trebalo bi tog sestica.....uh.......
I himna nam je plagijat!!!
- gladna sam
#26 Re: I himna nam je plagijat!!!
Ako je istina, onda uopce nije smjesno
- Zox
#27 Re: I himna nam je plagijat!!!
hahahah
ja jos ustajem!
da sam se ja pitao, kopirao bih Porky's, al eto, nije los ni Animal House.
ja jos ustajem!
da sam se ja pitao, kopirao bih Porky's, al eto, nije los ni Animal House.
-
A-ZO
#28 Re: I himna nam je plagijat!!!
neshvatljivo je cemu se svi cudite, pa navedite samo jednu jedinu "nasu" stvar koja nije plagijat, samo jednu, cekam odgovor 
- kinu
#29 Re: I himna nam je plagijat!!!
Razvojna banka jedina u svijetu koja finansira gradnju trgovačkih centara po Rajvusa pravo će nas razvit.A-ZO wrote:neshvatljivo je cemu se svi cudite, pa navedite samo jednu jedinu "nasu" stvar koja nije plagijat, samo jednu, cekam odgovor
MILORAD DODIK on je jedinstven u svijetu takvog majka više ne rađa, uh izvinjavam se pa on nije naš.
A što se tiče himne jebi ga mislio čovo da će mu proć, veli glupe bošnje ko od njih gleda stare filmove.
Ko je jamijo jamijo.
Last edited by kinu on 13/03/2009 15:42, edited 1 time in total.
- Mikado
#30 Re: I himna nam je plagijat!!!
Potpis.Sir Charles wrote:Plagijat??? Daj uozbilji se, ovo nema veze s plagijatom. Ima nekoliko slicnih taktova i to je sve. A da bi bila plagijat, morala bi imati puno vise indenticnosti od nekoliko taktova
- Sir Charles
#31 Re: I himna nam je plagijat!!!
Ja ne sporim da postoje slicnosti i da pojedine dionice ove muzike podsjecaju na himnu, ali da je isto - nije!stochar wrote:Sir Charles wrote:Plagijat??? Daj uozbilji se, ovo nema veze s plagijatom. Ima nekoliko slicnih taktova i to je sve. A da bi bila plagijat, morala bi imati puno vise indenticnosti od nekoliko taktova
vidi, na sudu se to moze vjerovatno i dokazati, ne vjerujem da je Sestic toliko glup, ali ako nista muzika totalno podsjeca na nasu himnu, i cak ako mu je sqamo posluzila kao inspiracija, vec je presmijesno imati himnu inspirisanu soundtrackom za 'Animal House'...
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
- sheilak
#33 Re: I himna nam je plagijat!!!
A ko je taj Dusan Sestic sto je " uglazbio "
tada bezrijecnu himnu? Ime mi jeste nekako poznato, ali ne mogu povezati lik s imenom . Kakve reference ima ?
Unaprijed se izvinjavam svim postovaocima lika i djela D. Sestica.
- bijelo_dugme
#34 Re: I himna nam je plagijat!!!
Rodio je i Mariju koja je bila na evroviziji prije par godina...sheilak wrote:A ko je taj Dusan Sestic sto je " uglazbio "tada bezrijecnu himnu? Ime mi jeste nekako poznato, ali ne mogu povezati lik s imenom . Kakve reference ima ?
//
Sto makar nije mazno nesta pravo kad je vec kreno?
Nesta poput ovoga:
[youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=Ii1tc493bZM[/youtube]
- shuriken
#35 Re: I himna nam je plagijat!!!
fenomenalno!
Ivan Reitman!
John Belushi!!
Kevin Bacon!!!
pa mi smo sada svi povezani sa Kevinom Baconom, pa znate li vi ljudi sta to znaci?
hebo Standards and Poor and Moody's rejting
http://en.wikipedia.org/wiki/Six_Degrees_of_Kevin_Bacon
Ivan Reitman!
John Belushi!!
Kevin Bacon!!!
pa mi smo sada svi povezani sa Kevinom Baconom, pa znate li vi ljudi sta to znaci?
hebo Standards and Poor and Moody's rejting
http://en.wikipedia.org/wiki/Six_Degrees_of_Kevin_Bacon
-
fixer
#36 Re: I himna nam je plagijat!!!
stari, index citira pojedine forumashe.
uvijek sam to volio hihi
- Ridjobrki
#37 Re: I himna nam je plagijat!!!
