Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

shalaedin

#26 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by shalaedin »

Fozgen wrote:Nasmija ti mene pravo :D.
Naravno da EXIT nije nastao preko noci vec 10 godina i jos uvijek nastaje i ima ponekad i poteskoca.
A treba li Sarajevu tako neki festival, pa mislim da ne treba.
Po meni Sarajevo nikako nije za tako neki festival.
Ja bi radije, kada bi razmisljao o tome, odabrao neki drugi grad.
Grad gdje su ljudi dosta vise zainteresovani za raditi, gdje ne traze tolike recimo dnevnice, gdje te taksisti nece oguliti do gole koze ako krenes sa stanice i sl. Treba naci neki grad u kojem ce ljudi biti motivirani da pomognu na svaki nacin a ne odvaliti ti se smijati u facu.
Tako da Sarajevo ne treba slican festival.
Eto u Novom Sadu ih negule dok dodju do petrovaradinske tvrdjave, bas ih taksisti stede. Tamo su sigurno male dnevnice... daj ba ljudi pa smisao toga jeste da ljudima ponudis kvalitet i da ih ogulis na kulturan nacin. Pa u Sarajevu te gule bio neki parti ili ne, ako vide da si kakav levat sa strane. Sto si dalje od sanka to su vece sanse da te konobar oguli :D

Ponudis ljudima imena koja su nosioci muzike sirom svijeta, ali im omogucis da dobro popiju, da dobro jedu, da kupe kakvu dobru sulju ili maju, kakav suvenir malo od svega toga napravis reklamu i trgovinu i eto para i za sponzore samoga dogadjaja i za sve druge koji zele necim da uvecaju takav dogadjaj, a eto i stranaca... a cim je stranaca bice i para.

Najgluplje sto sam cuo na ovoj temi je to da Sarajevu ne treba jedan takav festival... kad ljudi mogu da prave teferice i koride bikova na desetak kilometara od Sarajeva i da se tu skupi par hiljada ljudi i promovise neki seljakluk sto onda Sarajevo nemoze da ima svoj EXIT.
Bolje da mi ostavljamo pare Novome Sadu, jebes Sarajevo i onako smo najveca govna prema sebi. Znaci da bih cuo Snoopy Doggy Dog-a ja trebam poci u Nedođiju i tamo ostavi ti jednu ili dvije svoje plate. Glupo je to mislim. A da bi cuo 50 centa moram otici u Zagreb. Onda sa pravom cemo njima dati titulu metropole a mi cemo biti stoka koja je utihnula. Sarajevo nema vise svoje zvijezde, ako ih ima to su neke starudije ili neki narodnjaci. Jos malo necemo trebati nikoga, sami smo ovakvi kakvi jesmo dovoljni. Imacemo estradu za sebe kojom ce piciti papci. Netreba nam EXIT, ne treba nam SFF, ne treba nam ni Sarajevo Jazz Festival, ni Mess, ni Medjunarodni sahovski turnir koji sve vise gubi na znacaju ... ne treba nam nista. Trebaju nam kriminalci, papci, klosari i kojekakvi neandertalci. Trebaju nam Tine, Cane, Knindze, Pece, Cece, Seljo bojevi i mnogi drugi papci...

Nek nam oni budu drazi od svih tih svijetskih zvijezda koji makar se Sarajeva sjete u danima ovih dogadjaja...

Exit down, Cana, Mile, Lile i papci UP !
shalaedin

#27 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by shalaedin »

JohnnyS wrote:Manifestacije kao što su bili meni nikad prežaljeni Fiju Briju i Zagreb Gorrri su idealne i za grad poput Sarajeva (ma tako nešto bi trebao imat svaki grad, ne samo Sarajevo). Znači na jednom mjestu, ako će preko zime npr. u Zetru, preko ljeta na npr. Grbavicu, od 5 popodne do 5 ujutro, koncert na kojem će bit okupljene najjače rock zvijezde iz zemlje i okolice. Zamislite, 12 sati da sviraju Hladno pivo, Let3, Pušenje, Letu Štuke, Rambo Amadeus (koji btw. gostuje u Mostaru sljedeći tjedan :dance: :dance: :dance: ), Zoster, i tako dalje... Nitko me neće uvjerit da se ne bi moglo skupit bar 10-15 tisuća ljudi. Ja bih prvi iz Mostara na to došao u Sarajevo... I to bi bilo jako isplativo, ulaznica nek je 10-tak maraka (a ni 20 za bogat pogram nije puno), neka sponzor bude neka pivovara, još koliko će pive otić za 12 sati svirke... Nek svak ostavi 40-50 maraka (što ne bi bilo puno za takvu svirku) to je preko pola milijuna maraka. Od toga se da isplatit i bendove i zaštitare i finu svotu zaradit. Šteta samo što očito nikome to nije u interesu (ne zarada naravno, nego rock koncert)...
Besplatni koncerti na Dobrinji sto su bili poslje rata u sklopu novogradskih dana ili bascarsijskih noci (ne mogu se sjetiti) u to doba su privukli oko 15 000 do 20 000 ljudi. Zamisli da su ih napali privatnici sa kakvim suljama, majama, suvenirima, pivama, hranom ... ljudi bi se dobro najeli, napili i dobro pazarili... sjecam se kako su bili puni lokali oko skole ispred koje se to odrzavalo... Tada su pjevali Tifa, Parni valjak i Drugo stanje...

