13.03.2009.
Donacija iz Amsterdama sarajevskom GRAS-u: UNIFORME U VRIJEDNOSTI 200 000 EURA!
Po nekim procjenama, vise od cetvrtine Bosanaca i Hercegovaca zivi i radi u iseljenistvu, uglavnom kao posljedica progona iz rodne zemlje u kampanji etnickog ciscenja koje su proveli Srbi i manjim dijelom Hrvati. Ne znam koliko je njih direktno lobiralo u sredinama u kojima zive za Bosnu i Hercegovinu, razlicitim vidovima pomoci domovini, ali primjer
momka sa slike, Narcisa Skelica iz Amsterdama, o kojem smo pisali par puta na ovom blogu, vrlo je inspirativan i poticajan. Nakon izvrsno odradjenog posla i realizirane donacije 16 tramvaja sarajevskom GRAS-u iz GVB, firme gdje radi, najbolji vozac tramvaja i trolejbusa u ovom gradu za proslu godinu, medju 4500 zaposlenih, napravio je jos jedan sjajan posao. Nas Narcis je nagovorio svoje gazde da skoro potpuno novu, nekoristenu uniformu za vozace i konduketer u njegovoj firmi pokloni sarajevskom GRAS-u.
Kako je stigla nova uniforma za GVB, Narcis je, kaze mi, znajuci da su magacini puni neotpakovanih 'starih' uniformi, a i trenutna je jako dobra, pitao pretpostavljene direktore, zasto i to ne bi poslali kolegama u Sarajevo kada su vec poklonili tramvaje. Nije islo lahko, trajalo je sedmicama natezanje hoce-nece a neki dan, kako mi je rekao, napokon su donijeli odluku. Tako ce visokokvalitetne uniforme u vrijednosti od skoro 200 000 eura, doci u Sarajevo. U posiljci su pantalone, sakoi, kravate, zimske jakne, dzemperi, kosulje kratkih i dugih rukava, polo majice, prsluci, salovi, rukavice...
Od Narcisa sam cuo da sefovi GBV Amsterdam jedino traze garanciju od direktora GRAS-a da ce uniforme odista nositi vozaci i kondukteri tramvaja, trolejbusa i autobusa GRAS-a sto su u pismenom obliku i dobili. Ako se racuna pomoc u tramvajima vrijedna skoro dva miliona eura za Sarajevo i ova od oko 200 000 eura, nije tesko zbrojati kako i nas mali covjek moze pomoci rodnoj grudi na pravi nacin. Gdje bi nam bio kraj, kada bi samo po neko od nas 'od Australije do Amerike' uradio nesto ikoliko slicno malom pothvatu mladoga Narcisa!
Iz perspektive Zeljinog navijaca, jedina mahana je sto su uniforme - bordo, pa 'pitarske' boje valja trpiti pri svakoj voznji tramvajima!
http://burek.blogger.ba/