Ja sam već dugo znao da je riječ o plagijatu, samo ja sam mislio da je plagirana Every Sperm Is Sacred iz filma "Monty Python's Meaning of Life" (taktovi refrena, od 57. sekunde u ovome klipu)
Čak sam znao sebi u bradu u ponekoj svečanoj prilici pjevušiti...
Every sperm is wanted.
Every sperm is good.
Every sperm is needed
In your neighbourhood.

Every sperm is wanted.
Every sperm is good.
Every sperm is needed
In your neighbourhood.
- Luke Perry
#38 Re: I himna nam je plagijat!!!
Kako Dusan pravi sprdnju od drzave dobro se i okoristio. Dobar recept.
-
Eborg
- dadoka84
#40 Re: I himna nam je plagijat!!!
A oni jedva docekali da se naslađuju. Btw gotovo cijela vijest im se sastoji od nakopiranih komentara. Pravo istraživačko novinarstvo 
-
bosna123
#41 Re: I himna nam je plagijat!!!
Eh taman dobili tekst... Izvinjavam se, vjerovatno je neko vec napisao identicnu recenicu nisam sve citala. Ne mogu vjerovati.
Zemljo tisucljetna...eh sto mi ta budi emocije.
Zemljo tisucljetna...eh sto mi ta budi emocije.
- Topla voda
#42 Re: I himna nam je plagijat!!!
a ja sam vazda ovo pjevo na himnu....htio ,ne htio....uvijek me vuklo na every spermRidjobrki wrote:Ja sam već dugo znao da je riječ o plagijatu, samo ja sam mislio da je plagirana Every Sperm Is Sacred iz filma "Monty Python's Meaning of Life" (taktovi refrena, od 57. sekunde u ovome klipu)
Every sperm is wanted.
Every sperm is good.
Every sperm is needed
In your neighbourhood.
![]()
![]()
-
saim_adka
#43 Re: I himna nam je plagijat!!!
.
Last edited by saim_adka on 23/01/2017 09:00, edited 1 time in total.
- jedna
#44 Re: I himna nam je plagijat!!!
fixer wrote:stari, index citira pojedine forumashe.![]()
![]()
![]()
uvijek sam to volio hihi
"Koja sramota. Kao da mi je neko samar opalio... Jadno. Da HIMNA bude plagijat. Pa to je kao da otkriješ da ti se majka bavi prostitucijom...", kaže treći, a četvrti kaže "Šta sam ja bogu skrivio pa se rodih u Bosni majko draga..."
- SanskiBiser
#45 Re: I himna nam je plagijat!!!
Himna je "plagijat" Sevdalinke - S one strane Plive - http://www.youtube.com/watch?v=OMbb2jmfA1M
To valjda svi znate, kontam da se zahebavate ovdje.
Ova sevdalinka je bila pogodna za himnu jer je neutralna tj. nema turcizama i spominjanja Muje, Fate, begova i ostalog sto bi moglo da iritira druga dva konstitutivna naroda, dakle politicki korektna muzicka tema.
Mogli su komotno i tekst ove sevdalinke ostaviti za himnu, posto svakako i jesmo zemlja ovaca - bruceloznih i kju-groznicnih u velikoj mjeri.
Dakle ta tema iz Animal House je plagijat ove stare sevdalinke takodje (djubrad pokrase nam narodno blago, treba to tuziti traziti odstetu i u Strazbur tjerati ako treba, domah Incku pisati pismo
, bas kao sto je theme melody Pulp Fictiona plagijat pjesme Vranjaka.
Zna se sta je i koliko taktova dopusteno da se kopira i kako, sjetite se Lane Moje - prosla je pod original jer notalno je drugacija od onog sto sto na uho i na laicko slusanje zvuci isto od Alihana Semedova "Sen gelmez oldun". Ko zna - zna, napravi, upakuje i proda pod original, pa jel Brega svjetski velemajstor za to.
To valjda svi znate, kontam da se zahebavate ovdje.
Ova sevdalinka je bila pogodna za himnu jer je neutralna tj. nema turcizama i spominjanja Muje, Fate, begova i ostalog sto bi moglo da iritira druga dva konstitutivna naroda, dakle politicki korektna muzicka tema.
Mogli su komotno i tekst ove sevdalinke ostaviti za himnu, posto svakako i jesmo zemlja ovaca - bruceloznih i kju-groznicnih u velikoj mjeri.