Imas kino u Sarajevu, cije su karte za film dvije marke i pet i ljudi svi trce u ovo sa dvije marke radi pristupacnije cijene, ali u ovome za dvije imas pice imas jelo imas cvike masku i suvenir da kupis, balon igracku dijetetu i covjek izvuce vise nego ovaj drugi koji je podigao cijene na petak a nema neku drugu ponudu pored toga... Ovaj prvi ima veci rizik, vise troska ali se nekako vadi, drugi se kuka i jada kako mu musterija nema... pa kako ce biti :D

Svi oko nas imaju neki festival , sajam ili dogadjaj kojim se mogu pohvaliti a mi cesemo muda i imamo papke koji nam pune diskoteke ... neka trebaju nama neki Badrovi i ostali gadovi da pjevaju po gradu...
bijelo_dugme

#28 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by bijelo_dugme »

shalaedin wrote:EXIT je jedan od najvecih svijetskih muzickih festivala... Dali Bosna i grad Sarajevo trebaju da dobiju jedan takav festival?
Sarajevo 2010- Selma Bajrami, Boro Majstorovic i Jelena Karleusa 8)
Luke Perry

#29 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by Luke Perry »

Evo da EXIT nije u Novom Sadu ne bi bilo ni ove teme. EXIT nije u SA i sta cemo sad?
gulanfer_

#30 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by gulanfer_ »

Da exit nije u Novom Sadu ti bi sutio na ovu temu, i sta cemo sad?
gulanfer_

#31 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by gulanfer_ »

A sto se teme tice, tesko je za povjerovati da smo mi podlozno tlo za takvo nesto u ovom periodu. I nek nas zaobilaze kad se minoran broj karata proda za okidace vecih koncerata ( simple minds, iggy pop, itd)
treba jos pure jesti...
Erzsebet

#32 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by Erzsebet »

Ja bih na svaki taj party ubacio raciju, pa biste vidjeli onda boba, horsa, kokaina i sl.

A za festival poput Exita treba mnogo energije i entuzijazma, ali mislim da Sarajevo ima publiku za to, a uz strance, to bi sve bilo popunjeno. Karte za Exit nisu skupe, za 90 KM se se mogli slušati Laurin Hill, Snoop Dogg, Prodigy, Beastie Boys, Rambo Amadeus, Šaban Bajramović, Van Gogh i još mnogo, mnogo dobrih muzičara u četiri dana.

Politički podoban čovjek, poput Purivatre npr., može napraviti ovakvo nešto i savladati svaku prepreku. Takvih pored njega ima još mnogo, samo je pitanje ko će to uraditi prvi. A narodu samo daj da je veselo i uspjeh je zagarantovan.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#33 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by Nosferatu »

Pa, Sarajevu ne treba takav festival. Sta vam fali na koncertu za podrksu Gaze?

To je mentalitet Sarajeva danas, pogledajte samo koja se je lova potrosila da se taj koncert odrzi, sto, pa da se snimi i kasete salju po sejhovskih i amirovskih rezidencijama o tome kako one jade na zapadnoj granici Islama, nesto i dalje - zakuvavaju, prekuhavaju, ali zato ces kurko odrzati koncert onakav za Srebrenicu, jerbo, mi svoju Gazu ne vidimo. Mi hocemo Exite, a ne da nam neko otvori 100 radnih mjesta mjesto drzavne sisurine u Rajvosa, i dalje je najbitnije samo kruha i igara.

Ko ce napraviti Exit? Oblajhani ministiar kulture i sporta, Hadzihafizbegovic. Pa za njega je Bora Corba kao ministar - covjek koji je se razumije u stvar. Ako nista, Bora je u svoje vrijeme i prodao koji fazon i koju pjesmicu, sta je Emir napravio, osim sto je nabacio podvratak i par nekakvih Saban filmova odigrao ljaksinu, nema nas dovoljno po svijetu reprezentativnih, pa ce to Emir.

I na kraju - gdje ces ti porediti mentalitet Vojvodjana i danasnjih Sarajlija. Samo po tome - vidi se sta je gdje i kome. Na ovim prostorima tokom rata, najjaca muzicka scena je bila Novosadska. Najjaca. Iako ni oni nisu bili daleko ako nista drugo od Vukovarskog fronta, nisu bili kao Beograd, poseljaceni centralizirani Slobo-svrsivanja prepun, narko-mafije, kojekakvih crvenih beretki i skorojevica. U tom periodu iznikli su bendovi koji i dan danas tesko da ima bolje kao npr. Ritam Nereda ili Ateist Rap. A raja je izlazila ljeti, nalazila se pred nekakvih malim binama, gdje bi se skuckalo nesto love za cugicu ili jointcic, pa se djelilo sto se imalo, promjenila se je i ta scena, mnogi danas u Novomsadu bi radije imali taj senzibiltet a ne jedan Exit, iako je to kao projekat, ako nista komercijalni, jako uspjesan, gotovo najuspjesniji na ovim prostorima, ali - treba znati.

