaa »

VjecitiStudent wrote:
Alhemicarkaa wrote: I Mljet je nacionalni park zar ne? Cak smece odvlace sa otoka na kopno. Iz auta mi primjetimo jednu prelijepu plazu, odlucimo se tu okupati. Nisam se mogla okupati koliko je prljavo, a na plazi mi se gadilo sjediti.

Slika?
Nisam slikala, trudila sam se da sto prije odem odatle, toliko mi se zgadilo. Inace nemam obicaj slikati smece :wink:
Medjutim, Mljet ima tako predivnih mjesta, ekstra cistih, koje ce ti oni i prikazati, bas kao sto i kod nas ima, samo sto mi to naravno, necemo prikazati.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#43 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by PipiDugaDevetka »

Ko nije bio u Zemaljskom muzeju, nije posjetio ni Sarajevo, ni BiH.

Stranci se zaprepaste kada vide Imaret i Begovu halu pored Begove džamije i još kada im objasnim (Turistički vodič - dopunska djelatnost) da ta hala - wc radi od 1529./30. godine bez prestanka, te da smo u 16. vijeku imali robnu kuću (Dugi bezistan) i wellnes centre (Gazi-Husrefbegov hamam), vodu tekuću, pitku (Do Tašlihana-Hotel Evropa), da su gospoda Glodjo i kasnije Svrzo u 18. vijeku imali kuću u kojoj svaka soba ima kupatilo sa miješanjem tople i hladne vode (Jakuzzi), ostanu ti turisti zabezeknuti.

Sarajevska jevrejska djeca su iz Sarajevske Hagade učila da je zemlja sfernog oblika, a mnogo prije Kopernika, Galileja, Đordana Bruna,..

25% Jevreja iz BiH je preživljelo holokaust. Ko ih je spašavao? Ko se može time još pohvaliti u Evropi? Činjenica je da nikada nije bilo geta za Jevreje u Sarajevu, a vjerovatno ni u BiH?

-Kult komšiluka.
-Kult ispijanja kafe.
-Kult vode.

Ima toga još ŠTA SE STRANCIMA MOŽE POKAZATI, ali ne mogu ja ispričati sve ovdje na forumu. ''Pokrašće'' me ovi turistički vodiči što rade na crno. Sram ih bilo, a naročito strance ''divlje'' turističke vodiče.
Samo ĆU još citirati Alojza Benca: Bosna je centar svijeta!
legendo_moja

#44 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by legendo_moja »

Nisam bio na Mljetu, tako da ne znam, ali eto dovoljan mi je podatak da sa otoka odvoze smeće na kopno, kod nas iz gradove voze smeće u nacionalne parkove.

Bujrum u najmlađi NP u BiH, NP Una, ja ću ti biti vodič da ti pokažem sve ljepote nacionalnog parka: nakaradnu bespavnu gradnju, kanalizacione ispuste u Unu, pregrađivanje prirodnog toka rijeke, deponije uz rijeku, i još štošta vrijednog za pogledati.
VjecitiStudent

#45 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by VjecitiStudent »

Alhemicarkaa wrote:
VjecitiStudent wrote:

Slika?
Nisam slikala, trudila sam se da sto prije odem odatle, toliko mi se zgadilo. Inace nemam obicaj slikati smece :wink:
Medjutim, Mljet ima tako predivnih mjesta, ekstra cistih, koje ce ti oni i prikazati, bas kao sto i kod nas ima, samo sto mi to naravno, necemo prikazati.
Ako je prljavstina na Mljetu opsta pojava ko sto je kod nas, onda proguglaj malo, naci ce se lako koja slika na webu, ko sto ja lako pronadjoh ovu deponiju sa Prokoskog, sa dva-tri klika.
Je li na plazi bila konkretna deponija ili kanalizacija, kao sto je to slucaj sa nasim "spomenikom prirode", Prokoskim jezerom, ili nesto drugo?
Alhemicarkaa

#46 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by Alhemicarkaa »

VjecitiStudent wrote: Ako je prljavstina na Mljetu opsta pojava ko sto je kod nas, onda proguglaj malo, naci ce se lako koja slika na webu, ko sto ja lako pronadjoh ovu deponiju sa Prokoskog, sa dva-tri klika.
Je li na plazi bila konkretna deponija ili kanalizacija, kao sto je to slucaj sa nasim "spomenikom prirode", Prokoskim jezerom, ili nesto drugo?
Procitaj otpocetka sta sam napisala, nije opca pojava, na toj plazi sam vidjela, nije deponija, iz auta to i ne primjetis, tek kad dodjes na plazu, klasicnih otpadaka, od sladoleda, konzervi, papira, kesa.. svega, jedva nadjes negdje da spustis peskir. U vodi situacija za nijansu bolja, ali prljavo. Mjesto: Polace. E da, da napomenem, usidrene jahte Francuza, Slovenaca, Talijana, Njemaca. Najvise Francuza.
palermo

#47 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by palermo »