Dakle ta tema iz Animal House je plagijat ove stare sevdalinke takodje (djubrad pokrase nam narodno blago, treba to tuziti traziti odstetu i u Strazbur tjerati ako treba, domah Incku pisati pismo
Zna se sta je i koliko taktova dopusteno da se kopira i kako, sjetite se Lane Moje - prosla je pod original jer notalno je drugacija od onog sto sto na uho i na laicko slusanje zvuci isto od Alihana Semedova "Sen gelmez oldun". Ko zna - zna, napravi, upakuje i proda pod original, pa jel Brega svjetski velemajstor za to.
- SiSaJuMe
#46 Re: I himna nam je plagijat!!!
Drzava plagijat, Himna plagijat, jos samo da mi tata kaze da sam i ja plagijat pa nek ide sve u mp3.
Bih : VOZDRA
Bih : VOZDRA
Last edited by SiSaJuMe on 14/03/2009 08:33, edited 1 time in total.
- Sezam
#47 Re: I himna nam je plagijat!!!
Prve cetiri note su identicne pocetku himne, kako vam se da pricati gluposti o plagijatu? Znate li vi uopste sta znaci plagijat?
Ova sva mahalska furtutma valjda zato sto je Srbin kompozitor!?
- pustopoljina
#48 Re: I himna nam je plagijat!!!
ako smijem primijetiti-srbin s dobrim ukusom glede filmova 
-
dia81
#49 Re: I himna nam je plagijat!!!
Sezam wrote:Prve cetiri note su identicne pocetku himne, kako vam se da pricati gluposti o plagijatu? Znate li vi uopste sta znaci plagijat?
-
dia81
#50 Re: I himna nam je plagijat!!!
a za one koji još sumnjaju da je ovo samo zato što je Šestić srbin - vijesti iz RS:
U protekla dva dana brojne internet forume u BiH su preplavili snimci muzike iz američkog filma „Animal House" (Životinjska kuća), koji otvara kompozicija „Faber College Theme" autora Elmera Bernštajna! Jedan dio te kompozicije gotovo je istovjetan početku himne BiH, piše dnevnik "Press RS".
Sagovornici ovog lista kažu da i laik može da utvrdi sličnost između ovih kompozicija. Oni ukazuju i na neka pravila i zakonska rješenja o autorskim pravima koja govore da se plagijatom ne može nazvati muzičko djelo koje ima do četiri takta istovetna nekoj drugoj pesmi. Možda je, ističu oni, tako nešto dozvoljeno u komercijalnoj muzici, ali ako je u pitanju himna neke države, onda je riječ o potpunom profesionalnom i moralnom skandalu.
"Poslije nekoliko preslušavanja mora se reći da se određen broj taktova poklapa, ali to naravno ne mora da znači da se Šestić poslužio tom kompozicijom kada je stvarao himnu BiH. Ipak, previše je sličnosti, a isto tako u određenim dijelovima himne BiH, koji se ne poklapaju potpuno, primjetno je da se autor služio određenim finesama zbog kojih se ti taktovi ipak malo razlikuju", kaže za Press RS jedan ugledni kompozitor iz BiH.
On kaže da to navodi na sumnju da je Šestić, ipak, „ukrao" jedan dio kompozicije, a da je neke dijelove preoblikovao, kako bi zadovoljio standarde autorskih prava.
"Mora se priznati da je sve to uradio veoma vješto i da ga po zakonu niko ne može krivično goniti", kaže sagovornik Pressa RS i dodaje: "Nema druge, dodaje naš sagovornik, nego da autor muzike iz 1978. godine tuži državu BiH. S obzirom na to da je on umro, pretpostavljam da će to uraditi njegovi potomci koji, vjerovatno, pojma nemaju da se dela njihovog pretka koriste u himni neke tamo Bosne!"
Poslanik u Predstavničkom domu i član Komisije za izbor teksta himne BiH Slavko Jovičić kaže da je u državi BiH mnogo plagijata i da nije isključeno i da je i himna te zemlje ukradena.
"Ako se film iz kojeg je „ukradena" kompozicija za himnu zove „Životinjska kuća", onda zaista vjerujem da je „Intermeco" plagijat. Sličnosti su očigledne. Ne bi me začudilo da se ispostavi da je i tekst himne koji smo nedavno usvojili plagijat", kaže Jovičić.
Kompozitor himne BiH Dušan Šestić tvrdi da nikada nije čuo za film, ni za bilo kakvu „Životinjsku kuću". On dodaje da su komentari o tome da li je himna plagijat ili ne suvišni. Na pitanje šta misli o stavovima njegovih kolega koji misle da je je „Intermeco" klasični plagijat, Šestić je uzvratio kontrapitanjem: „A šta vi mislite?".