Mi znamo sta znamo. Koncert Dine Merlina. Podrzimo Gazu. Gledajmo Brenu, Gorana Bregovica i Severinu u subotu s Emirom. Sta se zove rupa vremenska? Jal od 500 jal od 20 godina? Odaberi samo koliko duboka je, pa skoci na glavu, djiknes se. I onda kad odes na Exit, kao da si se rodio, iznova i opet. Pa kako nece. Od Sarajeva jace programe ima svaka visoko-skolska ustanova u Zapadnom svijetu, tu podrazumjevam jebeni univerzitet sa 10.000 studenata, ima jaci zivot, od Rajvosa. Ja predlazem da onu koridu mi preselimo u Sarajevo, taman na Ilidzu, pa da se narod zabavi. Dovest jednog bika iz dijaspore, jednog domaceg, jednog Srpskog, jedngo Hrvatsko, jednog muslimanskog, pa da se pobodu. I Zmaja iz Sipova dovesti. Kao voditelja tok spektakla.

Ne treba Sarajevu Exit, jerbo prve godine bi se pobila dijaspora sa domacim, a druge cetnici sa balijama, trece ganjali bi vehabije pedere, a cetvrte godine bi na pozornici svaki akt otvarali politicari koji bi - iz svog budzeta grabili da dovedu ono sto narodu treba a to je sisa mehka iz druge-trece ruke, prosla barem 100.000 km u kombiju za turneje.

Sarajevu treba njegova scena, al' osim pokojeg svijetlog primjera koji bljesne kao Dvadesetorica nedavno, nema vise jal slifa, jal prostora za to. Sad je najbitnija fasada. Da imas zunzicu, kosuljice markirane, frizuricu, da znas sve o mobitelima i koliko kubika ima Maybah kojeg si samo na slici vidjao. Kako to razgoditi, pa mi smo zamjenili status metropolis mahale za prijestolnicu najkrivljeg tornja u pizzi, sad bi neko da od pizze pravi kulturonosnu meccu. Koja je prespektiva umjetnika u Sarajevu bilo koje vrste? Da se zadovolji s prezivljavanjem pukim, oni koji se bave tim iz hobija, mogu samo ocekivati da ce bacati lovu kao u bunar bez dna, i da ih jos moze neko popljuvati u zivo i preko zute stampe.

Sta je preostalo, fino kome se Exituje, zna gdje je i sta je, neka povede raje i pretplati se negdje jeftino na sto travarice ili vinrodjendan a vojvodjanskog, pa udri brigu na veselje. A do tada - Moj Ummete, Gazo moja, Mevlud (jel se to slave rodjendani po Islamu)... To je za nas. Pa Srbi su za derneka, uvijek bili, vojvodjani jos vise, sta je Sarajevu ostalo, osim da bude prvi Kandhar u nizu Kandahara, i da se to ne smije ni reci jer - "ima treba koje nose minic" kako rece Alija. Ima treba - samo kod nas vladaju efendijice, a efendijce ne vole okupljanja gdje ima alkohola, droge, seksa po grmovima, i gdje se ne koncentrise mladez na trenutnu geo-politicku situaciju i svoju ulogu ugrozenih koji zale druge a ne vide kako su sami sjebani i sto vide, ne smiju da prnu, mogu samo da naprdjavaju kao i baba, da joj je muda, al' jebi ga, da to neko za nas, onako izorganizuje, a ja cu samo kao dingospo, napraviti ulaz, kad depozitiram svojih 50 maraka, s kojima se mora dovesti najmanje 350 muzicara.

Uglavnom, vrati nam se Muhamede Sacirbegovicu, dovedi nam U2 jos jednom, lapi jos nekolikackih nasih miliona pa da Amerika ti mora narukvice na ruke mecati, u BiH te nema ko za sta po sudovima goniti, pa da jos stvara presjedan prosekucije sudske pljacke "imunih" na zivot obicnog gradjanina a babuka ti pisati doktorske dizertacije na temu Mladi Muslimani - vise istorije o njima nego o insanu od amebe do danasnjega dana, i slicne druge uvale izmedju borova. Nama treba ljakse Zlate mi, treba ljakse onaj s Eurovizije s pjevcem, Gorazdanski retard koji je otisao u New York pa jedino sto ga je zapalo je da nosa nekakve kredence, Laka, i o tome je interviju dao, takav kalibar kod nas ide na Euroviziju, treba Hari i Dino da zaplesu malo s popovima i efendijama na Bascarsiji u bijelim odjelima, i sad ce neko doci u Bosnu - na kocert. 'oce rode 'oce, sve samo za pare. A para - kako je krenulo da se Exit odrzi u Sarajevu kostao bi vise nego koliko kosta iz Sarajeva do Novog Sada, tamo kampovati par dana i zacugati se pravo, plus karta. Ali nama je i to daleko, tj. ne volimo mi to. Ako mozes hoderna, meni u avliju dojdi, zasvirati, zaskicati. Ako nesh' necu ti ja ici tamo, da me prenese neki refren sa Moj Ummete.