VjecitiStudent wrote: Ako je prljavstina na Mljetu opsta pojava ko sto je kod nas, onda proguglaj malo, naci ce se lako koja slika na webu, ko sto ja lako pronadjoh ovu deponiju sa Prokoskog, sa dva-tri klika.
Izvini, al nije mi jasna poenta tvoje priče.jel misliš da neko ovdje ne zna za divlje deponije, jel misliš da neko ne zna kako je na Vlašiću kad nema sniojega i kad blato pokrije sve one bespravne vikendice, jel misliš da neko ne zna primitivizam, krkanluk i svašta još nešto koji postoji u svim sferama društva.
Al eto, opet, ja kad svoje prijatelje strance izvedem ljeti naveče u stari grad ( u Mostaru) pa siđemo dole ispod Starog mosta, popijemo kafu u tabhani.......a onda ih sutra ujutro odvedem u Blagaj, upekao zvizdan, a oko tebe hladna Bunica, naručimo patrmke, konobra donosi pive koje se hlade u Bunici, pa onda poslije toga na kahvu u tekiju..............svaki put kad se jave, pitaju kad ćemo opet.Zamisli, svidjelo im se............
Alhemicarkaa

#48 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by Alhemicarkaa »

palermo wrote: Izvini, al nije mi jasna poenta tvoje priče.jel misliš da neko ovdje ne zna za divlje deponije, jel misliš da neko ne zna kako je na Vlašiću kad nema sniojega i kad blato pokrije sve one bespravne vikendice, jel misliš da neko ne zna primitivizam, krkanluk i svašta još nešto koji postoji u svim sferama društva.
Al eto, opet, ja kad svoje prijatelje strance izvedem ljeti naveče u stari grad ( u Mostaru) pa siđemo dole ispod Starog mosta, popijemo kafu u tabhani.......a onda ih sutra ujutro odvedem u Blagaj, upekao zvizdan, a oko tebe hladna Bunica, naručimo patrmke, konobra donosi pive koje se hlade u Bunici, pa onda poslije toga na kahvu u tekiju..............svaki put kad se jave, pitaju kad ćemo opet.Zamisli, svidjelo im se............
Upravo ovo pokusavam reci. To sto sam vidjela na Mljetu nije pokvarilo moju sliku o Mljetu, on je cisci nego ostali dio Hrvatske, ekstra lijep. Tako i u Bosni, svi moji prijatelji s vana koji su ovdje bili su odusevljeni. Cak nisam uspjela pokazati sve u Sarajevu za tri dana i ljudi su odusevljeni. Neki od njih dolaze najmanje dva puta godisnje, i to su pravi turisti, odsjedaju u hotelu, znaci ne dolaze poslom, ne dolaze u posjetu rodbini, prijateljima, nego dolaze da tu budu kao turisti, da vide Sarajevo, da odu na cevape. I svaki put im je dan ispunjen od jutra do mraka, padnu s nogu obilazeci. Oni ovdje uspjevaju vidjeti ljepotu, zasto je mi ignorisemo? Pardon, zasto mi prikazujemo samo ono najgore? :skoljka:
VjecitiStudent

#49 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by VjecitiStudent »

PipiDugaDevetka wrote:Ko nije bio u Zemaljskom muzeju, nije posjetio ni Sarajevo, ni BiH.

Stranci se zaprepaste kada vide Imaret i Begovu halu pored Begove džamije i još kada im objasnim (Turistički vodič - dopunska djelatnost) da ta hala - wc radi od 1529./30. godine bez prestanka, te da smo u 16. vijeku imali robnu kuću (Dugi bezistan) i wellnes centre (Gazi-Husrefbegov hamam), vodu tekuću, pitku (Do Tašlihana-Hotel Evropa), da su gospoda Glodjo i kasnije Svrzo u 18. vijeku imali kuću u kojoj svaka soba ima kupatilo sa miješanjem tople i hladne vode (Jakuzzi), ostanu ti turisti zabezeknuti.

Sarajevska jevrejska djeca su iz Sarajevske Hagade učila da je zemlja sfernog oblika, a mnogo prije Kopernika, Galileja, Đordana Bruna,..

25% Jevreja iz BiH je preživljelo holokaust. Ko ih je spašavao? Ko se može time još pohvaliti u Evropi? Činjenica je da nikada nije bilo geta za Jevreje u Sarajevu, a vjerovatno ni u BiH?

-Kult komšiluka.
-Kult ispijanja kafe.
-Kult vode.

Ima toga još ŠTA SE STRANCIMA MOŽE POKAZATI, ali ne mogu ja ispričati sve ovdje na forumu. ''Pokrašće'' me ovi turistički vodiči što rade na crno. Sram ih bilo, a naročito strance ''divlje'' turističke vodiče.
Ne bi skodilo da malo konsultujes i literaturu prije no sto pocnes pricati ove ublehe turistima.
Evo sta je o sarajevskim Jevrejima napisao Robert Donia u njegovoj izvanrednoj knjizi o Sarajevu:
68% (7092) sarajevskih jevreja je pobijeno , velika vecina je internirana u logore jos 1941. Ostali su prezivjeli tako sto su se pridruzili partizanima (450), 40 ih je prezivjelo njemacke logore, 150 je prezivjelo unutar njemackih zatvora, jedna hiljada je uspjela pobjeci do italijanske okupacione zone, oko 120 ih je prezivjelo unutar grada, zenidbom/udajom za nejevreje ili zato sto su zaista bili potrebni okupatorima ...
Mikado

#50 Re: ŠTA TREBA POKAZATI TURISTIMA U BIH OBAVEZNO

Post by Mikado »

OBAVEZNO:

Dolina studenog potoka (Bjelasnica),
Jezero u dolini Jelenjace (Visocica),

U svakom slucaju sela u podnozjima Bjelasnice (Lukovac, Sabici,Brda, Milisici, Umoljani,) , Treskavice (Dejcici, Ledici, Dujmovici), Visocice (Bobovica, Sinanovici)
Post Reply