"Nemam komentar, odnosno neću da to komentarišem. Ne znam za taj film, niti za kompozitora, niti me sve to zanima. To je, valjda, nečije „otkriće" na kojem će jahati nekoliko dana bez ikakvih argumenata", kaže Šetstić.
Film „Životinjska kuća" snimljen je 1978. godine u režiji Džona Lendisa, a kompozicijija „Intermeco" izabrana je za himnu BiH dvadeset godina kasnije. Autor filmske numere koja otvara „Životinjsku kuću" je Elmer Bernštajn, američki kompozitor koji je živeo od 1922. do 2004. godine, a u nekoliko navrata bio je nominovan za Oskara.
(Press RS)
U protekla dva dana brojne internet forume u BiH su preplavili snimci muzike iz američkog filma „Animal House" (Životinjska kuća), koji otvara kompozicija „Faber College Theme" autora Elmera Bernštajna! Jedan dio te kompozicije gotovo je istovjetan početku himne BiH, piše dnevnik "Press RS".
Sagovornici ovog lista kažu da i laik može da utvrdi sličnost između ovih kompozicija. Oni ukazuju i na neka pravila i zakonska rješenja o autorskim pravima koja govore da se plagijatom ne može nazvati muzičko djelo koje ima do četiri takta istovetna nekoj drugoj pesmi. Možda je, ističu oni, tako nešto dozvoljeno u komercijalnoj muzici, ali ako je u pitanju himna neke države, onda je riječ o potpunom profesionalnom i moralnom skandalu.
"Poslije nekoliko preslušavanja mora se reći da se određen broj taktova poklapa, ali to naravno ne mora da znači da se Šestić poslužio tom kompozicijom kada je stvarao himnu BiH. Ipak, previše je sličnosti, a isto tako u određenim dijelovima himne BiH, koji se ne poklapaju potpuno, primjetno je da se autor služio određenim finesama zbog kojih se ti taktovi ipak malo razlikuju", kaže za Press RS jedan ugledni kompozitor iz BiH.
On kaže da to navodi na sumnju da je Šestić, ipak, „ukrao" jedan dio kompozicije, a da je neke dijelove preoblikovao, kako bi zadovoljio standarde autorskih prava.
"Mora se priznati da je sve to uradio veoma vješto i da ga po zakonu niko ne može krivično goniti", kaže sagovornik Pressa RS i dodaje: "Nema druge, dodaje naš sagovornik, nego da autor muzike iz 1978. godine tuži državu BiH. S obzirom na to da je on umro, pretpostavljam da će to uraditi njegovi potomci koji, vjerovatno, pojma nemaju da se dela njihovog pretka koriste u himni neke tamo Bosne!"
Poslanik u Predstavničkom domu i član Komisije za izbor teksta himne BiH Slavko Jovičić kaže da je u državi BiH mnogo plagijata i da nije isključeno i da je i himna te zemlje ukradena.
"Ako se film iz kojeg je „ukradena" kompozicija za himnu zove „Životinjska kuća", onda zaista vjerujem da je „Intermeco" plagijat. Sličnosti su očigledne. Ne bi me začudilo da se ispostavi da je i tekst himne koji smo nedavno usvojili plagijat", kaže Jovičić.
Kompozitor himne BiH Dušan Šestić tvrdi da nikada nije čuo za film, ni za bilo kakvu „Životinjsku kuću". On dodaje da su komentari o tome da li je himna plagijat ili ne suvišni. Na pitanje šta misli o stavovima njegovih kolega koji misle da je je „Intermeco" klasični plagijat, Šestić je uzvratio kontrapitanjem: „A šta vi mislite?".
"Nemam komentar, odnosno neću da to komentarišem. Ne znam za taj film, niti za kompozitora, niti me sve to zanima. To je, valjda, nečije „otkriće" na kojem će jahati nekoliko dana bez ikakvih argumenata", kaže Šetstić.
Film „Životinjska kuća" snimljen je 1978. godine u režiji Džona Lendisa, a kompozicijija „Intermeco" izabrana je za himnu BiH dvadeset godina kasnije. Autor filmske numere koja otvara „Životinjsku kuću" je Elmer Bernštajn, američki kompozitor koji je živeo od 1922. do 2004. godine, a u nekoliko navrata bio je nominovan za Oskara.
(Press RS)