Sarajevo, s kim ima posla, ko sa njim vlada, i kako je oprao dvajset deka zdrave pameti narodu koji je ostao tu, ne treba nama Exit, vec ja bih jednu konferenciju internacionalnu o Islamu i Zapadu, ako moze, da vide kako to kod nas ide ruka u ruci, cek u dzepic za reverom, hajte budale da vas zavalimo, nadjemo vam posla nije malo unutar, vec i van drzave, a poslje toga, budi sretan da ima Exit, sta bi da imas pasos za koji ne treba viza, pa da odes vidjeti malo festivala po svijetu, pa da imas platu da nisi fukara, da si mozes priustiti u Becu operu da odes i iskesiras 200 ojra za tu rahat lokum priredbu, al' jok. Ocemo mi. Demos kratos. Vintati masinu unazad. Oprostiti svima. Dovesti majmune da od nas prave drzavu, kao da je od glumca lako biti ministar za kulturu i jos pride, sport, a ono trbusina se objesila, ne snimaj od pupka do koljena. I kaje ja bih... ja ne bih vise, dosta je meni igara i ljebca. Jebes ti priredbu od hefticu, kad onda 51 sedmicu primas u vuglu sefticu. Kao pustili smo vas da se samo provedete, dete sad, upregni u perpetum mobile 2 vrste.
shalaedin

#34 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by shalaedin »

gulanfer_ wrote:Da exit nije u Novom Sadu ti bi sutio na ovu temu, i sta cemo sad?
Vala meni ne smeta novi sad niti bilo koji grad drugo, ali u svome gradu i svojoj zemlji zelim da potrosim svoj novac i da nesto svojim troskovima poguram ovdje. Taj novac ce ostati ovdje, nece nigdje ispariti. O tome se radi.

Zasto moram otici u Crnu Goru da gledam Rolingstonse ili Madonu u zemlji koja nema nesto vise od 600 000 stanovnika... Mislite da tamo Crnogorci najvecim brojem isprate jedan takav dogadjaj :) Ali oni uspiju dovesti Madonu, zasto je mi nebi doveli takodje. O tome se radi... Cime su to oni bolji od nas? Mi imamo par festivala kojim se isticemo u sredini, sajam mozda nijedan. To je zalosno. Da bi smo otisli i pogledali kakav luksuzni sajam automobila mi moramo upaliti auto i poci do Zagreba ili BG.

Zasto drugima ostavljamo novac koji i onako nama treba...
VjecitiStudent

#35 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by VjecitiStudent »

shalaedin wrote:Ali oni uspiju dovesti Madonu, zasto je mi nebi doveli takodje. O tome se radi... Cime su to oni bolji od nas?
...
S obzirom da su u Budvi gostovali i Madona i Stonesi, ocito da jesu. Imas li ti neko objasnjenje zasto je tako?
shalaedin

#37 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by shalaedin »

Nosferatu wrote:Pa, Sarajevu ne treba takav festival. Sta vam fali na koncertu za podrksu Gaze?

To je mentalitet Sarajeva danas, pogledajte samo koja se je lova potrosila da se taj koncert odrzi, sto, pa da se snimi i kasete salju po sejhovskih i amirovskih rezidencijama o tome kako one jade na zapadnoj granici Islama, nesto i dalje - zakuvavaju, prekuhavaju, ali zato ces kurko odrzati koncert onakav za Srebrenicu, jerbo, mi svoju Gazu ne vidimo. Mi hocemo Exite, a ne da nam neko otvori 100 radnih mjesta mjesto drzavne sisurine u Rajvosa, i dalje je najbitnije samo kruha i igara.

Ko ce napraviti Exit? Oblajhani ministiar kulture i sporta, Hadzihafizbegovic. Pa za njega je Bora Corba kao ministar - covjek koji je se razumije u stvar. Ako nista, Bora je u svoje vrijeme i prodao koji fazon i koju pjesmicu, sta je Emir napravio, osim sto je nabacio podvratak i par nekakvih Saban filmova odigrao ljaksinu, nema nas dovoljno po svijetu reprezentativnih, pa ce to Emir.

I na kraju - gdje ces ti porediti mentalitet Vojvodjana i danasnjih Sarajlija. Samo po tome - vidi se sta je gdje i kome. Na ovim prostorima tokom rata, najjaca muzicka scena je bila Novosadska. Najjaca. Iako ni oni nisu bili daleko ako nista drugo od Vukovarskog fronta, nisu bili kao Beograd, poseljaceni centralizirani Slobo-svrsivanja prepun, narko-mafije, kojekakvih crvenih beretki i skorojevica. U tom periodu iznikli su bendovi koji i dan danas tesko da ima bolje kao npr. Ritam Nereda ili Ateist Rap. A raja je izlazila ljeti, nalazila se pred nekakvih malim binama, gdje bi se skuckalo nesto love za cugicu ili jointcic, pa se djelilo sto se imalo, promjenila se je i ta scena, mnogi danas u Novomsadu bi radije imali taj senzibiltet a ne jedan Exit, iako je to kao projekat, ako nista komercijalni, jako uspjesan, gotovo najuspjesniji na ovim prostorima, ali - treba znati.

Mi znamo sta znamo. Koncert Dine Merlina. Podrzimo Gazu. Gledajmo Brenu, Gorana Bregovica i Severinu u subotu s Emirom. Sta se zove rupa vremenska? Jal od 500 jal od 20 godina? Odaberi samo koliko duboka je, pa skoci na glavu, djiknes se. I onda kad odes na Exit, kao da si se rodio, iznova i opet. Pa kako nece. Od Sarajeva jace programe ima svaka visoko-skolska ustanova u Zapadnom svijetu, tu podrazumjevam jebeni univerzitet sa 10.000 studenata, ima jaci zivot, od Rajvosa. Ja predlazem da onu koridu mi preselimo u Sarajevo, taman na Ilidzu, pa da se narod zabavi. Dovest jednog bika iz dijaspore, jednog domaceg, jednog Srpskog, jedngo Hrvatsko, jednog muslimanskog, pa da se pobodu. I Zmaja iz Sipova dovesti. Kao voditelja tok spektakla.

Ne treba Sarajevu Exit, jerbo prve godine bi se pobila dijaspora sa domacim, a druge cetnici sa balijama, trece ganjali bi vehabije pedere, a cetvrte godine bi na pozornici svaki akt otvarali politicari koji bi - iz svog budzeta grabili da dovedu ono sto narodu treba a to je sisa mehka iz druge-trece ruke, prosla barem 100.000 km u kombiju za turneje.

Sarajevu treba njegova scena, al' osim pokojeg svijetlog primjera koji bljesne kao Dvadesetorica nedavno, nema vise jal slifa, jal prostora za to. Sad je najbitnija fasada. Da imas zunzicu, kosuljice markirane, frizuricu, da znas sve o mobitelima i koliko kubika ima Maybah kojeg si samo na slici vidjao. Kako to razgoditi, pa mi smo zamjenili status metropolis mahale za prijestolnicu najkrivljeg tornja u pizzi, sad bi neko da od pizze pravi kulturonosnu meccu. Koja je prespektiva umjetnika u Sarajevu bilo koje vrste? Da se zadovolji s prezivljavanjem pukim, oni koji se bave tim iz hobija, mogu samo ocekivati da ce bacati lovu kao u bunar bez dna, i da ih jos moze neko popljuvati u zivo i preko zute stampe.

Sta je preostalo, fino kome se Exituje, zna gdje je i sta je, neka povede raje i pretplati se negdje jeftino na sto travarice ili vinrodjendan a vojvodjanskog, pa udri brigu na veselje. A do tada - Moj Ummete, Gazo moja, Mevlud (jel se to slave rodjendani po Islamu)... To je za nas. Pa Srbi su za derneka, uvijek bili, vojvodjani jos vise, sta je Sarajevu ostalo, osim da bude prvi Kandhar u nizu Kandahara, i da se to ne smije ni reci jer - "ima treba koje nose minic" kako rece Alija. Ima treba - samo kod nas vladaju efendijice, a efendijce ne vole okupljanja gdje ima alkohola, droge, seksa po grmovima, i gdje se ne koncentrise mladez na trenutnu geo-politicku situaciju i svoju ulogu ugrozenih koji zale druge a ne vide kako su sami sjebani i sto vide, ne smiju da prnu, mogu samo da naprdjavaju kao i baba, da joj je muda, al' jebi ga, da to neko za nas, onako izorganizuje, a ja cu samo kao dingospo, napraviti ulaz, kad depozitiram svojih 50 maraka, s kojima se mora dovesti najmanje 350 muzicara.

Uglavnom, vrati nam se Muhamede Sacirbegovicu, dovedi nam U2 jos jednom, lapi jos nekolikackih nasih miliona pa da Amerika ti mora narukvice na ruke mecati, u BiH te nema ko za sta po sudovima goniti, pa da jos stvara presjedan prosekucije sudske pljacke "imunih" na zivot obicnog gradjanina a babuka ti pisati doktorske dizertacije na temu Mladi Muslimani - vise istorije o njima nego o insanu od amebe do danasnjega dana, i slicne druge uvale izmedju borova. Nama treba ljakse Zlate mi, treba ljakse onaj s Eurovizije s pjevcem, Gorazdanski retard koji je otisao u New York pa jedino sto ga je zapalo je da nosa nekakve kredence, Laka, i o tome je interviju dao, takav kalibar kod nas ide na Euroviziju, treba Hari i Dino da zaplesu malo s popovima i efendijama na Bascarsiji u bijelim odjelima, i sad ce neko doci u Bosnu - na kocert. 'oce rode 'oce, sve samo za pare. A para - kako je krenulo da se Exit odrzi u Sarajevu kostao bi vise nego koliko kosta iz Sarajeva do Novog Sada, tamo kampovati par dana i zacugati se pravo, plus karta. Ali nama je i to daleko, tj. ne volimo mi to. Ako mozes hoderna, meni u avliju dojdi, zasvirati, zaskicati. Ako nesh' necu ti ja ici tamo, da me prenese neki refren sa Moj Ummete.

Sarajevo, s kim ima posla, ko sa njim vlada, i kako je oprao dvajset deka zdrave pameti narodu koji je ostao tu, ne treba nama Exit, vec ja bih jednu konferenciju internacionalnu o Islamu i Zapadu, ako moze, da vide kako to kod nas ide ruka u ruci, cek u dzepic za reverom, hajte budale da vas zavalimo, nadjemo vam posla nije malo unutar, vec i van drzave, a poslje toga, budi sretan da ima Exit, sta bi da imas pasos za koji ne treba viza, pa da odes vidjeti malo festivala po svijetu, pa da imas platu da nisi fukara, da si mozes priustiti u Becu operu da odes i iskesiras 200 ojra za tu rahat lokum priredbu, al' jok. Ocemo mi. Demos kratos. Vintati masinu unazad. Oprostiti svima. Dovesti majmune da od nas prave drzavu, kao da je od glumca lako biti ministar za kulturu i jos pride, sport, a ono trbusina se objesila, ne snimaj od pupka do koljena. I kaje ja bih... ja ne bih vise, dosta je meni igara i ljebca. Jebes ti priredbu od hefticu, kad onda 51 sedmicu primas u vuglu sefticu. Kao pustili smo vas da se samo provedete, dete sad, upregni u perpetum mobile 2 vrste.
Sve i da nam ne treba EXIT kako ti kazes, sve i da smo najgori, mi moramo pogurati stvari sa mrtve tacke. Jes da je nama kurac sredina ali zasto ne festivali i zasto ne sajmovi po Sarajevu koji ce popraviti vec pokvarenu sliku Sarajeva. Pa samo par gostovanja poznatih DJ-a u nasem gradu srucilo je masu nasih komsija i stranaca. Mi mislimo da Sarajevo nema potencijala i snage i zato nemrdamo sa mrtve tačke. Previse se osvrcemo na papke i to je to. Meni je drazi Laka sa pjevcem koji je savrseno prodao svoj fazon drugim ljudima, imao originalnost i sa pjesmama koje su za mnoge umjetnost napravio mali balkanski BOOM i otisao na Evroviziju. Ali isto tako kao sto ti gledas kriticki na Sarajevo isti taj Laka je mogao gledati na sebe. Od prvog spota koji je napravio u karijeri vise su mu jebavali mater levati po gradu nego sto su ga hvalili. Covjek je originalan i fura alternativu. Covjek je svojim prvencem prodrmao svoju okolinu. Muzicki je postao poznatiji od mnogih njegovih sunarodnjaka koji se sporo probijaju a nose zaista kvalitet iza sebe.
Bora Corba i Hadzihafizbegovic su provjereni nacionalisti, jedan malo bolji pjevac, a drugi solidan glumac. Nijedan ni drugi nisu kompetentni i vrijedni funkcija koje obavljaju. Uvijek ima boljih i sposobnijih. Sto se tice Vojvodjana uopste to su ljudi koji su totalna suprotnost Balkana i kada podjes tamo osjecas se kao u nekoj zapadno evropskoj zemlji. Mentalni sklop tih ljudi je bolji od mnogih drugih na balkanu, lisen je zaostalosti i diskriminacije. Ljudi jednostavno furaju svoj fazon Evropizma.

Slazem se s tobom u cinjenici da mi nismo odljepili od seoskog stereotipa i da nam se svaki dan selo u grad vraca po milijun puta. Ali Sarajevu ipak trebaju i komercijalni i muzicki kvalitetni festivali, sajmovi, desavanja. Sarajevo se mora vratiti na svoj stari put... Pa od svog grada su pobjegle mnoge zvijezde i grupe, ni njih ne zelimo nazad ili oni ne zele nazad. Zasto? Pa zato sto upravo njihovom indolentnoscu i iscekivanjem da neko umjesto njih mjenja njihov grad, dovelo nas je do kulturno-umjetnickog kolapsa Sarajeva.
Mislim da nam nestaje ideja i nestaje volje, a tako nam samo moze biti gore. Merlin i Hari su ovdje, drugi nisu u svome gradu. Ni Davorin pokojni nije otisao trbuhom za kruhom i srao po Sarajevu kako to recimo vjerni cika Kemica radi, a u Sarajevu je imao toliko koliko je imao. Lako je kenjati van Sarajeva i govoriti Sarajevo moje nije isto kao prije, smetaliti nesto u Sarajevu, digni svoj glas skupi istomisljenike pa promjeni, uradi neko dobro za njega. Meni smeta upravo to sto se neborimo vec jadikujemo i kukamo na Sarajevo kao da su nam svi drugi krivi za nesto sto nam se desava, a ne mi sami.

Volio bi da u regionu bend "Dvadesetorica" bude jedna od grupa po kojoj će sutra Sarajevo pamtiti ili Dubioza kolektiv, Letu stuke i neko drugi.

Sarajevo trebaju dogadjaji poput EXITA, ako ne EXIT onda neki urabniji muzicki festival, parada, sajam ili nesto sto ce nas izdici iz onoga sto postajemo. Treba nam jer u Sarajevo ljudi nece doci samo radi vjecnice, sebilja, tri hrama razlicitih konfesija u sto metara... Sarajevo mora imati svoj program i svoja dogadjanja koja nece buditi znatizelju samo gradjana ove zemlje nego i mnogih sirom svijeta.
burekodsira

#38 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by burekodsira »

ima Gorazdanski Festival :D blizu je, traje 10 dana i bude lom :lol: i to sve dzabe
shalaedin

#39 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by shalaedin »

VjecitiStudent wrote:
shalaedin wrote:Ali oni uspiju dovesti Madonu, zasto je mi nebi doveli takodje. O tome se radi... Cime su to oni bolji od nas?
...
S obzirom da su u Budvi gostovali i Madona i Stonesi, ocito da jesu. Imas li ti neko objasnjenje zasto je tako?
Budva je malo k..cu pala za usi, od 92 godine do osamostaljenja Crne Gore malo zbog ratne proslosti te zemlje i sankcija tih ratnih godina. A prije u Ex. Jugi bila je top destinacija ne samo domacim turistima vec strancima, a Crnogorsko primorje imalo najcistije i najbolje plaze. Na ostrvu Sv. Stefanu nadomak Budve osjedala je Evropska aristokracija. Sto je za Hrvatsku Dubrovnik i Pula, Istra. To su za Crnogorce bili Budva i H.novi. Takva mjesta su trebali ponovno ozivljenje. Budva iako je mnogo lijep grad, ima mnogo mana. Recimo kanalizacijska, cestovna i elektro infrastuktura im je zastarjela, a postaju sve vise urbaniji i mahom su u velikoj izgradnji. Nekada izgubljene goste zeljeli su da povrate i svoj grad ponovo ucine dostupnijim mnogim gostima. Za skretanje paznje upravo su im pomogli Madonna i Stonsi. Ti dogadjaji su Budvu napuhali do maksimuma zadnja dva ljeta. Mnogi investitori su upravo poslje tih dogadjaja prepoznali novi potencijal nekada starih dragulja na CG primorju. Upravo poslje tih dogadjaja u Crnu Goru su se usudili investirati najbogatiji ljudi danasnjice, jedan od njih je i cuveni sejh ibn Mektum vladar Dubaija, Abramovic, Hilltonovi i mnogi drugi koji zele da pomognu izgradnju infrastukture na crnogorskom primorju. Crnogorci se otvaraju svijetu, a mi ne. Crnogorci pokazuju ipak sposobnost da posluju i unapredjuju se. Shvataju da upravo mnogi ti dogadjaji na njihovom primorju dizu im rejting. Mi ocigledno ne shvacamo. Sarajevo ima dosta da ponudi jer mu je historija i suvise kompleksna... Sarajevo nikada nije iskljuceno bilo iz svijetskih zbivanja, a to se desava polako kod nas tj. da se sami iskljucujemo i sve vise izolujemo kao i sama BIH-a... to je nasa krivica i nicija druga.
Last edited by shalaedin on 10/03/2009 10:47, edited 1 time in total.
shalaedin

#40 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by shalaedin »

burekodsira wrote:ima Gorazdanski Festival :D blizu je, traje 10 dana i bude lom :lol: i to sve dzabe
Gorazdanski dani prijateljstva... simpatican festival...
riham

#41 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by riham »

Naravno da Sarajevu treba exit!
Evo za pocetak prijedloga za stage:
1. Main stage za "velike zvijezde"
2. Turbo folk stage
3. Splavovi stage...

... and many more... hahahahahahahaha
sarajevo exit hahahahahahahahaha
shalaedin

#42 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by shalaedin »

riham wrote:Naravno da Sarajevu treba exit!
2. Turbo folk stage
3. Splavovi stage...

Ovo je nas optimizam :D
uvjek dobar gost

#43 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by uvjek dobar gost »

... U2 u najavi turneje preskočio Sarajevo... zar Vam to ne govori ništa...?

Sarajevo je imalo Futuru prije Exita.. no zbog ličnih intresa, sujete i marifetluka...
Sarajevo je danas nikad manje Sarajevo i mislim da smo obrali bostan !
shalaedin

#44 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by shalaedin »

uvjek dobar gost wrote:... U2 u najavi turneje preskočio Sarajevo... zar Vam to ne govori ništa...?

Sarajevo je imalo Futuru prije Exita.. no zbog ličnih intresa, sujete i marifetluka...
Kad Bono Vox koji je pocasni gradjanin ovoga grada preskoci Sarajevo sa svojom grupom ... onda neki belaj u Sarajevu imamo. To samo pokazuje koliki je papanluk i javasluk ovdje.
Ma nismo obrali bostan, samo mislim da smo postali lijeni i morbidni i mislimo da ce neko drugi mjenjati stvari za nas na bolje.
Jedva cekam dan kada ce pocasni gradjanin postati Aca Lukas i kada ce neko poput njega dobiti bistu ili ulicu sa njegovim imenom. Sramota!
uvjek dobar gost

#45 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

shalaedin wrote:
uvjek dobar gost wrote:... U2 u najavi turneje preskočio Sarajevo... zar Vam to ne govori ništa...?

Kad Bono Vox koji je pocasni gradjanin ovoga grada preskoci Sarajevo sa svojom grupom ... onda neki belaj u Sarajevu imamo. To samo pokazuje koliki je papanluk i javasluk ovdje.
Ma nismo obrali bostan, samo mislim da smo postali lijeni i morbidni i mislimo da ce neko drugi mjenjati stvari za nas na bolje.
Jedva cekam dan kada ce pocasni gradjanin postati Aca Lukas i kada ce neko poput njega dobiti bistu ili ulicu sa njegovim imenom. Sramota!
Da .... generacije su se borile za ovaj grad, vrijeme je da se front na neki način otvori, trebamo staviti do znanja onima koji misle da upravljaju gradom i samim tim i nama da nećemo više biti samo predmeti za potkusurivanje da nećemo biti objekti modeliranja...
Vrijeme je da se krene !

P.S

Kako krenuti..... ??? Za početak je dovoljno da na svirci dvadesetorice dođe nas barem hiljadu ! Dovoljno je da počnemo izlaziti iz rupa u koje smo se zabili povlačeći se pred navalom provincijalizma, prvi ja pa onda svi ostali !
clav

#46 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by clav »

Sjeca li se iko Future? Mozemo se samo pitati sta bi bilo kad bi bilo.
shalaedin

#47 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by shalaedin »

Her Flick wrote:
shalaedin wrote:
riham wrote:Naravno da Sarajevu treba exit!
2. Turbo folk stage
3. Splavovi stage...

Ovo je nas optimizam :D
slazem se sa gornjim postom
i zbog gore navedenog programa mislim da Sarajevu ne treba exit jer isti ne bi uspio u BiH

e jedino da su glavne face hajatove zvijezde, obn manekenke, izgubljeni, face sa farme, bb-a, i zvijezde granda, onda bi taj exit imao rekordnu posjecenost i bio bi siplatljiv

i kao sto gost rece U2 nas zaobidje, mogu reci da sam se sokirao, ali nakon kraceg razmisljanja sam i shvatio sto nas zaobidjose
zar vam to nista ne govri
Dogadjaji poput EXITA imaju i reklamu i odredjeni medijski prostor... kod nas osim SFF-a malo koji festival ima dobru marketinsku masinu...
Sjecam se Mess-a i dobrog marketinskog trika sa NLO-om iznad naordnog pozorista. Neki su se ljudi tako utripali u to da su cak na forumu tripali price o pojavi NLO-a u Sarajevu.
A ljudi su ucini Mess zvucnijim nego ikada te godine. Mislim da nas u medijskom prostoru pojedose papci i to je veliki belaj i zato su nam stvari takve kakve jesu tj. godinama nepromjenjene...

Sto se tice U2 mislim da poziva iz Sarajeva i nije bilo? Zasto onda Bono da dodje u grad u kojem nema iskre koja bi ga povukla da skrenu paznju na njega?
uvjek dobar gost

#48 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

clav wrote:Sjeca li se iko Future? Mozemo se samo pitati sta bi bilo kad bi bilo.
Prva je meni u Domu Mladih bila najbolja.... nekako nije bilo mnogo gužve, mjuza bila ok... sve u svemu meni bilo fino... dok mi se ona druga mislim u Vaso Miskin ... nije baš svidjela, mada smijao sam se kaljavim nogama napucanih cura...

No zamislite reege festival neki il nešto slično... umjesto festivala papanluka, dekadencije, javašluka i nacionalizma čemo prisustvujemo svaki dan !
shalaedin

#49 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by shalaedin »

uvjek dobar gost wrote:
shalaedin wrote:

Da .... generacije su se borile za ovaj grad, vrijeme je da se front na neki način otvori, trebamo staviti do znanja onima koji misle da upravljaju gradom i samim tim i nama da nećemo više biti samo predmeti za potkusurivanje da nećemo biti objekti modeliranja...
Vrijeme je da se krene !

P.S

Kako krenuti..... ??? Za početak je dovoljno da na svirci dvadesetorice dođe nas barem hiljadu ! Dovoljno je da počnemo izlaziti iz rupa u koje smo se zabili povlačeći se pred navalom provincijalizma, prvi ja pa onda svi ostali !

Gdje sviraju momci iz grupe "Dvadesetorica"? Meni se svidjaju njihove tri pjesme koje sam cuo tj. "Baraz", "Mevluda" i "Ibrahim, Milutin i Valentin".
Johny

#50 Re: Trebali Sarajevu jedan muzicki festival poput EXITA?

Post by Johny »

Exit je nastao kao ideja mladih ljudi iz Novog Sada, iako je Beograd vukao gro kulturnih zbivanja nisu gubili nadu, imali su plan, dobro su bili organizovani, ponudili su Petrovaradinsku tvrdjavu kao sjajno mesto za par dana kampovanja, cirke, duvanja i skakanja uz razne svetske zvezde... na pocetku je to bila underground ideja, ali svake godine bio je vidan napredak, nije se menjao organizacioni odbor, politika je pokusala da umesa prste ali dan danas je glavni u tom timu lik od 30 godina, jedan od pokretaca te ideje...

Bitno je dovesti Engleze, ako se njima svidi oni odmah naprave sjajan marketing, doveli su im Franz Ferdinand, razne DJ-ove... preko dana spuste se na Dunav, osmekaju neku sisatu slaninarku u kostimu, napiju se momacki i trose pare...

Za nas Beogradjane je gust zapaliti sa uzarenog asfalta i skoknuti 80km u "srpsku Atinu", u to vreme oseca se kosmopolitski duh, ima dosta Bosanaca, Hrvata, Engleza...cak i faca sa egzoticnih destinacija...

Ima dosta depresivnih likova koji sumnjaju da je tako nesto moguce u Sarajevu, a ja vam tvrdim da je sve na licnoj inicijativi, od drzave stize neka pomoc tek kad se stvar razradi, a onda vise nije ni potrebna(kao panduracija na kraju filma :) ) , ne mora to biti formata Exita, treba neka originalna ideja, ali ne sumnjam da Sarajevo kao specifican grad moze ponuditi nesto novo...
Post Reply